諗住搵個地方可以同朋友飲下食下傾下計,見到一個紅粉少女風既餐廳,見到飲品靚靚,又有小吃同龍蝦包,姑且試下呢間啦。Thunderstorm荔枝和桃味沙冰灰色既沙冰,好重荔枝味,其實應該幾好飲,可惜D沙冰好大粒,口感變得好一般。分享盤有雞翼、雞肉串、薯條併蕃薯條、日式雞軟骨餃子唔使諗,一個併盤解決咗選擇困難症薯條併蕃薯條,好脆好香口,另日式雞軟骨餃子好好食,口感好好,皮軟、但裡面雞軟骨有咬口,我幾喜歡,但雞翼竟然係淋既,好失望,至於其他小吃都好一般。以這個價、這食物味道,其實唔值,只係食物賣相可以呃下like,唔知荃灣分店質素會唔會好D呢?
諗住搵個地方可以同朋友飲下食下傾下計,
見到一個紅粉少女風既餐廳,
見到飲品靚靚,
又有小吃同龍蝦包,
姑且試下呢間啦。

Thunderstorm

荔枝和桃味沙冰
灰色既沙冰,好重荔枝味,
其實應該幾好飲,可惜D沙冰好大粒,
口感變得好一般。

Thunderstorm

分享盤

有雞翼、雞肉串、薯條併蕃薯條、日式雞軟骨餃子
唔使諗,一個併盤解決咗選擇困難症
薯條併蕃薯條,好脆好香口,
另日式雞軟骨餃子好好食,口感好好,
皮軟、但裡面雞軟骨有咬口,我幾喜歡,
但雞翼竟然係淋既,好失望,
至於其他小吃都好一般。

以這個價、這食物味道,其實唔值,
只係食物賣相可以呃下like,
唔知荃灣分店質素會唔會好D呢?

分享盤
媽咪😘生日快樂今次帶您黎食新餐廳粉系好靚喔🤗好有少女心打卡一流叫左個二人餐$368,另加$30轉分享盤再叫多個買一送一龍蝦包$188(忘記套餐既時候叫左隻雞叫得太多)食到好飽因為太多煎炸野,所以要叫返杯野飲先每杯$58因為我外帶左個蛋糕問定切餅費$50, 我真的好驚喜好有心思幫我擺盤
2019-05-12 104 views
呢間餐廳嘅龍蝦芝士流心三文治🥪真係好味到一個點•麵包係鬆脆得黎又唔硬,鬆軟得黎又唔𣺉。 激讚!芝士又鹹又香又滑又足料,勁流心,唔會因爲食得慢而”凝固”左。龍蝦肉都落得好重手!仲有食得出係真龍蝦肉,唔係其他肉扮!物超所值!係啖啖肉,一咬多到驚佢跌哂出黎!大推大推!—#foodiehk #hkfoods #hkfoodshare #hkfoodblogger #hongkongfoodie #hkfoodlover
呢間餐廳嘅龍蝦芝士流心三文治🥪真係好味到一個點•

2019-05-09 115 views
今日嚟到Girl Boss 成間餐廳都好粉紅色,好吸引,引發我嘅少女心☺☺連我小朋友都勁鐘意。嘿~親子時間,兩大一細。我哋叫咗個兒童餐~芝士鮮茄意大利粉,芝士焗粟米,鮮果乳酪同埋一杯飲品,另外仲叫咗個Girl Boss嘅龍蝦包,薯條同埋一杯 Girl Boss Soda 🥤 冇諗過食物份量咁多,賣相好好而且都好好味,下次一定會再嚟呀!同埋價錢都唔貴呀,3個人食先係$290咋~🥰🥰

同埋價錢都唔貴呀,3個人食先係$290咋~🥰🥰
約到很久沒見的朋友食飯,經openrice訂位,不用等位。與姊妹吃飯當然是選擇比較少女風的餐廳,girlboss 最適合不過!我們一行五人,叫了兩個二人餐,飲品套餐不包。二人餐的選擇超多,光是想吃什麼也想了半小時,食物份量也不會太多,半份的份量,真的為girl而設的餐廳。前菜每個餐可選2樣。是日餐湯是牛尾湯,不是西湯,朋友們也不喜歡這味道。沙律不錯。由於太多碟,只顧傾計沒有一一拍照,特別的就有拍到。master kama 是主打龍蝦,當然要叫個龍蝦包!賣相味道一流,沒失望!包身是脆脆的。girlboss soda,內有peach的果凍,很有口感呢~ 每一樣味道都中上,shake shake 薯條亦是大愛!蕃薯條太好味!最難忘是主菜龍蝦,蒜蓉配龍蝦是不敗的搭配!因為朋友生日,在這裡吃蛋糕需要切餅費,服務也很好。整餐飯也很開心,果然是與姊妹聚會的好地方!如果下次再約姊妹食飯,也會再次考慮此地方!
約到很久沒見的朋友食飯,經openrice訂位,不用等位。

我們一行五人,叫了兩個二人餐,飲品套餐不包。

前菜每個餐可選2樣。
是日餐湯是牛尾湯,不是西湯,朋友們也不喜歡這味道。
沙律不錯。

由於太多碟,只顧傾計沒有一一拍照,特別的就有拍到。

最難忘是主菜龍蝦,蒜蓉配龍蝦是不敗的搭配!

因為朋友生日,在這裡吃蛋糕需要切餅費,服務也很好。

2019-05-03
$270 (Dinner)
Celebration
Birthday
以女性角度為主的 Girlboss,是我喜歡的一間餐廳  ;  前幾日同好友去這裡聚一聚,傾吓心事,享受一下美食啦 ~餐廳以夢幻粉紅色為主,裝修雅緻,設計優雅而浪漫,獨特的風格,好有心思  ;  地方闊落,而且沒有壓迫感,環境整潔,給我們悠閒舒適的感覺。餐廳融合西式與日式的方法烹調,不單海鮮菜式大受歡迎,亦創作一系列的限定美食及健營餐點,包括龍蝦/黑松露芝士玉子燒,Lady煙肉蘑菇忌廉意大利粉配62度溫泉蛋,新創作,新口味,真的很吸引!餐牌上有兩款套餐選擇,Bossy Royal Set (2人餐) 及 Girl Power Set (1人餐),還有下午茶餐及其他單點菜色,海鮮、扒類、意大利飯、漢堡、意粉、薄餅、兒童餐、沙律、前菜、湯品、甜點、特色飲品等,款式多樣化。我們點了 Bossy Royal Set (2人餐) $368,這套餐足夠二人份量,吃完太滿足啦!先來三文魚柚子檸檬玻璃杯沙律,造型特別,將玻璃杯裡的沙律搖勻再倒在碟上。沙律菜入口新鮮,三文魚味道香不會過鹹,加入柚子的清新,少少酸,味道適中,好開胃。我選了一碗餐湯,是雜菜湯,有點類似羅宋湯,淡淡的番茄香味,好喝。德國腸,凍

雜菜湯

德國腸,凍肉,芝士拼盤

美味多汁的德國腸,帶著淡淡的香草味,煎得香脆可口。薄薄的凍肉,肉味清香,好吃。滑嘟嘟的水牛芝士,口感幼細,不錯。

煙肉芝士焗啡菇

賣相很漂亮,像菊花般似的。大大個啡菇,菇味濃郁,沒有草泥味,新鮮爽口,舗上煙肉和芝士,有少少焦香,惹味可口。

燒一口安格斯西冷,焗薯粒,燴蔬菜,法式香草牛油汁

厚粒的安格斯,牛味濃郁,肉質鮮美多汁,配上香草牛油汁,惹味可口。香脆的焗薯粒,不乾身,吃起來有點汁醬的味道,什錦蔬菜有BB蘆荀、小圓形的紅蘿蔔,椰菜花、粟米,口感非常豐富,這碟種類較多元化,非常美味。

炸軟殻蟹冬陰功意大利粉

用冬陰功醬汁烹煮的意粉,意粉、茄子和和車厘茄吸收了濃濃的醬汁,少少辣,散發香料的味道,這種煮法較特別,我很喜歡。香口的軟殻蟹,咬起來陣陣蟹香,這碟做法及味道真的很美味,讚!

煎蛋芝士牛肉漢堡窩夫

厚厚的牛肉漢堡,牛味豐郁,肉嫩多汁,味道濃厚,加上煎得香的太陽蛋、濃味的芝士和鬆軟可口的窩夫,吃完一層又一層,口感更豐富,回味無窮,這碟是我的心水菜式。

煎蛋芝士牛肉漢堡窩夫

另單點了飲品 Teddy Bear  $58,這杯造型太可愛,好鍾意呀!朱古力沙冰上舗了大片曲奇餅和多塊熊仔餅,口感軟綿綿,特濃朱古力味的沙沙,冰冰凍凍,清涼解渴,很好飲!
Teddy Bear
2019-04-24
Type of Meal
Tea
雜菜湯
Teddy Bear
2019-04-23 187 views
嚟呢間餐廳多數都係食龍蝦包,不過食得多都會悶😎所以今次就試其他嘢😤男朋友嗌咗海膽忌廉蟹肉意粉 ($148)不嬲中意偏硬小小,有咬口嘅意粉,呢個岩晒我口味😛意粉上面有啲海膽係到,食落去幾鮮味😍蟹肉有好多,幾乎食每啖意粉都有蟹肉係到😎加上忌廉夠晒好食🤤👍🏻我就同嗌咗流心芝士龍蝦三文治 ($108) 因為之前食咗龍蝦包,今次就試下三文治🥪有勁多芝士!!所以要襯熱食呀,龍蝦嘅份量都ok,加上搽咗牛油係包包好香😙仲配埋薯條添,勁中意番薯條🤤不過真係要搵人share嚟食,因為都幾飽🤣小食都有好多種類,我哋就揀咗芝士蟹肉釀蟹蓋 ($88)上面嘅芝士焗得好香,入面有好多蟹肉😙有啲係一大條嘅肉,有啲係蟹肉絲🦀

仲配埋薯條添,勁中意番薯條🤤
不過真係要搵人share嚟食,因為都幾飽🤣

2019-04-19 115 views
呢間坐位唔多,坐位都係開放式,唔係係個舖入面。見到多數黎食都係一家大細,所以d沙發都幾污糟,好多食物碎,真係唔係好想坐。叫左個$138餐,意粉+沙律+一口牛+shake shake 薯條+雞翼+窩夫,睇落真係好多野食咁,樣樣都可以試下。賣相都唔錯,但個沙律會唔會細左少少呢,呢個份量,係拎黎伴碟架咋嘛。揀左黑松露意粉,聞落係有少少黑松露味,但食落就真係唔多覺。至於個shake shake 薯條,就真係期望過高,個粉一d味都冇,shake 唔shake 都差唔多。薯條特別之處,係唔係得薯仔條,仲有蕃薯條。反而成個餐最好食係個窩夫,即烤,香甜鬆脆。侍應原來落單時自動幫你落後上。未食完已經叫起得,但足足等左成廿幾分鐘,就係為左等一塊得手掌心咁大既窩夫,就真係有d無奈啦。總括個餐都抵食既,都多野食,可惜唔包餐飲。但上菜就真係慢左d。呢個餐比較適合女士或小朋友,因為款式多,份量少,同埋少肉嘛。
好多食物碎,真係唔係好想坐。

揀左黑松露意粉,聞落係有少少黑松露味,但食落就真係唔多覺。

薯條特別之處,係唔係得薯仔條,仲有蕃薯條。

反而成個餐最好食係個窩夫,即烤,香甜鬆脆

2019-04-15 125 views
♥️海膽忌廉蟹肉意粉賣相吾錯,海膽同蟹肉明顯存在既,味道就🤦🏻‍♀️,意粉over cook 超淋身,成碟意粉冇嘜汁。♥️香煎大蝦蒜片辣椒意大利粉意粉味道吾錯,蒜味突出,蝦吾新鮮,食到落底發現超級多油🤢。♥️西柚桐花青茶飲落去有陣陣既苦澀味,飲左一啖吾想再飲。總結:吾知係咪接近收工時間黎食,職員有啲趕收工樣子,掛著傾計,叫左幾次先有反應,服務未如理想。食物味道吾吸引,冇網上介紹得咁正🤦🏻‍♀️。
海膽忌廉蟹肉意粉

♥️海膽忌廉蟹肉意粉

香煎大蝦蒜片辣椒意大利粉

♥️香煎大蝦蒜片辣椒意大利粉
意粉味道吾錯,蒜味突出,蝦吾新鮮,食到落底發現超級多油🤢。

西柚桐花青茶

♥️西柚桐花青茶
飲落去有陣陣既苦澀味,飲左一啖吾想再飲。

2019-03-20 163 views
同朋友打完哥爾夫球,想E下個肚,行過屯門市廣塲見到龍蝦包買一送一即刻被吸引住。龍蝦肉非常新鮮,調味得啱啱好,好香牛油味,麵包非常鬆軟,又熱辣辣,薯條係任食所以好抵食,好飽肚。店員見到我食得7788,有黎多一兜過嚟,今次加咗少少黑松露,令到口感多一個層次。低溫慢煮法國黃油春雞(半隻),肉桂燉蘋果:無論由內到外都非常鬆軟,皮脆夠薄,所有油份都鎖住,雞味夠重。肉桂嘅香味配上蘋果,令到成個雞感覺唔會太油膩,好清新。

低溫慢煮法國黃油春雞(半隻),肉桂燉蘋果:
肉桂嘅香味配上蘋果,令到成個雞感覺唔會太油膩,好清新。
Type of Meal
Dinner
2019-03-19 105 views
先前食過旺角嘅分店已經覺得好滿意 今次就去咗屯門呢間食 質素都係好好 ☺️☺️💓girlboss 嘅裝修比較girly 好適合女仔去影相! -🦐龍蝦包$188做緊買1送1, 但做到3月尾咋,快點把握機會去食啦!龍蝦包真係整得好好食😭❤️已經好想再食 個包覺得好軟林林外皮係脆嘅☺️個包搽咗少少沙律醬👍龍蝦肉份量算多 😱😍😍有成隻龍蝦。龍蝦肉彈牙鮮甜。+30 就可以無限refill 黑松露薯條😍 炸到脆一脆 黑松露味超香😇 。-🥘Master Kama Pot $93有好多唔同配搭俾你揀 我就揀咗要龍蝦芝士濃湯、叉燒糖心蛋烏冬。本身勁鍾意飲龍蝦湯 呢個岩岩好唔會咸 好濃郁。烏冬係好食個隻 又滑又彈牙。石鍋嘅好處係食到尾都熱辣辣 正呀😙-FamingoKiss $48 係草莓奶蓋黎🤤奶蓋鹹香 下面嘅士多啤梨奶幾香幾滑唔會太甜😆Chocolate Fantasy $48 朱古力奶+棉花糖 好啱小朋友飲 🍫

🦐龍蝦包$188

🥘Master Kama Pot $93

FamingoKiss $48
係草莓奶蓋黎🤤奶蓋鹹香 下面嘅士多啤梨奶幾香幾滑唔會太甜😆

Chocolate Fantasy $48
朱古力奶+棉花糖 好啱小朋友飲 🍫
2019-03-18 1420 views
屯門市中心呢間粉紅少女心餐廳,一直都好吸引眼球,今日晏就見人少少就試下佢,整個舖面都粉紅色配上雲石既枱面,再加上金屬色刀叉🍴好有格調。沙發既坐位好舒適!連餐單都特別少女,好高貴既感覺~用鉛筆圈圈畫畫,簡好就可以叫侍應了,侍應都有清一色既圍裙,好整齊既感覺。我簡左個Girlpower Set (一人餐) $138套餐有:沙律、一口和牛、迷你卡邦尼意粉、Shake Shake 炸薯條&蕃薯條 及 單骨雞翼,最後仲有個窩夫!份量好夠,一個人都夠飽!沙律無乜特別,一口和牛就太老了,有的咬唔開⋯好彩只係小食,份量唔多。個迷你卡邦尼意粉,無諗過係粉紅色既!好驚喜!見到個時即刻心心眼😍影多幾張相先食!味道普通,份量唔算迷你。蕃薯條同單骨雞翼好好味!上枱個時仲熱騰騰,今次既shake shake粉係章魚燒味!好特別!個粉加好多分!由普通變好食!如果個粉再多的就好了!食曬主食,甜品就到,個窩夫出奇地好食,又夠脆,雪糕既味道都唔錯。食完好想再叫多個!跟餐甜品,無諗過有咁高水準!

連餐單都特別少女,好高貴既感覺~

我簡左個Girlpower Set (一人餐) $138

• Shake Shake單骨雞翼
2019-03-14 82 views
成日都同個女、老公黎食,坐得舒服因為有bb椅又有梳化,主要用粉紅色嘅主題所以食得特別開心,宜家300幾蚊有套餐算抵食,因為之前得散叫確實貴,個牛肉好香,不過嫌佢略多油。而黑松露意粉夠哂汁好易入口,忌簾味比較重,不過大人小朋友都岩食因爲唔係好咸,而最喜歡就係壓軸嘅飲品 unicorn 嘅飲品,係刨冰黎嫁!個女爭住飲,杯嘢影相打卡一流,50幾貴都算貴!味道有啲似波子汽水,不過有色素既飲品都係留俾大人飲啦!
同男朋友係Vcity同屯門市廣場行完街, 佢search到呢間係openrice都幾高評價加上裝修好girly, 特登帶鐘意打卡既我去食❤去到9點幾~已經差唔多last order睇menu覺得價錢都唔算好平, 5十幾蚊一杯野飲咁應該係平時影“港女相”既好地方睇野食既選擇, 全部都好吸引!最後食物order左 三文魚白汁三色蝴蝶粉 ($88), 香草烤雞鮮茄忌廉扁意粉 ($88), 日式雞軟骨餃子 ($45)飲品就叫左 Master Magic Soda ($48) 同埋 Opps! Matcha ($58) 杯 Master Magic Soda 一黎到係幾令人興奮既😍 因為佢用左一支test tube另外裝住檸檬汁, 可以倒入蝶豆花soda, 令成杯野飲做到漸層既變色但係飲落去就有少少淡味, 係淡+少少甜既梳打水味咁 飲落唔算太吸引 係叫有d gimmick玩下溝野飲混色既過程😂Opps! Matcha 一拎到黎既時候都係賣相好吸引~ 大大杯覺得都值 $58既但係飲落去又係覺得有d淡 最後飲淨好多冇味既冰 冇乜抹茶味日式雞軟骨餃子 係令人有驚喜既! 比較少餃子入面係雞軟骨, 咬落

去到9點幾~已經差唔多last order
睇menu覺得價錢都唔算好平, 5十幾蚊一杯野飲咁
應該係平時影“港女相”既好地方

睇野食既選擇, 全部都好吸引!

Opps! Matcha
但係飲落去又係覺得有d淡
 最後飲淨好多冇味既冰 冇乜抹茶味
三文魚白汁三色蝴蝶粉 (左), 香草烤雞鮮茄忌廉扁意粉 (右), 日式雞軟骨餃子 (下)

日式雞軟骨餃子 係令人有驚喜既!
比較少餃子入面係雞軟骨, 咬落去幾特別, 配埋燒汁係幾唔錯~ $45/6隻黎講算係不過不失啦
香草烤雞鮮茄忌廉扁意粉 係我當日最鐘意既dish! 雖然個烤雞係有少少太乾身, 但係整體個味都足夠, 扁意粉比一般意粉應該容易d掛汁
呢個意粉既濕度都ok, 但係$88黎講個CP值就唔太高~
三文魚白汁三色蝴蝶粉 比想像中乾, d蝴蝶粉又唔算太淋
而且冇乜味, 有點失望

埋單2個人$327, 一人around $160黎講呢餐CP值唔算高
係好睇唔好食...
相信屯門市廣場或者Vcity一定有更抵食同好食既西餐選擇
2019-03-03
$160 (Dinner)
  • 日式雞軟骨餃子
2019-03-09 1989 views
這晚下課後約了兩位好姊妹在屯門市廣場吃飯閉門了才拍的門面照很適合三五知己、好姊妹聚會的地方我們選了個Bossy Royal Set包括了salad/soup兩款,Appetizer兩款,Main course一款,Burger/pizza/pasta/risotto兩款先來Salad三文魚柚子檸檬玻璃杯沙律和蟹肉牛油果蘋果青瓜沙律,好fresh的感覺很開胃。很有格調的晚餐架德國腸芝士很creamy很好入口。大大隻焗蜆薯蓉軟綿綿的,份量也很多Main course一口安格斯西冷燒得好香滿滿肉汁帶子煎得好香意大利飯啖啖芝士好creamy滿滿海鮮,龍蝦肉好彈牙好可愛優雅雖說Bossy Royal Set是二人份量,但我們三個都吃得好飽滿足的晚餐
這晚下課後約了兩位好姊妹在屯門市廣場吃飯

閉門了才拍的門面照
很適合三五知己、好姊妹聚會的地方

我們選了個Bossy Royal Set

先來Salad
很開胃。

很有格調的晚餐架

德國腸•凍肉•芝士拼盤

德國腸
芝士很creamy很好入口。
香草白醬焗大蜆薯蓉

大大隻焗蜆
薯蓉軟綿綿的,份量也很多

燒一口安格斯西冷•焗薯粒•烤蔬菜•香草法式牛油汁

Main course
一口安格斯西冷燒得好香
滿滿肉汁

煎帶子芝士蘆筍意大利飯

帶子煎得好香
意大利飯啖啖芝士好creamy

意式龍蝦海鮮薄餅

滿滿海鮮,龍蝦肉好彈牙

Opps!Matcha

好可愛

Paradise熱帶水果樂園茶

優雅

滿足的晚餐
2018-11-13
$199 (Dinner)
  • 煎帶子芝士蘆筍意大利飯
  • 燒一口安格斯西冷•焗薯粒•烤蔬菜•香草法式牛油汁