2018-05-30 339 views
元朗廣場既銀咖喱都真係好多年了,商場內好多鋪頭食肆都變哂,佢依然屹立不倒商場內除左吉野家,銀咖喱算係性價比高既餐廳,一個人快食晚餐好選擇今次自己去就食左咖喱吉列豬排飯,無特別亮點,但又無咩其他地方可以食到喱種味道佢既咖喱係有少少肉料,有d似肉醬+咖喱,喱個撈飯比平時既咖喱特別吉列豬排就略為唔夠熱,不過不失啦唯一要彈下既係佢收錢個位係餐廳出面,有時待應係廚房係唔會知出面有人等緊同埋座位比較少如果話推介既,一定係佢既「富士山」同朋友一齊share係好正既!

吉列豬排就略為唔夠熱,不過不失啦

同埋座位比較少

如果話推介既,一定係佢既「富士山」

同朋友一齊share係好正既!
咖喱吉列豬排飯
2018-05-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 富士山
一看到這家店的店名, 大家也會好自然地想到銀咖哩一定有咖哩美食.這是沒有錯的, 哈哈.不過這裡有的不只是咖哩, 還有別的好吃.就例如她們家的漢堡包, 魚柳包.順便提一下, 她們有提供學生優惠.買任何一款咖哩飯, 出示學生證就可以免費獲得氣水一杯.我就點了一份魚柳包餐.(27元)魚柳包內的魚柳是挺大的, 味道鬆脆, 而且覺得用料很足.它醬料也很好, 配搭出色. 真的是好吃.整個套餐是包了一份薯條和氣水.算是超值的價格.希望不是期間限定, 而是以後都能吃到的.環境方面, 覺得還可以, 只是位置有點小.所以會覺得比較擁擠.
這是沒有錯的, 哈哈.
不過這裡有的不只是咖哩, 還有別的好吃.
就例如她們家的漢堡包, 魚柳包.

順便提一下, 她們有提供學生優惠.
買任何一款咖哩飯, 出示學生證就可以免費獲得氣水一杯.

我就點了一份魚柳包餐.(27元)
芝士吉列魚柳包餐

魚柳包內的魚柳是挺大的, 味道鬆脆, 而且覺得用料很足.
它醬料也很好, 配搭出色. 真的是好吃.
整個套餐是包了一份薯條和氣水.
算是超值的價格.

希望不是期間限定, 而是以後都能吃到的.

環境方面, 覺得還可以, 只是位置有點小.
所以會覺得比較擁擠.
2017-11-11
$27 (Tea)
芝士吉列魚柳包餐
2017-03-31 794 views
想食平價日式食物元朗嘅選擇算係幾多,元朗廣場就有間“銀咖哩”食日式咖哩飯嘅快餐店。成個餐牌都係有咖哩,仲有芝士咖哩蛋包飯!既然係糧尾,又好肚餓,當然要喺度食番餐飽嘅!叫左一個咖哩牛肉飯加煎蛋同埋芝士雞肉咖哩蛋包飯。本身真係好肚餓想食佢嘅漢堡扒,但係店舖貼左張紙寫住暫停,唯有食住牛肉同雞肉先啦!芝士雞肉蛋包飯上面淋左d茄汁,蛋上面又加左芝士。個飯嘅賣相就唔係特別好,不過咖哩飯本身就唔會難食得去邊,又加上我真係好肚餓,所以好快就俾我食晒。飯上面嘅芝士有少少溶溶地咁,加埋塊蛋同咖哩味道都幾夾。而咖哩牛肉飯加煎蛋嘅牛肉比較碎,肉嘅量唔算特別多,反而飯就好多。整穿隻蛋撈埋咖哩都唔錯。糧尾平平地想食餐飽呢個真係算唔錯。
糧尾平平地想食餐飽呢個真係算唔錯。
Type of Meal
Dinner
2017-03-09 568 views
其實之前食過好多次都ok, 但今次真係好失望。前幾日去食, 等位唔算太耐。之後叫左個牛肉飯, 另加餃子。點知個餃子上到黎, 5隻都係冇左底果層皮! 食落去仲要濕濕地, 好多水份, 完全唔係之前食既味。我唔明點解個餃子煎到咁都仲可以上俾個客, 難道對自己一啲要求都冇?
其實之前食過好多次都ok, 但今次真係好失望。

前幾日去食, 等位唔算太耐。

之後叫左個牛肉飯, 另加餃子。

2017-03-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
2017-02-16 455 views
從學生時期起, 我便一直都是銀咖啡的常客因為他的價錢比起其他餐廳來說會便宜一點而且他的選擇也蠻多的最重要的是他會有不同的學生優惠對我這些學生來說真是很吸引 今次我吃了的是炸雞扒蛋腸仔咖哩飯最鐘意吃這麼的咖哩, 日式的咖哩送飯吃一流而且在家裡是煮不到同樣的味道炸雞扒表皮很香脆, 而且本身雞肉沒有什麼味道和咖哩汁撈在一起吃就會吸收咖哩的味道有點像煎咖哩雞似的, 味道算是中規中矩雞蛋是成碟飯的加分位, 畢竟雞肉的份量是少一大塊蛋能送一整碗飯, 而且煎蛋的蛋黃的流心的, 送飯一流!!!正
從學生時期起, 我便一直都是銀咖啡的常客

因為他的價錢比起其他餐廳來說會便宜一點

而且他的選擇也蠻多的

最重要的是他會有不同的學生優惠

對我這些學生來說真是很吸引

今次我吃了的是炸雞扒蛋腸仔咖哩飯

最鐘意吃這麼的咖哩, 日式的咖哩送飯吃一流

而且在家裡是煮不到同樣的味道

炸雞扒表皮很香脆, 而且本身雞肉沒有什麼味道

和咖哩汁撈在一起吃就會吸收咖哩的味道

有點像煎咖哩雞似的, 味道算是中規中矩

雞蛋是成碟飯的加分位, 畢竟雞肉的份量是少

$50 (Lunch)
2016-10-30 524 views
今日心血來潮想吃咖哩,突然想起元朗廣場有銀咖哩,但去到見到芝士魚柳漢堡包的下午茶餐,考慮片刻就打算點餐,誰知店員表示漢堡包已經賣光了。所以就點了20元的銀咖哩,加了3元芝士和3元雞蛋,一共26元的午餐,外賣免加一,即叫就即拎,等候時間五分鐘都不用。打開飯盒時,雖然外賣的觀感不討好,但咖哩味道剛好,不太甜不太辣,容易入口,煎蛋蛋白半熟,蛋黃半熟,可以撈飯食,芝士是車打芝士,配飯一流,這個價錢,這個味道,合宜。

TakeAway
2015-06-10 933 views
琴日同朋友⻝銀咖喱 叫左2個飯都系$80!呢個水準黎講系抵⻝炸雞扒蛋包飯:通常系出面⻝都要$70-$80 呢個只系需要$40就⻝到 好抵!賣相吸引 ,份量都好足,一個女仔⻝可能會⻝吾哂炸雞扒炸得岩岩好 易咬 個蛋吾系全熟 ⻝真系好正炸雞飯:雞粒都炸得好香口 吾會太老 配汁⻝飯好開胃 好飽肚不過⻝炸野通常都會好濟 所以2個飯都系⻝吾哂出示學生證 仲有野飲送 吾怪得次次黎到都要排⻑⻯
炸雞扒蛋包飯
炸雞飯
琴日同朋友⻝銀咖喱 叫左2個飯
都系$80!呢個水準黎講系抵⻝
賣相吸引 ,份量都好足,一個女仔⻝可能會⻝吾哂
炸雞扒炸得岩岩好 易咬 個蛋吾系全熟 ⻝真系好正
炸雞飯:雞粒都炸得好香口 吾會太老 配汁⻝飯好開胃 好飽肚
不過⻝炸野通常都會好濟 所以2個飯都系⻝吾哂
出示學生證 仲有野飲送 吾怪得次次黎到都要排⻑⻯
炸雞扒蛋包飯
炸雞飯
2015-05-23 651 views
其實呢間餐廳個位置都有少少僻,起係三樓,鋪面又唔大,如果唔係有心搵真係好容易略過佢。銀咖哩出名又平又大碟,30蚊都食得飽,唔夠食仲有得加少少要多飯,完美照顧附近學生需要。咖哩唔太辣岩岩好,淋少少蕃茄醬上去,成碟飯鮮甜可口,話咁快就食晒!不如叫多碟?
2015-05-16 666 views
以前真係好少入元朗,哈~呢排成日去元朗探朋友,同埋順便入元朗逛逛街因為知道元朗真係有好多美食既小店,每間小店都想試下~當日因為我地好肚餓但係又無咩錢,想食平野食,我地行經元朗廣場,行經銀咖喱 ,銀咖哩可算係最經濟實惠,合乎我地既要求,平同抵食餐牌就大大個放左O係門口,一目了然,自助形式,先買票,隨後有侍應送餐來點了二人份量1.5KG富士山飯加杯汽水同埋2 塊薯餅, 只需88蚊食飽2個人,隨飯附上兩條廚師腸、一隻荷包蛋、一份吉列豬扒和蛋包飯加少許芝士。蛋包飯份量約是普通餐的一倍,所以咖喱汁都很濃稠,到最後我地2個都飽到棒住個肚皮了~
以前真係好少入元朗,哈~呢排成日去元朗探朋友,

同埋順便入元朗逛逛街
因為知道元朗真係有好多美食既小店,
每間小店都想試下~當日因為我地好肚餓但係又無咩錢,
想食平野食,我地行經元朗廣場,行經銀咖喱 ,
銀咖哩可算係最經濟實惠,合乎我地既要求,平同抵食
餐牌就大大個放左O係門口,一目了然,自助形式,
先買票,隨後有侍應送餐來
點了二人份量

。蛋包飯份量約是普通餐的一倍,所以咖喱汁都很濃稠,
到最後我地2個都飽到棒住個肚皮了~
2015-05-02
2015-05-01 456 views
今日Lunch約左我bf去元朗食野 行街行到差唔多就去左呢間銀咖喱食😊平時我都食開算係正常份量既腸仔蛋咖喱飯今日同bf打算挑戰下極大份量既富士山咖哩飯呢個飯真系十分之有心思!個蛋整成心型 十分之浪漫而且也有好多配料 飯既份量十足不過呢度既咖喱可惜就唔辣 味道有點普通 如果可以加入黑椒或者個咖喱辣少少甘就更加惹味啦!我地都叫左個薯條黎食 有個碗仔裝住十分之可愛 而且薯仔味十足(個人覺得好食過個咖喱😂)
平時我都食開算係正常份量既腸仔蛋咖喱飯
今日同bf打算挑戰下極大份量既富士山咖哩飯
呢個飯真系十分之有心思!個蛋整成心型 十分之浪漫
而且也有好多配料 飯既份量十足
甘就更加惹味啦!
2015-05-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
2015-04-20 424 views
最近常去元朗揾下食店吃飯,今晚屋企冇人煮飯,我一個人懶得煮,就去了元朗廣場搵下有咩好吃,想起幾年前同友人去過銀咖哩,銀咖哩在元朗廣場開了10年時間,它竟然可以在元朗廣場開到10年,真是一個奇跡,元朗廣場大執位一段時間,銀咖哩又可以在元朗廣埸度過10年 ,它走平價咖哩路線,當然不能太大期望,我覺得它的咖哩OK,如果有人勁辣,這間未必啱愛辣旳人,這裡半自助形式,這裡先俾錢後送餐,自己揾位坐 ,元朗店地方不大,座位之間不會太迫 ,我坐下冇耐,我叫手作芝土漢堡飯(36元)就送到,加了9元要薯角同汽水,飲品只有汽水,汽水冇咩特別,芝士漢堡味道還可以,漢堡味道尚可,薯角忘記俾我,我發現少了薯角,如果不提的話直情不會給我,服務只是—般,這間整體只是一般食物水準漢堡,肉質較鞋,口感一般咖哩,味道較淡,可以接受白飯,尚算軟熟可樂,冇特別服務我覺得一般環境地方不算大,尚算舒適價錢45元,好抵食番吃間中才來

食物水準
漢堡,肉質較鞋,口感一般

咖哩,味道較淡,可以接受

白飯,尚算軟熟

可樂,冇特別

我覺得一般

地方不算大,尚算舒適

價錢
45元,好抵食

番吃
間中才來
薯角
2015-04-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
薯角
係元朗廣場既食肆唔多…而呢間<銀咖哩>可算係最經濟實惠…餐牌就大大個放左係門口…組合好彈性…先買票…隨後有侍應送餐來…餐飲+$5…得百事七喜美蓮達…相信係汽水機斟出黎…無氣無味…+多少少好似抵d…$12就包哂汽水沙律薯角…沙律細細碗…甜甜地…生菜好爽脆…薯角係用真薯仔炸成…熱辣辣…招牌吉列豬扒咖哩飯~真係好簡單…一d配菜都無…但朋友卻讚不絕口…芝士豬扒旦包咖哩飯~原來碟碟都係用銀碟盛載咖哩…相信係<銀咖哩>既由來…芝士只係普通supermarket買既獨立包裝芝士…完全無焗芝士既香味…旦半生熟…薄而滑…至於豬扒…炸皮厚而唔鬆脆…豬扒諧圾圾…咖哩完全唔辣(難怪可以比$加辣)…亦唔夠香…美食當前…好唔好食…真係見仁見智…我覺得麻麻…但朋友又覺得ok...不過論價錢黎講…都算抵食…就當係將價就貨啦…
係元朗廣場既食肆唔多…而呢間<銀咖哩>可算係最經濟實惠…

$45 (Lunch)
2015-03-24 437 views
銀咖哩是一間好細的小店,有數間分店,特色是用銀器餐具,一般出名是咖哩,要個淨咖哩就已經足夠,但我一般會加埋吉豬,有d肉食下,本身咖哩甜帶小量薯仔,肉碎,十分開喂,吉列豬排炸得脆,但皮肉分離,麻麻地,所以只要咖哩加飯就好了,環境十分窄小,所以單邊位最好座,我地呢d閒人遊蕩食飯最好地方..起碼不用自己取餐又平
咖哩吉列朱排飯
$35 (Tea)
咖哩吉列朱排飯
2014-11-21 387 views
食左個蛋包飯 d咖哩幾香 加埋d茄汁 更好味佢蛋包飯 有埋芝士落去 有時有薯仔,同d肉有食過咖哩豬排飯豬排係吉列的 幾香口好味一大塊雞肉就得幾塊 總好細 味道麻麻個人認為唔抵食
食左個蛋包飯 d咖哩幾香
一大塊
雞肉就得幾塊 總好細 味道麻麻
個人認為唔抵食
2014-11-21
$27 (Dinner)
  • 咖哩蛋包飯
  • 咖哩豬排飯
  • 咖哩豬排蛋包飯
2014-08-15 293 views
銀咖哩 平靚正 銀色鐵盆 飯多 飽肚 汁多 美味 放半晝 可以出外午餐 到元朗午餐選擇多 可以到永年 韓之美食 等等覓食 但今日想著銀咖哩的咖哩 家姐在家煮咖哩總是香氣一陣 但家姐工作忙碌 少了在家中大展身手 所以我只好到外品嚐咖哩 銀咖哩的豬扒 脆脆的 也很大一塊 脆漿不算厚 汁醬份量可見多 友人的加了海鮮 沒有太大特別的 友人說還不賴 咖哩飯可以滿足我的食慾 因為十分飽肚
銀咖哩 平靚正

銀色鐵盆 飯多 飽肚 汁多 美味