2011-04-03 37 views
今日天氣驟升,在街上一會兒汗水已狂飆~最好來一杯冰凍飲品 經過歲月洗禮,台式飲品在深水埗已剩下數間了~(很多都變了乳酪店.....都好~ I LIKE 'YORGUT' )前兩年第一次飲貢茶出品既"奶蓋綠茶"已經愛上了~上層是軟滑既忌簾奶+少少綠茶粉下層是綠茶,太多糖水,所以我一定要少甜,避免蓋過綠茶味~搞渾佢--- 我覺得好似平時茶餐廳凍奶茶再加水似的~P.S 我喜歡一層層飲多個搞渾佢飲...
今日天氣驟升,在街上一會兒汗水已狂飆~

最好來一杯冰凍飲品

經過歲月洗禮,台式飲品在深水埗已剩下數間了~
(很多都變了乳酪店.....都好~
I LIKE 'YORGUT' )

前兩年第一次飲貢茶出品既"奶蓋綠茶"已經愛上了~

層是軟滑既忌簾奶+少少綠茶粉
層是綠茶,太多糖水,所以我一定要少甜,避免蓋過綠茶味~

搞渾佢--- 我覺得好似平時茶餐廳凍奶茶再加水似的~

P.S 我喜歡一層層飲多個搞渾佢飲...
貼c~
我每次都飲得好乾淨
2011-04-02
3 Minutes (TakeAway)
$13 (Other)
我每次都飲得好乾淨
  • 奶蓋綠茶
今日11點30-40分到經過這間貢茶就去左買左杯野飲飲下,之前試過冇落糖,希望今次唔會啦!其實我有時都會經過這間,但次次都大排長龍,可能今日太早去了,冇咩人,只有兩三個,入面只有三個員工,一個收銀,一個沖野飲,一個廚房掛咁我今日就放棄左買茉香奶茶而買左杯珍珠奶茶,收銀個個好像是老人家,所以落單都慢dd,但很禮貌,加上冇咩人就好快下完單了,而且約3分鐘就有杯野了這間貢茶廚房是開放式,故我成日經過都見到d員工係入面煲緊茶,果然很新鮮呢!杯野飲,茶味濃左d,d珍珠ok,有少少甜,但好像冇平時咁好食,我覺得都算不錯,但杯野飲好像落錯了糖了,我明明是要少糖,但為何又是這麼甜的,我之前飲過都沒有咁甜,我早幾日買都冇咁甜嫁喎!很正常的,甜度很適中呢!今次係個金色長頭髮女仔(次次都係女仔-,-")沖比我的,但這個女仔我之前見多數都係做收銀員既,而且有少少串及冇咩禮貌,可能沒有咁專業掛!
咁我今日就放棄左買茉香奶茶而買左杯珍珠奶茶,
今次係個金色長頭髮女仔(次次都係女仔-,-")沖比我的,
2011-04-02
2011-02-27 20 views
一如以往到附近的貢茶買野飲,然後到維記食野, 今天又有點感冒, 想飲熱的, 經店員推介黑糖薑汁奶茶加珍珠. 我怕甜要了少甜. 呀! 估不到有驚喜WOR~ 好暖胃~ 珍珠QQ的好可愛呀~~推介~服務都OK, 幾有禮貌, 會問要唔要少甜, 但有時講得有點快, 唔係好聽到~但因為我病病地, 想要熱D, 佢地都肯整熱D比我.都幾貼心呀, 唔係間間肯GA~~地方都OK整潔, 有人不時拖下地咁~等左7分鍾左右, 人手好似唔係好多, 但都幾快手, 唔會慢手僈腳,都算OK ~這間貢茶, 我時時幫襯, 整體來說質數都比較好. 我會繼續支持.
一如以往到附近的貢茶買野飲,然後到維記食野,

地方都OK整潔, 有人不時拖下地咁~

2011-02-26
Waiting Time
7 Minutes (TakeAway)
  • 珍珠奶茶
  • 奶蓋貢茶
  • 黑糖薑汁奶茶加珍珠
2011-02-26 23 views
今日咁岩係深水?電腦節,咪去睇下有咩平貨買,行行下就五點幾到覺得好渴,於是去左附近個間貢茶買左杯珍珠奶茶黎飲!(之前多數去買奧海城個間,這間比較少去,一星期一兩次啦!)味道:唔錯,好飲過奧海城個間,但奶味好像都係多左少少,不過又唔會冇左個茶味,可能我平時飲開少奶味既飲品啦!但珍珠真係要讚,幾彈牙,唔會太硬同太淋!而且有少少甜甜地!服務:可能個日係星期日加電腦節,所以好多人,但個收銀都冇咩漏野,會問需唔需要少甜少冰等,真的不錯呢!而且沖調飲品可能又得一、兩個人沖掛,故等左十分鐘到,不過都預左嫁啦!算沖得快,因如果係旺角個間要等成十五分鐘以上添!結論:整體也不錯,雖然今日係星期日加電腦節,都唔會話冇禮貌,出品倒退等情況出現,證明個老闆管理不錯,但好像似乎人手不足,先可能要等成十分鐘到。因我見到成間店好像先得果四、五個員工,比起其他分店少得多呢!

2011-02-20
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2011-01-04 25 views
今次又經過這間貢茶,之前係度試過格雷奶茶,真不掂,因此試返珍珠奶茶好點,叫左杯少甜,結果:味道:唔係好像boom78話無乜茶味,奶味太重,不過茶味真的較之前少左,而奶味又唔算太重,可能轉左野掛甜度:因叫左杯少甜,不錯,唔會太甜及太淡,我覺得咩都係叫少甜先係最正既!珍珠:因好像剛剛換出來,夠韌,好味,算大粒,不像boom78話特別細粒,而貢茶只賣大珍珠,所以大小算適中啦!服務:一般,因當時冇咩人關係,但收銀個個女仔講得好快,問多佢一次,就好大聲及少少串黎答結論:如果係香港,貢茶真是不錯嫁啦,而這間分店都做到台灣貢茶既七八成既,算中上品了,但如果係台灣,這只是中下品。下次試埋招牌貢茶先!
今次又經過這間貢茶,

下次試埋招牌貢茶先!
2010-12-31
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
  • 珍珠奶茶
黎得深水埗,都主要係去黃金高登啦呢間貢茶晌港鐵站出口旁邊,夠晒就腳,啱晒我呢個「珍珠奶茶」迷其實早兩星期晚已經幫襯過一次,兩個字個字... 麻麻上次唔係好多人,不過等好耐先落到單,明顯係個妹妹仔雞手鴨腳,服務態度又麻麻要杯凍珍珠奶茶,味道──淡,茶淡奶淡,珍珠又特別細粒琴晚硬係唔信邪,心諗:「話晒係貢茶,無理由咁差架」,再幫襯多次今次3幾個客晌舖前,唔洗等好耐,不過每妹仔服務態度依舊又係要杯凍珍珠奶茶,味道(我要少冰),無乜茶味,奶味太重,珍珠又係特別細粒,不過咬口ok大大話話幫襯左貢茶各區各分店都有三數十次,深水埗呢間,味道/服務應該係最差架喇下次去深水埗,我都係去後面街間日出XX試下好過可能貢茶真係擴充得太快,水準已經KEEP唔到,希望有關人士注意下,唔係品牌價值就無晒囉
黎得深水埗,都主要係去黃金高登啦

其實早兩星期晚已經幫襯過一次,兩個字個字... 麻麻
要杯凍珍珠奶茶,味道──淡,茶淡奶淡,珍珠又特別細粒

今次3幾個客晌舖前,唔洗等好耐,不過每妹仔服務態度依舊

下次去深水埗,我都係去後面街間日出XX試下好過

2010-12-31
2010-11-17 18 views
昨天约九点半到去了这间贡茶买了一杯很普通的珍珠奶茶,虽然看起来很普通,但这间贡茶的奶茶饮起来几好饮,有茶味,珍珠也不错!不像某几间分店难饮。但这杯野还甜了一些,下次还是少甜好了。价钱十二元还可以。算抵饮!而且这间贡茶我经常也来光顾,水平也几稳定!不像旺角某分店,十分难饮。

不像某几间分店难饮。

2010-11-16
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
星期四約左d老友出黎食飯,大約5~6點幾就到左深水?mtr,見時間尚早,就一於行陣先,點知比我見到lee間貢茶,我平時都有飲開既,多數飲淨綠茶(半糖),波霸珍珠奶茶,今次我一樣就叫左綠茶(半糖),我fd就叫左波霸珍珠奶茶,奶蓋紅茶,同埋烏龍茶我覺得綠茶d茶味唔夠,而dfd就覺d奶茶奶味重好多同d珍珠真係好"un",奶蓋紅茶d奶蓋少左dd,d紅茶好澀,烏龍就冇咩問題

2010-11-04
TakeAway
2010-10-12 19 views
星期六早上經過貢茶見過好多人排隊,咪過去睇下,見到有隻新產品"特濃巧克力奶茶",於是我就叫左杯黎飲我行到對面先飲,點知杯野超唔得,好像冇落糖,可能太忙啦,忘記左,我冇記錯好像係個女仔整比我既結果最後我飲一啖就掉左
結果最後我飲一啖就掉左
2010-10-09
2010-10-04 28 views
今日約2點,見食完飯就去左貢茶買左杯珍珠奶茶飲下,一如以往,等左五分鐘就收手了,點知飲第一啖就覺得好難飲,原來冇茶味,淨係得個奶味,珍珠又唔之前咁好咬口,連少少味道都冇,連食香口膠都不如,前幾日去買都唔係咁嫁喎,都唔知發生咩事!雖然比起附近個幾間台式飲品好,但竟然差了咁多.....不過服務方面,反而好過之前既,證明個老闆都有改善下。

個幾間台式飲品好,但竟然差了咁多.....

不過服務方面,反而好過之前既,證明個老闆都有改善下。
2010-10-04
5 Minutes (TakeAway)
個日去開平時買飲品既貢茶買左杯奶蓋綠茶飲,去到無咩人排隊,可能八點到掛,之後我買完票後就係出面等,見到個唔係著制服既女仔整緊,我就等左3-4分鐘就有了,但係係我等緊時,我淨係見到幾個女仔係度玩得好開心,有d仲要唔係著緊制服,完全都唔似返緊工,可能就黎放工掛,佢地既老闆好像又唔多理,因我之前去買,都見過咁樣既情況。杯茶ok既,唔太甜,但奶蓋既份量好像比旺角分店少了一些。但整體也不錯。下次去都係買返平時既波霸珍珠奶茶喝好點兒了。

下次去都係買返平時既波霸珍珠奶茶喝好點兒了。
2010-09-15
2010-08-20 24 views
見晌附近食飯時無嗌到飲野(其實係想飲台式奶茶),臨走前就去貢茶第一次飲lee間就係第一次飲格雷黑糖凍奶茶果次俾我ge感覺係d黑糖凍好好食,之後飲過幾間分店都唔及lee間好好可惜,今次order格雷三兄弟奶茶,例牌走冰杯野到手之後望下杯野仲有冰,ok fine~就當你唔記得,埋去同番佢講得出黎ge答覆係"有幾粒係用黎保溫",咁我做咩要order走冰?我ge目的係唔想整啖杯野,唔夠凍我預左架啦我order時你提我或者問我又唔同最後,門口個女仔都肯同我攞番入去但係負責整果個男仔d態度唔係咁接受到,好似嫌我阻住佢做野咁點解我會咁覺得?因為我全程企晌門口睇住佢好粗魯咁"了"番d冰出黎講番杯野先,味道唔差,唔會過甜又唔會唔夠甜唯一係d珍珠稍嫌"un"左少少,d仙草確實好滑好好味,但係又唔太覺有布丁之前有人話貢茶差左,我一路都唔覺,但係今次終於體驗到但係都會keep住幫襯,鬼叫自己鐘意飲,又無咩邊間拍得住貢茶咩...
第一次飲lee間就係第一次飲格雷黑糖凍奶茶

好可惜,今次order格雷三兄弟奶茶,例牌走冰
我ge目的係唔想整啖杯野,唔夠凍我預左架啦
我order時你提我或者問我又唔同
最後,門口個女仔都肯同我攞番入去
但係負責整果個男仔d態度唔係咁接受到,好似嫌我阻住佢做野咁

講番杯野先,味道唔差,唔會過甜又唔會唔夠甜

之前有人話貢茶差左,我一路都唔覺,但係今次終於體驗到
2010-08-20
TakeAway
今日同個fd去左深水埗行陣,約十點半到,忽然好少少口渴,於是去左附近既貢茶打算買下野飲解渴,去到見間舖得返三條人,一個收銀,一個沖野,一個好像汁緊野,又唔算太多人,於是我叫左格雷奶茶(少冰),個fd叫左珍珠奶茶,可能冇咩人既關係,等左一陣就有,而且我仲可以全陣睇住沖野飲個個人沖,見佢先落糖係個杯到,再落格雷,但唔知點解見佢好像落左幾匙白色既粉,又攪下佢,再落冰,見佢都做足所有野,應該都ok既,點知我飲左一啖,就覺得杯野好難飲,個茶味好怪,有少少澀澀地,又冇平時咁滑,整到我飲左一半就掉左,因真係好難飲。而且我見其他人買格雷奶茶都好快掉左,唔同係度D格雷奶茶真係比較難飲,但反而朋友個杯珍珠奶茶幾好飲。而且見人地飲仙楂洛神飲得幾好飲,早知就買仙楂洛神好吧,唉,只好下次再試,希望水準會好返D。事後我問返之前做過貢茶既FD,佢話可能係煲茶既過程出現問題,佢話應該係焗得太耐,唔同貢茶冇專人睇住黎煲。

唔同貢茶冇專人睇住黎煲。
2010-07-25
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
  • 波霸珍珠奶茶
2010-05-09 21 views
夏日炎炎很想飲野!! 我要了少冰少糖的冰咖啡,等了一會因為人實在太多,最後得來是半杯冰+底部有很多糖漿的冰咖啡 我一口氣就能把它一飲而盡味道是不錯 店員也很有禮 。順帶一提 ,旁邊的飽點最好不要吃 ,除非新鮮出爐吧,那個大嬸很喜歡用她的左手拿麵包,放搬到其他位置,再用她的手拿出那個空的盆子。還有一塊多用途毛巾擦cover 麵包的蓋兩面

2010-05-08
(Non-member)
2010-04-24 28 views
愛台式珍珠奶茶已久, 近年多以來台式奶茶風再起, 仍是百喝不厭。第一次在旺角店試過此店的奶蓋烏龍後, 即驚為天人,成為忠實擁躉。深水埗店開業後,即時離棄了附近台式店,每次都專誠購買。第一次還可以,但以後每次要求少冰或走冰, 水準即非常參差, 總是茶味太多奶太少。連鎖店水準不是穩定的嗎? 原來不是。其他朋友經我介紹下奶蓋烏龍, 都有同一感覺:各店水準不穩定。是監管欠妥善還是員工水準欠佳?抑或個別店鋪要省成本,沒跟食物方程式做事? 喝來喝去,都是旺角登打士街店最好! 終於明白為甚麼此店長年大排長龍!凡事總有原因。甚麼時候才不用專誠在旺角買茶回深水埗的家?期待著這一天!
深水埗店開業後,即時離棄了附近台式店,每次都專誠購買。
連鎖店水準不是穩定的嗎? 原來不是。

凡事總有原因。
甚麼時候才不用專誠在旺角買茶回深水埗的家?
期待著這一天!
2010-04-24
$12 (Tea)