2018-03-30 82 views
之前已經聽朋友推介,Express Bar By Lassana的蛋糕很好味,說下次朋友生日/party 一定要買來吃! 隔天媽咪買左個Express Bar By Lassana榴槤味焦糖芝士蛋糕返黎食,係我最愛既榴槤味呀! 各位榴槤愛好者,今次有口褔啦😋😋 個芝士蛋糕既焦糖面燒得勁靚勁脆,而且食落不太甜,香濃芝士味,質感幼滑,配合淡淡既榴槤香味,成個配搭出奇地夾。 榴槤味完全唔似其他榴槤製品咁,味道咁假,而且仲有啖啖既榴槤肉喔! 蛋糕愈食愈香潻,香而不膩潻。 如果你同我一樣係榴槤控既話,記住要試啦! 下次再試埋其他蛋糕先😋

各位榴槤愛好者,今次有口褔啦😋😋

蛋糕愈食愈香潻,香而不膩潻。

2018-03-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2018-03-27 50 views
近期流行大多以抹茶、紫薯、草莓等為多,但其實泰國的榴蓮更加是港人最愛之物。$148 榴連芝士蛋糕,喜歡或不喜歡總是有很大的偏差;特別是榴連那種香氣真的令人又愛又恨。兩者也是我最愛之物,兩者二合為一不知道有何大驚喜?榴連芝士蛋糕利用木小盒盛載,輕輕打開後有陣陣榴連飄香!頂層鋪滿一層小焦糖吸引力提高,飯後未能入肚子裡唯有雪過夜吧!成了我的第二天早餐,輕輕切開相當鬆軟,芝味濃郁而不膩。最重要的是吃得榴連果肉,但不會蓋過芝士的味道不俗。如果真的喜歡榴連及芝士蛋糕,真的誠意推介,的確是驚喜之作。

榴連芝士蛋糕利用木小盒盛載,輕輕打開後有陣陣榴連飄香!

TakeAway
最近行經觀塘觀景中心, 發現開左“Express Bar by Lassana”分店, 可以同朋友邊飲香滑的咖啡、邊品嚐美味的蛋糕, 今次買左最新推出的新款蛋糕 <焦糖榴槤芝士餅>同榴槤控媽媽一定分享~ <焦糖榴槤芝士餅> Creme Burlee Durian Cheese CakeHK$148/一磅裝 包裝用左圓型木盒,用黎送禮非常適合~ 買的時候,店員會即場燒製蛋糕面層上面的的焦糖, 由雪櫃取出之後要等一會才可以食用~ 一打開盒蓋,香濃的榴槤香味隨之飄出, 香味已經令人水延三尺~ 切開之後味道更濃郁, 面層的焦糖微甜香脆, 中間的榴槤果蓉、芝士的配搭非常夾,兩者完全融合, 口感比一般cheesecake更軟滑, 餅底脆脆的,口感層次豐富~ 每一啖都有濃濃的榴槤果蓉, 我同媽咪2個人竟然可以食晒一整個~
最近行經觀塘觀景中心,
發現開左Express Bar by Lassana分店,
可以同朋友邊飲香滑的咖啡、邊品嚐美味的蛋糕,
今次買左最新推出的新款蛋糕
<焦糖榴槤芝士餅>同榴槤控媽媽一定分享~

<焦糖榴槤芝士餅>
HK$148/
一磅裝
包裝用左圓型木盒,用黎送禮非常適合~
焦糖榴槤芝士餅

買的時候,店員會即場燒製蛋糕面層上面的的焦糖,
由雪櫃取出之後要等一會才可以食用~
焦糖榴槤芝士餅

一打開盒蓋,香濃的榴槤香味隨之飄出,
香味已經令人水延三尺~

切開之後味道更濃郁,
面層的焦糖微甜香脆,
中間的榴槤果蓉、芝士的配搭非常夾,兩者完全融合,
口感比一般cheesecake更軟滑,
餅底脆脆的,口感層次豐富~
焦糖榴槤芝士餅

每一啖都有濃濃的榴槤果蓉,
我同媽咪2個人竟然可以食晒一整個~
2018-03-21
TakeAway
$148 (Last Night Supper)
焦糖榴槤芝士餅
寫飲食文章那麼多年, 儘量甚麼也吃. 辣, 是我的天敵, 但近年也努力去吃辣. 至於榴槤, 是我的另一天敵. 委實接觸機會比較少. 但Lassana近日推出了焦糖榴槤芝士蛋糕, 由於文迪跟媽媽也愛吃榴槤, 好, 那就不再逃避, 試試看.焦糖榴槤芝士蛋糕 $148: 8.5分, 其實Lassana的焦糖芝士蛋糕一向很有水準, 這次的版本, 加入了榴槤, 就把整個感覺來過大反轉.榴槤味道相當突出, 很天然, 竟然還有榴槤肉在內, 愛吃的, 自然覺得很香濃, 否則的話, 就要小心. 而芝士蛋糕本身質感對辦, 芝士味道濃烈, 焦糖面亦挺脆身.Express Bar by Lassana的焦糖榴槤芝士蛋糕, 帶相當強勁的榴槤味道, 榴槤跟芝士的化學作用也不俗, 榴槤粉絲要尖叫了!
2018-03-23 68 views
CEO其實很怕吃榴槤, 但他竟然帶來Express Bar by Lassana的焦糖榴槤芝士蛋糕. 太陽看來快要從西面升起!焦糖榴槤芝士蛋糕 $148 說真的, 榴槤是很有個性的水果, 不是等閒之輩能夠接受到. 但榴槤甜品其實是溫和得多, 就算吃不了榴槤的朋友, 不等如吃不到榴槤甜品.如這客焦糖榴槤芝士蛋糕, 芝士味濃之餘, 當然, 榴槤味也強, 但兩者加起來, 就沒有剩吃榴槤那般hardcore. 蛋糕層次感不錯, 焦糖面香脆, 餅底也合格, 中間還有榴槤肉, 真材實料. 當坊間有不少不同味道的芝士蛋糕供應, 那榴槤味的, 又有何不可.焦糖榴槤芝士蛋糕, 由這一分鐘開始, 您會愛上榴槤嗎?
焦糖榴槤芝士蛋糕 $148
焦糖榴槤芝士蛋糕, 由這一分鐘開始, 您會愛上榴槤嗎?
作為一個頂級榴槤控(我連icon都係榴槤吖!),如果遇到一個好食嘅榴槤蛋糕,開心同興奮嘅程度,大家可想而知!!今日外勤去到觀塘的〈觀點中心〉竟然遇上令我不能忘懷(絕無誇張)的〈焦糖榴槤芝士蛋糕〉!〈焦糖燉蛋〉大家就食得多,而一個蛋糕上面有〈焦糖面〉嘅感覺究竟係點呢??買完之後就急不及待拿回家吃,竟然現在才發現蛋糕是用小木盒包裝著,非常精巧美觀,用來送給別人或者作生日蛋糕也有夠體面打開小木蓋後,金黃色的焦糖面就呈現眼前。用刀子輕輕切開,薄而香脆的焦糖面應聲〈卡〉的一聲就碎開了。咬開清脆的焦糖下是密度高得像cream cheese般的榴槤芝士層。入口香軟綿滑,先是濃郁的榴槤香甜味,接著便有淡淡的芝士香滲出,味道層次分明。一次過嚐到焦糖的香脆,榴槤的香甜和芝士濃香,三種極致味覺享受。真係實在太好味,又一〈不能忘懷〉系列成員

Creme Burlee Durian Cheesecake

真係實在太好味,又一〈不能忘懷〉系列成員
  • CremeBurleeDurianCheesecake
  • CremeBurleeDurianCheesecake
2018-03-21 82 views
放假最岩就係去咖啡店慢活。朋友話呢間餐廳新開,所以可以去試下嚟得咖啡店通常都一定會飲下咖啡、茶,咁先對得住自己嘅慢活人生。呢度嘅餐牌有好多選擇,於是點了杯Earl Grey Milk Tea。奶茶味道很濃,但係又唔會太重味。非常香滑,而且好易入口。而且冰粒唔會太多,令到奶茶味道唔會俾溶冰而沖淡。有奶茶又點少得蛋糕呢?我同朋友都係臭味相投的,所以就點了份榴槤芝士蛋糕。見到面層有焦糖就已經吸引左!店員建議可以放涼一陣,等蛋糕無咁硬身再享用會更易入口,而且味道會更好。榴連味好重,而且非常香,份量夠2-3人享用。一口奶茶,一口榴連蛋糕,完美的一個下午

一口奶茶,一口榴連蛋糕,完美的一個下午
友人知我們一家四口都是榴槤控 !!!所以她公司樓下間 coffee bar 新推出了這款焦糖榴槤芝士餅就即刻通知我喇 !!!咁我當然也是即刻買個嚟試下喇 !!!Creme Burlee Durian Cheese Cake焦糖榴槤芝士餅 (一磅裝) HK$148 / 個買的時候,店員即場燒製面層的焦糖嘩 !!! 好想即場切來食,但是剛在凍櫃拎出來未食得要在室溫回軟才好食的 ... 拎到返屋企就啱啱食得喇 !!!一打開盒蓋即刻聞到濃濃的榴槤香味 ...因為面層的焦糕太脆,個餅切得不太靚 ~~不過,味道就回味無窮 ...面層的焦糖又香又脆接著是細滑的口感,香甜的榴槤和濃郁的芝士融合在一起,味道好夾裡面仲有好多榴槤蓉,真是會忍不住一口接一口,一個人絶對可以 KO 一個 ...** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請行決定
友人知我們一家四口都是榴槤控 !!!

就即刻通知我喇 !!!

咁我當然也是即刻買個嚟試下喇 !!!

焦糖榴槤芝士餅 (一磅裝) HK$148 / 個

買的時候,店員即場燒製面層的焦糖
嘩 !!! 好想即場切來食,但是剛在凍櫃拎出來未食得

一打開盒蓋即刻聞到濃濃的榴槤香味 ...

因為面層的焦糕太脆,個餅切得不太靚 ~~

不過,味道就回味無窮 ...

面層的焦糖又香又脆

2018-03-16
Type of Meal
Tea
  • 焦糖榴槤芝士餅
2018-03-17 103 views
其實成日都想試下呢間餐廳既甜品/蛋榚不過好多分店都係起商廈, 同埋時間比較早閉門剛好今日起APM附近有少少事要辦, 又見仲有時間, 立即衝去望望本身諗住買個原味的Crème Brulee Cheesecake, 不過見有新野, 仲要係我愛吃的榴槤味一於買個回家試試, 老實說, 一磅4.5"裝, 我好相信我可以一人獨享, 一定可以自己食得哂, 最多分2次, 其實一次都可以, 不過只是不想太有罪惡感啫呢度既Crème Brulee Cheesecake以小圓木盒包裝著, 好比紙盒精緻, 木盒又可以用來儲其他物品回家後, 打開木盒蓋, 榴槤味已飄出來面頭是焦糖質地軟硬適中, 看圖以為只是一般的芝士蛋糕其實內含榴槤果肉的, 驚喜!!因為無諗過是有果肉, 雖然榴槤味蓋過芝士, 但texture又真係cheesecake 喎是真材實料的, 不是用香精去做!榴槤控一定不會失望!吃了第一啖後, 是停不了, 我差不多一次過已吃了半個, 留在口中的榴槤味也很持久但怕超標的關係, 所以要忍手又忍口, 半個留待第二日才吃~
其實成日都想試下呢間餐廳既甜品/蛋榚
不過好多分店都係起商廈, 同埋時間比較早閉門

Durian Creme Burlee Cheesecake
回家後, 打開木盒蓋, 榴槤味已飄出來

面頭是焦糖
質地軟硬適中, 看圖以為只是一般的芝士蛋糕

其實內含榴槤果肉的, 驚喜!!

是真材實料的, 不是用香精去做!
榴槤控一定不會失望!

但怕超標的關係, 所以要忍手又忍口, 半個留待第二日才吃~
2018-03-16
$148 (Last Night Supper)
2018-01-25 211 views
開左一段時間 今日第一次幫襯對咖啡本身冇咩興趣 係衝著麵包去既 見今日未食早餐就買個包先吞拿魚包會幫你翻熱先俾你 好似新鮮出爐既感覺一咬開 餡料多到爆出黎了味道也不錯👍🏻 下次試下其他先
開左一段時間 今日第一次幫襯

味道也不錯👍🏻 下次試下其他先
吞拿魚包
2018-01-25
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$14 (Breakfast)
吞拿魚包