2008-10-19 20 views
在食過旬菜富與肥天使后,本來真的打算投降、打道回府的我和滯滯,在行去巴士站路過Haagen Dazs店的時候,竟然又成功被它俘獲了,唉…真是沒有出息呀揀了新menu上一直想試的兩款甜品:Lost in Manhattan:先前看過Olivian的食評就已經“蠢蠢欲動”了,這回如愿以償。這是很朱古力的一款,由下至上分別是brownie, cookies & cream, belgian chocolate以及baileys。加上伴碟的勁甜朱古力醬,整體都是很濃郁的甜美,brownie質素不錯,雖然不是滯滯喜愛的海綿蛋糕那種,微微實凈也頗惹味。還好我們轉了一球相對輕怡的百利甜酒,中和部分朱古力之漏。Prague sweetheart:與情迷曼哈頓形成鮮明對比,尤其是我們把本來的士多啤梨與雲尼拿雪糕分別轉成哈密瓜與芒果熱情果(我們兩個的近期新寵)之后,同場又有甜度與牛油味都適中的原味muffin,整件甜品清新了很多,清掉也不費事。不過最最impressive的要屬車厘子果醬,充滿車厘子的香甜濃郁,我們更追加了一次(Yan這招真是屢試不爽呀),店家很大方的又給了超多,真開心~~~兩件甜品中我們

揀了新menu上一直想試的兩款甜品
),店家很大方的又給了超多,真開心~~~

兩件甜品中我們都更愛“布拉格”,“曼哈頓”對于本來已經很飽的我們就有些“不能承受之甜美”了。唔,HD的新menu上目前暫時沒有什么特別想試的了,但愿這是真的,阿彌陀佛…
個樣有點“牛魔王”feel...
情迷曼哈頓
布拉格之戀
又追加了勁多車厘子醬^ ^
$85 (Tea)
個樣有點“牛魔王”feel...
情迷曼哈頓
布拉格之戀
又追加了勁多車厘子醬^ ^
  • Prague sweetheart;Lost in Manhattan
2008-10-15 9 views
講的是Tiramisu charm。在網上睇了幾篇食評都講其水準麻麻,不過不試過總不心息,反正逛街逛累了就來休息吃著玩: 最喜歡有四球自選口味雪糕。學小漏漏話齋,份量雖不夠平日巨大,但比勁寒酸的happy 3又好得多;所點的belgain choco濃郁難忘、綠茶清新怡人、strawberry甜香動人,以及甘香曼妙的咖啡,都是個人摯愛,一次過滿足心願十分快慰!  其次是豐富的配料。盛載雪糕的厚底批好處是有牛油香,但質感過份硬實,我吞了三隻了後飽得不行,只有放棄。甜美的吉士從來是我所愛,雖然略為流質,仍然被我清光;朱古力豆有咬口也夠甜美。最後裝飾用的脆條就沒有味道,與忌廉、剩下的一隻批等,成為我發揮「藝術天分」的材料。 最後才到tiramisu本體。相信是來貨,因為中間的咖啡層雪糕明顯不是HD出品,味道口感更似雪葩;上下層的mascarpone被大量忌廉溝淡了,芝士香味薄弱、也失去細滑質感,我與朋友都認為深圳店做得幼滑美味得多。已經太飽,最後吃剩了八成。 見到其他客人柯打情迷曼哈頓,其實十分之嚮往,不過二個人都也吃不下了,唯有等下次!
講的是

最喜歡有

其次是豐富的

最後才到

最愛雪糕
tiramisu本體麻麻
$55 (Last Night Supper)
最愛雪糕
  • 雪糕
2008-09-07 8 views
點了心花怒放, 味道不會太甜, 一試吃了6種味道! 味道口感一流. 不過個 CONE 不一樣, 碗型 CONE 變大大普通 CONE. 人手不足, 明明有位, 不過要等 Waiter 派...雪糕版星巴克.

人手不足, 明明有位, 不過要等 Waiter 派...

雪糕版星巴克.
2008-07-20 14 views
謝謝某君的安排! 是passion for vienna cake!知道我心意的你,特意要了濃濃的chocolate truffle 雪糕還有朱古力碎在雪糕裡頭最好吃的還是裙邊可惜北京樓的侍應幫我們切是都飛走了 strawberries的感覺好怪,好像吃雪果一樣!因為雪得太久所以口感失了真吧其實蠻不滿的,要求侍應切時,他好不禮貌地說一句「要收番 $100喎!」
謝謝某君的安排!

是passion for vienna cake!
還有朱古力碎在雪糕裡頭
最好吃的還是裙邊
可惜北京樓的侍應幫我們切是都飛走了

passion for vienna
2008-07-08 1 views
行到支力支力地想坐低食我地想叫個$50有2個cone + 生果+醬 但只限外賣揀左 冧酒提子 & summer berry +桃 +stawberry 醬+chocolate碎summer berry 保持水準!!冧酒提子第1次食, 好食! 但唔係幾夠酒味但1定有下次=]e個cone好抵食!! 平時叫2個cone都要$6x 啦!題外話: 我問個職員點先可以做member佢話要買滿$2500 既月餅就可以喇我同個FD 講左句痴線就走左
行到支力支力地想坐低食
我地想叫個$50有2個cone + 生果+醬 但只限外賣
summer berry 保持水準!!
冧酒提子第1次食, 好食! 但唔係幾夠酒味
但1定有下次=]
e個cone好抵食!! 平時叫2個cone都要$6x 啦!

題外話: 我問個職員點先可以做member
佢話要買滿$2500 既月餅就可以喇
我同個FD 講左句痴線就走左

$25 (Other)
  • $50 既CONE
2008-07-06 7 views
老公最鐘意就係HAAGEN DAZ 既蛋糕 !雖然價錢係貴 ..不過成日都忍吾住黎左食 ..而且哩個TEA SET 實在太吸引了 !!!!雪糕既味道係點相信吾洗多講吧 ...就是好吃 [ 其實有點不夠滑..但次次都同老公爭食 ]可惜佢既口味SET死左咁 ..只係間吾中有新口味搞到我次次都係食果幾隻味=@= ..欠新鮮感....--談談架上既CAKE吧 !!--小撻味道好酸 ...過酸..--朱古力好硬..."差"吾到入去 ...雖然好香朱古力味.. 入面又有甘口既可可粉中和返甜味--芝士餅大大件 .. 吃到飽飽^^...芝士味有點特別 ..少少咸咸啖啖的感覺..不會太膩..--下層的生果好似生左D全部都生左D...吾通係特登既-.-?
老公最鐘意就係HAAGEN DAZ 既蛋糕 !

雖然價錢係貴 ..不過成日都忍吾住黎左食 ..

而且哩個TEA SET 實在太吸引了 !!!!

雪糕既味道係點相信吾洗多講吧 ...

就是好吃 [ 其實有點不夠滑..但次次都同老公爭食 ]

可惜佢既口味SET死左咁 ..只係間吾中有新口味

搞到我次次都係食果幾隻味=@= ..

欠新鮮感....

談談架上既CAKE吧 !!

小撻味道好酸 ...過酸..

朱古力好硬..."差"吾到入去 ...

雖然好香朱古力味.. 入面又有甘口既可可粉

中和返甜味

芝士餅大大件 .. 吃到飽飽^^...

芝士味有點特別 ..少少咸咸啖啖的感覺..

不會太膩..

下層的生果好似生左D

全部都生左D...

吾通係特登既-.-?
TEA SET 跟紅茶
TEA SET 跟紅茶
happy summer, so lets enjoy summersummer必備,當然少不了ice cream,我的最愛雪糕是hd和movenpick,可是movenpick在the peak的專門店已經一早關掉,在街想吃的話就只可以吃hd了自己喜歡朱古力味,但在夏天吃belgian chocolate的話又好像太漏太heavy了,還是喜歡生果味道的,清清喉嚨降降溫;生果味道的,我又只喜歡mango passion fruit,在星巴克飲的frapp也只取mango passion fruit,吃雪糕當然少不了今次要single scoop,反正一個人吃,也就剛剛好!超得超得,三十蚊一個,雖然公價冇discount,但在夏天,乜都抵番哂啦

$30 (Tea)
2008-07-05 14 views
行完街,去HD試吓佢新推ge芒果熱情果ice cream 先。買了double scoops,試埋上次無試到ge杏桃味。問個男服務員杏桃同芒果熱情果個味會否太似...佢態度非常誠懇,很有禮貌地說兩者都是夏天口味,很夾的,建議我試試。服務很好。一如佢所講,兩者味道都很清新...杏桃雪糕有很多杏桃肉,差唔多每啖都有一大粒。芒果熱情果味道較淡,但也食到兩種生果ge味,兩者不會互搶味道。

買了double scoops,試埋上次無試到ge杏桃味。
問個男服務員杏桃同芒果熱情果個味會否太似...
一如佢所講,兩者味道都很清新...
杏桃雪糕有很多杏桃肉,差唔多每啖都有一大粒。
2008-06-17 8 views
以前同朋友慶祝生日會食蛋糕呢家變左去哈根達斯食雪糕哈根達斯不嬲都正lad 雪糕又滑又好味又....呢到都算易搵位. 都唔算迫 ! 價錢ok la !!! good !
以前同朋友慶祝生日會食蛋糕
呢家變左去哈根達斯食雪糕
哈根達斯不嬲都正la
d 雪糕又滑又好味又....

呢到都算易搵位. 都唔算迫 ! 價錢ok la !!!
good !
2008-05-28 13 views
好耐無食過Haagen-Dazs既當食甜品喇!今次食得好滿足!見到有新口味杏桃雪糕既特色甜品,心諗可能會係限時,所以都係趁呢個機會試下先!唔記得個名,但係就係餐牌上第一個,用杯裝,有杏桃雪糕,綠茶雪糕(我自己改為士多啤梨雪糕),芒果雪葩,仲有士多啤梨片圍住杯邊添!一黎到,覺得好靚呀,好似一杯色既飲品,上面放左雪糕球,仲插住幾片華夫筒餅,店員俾左飲管我,原來呢個甜品係可以飲個喎,我叫果陣都無留意添!杏桃雪糕比我想像中好味同埋甜,因為竟然有點似蜜桃味,不過甜得黎唔膩,都算幾清新,士多啤梨雪糕係我至愛,唔使講,我一定話好; 芒果雪葩都幾有芒果味,有少少似食芒果冰冰;驚喜係連陪襯既士多啤梨片都好味,每片都大大片,個口細d都唔可以一啖放入口,而且唔酸,又唔會專登切得好薄,總之真係好味啦!好人先生點左一個有杏桃雪糕,野莓雪糕,同埋啫喱既甜品, 估唔到Haagen-Dazs既啫喱都可以整得咁靚,個賣相真係幾精緻架!我見到個野莓雪糕淺紫色,好靚好吸引,有機會要試下至得!呢度個環境幾舒服呀,咁岩我地去既時候人流唔多,真係唔錯!唯一係…其實真係貴左D…謝謝好人先生!
呢度個環境幾舒服呀,咁岩我地去既時候人流唔多,真係唔錯!
唯一係…其實真係貴左D…謝謝好人先生!
2008-04-24 4 views
好耐冇去食雪糕今次嚟o既原因係食完日本嘢(千両)唔夠飽<-- 我個fd jia所以就走嚟食番隻比利時朱古力一心嚟住食個雪糕就走點知見到用滙豐咭有優惠喎咁梗係試吓啦佢哋而家推緊隻甜酒味不過我梗係將d 雪糕換成我最想要o既比利時朱古力啦試埋隻橙絲朱古力仲有隻朱古力曲奇最後俾吓面試吓隻咩甜酒味雪糕每個都跟一款特式甜品一個係tiramisu, 一個係朱古力蛋卷雪糕總之都係飽夾大件個tiramisu 太多cream 冇咩餅底唔夠件蛋卷好味佢朱古力味濃, 又夠凍食落幾好~不過我哋食得較慢, 啲雪糕好快就溶哂所以下次一係食得快啲一係就逐個叫嚟食呢度可以食到十一點都夠哂嚕...收加一o架喎
好耐冇去食雪糕
試埋隻橙絲朱古力
仲有隻朱古力曲奇
最後俾吓面試吓隻咩甜酒味雪糕
每個都跟一款特式甜品
一個係tiramisu, 一個係朱古力蛋卷雪糕
總之都係飽夾大件
個tiramisu 太多cream 冇咩餅底
唔夠件蛋卷好味
佢朱古力味濃, 又夠凍
食落幾好~

不過我哋食得較慢, 啲雪糕好快就溶哂
所以下次一係食得快啲
一係就逐個叫嚟食
呢度可以食到十一點
都夠哂嚕...
收加一o架喎
2008-04-24 3 views
匯豐信用咭有優惠,已吃了幾次雙球雪糕,今次吃米線留定肚來這裡試她們的甜品。我們從四個bailey's甜品中選了tiramisu special and bailey's night。甜品一到,單看外表已覺得吸引。當然,不等立即吃。先說tiramisu special,tiramisu 的cream 幾夠味,有一點點的酒味,但配bailey's就有一點牽強,雪糕不用說也知非常好吃,士多啤梨都幾甜。而我點的bailey's night,真的非常特別,用朱古力蛋糕捲bailey's 雪糕,感覺好新鮮,味道亦算相配,碟旁的檸檬朱古力醬,酸酸甜甜的幾醒胃。吃完後,覺得好滿足,個肚都非常滿足,但想再吃多一份,不過奈何太飽了,所以沒再點。不過已立即定了過幾天再來吃,因為實在太好吃了。除了甜品外,亦要稱讚她們的服務,點菜前她們很仔細介紹和講解優惠,吃完後又不斷替我們添水,埋單時又提醒我們優惠的期限,幾十元一個甜品亦值得的,是次非常滿意。
tiramisu special
bailey's night
2008-04-07 11 views
四月五日(六)接完老婆收工,因為今晚睇演唱會就搭1A出尖沙咀。行程計劃晚飯到好時沙爹吃所以在碼頭總站下車,先買一杯雪糕,再沿海旁行過尖東=)例裨的要了杯裝三球($56)選了哈蜜瓜、牛奶拖肥和朱古力碎朱古力哈蜜瓜老婆最愛,也是較特別的雪糕味道,內含充足果肉,每次都會揀選。牛奶拖肥亦是熱門選擇之一,好甜人士之選=),香濃拖肥味配合幼滑雪糕實在不錯。先前有一種蘋果拖肥口味較清一點亦不錯,但近期好像已經停產....朱古力碎朱古力因為已吃過比利時朱古力,所以今次選了朱古力碎朱古力,雪糕加上碎朱古力似乎亦未夠比利時朱古力香濃,碎朱古力有點"痴"牙,還是比利時朱古力較好。環境方面,裝修不錯,只是店裡有一種焗束的感覺。價錢方面,以$56三球來說絕對不是便宜,但偶爾吃一次還是可以,畢竟吃頂級雪糕當然要附出相對高價錢。
四月五日(六)

例裨的要了杯裝三球($56)
選了哈蜜瓜、牛奶拖肥和朱古力碎朱古力

哈蜜瓜

牛奶拖肥

朱古力碎朱古力

環境方面,裝修不錯,只是店裡有一種焗束的感覺。

2008-04-04 3 views
好耐以前已經想試下個朱古力火鍋...終於去試下啦....睇過其他人既食評知道cheese cake好膩...所以我同友人就食左雪糕同生果先...如果2個唔大食既人去食...最後食到去cheese cake + cookies真係已經飽了...總結黎講...覺得淨食雪糕比朱古力火鍋仲好味...$2XX...我寧願食幾球雪糕好過...
好耐以前已經想試下個朱古力火鍋...終於去試下啦....

(Non-member)
2008-02-13 18 views
high tea set for 2 ($138)第一層: 4 scoops icecream with waffle cup第二層: new york cheese cake, chocolate truffles, mini lemon tart, 另有一舊不知名蛋糕第三層: 生果盤另外有兩杯coffee . 可選mocha/ latte/ chocolateicecream 好食唔駛講ny cheese cake 好好食chocolate truffles 都好食個人黎講唔鍾意食酸野. lemon tart 好酸. 不過友人說好味道mocha 賣相唔錯. 味道一般想讚下個manager因為本人為食. 又切唔開舊truffle . 然後成舊跌左落件褸度. 之後問manager 囉tissue . 佢好好人. 囉左幾張乾的畀我. 然後仲囉多左幾張濕左水既畀我. 好體貼. 謝謝有vip . 埋單每人都唔駛$70 . 超飽. 但真係好好味
high tea set for 2 ($138)

第三層: 生果盤

icecream 好食唔駛講