2022-12-25 61 views
🎄ᗰEᖇᖇY ᑕᕼᖇISTᗰᗩS🎄聖誕節永遠有好多造型嘅聖誕嘢食會出現。。今日我又再次嚟咗好鍾意嘅飲啡地方。。佢啲啡嘅造型永遠都好靚好可愛。。細聲而佢每次聖誕出嘅啡嘅造型都好可愛。。今次佢有可愛嘅雪人之餘佢續上年大熱嘅ᑕIᑎᑎᗩᗰEᒪ ᖇᑌSTY又再出現😋😋上年都已經好想飲架啦。。今次我就諗都唔使諗就叫咗。。好在我朋友就俾個雪人吸引住。。所以我又飲到好嘢又影到靚相✌🏼✌🏼上次黎我都俾佢個ᗷᗩGEᒪ吸引住。。今次再叫。。仲叫多個ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᕼEESE ᑕᗩKE。。唔太甜。。好好味👍🏼👍🏼..🥯OᖇIᑎGIᑎᗩᒪ ᑭᒪᗩIᑎ ᗷᗩGEᒪ🍰ᖴᖇESᕼ STᖇᗩᗯᗷEᖇᖇY ᗰᗩᑕᕼᗩ ᗷᗩSᑫᑌE ᗷᑌᖇᑌT ᑕᕼEESE☕️SᑎOᗯᗰᗩᑎ ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ🍵 ᑕIᑎᑎᗩᗰEᒪ ᖇᑌSTY.📍 Gwee Coffee & More (上環)上環太平山街1號地舖
🎄ᗰEᖇᖇY ᑕᕼᖇISTᗰᗩS🎄
聖誕節永遠有好多造型嘅聖誕嘢食會出現。。
今日我又再次嚟咗好鍾意嘅飲啡地方。。
佢啲啡嘅造型永遠都好靚好可愛。。細聲
而佢每次聖誕出嘅啡嘅造型都好可愛。。
上年都已經好想飲架啦。。今次我就諗都唔使諗就叫咗。。
上次黎我都俾佢個ᗷᗩGEᒪ吸引住。。今次再叫。。
🥯OᖇIᑎGIᑎᗩᒪ ᑭᒪᗩIᑎ ᗷᗩGEᒪ
🍵 ᑕIᑎᑎᗩᗰEᒪ ᖇᑌSTY

📍 Gwee Coffee & More (上環)
上環太平山街1號地舖
🍵 ᑕIᑎᑎᗩᗰEᒪ ᖇᑌSTY
🥯OᖇIᑎGIᑎᗩᒪ ᑭᒪᗩIᑎ ᗷᗩGEᒪ 🍰ᖴᖇESᕼ STᖇᗩᗯᗷEᖇᖇY ᗰᗩᑕᕼᗩ ᗷᗩSᑫᑌE ᗷᑌᖇᑌT ᑕᕼEESE ☕️SᑎOᗯᗰᗩᑎ ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ 🍵 ᑕIᑎᑎᗩᗰEᒪ ᖇᑌSTY
2022-12-25 1026 views
Always wanted to visit here and finally came as I was visiting the Sanrio Display at Man Mo Temple. Both Festive drinks sounded amazing so both were ordered.The drinks were introduced in detail including how we should drink it.Their Cinnamel Rusty was definitely more amazing in terms of flavors. For this hot drink, they advise first to take a sip or two to enjoy the contrast of the hot drink and the cold cheese foam on top before mixing the drink to give it a creamy consistency. The tarty apple

Their Cinnamel Rusty was definitely more amazing in terms of flavors. For this hot drink, they advise first to take a sip or two to enjoy the contrast of the hot drink and the cold cheese foam on top before mixing the drink to give it a creamy consistency. The tarty apple juice, aromatic cinnamon, nutty espresso and creamy cheese foam all blended so well in this drink.
Cinnamel Rusty
For the Snowman Cream Mocha, the delicate layers were pretty and the snowman meringue was cute.
Creamy Mocha
The sweetness of the mocha was well controlled, allowing you to appreciate the coffee and the chocolate. They advise for the snowman to be soaked in the coffee and not to finish it in the end as it may be too sweet. This will also give it a marshmallow like consistency.
Their food also looked quite amazing but since I also wanted to try another restaurant nearby, I decided to come back again to try their food.
2022-12-25
$90 (Breakfast)
Cinnamel Rusty
Creamy Mocha
2022-12-22 43 views
📌Gwee Coffee & More ~上環開咗新店之後極速二訪😂因為新出嘅聖誕特飲太可愛啦除咗有Snowman Cream Mocha 仲有Cinnamel rusty☃️店內亦都有好多聖誕裝飾 好有氣氛呀🎄今次見到好多毛孩同喵喵😍 除咗咖啡飲品,仲有 @tsukimi.bakery 定期更新的包點和甜品~🔸 𝗖𝗵𝗿𝗶𝘀𝘁𝗺𝗮𝘀 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹: 𝗦𝗻𝗼𝘄𝗺𝗮𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 (𝗜𝗰𝗲𝗱 $𝟵𝟱 𝗛𝗼𝘁 $𝟴𝟴)涷熱版本上面都係有雪人蛋白餅 好鬼得意☺️而且每個雪人表情都唔同 獨一無二☃️飲品用咗nutty口味嘅咖啡 加上法國Valrhona 70% 黑朱古力🍫好鍾意上面嘅岩鹽奶蓋 凍飲份量會比較多而且口感正啲熱飲相對上飲到比較酸嘅味道🤔🔸𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟳𝟮 有幸食到聖誕限定嘅士多啤梨抹茶巴斯克芝士蛋糕 配埋咖啡一齊食一流🫡抹茶味非常濃 質感軟滑上面仲有士多啤梨cream同果肉 很滿足🤰🏻✄-------------------------✄整體味道😋: 8/10性價比💵: 7/10打卡指數😍:
📌Gwee Coffee & More ~上環

環境服務🥂: 8.5/10
推薦指數👍🏻: 8/10

🍴: Gwee Coffee & More
📍: 上環太平山街1號地舖
🔍: 09:00 -18:00(Mon-Tue, Fri); 11:00-18:00 (Sat-Sun) *WED, THUR OFF*
2022-12-21 64 views
₍˄·͈༝·͈˄*₎◞ ̑̑┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈倒數4天便到聖誕了🎄聖誕也不忘到要新店打卡(hehe┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈自從某天在上環亂逛發現了這間小店就一直很想到訪可惜結業前都末有機會可以品嚐🥺早陣子終於在太平山街從新開業~新店店面比舊店寬敞,採光度十足🫶🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Snowman cream mocha $88 (4/5)對生活感到無奈的小雪人✨Mocha坐著小雪人,每個表情都是親手畫上⛄️這麼精緻的雪人咖啡當然要相機先食🤩小雪人口感像馬卡龍脆脆的先喝咖啡然後把雪人浸泡到飲品裏再享用┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜味噌蟹柳貝果 $58 (3.5/5)包體煙韌有嚼勁,咸香十足包餡份量正常,每一口都能吃到蟹柳絲🫶🏻個人喜歡味噌味,很香濃~放涼後貝果會更煙韌!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈那天是平日,一早便到訪但很快就坐無虛席,非常搶手😹也有很多貓貓狗狗,太可愛了🤩我想熱潮很久也不會過,應該一直都會很多人┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig @cheri_foodiary
₍˄·͈༝·͈˄*₎◞ ̑̑
倒數4天便到聖誕了🎄
聖誕也不忘到要新店打卡(hehe

自從某天在上環亂逛發現了這間小店就一直很想到訪
可惜結業前都末有機會可以品嚐🥺
早陣子終於在太平山街從新開業~
新店店面比舊店寬敞,採光度十足🫶🏻

對生活感到無奈的小雪人✨
Mocha坐著小雪人,每個表情都是親手畫上⛄️
這麼精緻的雪人咖啡當然要相機先食🤩
小雪人口感像馬卡龍脆脆的
先喝咖啡然後把雪人浸泡到飲品裏再享用

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜味噌蟹柳貝果 $58 (3.5/5)
包體煙韌有嚼勁,咸香十足
包餡份量正常,每一口都能吃到蟹柳絲🫶🏻
個人喜歡味噌味,很香濃~
放涼後貝果會更煙韌!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
那天是平日,一早便到訪
但很快就坐無虛席,非常搶手😹
也有很多貓貓狗狗,太可愛了🤩
我想熱潮很久也不會過,應該一直都會很多人

Ig @cheri_foodiary
𓍯 Gᴡᴇᴇ Cᴏꜰꜰᴇᴇ & Mᴏʀᴇ 𓂃 𝐎𝐧𝐞 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐦𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦𝐦𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐟𝐞𝐬 𝐢𝐧 𝐭𝐨𝐰𝐧 𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐬𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧 @gwee852𝓧𝓶𝓪𝓼 𝓼𝓹𝓮𝓬𝓲𝓪𝓵𝓼 include their 𝐒𝐧𝐨𝐰𝐦𝐚𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 ☃️ and 𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐑𝐮𝐬𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ☕️ def get the first one for the 𝘤𝘶𝘵𝘦 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨𝘶𝘦 📸 For a sweet treat, the 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 is also a 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 🍓 they somehow managed to 𝘪𝘯𝘧𝘶𝘴𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘧𝘳𝘢𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 🍵 Their 𝘯𝘦𝘸 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘯 𝘚𝘩𝘦𝘶𝘯𝘨 𝘞𝘢𝘯 is too cute with 𝘴𝘰𝘧𝘵, 𝘸𝘰𝘰𝘥𝘦𝘯 & 𝘮𝘪𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭 𝘢𝘦𝘴𝘵𝘩𝘦𝘵𝘪𝘤𝘴 ✨seasonal items ar
𓍯 Gᴡᴇᴇ Cᴏꜰꜰᴇᴇ & Mᴏʀᴇ 𓂃

Their 𝘯𝘦𝘸 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘯 𝘚𝘩𝘦𝘶𝘯𝘨 𝘞𝘢𝘯 is too cute with 𝘴𝘰𝘧𝘵, 𝘸𝘰𝘰𝘥𝘦𝘯 & 𝘮𝘪𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭 𝘢𝘦𝘴𝘵𝘩𝘦𝘵𝘪𝘤𝘴 ✨seasonal items are priced quite aggressively though, and 𝘥𝘰 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘤𝘵 𝘢 𝘲𝘶𝘦𝘶𝘦, especially during weekends!

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝚂𝚗𝚘𝚠𝚖𝚊𝚗 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 ($𝟾𝟾)
✧ 𝙲𝚒𝚗𝚗𝚊𝚖𝚎𝚕 𝚁𝚞𝚜𝚝𝚢 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 ($𝟾𝟾)
✧ 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 ($𝟽𝟸)

𖤥 Gᴡᴇᴇ Cᴏꜰꜰᴇᴇ & Mᴏʀᴇ @gwee852
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_sheungwan #thefchk_hkisland
#gweecoffee
2022-12-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • Cream  mocha
闊別九個多月,Gwee 終於喺原址重開喇°*.\(*´ᗜ `*)/.*°新店更大更寬敞,比以往更舒適~~~上年首次到訪都係聖誕節🎄今年可以帶埋閃光一齊嚟了😆今年聖誕嘅special除咗經典嘅Cinnamel Rusty當然唔少得限定版Cream Mocha🥰新餐目增加咗唔少,睇嚟好大機會短時間再訪🤭@gwee852-☃️ 𝚂𝚗𝚘𝚠𝚖𝚊𝚗 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟾𝟾 (𝚆𝚊𝚛𝚖𝚎𝚍) $𝟿𝟻 (𝙸𝚌𝚎𝚍)聖誕限定嘅cream mocha上面嘅蛋白脆餅係雪人⛄️每一隻都有唔同表情好盞鬼😛而岩鹽芝士奶蓋仲用咗蝶豆花調色,杯面黏上閃令令嘅砂糖,係咪好似喺雪地上面呢😚同樣用上75% Valrhona、nutty嘅咖啡,順口不甜膩,不愧為招牌✨✨✨🍫 𝚃𝚑𝚎 𝙿𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑 $𝟾𝟻係以自家製蔓越莓果醬、比利時朱古力雪糕打成嘅milkshake,酸酸甜甜嘅莓果香加上幼順嘅朱古力,質感軟滑,仲有啲脆脆嘅莓果凍乾,味道豐富又有層次,成杯甜品咁呢💕-Tsukimi.Bakery亦都正式加入咗Gwee~為大家提供高質嘅烘焙品🤩@tsukimi.bakery🍵 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊
新店更大更寬敞,比以往更舒適~~~
上年首次到訪都係聖誕節🎄
今年可以帶埋閃光一齊嚟了😆
當然唔少得限定版Cream Mocha🥰
新餐目增加咗唔少,睇嚟好大機會短時間再訪🤭
@gwee852

𝚂𝚗𝚘𝚠𝚖𝚊𝚗 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊

🍫 𝚃𝚑𝚎 𝙿𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑 $𝟾𝟻
𝚃𝚑𝚎 𝙿𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑

Tsukimi.Bakery亦都正式加入咗Gwee~
為大家提供高質嘅烘焙品🤩
@tsukimi.bakery

🍵 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟽𝟸
濃厚紮實又軟滑嘅抹茶Basque Cheesecake 茶香濃郁回甘,同微鹹嘅cream cheese 互相融合,加點香緹奶油同士多啤梨🍓好睇又好食,滿足到抹茶控喔😚
𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎

🍇 𝚂𝚑𝚒𝚗𝚎 𝙼𝚞𝚜𝚌𝚊𝚝 𝚃𝚊𝚛𝚝 $𝟾𝟾
日本麝香提子嘅果撻!一見到就知 我 要 定 它 了 !
提子甜美新鮮飽滿,加上香緹奶油同鬆軟嘅杏仁奶油饀,清新冇負擔,食多多都唔夠吖🥺好 好 食 🫶🏻
𝚂𝚑𝚒𝚗𝚎 𝙼𝚞𝚜𝚌𝚊𝚝 𝚃𝚊𝚛𝚝

☕️ Gwee Coffee & More
🏡地址:上環太平山街1號地舖
☎️電話: 66121852
🕙營業時間: 09:30-17:00 (Mon-Tue & Fri); 11:00-17:00 (Sat-Sun & PH)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️
🌟繼續關注我的貼文請𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @bobowannaeat (ㆁωㆁ*)
$150 (Lunch)
𝚂𝚗𝚘𝚠𝚖𝚊𝚗 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊
𝚃𝚑𝚎 𝙿𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑
𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎
𝚂𝚑𝚒𝚗𝚎 𝙼𝚞𝚜𝚌𝚊𝚝 𝚃𝚊𝚛𝚝
2022-12-11 108 views
踏入12月又到了一眾cafes展示聖誕期間限定版食品長期人氣高企的Gwee亦是大家期待之一今年的版本有冧莊亦有新上場同樣討人歡喜這陣子天氣維持十多廿度配合店內聖誕裝飾終於感受到些少節日氣氛@gwee852 🔅 𝘾𝙞𝙣𝙣𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙍𝙪𝙨𝙩𝙮 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚用上蘋果汁espresso岩鹽奶蓋肉桂就是蘋果批的變奏版難怪再度上榜🔅 𝙎𝙣𝙤𝙬𝙢𝙖𝙣 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖個雪人蛋白餅真係好可愛差不多件件表情不同小編得到的是個八字眉叔叔帶點無奈坐在蝶豆花奶蓋上🔅 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙈𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜𝙪𝙚 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚用上桉樹蜂蜜做的檸檬火灸芝士蛋糕那些一朵朵蛋白忌廉就像莫斯科教堂頂的洋蔥頭

踏入12月

檸檬火灸芝士蛋糕
那些一朵朵蛋白忌廉
就像莫斯科教堂頂的洋蔥頭
2022-11-28 227 views
📌Gwee Coffee & More (上環)之前一直都想去呢間CAFE原因係佢啲SPECIAL DRINK既造型好Q,大家可以睇返佢地既IG就會見到。當天下午4-5點左右既時間去到,可能因為太晏關係,無緣食到佢地既CAKE同甜品🥹只能品啡。而另外CAFE的裝修都好講究,可以睇到花咗好多時間去構思,店面用咗好多圓形玻璃窗,令到室內採光度高室外又打卡🫶🏻☕️CREAM MOCHA $70上文提到係為咗個signature Meringue公仔而黎到,但點餐既時候先發現佢呢個SPECIAL已經冇咗🥹,所以平日既Meringue就係圖中咁,而咖啡豆本身偏酸,但配搭甜甜既Meringue而且吸滿咖啡就非常之夾😍係點餐既時候店員都好貼心咁提多次如果下次想有QQ Meringue就要留意佢地IG 🫣推出個陣會出POST提醒⏰
📌Gwee Coffee & More (上環)

☕️CREAM MOCHA $70
2022-11-14 333 views
GᗯEE重開啦✌🏼✌🏼去開呢間ᑕᗩᖴE嘅朋友我諗都會好期待😏佢嘅特色ᑕOᖴᖴEE同咖啡嘅造型。。次次都會有驚喜。。每個季節我都好期待佢會特色咖啡😋佢重開嗰陣我超級唔開心。。已經超級想去。。佢今次重開嘅特色咖啡係兔仔造型。。係超級可愛☺️佢今次聯成左TSᑌKIᗰI ᗷᗩKEᖇY。。所以會多咗好多嘢食同ᑕᗩKE😋😋兔仔嘅ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ我當然有叫到。。我仲叫左佢嘅ᗷᗩGEᒪ同ᑕᗩKE😋佢ᗷᗩGEᒪ都好食。。重點佢嘅自家製嘅ᕼOᑎEY ᗷᑌTTEᖇ同ᑕᖇEᗩᗰ ᑕᕼEEᔕE係超出色。。我係用盡晒,佢啲ᑕᖇEᗩᗰ去食呢個ᗷᗩGEᒪ😋係超級回味😋😋今次佢地再次回歸。。佢個裝修係超級吸睛🤩每一個地方每一個角落都係拎一個打卡嘅位👍🏼👍🏼早啲嚟食下野影個相又一個試晝😏..🥯OᖇIᑎGIᑎᗩᒪ ᑭᒪᗩIᑎ ᗷᗩGEᒪ🍰ᒪEᗰOᑎᗰEᖇIᑎGᑌE ᕼOᑎEY ᗷᗩSᑫᑌE ᗷᑌᖇᑎT ᑕᕼEESEᑕᗩKE☕️ᕼOT ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ☕️ᑕOᒪᗪ ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ..📍 Gwee Coffee & More (上環)上環太平山街1號地舖..
GᗯEE重開啦✌🏼✌🏼
去開呢間ᑕᗩᖴE嘅朋友我諗都會好期待😏
佢嘅特色ᑕOᖴᖴEE同咖啡嘅造型。。
次次都會有驚喜。。每個季節我都好期待佢會特色咖啡😋
佢重開嗰陣我超級唔開心。。
已經超級想去。。佢今次重開嘅特色咖啡係兔仔造型。。
係超級可愛☺️
佢今次聯成左TSᑌKIᗰI ᗷᗩKEᖇY。。
所以會多咗好多嘢食同ᑕᗩKE😋😋
兔仔嘅ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ我當然有叫到。。
我仲叫左佢嘅ᗷᗩGEᒪ同ᑕᗩKE😋
我係用盡晒,佢啲ᑕᖇEᗩᗰ去食呢個ᗷᗩGEᒪ😋
係超級回味😋😋
今次佢地再次回歸。。佢個裝修係超級吸睛🤩
每一個地方每一個角落都係拎一個打卡嘅位👍🏼👍🏼
早啲嚟食下野影個相又一個試晝😏
🥯OᖇIᑎGIᑎᗩᒪ ᑭᒪᗩIᑎ ᗷᗩGEᒪ
☕️ᑕOᒪᗪ ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ
📍 Gwee Coffee & More (上環)
上環太平山街1號地舖
☕️ᑕOᒪᗪ ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ
🥯OᖇIᑎGIᑎᗩᒪ ᑭᒪᗩIᑎ ᗷᗩGEᒪ ☕️ᕼOT ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ
🍰ᒪEᗰOᑎᗰEᖇIᑎGᑌE ᕼOᑎEY ᗷᗩSᑫᑌE ᗷᑌᖇᑎT ᑕᕼEESEᑕᗩKE ☕️ᑕOᒪᗪ ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ
2022-11-10 286 views
簡約可愛風的設計很多狗主會和他們的寵物來歎歎店內有很多萌萌的貓貓狗狗 唔會怕悶食物方面:有真材實料的感覺 是走精緻風兔兔mocha 顏值 爆晒燈 要用boomerang 先影得出佢震震揗揗郁郁下的可愛美態蘋果撻果肉清香 批餅皮香濃有口感,配上雲呢拿雪糕更顯清爽,不會像傳統那些蘋果批般過份濃厚有罪惡感。有你令人想一口接一口吃的感覺。店內環境方面:地方雖少但五臟俱全,洋溢着溫暖氣氛。店內員工和各狗主/客人/小寵物們都打成一片有樂也融融的感覺。若你是尋求一個小蝸居溫暖的地方,讓你享受一個休閒輕鬆的下午,這絕對是你的一個好選擇。整體環境方面:光源平均無論在影人類或食物時,都能顯出一種活力感。店內設計有趣,以不規則圓形的玻璃引入光源,店內傢俬以暖色系為主。店的外觀像傳統有洞洞的芝士非常創新適合打卡
簡約可愛風的設計

店內環境方面:

整體環境方面:

2022-11-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • Cream  mocha
🎄由裏到外 —— 店主精心打造嘅𝒲𝒾𝓃𝓉𝑒𝓇 𝒮𝓅𝑒𝒸𝒾𝒶𝓁☕️咖啡與陶瓷的碰撞一到節日Gwee總係會設計氣氛濃厚嘅特飲,今次佢哋仲聯乘@sean__gallery 親手製造裝載特飲嘅陶瓷杯☕️用依隻杯將溫暖傳入你手🥰 溫柔嘅天藍色加上流金,精緻可愛❄️小店仲係寵物友善嘅,大家可以帶埋毛孩一齊去喔🐶今天遇到親人小黑柴金水呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).🍎 𝙲𝚒𝚗𝚗𝚊𝚖𝚎𝚕 𝚁𝚞𝚜𝚝𝚢 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟽𝟾 (𝚆𝚊𝚛𝚖𝚎𝚍) $𝟾𝟸 (𝙸𝚌𝚎𝚍)以冷壓紐西蘭蘋果汁、濃縮咖啡同肉桂製成嘅基底,加埋自家製海鹽焦糖、乾果同岩鹽奶蓋,淨係講材料都知呢款特飲會飲到幾多種風味😆 老實講,飲品嘅咖啡味真係唔重,蘋果汁嘅酸甜味會比較突岀🍎🍎🍎乾果令人聯想起聖誕蛋糕🍰肉桂香味更添冬日暖意☺️🎄 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟾𝟺 (𝚆𝚊𝚛𝚖𝚎𝚍) $𝟾𝟾 (𝙸𝚌𝚎𝚍)小小嘅聖誕樹真係超級可愛( ᵒ̴̶̷᷄꒳ᵒ̴̶̷᷅ )🎄仲有紅莓乾同抹茶粉做裝飾,輪廓都岀來了🤭Mocha嘅基底用上nutty espresso blend 加70%可可嘅黑朱古力🍫就算加埋蛋白脆餅都唔會覺得特別甜喔(。・ω・。) 面層仲有一層厚厚嘅岩鹽忌廉奶蓋,口感更加厚滑呢🪵

☕️ Gwee Coffee & More
🏡地址:上環太平山街1號地舖
☎️電話: 66121852
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
  • Cream  mocha
整間新店內外裝修.細節位都以圓碌碌.圓滑線條展示.粉色木系作主調.地方比以往大.不論坐吧枱.靠牆位置都舒適自在.加上舖位不時有日光照射.利用大大小小既圓窗採光.可見設計團隊落左唔少心思💜今次連同 @tsukimi.bakery 一齊開店~麵包都新鮮製作🥹等洗手間時重可以由小圓窗睇到麵包房既情況👩🏻‍🍳➿ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴏᴄʜᴀCream Mocha是Signature Dink.上面木口木面的Meringue偏偏係令人回心微笑(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) Mocha味道友人都一致讚好➿ʟᴇᴍᴏɴ ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ雖然好想食既Puddung🍮再一次錯過左🥲但另一款檸檬蛋白霜芝士蛋糕.被燒過既蛋白霜有種火焰雪山感覺😂 如果出一個流心Basque Burnt Cheesecake版本可能更邪惡😈➿ʜᴏᴛᴅᴏɢ ʙᴀɢᴢᴇʟ喜歡Pretzel同Bagel既朋友選擇Hotdog🌭係不錯選擇.同時食到2種口感.不過要趁熱食..➿ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴏᴄʜᴀ➿ʜᴏᴛᴅᴏɢ ʙᴀɢᴢᴇʟ➿ʜᴀɴᴅ ᴅʀɪᴘ - ᴋᴇɴʏᴀ➿ʟᴇᴍᴏɴ ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ
cream mocha
➿ʜᴏᴛᴅᴏɢ ʙᴀɢᴢᴇʟ
➿ʜᴀɴᴅ ᴅʀɪᴘ - ᴋᴇɴʏᴀ
➿ʟᴇᴍᴏɴ ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ
2022-10-28
$120 (Lunch)
cream mocha
ʟᴇᴍᴏɴ ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ
  • Bagel
2022-01-15 341 views
早兩日咁啱望到上環有間隱世咖啡店就執(1月18 last day)今日放假咪過去望下囉,點知真係幾隱蔽,其實佢表面係一間眼鏡店,裡面有個corner位係賣咖啡,樓底好高。當中3個bar枱位,梳化位坐到3個人,outdoor都係只係企最多3人(不過係對住後巷,好在未至於衛生情況差個D)同埋間店係pet friendly,好多幫襯嘅食客都帶同自己嘅寵物入店門外有個牌,用上粉筆字寫左一句:A joyful sip of life + 店名,如果唔係睇到呢個牌,都搵唔到間店睇下個餐牌,同一般coffee shop嘅咖啡價錢差不多,除左咖啡,都有D茶類飲品但由於店內只得一個人沖咖啡,所以不論堂飲定外賣都要花上一段時間等候好彩等到有梳化位坐,叫杯seasonal limited嘅signature:christmas tree cream mocha(雖然已經過左Christmas,同埋都幾貴呢杯野)但真係勁靚其實佢係灑上抹茶粉嘅蛋白餅,配岩鹽忌廉奶蓋,dark choco + nutty espresso blend浮喺杯飲品上面嘅聖誕樹,靚到根本唔捨得飲希望老闆只係短暫結業,遲下再喺其他地方開

浮喺杯飲品上面嘅聖誕樹,靚到根本唔捨得飲

希望老闆只係短暫結業,遲下再喺其他地方開番啦
呢類小店值得支持
2022-01-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$88 (Tea)
2021-12-27 522 views
Ig 成日都比佢哋啲special drinks 洗板,所以bookmark 好耐🤩🤩今天專登plan 早黎唔駛驚無位🤪好睇又好飲完全無失望🤩Cinnamel Rusty Coffee🌟🌟呢杯好驚喜🤩🤩🤩成杯口味有啲複雜但好well-blend,第一啖淨係講得出好飲但講唔出係咩,仔細飲就分到咖啡香同肉桂蘋果汁😋再加埋果乾成件事好xmasty🥰🥰Cream Mocha🌟奶蓋好高質🤩好飲過好多奶蓋🤩mocha 朱古力味重,唔假唔會太甜,好夾呢款咖啡嘅nutty篤碎埋舊cute cute xmas tree meringue 成杯層次好豐富💯黎至altplus 嘅Tiramisu Cream Roll 可能因為係keto fdly & gluten free,卷蛋個蛋糕有啲乾🥲🥲同埋食唔出似tiramisu,cream 就ok 嘅🙈可惜biscoff cheesecake all sold😭😭同店主傾左陣計feel 到佢真係好有passion 同要求,欣賞佢嘅創意仲要實施到出嚟係好飲嘅😋自己拉埋個陶瓷杯(仲要咁靚)真係好癲🥳如果唔多人(which unlikely🥲)真係會好想encore

Cinnamel Rusty Coffee🌟🌟
Cinnamel  rusty  coffee

Cream Mocha🌟

Tiramisu  roll
Tiramisu  roll

Cinnamel  rusty  coffee
Cream  mocha
📌 Gwee Coffee & More ~上環Merry Christmas!🎅🏻🎅🏻聖誕又點少得去Gwee飲聖誕特飲😌每日限量供應 感受到濃濃的聖誕氣氛❤️感覺每年節日都要嚟呢度喝Special Drinks😂飲品造型有創意 非常受歡迎座位唔多 想去嘅記得早啲去!今次人流冇上次新年嚟嘅時候咁誇張星期一二有Bagel 星期六日同公眾假期先有蛋糕🍰每週口味不同 每次嚟都可以試新嘢🥰1️⃣ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟴𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)蛋白餅又換上新嘅聖誕裝飾 很可愛😍不過造型同上年嘅一樣 有節日氣氛蛋白餅灑上抹茶粉就變成一棵聖誕樹🎄超級鍾意下面嘅自家製岩鹽忌廉奶蓋Espresso加入左70%黑朱古力🍫咖啡味香濃 酸味比較出☕️2️⃣ 𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗥𝘂𝘀𝘁𝘆 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 $𝟳𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)呢杯係Winter Special 賣相亦都很可愛🤣親自製作嘅陶瓷杯子亦很用心加入左espresso/海鹽焦糖/冷壓蘋果汁/肉桂/岩鹽奶蓋/蘋果乾/紅棗/蘋果片脆脆包含很多味道 但一入口味道真係好酸😐蘋果味也突出 但酸味很重個人唔係好接受到🤭💡整體嚟講 呢度嘅飲品造型冇得輸💯亦可以感受到滿滿的聖誕氣氛🎄咖啡
📌 Gwee Coffee & More ~上環

Merry Christmas!🎅🏻🎅🏻
聖誕又點少得去Gwee飲聖誕特飲😌
每日限量供應 感受到濃濃的聖誕氣氛❤️
感覺每年節日都要嚟呢度喝Special Drinks😂
飲品造型有創意 非常受歡迎
座位唔多 想去嘅記得早啲去!
今次人流冇上次新年嚟嘅時候咁誇張
星期一二有Bagel 星期六日同公眾假期先有蛋糕🍰
每週口味不同 每次嚟都可以試新嘢🥰

1️⃣ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟴𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
蛋白餅又換上新嘅聖誕裝飾 很可愛😍

包含很多味道 但一入口味道真係好酸😐
蘋果味也突出 但酸味很重個人唔係好接受到🤭

💡整體嚟講 呢度嘅飲品造型冇得輸💯
亦可以感受到滿滿的聖誕氣氛🎄
咖啡的味道係偏酸 鍾意飲fruity咖啡嘅朋友仔就啱晒~
不過座位真係好逼狹 唔太適合坐好耐🥲

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: Gwee Coffee & More
📍: 上環太平山街1號地舖
🔍: 09:30 -17:00(Mon-Tue, Fri); 11:00-17:00 (Sat-Sun) *WED, THUR OFF*

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie上環