2013-01-20 121 views
有很多品牌都會涉足餐飲業,我覺得較成功的是Greyhound,裝修有型,食品又有質素。另外,在日本,有很多luxury brands都開設cafe或餐廳,到過座落於表參道的Bvlgari il Cafe,食物及服務卓越,內部裝修貫徹品牌低調奢華的路線,印象深刻。是晚在世貿三樓,經過走日本自然風的Global Work,看到其與UCC合作的Cafe,被一室樸實自然的木裝修吸引,便走進去了!晚餐叫任何焗飯,意粉,薄餅,咖哩等,可加$35,便附上餐湯,自助沙律Bar一Round及餐飲。經驗所得,若不是超大食,三人可叫兩份主盤,加兩set $35,便足夠。大部份人都會鍾意自助沙律吧,特別是小朋友,因可自己話事,又像砌積木般有趣!沙律吧有車厘茄,吞拿魚,粟米粒,蜜桃,菠蘿,通粉沙律,生菜,啫喱糖及最不起眼,但最精彩的薯仔沙律,配沙律有千島,酸瓜粒白汁及蒜粒油醋。和風鮮菇帶子意粉($80),是以照燒汁炒的,材料本菇及帶子略少,也滲出較多水分份,意粉軟硬度就算適中。咖喱焗牛肉飯($77)上枱時,咖喱香氣濃郁,但吃入口時,咖喱味卻微得差點不發覺,飯粒過乾,鋪面的芝士牛肉也沒有各自應有的味道。反而,餐茶

反而,餐茶凍咖啡及熱檸茶就水準不俗!基本上,這cafe除了在甜品款式上較不同外,如多了神户焦糖布甸及格戟(格仔窩夫和班戟的混合體)外,與一般UCC Cafe menu分別不大,故驚喜欠奉。另外,若吃意粉的話,Sogo UCC就做得出色許多。
2013-01-17 57 views
為了慶祝好友生日 ,我們一個月前預約了今天這個開心的日子 .本來是想吃壽司,可無意中讓好友發現了世貿新開了一間ucc coffee shop .我們就立即轉态,試試新舖! 首先 ,我們先隆重介紹我們今晚的前菜 , 沙律bar 這些沙律都是我們自助拿的 , 跟主菜只加$35 就可以大顯身手 , 隨心挑選我的豐富沙律 還跟餐茶和餐湯.友人怕胖 ,所以拿得比較少,而我就很貪心地夾了很多 ,有薯蓉 . 啫喱 . 紅腰豆.生菜. 波羅 . 番茄 . 蜜桃 .提子 .玉米 等.這些都是我平時最愛吃 .我還拿了千島沙律醬攪合在一起 . 吃起來 ,各有各滋味 ,簡直就是大快人心.令我食欲大增 我們主菜來了 茄汁海鮮湯意粉酸酸的番茄湯醒神醒胃 , 鮮嫩的海鮮分量夠多.意粉煮的軟硬度較好 , 有口感 ,十分彈牙 .IMG:3]咖哩焗牛肉飯剛出炉 ,熱辣辣的 ,外面金黃色的.芝士味頗香 . 牛肉香軟可口 ,重肉味,鬆化 .咖喱飯底 ,勁好食 !最後我們點了個香蕉朱古力格班戟就是喜歡這種甜甜的味道整體食物水準比較好 , 價錢實惠 .值得多次光顧

首先 ,我們先隆重介紹我們今晚的前菜 , 沙律bar
我們主菜來了
茄汁海鮮湯意粉
IMG:3]
咖哩焗牛肉飯
最後我們點了個
香蕉朱古力格班戟
就是喜歡這種甜甜的味道
整體食物水準比較好 , 價錢實惠 .值得多次光顧
Other Info. : 環境很舒服
2013-01-13
Celebration
Birthday
  • 海鮮湯意粉
  • 咖喱焗牛肉飯
2013-01-16 59 views
今日同朋友去cwb行街,周圍逛下睇下有d咩好食,同埋搵個地方可以坐得內d,舒服d。之後,行行下就去左世貿中心。E......竟然le到開左間UCC woo,就入左去食喇!!!!!裏面o既環境真係唔錯,由於佢係GLOBAL WORK裏面o既cafe,所以d裝修都match返GLOBAL WORK。感覺好舒服,好似係個花園到咁。食物方面,味道不錯。因為只係得2個人,就唔係叫左好多野。叫左一個什茹薄牛肉意粉(照燒汁),加沙津bar。lunch set 70幾蚊,加18蚊就有沙津bar,好抵......2個人食真係好飽個汁好日式,d意粉唔會太硬,唔會太淋,剛好!!!!最鐘意就係食沙津bar,雖然只係夾一次,但一層層咁砌上去,好好玩。個d水果同薯仔沙津球真係好好味(個人比較喜歡吃水果)重有,d侍應o既service真係好貼心,好有禮貌。天氣凍,佢會比暖水我地,又不停幫我地refill水。聽到我地覺得d水太熱,又會主動幫我地溝返涼d,真係好細心呀!!!!!!!!!

感覺好舒服,好似係個花園到咁。

食物方面,味道不錯。
因為只係得2個人,就唔係叫左好多野。
叫左一個什茹薄牛肉意粉(照燒汁),加沙津bar。
個汁好日式,d意粉唔會太硬,唔會太淋,剛好!!!!

個d水果同薯仔沙津球真係好好味(個人比較喜歡吃水果)

重有,d侍應o既service真係好貼心,好有禮貌。
天氣凍,佢會比暖水我地,又不停幫我地refill水。
$50 (Lunch)
2013-01-15 68 views
天氣突然轉冷了許多許多,穿得不夠,在街上不停顫抖,很想找個舒適的地方歇歇。冷不防發現世貿有這間新開業的UCC,而且裡面十分寧靜,便進去坐坐。此時已是晚上9時半左右,只剩下約10位客人。還以為要趕著last order了,誰料店員說10時半才last order,11時才關門。辛苦店員了﹗Mr. Cat點了雪糕凍朱古力(HK$48)﹕冰凍甜美(Mr. Cat也太厲害了,他實在不大怕冷的)﹗原味雪芳西餅(HK$38)﹕不知為何,比起Sogo的UCC分店,這裡的雪芳西餅較硬,希望只是一時失準吧。我點的雜草莓格戟(HK$52)﹕出乎所料,格戟不是暖的,幸而七彩繽紛的鮮果實在悅目,整個賣相加了不少分數。新張期間,餐廳為客人送上即溶咖啡粉,驚喜啊 : ) 這間UCC的店員十分有禮,座位亦寬敞舒適,而且我看menu發現這裡有我超喜愛的UCC自助salad bar﹗大家不妨來試試呢﹗
而且裡面十分寧靜,便進去坐坐。
辛苦店員了﹗
新張期間,餐廳為客人送上即溶咖啡粉,驚喜啊 : )

2012-12-18
$76 (Last Night Supper)
2013-01-11 84 views
今天在世貿行街.發現新開咗一間UCC在3/F(全名叫Global work cafe by UCC).可能人流較少.不用等位.我同朋友入咗去食.裡面坐得很舒服.我們叫了一個香草尤魚意粉.意粉是用香草油加少許白汁煮.油是用檻欖油所以不太油膩.加咗一個Salad Bar.可以取一次.我好喜歡吃薯仔沙律.所以取了很多.還有啫喱,粟米,車厘茄,生菜,青瓜,提子干,菠蘿,蜜桃等等…很豐富.餐飲加$10可轉Cappuccino.這咖啡的牛奶好滑有少少甜味.可不用加糖.之後再叫了甜品神戶焗布丁.布丁原來是凍的.味道好像焦糖布丁一樣.還叫了一個意大利芝士格戟.這是一個超薄夾餅.脆脆地感覺.有三球意大利芝士好味(雪糕可選擇雲尼拿或朱古力)我們食得很飽.兩人去食每人$100左右抵食!我們會再去食
今天在世貿行街.發現新開咗一間UCC在3/F
我們會再去食
2013-01-09
$100 (Dinner)
Dining Offer
Others