2018-07-01 248 views
自從f21搬左黎旺角 黎親旺角一定會行西洋菜街🙆🏻‍♀️今日經過突然見到有間樓上Cafe就上去坐坐 上到去超級驚喜好明顯有認真裝修👍🏻👍🏻分分鐘遲下變左打卡聖地🤣真係好有格調 好似韓國Cafe咁 有時行行吓旺角攰嘅話上嚟坐吓都幾好啊😌😌
2018-06-13 450 views
1. A new coffee bar inside a telecom flagship store.2. Eye catching interior design that incorporates different version of mobile phones and coffee brewing tools.3. Window seats are great, as you can see the busy street down below you, while you are enjoying your peace of mind in the coffee bar.4. The flat white is just fine. I expected it to be better with all the fancy coffee brewing machines and tools.5. There is no latte art on the coffee, which is a bit disappointing, especially when you sa
5. There is no latte art on the coffee, which is a bit disappointing, especially when you saw the barista making your coffee, looking like he was working hard on latter art.
Flat White
2018-05-30
2018-06-13 355 views
友人們早前帶我來了這隱世㗎啡專門店聚舊閒聊,環境不錯,食物和服務都很用心去做,值得分享……喜歡㗎啡但更喜歡甜品的我以後去旺角,亦可找到歇息的好地方。聽餐廳職員介紹樓上是他們㗎啡師培訓班和拉花班等課程的上課樓層,可以包場搞cocktail party,而我就對他們的專業㗎啡導師所調製的coffee cocktail最有興趣!P.S. 因是次晚餐是好友請客,用餐時又衹顧與友人談天說場,所以不清楚菜名和價目,但應該是value for money 抵食。

卡邦尼意粉配溫泉蛋
露筍蜆肉意粉配香草汁
sorry, 忘記抄菜名
2018-04-30
$150 (Dinner)
卡邦尼意粉配溫泉蛋
露筍蜆肉意粉配香草汁
sorry, 忘記抄菜名
  • 㗎啡+雪糕伴特製Pancake
  • 蔬果藜麥沙律
2018-05-26 493 views
炎炎夏日,係鬧哄哄的旺角想搵到坐得舒服乾淨chill下,呢到都唔錯~朋友話想試呢間,所以幾個人去左個到吹水gathering~事前係openrice見地方好像好大,但去到原來比想像中細,不過落地玻璃係幾開揚~枱比較細,3個人要推埋3張枱,不過職員都好friendly幫手Menu比想像中多選擇,除左咖啡仲有咸食, all day breakfast 同 dessertAll day breakfast 有得自由搭配,都幾吸引同朋友叫左2款甜品我揀焦糖香蕉Brownie pancake黎到"哇"左一聲,因為比想像中大碟哈哈好彩我未食lunch, 所以都ok, 但都食唔哂 xDPancake 係我地影完相之後已經溶溶地 lol 味道淡淡地,都ok滑,唔難食,吃泡泡的感覺 lol焦糖香蕉唔錯,薄薄的焦糖外面連香蕉食剛好,唔會太甜太漏,分開食脆脆的也好味雪糕好味呀~ <3 我諗係雲呢拿味,好香甜細滑,firm firm地,食得出係靚野哈哈Brownie有少少乾身,但唔會過甜,朱古力味都濃,正評的~~ 不過就食唔哂 xD 2個人食都得~~朋友食Affogato pancake,呢個配搭我都

朋友話想試呢間,所以幾個人去左個到吹水gathering~

All day breakfast 有得自由搭配,都幾吸引

同朋友叫左2款甜品

我揀焦糖香蕉Brownie pancake
黎到"哇"左一聲,因為比想像中大碟哈哈
焦糖香蕉Brownie梳乎厘pancake

好彩我未食lunch, 所以都ok, 但都食唔哂 xD

Affogato 梳乎厘pancake

朋友食Affogato pancake,呢個配搭我都係第一次見!

上雪糕先,職員係係面前倒咖啡,影唔切相呀!! xDD 下次要倒前就開定IG hahaha
朋友話咖啡加埋雪糕岩岩好,見佢都清了盤 loll

環境其實都新同乾淨,話就話細但坐落都舒服~ 我地坐左2-3個鐘,都無趕人無壓力~ 野食等左20-30分鐘左右,慢係慢啲但如果想hea的話反而唔錯

Flat white (skim milk)
焦糖香蕉Brownie梳乎厘pancake
Flat white (skim milk)
2018-05-22 391 views
睇報導中移動開咗間cafe, 仲有埋咖啡班教人沖咖啡同拉花,一直都好想試下,今曰一早終於拉埋男友黎食個holiday brunch。可能太早11點幾旺角人未出動,成個cafe只有我們兩個人包場,正好可以靜靜地享受一下。因為下晏仲約咗屋企人飲茶,我兩只點了一份煙肉烤大菇班尼迪蛋同Flat White share。班尼迪蛋的煙肉很香脆,荷蘭汁份量剛好,creamy得黎吾"溜"。過用咗黑麥包,比較硬。Flat white 則有一點點失望,夠香濃,拉花好快就散咗環境值得一讚係裝修很trendy, 但亦令人有一種很舒服的感覺,配上classic的音樂足以讓人渡過一個悠閒的上午。

2018-05-22
Type of Meal
Lunch
2018-05-20 273 views
在旺角鬧市中,進駐了一間型格咖啡店! 上到3樓已經比其型格嘅裝修吸睛了! 坐下當然少不了我至愛D嘅咖啡,多種不同口味嘅咖啡,令我選擇困難症又即時發作了,經老闆细心介紹下,首選了一杯香滑嘅cafe Latte 一向唔好甜品嘅我,竟比芝士蛋糕嘅賣相吸引了,蛋糕嘅酸甜度配合得好好,減肥頓時忘記了! 雲妮拿雪糕,配上士多啤梨,又可以自己上朱古力醬,侍應细心地已分成兩小杯,弄得兩個小豆釘不斷講Yummy Yummy兩個小豆釘離開時,不斷向侍應親切哥哥姐姐飛吻! 對這間富有人親味嘅咖啡店,心義了!

,經老闆细心介紹下,首選了一杯香滑嘅cafe Latte

一向唔好甜品嘅我,竟比芝士蛋糕嘅賣相吸引了,
蛋糕嘅酸甜度配合得好好,減肥頓時忘記了!

2018-05-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • cafe latte
  • 雲妮拿雪糕
  • 芝士蛋糕
2018-05-20 287 views
同一班朋友在旺角飯局,突然間想喝咖啡,來到一間新開的咖啡店,就在中移動樓上3-4樓的Hands-on coffee。 我叫了一杯埃塞俄比亞用德國陶瓷滴漏壺做的咖啡,帶點酸味,好好喝,聽説是皇牌咖啡但忘記拍照,推薦給大家。還有義大利粉的不同味道做出來都好好吃。 再試他們的甜品,真的愛上它,尤其是D2 menu :Affogato Sweety Egg foam with Fruit中的雪糕加咖啡上去一起吃,愛喝咖啡的你一定要試。
All
2018-05-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 所有
行街行到好攰好想搵個靜啲既地方坐下,見到呢度樓上開左間咖啡店環境好似幾好,梗係要衝入去坐低抖下先。一入到去就見到個裝修都幾靚,瞬間好感度up,嗰日坐左個窗邊位,可以俯瞰到旺角熙熙攘攘的人群和街頭藝人的表演,店內仲有免費Wi-Fi提供,得閒拎部notebook來飲下咖啡之餘再上上網都幾好今次試左佢地既咖啡同甜品。咖啡師會依據客人口味推薦不同咖啡,我就揀左一款有果味的埃塞俄比亞咖啡,店員現場即時沖泡並很熱心講解咖啡的小知識。咖啡入口層次分明,味道都幾特別,雖然平常冇飲開咖啡都覺得幾好味最大驚喜來自於甜品,呢個布朗尼舒芙蕾蛋真係特別好味,舒芙蕾蛋口感滑潤、入口即化且有香蕉香味,配以布朗尼和雪糕,真·大大滿足聽講佢哋樓上都會有咖啡workshop,但今次就時間所限未趕得切嘗試,下次都要約埋朋友再去嘗試下

最大驚喜來自於甜品

2018-05-04
$58 (Tea)
  • 布朗尼舒芙蕾蛋
2018-04-26 372 views
行過中國都移動專門店門口,見佢自己竟然開左間cafe, 見冇咩做就上去試下啦!位置十分隱蔽,要搭lift先上到去,但一上到去完全同樓下係兩個世界。一開門就見到有好大個coffee bar, 仲有一排大窗進望到樓下人來人往既西洋菜街,好舒服牆邊有一排好似煲蓋甘既裝飾,問過店員,原來係壓實咖啡粉既器具黎!好有心思呀叫左一杯cappucino同一碟香草蜆肉意粉好有驚喜!咖啡上有厚厚的奶泡,入口綿滑,好好飲!意粉都好好食,有濃濃香草味,有餐廳水準!價錢就貴左d, 如果平番d就完美喇!

叫左一杯cappucino同一碟香草蜆肉意粉
好有驚喜!咖啡上有厚厚的奶泡,入口綿滑,好好飲!

意粉都好好食,有濃濃香草味,有餐廳水準!

價錢就貴左d, 如果平番d就完美喇!
2018-04-26 275 views
旺角一處值得停下來的地方。環境舒適兼富有特色的裝修設計。對飲咖啡無乜心得的我也被不同咖啡沖調方式吸引。能吸引我記得咖啡的地方,除在葡萄牙波圖外,第二個地方就在這。有咖啡無餚會有點缺陷。這裡有pasta,all day breakfast, 咖啡雪糕甜品等食物供應,味道不遜於正宗西餐廳。值得一到的地方。

• all day breakfast
2018-04-25 360 views
友人發現了新店舖,就入去試試吧!地點座落旺角區非常方便,環境寧靜舒服。這裏的服務員非常年青,服務態度亦有禮親切。先來一抔手沖咖啡,試試真功夫。我們選了"哥斯達黎加",入口微酸,有堅果香味,質地順滑!沖得不錯!如以下資料一様!食物我選了"煙肉烤大茹班尼迪克蛋"。煙肉入囗甘香,不太鹹。火箭菜新鮮,爽脆。雞蛋算可以,有流心,但蛋味不夠濃。烤大菇味道適中。上面層澄黃醬汁沒有流心,味道可以,有待改善。麵包乾身,不脆口,亦有待改善。總體感覺不錯,下次會再來試試!因我發現這裏有不同的沖製咖啡的方法!

如以下資料一様!

食物我選了"煙肉烤大茹班尼迪克蛋"。

煙肉入囗甘香,不太鹹。
火箭菜新鮮,爽脆。
雞蛋算可以,有流心,但蛋味不夠濃。
烤大菇味道適中。
上面層澄黃醬汁沒有流心,味道可以,有待改善。
麵包乾身,不脆口,亦有待改善。

總體感覺不錯,下次會再來試試!
因我發現這裏有不同的沖製咖啡的方法!

2018-04-25
$84 (Dinner)
  • 手沖咖啡