2023-03-19 837 views
呢間 cafe 嚟過好幾次,不過唔係次次都有影相,咁啱搵返啲舊相,之前又無 post 過,就介紹下畀大家啦~雖然要特登搭車過去,不過真係好鬼 chill🥰,平日無乜人,又可以坐好耐都得,雖然無 Wifi,但有少許插座,勁啱同 friend 想 tea 吹水或者換個環境做下嘢!室內純白嘅裝修,配埋木凳同大玻璃,出面又係公園,採光度十足,真係好舒服🌿;而室外嘅藤椅都好好坐,睇住輕鐵駛過,幾有去咗外國 feel!😌食物方面,輕食同甜點都好有水準,暫時都未食到有伏!特別係啲自家製嘅 cake 好有心思,唔同節日都有主題,🎃之前食嘅嘅萬聖節 cake 就勁 igable!🫔鹹牛肉芝士墨西哥卷 $68墨西哥卷入面嘅鹹牛肉同熱溶芝士算好多,加上有一大埋沙律菜同蛋沙律,一啲都唔係輕食嘅份量,好飽好滿足!🥯芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果 $78貝果都好巨型,大過隻手掌!外脆內有嚼勁幾有咬口,而醬汁好特別,少少甜,微微芥末嘅刺激感,配埋鹹嘅煙三文魚都幾夾!🍰海鹽焦糖忌廉蛋糕卷 $58蛋糕質地較濕潤,好似食日本嗰啲蛋糕卷咁,好輕好軟熟,唔會好甜,配埋上面嘅海鹽焦糖醬就更滑更有層次!🍸藍柑橘梳打 $48甜甜嘅梳打,

🫔鹹牛肉芝士墨西哥卷 $68
芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果

🥯芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果 $78
海鹽焦糖忌廉蛋糕卷

🍰海鹽焦糖忌廉蛋糕卷 $58
藍柑橘梳打

🍸藍柑橘梳打 $48
甜甜嘅梳打,味道唔錯,無藥水味,就係好解渴!
丸久小山園抺茶拿鐵

🍵丸久小山園抺茶拿鐵 $54
抺茶拉花一般,飲落有回甘,不錯!
2023-03-15
$80 (Tea)
芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果
海鹽焦糖忌廉蛋糕卷
藍柑橘梳打
丸久小山園抺茶拿鐵
2023-03-04 189 views
🍴 First Stage Cafe 🍴身為大西北既國民都唔知原來田景有一排咁chill既cafe,今次揀左呢間白色系既cafe trytry🤍佢可以坐室內或者室外,係自己搵位,再自己入鋪叫嘢食的~💚牛油果小龍蝦begal💰$88一上枱同朋友都嚇親~店家表示用了XXL Begal🥯心諗:可以幾巨…但見到個下覺得性價比好高,因為真係大😋小龍蝦唔係得幾粒🦞牛油果有一啲係壓爛有一啲係一粒粒🥑有不同texture💚推薦程度:🔆🔆🔆🔆🔅(5個🔆為滿分;🔅為半分)💚Hot Hazelnut Latte💰$48老實說其實👧🏻是不懂喝啡的,就是都大杯的咖啡☕️但幾好飲的🙈推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅為半分)坐室外可以望住輕鐵經過🛤️叮叮叮叮聲好有feel🤍坐室外唯一缺點!好大塵🥹同朋友傾下計坐一個下午真係recommended🥳當日都見到唔少食客帶電腦同書做野👩🏻‍💻‼️最重要!佢係OpenRice嘅交通方法係錯嘅‼️唔要喺屯門站轉輕鐵去田景站落車‼️First Stage Cafe (屯門)屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖
🍴 First Stage Cafe 🍴

💚牛油果小龍蝦begal
💰$88
推薦程度:🔆🔆🔆🔆🔅
(5個🔆為滿分;🔅為半分)

💚Hot Hazelnut Latte
💰$48
推薦程度:🔆🔆🔆🔆
(5個🔆為滿分;🔅為半分)

‼️最重要!佢係OpenRice嘅交通方法係錯嘅‼️
唔要喺屯門站轉輕鐵去田景站落車‼️

First Stage Cafe (屯門)
屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖
2023-03-02 146 views
假期早餐‼️🍽️Smoked Salmon Bagel 餡料豐富新鮮煙三文魚鮮味香濃貝果外脆內有嚼勁🍽️Avocado Salad with Sourdough Creamy牛油果🥑帶醋嘅沙律好開胃炒蛋好香滑🍽️Chocolate Muffin朱古力味濃郁🍫Muffin好鬆軟☕️Flat white香濃細滑☕️Hazelnut Latte甘甜十足☕️Hot Chocolate 飲完暖笠笠
假期早餐‼️

☕️Flat white香濃細滑
☕️Hazelnut Latte甘甜十足
☕️Hot Chocolate 飲完暖笠笠
2022-12-19 313 views
𝖥𝗂𝗋𝗌𝗍 𝖲𝗍𝖺𝗀𝖾 𝖢𝖺𝖿𝖾|屯門🍞𝖠𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈 𝖲𝗈𝗎𝗋𝖽𝗈𝗎𝗀𝗁 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝗌𝖼𝗋𝖺𝗆𝖻𝗅𝖾𝖽 𝖾𝗀𝗀 𝗌𝖺𝗅𝖺𝖽 好好食🤤Combination好好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)沙律用左酸醋調味,上面灑上杏仁片牛油果熟度剛剛好🥑但牛油果上有調味(油?),但食唔出係咩味因為牛油果嘅香味完全蓋過左🤣滑蛋好香好嫩好正🍳🪄4/5 $68🍰𝖳𝗁𝖺𝗂 𝖬𝗂𝗅𝗄 𝖳𝖾𝖺 𝖢𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾𝖼𝖺𝗄𝖾 茶味香濃,系食得到既泰奶!但甜度個人覺得略為太甜(・_・)減少少會好啲蛋糕口感厚實蛋糕表面灑上粟米片裝飾🪄3/5 $45 (當日有8折優惠)🕰️週末中午12點左右入座(當天無需等位)
𝖥𝗂𝗋𝗌𝗍 𝖲𝗍𝖺𝗀𝖾 𝖢𝖺𝖿𝖾|屯門

好好食🤤Combination好好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
沙律用左酸醋調味,上面灑上杏仁片
牛油果熟度剛剛好🥑
但牛油果上有調味(油?),但食唔出係咩味
因為牛油果嘅香味完全蓋過左🤣
滑蛋好香好嫩好正🍳
🪄4/5 $68

🍰𝖳𝗁𝖺𝗂 𝖬𝗂𝗅𝗄 𝖳𝖾𝖺 𝖢𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾𝖼𝖺𝗄𝖾
茶味香濃,系食得到既泰奶!
但甜度個人覺得略為太甜(・_・)減少少會好啲
蛋糕口感厚實
蛋糕表面灑上粟米片裝飾
🪄3/5 $45 (當日有8折優惠)

🕰️週末中午12點左右入座
(當天無需等位)
2022-12-17
  • Avocado  sourdough  with  scrambled  egg  salad
2022-12-11 225 views
📎餐廳類別:Cafe⏰用餐時段:下午茶🍽餐廳環境:🧡🧡🧡💛💛(有室內/室外位置 適合帶寵物)🙋🏻‍♀️餐廳服務:🧡🧡🧡🧡💛👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳味道🧡🧡🧡💛💛💲性價比:🧡🧡🧡💛💛🤳🏻打卡📸:✌🏻室外位置影得幾唔錯(5🧡最高)好鍾意呢間餐廳嘅🥯 因為比平時嘅size再大啲(配埋自家製cream cheese👅正)Bagel 煙韌度十足🖖🏻🖖🏻🖖🏻今次叫咗杯凍嘅 伯爵茶朱古力味道幾fresh 😌推介推介
📎餐廳類別:Cafe
⏰用餐時段:下午茶

🍽餐廳環境:🧡🧡🧡💛💛
(有室內/室外位置 適合帶寵物)
🙋🏻‍♀️餐廳服務:🧡🧡🧡🧡💛
👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳味道🧡🧡🧡💛💛
💲性價比:🧡🧡🧡💛💛
🤳🏻打卡📸:✌🏻室外位置影得幾唔錯
(5🧡最高)

好鍾意呢間餐廳嘅🥯 因為比平時嘅size再大啲
(配埋自家製cream cheese👅正)
Bagel 煙韌度十足🖖🏻🖖🏻🖖🏻
今次叫咗杯凍嘅 伯爵茶朱古力
味道幾fresh 😌推介推介

2022-12-11
$100 (Tea)
有時候想去個小旅行,屯門都係一個好選擇ᵎᵎ始終輕鐵對於非元天屯嘅人都係陌生( ˶ˆ꒳ˆ˵ )今次呢間位於輕鐵鐵軌旁,是一間純白風自然感十足的咖啡店,對於有毛孩的朋友都會比較友好.ᐟ.ᐟ⭐︎室內外俱備,採光度足夠之餘也夠綠化。雖然店內沒有Wifi,但有少許插座位置。甜品特別多花樣,巴斯克蛋糕/心太軟出色⸜♡⸝‍ (\   (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ.• ♥️ Dirty $40咖啡味道頗足,與奶相撞有層次⸜(ˊᵕˋ)⸝‬價錢合理,不會過份細杯,值得讚。✧*。  泰式奶茶芝士蛋糕 $56泰式奶茶味道頗濃,同時不搶芝士味( ˶ˆ꒳ˆ˵ )而且口感細密不膩,作為下午茶份量合適不過。悠悠閒閒坐在這裡一個下午發呆也是很不錯的( ー̀ᴗー́)⁾⁾

有時候想去個小旅行,屯門都係一個好選擇ᵎᵎ
始終輕鐵對於非元天屯嘅人都係陌生( ˶ˆ꒳ˆ˵ )
今次呢間位於輕鐵鐵軌旁,
是一間純白風自然感十足的咖啡店,
對於有毛孩的朋友都會比較友好.ᐟ.ᐟ⭐︎

室內外俱備,採光度足夠之餘也夠綠化。
雖然店內沒有Wifi,但有少許插座位置。
甜品特別多花樣,巴斯克蛋糕/心太軟出色⸜♡⸝‍

(\   (\

.• ♥️ Dirty $40
咖啡味道頗足,與奶相撞有層次⸜(ˊᵕˋ)⸝‬
價錢合理,不會過份細杯,值得讚。

✧*。  泰式奶茶芝士蛋糕 $56
泰式奶茶味道頗濃,同時不搶芝士味( ˶ˆ꒳ˆ˵ )
而且口感細密不膩,作為下午茶份量合適不過。
甚少踏足屯門 原來開咗好多ᴄᴀғᴇ 原本諗住搵間近屯門站的 點知ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ的地址唔岩🥲花了點時間先去到 建議更正返 等客人易啲ʟᴏᴄᴀᴛᴇ!😂 簡約風 白枱白櫈 充分利用日光 整體感覺好開揚 亦設室外座位 寵物友善👐🏻🐶🐱 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 鹹牛肉芝士墨西哥卷🫔 $𝟔𝟖:除咗鹹牛肉真係鹹咗啲 入面都好多料 加埋熱溶芝士😋 ✿ 蟹肉牛油果炒蛋貝果🥯 $𝟖𝟖:好好好大份🖐🏻😂有一大片沙律菜🥗墊底 未食先興奮😆ɢʀᴇᴇɴ!!💚ʙᴀɢᴇʟ比較韌身 要用點力先切得開 配料都無乜挑剔 ✿ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟔:有啲甜 奶茶味偏淡 蛋糕質地比較綿身 ✿ 𝐁𝐚𝐢𝐥𝐞𝐲'𝐬 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟔:ᴛᴇxᴛᴜʀᴇ同奶茶蛋糕差不多 相對無咁甜 但係喜歡較結實的ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ口感 ✿ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟒𝟎 ✿ 薄荷青檸梳打 $𝟓𝟖 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ᴄᴀғᴇ不設加一👏🏻但甜品定價少貴同有待改進🙌🏻主打輕食ᴘᴀsᴛʀʏ類 ʟᴜɴᴄʜ同人sʜᴀʀᴇ食 可能會有點悶座位舒適 可以坐上一個下午 感
甚少踏足屯門 原來開咗

2022-09-03
Type of Meal
Tea
蟹肉牛油果炒蛋貝果
Weekend 特別鍾意去吓Cafe😻因為可以坐低喺個靜靜地嘅環境慢慢食個靚brunch 又坐下 感覺好舒服呢間Cafe都算係新 開咗唔係好長時間有室內同埋室外位 兩邊都好乾淨整齊👍🏻今次係第一次食 揀咗室內位置 揀咗高枱&高凳 我自己本身麻麻哋高枱&高凳如果可以坐返一般嘅位置 我應該會坐得耐啲😹今次午餐叫咗兩杯咖啡 同埋兩份輕食😋我就揀咗🥯Bagel + cream cheese 😍(另外加咗牛油果🥑/煙三文魚)呢間舖頭嘅cream cheese 我覺得好好食😍另外仲揀咗個牛肉卷🫔 牛肉卷嘅外皮好好食入邊嘅配料都好豐富😍基本上食一份都好夠飽飲品方面 價錢都好抵唔貴🤣我就揀咗最穩穩陣陣嘅cappuccino 喺屯門少有嘅靚靚Cafe😍屯門友可以試吓👍🏻👍🏻👍🏻
Weekend 特別鍾意去吓Cafe😻

揀咗高枱&高凳 我自己本身麻麻哋高枱&高凳
如果可以坐返一般嘅位置 我應該會坐得耐啲😹

今次午餐叫咗兩杯咖啡 同埋兩份輕食😋
我就揀咗🥯Bagel + cream cheese 😍
(另外加咗牛油果🥑/煙三文魚)
呢間舖頭嘅cream cheese 我覺得好好食😍

Type of Meal
Lunch
  • Bagel  with  cheeses
2022-10-16 226 views
依間既食物選擇唔多 但甜品都算有好多款 而且都幾好食 個18加tiramisu 有比較濃既咖啡酒味 好正 之前有段時間有抹茶cheese cake 有好濃抹茶味 而且唔會太膩 其他既cheese cake好似泰茶同yuzu味都好食 但檸檬撻就麻麻地上面個cream
2022-10-05 179 views
有時去cafe 飲柸咖啡都想食少少輕食hea 下,呢間cafe環境安靜座落屋院大單邊,全店落地玻璃座位寬闊,睇書滑手機消磨chill 正😎 今次試左flat white(奶加熱d) + 鹹牛肉芝士墨西哥卷🌮️牛角包滑蛋沙律🥐簡單輕食有驚喜☺️有多一個消閒落腳點!
2022-10-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
最鐘意嘗到唔係太甜嘅蛋糕而earlgrey 味道清香chiffon層次口感亦不錯配上濃甜芒果和帶酸的藍梅及杏仁擺盤亦令人嘗心悅目是晚飲埋附近東屋台的黑糖珍珠奶茶週末的甜食quota圓滿達標😂
最鐘意嘗到唔係太甜嘅蛋糕
而earlgrey 味道清香
chiffon層次口感亦不錯
配上濃甜芒果和帶酸的藍梅及杏仁
擺盤亦令人嘗心悅目

是晚飲埋附近東屋台的黑糖珍珠奶茶
週末的甜食quota圓滿達標😂
整體性價比👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼以屯門cafe質素來講,呢間食物ok,適合1-2個人去食物質素👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼海鹽焦糖蛋糕卷: 呢個極力推薦「必試」,焦糖份量不會太多,所以甜度ok,而且蛋糕嘅size都唔細,所以都適合做teaTiramisu: 呢款強調咖啡嘅苦澀味,所以視乎你嘅個人口味,唔算甜Matcha Latte: 味道正常,唔會太甜,抹茶的味道明顯環境👍🏼👍🏼👍🏼由於有落地玻璃,所以有自然光,感覺好舒服店內嘅設計主要以白色為主,令人有清新乾淨嘅感覺而檯、凳由於位置有限,所以可用空間較細呢間其中一個特別之處係....有室外位置,適合4-5個朋友afternoon tea但如果夏天就會好辛苦啦服務👍🏼👍🏼👍🏼職員態度ok的而且會定時清理檯面counter有水提供,可以隨便拎
整體性價比👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
以屯門cafe質素來講,呢間食物ok,適合1-2個人去

食物質素👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

環境👍🏼👍🏼👍🏼
由於有落地玻璃,所以有自然光,感覺好舒服
店內嘅設計主要以白色為主,令人有清新乾淨嘅感覺
而檯、凳由於位置有限,所以可用空間較細
但如果夏天就會好辛苦啦

服務👍🏼👍🏼👍🏼
職員態度ok的
而且會定時清理檯面
counter有水提供,可以隨便拎
海鹽焦糖蛋糕卷
2022-09-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
海鹽焦糖蛋糕卷
2022-09-06 211 views
𝓕𝓲𝓻𝓼𝓽 𝓢𝓽𝓪𝓰𝓮 𝓒𝓪𝓯𝓮成個環境都好chill😌落地大玻璃 設有室內同室外座位無論坐入面定出面 都覺得好寫意難得偷得浮生半日閒 坐係室外 吹下微風欣賞下風景 放空一下 真係好舒服🤍ℍ𝕒𝕫𝕖𝕝𝕟𝕦𝕥 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 ☕️ $48棒子味道香濃 口感順滑 唔會太甜 仲有朵靚靚嘅拉花🌹 First Stage Cafe @first_stage_cafe 📍屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖#FirstStageCafe #屯門cafe #屯門 #屯門咖啡店 #咖啡店 #coffeeshop #coffee #食好西 #打卡 #文青cafe #hkig #Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #chill #metime #blogger #hkblogger
𝓕𝓲𝓻𝓼𝓽 𝓢𝓽𝓪𝓰𝓮 𝓒𝓪𝓯𝓮

棒子味道香濃 口感順滑
唔會太甜 仲有朵靚靚嘅拉花🌹

📍屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖

2022-09-06 146 views
最近小新放緊大假,每一日都盡情地食玩瞓,所以近排少咗update,趁住係cafe hea緊既時候,終於的起心肝出返個post(๑¯∀¯๑)┈✨Latte $42✨Flat White $42- 咖啡口感順滑,奶味香,不錯不錯☕️特別想讚下依度既環境👍🏻有時候去cafe就係想輕鬆下,所以會好怕環境好多人,坐多陣都唔好意思,但依到唔會!佢座位又多又唔迫,環境好舒服,人流唔算好多,唔會飲杯咖啡都大壓力🤣景觀開揚,採光又好好,整體感覺好好☺️如果我住依區既話,真係會變成常客🤣

✨Latte $42
✨Flat White $42
2022-09-06 152 views
今日去屯門食早餐,咖啡店旁邊就係輕鐵路軌,朝早感覺幾寫意。咖啡店有提供虹吸咖啡同手沖咖啡,不過我叫咗一杯凍拿鐵試試,咖啡水平幾唔錯。我點咗咖啡店嘅主打食物——鹹牛肉芝士墨西哥卷。墨西哥卷嘅餅皮好煙韌,而且即叫即包。咬落口啖啖拉絲芝士同鹹牛肉,材料多到跌返落隻碟,真係幾好食。凍拿鐵 $44鹹牛肉芝士墨西哥卷 $68#TuenMun #屯門 #Latte #cafehopping #coffeetime #coffeetimehk #hkcoffeetime
凍拿鐵

凍拿鐵 $44