2019-05-20
初中時代係讀女校出身既小妹就真係比較麻甩既,間唔時就會心癢癢想去食下啲佬野想食下啲鑊氣小炒既話,最地道既就緊係去“ 踎”大排檔啦,但依家天口咁熱,郁一郁都標曬汗,真係唔多想食餐飯都要食到身水身汗好彩依家既大排檔都唔一定係要“ 踎”係户外既,係有冷氣既室内餐店都可以食到夠晒鑊氣既風味菜式就好似個晚同朋友黎食既呢間餐廳咁,既可以坐得舒舒服服,而菜單上既菜餚大部份都係平日大排檔所見既菜式,頭個幾頁係店家推介既“必試菜式”個晚其實係興起即約,所以得我同友人兩丁友,唔敢叫太多,真係驚會食唔晒所以我地淨係喺“必試名菜”入面每人揀左一款菜色:“豉椒炒大蜆”HKd$98同“原隻脆皮炸豬手”HKd$198,之後要左個同樣係店家推介既“潮式肉碎蠔仔粥”HKd$88先黎既炒蜆經已好夠鑊氣,豉椒爆炒夠惹味跟住既豬手更加係重量級!!!!豬手切件原隻上,每舊到係皮脆肉嫩,係肉同脆卜卜既外皮仲有充滿骨膠原既筋位部份,係就係邪惡啲,但嗰一刻真係好難忍口沾上帶有微辣既豬手醬正好平衡返豬手脂肪部分既油脂感,唔覺唔覺又擺多左兩件入口啦食左兩款濃味香口既菜色之後,食返碗濕濕地又鮮味既蠔仔泡飯就最好不過蠔仔既份量比例都唔算少架
先黎既炒蜆經已好夠鑊氣,豉椒爆炒夠惹味
跟住既豬手更加係重量級!!!!
蠔仔既份量比例都唔算少架,只係無諗過會咁大鍋,真係四至六個人分黎食都綽綽有餘啊!!!
唔想飲啤酒,飲肥仔水既我同樣係覺得爽歪歪,埋單既時候仲發覺唔洗加一啵,師奶仔既小妹即時又覺得抵食左