Restaurant: Godiva Chocolatier (V City)
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
2017-09-07 337 views
這店總是被啡啡黑黑的朱古力包圍著,難得看到牆壁上展示出吸引人的紫紫藍藍Fruity Blueberry White Chocolate Chocolixir, 忍不住要買杯來嚐嚐。。。初嚐第一口, 淡淡的藍莓味, 甜味不重,頗清新的, 很有夏日感覺。 再多嚐幾口, 每口都能嚐到結結實實,需要咀嚼的白朱古力粒。 白朱古力總是會令人與“極甜"扯上關係, 然而在這杯飲品當中卻產生了配搭之感。 若果配以普通的朱古力粒, 可能藍莓的味道會被搶走了。 而微甜的白朱古力有點像奶一樣可以和藍莓混合, 兩者的味道可並存而沒有衝突。喜歡這配搭 😊
這店總是被啡啡黑黑的朱古力包圍著,

喜歡這配搭 😊

2017-09-07
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Other
2017-02-06 526 views
有沒有人覺得年初的節目來得好密?元旦不久後到農曆新年,之後緊接而來又有元宵及情人節!下週二的情人節暫時還未有節目,但元宵節就已安排好棄夫活動了,所以也得補償一下;這來由 Godiva 的「愛情甜品盛宴」心型朱古力禮盒,以及朱古力小熊應該勝任吧?單是醉人賣相已令人傾心,可愛小熊更成為兩兄妹爭奪對象。順便也補記雞年賀年朱古力禮盒,三款新出的公雞造型朱古力(黑朱古力是橘子、白朱古力是楊桃、牛奶朱古力是山竹)都很好吃,很快給搶吃清光!還未為佳節作準備的,是時間好好想一想了~

還未為佳節作準備的,是時間好好想一想了~
2017-01-31
2017-01-20 306 views
有時放工經過vcity時候,我都會去買下雪糕來吃,呢間朱古力間中都買野 ,由45元開始會買來吃,呢1年少了買,它有3隻朱古力味俾客人揀,一隻係黑朱古力,另外2隻係白朱古力同黑白朱古力 。今次吃了黑白朱古力,其實以前朱古力味濃郁,我覺得呢2年它的朱古力雪糕冇咁濃郁,甜味相比之前冇咁甜,我覺得它的朱古力雪糕亦冇以前咁好味 ,黑朱古力味幾淡味 ,白朱古力的牛奶味道反而就幾濃郁,兩者溝在一起味道只有白朱古力味較突出,這裡分店環境都OK,店員十分有禮貌
黑白朱古力
2017-01-18
2016-12-03 286 views
如果你問我飯後來一杯甜品會選擇什麼?哪Godiva的dark chocolate ice cream 會係首選之一。巧遇Godiva做promotion buy 1 get 1 free, 又咁啱食完dinner 想食甜品,就買左支甜筒!$50 有2枝,巧抵丫!濃濃的黑朱古力好香,不過略為過甜而且cashier 好無禮貌,問少少問題已經黑哂口面!無笑容,有失品牌形象,建議再度培訓

2016-12-01 159 views
適逢買一送一優惠。 又唔駛排隊。 緊係買返杯啦! 平時$68杯 依家買一送一 平均 $34/杯。 心太軟 有2個味道 選擇:紅莓 / 榛子軟雪糕 有3個味: 朱古力 / 扭紋 / 雲喱拿軟雪糕 朱古力味香濃!無得輸呀!再加碎碎脆脆古力餅!好味呀!仲加塊 經典招牌簿片朱古力!完美呀!心太軟...令人...即係我呀..令我好失望...微暖加分!但心太軟外表軟淋...內心古力漿唔香...一大敗筆呀...下次!剩食甜筒啦!

心太軟 有2個味道 選擇:紅莓 / 榛子
軟雪糕 有3個味: 朱古力 / 扭紋 / 雲喱拿
軟雪糕 朱古力味香濃!無得輸呀!
再加碎碎脆脆古力餅!好味呀!
仲加塊 經典招牌簿片朱古力!完美呀!

心太軟...令人...即係我呀..令我好失望...

下次!剩食甜筒啦!
4/11 (五) 當日早上看到Godiva fb得知Godiva Duette ($68) 會做一天推廣,還要是買一送一,決定回家時看看會否排到天荒地老,否則都可以一吃,哈哈! 到店時出奇地只有一對夫婦在買Godiva Duette,當然即刻買來吃la! Godiva Duette ($68) 原來這款Duette 可揀選紅莓/ 榛果蓉流心蛋糕,即是心太軟la! 我和家人都選了後者. 本來以為蛋糕可以選,topping應該也可以選紅莓/ 朱古力醬掛!! 點知原來是好死板的fix死左,即是選了榛果蓉流心就一定要配朱古力醬,我覺得放紅莓碎靚得多lor! Anyway,大約5mins,Godiva Duette就整好了. 可能無乜客人,2杯雪糕外型都算靚呢! 朱古力雪糕是一貫的幼滑濃郁,不過個人覺得甜度依然偏高,可能因為我食慣70% 以上朱古力的關係la. 至於榛果蓉流心蛋糕,榛果蓉是難以察覺的,當它是普通心太軟好了. 如果原價$68 的話,又要企係商場度食,連一張企位枱仔都無的話,我會拎$68 去甜品店食心太軟lor! P.S. 我明明記得呢杯嘢Summer時係賣緊$80 架喎,當時

Godiva Duette ($68)

P.S. 我明明記得呢杯嘢Summer時係賣緊$80 架喎,當時如果想食Duette要用雪糕券再補$30的,幾時降了價的? 今次做買一送一,應該可以替Godiva清哂d舊貨了,哈哈!
2016-11-04
$34 (Other)
2016-11-20 650 views
老公一向喜歡Godiva的軟雪糕,雖然天氣逐漸轉涼,但還是按捺不住吃雪糕的慾望。遇上GODIVA Duette的折扣優惠,$68無疑是十分抵食,只是老公仍是忠於他的選擇,選了黑巧克力軟雪糕($50)。一如以往,幼滑的軟雪糕有濃厚的巧克力香,加上脆身的巧克力脆筒,始終是Godiva的皇牌,也難怪一直大受歡迎。聖誕將至,櫥窗裏的節日巧克力禮盒同樣精緻吸引,真希望聖誕節快快來臨呢!

黑巧克力軟雪糕
2016-11-19
$50 (Other)
黑巧克力軟雪糕
講真,我講得Godiva的飲品真係幾甜下,不過還有2張coupons快到期,且家父說上次他喝過薄荷味的朱古力飲品,覺得比起原味,薄荷甜度適中,而且帶有冰涼的感覺,着我試試. 既然如此,就外帶2杯回家配上自製麵包作下午茶la! 薄荷朱古力 ($50) 下單時問過店員可否少甜,答案是否定的,全部份量已set好,對於怕喝太甜膩飲品的朋友,可以到星xx喝飲品,至少樣樣都有得揀. 由於我是外帶的,所以店員以外賣手挽紙盒替我放上飲品,不過沒有附上可挽上手臂的紙袋;上次同樣外帶2杯,醒目店員已預先以手挽袋盛好給我,這次我主動要求卻推說不能給我紙袋!!!! 我說我單手拿着外賣飲品,實在不能從手袋中找出鎖匙再開門,也告之她上次我一句話也沒說,店員已經弄得好好的給我,她才肯把2杯飲品放進手挽袋內,這次的體驗,令到我有點貼錢買難受的感覺!! 回到家拍過照後就試試味道,發覺甜度較原味來得輕巧,亦滲出淡淡的薄荷冰涼感,也算不錯. 不過減肥人士不宜喝呢! 相信這杯飲品也應該超過300kcal吧! 同場加映自家製的香草芝士杏仁包,是心形的,給家人享用自家製健康包包是假日的好節目呢 屯門屯門鄉事會路83

薄荷朱古力 ($50)

2016-09-26 209 views
話說前幾日同屋企人做節,去咗食牛角燒肉😛個人認為水準仍然不錯😌雖然加簽都係好貴,不過肉嘅份量好似有變多🤔整體來講好似抵食左😂不過依個唔係今日嘅重點🙈食完燒肉梗係要去食飯,緊係要飯後甜品啦😤!godiva既朱古力雪糕真係好耐冇食過🙈最後忍唔住買咗杯食😆雙重朱古力扭紋雪糕🍦💰HKD55$真心🙈真係好那貴😱$55食一杯甜筒size嘅雪糕,真係奢侈都爆,不過味道就真係好正!朱古力味夠重🍫白朱古力奶味又夠😛一齊食真係無敵仔😎😎雪糕質地非常滑溜,加上脆筒外圍也有朱古力和果仁增加口感!整體來講係唔錯嘅😌不過真係貴得濟🙄🙄🙄🙄

雙重朱古力扭紋雪糕🍦💰HKD55$
2016-09-16
2016-08-21 328 views
我爸爸的信用卡積分可以換Godiva的雪糕/飲品,於是我便換了一杯黑朱古力凍飲。外形方面,這杯飲品的賣相討好,黑朱古力飲品上有忌廉,幾漂亮。味道方面,其實這杯飲品應該叫黑朱古力沙冰,因為它整杯都是朱古力碎造成的沙冰,而且飲品份量只得一半左右,其餘一半要待沙冰溶化後,才能品嘗,如果你十分口渴,不太適合喝。而且雖然這杯是黑朱古力凍飲,不過味道竟然比普通朱古力更甜,我不太相信這是黑朱古力…價錢方面,這杯黑朱古力飲品原價是$50,其實都很貴。總結來說,這杯黑朱古力凍飲味道只是一般而已,如果不是用信用卡積分換,我應該寧願去星巴克喝朱古力咖啡…

黑朱古力飲品
價錢方面,這杯黑朱古力飲品原價是$50,其實都很貴。

2016-08-21
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Dining Offer
Credit Card Offers
2016-08-04 360 views
又是Godiva 時間,由於昨晚還未吃完自家製的焗檸檬芝士餅,所以這天再買Godiva 朱古力飲品來配上芝士餅,作為簡單的甜品下午茶.黑朱古力凍飲 ($50)Godiva 軟雪糕就食得多,但朱古力飲品還是第一次,同樣選上我最愛的黑朱古力味. 入口是偏甜的朱古力飲品,不是幼滑的凍飲,因為內裡有不少朱古力碎的,如果喜歡幼滑的朱古力飲品,這杯是會令人失望的. 隨文附上我自家製的焗檸檬芝士餅,呵呵,家父覺得好好食喎,酸酸甜甜不會膩,我好滿足喇屯門屯門鄉事會路83號V City商場MTR層M-75號舖2509 9498
黑朱古力凍飲 ($50)

TakeAway
$50 (Tea)
來自比利時的朱古力品牌Godiva應該很多人都認識呢! 這2年我也吃了特別多,因為友人是member的關係,每次我們也大手買入多疊雪糕券分享,但年年加價的Godiva軟雪糕,今年居然要$50 一杯,定價超貴吧! 即使用上優惠方式購買,也要$41/ 杯,不算便宜,而且食得太多又會胖,所以多張券也留待家人享用好了. 記得上年年尾,Godiva軟雪糕推出買一送一優惠,聞說排隊時間超過2小時,最怕排隊的我,當然不會為了買杯半價雪糕而浪費寶貴的時間la! 想不到今年盛夏,Godiva又捲土重來,再次推出買一送一優惠(每店限量400杯),而我發覺今次居然沒有排隊的人龍,直接進店已可買到,而且送的一杯也可於3/7 前換領,即使一人前來,也可買到來吃,這次的安排比起往年好得多呢!說到尾,其實我是為了溝貨而來的,如果你如我般買了大量雪糕券,而它居然做半價優惠,你應該也會感到不是味兒吧! 紅莓碎玫瑰配白巧克力軟雪糕 ($50)買一送一優惠必須購買紅莓碎玫瑰配白巧克力軟雪糕,而送的一款,口味可自由選擇,可以即時換領或是3/7前換,感覺較為方便! 平時吃Godiva,當然是吃朱古力味la,因為白朱古力都無可可

紅莓碎玫瑰配白巧克力軟雪糕 ($50)

平時吃Godiva,當然是吃朱古力味la,因為白朱古力都無可可成分既! 不過今次為了用上買一送一,就要將就一下.

這次店員弄的雪糕外型很漂亮,面層灑下紅莓碎及玫瑰碎,拍照一流. 不過它們如同配角,沒甚味道可言! 至於白朱古力雪糕,評價只需一字: 「甜」!! 個人就不喜歡吃這口味了.

不過如果想用優惠價吃Godiva,就趁今日 (28/6)到該店吃la,因為正價$50 好搶$$ 呀!!!

TakeAway
$25 (Other)
2016-05-20 285 views
之前的Godiva雪糕買一送一的優惠,令到店舖水泄不通!作為甜品狂熱者,無理由不朝聖一下!Godiva雪糕的design非常elegant ,朱古力牌上的Godiva Logo有畫龍點晴的效果!以女生愛拍照的習慣,有可能雪糕開始溶化才開始吃。。。以賣相作評分,無容置疑地,朱古力雪糕的吸睛度有100分! 雪糕上的流心朱古力作點綴 ,令人垂涎欲滴!可惜在味道方面,卻比較普通。。。雪糕的朱古力味無我想像中濃烈、甜蜜,但奶味香濃!可能雪糕的牛奶成分較重,所以溶化速度很快!值得一贊是Cone邊的脆脆米,除了脆卜卜,咬口十足,跟普通雪糕與別不同但整體來說,雪糕的外表吸引度比味道更勝一籌!
之前的Godiva雪糕買一送一的優惠,令到店舖水泄不通!
作為甜品狂熱者,無理由不朝聖一下!
Godiva雪糕的design非常elegant
,朱古力牌上的Godiva Logo有畫龍點晴的效果!
以女生愛拍照的習慣,有可能雪糕開始溶化才開始吃。。。
朱古力雪糕
以賣相作評分,無容置疑地,朱古力雪糕的吸睛度有100分!

雪糕上的流心朱古力作點綴
,令人垂涎欲滴!
可惜在味道方面,卻比較普通。。。
雪糕的朱古力味無我想像中濃烈、甜蜜,但奶味香濃!
可能雪糕的牛奶成分較重,所以溶化速度很快!

但整體來說,雪糕的外表吸引度比味道更勝一籌!

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$45 (Other)
2016-05-10 172 views
我係第一次食架..但估唔到佢既朱古力雪糕係咁好味架...講講個質感...好正..好實身...同埋就算我映完相先再食..佢都唔會溶左...朱古力味勁濃呀...但濃得黎又唔會話帶苦架喎...好鐘意...之後個甜桐好脆身呀..貴野真係貴野...呢個真係好值得比錢試呀...
我係第一次食架..
但估唔到佢既朱古力雪糕係咁好味架...
講講個質感...好正..好實身...
同埋就算我映完相先再食..佢都唔會溶左...
朱古力味勁濃呀...但濃得黎又唔會話帶苦架喎...
好鐘意...
之後個甜桐好脆身呀..
貴野真係貴野...
呢個真係好值得比錢試呀...
2016-05-02
2016-04-18 174 views
不嬲都知佢地朱古力出哂名,多數一到大時大節日就會收到啲朋友送既禮盒,平時好少會自己走去買。今日行過屯門v city呢間分店,見到佢張廣告,太吸引啦,雖然剛午飯完個肚仲飽緊,但都忍唔住買左杯泥食,雪糕第一次試,果然好濃好滑,朱古力唔會濃到苦,雲尼拿亦唔會太奶,而且個雪糕筒底夠哂香脆,可惜就係細杯左啲,話咁快唔覺唔覺就ko左個雪糕了,食完仲要無野痰。
,食完仲要無野痰。