2009-07-26 8 views
來到旺角,想吃菜飯,search到杏花樓有,便特此來一試。點了豬扒菜飯,汁沒有什麼特別,有點像買回來的雪藏現成食品因為沒有新鮮現製的感覺...而且只是暖..菜飯反而不錯,熱的,而且菜亦多另叫熱豆漿,可以的,不會太甜除了豬扒不太可以,總的來說是不錯的。至於服務,有個中年女待應服務態度不錯的。

來到旺角,想吃菜飯,search到杏花樓有,便特此來一試。
點了豬扒菜飯,
汁沒有什麼特別,有點像買回來的雪藏現成食品

因為沒有新鮮現製的感覺...而且只是暖..
菜飯反而不錯,熱的,而且菜亦多

另叫熱豆漿,可以的,不會太甜

除了豬扒不太可以,總的來說是不錯的。

至於服務,有個中年女待應服務態度不錯的。

香茅豬扒 + 菜飯 + 熱豆漿
2009-06-03
2009-07-01 9 views
好滑丫...雙皮奶好正丫!!!!!!!! hot的...正! 好滑好香o...姐姐的態度好好... but綠豆沙mama...雙皮奶可以再戰丫!!!!!!!!!!!
好滑丫...雙皮奶好正丫!!!!!!!!

hot的...正!

好滑好香o...姐姐的態度好好...

2009-05-23
2009-05-24 14 views
係樓下買完戲飛就行上黎食飯先印象中之前食過2-3 次都OKSOFA 位幾好坐呀今次我唔係好餓, 所以叫左個醒胃少少既番茄肥牛米線唔會酸到無番茄味, 味道OK肥牛都意外地好食, 米線亦都爽口男朋友點左咖哩雞排飯我偷左舊薯仔黎食都幾好味, 咖哩唔係好辣好耐無黎過因為有人嫌呢間既飯細碗不過今次又正常SIZE下次再試第樣啦
係樓下買完戲飛就行上黎食飯先
印象中之前食過2-3 次都OK
SOFA 位幾好坐呀

今次我唔係好餓, 所以叫左個醒胃少少既番茄肥牛米線
唔會酸到無番茄味, 味道OK
肥牛都意外地好食, 米線亦都爽口

男朋友點左咖哩雞排飯
我偷左舊薯仔黎食都幾好味, 咖哩唔係好辣

好耐無黎過因為有人嫌呢間既飯細碗
不過今次又正常SIZE
下次再試第樣啦
番茄肥牛米線
咖哩雞排
2009-05-23
$45 (Dinner)
番茄肥牛米線
咖哩雞排
  • 咖哩雞排飯
2009-04-17
2個人去杏花樓食左下午茶朋友叫左個雞翼拼炸豆腐, 味道一般, 份量太少我要個雙皮奶, 朋友食完個餐催佢地先去整..., 黎到竟然係冰火雙皮奶...... 面冰凍底熱辣辣的 真係唔知佢點整同佢地講左咪拎返入去番熱囉, 好家常便飯咁.
2個人去杏花樓食左下午茶
朋友叫左個雞翼拼炸豆腐, 味道一般, 份量太少

面冰凍底熱辣辣的 真係唔知佢點整
同佢地講左咪拎返入去番熱囉, 好家常便飯咁.
冰火雙皮奶(番熱後)
2009-04-13
$25 (Tea)
2008-11-13 4 views
今次食左粟米班塊菜飯。粟米汁太少,撈唔到飯。班塊有四件,好薄下,不過好在唔係好厚粉,仲有d肉食下。菜飯好似唔太正宗,d菜雖然係好青綠,但好似太生,同d飯唔太夾。$34,唔駛加一,叫做食飽囉。

$34,唔駛加一,叫做食飽囉。
$34 (Dinner)
2008-08-13 7 views
八月十三日(星期三)下午同屋企人行旺角,周圍都人頭湧湧,又悶熱,想係個比較靜既地方攤抖下,o甘岩諗起杏花樓,yoo,let's go~店內人客不算多,正好有張卡位等緊我地坐低無耐個侍應就送上三杯凍水然後order左>>雪丸黑糯米($25)先吃黑糯米,汁有分兩款(椰汁&煉奶),份量適中黑糯米非常有咬口,煙煙韌韌,我鍾意!至於雪丸(即雪糕糯米糍)兩粒芝麻味一粒香芋味則無特別之處>>杏仁露豆腐花($21)豆腐花質地滑亦夠香,杏仁味尚可>>合桃糊豆腐花($21)合桃味不重,味道偏淡,比較稀諗落真係幾年都無食過杏花樓,以家食返,只可以感嘆一句:人會變 月會圓
八月十三日(星期三)
下午同屋企人行旺角,周圍都人頭湧湧,又悶熱,
想係個比較靜既地方攤抖下,o甘岩諗起杏花樓,
yoo,let's go~

店內人客不算多,正好有張卡位等緊我地

坐低無耐個侍應就送上三杯凍水

然後order左
>>雪丸黑糯米($25)
先吃黑糯米,汁有分兩款(椰汁&煉奶),份量適中
黑糯米非常有咬口,煙煙韌韌,我鍾意!
至於雪丸(即雪糕糯米糍)兩粒芝麻味一粒香芋味
則無特別之處
>>杏仁露豆腐花($21)
豆腐花質地滑亦夠香,杏仁味尚可
>>合桃糊豆腐花($21)
合桃味不重,味道偏淡,比較稀

諗落真係幾年都無食過杏花樓,
以家食返,只可以感嘆一句:人會變 月會圓

menu
雪丸黑糯米
杏仁露豆腐花
合桃糊豆腐花
雪丸黑糯米
2008-07-27 6 views
雜果西米露:生果少,一般雙皮奶:不及''義順''西瓜涼粉:西瓜唔多甜,無特別芝麻糊:嗯,可能我已經比''大良八記''迷暈左…已認定佢係最好既!哈無係度食過飯,亦無咁既打算,始終係甜品店,所以對正餐的不感興趣,味道可感覺到平平無奇吧!
雜果西米露:生果少,一般
雙皮奶:不及''義順''
西瓜涼粉:西瓜唔多甜,無特別

2008-06-25 22 views
一個人食晏,見呢間食店仲有位,所以就要咗一份香茅豬扒 + 菜飯。豬扒夠腍,好有香茅味,但係就冇乜肉汁囉。菜飯都幾大碗,小棠菜嘅份量幾多,飯又軟熟。正呀!!

香茅豬扒
菜飯
$34 (Lunch)
香茅豬扒
菜飯
2008-06-20 3 views
上星期日下午又要扮阿四兼EPS陪老婆Shopping行MK,左一袋右一袋,出汗又出血,行到MK火車站攰到死,周老婆講掂數我喺杏花樓等佢,佢就繼續Shopping作戰,我就為肚皮作戰。點左豬頸肉菜飯,XO醬炒腸粉,杏仁燉奶。蝦.....嗰豬頸肉又幾惹味噃,加埋D泰式酸辣醬,食碗菜飯令舍有滿足感。碟XO醬炒腸粉就冇mug驚喜,同酒樓差唔多。反而個杏仁燉奶就一支捧嘞,又滑又香,真係想yark多碗,但望望已經六合一的腹肌迫住要收制,唉!老婆又番嚟添,嘩....又多左6袋.....點拎呀.....不如問百佳借架車啦......
$80 (Lunch)
  • 豬頸肉菜飯
  • 杏仁燉奶
2008-06-16 5 views
080614@杏花樓每次在新世紀廣場看完電影,我和輝爺都總要到「杏花樓」吃一客香蕉船才回家,說穿了只是「三個雪糕球 + 一條香蕉 + 碎糖 + 朱古力餅」,不過或許是小時候很少吃,所以現在吃個夠本。今晚和舊同事吃飯後,我們又來到杏花樓吃糖水,不過今次我沒點香蕉船,而是點了雜果西米露。同事們另外點了雪丸合桃糊、芝麻糊和蜜瓜涼粉。雜果西米露攙入了西瓜汁,所以帶紅色,西米煙軔有咬感,可是覺得太細顆,難如完全咀嚼才吞,應該不會導致消化不良吧?雜果有木瓜、哈蜜瓜、西瓜、奇異果、芒果,除芒果稍酸外,其餘都不太差。雪丸合桃糊原來是一個熱的合桃糊加上三個雪米磁,又冷又熱的我就不太有興趣了,同事說合桃糊很滑,而我亦嗅到很濃的合桃香味,下次來到可以點來嘗試,因為我本身都喜歡吃合桃糊,不過個人對熱的甜品興趣缺缺,要一個凍的好了。
080614@杏花樓

香蕉船
雜果西米露和蜜瓜涼粉。
雪丸合桃糊
芝麻糊
Type of Meal
Other
香蕉船
雜果西米露和蜜瓜涼粉。
雪丸合桃糊
芝麻糊
2008-05-01 1 views
星期日的晚上, 文迪剛開完馬拉松式的會議, 就係度簡簡單單吃餐飯先回去.菜肉雲吞(椰菜)米線 $32: 6分, 不想再吃餐的番茄米線, 要了個散叫的菜肉雲吞(椰菜)米線, $32一客, 其實不太便宜的. 還好雲吞大大粒的, 足料. 湯底有師傅痕跡, 喝了一口作罷.香草焗芝士雞肉 $44, 文迪要了個焗飯, 沒有試了, 不過好像都係麻麻地.山渣露 +$10: 6分, 小時候最喜歡吃山渣餅, 不知又有幾多朋友有這經歷? 是晚想懷舊一下, 要了碗山渣露做甜品. 味道似乎係一般, 偏酸, 沒有了吃山渣餅甜中帶酸的味道. 定係口味不同了?不算經濟的一餐, 但總比樓上美食廣場的稍為好一點.

不算經濟的一餐, 但總比樓上美食廣場的稍為好一點.
香草焗芝士雞肉
菜肉雲吞(椰菜)米線
山渣露
$43 (Dinner)
2008-03-23 31 views
難得我鐘意食西米、芋蓉、布甸所以我叫左佢但係味道好淡唔算難食,但係呢個味道唔值呢個價錢
難得我鐘意食西米、芋蓉、布甸
所以我叫左佢
但係味道好淡
唔算難食,但係呢個味道唔值呢個價錢
2008-03-02
和好友逛街逛到累了, 便坐下吃下午茶.選了蜜瓜西多士和火腿芝士厚多士.蜜瓜西多士只是有蜜瓜在旁而已. 反而鍾愛火腿芝士厚多士多些, 可能用芝士去焗, 不會太難食吧! 厚多士內不夠鬆軟.
和好友逛街逛到累了, 便坐下吃下午茶.

選了蜜瓜西多士和火腿芝士厚多士.

蜜瓜西多士只是有蜜瓜在旁而已.

2008-01-31 4 views
又來了這裡晚餐, 今次都係食米線餐.鮮茄肥牛米線$33: 7分, 雖然係茄湯底, 但都算幾清, 肥牛不算好難咬開, 有點意外. 米線幾爽口的.香草焗芝士雞肉$44: 6分, 試了小小文迪的焗飯, 飯粒係偏硬, 個香草汁不太香.芝麻糊豆腐花: $9: 6分, 本來係要豆腐花的, 但係差不多賣光, 不夠一碗, 店方找來芝麻糊頂上, 變成兩溝. 芝麻糊比較甜了, 也沒有芝麻香, 豆腐花麻麻滑.食物的水準一般, 不過都叫做經濟的, 匆匆吃一餐也係個選擇.
又來了這裡晚餐, 今次都係食米線餐.

2007-11-30 14 views
係ELEMENTS食完飯後,搭小巴返旺角火車站,順便又行下新世紀,見到杏花樓又想食糖水. 老婆話一定要食薑汁撞奶,而我就叫雙皮奶. 薑汁撞奶- 老婆既FAVOURITE, 薑味濃,滑,溫度剛好. 不會太甜. 雙皮奶- 奶味濃且香. 熱D會好D.

雙皮奶- 奶味濃且香. 熱D會好D.

杏花樓