2023-05-04 28 views
港灣茶居🍵又嚟到我哋嘅小飯堂,呢度嘅家常小菜真係好有家的感覺,而且價錢又唔貴,所以我哋間唔中都會返嚟食吓家常便飯💓除咗小菜之外,呢度仲有各款創意點心、養生燉湯、籠仔海鮮飯、烤魚等等嘅野食可以選擇㗎🤤🤤西蘭花炒蝦球 🥦🦐 $88一碟總共有六粒大大粒嘅蝦球,味道拍得住酒樓,但係價錢嘅平過酒樓一大截!非常抵食!💓💓瘋狂口水雞(半隻)🐔 $98半隻嘅份量,真係非常足夠兩個人食,非常惹味,又唔會太辣唔會太油,絕對係白飯小偷!💓💓每個套餐都配咗白飯,同埋香草綠豆沙,綠豆沙嘅味都唔會太甜,啱晒而家香港人嘅口味,有埋甜品令到成餐飯更加完整!🧁😋
港灣茶居🍵
西蘭花炒蝦球 🥦🦐 $88
瘋狂口水雞(半隻)🐔 $98
香草綠豆沙
香草綠豆沙
2023-05-03 29 views
📍海灣茶居🗺️大角咀港灣豪庭廣場地下G05號鋪喺英國真係好掛住飲茶🥺🫖 返到黎即刻去!呢間喺大角咀嘅海灣茶居環境乾淨舒適,點心同炒野嘅選擇都好多😍 有午市套餐、下午茶優惠,夜晚都可以叫點心食😉 我就係下午茶時間去嘅~⚡️鮑魚糯米雞 配 黑松露燒賣 $58呢個係「最安值下午茶」入面嘅糯米雞大大隻,有細細粒嘅鮑魚,燒賣口感彈牙⚡️海灣蝦餃皇(2粒)好欣賞佢有得揀兩粒,兩個人一人一粒岩岩好!蝦餃好飽滿爽口,好味😋⚡️一人籠仔蒜香斑片蒸飯 $88呢個飯好香🤤 斑片都好嫩滑,推薦👍🏻雖然話係一人份,不過兩個人share都夠~⚡️補腦核桃包 $38核桃包喺香港好少見,就叫黎試下入面有好多核桃粒,幾特別,不過要趁熱食!⚡️茶位 $5@1佢個茶壺好靚😆
📍海灣茶居
🗺️大角咀港灣豪庭廣場地下G05號鋪

喺英國真係好掛住飲茶🥺🫖 返到黎即刻去!

⚡️鮑魚糯米雞 配 黑松露燒賣 $58
呢個係「最安值下午茶」入面嘅
糯米雞大大隻,有細細粒嘅鮑魚,燒賣口感彈牙

⚡️海灣蝦餃皇(2粒)

⚡️一人籠仔蒜香斑片蒸飯 $88
呢個飯好香🤤 斑片都好嫩滑,推薦👍🏻
雖然話係一人份,不過兩個人share都夠~

⚡️補腦核桃包 $38
核桃包喺香港好少見,就叫黎試下
入面有好多核桃粒,幾特別,不過要趁熱食!

⚡️茶位 $5@1
佢個茶壺好靚😆

星期日,到這商場買外賣回家吃,買了對面八方雲集的鍋貼,買了大快活飯盒,在這店買粥,炒面及點心,現在坐了八成客,我在收銀處order, 他叫我可以在門外等,等了10分鐘都未有,我入去問,他說未有,於是我又走到門外等,八方雲集的已有了,在這店正痈員工拿著一份外賣給客人,我立即問這號碼有沒有?她望了號碼就走入去,叫我都入去,我那份就在桌子上,但沒人拿過出門外問我,火🔥都黎啦,我說整好,但你們沒人拿過去門外問喎,只叫我在門外等,她頭也沒轉過來,對我的指責衝耳不聞地直行回店,好差啊,基本禮貌沒有,基本的服務沒有,基本的道歉沒有,她做服務員的,完全不知自己的職責?太過份了吧!!
,等了10分鐘都未有,我入去問,他說未有
她望了號碼就走入去,叫我都入去,我那份就在桌子上
今日去左大角咀嘅海灣茶居點心店食嘢,味道好正啊!首先嚟兩粒蝦餃皇,皮薄餡多,鮮蝦好新鮮,食落去好滑嫩。蒸鳳爪都幾好食,醬汁夠味,鳳爪煮得剛剛好,夠腍滑,但有啲骨比較硬。山竹牛肉球係一個新嘗試,山竹味道好香,牛肉軟腍滑口感好。牛肉腸粉皮薄餡多,牛肉夠鮮味,腸粉皮超好味。煎釀茄子好特別,茄子煮得軟糯,餡料夠香口。黑松露燒賣燒賣皮薄餡多,黑松露味道夠濃郁,十分好食。鹹水角酥脆好味,鹹味適中,配埋蜜糖,好開胃。總括而言,海灣茶居嘅點心味道好正,價錢實惠,下次再黎食就一定會再嚟食啦!
今日去左大角咀嘅海灣茶居點心店食嘢,味道好正啊!
首先嚟兩粒蝦餃皇,皮薄餡多,鮮蝦好新鮮,食落去好滑嫩。

山竹牛肉球係一個新嘗試,山竹味道好香,牛肉軟腍滑口感好。

牛肉腸粉皮薄餡多,牛肉夠鮮味,腸粉皮超好味。

鹹水角酥脆好味,鹹味適中,配埋蜜糖,好開胃。

2023-04-18
Type of Meal
Dinner
茶居樓底高,空間感寬敞,環境舒適,設有梳化位,而且仲有落地玻璃,店內採光度十足。晚市除咗點心選擇,仲有小菜、套餐、養生燉湯同甜品等等。晚市小菜套餐:一人雲吞雞(例)跟白飯、綠豆沙  ($88)味道唔錯,一人份量黎講都好足料,有好幾粒雲吞同大大件雞。附送既綠豆煲到起曬沙,有豆香味得黎又唔會太甜同水汪汪。豉椒沙白蜆 ($108)大大碟,蜆肉爽口彈牙又惹味,撈埋豉椒汁配飯一流。火龍果咕嚕肉 ($98)咕嚕肉外脆內軟,酸酸甜甜,特別選用火龍果代替菠蘿,層次感豐富。點心係即叫即蒸月滿晶瑩蝦餃皇(2粒) $22蝦餃兩大粒,皮薄,滿滿既蝦肉,味道鮮甜不俗。黑松露北菇燒賣皇(2粒) $22必食之一,蝦同豬肉比例剛剛好,食落非常彈牙,加上北菇同黑松露,味道更濃更好味。總括黎講,海灣茶居食物選擇多,全日都有點心,而且價錢經濟實惠,係得閒飲茶食小菜既好地方。
晚市小菜套餐:
一人雲吞雞(例)跟白飯、綠豆沙  ($88)
豉椒沙白蜆 ($108)
大大碟,蜆肉爽口彈牙又惹味,撈埋豉椒汁配飯一流。

火龍果咕嚕肉 ($98)
點心係即叫即蒸

月滿晶瑩蝦餃皇(2粒) $22
蝦餃兩大粒,皮薄,滿滿既蝦肉,味道鮮甜不俗。
黑松露北菇燒賣皇(2粒) $22
2023-04-25 26 views
今日嚟到大角咀嘅海灣茶居食晚餐除左試試佢嘅蝦餃同燒賣,仲試左小菜火龍果咕嚕肉 $98正正常常肉好細細粒咁,但用火龍果都幾得意嘅🙈🙈豉椒炒蜆 $108普通,唔夠惹味雲吞雞 $88正常,跟飯同綠豆沙,綠豆沙唔會太甜,還好但唔可以加差額轉其他甜品另外加左個薑汁雙皮奶,但唔知點解係咸味嚟....😂😂唔甜亦冇薑味,完全可以不食🙃至於點心,黑松露燒賣同蝦餃 2粒各$22一般,冇咩特別😂😂😂原先仲想試胡椒雞,如果再有下次嚟食再試
今日嚟到大角咀嘅海灣茶居食晚餐
除左試試佢嘅蝦餃同燒賣,仲試左小菜

火龍果咕嚕肉 $98
正正常常
肉好細細粒咁,但用火龍果都幾得意嘅🙈🙈

豉椒炒蜆 $108
普通,唔夠惹味

雲吞雞 $88
正常,跟飯同綠豆沙,綠豆沙唔會太甜,還好
但唔可以加差額轉其他甜品

至於點心,黑松露燒賣同蝦餃 2粒各$22
一般,冇咩特別😂😂😂
原先仲想試胡椒雞,如果再有下次嚟食再試
星期日想一盅兩件飲茶,去開呢頭整車,randomly見到呢間有點心,竟然搵到驚喜。餐廳裝修好新,服務有善,餐牌種類都好多。叫咗4個點心:1. 黑松露燒賣:我鍾意呢度嘅燒賣數量可以揀要兩粒或者四粒,非常體貼客人,因好似我咁乜都想食,但又得兩個人唔想食一籠4粒,呢個真係非常好嘅餐牌設定;2. 煎蘿蔔糕:啱晒我呢啲鍾意鹹香口味,白蘿蔔,配上足料臘肉、臘腸及蝦米等,比例恰到好處,煎香後香脆可口;3. 牛肉球:爽滑彈牙又鮮味達點,又好有牛味,大大粒;4. 义燒包:叉燒包,我始終最鍾意傳統嘅包,正常蒸嘅製法,呢個無令人失望,外皮厚薄適中兼鬆軟,而蠔汁和叉燒嘅比例好好,好味。另外,屋企人因為太肚餓,要有飯落肚,所以叫咗個腩义飯,無諗過個义燒好有驚喜。上枱時維持恰到熱度,叉燒厚切,肥瘦均勻,帶點燶邊,濃香惹味之餘,肉汁水份保留下來,唔會被燒乾,令叉燒鬆化可口,好味,推介。食咁多嘢都二百有找,抵食~

餐廳裝修好新,服務有善,餐牌種類都好多。

叫咗4個點心:

3. 牛肉球:爽滑彈牙又鮮味達點,又好有牛味,大大粒;

食咁多嘢都二百有找,抵食~
2023-04-16
  • 义燒包
  • 腩义飯
  • 牛肉球
一家四口去探望伯父順便去晚飯,伯父屋企樓下有上次食過中午點心既海灣茶居,我地一行5人就去試下晚餐,7點令鐘都坐到8成滿,我地點左幾個小菜一人雲吞雞,因為有小朋友同行,想搵d濕濕潤既黎撈飯俾佢地食,味道唔錯,有成6粒雲吞。Xo醬西蘭花炒蝦球Xo醬唔辣,小朋友都食到,味道可以蒜蓉蒸斑頭腩,等得有d耐,因佢係即蒸,味道好食,有粉絲在內,推介煎釀三寶,唔夠熱,但特別在佢係釀蝦膠唔係釀魚肉蒸斑蘭糕,好味呀,唔算好甜,熱辣辣埋單$339 唔算貴啦 5個人

Xo醬西蘭花炒蝦球
Xo醬唔辣,小朋友都食到,味道可以

煎釀三寶,唔夠熱,但特別在佢係釀蝦膠唔係釀魚肉

蒸斑蘭糕,好味呀,唔算好甜,熱辣辣

埋單$339 唔算貴啦 5個人
2023-04-18 53 views
今日同屋企人去左海灣茶居飲茶餐廳環境比新式, 除咗有即叫即做既手工點心, 仲有小炒海鮮等我地就叫左幾款點心黑金流沙包, 包皮比較鬆軟, 一撕開就見到流沙黑松露北菇燒賣皇, 豬肉同北菇既比例岩岩好, 食落彈牙, 加埋黑松露更加香濃👍另外, 雪茄鮮蝦春卷除左造型有趣, 餡料都好彈牙,咬落香脆另外都叫左鹽焗手撕雞腸粉手撕雞好嫩滑, 腸粉面頭有齊醬汁, 撈埋好惹味仲可以額外加配是日燉湯同大良薑汁雙皮奶,燉湯入面超級足料, 湯頭好甜雙皮奶薑味同奶味比例都好夾, 食落好滑身😋
今日同屋企人去左海灣茶居飲茶

我地就叫左幾款點心
黑金流沙包, 包皮比較鬆軟, 一撕開就見到流沙
另外, 雪茄鮮蝦春卷除左造型有趣, 餡料都好彈牙,咬落香脆
黑金流沙包,
黑松露北菇燒賣皇
雪茄鮮蝦春卷
另外都叫左鹽焗手撕雞腸粉
手撕雞好嫩滑, 腸粉面頭有齊醬汁, 撈埋好惹味
仲可以額外加配是日燉湯同大良薑汁雙皮奶,
燉湯入面超級足料, 湯頭好甜
雙皮奶薑味同奶味比例都好夾, 食落好滑身😋
鹽焗手撕雞腸粉
雪茄鮮蝦春卷
鹽焗手撕雞腸粉
是日燉湯
大良薑汁雙皮奶,
好友搬咗去大角咀港灣豪庭居住,好久不見了,相約在港灣豪庭廣場地下一間店舖"海灣茶居"吃下午茶 🫖.店舖雖然不是很大但環境舒適,所用既茶具亦很精美👍食品方面都有好多選擇,點心類、包點類、原煲砂鍋粥、籠仔蒸飯、燉湯、泡飯等等可供選擇👍見有下午茶套餐價錢💰💰優惠好多,於是就點了胡椒豬肚雞泡飯、班蘭千層糕、懷舊混醬腸粉、潮州粉果、魚翅灌湯餃和煎蘿蔔糕.胡椒豬肚雞泡飯真的要推介俾大家,泡飯胡椒湯好重胡椒味,豬肚好腍又處理得乾淨,食唔出有味精👍鹹菜鹹味適中,雞肉嫩滑,真的要讚👍混醬腸粉都非常好味,滑溜腸粉與特調混醬互相結合嘅滋味確實有小時候熟悉嘅味道😋😋😋,潮州粉果餡料十足肉香非常,點少少辣醬🌶一起食真係人間極品😋😋魚翅灌湯餃是點心師傅功夫嘅一大考驗,因餃皮要做得厚薄適中,過薄容易弄穿,過厚則不好吃,這餃子做得有水準,餃子餡料滿滿,湯汁又鮮甜👍😋蘿蔔糕就採用切條方式蒸煮,吃下好有蘿蔔味👍😋班蘭千層糕口感煙韌不會太甜😋👍吃完最後結帳都係$189,真的非常抵吃,"海灣茶居"食品有水準👍價錢💰又超值,👍👍下次一定要再來試試其他美味既點心美食😋😋😋
2023-04-11 24 views
我同朋友今日去咗大角咀嘅海灣茶居食港式嘅點心,真係好好味㗎!我地叫咗幾樣菜式,畀我講返俾你聽啦。第一道菜式係大良薑汁雙皮奶,味道好濃郁,但唔會太甜。加上啲大良薑,夠味夠香,真係一流。第二道菜式係黑松露北菇燒賣,外皮煎得香脆,入口有啲軟嫩,內裡有松露味同北菇嘅香味,好過癮啊!第三道菜式係皇月滿晶瑩蝦餃,蝦餃皮唔會太厚,有啲彈牙嘅感覺,蝦仁鮮甜夠鮮,係真係太好食啦!最後一道菜式係皇櫻花蝦蘿蔔絲酥,香脆嘅外皮,內裡有啲蝦肉同蘿蔔絲,好好味啊!

2023-03-14
2023-04-11 22 views
今次朋友介紹,去左佢屋企附近既小店飲啖茶食包。小店細細,但樓底高,而且落地玻璃,店內十分採光。重有玻璃紙阻隔,唔會俾太陽曬親👍🏻店內裝潢好有懷舊feel,有啲霓虹光管既裝飾。茶位真心街坊價5蚊位,開左壺鐵觀音,個茶壺重幾靚,可以打下卡。菜苗鮮蝦餃,勁大粒蝦,菜同蝦係1:9😂蝦肉彈牙,餃皮少少黏,比較軟身。鮮蝦滑腸粉, 每條都有兩粒蝦,大大隻,無韭黃,腸粉皮滑,配埋甜醬油,好食。京川酸辣雲吞,先講個酸辣汁,有少少酸,好開胃,辣算係小辣,上枱要自己再溝勻去,雲吞大細適中薄皮,餡有啲豬肉、木耳。另外再叫咗一個家鄉炒銀針粉,食落去似濕炒,有d豬肉絲、紅蘿蔔絲、芽菜,味道炒得幾香,係差左冬菇,但都好滿足,因為太少地方有銀針粉食到。配埋佢個辣椒油,超惹味。斑斕千層糕,又係比較少見既味着,熱辣辣上枱,勁軟熟,好香斑斕味。海帶綠豆沙,上枱唔算好熱,但就勁起沙,唔會水汪汪,甜道又唔會勁甜,超好食😋

2023-04-06 23 views
📎餐廳類別:飲茶/點心⏰用餐時段:午餐👉🏻👉🏻適合:小家庭飲茶🍽餐廳環境:🧡🧡🧡💛💛🙋🏻‍♀️餐廳服務:🧡🧡🧡🧡💛👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳味道:🧡🧡🧡💛💛💲性價比:🧡🧡🧡💛💛(5🧡最高)細細間嘅點心屋 舖頭位置唔多應該都係做街坊生意比較多🤔🤔適合小家庭聚餐 啲枱都比較細張太多人嘅話 可能要分開坐😂雖然選擇唔係好多 不過應該有嘅都有例如 蒸點 炸野 包類 粥 麵 都有因為今日兩個人食 所以叫咗好少野嘢食嘅味道都不過不失但係真係算幾抵食😌埋單 只係$214😂🌟蔥餅幾好食
📎餐廳類別:飲茶/點心

但係真係算幾抵食😌
埋單 只係$214😂

🌟蔥餅幾好食

2023-04-05
$107 (Lunch)
平時喺大角咀真係超級多嘢食,但夜晚唔想煮飯就會落去酒樓嗌嘢食算🤣食物:🟠㰖菜四季豆配白飯 $68四季豆超夠鑊氣呀🤣果然係酒樓。兩個人share食勁快就食曬,食完仲想嗌多碟⋯⋯🟠瑤柱肉碎蒸水蛋配白飯 $68正正常常不過不失。🟠馬拉糕 $20其實我哋本身想嗌嘅係原隻蒸馬拉糕,淨係望住張相都好想食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 但staff話無曬唯有轉馬拉糕。🟠黑金流沙包 $38流沙好正,多到漏出嚟搞到成手都係🤣而且唔會油料分離,不錯。🟠茶位$5/位呢間除咗上菜時間較慢之外,食物質素都可以的~——————————👭🏻人數:2💵人均:$100🍽份量:飽⏱到達時間:7pm⏳等候時間:0min——————————

食物:
🟠㰖菜四季豆配白飯 $68

🟠瑤柱肉碎蒸水蛋配白飯 $68
正正常常不過不失。

🟠馬拉糕 $20

🟠黑金流沙包 $38
流沙好正,多到漏出嚟搞到成手都係🤣而且唔會油料分離,不錯。

🟠茶位$5/位

呢間除咗上菜時間較慢之外,食物質素都可以的~
——————————
👭🏻人數:2
💵人均:$100
🍽份量:飽

⏱到達時間:7pm
⏳等候時間:0min
——————————

2023-03-31 22 views
今日去開大角嘴,住果頭嘅朋友就話帶我食間平靚正,最緊要係有我鍾意食嘅點心我哋食咗麻婆豆腐跟飯及綠豆沙: 好食,麻婆豆腐有啲花椒點綴,帶有少少辣,餸飯一流,而且份量好好,夠餸飯有突流沙包: 漆黑嘅外皮配上金粉,盡顯高級!食落味道又唔差喎,真係有奶黃流沙,唔係得個名燒賣: 同酒樓水準一樣架!剪釀茄子: 呢個有驚喜,口感好,又惹味香口慕絲酸奶凍: 賣相可愛精緻,用黎做甜品一流,尤其響夏天熱辣辣,食個凍甜品真好晚市人均都係$100咋,已經包茶芥,以呢類餐廳來講,算好抵食啦

我哋食咗
燒賣: 同酒樓水準一樣架!
剪釀茄子: 呢個有驚喜,口感好,又惹味香口

$100 (Dinner)