2021-11-01 507 views
位於公司附近的這間甜品舖,經常是我們外賣甜品的首選!睇住價錢年年增加,我們都很還是對這間甜品舖不離不棄!今次有老細萬歲,我們即刻二話不說地選了這間甜品舖!外賣速遞的價錢會比起堂食略為貴,不過不緊要,因為有大食大,老細俾錢🤣🤣🤣椰皇系列我們最愛嗌桃花仙子,仲有小燕格格,而榴槤系列我們多數會叫楚留香或是劉青雲!👍🏻榴槤系列對於榴槤控的人來說真的10分吸引!

2021-10-30 256 views
同屋企人食完泰國菜諗住食個甜品點樣都係要食個甜品好似人生先係滿足 個個都係呢個時間食完飯黎食甜品個場好爆 坐得有啲迫 嗌咗個椰汁芒果椰果清心丸 入面有水晶珠水晶珠嘅口感我真係麻麻 芒果同椰果都正正常常清心丸嘅煙韌度都唔錯 不過見到我男朋友嗌咗個椰青水同埋海澡 菓子就好吸引 偷食咗少少唔知係咪隔離飯香 下次過黎一定要嗌
同屋企人食完泰國菜
偷食咗少少
唔知係咪隔離飯香
下次過黎一定要嗌
2021-10-29 279 views
今日放假一早就去行獅子山,行完山仲係好早,所以就慢慢周圍行下,唔經唔覺就行到去九龍城,甘就一於食番個糖水補充下,當中有兩間自己比較喜歡,其中一間就係金滿堂🍧上次晚上去超多人,估唔到今次日頭去都唔少人😃叫左個必嗌既椰皇燉湯丸,好好味好清香🥥泰迪小熊就好透心涼好啱行到熱辣辣食降下温🧊再嗌左個屋企人鍾意食既銀竹花外賣,呢個銀竹花比普通腐竹蛋正係因為佢d蛋花,係即叫即撞所以好滑🥚個個食完都覺得好滿足
2021-10-17 348 views
雪中花真係由$22食到今時今日嘅$38仍然冇厭倦,仍然很喜歡⋯每到假期去到這裏都是爆棚,雖然疫情關係隔離分店也沒有了⋯⋯不過每次到九龍城都必定會到這間糖水店光顧,想起都帶埋了好幾位朋友來試呢!榴槤朋友最愛叫的⋯榴槤女皇!對我呢啲唔食榴槤來講真係好大浸味㗎🙊
真係由$22食到今時今日嘅$38

榴連女皇
榴連女皇
2021-08-13 455 views
今晚向九龍城一帶搵食食完個泰國晚餐就一直大約一分鐘就到左呢間甜品鋪𥚃面唔只食中式糖水咁簡單仲有啲花款野例如我哋今晚叫左兩個甜品都唔係普通糖水店搵到間鋪地方中規中矩都可以坐到十幾人地方算乾淨企理服務員態度正常出品賣楊過得去價錢可以接受
今晚向九龍城一帶搵食
咖啡果凍伴雪芭
榴槤女皇
咖啡果凍伴雪芭
2021-07-29 309 views
由第一次食已經深深地愛上左呢個甜品🥰桃園燕 ($56)可以揀熱或者凍底層係燉蛋白因為蛋白放咗落椰皇燉所以蛋白完全吸到啲椰肉嘅香味蛋白係少甜唔會有漲住喉嚨既感覺面層係椰汁底 落咗桃膠芋圓雪燕清心丸一次過滿足晒呢個甜品食得多都唔會有罪疚感熱食既話又養生又養顏
由第一次食已經深深地愛上左呢個甜品🥰
桃園燕 ($56)
可以揀熱或者凍
一次過滿足晒
呢個甜品食得多都唔會有罪疚感
熱食既話又養生又養顏
2021-05-16 610 views
成日去九龍城食泰國菜,食完梗係搵間糖水鋪坐下😳無意中發現左金滿堂,食物選擇夠哂多,食物名改得浪漫💕味道同賣相又唔錯,食過咁多次都無中伏。最重要係,餐廳主打少甜甜品🥺‼️真係聽到都無咁大罪惡感了,所以回頭率爆哂登‼️🤩🤩同上次嘆甜一樣,食過太多次,揀啲精選同大家分享😝💜紫芋系列 🌟5/5分紫薯蓉加芋泥,非常綿密,唔會太甜,女朋友超級鐘意‼️😍試過才紫佳人、紫金山都唔錯,燉蛋白又滑又香☺️🌸櫻花冰系列 🌟4/5分有留意開既朋友仔都知男朋友係綿綿冰fans(雖然佢唔認🙄) 呢度無傳統綿綿冰,但就有櫻花冰🤣。質地類近,講真唔太食得出櫻花味…不過又係賣相同味道都唔錯既,唔會話好藥水/化學味😚~ 男朋友成日食巨峰奇緣🥱✅糯米滋 🌟4.5/5分唔記得左加十幾蚊就可以有埋糯米滋🤪質地好煙銀,唔會好甜,次次都忍唔住加埋😳推薦紫芋同麥提莎糯米滋><雖然餐廳唔大,坐得都有少少迫夾😖但除左上述創意甜品之外,其實其他大路甜品都好味又好睇架😋例如龍眼沙冰、芒果系列等等,不能盡錄,留返比大家自己去試下啦~

同上次嘆甜一樣,食過太多次,揀啲精選同大家分享😝

💜紫芋系列 🌟5/5分
紫薯蓉加芋泥,非常綿密,唔會太甜,女朋友超級鐘意‼️😍
紫芋系列
紫芋系列
試過才紫佳人、紫金山都唔錯,燉蛋白又滑又香☺️

🌸櫻花冰系列 🌟4/5分

推薦紫芋同麥提莎糯米滋><

龍眼沙冰
芒果系列
2021-05-02 445 views
經過,買外賣,揀左芒果大王。第一次食,睇餐牌好吸引。夜晚7點零,門口見入邊已經有幾枱客,同幾個買外賣既人出邊等緊,好似幾受歡迎咁。$56芒果大王。個椰皇燉蛋白係同芒果椰汁分開裝。有額外一個外賣盒裝椰汁芒果肉同水晶珠。水晶珠我以為係西米。好好奇,唔知兩者有咩分別。椰汁倒到就滿,個份量都OK,幾滿意,芒果肉好鮮甜,個蛋白係底,同椰汁好夾,似芒果西米露加布丁,食完再刮埋椰殼內圍既椰肉,同樣係爽口美味,營養豐富。整體真係幾好食,唔會過甜!如果個椰肉係再軟些些就更完美。8/10。
經過,買外賣,
揀左芒果大王。

第一次食,
睇餐牌好吸引。
夜晚7點零,
門口見入邊已經有幾枱客,同幾個買外賣既人出邊等緊,
好似幾受歡迎咁。

$56芒果大王。
個椰皇燉蛋白係同芒果椰汁分開裝

,唔知兩者有咩分別。

椰汁倒到就滿
,個份量都OK,
幾滿意,芒果肉好鮮甜,個蛋白係底,
同椰汁好夾,似芒果西米露加布丁,食完再刮埋椰殼內圍既椰肉,
同樣係爽口美味,營養豐富

整體真係幾好食,唔會過甜!
如果個椰肉係再軟些些就更完美
。8/10。

2021-04-26
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
2021-02-14 573 views
经过时见到招牌上写着低糖少甜专门店,带点健康色彩。反正已有一段时间没吃糖水,就进去试试他们的东西。他们的糖水有点新意,有含芋泥的拿破轮条。甜品也起了不同的名字如三生有杏、掌上明珠、花好月圆、下一站幸福等等,餐牌上有图片和文字介绍,不难理解。餐单上写着麦提莎糯米糍是招牌热卖,其实就是每个都有一粒完整麦提莎做馅,可以一口一颗。但是,吃后感觉没有平常吃的芝麻或花生馅般带着的香味。银竹花就是银杏+腐竹+蛋花糖水,腐竹已煲溶,加上蛋花,令糖水很浓。可是糖少放了,味道很淡,如能稍加一点糖,味道会好很多。

麦提莎糯米糍

银竹花

2021-02-14
$56 (Tea)
麦提莎糯米糍
银竹花
2020-12-06 494 views
今日黎到九龍城,平時好少黎今日都係因為去朋友到先黎😚之前係Instagram 見過人食呢間好似好好食已經想試好耐今次叫左兩款一款叫做龍吐珠係龍眼味既糖水 好清甜😙😙同埋夠晒冰夠晒凍就算我叫外賣拎走都好好食😋啲冰唔會話溶晒搞到糖水變淡另外叫左一個應該係期間限定既糖水好似叫丸子十郎有芋圓 豆腐花 紅豆 丸子 仲有好重點係有一舊芋泥😋😋超級香 超級好食 下次都一定會再食同埋個重點係呢兩款糖水係出邊都唔係好常食到仲要好食就更加少之又少
今日黎到九龍城,平時好少黎
今日都係因為去朋友到先黎😚

好似叫丸子十郎
同埋個重點係呢兩款糖水係出邊都唔係好常食到
仲要好食就更加少之又少
2020-11-29 501 views
同老公係9龍城食完晚飯,想食埋糖水叫左幾碗外賣番屋企食金滿堂既椰皇甜品系列,統統都好好味今日叫左新出既桃園燕-有齊我最鐘意食既芋圓同清心丸,仲有桃膠,雪燕、配合埋熱辣辣既椰皇燉蛋白,又滑又香,外賣回家都仲熱楚留香-榴槤肉,清心丸,水晶珠,椰果。好足料,好香好足料榴槤肉大大舊,超級正椰汁香芒清心丸-普普通通,正常應有水準最後仲加左$15一盒麥提沙糯米糍好好食呢間金滿堂可以再食推介椰皇系列,太好味😋
同老公係9龍城食完晚飯,想食埋糖水
叫左幾碗外賣番屋企食
金滿堂既椰皇甜品系列,統統都好好味

外賣回家都仲熱

楚留香-榴槤肉,清心丸,水晶珠,椰果。好足料,好香好足料
榴槤肉大大舊,超級正

椰汁香芒清心丸-普普通通,正常應有水準

最後仲加左$15一盒麥提沙糯米糍
好好食

呢間金滿堂可以再食
推介椰皇系列,太好味😋
楚留香
楚留香
2020-10-20 455 views
九龍城都有好多間甜品舖!呢間不嬲都好多人排隊,因為佢款式好多而且亦都有中式同西式甜品。次次去食都一定會叫佢個麥提沙糯米糍,今次試咗佢個紫薯芝士糯米糍。一樣都係好好食,佢哋整嘅糯米糍全部都好煙un好有口感! 如果你食嘅話必定要叫糯米糍,佢有好多種唔同款式同味道。之前食過佢個芝士榴槤都好好食😋亦都叫咗佢嗰下一站幸福,好鍾意佢嘅芋丸。雖然唔算係最好食嗰間,但都叫做唔會好硬,配埋椰汁燉蛋白,真係100分!

2020-09-17 513 views
北極熊豆腐味櫻花冰🍧賣相已經覺得🐼好可愛 用麥提沙黎做眼仔 好吸引食到好香濃嘅豆腐味 初初都擔心佢會好淡無味再配雲呢拿味雪糕 小丸子同煉奶 🤤榴槤飄香 牛奶布丁+榴槤肉+椰果+泰式珍珠+水晶珠好好食 d榴槤好香 好濃🤤榴槤控一定鍾意
豆腐味櫻花冰🍧
賣相已經覺得🐼好可愛 用麥提沙黎做眼仔 好吸引
食到好香濃嘅豆腐味 初初都擔心佢會好淡無味
再配雲呢拿味雪糕 小丸子同煉奶 🤤

牛奶布丁+榴槤肉+椰果+泰式珍珠+水晶珠
好好食 d榴槤好香 好濃🤤
榴槤控一定鍾意
2020-08-17 354 views
見到是人氣之選,所以試試。一盒3粒,中size,糯米糍軟糯,內餡有榴櫣香,但不是想像中的濃,芝士味不突出,但有芝士綿綿的口感。整體沒有想像般的重口味,但作為小甜點是不錯。
2020-07-16 310 views
由細食到大最近先開始寫食評梗係要幫金滿堂寫埋啦😚最鍾意係佢有得賣椰皇水,因為整啲燉椰皇甜品入面啲水唔用真係好浪費!所以成日我都會落去買😚 新鮮清甜又好飲仲要好平!不過呢幾年隔離嘅皇室甜品same size但$6枝令我轉左會喺嗰度買完椰皇水先再過嚟買麥提沙糯米糍😝麥提沙糯米糍真係世界級冇得頂!係金滿堂原創架!跟住今日皇室甜品冇晒椰皇水所以我就去咗金滿堂買。同埋入面啲姐姐都好好可以打電話落嚟叫佢準備定先,而家疫情我落車比完錢就即刻上返車走。見到側邊都有好多人排隊等緊外賣甜品,希望佢頂得住啦!要多啲幫襯先😚 ps買椰皇水12支送一喔😛今日買咗三盒麥提沙糯米糍同埋十三支椰皇水Happyyyyyy˚✧₊⁎❝᷀ົཽ≀ˍ̮ ❝᷀ົཽ⁎⁺˳✧༚
由細食到大
最近先開始寫食評梗係要幫金滿堂寫埋啦😚

今日買咗三盒麥提沙糯米糍同埋十三支椰皇水
TakeAway
$50 (Dinner)
  • 麥提莎糯米糍