最近試食左好多五花八門既新餐廳,但係講到最近食物上令我心靈最滿足嘅一餐,非呢間西環三文治小店幸福三文治同埋單品咖啡莫屬☺️☺️。.呢間小店地址喺西營盤一個屋苑平台,舖頭好細得五六張枱,由老闆娘一腳踢負責準備咖啡、三文治同埋即食麵等等嘅輕食。唔好睇舖頭細細,佢哋嘅餐單選項非常之豐富極有誠意。另外小店主打提供單品咖啡,咖啡豆嘅品種地區寫哂係牆,種類多到令人眼花撩亂🤩。.小店應該係做街坊熟客為主,因為似乎每一個客人一入嚟已經知道落單方法,個個自動自覺喺門口拎張紙仔寫低自己想要嘅嘢再交返俾老闆娘,同埋唔少熟客同老闆娘有講有笑。大家臨走前我都有執翻好啲嘢交返去減輕佢工作嘅負擔。老闆娘非常非常之有禮貌,唔該前唔該後,然後幾忙全場爆滿都好重會主動關心下有冇客人要水。加分!.超。幸福三文治 💲60⭐️4.8/5其實我本身想比5分,但係諗諗吓都係留返少少空間🤣。分數係個人感情分,因為我覺得呢份三文治實在好好味同好有誠意。小店三文治可以選擇嘅配料非常之多,我揀咗人氣推介超。幸福版本,包括:芝士、炒蛋、餐肉、青瓜、火腿、海苔🤤再配上特大塊厚身麥包。雖然我睇過相先去,但係都比實物嘅尺寸嚇一跳。老闆娘雖然一腳踢,但係
超。幸福三文治 💲60
⭐️4.8/5
其實我本身想比5分,但係諗諗吓都係留返少少空間🤣。分數係個人感情分,因為我覺得呢份三文治實在好好味同好有誠意。小店三文治可以選擇嘅配料非常之多,我揀咗人氣推介超。幸福版本,包括:芝士、炒蛋、餐肉、青瓜、火腿、海苔🤤再配上特大塊厚身麥包。雖然我睇過相先去,但係都比實物嘅尺寸嚇一跳。老闆娘雖然一腳踢,但係睇得出佢好俾心機去準備每一檯每一份三文治。麥包有用牛油煎香,入邊嘅配料全部煎到香噴噴。三文治份量係就算空肚去都絕對足夠兩個人食。我食咗一半就投降,另一半要變成晚餐。
單品咖啡:埃塞俄比亞咖啡豆 💲40
⭐️4.5/5
雖然平日飲開奶啡,但係嚟到單品咖啡小店,我其實都會飲黑啡品嚐一下最原始嘅味道。選擇既呢隻咖啡豆應該係基本啦最普通嘅選擇,因為寫咗係是日餐牌嘅第一位,價錢亦都算係最平。對咖啡冇認識冇乜頭緒,叫老闆娘推介我一款唔酸既就可以啦。因為平日飲開奶茶啡嘅關係,我都叫佢俾咗少少奶我溝一溝,但係老闆娘叫我試吓原味先好加奶。結果真係幾好味,咖啡味好香好順滑有回甘。我冇加奶嘅情況之下飲咗一大半,不過為咗唔好浪費咗啲奶所以最後都有加少少。其實加咗奶係香滑啲,但係咖啡味會減低左,原來唔加奶仲好味。我諗我慢慢可以進化到會愛上齋啡☺️。
總結:可能我好鍾意呢個老闆娘親切嘅服務態度,同埋佢地雖然係小店得幾張枱,但對餐單、食物出品個種誠意,加上三文治同咖啡確實係好食好飲,所以就算唔打卡我都一定會帶埋朋友再二、三訪。
超。幸福三文治
$100 (Lunch)
  • 超幸福三文治
2021-06-28 431 views
西環嗰頭一向都有好多出色嘅咖啡同埋西式輕食,今次就試試幸福單品咖啡☕️佢舖頭唔算大間,不過近住宅區,所以環境好安靜,一路飲咖啡食嘢、傾偈,好愜意😚我叫左份牛油果芝士炒蛋三文治🥪多士係先搽牛油,後擺上鑊度煎,食落去多士嘅脆度恰到好處,非常香口🤤🤤而份量亦都好多,食完絕對超級飽🥪❤️咖啡方面,我同老闆娘講想要偏酸嘅咖啡,於是佢介紹咗紅櫻桃咖啡俾我,飲落開頭的確偏酸,尾韻會有一浸甜味,但整體濃度我覺得可以再深少少,依家口味偏淡☕️✨

我叫左份牛油果芝士炒蛋三文治🥪

• 牛油果炒蛋芝士三文治
2021-06-23 350 views
某日, 老公話要帶我食好野😅 心諗: 食咩大餐先原來.. 原來.. 係同我食三文治🥪 飲咖啡☕ 店舖唔近地鐵, 但都易搵既, 喺電梯旁既平台.. 而座位唔多, 所以都等左25mins😅我地叫左兩款三文治, 其實我就覺得正常味道, 但份量的確令人嘩一聲, 因為真係好大份😅 而個價錢都唔貴, 食完個肚係有一份飽飽既幸福感😎 但同時間, 有種唔想再食三文治既感覺 地址 : 幸福單品咖啡西環西營盤英華臺1-6號華輝閣地下1號舖評分 : 7/10
某日, 老公話要帶我食好野😅 心諗: 食咩大餐先

原來.. 原來.. 係同我食三文治🥪 飲咖啡☕

地址 : 幸福單品咖啡
西環西營盤英華臺1-6號華輝閣地下1號舖
評分 : 7/10
2021-01-09
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-05-30 489 views
如果唔係喺附近做嘢,應該都冇乜機會幫襯到幸福單品咖啡,不過自從試過之後,呢排就成日心思思想去多次👉👈。第一次嚟,當然要試下佢哋嘅三文治。我好想食牛油果,所以叫咗份牛油果炒蛋芝士三文治。三文治嘅麵包非常好食,厚身之餘,亦烘得好香口,同埋佢烘嗰陣可能加咗少少牛油,令麵包有少少鹹味,好正。餡料方面,全部都正常水準,畫龍點睛之處係加咗香草,成份三文治味道當堂提升唔少👍。同事叫咗客超 • 幸福三文治,我同佢交換咗一份,呢個超大份😮,勁抵食,餡料好豐富,有午餐肉,炒蛋,芝士,火腿,青瓜同海苔,成份三文治味道最突出嘅係海苔,作用同頭先嘅香草一樣,一加咗,即刻有畫龍點睛嘅效果。其實呢度嘅咖啡都好正,選擇非常多,剩係 menu 已經有超過五十種豆。我揀咗雲南豆,menu 上面嘅形容係「濃而不苦,香而不烈,杏仁核果香氣」,我覺得非常厚身,香氣雖然唔算好重,但都容易入口,唔錯。值得一提,老闆同老闆娘非常 nice,笑容滿面,好鬼 cute。臨走時,老闆娘仲派卡片畀我哋,咁識做,點可以唔再嚟幫襯😸。

2021-05-24 410 views
🇭🇰💛幸福單品咖啡☕️超幸福三文治🥪👩🏻去左西營盤搵良心小店試試💛去左一間細細地既咖啡小店大約1眼望哂5張台左右 走cottage style🌾下午黎坐下飲咖啡☕️都幾有假日既感覺有好多唔同咖啡豆 單品咖啡 可以揀全部都有虹吸技術處理 值得一試😍🥪超幸福三文治(💰$60)實物比圖入邊睇到仲大份😂😂一份三文治一共有4份 勁厚身兩個人share一份都好夠一共有3層包 包包用左全麥toast仲烘得超脆🍞一共有6款配料🤙🏻炒蛋🍳 青瓜🥒 火腿🥓 芝士🧀 午餐肉🥓海苔🥪雖然配料冇咩特別 但一大啖食落味道好夾超大份 簡單又幸福🥰🥰🥪煙肉牛油果青瓜三文治(💰$50)呢款就相對冇咁多層 light way 一點青瓜🥒比例較多 一層煙肉🥓牛油果🥑控表示如果可以再多啲牛油果就好啦🧊忌廉凍咖啡(💰$50)第一啖飲落好有奶蓋feel🤣飲完成個人都係咖啡味 不錯
🇭🇰💛幸福單品咖啡☕️超幸福三文治🥪
👩🏻去左西營盤搵良心小店試試💛
去左一間細細地既咖啡小店
大約1眼望哂5張台左右 走cottage style🌾
下午黎坐下飲咖啡☕️都幾有假日既感覺
有好多唔同咖啡豆 單品咖啡 可以揀
全部都有虹吸技術處理 值得一試😍
超幸福三文治
🥪超幸福三文治(💰$60)
實物比圖入邊睇到仲大份😂😂
炒蛋🍳 青瓜🥒 火腿🥓 芝士🧀 午餐肉🥓海苔🥪
雖然配料冇咩特別 但一大啖食落味道好夾
超大份 簡單又幸福🥰🥰
煙肉牛油果青瓜三文治
🥪煙肉牛油果青瓜三文治(💰$50)
呢款就相對冇咁多層 light way 一點
青瓜🥒比例較多 一層煙肉🥓
牛油果🥑控表示如果可以再多啲牛油果就好啦
忌廉凍咖啡
🧊忌廉凍咖啡(💰$50)
第一啖飲落好有奶蓋feel🤣
飲完成個人都係咖啡味 不錯
$80 (Lunch)
2021-05-24 282 views
超正既單品咖啡店!食之前睇人介紹話食左有超幸福既感覺 心諗有無咁誇呀? 但原來係真架!叫左個牛油果芝士炒蛋三文治 睇落平平無奇 但從味道食得出好用心 炒蛋加左Rosemary 麵包唔係求其俾塊嘉頓你 仲有用油煎香過至於咖啡方面更加出色 淨係豆都有寫滿2頁A4既選擇 叫左一杯手沖 一杯冰啡 2款味道都好特別 有好豐富既層次~ 小店唔係咩豪裝 甚至有d茶餐廳feel 不過細心睇其實每個位都充滿心思 一定要再去!

2021-05-10 434 views
.📍 幸福單品咖啡 𝙷𝚊𝚙𝚙𝚒𝚗𝚎𝚜𝚜 𝚂𝚒𝚗𝚐𝚕𝚎 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎..呢間係位於西營盤嘅小店,主打咖啡同三文治🤤 雖然舖頭唔大,但係好有人情味😚 不過因為得兩夫妻打理,所以落單要自己寫紙仔再遞俾佢地🤣.⚪️ 真。幸福三文治 - HK$60✏️ 呢款係其中一款必嗌嘅三文治,裡面有芝士、午餐肉、炒蛋、生菜同吞拿魚。一攞上手熱辣辣🔥啲料多到好易跌出嚟,份三文治超厚,女仔嘅話真係一啖都咬唔晒😆。雖然全部材料都好簡單,但係食落去真係好好食🤤。加咗黑胡椒嘅炒蛋配上午餐肉好香口,生菜好新鮮好甜,夾埋一齊食會減少咗份膩嘅感覺😚 略嫌芝士嘅份量少咗啲,不過食落去已經好滿足🤤.⚫️ 牛油果炒蛋芝士三文治 - HK$50✏️ 呢份三文治比起真。幸福三文治薄,不過都唔細份🤤 三文治嘅口感一流,兩塊麵包都烘咗底,而裏面嘅餡料都屬軟身,所以食落去外脆內軟😋 另外,同其他Cafe嘅牛油果片相比,呢份三文治嘅牛油果可以話係「厚切」😍 唯一令我失望嘅係三文治嘅芝士都係太少,芝士味亦唔係好重😶 明明見到少量熱溶嘅芝士喺炒蛋同牛油果之間,但食落去又唔多覺🥺 .⚫️ 布隆迪 - HK$45✏️ 如果你係咖啡愛好者就要嚟試吓!!😍 小店主
⚪️ 真。幸福三文治 - HK$60

⚫️ 牛油果炒蛋芝士三文治 - HK$50

⚫️ 布隆迪 - HK$45

✏️ 如果你係咖啡愛好者就要嚟試吓!!😍 小店主打咖啡, 總共有~50款唔同地區嘅咖啡俾你揀,價錢由$35-$180不等☕️ 今次我哋揀咗嚟自非洲嘅布隆迪,呢杯亦都係小店嘅Top 10。

因為太多選擇,我哋就叫老闆娘介紹啲唔酸嘅咖啡,最後揀咗呢杯🤤 老闆娘俾咗一細杯奶我哋,叫我哋落少少就好,如果唔係會蓋過咗咖啡本身嘅味道😯 我哋飲落去真係唔算好苦,唔洗點落奶,而且好滑,好易入口🤤有機會再試吓佢其他咖啡😍
真。幸福三文治
牛油果炒蛋芝士三文治
布隆迪咖啡
真。幸福三文治
牛油果炒蛋芝士三文治
布隆迪咖啡
  • 牛油果芝士炒蛋三文治
  • 真·幸福三文治
一路都知西營盤有一間幸福單品咖啡嘅三文治好出名,今次終於去咗食,食完真係覺得好幸福好滿足😆一份都有四大件,細食嘅話叫一份share就ok!~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8.7/10🌌環境:7/10★牛油果炒蛋芝士三文治 ($50)其實呢個combination已經贏咗🥰 麵包加咗牛油,而且烘得好香脆,熱辣辣咁夾住半溶嘅芝士。炒蛋都幾滑身,而且無論係蛋定係牛油果份量都好足,可以見到有幾厚身★鹹牛肉炒蛋三文治 ($35)鹹牛肉嘅味無平時茶餐廳嘅濃郁,味道容易被炒蛋同麵包嘅牛油味掩蓋,但都仲係好好食,第一次覺得鹹牛肉三文治係咁light😂📍 幸福單品咖啡 (西環)西環西營盤英華臺1-6號華輝閣地下1號舖
一份都有四大件,細食嘅話叫一份share就ok!

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8.7/10
🌌環境:7/10

★牛油果炒蛋芝士三文治 ($50)

★鹹牛肉炒蛋三文治 ($35)

📍 幸福單品咖啡 (西環)
西環西營盤英華臺1-6號華輝閣地下1號舖
2021-04-16 262 views
一朝早早餐都未食就同朋友去食因為店面積不大,去到時要等位外表下,就是一間溫馨小店,咖啡香味充斥整個店舖,果然冇改錯名,未食都覺得好幸福!幸福三文治當然是必叫,但我地當初去唔知原來份量有甘大,一人叫左一份🙈🙈🙈真係飽到你嘔,完全食唔哂建議可以先share .真係唔叫食先再叫All day breakfast 整體黎講偏鹹,但塊包實在大吸引,最後都係食唔哂成個餐咖啡☕️種類太多,已經唔記得叫邊款,但都好好飲。對於店主對食物的用心,相當佩服,依家重質不重量的店已不多,但重質又重量的,更是少見,大家經過開,真係不防一試!
一朝早早餐都未食就同朋友去食
因為店面積不大,去到時要等位
真係飽到你嘔,完全食唔哂
建議可以先share .真係唔叫食先再叫
咖啡☕️種類太多,已經唔記得叫邊款,但都好好飲。
▫️超。幸福三文治 $55上枱時嚇了一跳,真的超大份,分量比公司三文治還大了一倍😹有 雖然材料普通,但味道意料之外好吃,口感非常豐富,加上芝麻海苔吃起來更香,食完幸福的感覺立即湧上心頭😚 。▫️馳名薑汁泡沫咖啡 $60這杯很好喝!奶味很香濃,薑味很強烈,還吃了點點薑末,絕對是足料,喝完整個人暖洋洋 。▫️雙拼(雞翼+鴨胸)福字麵 $35瑞士雞翼非常入味,鴨胸略嫌少少鹹,不過都好夠味,適合重口味人士👍🏻 。老闆非常好客又周到,臨走仲問我地覺得好唔好食,兒家好少仲有充滿人情味既咖啡店,小本生意難做,大家都去支持下啦

▫️超。幸福三文治 $55
上枱時嚇了一跳,真的超大份,分量比公司三文治還大了一倍😹有[芝士.餐肉.炒蛋.青瓜.海苔.火腿] 雖然材料普通,但味道意料之外好吃,口感非常豐富,加上芝麻海苔吃起來更香,食完幸福的感覺立即湧上心頭😚 。

▫️馳名薑汁泡沫咖啡 $60

▫️雙拼(雞翼+鴨胸)福字麵 $35

2021-04-05 278 views
路過看到只是一家能容下三五張桌子的家庭式小店,點了推薦的超幸福三明治,沒想到的是味道竟然意外的好,麵包都有烘底,酥酥脆脆,餡料十足,而且一份超多,夠兩個人share!要自己寫單子,因為人手有限,速度也不是很快,但是服務都不錯
2021-04-02 168 views
今日去到西營盤,所以就順便去試幸福單品咖啡。鋪內有數張枱,但店內都算整潔,而且仲有多款不同品種嘅咖啡豆以供選擇,比平時一般的咖啡店多好多,如白蘭地、老𢰸、萬特寧等。我跟朋友分店叫了象豆、西達摩單品咖啡及一個真·幸福三文治。老闆娘用虹吸管沖單品咖啡,象豆咖啡味濃、口感豐富、唔酸、味道比較平均,而西達摩雖然口感薄,但甘香。而大家大讚嘅三文治,真係好大份。麵包烘到香香的,入面嘅餡料十足 (厚厚的香煎午餐肉、厚厚的吞拿魚、新鮮的生菜及蛋),食完好滿足。這是一間充滿人情味小店,當店員太忙時,客人會幫忙「傳菜」,希望香港有多啲呢類型嘅小店。
今日去到西營盤,所以就順便去試幸福單品咖啡。

我跟朋友分店叫了象豆、西達摩單品咖啡及一個真·幸福三文治。

真·幸福三文治
單品咖啡
$68 (Tea)
真·幸福三文治
單品咖啡
  • 真。幸福三文治
2021-03-31 111 views
呢間位於西營盤嘅cafe喺出地鐵站之後嘅扶手電梯附近嘅平台,食物嘅份量好多,抵食兼好味,係高質嘅平食✨未入到舖頭已經聞到好香嘅嘢食味,裝修亦好有風格,環境好chill,好適合三五知己一齊喺到食個下午茶吹下水👍🏻舖頭都有買咖啡豆,咖啡迷不防去睇吓🙈———牛油果芝士炒蛋三文治 $50牛油果同炒蛋都好滑好軟熟,配埋一齊食好夾,加埋半溶嘅芝士味道更加提升左一層,搽咗牛油嘅包亦烘得好脆,每碟都有成4件三文治,直程可以當晚餐👍🏻真 · 幸福三文治 $60呢個三文治更厚,厚到一淡係食唔晒,抵食程度簡直一百分💯三文治入邊有芝士、餐肉、炒蛋、生菜,同吞拿魚,非常之足料❤️個包都同頭先嗰個一樣都係好脆,吞拿魚同餐肉鹹鹹地再配埋芝士好夾,食完真係非常之幸福🥰焦糖奶茶 $30呢個焦糖奶茶個杯已經好大,奶茶好香滑,有微微嘅焦糖味,不過唔係好出,但係以呢個價錢嚟講呢個份量真係抵嘅🤤食完頭先啲三文治再飲埋杯奶茶真係好滿足🤩

———
牛油果芝士炒蛋三文治 $50

真 · 幸福三文治 $60

焦糖奶茶 $30
2021-03-27 205 views
Bookmark左好耐,終於都試到。果然係人氣小店,星期六下午四點幾去到,前面有兩組人等緊位。等咗半個鐘,終於都有位店入面比較迫,建議坐喺半露天嘅位,鬆動dd,曬住太陽仲增添一位悠閑嘅感覺。店名叫得幸福單品咖啡,當然要試試佢嘅單品手沖咖啡啦。揀咗一隻叫白蘭地嘅咖啡豆,隔咗一陣店員就送上咖啡,果然係出色嘅!一聞就好香酒味,飲落仲有花香,甜甜的。再加一份超幸福三文治,夠哂份量,又足料,三文治入面加紫菜真係好好食!
2021-02-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
超幸福三文治
非常隱世嘅小品cafe,喺西營盤站附近一個屋苑平台😆都係近期見到嗰三文治幾hit先知道,所以好想試下😍🥑 牛油果芝士炒蛋三文治 ($50)麵包加咗牛油烘得好香脆🤤炒蛋有芝士同黑芝麻,基本上唔使調味都好夠味,加咗黑芝麻嘅炒蛋好香,仲有好多牛油果好新鮮🥰 叫嗰時無諗過係咁大份😳完全食唔晒😂以我所見,在場其他女士都係食唔晒嫁🤣好彩老闆娘好好人,俾個紙袋我拎走晏啲再食😄仲話佢地出品嘅三文治就算攤凍咗都係咁好食☺️🌹 玫瑰果茶 ($25)又係勁大杯🤣有微微嘅玫瑰花味🤨飲落酸酸甜甜,好似有啲山楂味,感覺幾開胃同消脂🤪Cafe仲有好多好特別嘅咖啡豆,咖啡控可以去試下,三文治嘅配料亦都可以自由配搭😆似乎老闆娘都幾多熟客仔生意,對客人非常親切,好有媽媽既感覺,會同客人講下次再見,好warm好sweet🥰仲會關心我太瘦食得太少🙈係小店先見到嘅人情味🥲

牛油果芝士炒蛋三文治

🥑 牛油果芝士炒蛋三文治 ($50)
牛油果芝士炒蛋三文治

🌹 玫瑰果茶 ($25)
玫瑰果茶

$75 (Lunch)
  • 牛油果炒蛋芝士三文治