Good Good 主打日式家庭料理同甜點,為食妹一開始就係睇中佢哋嘅甜品,心心念念想去試😝 餐廳有兩層,走日系文青風,簡約清新🎏 佢哋食物選擇唔算多,每日大概有5款,不時會轉下menu😙 甜點會按季節轉換,全部都係佢哋店主研發,仲有whole cake可以訂購🎂~~~~~~~~~~~~▫️五目天丼($118)⭐️8/10五目天丼其實就係野菜天婦羅丼,有羽衣甘藍、南瓜、本菇、法邊豆、溏心蛋😆 第一次食全素天婦羅丼,好有驚喜,比想像中好食😋 天婦羅炸得香脆又唔油膩,再配上漬物同提子,女孩子食曬全碗都唔會有罪惡感🙆🏻‍♀️ 為食妹最中意羽衣甘藍,加鹽炸成天婦羅,食落有啲似韓國紫菜,小朋友都應該會中意🐽.▫️咖哩湯烏冬($98)⭐️7.5/10咖哩湯烏冬湯底濃厚,烏冬彈牙,小辣香口,好有日本嘅味道🎎.▫️海鹽焦糖蘋果批($78)⭐️8.5/10蘋果批係Good Good嘅經典甜點,為食妹本身唔特別中意蘋果批,但係聖誕期間又想應節食吓就叫咗嚟試~ 超級驚喜!蘋果批啖啖蘋果肉,焦糖味拿捏得啱啱好,唔會過甜💛 批皮亦唔會太厚,夾埋蘋果食真係不得了😻 本身仲可以+$30要homemade雪糕,但係當日無雪糕賣,下
~~~~~~~~~~~~

▫️五目天丼($118)⭐️8/10

▫️咖哩湯烏冬($98)⭐️7.5/10
咖哩湯烏冬湯底濃厚,烏冬彈牙,小辣香口,好有日本嘅味道🎎

▫️海鹽焦糖蘋果批($78)⭐️8.5/10
蘋果批係Good Good嘅經典甜點,為食妹本身唔特別中意蘋果批,但係聖誕期間又想應節食吓就叫咗嚟試~ 超級驚喜!蘋果批啖啖蘋果肉,焦糖味拿捏得啱啱好,唔會過甜💛 批皮亦唔會太厚,夾埋蘋果食真係不得了😻 本身仲可以+$30要homemade雪糕,但係當日無雪糕賣,下次一定要去試其他甜點☕️
💟回頭指數:8/10
Little tips: 可以預先網上book位,因為座位數量不多~ 佢哋逢星期一10am喺IG google form會開放未來一星期booking🌻
$150 (Lunch)
  • 五目天丼
  • 海鹽焦糖蘋果批
2021-07-24 482 views
朋友book咗呢間Cafe 本身冇太大期望 諗住環境靚 影吓相打個卡就算 點知有意外驚喜🥰我點咗個五目天丼 即係天婦羅丼非常出色 好難得喺香港有間炸得好味又唔厚粉嘅天婦羅 炸得又薄又脆而唔太油膩 啱啱好😋環境又舒服好日系 有種去咗日本嘅感覺 輕鬆渡過個下午 慢慢嘆杯咖啡☕️另外甜品都好出色 唔係得個樣 總共點左三款甜品 都好好味 幾特別 而限定甜品mochi 好好味 唔知下次仲有冇🤔一定會介紹朋友嚟食*Remind一下記住呢間最好就訂位啦
我點咗個五目天丼 即係天婦羅丼

一定會介紹朋友嚟食

*Remind一下記住呢間最好就訂位啦
2021-03-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 五目天丼
2021-07-24 430 views
𝕊𝕒𝕚 𝕎𝕒𝕟 西環 • 𝔾𝕠𝕠𝕕 𝔾𝕠𝕠𝕕 👍🏼 📍西環西營盤第二街地下𝟚號𝔸舖➰Gᴏᴏᴅ Gᴏᴏᴅ 裝潢走日系文青風格,樓高兩層,主打健康蔬食便當,材料看似簡單,卻有一份家常料理的滿足感。➰🔹五目天丼 $𝟷𝟷𝟾 🍤定食均配小碟,漬物,味噌湯,天婦羅有羽衣甘藍、南瓜、本菇、法邊豆、糖心蛋,粉衣薄脆,不太油膩,值得一試。🔹𝙶𝚘𝚘𝚍 𝙶𝚘𝚘𝚍 燒飯團茶漬 $𝟷𝟶𝟾 🍘茶漬燒飯團調味得宜。配菇、紫菜及蓮藕脆片,伴碟玉子燒甜甜的,朋友已經二次encore~▫️炭燒咖啡香蕉蛋糕 $𝟻𝟾 🍰以三層咖啡蛋糕及忌廉相隔,中間加入香蕉及可可脆,口感濕潤,忌廉輕盈。▫️菠蘿的海 $𝟼𝟾 🌊意境十足的甜品,以燒金鑽鳳梨作帆船,菠蘿雪芭及啫喱作海,酸甜開胃。
𝕊𝕒𝕚 𝕎𝕒𝕟 西環 • 𝔾𝕠𝕠𝕕 𝔾𝕠𝕠𝕕 👍🏼
📍西環西營盤第二街地下𝟚號𝔸舖

🔹五目天丼 $𝟷𝟷𝟾 🍤

🔹𝙶𝚘𝚘𝚍 𝙶𝚘𝚘𝚍 燒飯團茶漬 $𝟷𝟶𝟾 🍘

▫️炭燒咖啡香蕉蛋糕 $𝟻𝟾 🍰

▫️菠蘿的海 $𝟼𝟾 🌊
二訪Good Good,無論主食同甜品都睇得出店家嘅用心,佢嘅特別之處在於會令你欣賞平時唔太鍾意嘅食材,每次食完都覺得心靈得到慰籍,滿足地離開。本來見佢出左Peach Pavlova想約朋友再訪,可惜店家買唔到合適嘅西班牙扁桃同日本水蜜桃要緊急下架,希望桃季完之前有緣一試。 🍽菠蘿嘅海 ($68)創意滿分嘅甜品,由燒金鑽鳳梨、菠蘿紫蘇雪葩、氣泡海洋、菠蘿忌廉芝士、檸檬橄欖油同燕麥脆脆組成,紫蘇雪葩真係第一次食,估唔到同菠蘿又幾夾,忌廉芝士軟滑creamy,最有驚喜係嗰片用sparkling water整嘅啫喱海洋,利用佢略帶鹹味同氣泡嘅特性,完美地將海水嘅鹹同海浪躍動嘅特點呈現出黎。 🍽炭燒咖啡蛋卷 ($58)
蛋糕有彈性唔乾,忌廉輕盈順滑,內藏啫喱,咖啡味道濃郁。 🍽五目天丼 ($118)上次食過嘅五目天丼,即羽衣甘藍、南瓜、茄子、蘆筍同溏心蛋天婦羅飯,粉漿薄又脆,食落唔太油膩,溏心蛋半流心,有趣嘅係阿妹本來唔鍾意羽衣甘藍,喺我強烈推薦下試左一小片,之後就叫我分多啲畀佢,只能講Good Good真係Good Good。順帶一提,麵豉湯好飲。餐牌:

🍽菠蘿嘅海 ($68)

菠蘿嘅海

🍽炭燒咖啡蛋卷 ($58)
蛋糕有彈性唔乾,忌廉輕盈順滑,內藏啫喱,咖啡味道濃郁。
炭燒咖啡蛋卷

🍽五目天丼 ($118)

餐牌:
Type of Meal
Lunch
炭燒咖啡蛋卷
五目天丼
Good Good極具人氣,早前幾經辛苦終於搶到booking一試他們的出品*主打日式素食定食,但甜食亦很受歡迎, 我也是被他們的甜食照所吸引🤤⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿 Paris-Brest 法式榛子泡芙 ($88)💕#simpuru推介泡芙香脆,中間夾住自家製榛子醬「有種像在吃繽紛樂的感覺」🍫友人完美點出了我的感受!當然這泡芙比繽紛樂的味道濃郁更多, 又吃到原粒榛子.🍱Good Good Food (定食)定食均配小碟(side dish),漬物,味噌湯及果物*咖喱湯烏冬 ($108) *Good Good 燒飯團茶漬 ($108).☕️Coffee Jelly w/ Fresh Cream咖啡凍 ($48)🇮🇳印度燕麥奶茶 ($48)🫖日本茶 ($36)⋯🪧西營盤第二街地下2號A鋪可留意 @goodgoodgrocery的ig page逢星期❶開放未來一星期的Booking50%預約座,50%Walk-in但我非常推薦網上預約留座!

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
Paris-Brest 法式榛子泡芙 ($88)
💕#simpuru推介
泡芙香脆,中間夾住自家製榛子醬
「有種像在吃繽紛樂的感覺」🍫
友人完美點出了我的感受!
當然這泡芙比繽紛樂的味道濃郁更多, 又吃到原粒榛子
🍱Good Good Food (定食)
定食均配小碟(side dish),漬物,味噌湯及果物
*咖喱湯烏冬 ($108)
*Good Good 燒飯團茶漬 ($108)
🇮🇳印度燕麥奶茶 ($48)
🫖日本茶 ($36)

🪧西營盤第二街地下2號A鋪
可留意 @goodgoodgrocery的ig page
逢星期❶開放未來一星期的Booking
50%預約座,50%Walk-in
但我非常推薦網上預約留座!
2021-01-06
2021-06-26 657 views
遠在GoodGood未有實體文青cafe時,已經幫襯過佢哋買homemade 椒麻麵 Pancake 粉Granola. 當時感覺係單價高少少,但都願意試下支持下。小店人手做嘛,係貴d。食過Good Good cafe 數次,每次都係單人去,非繁忙時間去,就算不是滿座,亦只會被安排面壁bar 枱,不可以自由選擇坐雙人枱。文青cafe 通常標榜坐得舒服又chill的感覺,卻有限用餐時間75分鐘。店面主打日式輕食+素食+自家製家庭味,係不同日子試過以下餐點甜品:茶漬飯菇菇滑蛋飯菠蘿的海首先我想講下最近試嘅『菠蘿的海』甜品。個presentation靚,combination 配搭得宜。可能台灣金鑽鳳梨當造期已過,用了其他產地的菠蘿,可惜塊燒菠蘿唔係酸,唔係甜,唔香,係直頭無味。係一塊貌似菠蘿有菠蘿纖維但無味的食材。或者甜品部每日出餐之前可以試下個菠蘿質素先。我甚至覺得你用罐頭菠蘿片仲好食過呢塊。個菠蘿味sorbet 清新,但個份量係 7-11杯裝雪糕的一半。 全部人手製嘛,唔係買現成貨,係貴d。另外,防疫期間,唔太適合將甜品匙羹直接放枱面。GoodGood 餐點的份量普遍偏少,男仕及肚餓

茶漬飯
菇菇滑蛋飯
菠蘿的海

另外,防疫期間,唔太適合將甜品匙羹直接放枱面。

GoodGood 餐點的份量普遍偏少,男仕及肚餓少少的女仕可能都會覺得唔夠食。而且唔知點解熱食d食物溫度永遠只係微熱或暖。

個菇菇滑蛋飯,味係好的。餐具亦睇得出唔係ikea,係有心source d精緻餐具。個飯溫度係again 微熱甚至係暖,好似係廚房放咗一陣先攞上嚟。個菇菇滑蛋,極其量用上2隻日本蛋,幾條金菇,4分1洋蔥及1件雞脾菇。配菜每樣少少,約一湯匙的份量,味係好的,一個餐$108, 食物成本佔比應該極低。全部人手製嘛,唔係買現成貨,又係港島區,係貴d。

個人喜好,任何有湯的餐點最怕就係唔夠熱。茶漬飯,again,係微熱,攪拌一下幾分鐘後就變涼。唔知個茶漬湯係唔係開粉, 如果全部人手製,唔係買現成貨,又係港島區,係貴d。

一個餐108, 甜品48-68,要加一。當日餐廳只係7成滿,最多10個客,目測有5個職員,但唔知點解好似好忙。究竟係菜式工序繁多複雜,定係效率問題?

百貨應百客,值吾值得去就見仁見智。我去了幾次,都無法大大力推薦。

2021-06-12 1035 views
上網見到依間cafe有不定期menu ,所以都想試吓,所以book咗平日去試,好快就可以book到,之前上網都見到佢啲甜品好吸引,今次就試咗兩款甜品,正當我好惆悵咁樣諗緊揀邊款甜品,餐廳職員就介紹咗兩款甜品俾我我好第一個就係「我係格仔餅」同「咖啡凍」,另外仲叫咗杯接骨木花Soda兩款甜品,我比較喜歡「我係格仔餅」👍🏻,格仔餅係比利時窩夫,本身都好鍾意食比利時窩夫,另外再配上自家製嘅豆腐雪糕及焦糖海鹽醬,簡直係一流😝,另外個「咖啡凍」感覺真好一般P.S: 大家如果有興趣,可以網上預訂咗先,因為本身店舖都唔係好多位,同埋都幾full😬

上星期朋友提議我地平日大概12點半黎到點知已經滿要1點3點有位唯有去另外一間餐廳今日我決定今日11點9過黎等位等距12點開門舖頭大概12點多少少就開首先距地安排有定位嘅入座然後再到我地其實真係一間小店聽聞距菜式係會經常換所以之前上網睇到想食嘅嘢都無我入到黎睇menu先知道原來係素食... 作為食肉怪真係有d GG我就點做一個C餐點知e到嘅野食真係偏慢8個字都未到...我覺得距presentation係令嘅我點距係因為距有玉子燒黎到見到有少少失望我以為會係好大份點知原來只係一舊仔而味道都非常普通不過距嘅配菜味道係唔錯嘅同埋都係新鮮整體黎講一般般啦但如果唔得閒就真係好過黎因為野食實在等太耐原本都有打算試下距甜品但因為時間關係都無再叫e間餐廳入嚟嘅時候話用餐時間係75分鐘不過距野食就40分鐘先到如果真係得75分鐘野食係咪應該快少少呢我覺得如果唔洗排隊都一試無妨但如果要的話又唔係真係甘值得排
上星期朋友提議

我入到黎睇menu先知道
原來係素食... 作為食肉怪真係有d GG
我就點做一個C餐
點知e到嘅野食真係偏慢
8個字都未到...

Grilled  riceball  in  tea  broth

我覺得距presentation係令嘅

但如果要的話
又唔係真係甘值得排
2021-05-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-05-26 984 views
又一次再幫襯真係有種令人心掛掛既魅力超高水準日式素食餐廳山藥泥納豆秋葵拌飯$108是日味噌湯係昆布白蘿蔔小食依舊以紅蘿蔔絲、昆布、腐皮絲涼拌最吸引果個甜甜地既醬令人好開胃而主菜更有驚喜可以選生雞蛋或糖心蛋成碗飯混合既過程山藥泥、納豆、生雞蛋三種相同既質感令人覺得好似攪緊鼻涕咁🤣但食落完全係兩回事加埋甜醬油係好滑好香納豆冇令人怕怕既臭味秋葵粒亦增加左質感完全顛覆左我對納豆既感覺美味指數:9/10菠蘿嘅海$68呢杯成個藝術品咁真係好似去左海灘咁有沙灘、海洋、帆船...真係一個菠蘿嘅海甜甜酸酸既菠蘿雪芭好開胃入口即融  燒菠蘿表面有少少蜜汁既香味本身菠蘿好夠甜透明啫喱係梳打水真係好似飲緊梳打水咁好清新牛奶布甸牛奶味好香濃質感好彈個底有燕麥片同果仁 增加口感美味指數:9/10好佩服佢地將素食既另一面以創新形式呈現出黎令人改變對茹素既認知😍
又一次再幫襯
真係有種令人心掛掛既魅力
超高水準日式素食餐廳

山藥泥納豆秋葵拌飯$108
是日味噌湯係昆布白蘿蔔
小食依舊
以紅蘿蔔絲、昆布、腐皮絲涼拌最吸引
果個甜甜地既醬令人好開胃

而主菜更有驚喜
可以選生雞蛋或糖心蛋
成碗飯混合既過程
山藥泥、納豆、生雞蛋三種相同既質感
令人覺得好似攪緊鼻涕咁🤣
完全顛覆左我對納豆既感覺

菠蘿嘅海$68
呢杯成個藝術品咁
真係好似去左海灘咁
有沙灘、海洋、帆船...
真係一個菠蘿嘅海
增加口感

好佩服佢地將素食既另一面以創新形式呈現出黎
令人改變對茹素既認知😍

2021-05-26
$200 (Lunch)
  • 菠蘿嘅海,山藥泥納豆秋葵拌飯
2021-05-25 600 views
身邊有位朋友keep住個個月都去食呢間叫Good Good既小店,每次食完都同我分享有幾好味,上星期就一於叫佢帶我去試下睇下有幾good🧐💛Good Good飯糰茶漬套餐 $108上菜果下見到有幾小碟已經心心眼😍套餐有玉子燒、味噌湯、2款漬物同主角茶漬飯漬物同湯都係正常表現👍🏻 玉子燒居然是凍的,我中意熱多d🙊茶漬飯非常出色,菇味非常突出之餘,茶湯底應唔會過淡,再加上梅子同紫蘇調味,忍唔住瘋狂食😀 惟一就係唔係幾夠熱,食左2啖已經開始凍🙁💛滑蛋菇菇飯 $108套餐包括椰菜沙律、味噌湯、2款漬物滑蛋真係好滑,菇菇同樣係茶漬套餐的菇菇,唔算話好特別,但係好味😋🤩🤩🤩重點是甜點喔🤩🤩🤩💛菠蘿嘅海 打片之選,成個海咁既一杯甜品,層次感十足,製作亦須十足的心機和時間😊燒金鑽鳳梨 - 菠蘿燒過後水份會減少,糖份會保留而令甜度提高👍🏻菠蘿紫蘇雪葩 - 淡淡清爽菠蘿味,入口即溶,口感綿滑👍🏻氣泡海洋 - 用sparking water做的啫喱,在口中慢慢溶的同時感受到少量氣泡,好得意👍🏻菠蘿忌廉芝士、檸檬橄欖油、燕麥脆脆 - 再度提升味道同口感層次👍🏻食第一啖時只係捋左面2層,感覺一般,並無朋友講到

💛Good Good飯糰茶漬套餐 $108
上菜果下見到有幾小碟已經心心眼😍
套餐有玉子燒、味噌湯、2款漬物同主角茶漬飯
漬物同湯都係正常表現👍🏻 玉子燒居然是凍的,我中意熱多d🙊
惟一就係唔係幾夠熱,食左2啖已經開始凍🙁

Good  Good飯糰茶漬套餐

💛滑蛋菇菇飯 $108
套餐包括椰菜沙律、味噌湯、2款漬物

滑蛋菇菇飯

🤩🤩🤩重點是甜點喔🤩🤩🤩

💛菠蘿嘅海
菠蘿紫蘇雪葩 - 淡淡清爽菠蘿味,入口即溶,口感綿滑👍🏻
食第一啖時只係捋左面2層,感覺一般,並無朋友講到咁神🤔 後來得朋友指導,一羹由頭捋到落底,有齊曬以上咁多層,果然😳 好好食☺️ 幸福的感覺~

💛紅豆牛油小法包
法包烤得比較焦(私心不喜法包,如果係軟包我會加90分😝),非常脆口,上面夾左紅豆同一片牛油,紅豆同牛油真係好夾呀,牛油剛好平衡左紅豆的甜度🤤

紅豆牛油小法包
2021-05-22
$180 (Lunch)
Good  Good飯糰茶漬套餐
滑蛋菇菇飯
2021-05-23 225 views
呢間係我最鐘意既素食餐廳終於都等到佢再開張無論食幾多次每次都保持到水準Good Good燒飯團茶漬$108茶漬飯茶香味十足菇炸到好香脆撈埋一齊食 有驚喜 食到芥末既味道而梅子既酸甜又會中和番芥末嗆鼻既感覺好特別而定食既配菜一啲都唔馬虎麵豉湯落左昆布同菇沙律菜又夠鮮甜最有驚喜係昆布、腐皮、紅蘿蔔絲既組合個醬汁調到酸酸甜甜好開胃連唔鐘意食紅蘿蔔既我都成碟食曬玉子燒雖然係凍食 但質地好厚實同有蛋味美味指數:9/10五目天丼 $118呢個係一個天婦羅🍤飯分別用左南瓜、羽衣甘藍、糖心蛋、茄子、蘆筍炸漿係好薄身 炸到好香脆而南瓜本身好夠甜羽衣甘藍就好似食紫菜 帶少少咸味將糖心蛋撈埋飯一齊食冇得輸茄子係好厚身 蘆筍都保持到爽脆美味指數:8/10紅豆牛油小法包 $38/1 $58/2小法包跟以前比有經過改良裡面的質感稍有改變 更加外脆內軟紅豆蓉一如既往咁甜滑配埋牛油包熱餡凍 、一冷一熱 絕配😍美味指數:9.5/10棉花糖提子忌廉蛋糕$78忌廉係挺身既提子就有天然甜味棉花糖味唔係好食到蛋糕面燒到焦糖咁整體稍甜美味指數:7/10水果蛋卷$68蛋卷係蛋白蛋糕質感比一般蛋糕厚實芒果本身夠甜仲帶好香既芒果味中間
呢間係我最鐘意既素食餐廳

好特別
而定食既配菜一啲都唔馬虎
麵豉湯落左昆布同菇
沙律菜又夠鮮甜
最有驚喜係昆布、腐皮、紅蘿蔔絲既組合
個醬汁調到酸酸甜甜好開胃
連唔鐘意食紅蘿蔔既我都成碟食曬
玉子燒雖然係凍食
但質地好厚實同有蛋味

五目天丼 $118
呢個係一個天婦羅🍤飯
分別用左南瓜、羽衣甘藍、糖心蛋、茄子、蘆筍
炸漿係好薄身 炸到好香脆

裡面的質感稍有改變
更加外脆內軟
紅豆蓉一如既往咁甜滑
配埋牛油
包熱餡凍 、一冷一熱
絕配😍

中間忌廉質感較稀
唔會搶走水果既甜味
美味指數:8/10
2021-05-22
$232 (Lunch)
2021-05-02 652 views
主題食材:西芹根,蕃茄,羊肚菌,白露筍,椰菜花,rhubarb ⋯超新鮮味道:seasoning 很足,特別是菌類質感:椰菜花四吃是個好例子,試出同一食材的嫩丶脆丶滑、爽等口感
Appetiser :  pea  tart ,  puff,  potato  stick
2021-03-28 853 views
不得不說香港真係有好多有特色cafe,呢間係其中一間想食好耐的日系家庭料理小店。不過因為太受歡迎嘅關係book位都唔太容易。餐廳只提供素食、甜品及飲品😋 餐廳每款食物都整得好精緻,睇得出店主好有心機誠意料理🤤 另外環境都很有格調,以簡約日式木系風格為主,貼合素食主題。・⊳五目天丼呢個天婦羅丼飯主要有五樣餸:羽衣甘藍、南瓜、本菇、法邊豆、溏心蛋。天婦羅炸得剛剛好,炸衣十分酥脆,不會太厚,味道比起平時食開的天婦羅更偏重蛋味。配菜亦相當清新,食完炸物可以用來解膩。總括來講比起平時食開的天婦羅連鎖店有過之而無不及,係一個會想回頭再食的丼飯,就算食材無肉亦毫不輸蝕。

⊳五目天丼

📍Good Good一直book mark 了很久的日式小店,果然沒有失望,而且很欣賞店家對食材用心製作的態度🥢- 五目天丼 $118(包括了 羽衣甘藍、南瓜、法邊豆、本菇和糖心蛋)本來對在香港吃到的天婦羅都不太有期望,但這家居然可以媲美日本很有名的天丼店。能做到粉衣很薄卻有足夠的脆度,而且保留食材的濕潤,真的很讚!🤩- 咖喱湯鳥冬 $108( 包括了 蓮藕、糖心蛋和京蔥)首先咖哩的味道不會過濃,直接喝也是ok,另外就是糖心蛋的半熟狀態做得非常好,外層蛋白已經熟了,但蛋黃是全流心的 而且蛋味非常香濃,本身蛋有醃製過帶有一點點酒味,很好吃。烏冬是帶有嚼勁的,不錯!另外蓮藕是炸過,越咬越香,讓人一口接一口😚配菜方面也是很花功夫,味增湯很鮮甜好喝,比起很多家絕對是前三位。另外涼菜有豆乾絲,這味道很熟悉,就是日本的味道(哈哈 不知道怎樣形容,吃過就會知道😂)- Chai latte $48這杯的味道好複雜,好像很多香料,有一點辣辣的感覺。沒有很喜歡這杯🙈 但總括就是很喜歡,會再去吃的店( ´ ▽ ` )ノ
📍Good Good

- 五目天丼 $118
(包括了 羽衣甘藍、南瓜、法邊豆、本菇和糖心蛋)
咖啡湯烏冬

- 咖喱湯鳥冬 $108
( 包括了 蓮藕、糖心蛋和京蔥)

Chai latte

- Chai latte $48

但總括就是很喜歡,會再去吃的店( ´ ▽ ` )ノ
咖啡湯烏冬
-{黃店💛超人氣素食cafe🍮}星期一嘅時候想book lunch但book唔倒🥲最後食完個lunch諗住去食甜品 留左名同電話喺附近行左陣就入得😎🤤意大利芝士蛋糕🤤 ($68)上面層cream係偏向液體嘅 酒浸嘅蛋糕都好濕潤 同埋重味💁‍♀️入面有啲cream cheese嘅texture 好豐富 甜度亦啱啱好!👖褲評: 8.5/10🤤咖啡凍🤤 ($48)係齊木楠雄嘅最愛😂本身唔鐘意咖啡兼冇食過咖啡凍 但依個我好鐘意🥺🥺jelly好動L咁 上面嘅cream甜甜地又好香 咖啡汁係酸酸地冇苦嗰陣味 好鐘意食😍👖褲評: 9/10🤤真澄 辛口生一本🤤 ($75)sake一杯 本身極少接觸sake 我覺得太濃 但友人話好淡味😂酒依啲唔啱我~👖褲評: 6.3/10其實甜品質素幾好 但價錢好進取🥲每人最低消費80蚊 有加一 係食甜品嘅話好難去到依個價錢 原本係想食芝麻嗰個甜品但轉左menu🥺用餐時間75分鐘 成件事好趕 想揾cafe坐下嘅話應該有更好嘅選擇👀食完返去食陣風先😭性價比: 5/10服務: 7.5/10環境: 8.5/10🚩Good Good🚩地址: 西環西營盤第二街地
{黃店💛超人氣素食cafe🍮}

🤤意大利芝士蛋糕🤤 ($68)

👖褲評: 8.5/10

🤤咖啡凍🤤 ($48)

👖褲評: 9/10

🤤真澄 辛口生一本🤤 ($75)

👖褲評: 6.3/10

性價比: 5/10