2024-12-23 76 views
👩‍🍳見未夠鐘上堂⏰就食埋個晏先🏮🇯🇵火炙北海道和牛他他丼 $168 : 個飯上面鋪滿晒和牛🐂勁豐富呀👍撩開隻蛋王一齊食✅好好餸飯呢🥳🫑青椒仔串燒 $48 : 呢串青椒仔外皮好薄✅燒完個味道仲好清甜😋呢個飯真係好好食呀😛🍣火炙左口魚裙邊壽司 $88 : 火炙左口魚裙邊好似隻碟咁長呀💯味道新鮮👅呢個好推介呀😍🫑青椒仔串燒 $48 : 呢串青椒仔外皮好薄✅燒完個味道仲好清甜😋咬落口仲索索聲添💯
👩‍🍳見未夠鐘上堂⏰就食埋個晏先🏮

最近去了西環的八合目居酒屋,是個充滿日式風情的小店,氣氛輕鬆而友好🥰,讓人感到如同置身於日本的居酒屋!。蔥吞拿魚蓉薄脆完美的開胃小食🤤!薄脆的底部輕盈酥脆,上面鋪滿了新鮮的吞拿魚蓉,搭配香蔥的鮮香,口感層次分明。每一口都帶著海洋的味道,令人回味無窮。。冬菇串燒冬菇串燒的味道令人驚艷!菇肉鮮嫩多汁,燒烤的過程中吸收了炭火的香氣,外焦內嫩。搭配上特製的醬汁,讓這道素菜也能成為令人難忘的選擇。。翠玉瓜串燒翠玉瓜串燒帶來了一絲清新的口感。瓜的脆嫩與燒烤的香味相結合,十分開胃。這道菜適合想要輕食的人,既健康又美味😋。。雞臀串燒肉質鮮嫩,脂肪適中,口感豐富。燒烤得恰到好處,外焦香脆,內裡多汁,還帶著一點點的煙燻味,讓人每一口都感受到滿足。。雞肉串燒雞肉的鮮香與秋葵的清脆形成了完美的搭配。秋葵的滑口感增添了整體的口感層次,讓這道菜更具風味😙!。雞皮串燒最後的雞皮串燒是這次用餐的完美結尾。雞皮烤得金黃酥脆,咬下去的瞬間油脂在口中化開,香味四溢。這道小食簡直是讓人一試成主顧的美味。。整體而言,八合目居酒屋的食物不僅新鮮而且富有創意。每一道菜都展現了日式燒烤的魅力,無論是肉類還是素菜,都能讓人感受到廚師的

蔥吞拿魚蓉薄脆

冬菇串燒

翠玉瓜串燒

雞臀串燒

雞肉串燒

雞皮串燒

整體而言,八合目居酒屋的食物不僅新鮮而且富有創意。每一道菜都展現了日式燒烤的魅力,無論是肉類還是素菜,都能讓人感受到廚師的用心。強烈推薦給喜愛日式料理的朋友😍!
2024-12-23 42 views
孤獨的美食家,又周圍去搵嘢食。呢日喺堅尼地城做完嘢,見到開業幾個月的八合目居酒屋🏮 環境唔錯,坐得幾舒服,自己一個做小獨獨也不怕🙈點了幾款🍣🍣有三文魚腩、鰻魚、中拖羅、努力油甘魚件件都好厚身而且好新鮮,食落啖啖魚油香😌 好滿足~食完8貫壽司其實都有D飽,所以點了幾串串燒過下口癮😝翠玉瓜燒過後仲保特到水份😀 另外仲有男朋友至愛的雞內臟😳 味道不錯耶!下次可以帶佢來食了飲埋杯梳打,即刻爽晒😋

點了幾款🍣🍣
有三文魚腩、鰻魚、中拖羅、努力油甘魚
件件都好厚身而且好新鮮,食落啖啖魚油香😌 好滿足~

食完8貫壽司其實都有D飽,所以點了幾串串燒過下口癮😝

飲埋杯梳打,即刻爽晒😋
2024-12-22 58 views
作為西環既新街坊, 好鍾意周圍發掘下唔同既餐廳呢一區唔係太多居酒屋, 今日想食壽司但又唔想食連鎖店既就試下呢間裝修都充滿日本風情既八合目居酒屋上菜既時候仙氣飄飄咁, 賣相超靚大/中吞拿魚腩店家會建議先品嘗完中吞拿魚腩之後先食味道肥美既大拖羅由於魚腩位運動量少,最容易積聚脂肪,因此係整條魚最肥美既部分呢個部位脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花般富有天然魚油脂既甘香, 入口即溶三文魚新鮮既三文魚幾乎無魚腥味整塊魚肉色澤橙黄剔透入口感覺好似親吻落一舊富有彈性既啫利咁帆立貝鮮嫩既帆立貝, 口感富有彈性有一種好獨特既甘甜味,而且唔會膩脂肪結實、肉質肥嫩既深海池魚魚片質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜, 食落好清爽
作為西環既新街坊, 好鍾意周圍發掘下唔同既餐廳
呢一區唔係太多居酒屋, 今日想食壽司但又唔想食連鎖店既
就試下呢間裝修都充滿日本風情既八合目居酒屋
上菜既時候仙氣飄飄咁, 賣相超靚

大/中吞拿魚腩
店家會建議先品嘗完中吞拿魚腩之後先食味道肥美既大拖羅
呢個部位脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花般
富有天然魚油脂既甘香, 入口即溶
三文魚
新鮮既三文魚幾乎無魚腥味
整塊魚肉色澤橙黄剔透
入口感覺好似親吻落一舊富有彈性既啫利咁
帆立貝
鮮嫩既帆立貝, 口感富有彈性
有一種好獨特既甘甜味,而且唔會膩
脂肪結實、肉質肥嫩既深海池魚
魚片質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜, 食落好清爽
2024-12-19
2024-12-22 52 views
難得出去西環,朋友帶左我去試一間幾出色既居酒屋,環境好舒服,好好坐,坐低慢慢食野傾計真係超岩!食物選擇好多,仲要都好好食!不論炸物、炸物、壽司、刺身、燒物、生蠔、卷物、炒飯同沙律都有😋真係同咩類型既朋友都會有野岩食!壽司都好多選擇,而且全部都好新鮮,刺身都好肥美,真係愈食愈想食!佢地既和牛都好正!入口即溶,真係要試下!炸物都唔會一口油咁,係鬆脆同好香🤤同朋友叫啲野食,坐下慢慢傾計真係一流👍🏻👍🏻👍🏻

食物選擇好多,仲要都好好食!不論炸物、炸物、壽司刺身、燒物、生蠔、卷物、炒飯同沙律都有😋真係同咩類型既朋友都會有野岩食!

炸物都唔會一口油咁,係鬆脆同好香🤤

同朋友叫啲野食,坐下慢慢傾計真係一流👍🏻👍🏻👍🏻
2024-12-22 65 views
想不到八合目居酒屋的食品這麼出色,食到我舔舔脷😋😋牛肉烏冬由厚實的烏冬麵條、嫩滑的牛肉片和濃郁的高湯組成,牛肉嫩滑,新鮮的牛肉在高湯中煮至剛好熟透,肉汁豐富。端上枱時仍熱辣辣,搭配蔥花、海苔,口感豐富。秋葵串燒選用新鮮的秋葵,將之串在一起燒烤,保留了秋葵的脆嫩,風味獨特。雞串燒是將雞肉切成小塊,串在竹籤上,醃製的醬汁一般由醬油、糖和香料調配而成,讓雞肉在燒烤過程中吸收香氣,外焦內嫩,十分香口。雞腎串燒具有濃郁的味道,燒烤後更散發出誘人的香氣。搭配特製的醬汁,增添多層次的風味。
想不到八合目居酒屋的食品這麼出色,食到我舔舔脷😋😋

昨晚跟朋友尼到西環堅尼地城士美非路45號聯德新樓地舖的“八合目居酒屋”共聚晚餐。 這裏距離地鐵站非常之近,十分方便。店內的佈置很有日式feel,座位都頗為闊落,沒有擠迫的感覺。 進入店內侍應殷勤款待,還不時主動地添加茶水,令我有賓至如歸的感覺。 燒牛脷丼  牛脷食落爽脆,沒有蘇味,還有一陣陣的牛肉香味滿佈口腔裏,再加上少許燒汁,提升了這道菜的味道。日本米飯感覺綿密,且粒粒分明,有著飯的香味。 手羽塩燒串燒(2本)$58雞翼皮脆肉嫩,醃得非常入味,不會太乾,食落感覺有微微的咸香味和雞肉汁流進口腔裏,再灑上少許檸檬汁,增添了這道菜的鮮味。 安格斯牛肉串燒 (1本)$58牛肉醃得非常入味,感覺冧身和嫩滑,食落還有微微的牛肉汁香味滲出,滋味無窮。 蔥吞拿魚腩蓉薄脆 $68吞拿魚腩蓉感覺嫩滑鮮甜,再加上爆爽的三文魚籽和香脆的薄脆,層次感十足,十分好味。

燒牛脷丼
日本米飯感覺綿密,且粒粒分明,有著飯的香味。

手羽塩燒串燒(2本)$58

安格斯牛肉串燒 (1本)$58

蔥吞拿魚腩蓉薄脆 $68

2024-12-14 92 views
今日去左堅尼地城日式居酒屋叫八合目居酒屋,主打壽司刺身同埋定食,決定一試😁牛油果軟殼蟹卷 $95牛油果軟殼蟹卷味道鹹香鮮美、口感豐富多層次的,牛油果的奶油感中和了軟殼蟹的油膩感,而醬汁提升了整體的風味😃🍱十合什錦壽司 $388精選食材包括中拖羅、牡丹蝦、海膽、火炙左口魚、油甘魚、劍魚腩、三文魚子、吞拿魚腩卷、海鰻和玉子,新鮮魚生,入口即化,品嚐多款新鮮美味的壽司,令人回味無窮😋月見和牛丼(鹿兒島) 🥩🍚$248和牛豐富的油花和入口即化的嫩度,口感軟嫩多汁,溫泉蛋濃郁的蛋黃與醬汁和米飯混合,增添滑順的口感和豐富的風味😚🎇八合目居酒屋🎈堅尼地城士美非路45號聯德新樓地下E號舖@hachigoume_izakaya

牛油果軟殼蟹卷 $95

🍱十合什錦壽司 $388

月見和牛丼(鹿兒島) 🥩🍚$248

🎇八合目居酒屋
🎈堅尼地城士美非路45號聯德新樓地下E號舖
@hachigoume_izakaya

2024-12-14 76 views
今日聽老朋友介紹,特登入黎西環,試下依間裝修得好有日本特色嘅八合目居酒屋😍 大大幅富士山壁畫好靚好啱打卡🤩 切勿錯過喲🌟 聽朋友講,試咗幾款佢哋主打嘅串燒系列😆 全部串燒都係即叫即燒,上枱時熱辣辣香噴噴🤤 好有誠意架❤️ 分別㨂咗兩款肉類串燒同埋菜蔬類串燒😋 我本人就特別欣賞其中嘅青椒仔串燒😘 食落口感外層焦脆香口,內裡清新爽口👍 大大串食完都未夠喉想再添😆 雞肉串燒都好唔錯😚 雞肉火喉控制得好出色,入口嫩滑又多汁,真係大滿足必食推介🤤

2024-12-13 90 views
今晚探完病, 晚飯堅尼地城食; 呢間係地鐵站對面馬路嘅八合目居酒屋, 我地7:30左右已經要排隊入座啦, 好彩等咗一陣就入得! 我地坐喺啲超合金前面, 感覺好有日本色彩, 餐廳新裝修有特色, 牆身有很多模型可以拍照。落單都好方便, 掃下QR code就可以, 串燒、鍋物、壽司、定食、丼飯等都有。月見蔥花牛脷丼我叫咗個燒牛脷丼, 牛脷質素唔錯, 煎得好香口, 都幾厚身, 牛味濃郁。菇串燒 (2串)菇串燒, 外層微焦, 內裡依然保持冬菇嘅嫩口。一口咬下, 有燒烤嘅焦香, 又有冬菇特有嘅鮮味, 確實幾正。串燒秋葵 (2串)一串有4條, 秋葵燒完都幾爽口, 口感非常獨特, 外脆內嫩, 簡單嘅調味, 已經令秋葵啲自然甜味更加突出, 面又有啲焦香, 唔錯!餐廳整體環境很好, 餐牌的選擇也非常足夠, 食物整體都幾高質。下次可以試很多人嚟時點啲刺身及其他串燒食物先。

月見蔥花牛脷丼

菇串燒 (2串)

串燒秋葵 (2串)

2024-12-13 62 views
西環有很多不錯的餐廳,今天來到這家居酒屋。居酒屋是一種提供各式日式料理和飲品的休閒餐廳,氛圍輕鬆,適合聚會和放鬆。翠玉瓜串燒:入口多汁,清爽可口!雞腎串燒:外層略帶焦香,內裡卻保持著多汁。調味料恰到好處,讓雞腎的風味更加豐富!雞肉串燒:肉烤得恰到好處,外皮酥脆,內裡多汁,搭配上特製的醬汁,更是美味無比。秋葵串燒:外脆內嫩,令人回味無窮。日式蠔鍋物:裡面有超多蠔!每一粒都超飽滿,入口鮮味十足!配上日式湯底,是冬天必點的美食!

翠玉瓜串燒:入口多汁,清爽可口!

秋葵串燒:外脆內嫩,令人回味無窮。

2024-12-12 43 views
一直都覺得西環好多嘢食,朋友住喺呢頭,今次到佢帶我食好西啦!八合目居酒屋咩都有得食,串燒、鍋物、壽司、定食、丼飯等等,諗食咩都諗咗陣。同朋友都唔係好肚餓,都係隨便叫啲嘢食。佢哋嘅串燒選擇好多,我哋揀咗:日本和牛串燒、翠玉瓜串燒同菇串燒,佢哋嘅串燒都幾出色。賣相好,夠吸引!日本和牛串燒滿佈醬汁,入口香甜,牛肉唔會太韌咬唔到,入面仲好juicy,同朋友都一致讚好!翠玉瓜串燒入口大爆汁!而且好清爽!菇串燒,外層微焦,內裡依然保持冬菇嘅嫩滑。一口咬下,既有燒烤嘅焦香,又有冬菇特有嘅鮮味,確實幾正朋友仲叫咗個鍋物,入面有超多蠔!每一粒都超飽滿,入口鮮味十足,再飲埋啖湯真係超正!

翠玉瓜串燒入口大爆汁!而且好清爽!

• 日本和牛串燒
2024-09-04 938 views
今晚晚飯堅尼地城食… 一出地鐵站幾間食肆,咁揀間新又未食過啦….店七點未算多人,七點半後都full house….. 坐喺d 超合金前面(我最like), 這已加添了一點日本色彩了。因為就打風又開始天氣唔好,兩個人是但叫左2個定食,QR 落order , 其實見到d 價錢又丁點兒貴。10mins 左右食物上枱,一個豬扒定食同鰻魚定食,豬扒同鰻魚質素唔差算幾好,冇揸流攤😂今晚冇飲嘢因為冇乜選擇和貴….都會返食,因為下次想試吓散叫!埋單$337 2人

今晚冇飲嘢因為冇乜選擇和貴….

都會返食,因為下次想試吓散叫!

埋單$337 2人
2024-09-04
$170 (Dinner)
今日行到堅尼地城地鐵站附近,見到有間新開既日本餐廳,天氣咁熱食壽司就最岩喇,一坐底打開餐牌,就叫一個雜錦啦,樣樣都可以試下依度既壽司飯不錯,醋酸度低岩岩好,入口唔刺喉.🍱十合什錦壽司 : HK$388🍣牡丹蝦壽司: 因為新鮮,蝦肉咬落好爽脆,蝦肉好甜.🍣中吞拿魚腩壽司 : 無筋要讚~對比大Toro會無咁油,又唔會似食擦膠咁.🍣日本海膽壽司: 好滑又creamy,濃又甘甜既海膽味,新鮮貨先可以咁👍🏻.🍣油甘魚壽司:魚切得厚身,又肥又嫩.🍣火炙左口魚裙邊壽司:炙燒迫出魚油,入口魚油味好香.🍣蔥吞拿魚腩蓉卷:吞拿魚蓉多又灑左大量蔥花,好香口;但魚蓉魚味比較淡,配上醋飯岩岩好.🍣海鰻壽司:鰻魚汁甜度適中,無骨結實且無泥腥味,有少少炭火香,外脆內軟😄.🍣三文魚子壽司:醬油漬既魚子零舍爽脆爆汁.🍣玉子壽司:正正常常,玉子唔會太過甜okay.🍣火炙日本和牛壽司:經快速炙燒既和牛,脂香非常突出🍣汁燒豚肉定食:HK$168炙燒後豬肉味濃郁,丼汁加埋洋蔥🧅好清甜,米飯索汁煙靭,朋友成碗清晒😄整體有水準,配埋前菜沙律、茶碗蒸同麵豉湯,好滿足
依度既壽司飯不錯,醋酸度低岩岩好,入口唔刺喉
🍱十合什錦壽司 : HK$388

🍣牡丹蝦壽司: 因為新鮮,蝦肉咬落好爽脆,蝦肉好甜
🍣油甘魚壽司:魚切得厚身,又肥又嫩
🍣火炙左口魚裙邊壽司:炙燒迫出魚油,入口魚油味好香
🍣海鰻壽司:鰻魚汁甜度適中,無骨結實且
無泥腥味,有少少炭火香,外脆內軟😄
🍣三文魚子壽司:醬油漬既魚子零舍爽脆爆汁
🍣玉子壽司:正正常常,玉子唔會太過甜okay
🍣火炙日本和牛壽司:經快速炙燒既和牛,脂香非常突出

🍣汁燒豚肉定食:HK$168
Type of Meal
Dinner
  • 十合什錦壽司
2024-08-27 736 views
住西環嘅朋友介紹我哋食呢間日式餐廳,餐牌選擇都幾豐富推介呢個「月見龜背牛脷」牛脷厚肉而且煎得好香口,點一點蛋液,口感味道更豐富~ 「火炙北海道和牛他他丼」亦唔錯,和牛他他在炙燒過後,牛味更突出,口感入口即化另外我哋亦叫咗幾款小食、刺身同壽司~ 「蔥吞拿魚腩蓉薄脆」用脆卜卜嘅飯焦,搭配上香滑嘅吞拿魚蓉,呢個配搭又幾特別海膽壽司好足料,海膽好鮮甜,另外幾款刺身都好新鮮~西環呢間日本居酒屋食物同環境都唔錯,岩晒一班朋友黎飲酒食野,下次有機會會再黎試吓其他菜式~
住西環嘅朋友介紹我哋食呢間日式餐廳,餐牌選擇都幾豐富

推介呢個「月見龜背牛脷」
牛脷厚肉而且煎得好香口,點一點蛋液,口感味道更豐富~

另外我哋亦叫咗幾款小食、刺身壽司
海膽壽司好足料,海膽好鮮甜,另外幾款刺身都好新鮮~