2023-02-04 382 views
放假嘅時候想,在陽光下感受慢活休閒又想打下卡, 呢度可以滿足曬你而且仲可以帶狗狗一齊一間餐廳兩種體驗, 餐廳外圍露營主題,設有超靚的露營座位,打卡絕對一流餐廳入面主打港式情懷,室內有各種港式懷舊擺設,如留聲機 ,黑膠唱碟, cassette帶 ,花碼字牌,七、八十年代港式茶餐廳,牆上有壁打,卡座位,同時可以感受舊香港情懷。芝士漢堡包香軟芝士與牛肉融為一體,配合爽脆生菜🥬鮮蕃茄🍅脆煙肉🥓、惹味茄醬,豐富口感一咬湧現, 仲有好多脆脆薯條!carbonara濃濃的芝士味令人又愛又恨,芝士忌廉煙肉,樣樣都好肥但愈😈邪惡就愈好味😋意粉上面加埋水波流心蛋🥰

芝士漢堡包

carbonara
意粉上面加埋水波流心蛋🥰

Celebration
Christmas
2023-01-27 363 views
正呀喂~~~~🤎🤍呢度地方好空曠好舒服好適合同朋友仔一齊chill戶外露營風,而室內就懷舊冰室。打卡冇難度🫶🏾毛孩都可以坐室內❣️烤雞香辣卡宴白汁扁意粉🍝個汁辣辣地帶蒜香好creamy,出乎意料之外咁好食墨魚汁魷魚蟹籽意粉🍝味道不錯喔,而且好足料重點出埸🤩🤩🤩🤩🤩黎到當然是佢哋嘅招牌窩夫🧇芒果椰汁糯米飯 糯米窩夫 超級吸睛 😍原味窩夫中間有一球黑糯米,一球雲呢拿雪糕,一球芒果雪糕,表面仲有芒果汁同埋椰汁食完勁飽,份量係一個主食🤭食物:🤤🤤🤤🤤環境:😍😍😍😍-最高為五星
正呀喂~~~~🤎🤍

呢度地方好空曠好舒服
好適合同朋友仔一齊chill
戶外露營風,而室內就懷舊冰室。
打卡冇難度🫶🏾
毛孩都可以坐室內❣️

烤雞香辣卡宴白汁扁意粉🍝
個汁辣辣地帶蒜香好creamy,出乎意料之外咁好食

墨魚汁魷魚蟹籽意粉🍝
味道不錯喔,而且好足料

重點出埸🤩🤩🤩🤩🤩
黎到當然是佢哋嘅招牌窩夫🧇
芒果椰汁糯米飯 糯米窩夫
超級吸睛 😍
食完勁飽,份量係一個主食🤭

食物:🤤🤤🤤🤤
環境:😍😍😍😍
-最高為五星
2023-01-19 484 views
-{美荷樓泰式cafe🍵}🤤芒果椰汁糯米飯窩夫🤤 ($108)Signature黎 不過個窩夫唔脆 好實同甜😗個紫糯米飯好飽 而椰汁雪糕都有啲甜😳gimmick多啲👖褲評: 6.5/10🤤冬陰功海鮮意粉🤤 ($92)好辣下嘅扁意粉😂之後就係海鮮粒份量唔多 幾惹味但配料唔多 同埋底好油😢👖褲評: 7/10🤤炸魚薯條配黑松露醬🤤 ($108)炸魚粉漿厚左啲 不過都好多魚肉食☺️個薯條就凍左🤫👖褲評: 7.5/10有點失望🥹尤其係個窩夫個環境係唔錯的 但唔洗試都得👀性價比: 6/10服務: 7/10環境: 8.5/10🚩 Garden at Mei Ho Cafe 🚩地址: 深水埗巴域街70號石硤尾邨41座美荷樓地舖
{美荷樓泰式cafe🍵}
🤤芒果椰汁糯米飯窩夫🤤 ($108)

👖褲評: 6.5/10

🤤冬陰功海鮮意粉🤤 ($92)

👖褲評: 7/10

🤤炸魚薯條配黑松露醬🤤 ($108)
炸魚粉漿厚左啲 不過都好多魚肉食☺️個薯條就凍左🤫

冬陰功海鮮意粉
炸魚薯條配黑松露醬
炸魚薯條配黑松露醬
2023-01-14 162 views
本人最鐘意食窩夫但窩夫真係唔係咁易整得好食。今次黎到石硤尾美荷樓呢間cafe. 除咗食嘢之外仲想行一行美荷樓生活館。窩夫只有兩款,一款係芒果糯米椰汁窩夫但我覺得好似格格不入,另一款就係我最後點左的Bailey’s 咖啡窩夫,有一球朱古力雪糕及一球雲呢拿雪糕同埋cream。相賣的確100分,超級巨型,仲有朱古力脆脆波同星星,打卡一流另外嗌多咗一杯Flat White.我覺得呢個窩夫都有80分,雖然唔算超級脆,但一定唔係出面個D 好淋好似蛋糕咁既廉價窩夫。另外佢冇比任何蜜糖我覺得反而更加好食冇咁甜,幾fresh! 最重要完全唔迫,仲可以帶埋寵物入嚟,同朋友傾偈夠晒chill. 反而露天座位仲搶手過室內!

另外嗌多咗一杯Flat White.

另外佢冇比任何蜜糖我覺得反而更加好食冇咁甜,幾fresh!

🍰☕️🍴休閒Cafe@美荷樓▫️Tea Set $54 - 凍飲+$4☑️ Double Sesame Mousse Cake 芝士蛋糕切成長方形,用木碟上好靚,三層嘅顏色分明,頂層好重黑芝麻味,而中間就較重芝士味,蛋糕面嘅餅碎同餅底一樣,都好脆同埋重芝麻味。☑️Hot Jasmine Tea 是茶包沖的茉莉花茶,都好香茉莉花味,如果唔係用紙杯,而係用返陶瓷杯就好睇啲啦☑️Cappuccino - $40拉花幾靚,泡沫幼滑,有濃香嘅咖啡味,啱晒d吾中意飲甜咖啡嘅人。
🍰☕️🍴

☑️Cappuccino - $40
Cappuccino

Double Sesame Mousse Cake
2022-12-18 208 views
靚靚帶我去靚靚Cafe 啲嘢食都唔差☺️⭐️蟹肉龍蝦汁扁意粉扁意粉軟硬同味道剛剛好但如果龍蝦味多啲會更好不過價錢算親民嘅~⭐️啤酒炸魚薯條配黑松露醬炸魚勁大件 魚肉係用滑嘅魚整係粗薯條配我愛嘅黑松露醬餐餐薯條都走唔甩 係肥仔呀~⭐️芒果椰汁糯米飯 糯米窩夫睇見就即刻想點呢個嚟到發現個格仔餅係雪藏個隻如果即製嘅會好好食 而家一般般⭐️龍眼士多啤梨梳打⭐️Latte⭐️椰子菠蘿梳打嘢飲略嫌細杯 好快飲完🤣🤣🤣
靚靚帶我去靚靚Cafe 啲嘢食都唔差☺️

⭐️蟹肉龍蝦汁扁意粉
扁意粉軟硬同味道剛剛好
但如果龍蝦味多啲會更好
不過價錢算親民嘅~
蟹肉龍蝦汁扁意粉

⭐️啤酒炸魚薯條配黑松露醬
炸魚勁大件 魚肉係用滑嘅魚整
係粗薯條配我愛嘅黑松露醬
餐餐薯條都走唔甩 係肥仔呀~
啤酒炸魚薯條配黑松露醬

Lunch
啤酒炸魚薯條配黑松露醬
Latte
椰子菠蘿梳打
好友從英國回港 約平日吃午飯!之前經過見到美荷樓外的露營⛺️sᴇᴛᴛɪɴɢ被吸引了 當天到訪碰著下雨天🌧🫠唯有坐室內 裝潢採題自舊時的冰室格子地磚 適逢世界杯⚽️還佈置了一個小場景喔點餐後會有震震牌💁🏻‍♀️不過第1轉未齊 個牌會發聲狂震 有點尷尬 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 泰式冬蔭公海鮮意粉 $𝟏𝟎𝟐:意粉很掛汁 冬蔭公汁愈食愈辣 好食!不過海鮮配料方面就少啲 ✿ 「芒果椰汁糯米飯」糯米窩夫 $𝟏𝟎𝟖:芒果糯米飯.窩夫.雪糕的配搭 整份是邪惡之作😈用荷葉包裹住 很泰式 很巨型 糯米飯的份量一小舊 控制得幾好 唔會太溜 不過加埋窩夫🧇兩女生都係ᴋᴏ不了😹雪糕都有2球2種口味! ✿ 雙重芝麻慕絲蛋糕 +$𝟐𝟖:心思思又跟餐加埋件蛋糕🍰芝麻味好出 慕絲口感軟身的 小小一件可以帶給味蕾另一種味道的衝擊👅 ✿ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟒𝟎 ✿ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐓𝐞𝐚 +$𝟒 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ᴄᴀғᴇ仲係動物友善🐶🐱的如果天氣好 一定會坐室外的露營⛺️位!可惜呢 不過室內都係另類用餐體驗!人均~💲𝟏𝟒𝟎捧著肚子走
好友從英國回港 約平日

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

ᴄᴀғᴇ仲係動物友善🐶🐱的
如果天氣好 一定會坐室外
的露營⛺️位!可惜呢 不過
室內都係另類用餐體驗!
人均~💲𝟏𝟒𝟎捧著肚子走

泰式冬蔭公海鮮意粉
2022-11-23
泰式冬蔭公海鮮意粉
  • 芒果椰汁糯米飯窩夫
2022-11-30 237 views
ɢᴀʀᴅᴇɴ ᴀᴛ ᴍᴇɪ ʜᴏ ᴄᴀғᴇ ☕️座落於美荷樓既ᴄᴀғᴇ裝飾比較懷舊 空間感頗大假日去都有足夠位置唔洗等🦦ʙʟᴀᴄᴋ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ ʙᴜʀɢᴇʀ $98ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴍɪʟᴋ ʀɪᴄᴇ ᴡᴀғғʟᴇ ᴡɪᴛʜ ᴍᴀɴɢᴏ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $108ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ $40薯條🍟好好食有佢既獨家調味粉食到上癮😋餐廳窩夫係sɪɴɢᴀᴛᴜʀᴇ黎有兩球雪糕同一球糯米飯賣相好有色彩 好吸睛😍我哋食完之後仲可以去參觀下美荷樓既展覽睇下舊時香港既面貌係一個悠閑既週末⟁
ɢᴀʀᴅᴇɴ ᴀᴛ ᴍᴇɪ ʜᴏ ᴄᴀғᴇ ☕️

我哋食完之後仲可以去參觀下美荷樓既展覽
睇下舊時香港既面貌
係一個悠閑既週末⟁
2022-11-20 196 views
《Garden at Mei Ho Cafe》深水埗一間露營風cafe🏕️我地俾佢地個超厚窩夫吸引過去🧇🤣上兩個星期過去嘅時候發現佢地系Pet Friendly🐶 而且食物質素仲幾好😻🫶所以決定再帶芝士過嚟食多一次😌❤️所以已經系二訪😆---🍝冬陰功海鮮扁意粉 ($92)鍾意食冬陰功嘅必叫必叫‼️👧🏻食第一啖嘅時候哇左出嚟😂喺其他Cafe食過太多次冬陰功意粉 味道都係比較淡同埋冇咩冬陰功味。呢個意粉超級重口味🥹❤️好濃郁冬陰功味,仲會食到啲香料同埋檸檬味👍意粉軟硬適中🫶辣辣地好惹味😆絕對會一啖接一啖 🍔照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條($108)個炒蛋好厚😂鰻魚厚肉吾腥,一啖絕對咬吾曬 絕對飽肚😌反而呢個就無意粉咁驚艷啦🫣味道比較普通,你會幻想到嘅味道😂 🧇芒果椰汁糯米飯 糯米窩夫 ($108)嚟到重點啦😎超級吸睛 打卡原味窩夫 夾住一球黑糯米,一球雲呢拿雪糕,一球芒果雪糕,表面仲有芒果汁同埋椰汁窩夫蛋味香濃,窩夫本身吾脆 咬落都有少少煙靭嘅口感幾鍾意個黑糯米糕雲呢拿雪糕再加埋窩夫食💛反而芒果雪糕就唔係咁鍾意啦係嗰種假芒果味🫣但整體其實都不錯 幾特別 🧇Baileys咖啡糯米窩夫*含洒($
《Garden at Mei Ho Cafe》
深水埗一間露營風cafe🏕️我地俾佢地個超厚窩夫吸引
---
🍝冬陰功海鮮扁意粉 ($92)
鍾意食冬陰功嘅必叫必叫‼️

🍔照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條($108)
個炒蛋好厚😂鰻魚厚肉吾腥,一啖絕對咬吾曬 絕對飽肚😌
反而呢個就無意粉咁驚艷啦🫣味道比較普通,你會幻想到嘅味道😂

🧇芒果椰汁糯米飯 糯米窩夫 ($108)
嚟到重點啦😎超級吸睛 打卡
窩夫蛋味香濃,窩夫本身吾脆 咬落都有少少煙靭嘅口感
但整體其實都不錯 幾特別

🧇Baileys咖啡糯米窩夫*含洒($118)
雖然芒果糯米飯係特別啲,但係個人覺得呢個好食啲‼️
窩夫係咖啡味,呢樣都係唔膽但係有少煙韌嘅口感
中間夾住雲呢拿雪糕,咖啡雪糕,朱古力雪糕,旁邊仲有啲咖啡凍😆Baileys味吾太重
整體唔會太甜,幾好食
(5🧸為滿分)
Garden at Mei Ho Cafe
地址: 深水埗巴域街70號石硤尾邨41座美荷樓地舖
電話: 37283450
2022-11-19
$150 (Lunch)
  • 冬陰功海鮮扁意粉
  • Baileys咖啡糯米窩夫
2022-11-20 196 views
上星期專程去美荷樓行手作市集。發現美荷樓後方有一間cafe,見到玻璃櫃擺放左芒果椰汁糯米糍窩夫同Baileys糯米糍窩夫模型。毫不猶豫,即刻入去食,相信好多人被佢個糯米飯窩夫吸引左入去。如果每一間餐廳都有鎮店之寶,呢個糯米飯窩夫一定係當仁不讓。品嚐甜品之前,仲叫左個煙肉法包,味道不俗。製作食物速度都算快,見到實物就更加期待佢有幾好味道。首先外表好立體,有種抵食夾大件嘅感覺,二來,第二度好似未見過呢款食物。味道方面,係好食嘅。但係嚴格黎講,要挑剔都仲可以有少少建議:個窩夫如果可以再熱啲再鬆脆啲,口感一定更好。芒果雪得太硬,冇左芒果肉嘅口感。椰汁可以再重手少少咁多。咁成件事就會更加豐富!基本上,食呢個作品係有開心嘅感覺,單憑呢個驚喜就已經值回票價,而且價錢都係大眾消費。下次經過,一定會食埋個Baileys糯米飯!
上星期專程去美荷樓行手作市集。

如果每一間餐廳都有鎮店之寶,呢個糯米飯窩夫一定係當仁不讓。

品嚐甜品之前,仲叫左個煙肉法包,味道不俗。

2022-11-13
Type of Meal
Tea
2022-11-12 211 views
我喺美河樓住一個月一到啦咁諗住試下樓下個cafe反正住客有九折.首先服務態度真係唔好,有位金色頭髮嘅女仔企喺收銀隔離問我要咩呀果種態度非常之無禮貌。第二我叫左個漢堡包薯條啦,要等九個字先有得食。 漢堡包個味道一般 太多油,薯條炸得太乾。第二次我過我又去試下個咖啡啦flat white.又係服務態度差,咖啡完全冇咖啡的味道,好水!餐飲同食物難食,成班staff又冇服務質素!建議大家可以考慮下,我真係以後都唔會再去宜度呀!Was here staying in YHA hostel in Shum Sui Po for 1 month. I saw a cafe downstair, then wanted to try. First of all, the cashier and the staff was so unpolite, especially that gold hair girl attitude was terrible. I ordered burger and fries because it was recommended on the menu. So I g
餐飲同食物難食,成班staff又冇服務質素!
建議大家可以考慮下,我真係以後都唔會再去宜度呀!

Was here staying in YHA hostel in Shum Sui Po for 1 month. I saw a cafe downstair, then wanted to try. First of all, the cashier and the staff was so unpolite, especially that gold hair girl attitude was terrible. I ordered burger and fries because it was recommended on the menu. So I give it a try. It taste so bad, the burger were so oily and taste like oil rather the beef meat. The fries were so dry can't even ate it. Next day, I went to try their coffee, ordered flat white. Yes it looks good, but it taste like water, with no coffee taste.
I would recommend not to come here and eat, it will waste your money. In conclusion, staff were unpolite and the food taste bad. I will never come back here to eat again. I rather to go to other places to eat with these kind of price.
2022-10-29
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
💎總評分:7.5/10-美荷樓冰室最近搖身一變成為以露營做主題嘅cafe,室內保留大部份原來裝修,所以依然有種懷舊復古冰室味🎞️,室外位置放左camping擺設,臨近halloween仲有唔少南瓜飾物增添節日氣氛🎃,weekend不時有表演,仲可以帶毛孩嚟打卡🐶,行自助模式自己揾位自己汁野,無收加一,唔會人逼人有足夠空間感,放假食個hea lunch都唔錯!Menu主打東南亞fusion,一般café應有嘅 salad pasta burger都有🍝🥗,主要係甜品同飲品加左東南亞風味,大部份main唔過$100💰,定價尚算親民。1️⃣ 芒果椰汁糯米飯窩夫 $108 用Waffle全新呈現芒果糯米飯呢個concept幾得意,厚身waffle夾住大大球雲尼拿雪糕🍨、芒果雪糕同黑糯米,賣相澎湃震撼📸。因為小編放耐左雪糕開始溶,waffle己經唔太脆😅,但係蛋味香濃,雪糕配waffle呢個combo唔係新野,但加多球黑糯米飯東南亞fusion又幾得意😚,不過旁邊嘅芒果乾就略為硬左D,overall還是不錯👌🏻。2️⃣ 照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條 $118鰻魚加炒蛋呢個combo好吸引😋,ovreall質素中
💎總評分:7.5/10

1️⃣ 芒果椰汁糯米飯窩夫 $108
2️⃣ 照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條 $118
鰻魚加炒蛋呢個combo好吸引😋,ovreall質素中等,未到令人留下深刻印象但無令你失望,值得讚下薯條份量好慷慨🍟,建議自助區除左ketchup之外可以加多一款醬。Weekend只供單點,不過留意到weekday同樣價錢已有set,跟餐包飲品同可加配甜品,抵食得多🤑!
照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條
3️⃣ 是日精選 - 芝麻芝士蛋糕 $58
唔係on menu嘅甜品,純粹見到甜品櫃有就叫嚟試下,點知有驚喜喎😗!芝麻味濃郁,無因為係cheese cake就好漏,入口香滑,仲有小編最愛嘅餅底🫶🏻!
芝麻芝士蛋糕
Overall食物質素中等👌🏻,有改善空間,勝在環境幾舒服,撞正有表演真係可以坐成個下午🎭,尤其以家天氣好,坐室外都幾chill~呢日出面坐滿人,小編影唔到個campsite景俾人家,但係好多可愛狗狗影halloween擺設超可愛💕!
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
芒果椰汁糯米飯窩夫
Other Info. : 🚗 美荷樓入口對出就係斜路,even weekend嚟到都唔難揾住,泊車都算方便。
2022-10-23
$150 (Lunch)
照燒鰻魚炒蛋漢堡配薯條
芝麻芝士蛋糕
2022-11-07 146 views
黎到位於美荷樓入面既一間cafe,Garden at Mei Ho Cafe有戶外同室內既座位,位置好空曠好舒服😌戶外就行露營風,好啱打卡影相。而室內就有種懷舊冰室既感覺,係兩種截然不同既感覺,都幾特別。 1⃣️Baileys咖啡糯米窩夫($118) 本身一心想食佢地既咖央窩夫,點知轉左menu,於是揀左呢款試下。成個窩夫好巨型😳中間夾住雲尼拿雪糕、朱古力雪糕同埋cream,上枱既時候窩夫仲係熱熱地,食落個邊係有脆脆地,中間煙韌😋配埋雪糕食好夾!另外佢仲有啲咖啡凍、可可球同埋蜜糖星星做配料,又靚又好食~Baileys味唔係太覺,應該係面頭淋上左既醬有baileys,帶朱古力香、甜甜地咁,成個窩夫食落都好好食~  2⃣️烤雞香辣卡宴白汁扁意粉($82) 講真呢個絕對帶到驚喜比我🤩本身諗住係普通白汁既味,點知個汁辣辣地帶蒜香,而且仲好creamy,每條意粉都係有惹味醬汁🤤雞肉份量都平均夠食,唔會乾。不過略嫌有啲啲油,食完見到個碟都有啲油淨😬
1⃣️Baileys咖啡糯米窩夫($118)
Baileys咖啡糯米窩夫
2⃣️烤雞香辣卡宴白汁扁意粉($82)
烤雞香辣卡宴白汁扁意粉
烤雞香辣卡宴白汁扁意粉
2022-11-06 133 views
雖然行山黎講嘉頓山出左名輕鬆,但都要食少少野先有力行既😙·🍝咸蛋黃卡邦尼意粉($86)食唔到咸蛋黃~普通carbonara..不過不失.如果溫度熱d會更好·🍪馬撒拉腰果($38)有驚喜!鍾意果仁既要試~不過薑味頗重·🍹Longan & Strawberry Soda with Lemongrass ($48) 梳打水清新唔甜重~偏淡唔太飲到士多啤梨醬味道·📍Garden at Mei Ho Cafe深水埗巴域街70號石硤尾邨41座美荷樓
雖然行山黎講嘉頓山出左名輕鬆,但都要食少少野先有力行既😙

🍪馬撒拉腰果($38)有驚喜!鍾意果仁既要試~不過薑味頗重

📍Garden at Mei Ho Cafe
深水埗巴域街70號石硤尾邨41座美荷樓
2022-10-13 224 views
-原來公司附近隱藏了一間小cafe,座落在美荷樓青年旅舍地下,環境恬靜💗食物都唔錯,短期內已經encore咗👻💗-裡面嘅座位有唔同嘅港式設計,值得一讚係座位都幾闊,坐得耐都唔會侷促😍-芒果椰汁糯米飯糯米窩夫🥭🥥:望到食物賣相已經好開心🤪 煙韌窩夫配搭芒果同雲呢拿雪糕,加埋椰汁糯米飯,味道唔會令人失望🥰 超鐘意哩個甜品😘-佢哋嘅意粉好大碟,兩個人share啱啱好🍝 上次食卡邦尼已經覺得佢哋嘅意粉好creamy😍 今次食嘅雞肉份量都好多,而且濃濃芝士味,值得一試😎-Cafe採自助式服務,不過人唔多,感覺仲冇咁拘謹😆 下次我要試埋咖央多士糯米窩夫🧇💗

2022-10-10
$100 (Lunch)