2024-06-14 112 views
食得燒肉或放題多有時都想清下尤其掛住媽媽嘅味道想食下家常嘢咁主食粥粉麵飯係最唔可以缺少雖然係最簡單但次次食完都會覺得特別warm同飽肚呢間鋪專食韓式主食聽講粥同烏冬都幾出名原來人蔘雞都可以用來煲粥!食落有一種好養生、舒服嘅感覺仲有菇粒同紅蘿蔔粒營養好均衡咁本身想試鮑魚餃點知賣曬可想而知幾受歡迎後尾轉食韓牛煎餃食材甘高級但價錢又唔係貴皮較薄、脆肉餡帶甜蜆肉烏冬賣相似夾緊升起咗嘅麵好有食欲味道以咸鮮為主蜆無沙爽口加上腐皮、海草係清清地嘅家常味道
食得燒肉或放題

雖然係最簡單
但次次食完都會覺得特別warm同飽肚

呢間鋪專食韓式主食
聽講粥同烏冬都幾出名

原來人蔘雞都可以用來煲粥!
食落有一種好養生、舒服嘅感覺
仲有菇粒同紅蘿蔔粒

蜆無沙爽口
加上腐皮、海草
係清清地嘅家常味道

2024-06-13 80 views
其實韓國菜也有粥,以前我們吃過南瓜粥,不過是甜的,而這次我們去吃的粥則是鹹的,而每一款的份量也頗多。🔅釜山鮮鮑魚粥其實我個人認為這個粥更加似泡飯,因為粒粒分明。鮑魚切片,蔬菜切粒,配上高湯,一個人吃略嫌份量有點多。🔅釜山魚糕烏冬所以另外叫了個烏冬,其實口感有點像日本烏冬,不過加了魚糕後,便像魚糕湯了,個人更喜歡這一款。小食方面有不同款式的餃子,其實不用加餃子已很飽了,不過仍忍不住加了一份煎餃,而味道也很不錯。

🔅釜山鮮鮑魚粥

🔅釜山魚糕烏冬

2024-06-11 146 views
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 尖沙咀韓國街好推薦 】#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友💖想睇更多美食 & 日常分享?快啲Follow @Beerpig.Foodie 留意有咩推介啦🌟·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🥘釜山特色泡菜粥|$118熱辣辣既泡菜粥,一上枱就有陣麻油香撲鼻,有泡菜同芝麻調味,連唔識粥既朋友都覺得幾開胃,而且份量大!2個人食都食唔曬🥘釜山魚糕烏冬|$108烏冬掛起筷子既擺盤幾特別,整串魚糕放落去,中意食魚糕既朋友見到會好開心😂🥟蒸泡菜餃子|$78 / 5隻蒸餃子既餃子皮薄,泡菜餡中仲有啲韓式粉絲,外表睇落好似好少泡菜,但味道辣辣辣辣得好過癮~🌶️🥟煎牛餃子|$82 / 5隻煎餃子煎到餃子皮好脆,牛肉餡算幾濃味·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·🍻 @hana.tst 🍖📍尖沙咀金巴利街1E號地舖🕵🏼‍♀️Find others in:#beerpig尖沙咀#beerpig韓國菜·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先#foodie #foodp

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#🍻🍖 質素:

🥘釜山特色泡菜粥|$118

🥘釜山魚糕烏冬|$108

🥟蒸泡菜餃子|$78 / 5隻

🥟煎牛餃子|$82 / 5隻
煎餃子煎到餃子皮好脆,牛肉餡算幾濃味

🍻 @hana.tst 🍖
📍尖沙咀金巴利街1E號地舖

🕵🏼‍♀️Find others in:
#beerpig尖沙咀
#beerpig韓國菜

·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·

#foodie #foodporn #hkfoodblogger
#香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #韓食 #韓國菜
釜山特色泡菜粥
煎牛餃子
$178 (Lunch)
釜山特色泡菜粥
煎牛餃子
2024-06-11 79 views
這間韓國小店已是第二次到訪,這裡粥真是超好食,雖然餐廳小,要只有幾張枱,等也有很多人排隊等.Menu 主打粥,有多款不同味道.💠釜山鮮鮑魚粥 $138粥很軟稔,易入口.粥入面有鮑魚,鮑魚肉質厚實鮮美,與粥的軟綿口感在一起,非常美味😙😙💠釜山特色泡菜粥 $118有泡菜獨特的酸辣香氣,微微辣的口感, 成碗也是泡菜味,超香也很開胃🤤💠蒸泡菜餃子 $78泡菜餡包裹在餃子皮中,泡菜的酸香味深入到餃子內部,口感鮮美多汁😋😋😋

💠釜山鮮鮑魚粥 $138

💠釜山特色泡菜粥 $118

💠蒸泡菜餃子 $78

今日去咗韓國餐廳Hana Korean啊!真係好味到爆呢~我地先睇睇佢哋招牌菜式啦!首先介紹人蔘雞粥,呢道菜乜都有哦~包括咗紅蘿蔔、雞絲、菇、人蔘條同紅棗。上碟後香氣四溢,仲見到雞絲好鮮嫩,再加埋紅棗的甜味,再配埋滑滑的粥底,真係滋味無窮呀︕再來睇吓鮮蜆烏冬啦,呢道都系Hana Korean嘅招牌菜式之一。烏冬粉條好彈牙,加埋新鮮嘅蜆肉,每一口都好飽滿鮮甜,仲有蔥花爲主調,真係突出咗烏冬嘅鮮味!完全唔洗添加調味,純粹就靠食材本身嘅鮮味就已經好叫人流口水啦。最後要介紹(煎)韓牛餃子︕睇落個個餃子好飽滿,包餡時用咗極嫩滑香濃嘅牛肉,加埋店家特調嘅醬料,每一口都彈牙爆餡,仲有一點點韓式辣味,為餃子增添咗醒神開胃嘅口感。佢哋係以5個一份賣嘅,真係超級抵食呢︕除咗以上幾款招牌菜式,不得不提提Hana Korean嘅用餐環境!餐廳佈置得非常清新明亮,good for ins 影相~座位區都安排得好有格調,仲有場景燈光,營造咗一個舒適靜謐嘅用餐氛圍。店員服務態度都好熱情周到,令我喺呢裏面食得特別開心同滿足。

尖沙咀韓國街韓國粥專門店✨💓👍🏻🦥✨跟廣東粥大有不同,韓國粥比較稠,用上了海鲜肉類,加以大量蔬菜製成,口味較清淡,有助消化,十分適合消化不良時食用。而且,在進食韓國粥時,更可加入一點點的配菜,如泡菜和辣魚等,《人蔘雞粥》$138雞肉切碎與粥融為一體,香味撲鼻的人參加入粥內,有著清香而甘甜的味道,韓國粥比較稠身,口感軟綿,加熱大量蔬菜,是非常健康的美食!《釜山魚糕烏冬》$108極具特色的韓國烏冬,賣相特別,有一串烏冬放在表面,魚糕串非常滿足,烏冬的口感軟綿而彈牙,是扁身烏冬,非常惹味!《韓牛蒸餃子》$82足料十足的韓牛蒸餃子,結實的餃子,啖啖肉的感覺,非常惹味!
尖沙咀韓國街韓國粥專門店✨💓👍🏻🦥✨

《人蔘雞粥》$138

《釜山魚糕烏冬》$108

《韓牛蒸餃子》$82
足料十足的韓牛蒸餃子,結實的餃子,啖啖肉的感覺,非常惹味!
2024-05-28 60 views
去韓國時有時都會揾餐食下本粥,覺得韓國粥幾好食~ 前排知道尖沙咀有香港首間韓國粥店,就bookmark咗想去試吓~ 餐廳唔大,只有十幾個位,裝修幾韓式,有好多韓文字~ 主打多款韓國粥品、烏冬同餃子,同大部分韓國餐廳嘅菜式唔同,掛住韓國粥,推薦嚟試吓👍🏻🔸釜山鮮鮑魚粥 $138推薦👍🏻 份量都幾多,足夠兩個人share~ 鮑魚片幾軟滑唔會韌,數量都多~ 韓國粥比軟稠,會見到米粒,仲加入咗大量蔬菜粒,營養豐富又好味!仲有麻油、紫菜同芝麻,味道更加香!好啱想食清淡啲嘅時候食,感覺都幾健康!如果想濃味啲,可以試下泡菜粥😂🔸釜山魚糕烏冬 $108好打卡嘅烏冬😍 超長一串魚糕,仲有用筷子晾起嘅烏冬😂 魚糕應該有炸過,就咁食會有啲乾,所以影完相就浸晒落湯度,變得軟熟啲更好味!魚糕幾彈牙,而本身就喺湯度嘅魚糕片好軟腍,係兩種唔同嘅口感!烏冬幾滑又煙韌~ 但個湯比較鹹,如果可以淡味返啲會更好!🔸蒸韓牛餃子 $82一碟有5隻,size唔算好大~ 可以蒸或蒸,揀咗蒸諗住健康啲!同香港嘅餃子好唔同,餡大部分都係肉,有少少洋蔥同蔥,仲食得出有啲黑椒味~ 口感好軟熟香甜😋 唔點汁食都好味!但價錢就貴咗啲啦🤣

🔸釜山鮮鮑魚粥 $138

🔸釜山魚糕烏冬 $108

🔸蒸韓牛餃子 $82

• 釜山魚糕烏冬
  • 釜山鮮鮑魚粥
  • 蒸韓牛餃子
2024-05-27 72 views
Hana Korean Restaurant價錢💲: $138/ $138/ $82好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 3/5-之前見到介紹呢間韓國粥,覺得同我地平時食的好唔同,所以經過就試試佢!店內只有提供粥、烏冬同餃子,三種食物。廚師係韓國人,d粥都幾正宗。-✅釜山鮮鮑魚粥。一上枱已經好香麻油同紫菜味,粥底有啖啖鮮味,同鮑魚肝的味道,好夠味😋 鹹鮮的味食完都唔口渴,鮑魚切成片,份量都有唔小,加埋洋蔥、紅蘿蔔、翠玉瓜等蔬菜🥬粥的質地綿滑,呢款比較稀,有小小水同飯分開的感覺,無咁一patpat的。兩個選擇之下,我比較鍾意呢個!-✅人蔘雞粥。呢款比起鮑魚粥清淡同清甜啲,麻油味都弱啲。粥的質地呢個杰啲,有啲似糊仔咁,但都保留到飯粒的口感😬人蔘味道清甜,加埋雞絲紅棗,好養生🥳 -🆗煎鮑魚餃子。煎得幾香口,亦唔算好肥膩。但餃子都比較細隻,入面食到有菜同粉絲,同埋d韌韌地口感的野,但鮑魚當然就🤔-想清清地食個飯,老人家又啱晒,呢間都係好選擇。價錢有d小貴,特別係餃子。
Hana Korean Restaurant
價錢💲: $138/ $138/ $82
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 3/5

2024-05-22 76 views
講到韓國菜,我哋心目中第一名嘅唔少得呢一間🇰🇷!呢間位於尖沙咀嘅韓國菜舖頭同大家平時諗嘅炸雞、炒年糕唔同😌,係主打釜山料理,當中最出名、最吸引我哋嘅就係佢嘅超香釜山粥👅!.🌊釜山鮮鮑魚粥($138)嚟到呢度一定要嗌釜山粥♨️!我哋就揀咗鮑魚粥,有埋鮑魚片,食落彈牙,有口感🫦。而且呢度嘅粥有好香嘅麻油調味,超級濃郁,一上菜已經聞到,好吸引🤤。而食落每一啖嘅香味,配埋鮑魚粥本身嘅鮮味,超級夾,食到停唔到💕。而且粥嘅份量都好夠,兩個人share都適合。.🍜鮮蜆烏冬($118)蜆夠鮮甜,配埋烏冬嘅湯底好夾😋。而且配埋蜆一齊煮嘅湯底零舍鮮味,夾埋滑順嘅烏冬,味道好好🤩。.🥟蒸韓牛餃子($82)呢個係另一個推薦必嗌💕!餃子真係做到皮薄餡靚,裏面滿滿嘅漢牛餡料,口感彈牙得嚟牛肉味超級香濃😍,果然係韓牛嘅級數,超級滿足。
🌊釜山鮮鮑魚粥($138)
🍜鮮蜆烏冬($118)
🥟蒸韓牛餃子($82)
2024-05-19
Lunch
2024-05-15 89 views
估唔到係香港都食到韓國既粥🤤同以前係釜山食嘅一樣好香麻油味❤️香港好少地方專食韓式粥釜山鮮鮑魚粥 $138粥底好有鮮味質地棉滑但有口感食到飯感 好飽滿鮮鮑魚有咬口食落彈牙好足料😍😍😍韓式牛肉烏冬 $118捲起既烏冬拎出黎好吸晴🥰打卡一流烏冬彈牙 湯底清甜同其他店唔同 烏冬同餸分開擺以為只係普通牛肉烏冬點知係雜菜炒牛肉估佢唔到🤣🤣濟州黑豚肉煎餃子 $82/5隻餃子煎至金黃色脆卜卜成隻都幾飽滿 肉肉肥瘦適中食落幾都juicy作為餃子控真係想再食😋絕對無諗到前菜既醃辣章魚真係食到停唔到食有啲蒟蒻既感覺👍無論配粥定烏冬都係好夾㗎成間店粉紅色夠哂少女心🎀HANA Korean Restaurant 尖沙咀金巴利街1E號地舖#Foodie_aki #yum_yum #foodie_aki尖沙咀#尖沙咀美食 #韓國餐 #韓式粥 #韓國粥 #釜山粥#鮑魚粥 #烏冬 #韓式牛肉 #煎餃子 #黑豚肉 #黑豚肉煎餃子 #黑豚肉餃子 #章魚 #醃章魚
估唔到係香港都食到韓國既粥🤤

#尖沙咀美食 #韓國餐 #韓式粥 #韓國粥 #釜山粥
#鮑魚粥 #烏冬 #韓式牛肉 #煎餃子 #黑豚肉
#黑豚肉煎餃子 #黑豚肉餃子 #章魚 #醃章魚

2024-05-04 144 views
🐙泡菜章魚粥 $128章魚份量都多😍呢家先知韓國粥唔會煮到好綿唔同香港粥,有似湯飯既質地,每啖仲有啲紅蘿蔔粒、瓜粒、泡菜,唔錯,調味唔會過咸😍正👍無胃口可以試下韓國粥👍🍜鮮蜆烏冬$118賣相好得意😆😆~~一碗有大約隻10左右,無沙鮮甜👍烏冬彈牙~不過覺得個湯真係有啲過咸,仲要之後食完都一直好口渴 我懷疑這個有點味精?!🐼韓牛蒸餃子$82大大粒又唔錯~食落真係有一陣韓牛既味🤣又幾特別,皮薄唔錯~😋菠蘿梳打$27 🆗梨子汁$25🆗
🐙泡菜章魚粥 $128

🍜鮮蜆烏冬$118

🐼韓牛蒸餃子$82

菠蘿梳打$27 🆗
梨子汁$25🆗
  • 泡菜章魚粥
  • 蒸韓牛餃子
2024-05-04 108 views
尖沙咀韓國街韓式料理店林立!!當中韓國粥及烏冬專門店HANA Korean Restaurant最特別,今次就試左釜山烏冬!!🧖‍♀️- 泡菜五花腩烏冬 HK$118 🐷🌶️🍜滑溜韓式烏冬!!滑溜煙韌釜山烏冬,加入以木魚及魚骨熬煮而成的湯頭,清甜鮮香。韓式腐皮吸收了湯底鮮味精華,好好食!!主菜泡菜五花腩以辣泡菜、椰菜及五花腩片炒香,味道辣中帶酸,濃烈又香口!!- 蒸韓國鮑魚餃子 HK$82 🥟健康養生鮑魚餃子!!韓國蒸餃餃子外皮厚度適中十分煙韌,餡料使用鮮味鮑魚粒及豬絞肉,加入芝麻油、大蔥及冬粉,味道鮮香美味,感覺非常養生!!- 前菜 🌶️🦑前菜超有誠意!!魷魚泡菜軟嫩魷魚絲加入蘿蔔絲、大蒜辣醬,充滿鮮味及辛辣,非常開胃。
泡菜五花腩烏冬

- 前菜 🌶️🦑
泡菜五花腩烏冬
蒸韓國鮑魚餃子
前菜
朋友話想食粥,第一時間諗起呢度😆 呢度嘅菜式全部都別具特色✨ 價錢都幾抵食⭐️ HANA 烏冬Signature Udon $98有冇人同我一樣偏好韓式烏冬😆 而呢個係佢地嘅Signature Udon,高質必點💕同日本麵條唔同,有比較彈牙嘅口感,湯底正宗🤤 而配搭嘅炸物,亦炸得好香脆👍🏻⭐️ 泡菜章魚粥 Octopus Kimchi Juk $128店舖招牌菜🤫有別於一般嘅粥,粥底鮮味濃郁,粥質地滑口而飯粒感重,好有口感✨泡菜嘅酸辣味同章魚嘅鮮味出奇地夾,好滿足!⭐️ 蒸 韓國鮑魚餃子Abalone Dumpling $82鮑魚做餡嘅餃子真係唔常見。餃子皮薄餡靚,餡料豐富,鮑魚嘅鮮味突出,清蒸之後更加突出咗餡料嘅鮮味。配埋餃子醬油食,非常Juicy🥟⭐️ PEACH JUICE $25 好少介紹罐裝飲品嘅我,為大家推薦吓呢款含果肉嘅蜜桃汁啦!口感好正,尤其係夏天嘅時候飲,好清新~💰HKD 150 p.p for Lunch

⭐️ HANA 烏冬Signature Udon $98
而配搭嘅炸物,亦炸得好香脆👍🏻

⭐️ PEACH JUICE $25
好少介紹罐裝飲品嘅我,為大家推薦吓呢款
含果肉嘅蜜桃汁啦!口感好正,尤其係夏天嘅時候飲,好清新~

💰HKD 150 p.p for Lunch
HANA 烏冬Signature Udon
泡菜章魚粥
蒸 韓國鮑魚餃子
PEACH JUICE
HANA 烏冬Signature Udon
今次我地又去尖沙咀食韓國野啦,尖沙咀既韓國餐廳都係集中呢頭,呢間餐廳唔算大,而且都好多人黎食,黎到入面爆滿之餘外面都仲要等位,所以黎之前最好book定先,用openrice app都已經可以book得,好方便👍🏻呢度只做3類食物,最有特色就係韓國粥,另外就有烏冬,同餃子,咁我就3樣都揀左一款😆人蔘雞粥($138)韓國既人蔘雞就不嬲出名,而韓國粥我就未食過,今次黎食覺得幾特別,佢唔似香港食既粥咁稀,相對佢係杰好多,直頭見到一粒粒米,但又唔會好硬,口感會似小朋友食既糊仔,呢個粥會加麻油食落啖啖都好香麻油味,人蔘味唔會苦,入口係有回甘味道,呢個韓式粥都唔錯👏🏻泡菜五花腩烏冬($118)烏冬同餸係分開既,事關佢個湯底係用一款平時定食附送既清湯,有勁多豆卜絲,脆脆粒等配料,個湯係飲湯都唔會口渴,好正,d泡菜五花腩既分量都唔少,放湯食會有番果種泡菜湯口味😋韓牛餃子(煎)($82/5隻)我自己就鐘意食煎既餃子多過蒸,隻餃子煎得好香,點下汁食仲惹味😆桃味罐裝飲品($25)飲品仲有各種韓國罐裝野飲,我呢罐桃汁裡面仲有果肉,都幾正🍑呢間餐廳雖然細小,只得3類食物,但依然人山人海,韓國粥就真係好味得黎又特別

人蔘雞粥($138)

泡菜五花腩烏冬($118)

韓牛餃子(煎)($82/5隻)

桃味罐裝飲品($25)
飲品仲有各種韓國罐裝野飲,我呢罐桃汁裡面仲有果肉,都幾正🍑

呢間餐廳雖然細小,只得3類食物,但依然人山人海,韓國粥就真係好味得黎又特別,好鐘意陣麻油香味,食物整體都係好食,難怪呢個時勢都仲要排隊等食👍🏻
2024-04-19
Dinner
2024-04-27 60 views
🥣釜山鮮鮑魚粥 $138用釜山米熬煮4-5小時 粥底綿密同時口感又帶飯粒感 除了鮑魚外 還加了紅蘿蔔 翠玉瓜 所以份外清甜而芝麻油更是畫龍點睛 令整碗粥香氣𣊬間提升及醒胃個人更喜歡加入所贈送的醃辣章魚前菜入內 整個味道更加有層次🍜鮮蜆烏冬 $118貌相非常吸睛 烏冬煙韌 湯頭也相對清新 是夏天菜式的不二之選🥟韓式傳統煎餃子 $78餃子煎至金黃色 內裡有粉絲 肉碎等材料沾上醬汁 跟烏冬一併享用 感覺猶如在韓國享用地道料理 氣氛感up
🥣釜山鮮鮑魚粥 $138
用釜山米熬煮4-5小時 粥底綿密同時口感又帶飯粒感