2021-11-08 993 views
本身已經打咗電話過去留位,一入門口職員細心提醒我地要登記資料,廢事比人罰錢填完資料就立即安排到座位因為老人家鐘意食象拔蚌刺身,所以訂座果陣已經輕輕同職員提過 同職員提一提,好快就見到刺身上台到主菜上檯,火鍋最重要既牛肉,本地新鮮牛肉味重,又唔難咬配料鵝腸夠新鮮夠肥,雞子唔同出面啲火鍋,大大粒但好腥,呢度啲雞子鮮甜實淨,連老人家都會食😂至於老人家最重要既菜,呢度有台灣A菜、水蓮菜,啱哂台式火鍋既招牌。臨尾職員仲送雪糕總括嚟講,環境坐得舒服,職員好細心,野食不過不失又有啲平時街好少見既野食
填完資料就立即安排到座位
因為老人家鐘意食象拔蚌刺身,所以訂座果陣已經輕輕同職員提過
同職員提一提,好快就見到刺身上台

到主菜上檯,火鍋最重要既牛肉,本地新鮮牛肉味重,又唔難咬

2021-11-02
2021-11-08 637 views
今日要去大圍做野,一個人是但食,$38煎蛋肉餅飯,飲野加3蚊。出黎完全係驚喜,又多好好食,怪唔得咁多人。性價比好高,下次再入大圍一定再試。好多學生係到食,伙記都好後生
今日要去大圍做野,一個人是但食,$38煎蛋肉餅飯
,下次再入大圍一定再試。好多學生係到食,伙記都好後生
肉餅飯
2021-10-30
肉餅飯
2021-11-02 676 views
近近地又掛住台灣咁就去試吓啦😎大圍台式火鍋🍲地方都好整齊呀。car位為主👍🏼整體而言:地方整齊,食物新鮮,湯底入味。以下都係我自己個人食後感😍 咁我本人就好鐘意食象拔蚌刺身,所以就叫左一大碟開心share 😋 好新鮮呀。ohishi 😋Yuummy 😋咁聽聞牛肉又好新鮮班人又係食肉獸,咁就叫左碟牛🥩 新鮮得黎又有牛肉味,貴少少都值得呀火鍋湯底好辣呀🔥同其他火鍋配料😋😋yummy yummy
整體而言:地方整齊,食物新鮮,湯底入味。
以下都係我自己個人食後感😍

火鍋湯底好辣呀🔥同其他火鍋配料😋😋yummy yummy

2021-11-01 471 views
心思思想食打邊爐好耐!今次仲唔輪到我?!期待咗好耐,今次點咗幾款我同友人都鍾意食嘅人,幾印象深刻嘅係佢地嘅象拔蚌,爽口得黎又彈牙,最重要係好新鮮,係出面最怕食到啲唔新鮮嘅刺身,好彩返到去冇事發生😂其他餃呀菜呀正正常常,不過不失。最特別係佢嗰沙茶醬,好奇加咗之後嗰調味料即刻好食咗好多!不過最尾都冇乜點過😂因為啲食材都好新鮮,就咁食已經好正,咁就無謂浪費食物啦🌚BTW我幾鍾意佢地嗰裝修,食飯之於食埋嗰景,老細好好人俾我點歌聽🤫
2021-10-31
  • 象拔蚌
2021-10-29 404 views
成日話自己捱唔到要結業,咁今日特登過黎食早餐。同時間 連埋我入左兩個客,有個有枱就坐低左,咁無枱我企係到,職員凈係玩電話,完全無理過我地,連個客見到都問下我坐唔坐,最後企左成分鐘,到我走埋,都可以繼續玩電話。你間店好唔好食,都唔重要,我連試既機會都無,有時唔關咩顏色事,連服務都做唔好,結業係正常
成日話自己捱唔到要結業,
咁今日特登過黎食早餐。
同時間 連埋我入左兩個客,
有個有枱就坐低左,
咁無枱我企係到,職員凈係玩電話,
完全無理過我地,
連個客見到都問下我坐唔坐,
最後企左成分鐘,到我走埋,都可以繼續玩電話。
你間店好唔好食,都唔重要,
我連試既機會都無,有時唔關咩顏色事,
連服務都做唔好,結業係正常
2021-07-15 805 views
貴、不值。不可算是台式火鍋,沒有服務可言,食物質素很一般,湯底一般。甜品雪糕是溶的。貴、不值。不可算是台式火鍋,沒有服務可言,食物質素很一般,湯底一般。甜品雪糕是溶的。
2021-06-13 987 views
係沙田區返工關係 星期五放工就同朋友約係大圍打邊爐。天氣熱就先叫大檸檬茶飲,堅大杯 叫左個鴛鴦鍋,試左沙嗲同芫荽皮蛋湯。野食款式都多水餃中規中矩鹽酥雞即刻炸起仲熱辣辣爆芝士嘅竹輪卷勁好味,雜丸就正正常常一口豚肥瘦均勻,唔會話好多肥膏黃金炸魚皮脆卜卜酒棧炸豆皮有驚喜,浸湯或者就咁食都得仲有平時係火鍋店好少見到既水連食物質素高,服務質素好,分量都足夠,食完飽住返屋企。openrice 訂位仲有折,整體上都好完滿意。
係沙田區返工關係 星期五放工就同朋友約係大圍打邊爐。
天氣熱就先叫大檸檬茶飲,堅大杯
叫左個鴛鴦鍋,試左沙嗲同芫荽皮蛋湯。

野食款式都多

水餃中規中矩

鹽酥雞即刻炸起仲熱辣辣

爆芝士嘅竹輪卷勁好味,雜丸就正正常常

一口豚肥瘦均勻,唔會話好多肥膏

黃金炸魚皮脆卜卜

酒棧炸豆皮有驚喜,浸湯或者就咁食都得

仲有平時係火鍋店好少見到既水連

食物質素高,服務質素好,分量都足夠,食完飽住返屋企。
openrice 訂位仲有折,整體上都好完滿意。
2021-05-28
2021-03-13 1378 views
一向少寫食評、亦不是相機食先果類人😅忍不住讚下:❤️第二次幫襯,食物水準平均地高❤️服務態度殷勤親切,人較多,但快手快腳❤️不是高雅類別,但環境唔錯,清潔乾淨,又不算太嘈❤️蕃茄湯底讚,蕃茄味濃,我估應有落茄膏,但不失鮮味,朋友和我,飲了幾碗😅❤️唔鍾意食丸既我,都覺牛丸及貢丸好味,朋友就話款款都好得。個人最鍾意牛九,爽口彈牙、牛味濃,口感有啲似牛根丸❤️可能同我叫既牛部位有關,唔記得係乜,中間偏高價錢果款,牛肉有少少鞋口,唔係入口即溶果種,但牛味就好香好濃,完全抵銷了鞋口不足之處,我食了很多❤️份量也夠❤️菜也很新鮮,感覺仲洗得幾乾淨,平時最怕啲舖頭求其洗下沖下。仲有水蓮、A菜等台灣蔬菜選擇,讚❤️水餃雲吞也是爽口彈牙,入面唔係肥豬肉一定會再幫襯
一向少寫食評、亦不是相機食先果類人😅

忍不住讚下:

❤️第二次幫襯,食物水準平均地高
❤️服務態度殷勤親切,人較多,但快手快腳
❤️不是高雅類別,但環境唔錯,清潔乾淨,又不算太嘈
❤️份量也夠
❤️水餃雲吞也是爽口彈牙,入面唔係肥豬肉
一定會再幫襯
  • 牛丸、水餃,蕃茄湯底
2020-12-05 1261 views
反正唔係咁肚餓我地九點先開餐見餐廳晏D食有折可能晏既關係一黎到就可以入座點左滋補花膠雞鍋(半隻)個湯滾起左我地先飲湯個味道....點講呢.....真係好有雞味但係就係太有雞味呢令我地覺得好似XX牌雞湯咁好似唔似出邊食既雞湯底當然味道係唔差既脆骨腩係一般般豬腰就比較少見食落又幾好無處理得唔好既腥味呢個讚呀鴨血都OK只係份量比較少但係睇番個價錢唔算貴就覺得可以接受了酒棧豆皮卷(響鈴) 就好脆呢個整得幾好只係份量都係偏少唔知係有優惠定平時都係咁
反正唔係咁肚餓
我地九點先開餐
見餐廳晏D食有折
可能晏既關係
一黎到就可以入座

點左
滋補花膠雞鍋(半隻)
個湯滾起左我地先飲湯
個味道....
點講呢.....
真係好有雞味

呢個整得幾好
只係份量都係偏少
唔知係有優惠定平時都係咁
2020-11-22
$300 (Last Night Supper)
  • 酒棧豆皮卷
2020-11-30 1207 views
我哋叫咗馬來沙嗲鍋 ,係最抵既湯底之一,沙嗲味好濃 用黎𝟼牛肉就變左沙嗲牛😂如果想食清啲又抵既可以揀:芫茜皮蛋($𝟻𝟾)/蕃茄湯($𝟽𝟾)另外叫左牛魔王拼盤 - $𝟸𝟹𝟾拼盤有𝟺款唔同部位既牛,全部都好新鮮好有牛味😋推薦一口牛/牛舌!不過呢個價錢就略嫌貴左小小🤏🏻酒棧豆皮卷(響鈴) - $𝟻𝟾響鈴加左甜甜地既飯素令口感多左層次 幾特別!酒醉雞件 - $𝟾𝟾醉雞份量好多 最抵食!就算擺入鍋入面煮完酒味仍然都好濃🍶肉質好嫩滑🤤總括黎講係高質好食既😋環境幾靚 服務好有效率👍🏻不過正價既話就有啲貴,好彩有𝟾折😍😍
我哋叫咗馬來沙嗲鍋 ,係最抵既湯底之一,
不過正價既話就有啲貴,好彩有𝟾折😍😍
2020-11-24 774 views
天氣凍莫過於約埋朋友早一齊打邊爐,一入眼簾就被酸菜魚同胡椒花甲鍋吸引,真系超正,味道濃郁,即刻暖笠笠啲食材都好新鮮,好好味,我最鍾意食豬下青同沙巴魚片,因為啲魚片好滑,第一次打打邊爐食豬下青(豬頸肉)好特別嘅體驗,有機會我肯定再encore可惜太飽啦!!重點!!呢杯檸檬茶真系好大杯,一路飲到尾,同埋佢唔係死甜個隻,好有茶味,飲完唔洗怕糖尿病感動嘅係侍應真係好好服務,肯安排怕凍嘅我做角落位,全程好有耐性,唔會食到鬱鬱悶悶,今日開心豬

可惜太飽啦!!

• 豬下青
2020-10-06 1015 views
地方不大, 有幾張枱, 預訂了不用等。食物基本上普普通通, 但價錢都幾貴, 4個人食左8XX, 重要唔收卡, 呢下差D冇錢埋單...坐哥個位置好大風, 吹到頭都痛, 但就冇咁大煙, 有好有唔好.朋友推介台灣水菜, 幾特別, 但全家人都食唔慣牛排肉太厚, 但有肉味, 4個人食一碟差不多.其他食物都還可以
地方不大, 有幾張枱, 預訂了不用等。

朋友推介台灣水菜, 幾特別, 但全家人都食唔慣
牛排肉太厚, 但有肉味, 4個人食一碟差不多.
其他食物都還可以
2020-10-04
$200 (Dinner)
好耐好耐冇試過約朋友出街食啦,難得限聚令放寬左,梗係四出搜尋美食。不過而家好多鋪頭都要收早,所以好多時鋪頭都想食客急急腳食完,間鋪先有第二輪生意。今次同朋友去大圍打邊爐,揀左哩間友酒棧,好在冇牛大人嗰啲咁有時間限制。湯底由於近排食得太多熱氣野,所以我地今晚放棄食麻辣,試左佢個香濃蕃茄湯,同埋好清嘅野菌昆布湯。店員一開始就將個調味盤拎過黎,而且見到我朋友好似有D凍就即刻較低個冷氣,貼心服務真係加哂分。不過蕃茄湯底比想像中濃,所以都唔洗點豉油。但係個昆布湯就好淡,下次都係點返麻辣~野食哩度係單點野食,質素同出面冇太大分別。如果要我揀最有驚喜,一定要數哩味熊本一口豚!出面食開都係一口牛多,而且好多時都係好鞋口,但哩個熊本豬肉就算淥左好耐,咬落去都係好爽口!另外要推介既,就係佢嘅「大大杯」系列,打邊爐最緊要除左係個爐,重係野飲!我叫左杯「大大杯檸7」,原來係一大杯冰底再加兩罐7喜,正!總結呢,基本上野食份量同野飲都比我想像中要大,所以點下點下都太多啦,我地三個食唔哂,我諗加多兩個人都冇問題,除返會平啲,而且上野食速度都好快,店員都好主動加湯同照顧客人,所以今晚好滿足!
好耐好耐冇試過約朋友出街食啦,
難得限聚令放寬左,梗係四出搜尋美食。
不過而家好多鋪頭都要收早,
所以好多時鋪頭都想食客急急腳食完,間鋪先有第二輪生意。
今次同朋友去大圍打邊爐,揀左哩間友酒棧,
好在冇牛大人嗰啲咁有時間限制。

湯底

由於近排食得太多熱氣野,所以我地今晚放棄食麻辣,
試左佢個香濃蕃茄湯,同埋好清嘅野菌昆布湯。

貼心服務真係加哂分。
不過蕃茄湯底比想像中濃,所以都唔洗點豉油。
但係個昆布湯就好淡,下次都係點返麻辣~

野食
哩度係單點野食,質素同出面冇太大分別。

如果要我揀最有驚喜,一定要數哩味熊本一口豚!

熊本一口豚

出面食開都係一口牛多,而且好多時都係好鞋口,
但哩個熊本豬肉就算淥左好耐,咬落去都係好爽口!

重係野飲!
大大杯檸樂

我叫左杯「大大杯檸7」,原來係一大杯冰底再加兩罐7喜,正!

總結呢,基本上野食份量同野飲都比我想像中要大,
所以點下點下都太多啦,我地三個食唔哂,
我諗加多兩個人都冇問題,除返會平啲,
2020-09-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
熊本一口豚
大大杯檸樂
  • 大大杯檸7
2020-05-17 1785 views
忍咗好耐冇食雞煲,癮起就去搵下附近有咩試。呢間係近幾個月先知既鋪頭,一於試試佢。店內座位不算多所以坐落都ok,疫症關係,每枱都設有擋板,枱面地下衛生做得幾好,而且整個過程進食過程員工都會望下個場,服務唔錯裝修以深色為主,簡潔大方,牆上有黑板寫上湯底餐單、精選推介以及打氣說話呢碟中華沙律係免費小食,味道偏酸,尚可接受醬料架醬油、麻油、醋、辣油、沙嗲醬炸蒜、䓤粒、蒜蓉、辣椒粒,仲有一味唔肯定既基本上齊曬原本想食雞煲,但覺得太貴所以叫咗$98干貝冬瓜清鍋,湯底有幾粒咸咸地既干瑤柱,煲到最後仲夾到上黎食,如加$20可以要另外一個蔬菜雙拼鍋,有肉既湯底就要加$50打邊爐例牌要叫一碟生菜,唔錯既生菜,份量都啱啱好$42魚皮餃正常味道,新鮮餃子$128加拿大珊瑚蚌幾新鮮,份量都ok,烚既時間唔需要好長$168美國雪花肥牛薄得黎牛味十足,又唔會凍冰冰黏埋一餅,唔錯$68中山脆鯇(無骨)爽脆,好香魚味,值得一試$98新鮮海蝦乾淨新鮮,微微既u型串法好易就剝到殼按人頭送一杯雪糕🍦竟然係阿波羅雲尼拿味,太耐冇食,原來阿波羅既雪糕係好鬆軟架2個人食曬啱啱好,味道唔錯,重點係當晚叫既食物都唔係急凍而且上菜上得幾
呢碟中華沙律係免費小食,味道偏酸,尚可接受
醬料架
醬油、麻油、醋、辣油、沙嗲醬
炸蒜、䓤粒、蒜蓉、辣椒粒,仲有一味唔肯定既
基本上齊曬
打邊爐例牌要叫一碟生菜,唔錯既生菜,份量都啱啱好

$42魚皮餃
正常味道,新鮮餃子
$128加拿大珊瑚蚌
幾新鮮,份量都ok,烚既時間唔需要好長
$168美國雪花肥牛
薄得黎牛味十足,又唔會凍冰冰黏埋一餅,唔錯
$68中山脆鯇(無骨)
爽脆,好香魚味,值得一試
$98新鮮海蝦
乾淨新鮮,微微既u型串法好易就剝到殼
按人頭送一杯雪糕🍦竟然係阿波羅
雲尼拿味,太耐冇食,原來阿波羅既雪糕係好鬆軟架

2個人食曬啱啱好,味道唔錯,重點係當晚叫既食物都唔係急凍而且上菜上得幾快
2020-05-05
$400 (Dinner)
2020-05-02 1199 views
有時都想打邊爐,但2個人去街市買得唔多多,近日去邊爐店舖嗌外賣亦係其中一個方法。今次就去左友酒棧台式火鍋店嗌外賣。宜做緊優惠,有六折。每樣食物錯,特別聖子同個醉雞,都特別好食,醉雞超濃酒香的味道,就算煮完都有好香味,唔會因為咁沖淡左個味道,聖子新鑽好甜,完完感受到海鮮簡單就是美。當然其他大路野食炸響令,肥牛,油炸鬼都好食。外賣都有跟d料,都算細心。
2020-03-31
TakeAway