2021-02-06 414 views
台灣非常出名食牛角包嘅餐廳終於係觀塘開咗分店,非常方便係觀塘線嘅朋友。如果鍾意食牛角包嘅大家一定要試吓八月唐嘅牛角包!但可惜嘅位係佢一個牛角包都幾貴都要成$20左右。迷戀卡士達可頌,香濃起司可頌等都好推薦食!但係有啲牛角包款係凍嘅,如果想食熱辣辣嘅就要睇返個款而選擇。
2021-01-27 428 views
今日行下觀塘APM,搭緊扶手電梯個陣就聞到一陣陣嘅牛油酥香味。身為一個為食之人嘅我,就知道附近開咗八月堂。上完扶手電梯,見到果然係八月堂,好彩今日唔算太多人排隊,大約7至8個人左右。排隊嘅時候已經睇緊櫥窗,諗緊食邊款好,由於我對明太子情有獨鐘,所以明太子係必食嘅,另一款就排到我點餐嘅時候先至決定到,就係松露蟹味。松露白醬蟹味可頌 $26賣相超吸引!淨係見到松露白醬嘅蟹棒,已經令人食指大動!酥皮香脆可口,一咬落去松露醬多到咇晒出黎,而蟹棒肉質緊緻,幾有鮮味。鮮甜、香脆、松露香一次過滿足於口腔,真係一級棒!!!‼️好食指數7/10 ‼️推介指數 8/10炙燒明太子 $18由於外層酥皮較多,會比較食到牛角酥嘅油香,口感亦更加香脆。咬入去,明太子嘅份量唔少,超鍾意食明太子嘅味道!明太子咸香之中有略略嘅甜味,再加上酥皮嘅油香。我每次經過都想買一個!‼️好食指數9/10 ‼️推介指數9/10🍽 八月堂(觀塘apm)📌 觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm1樓9B號舖☎️ 23238068⏰ 星期一至日 11:00 - 22:00

松露白醬蟹味可頌 $26

賣相超吸引!淨係見到松露白醬嘅蟹棒,已經令人食指大動!

鮮甜、香脆、松露香一次過滿足於口腔,真係一級棒!!!

‼️好食指數7/10
‼️推介指數 8/10

炙燒明太子 $18

由於外層酥皮較多,會比較食到牛角酥嘅油香,口感亦更加香脆。

咬入去,明太子嘅份量唔少,超鍾意食明太子嘅味道!

明太子咸香之中有略略嘅甜味,再加上酥皮嘅油香。

我每次經過都想買一個!

‼️好食指數9/10
‼️推介指數9/10

🍽 八月堂(觀塘apm)
📌 觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm1樓9B號舖
☎️ 23238068
⏰ 星期一至日 11:00 - 22:00
  • 炙燒明太子
2021-01-27 267 views
一直都想試呢間人氣台灣牛角包店好耐 今日經過apm見有八月堂 仲有得堂食 就買左尼試下 一入到去就聞到好香既牛油味😻迷戀卡士達 $20酥皮鬆香 層層分明👍🏼入面既卡士亦都足料 食曬一個好滿足😋甜心馬卡龍 呢款新出既牛角包 外表好靚 係粉紅色💖 就咁睇應該會好甜 點知甜度剛好 唔會太甜!
一入到去就聞到好香既牛油味😻

迷戀卡士達 $20
酥皮鬆香 層層分明👍🏼
入面既卡士亦都足料 食曬一個好滿足😋

甜心馬卡龍
疫抗差不多一年,真係苦過dee dee😭。新一年希望大家苦盡甘來,所以專登排隊買咗半打台灣人氣牛角包🥐請同事食,開心吓!焦糖布丁$23、草莓卡士達$24、繽紛草莓$24黃金流沙$20、浪花可可$22、迷戀卡士達$20每款都造型精美,層層分明,味道濃郁,酥皮鬆香🤩。同事們讚口不絕,大叫好食!好味!我就揀咗食「草莓卡士達」,呢款係新登場。包裏面嘅草莓奶酪味道清甜,加上麵包嘅牛油香氣,一試難忘😍。

焦糖布丁$23、草莓卡士達$24、繽紛草莓$24
黃金流沙$20、浪花可可$22、迷戀卡士達$20
2020-12-31 312 views
*多種口味的可頌*早幾日經過八月堂,就去買左6個可頌番去俾屋企人食,雖然我覺得都幾貴,但真係好好食,而且有好多口味,每種都好吸引!同埋而家購買任何6個可頌,就即送獨立包裝口罩一個。太多口味,我有d都忘記左個名。伯爵奶茶可頌,有著淡淡的伯爵茶香味,加上綿密而細膩的鮮奶油,非常好味!覆盆子奶酪可頌,酸酸甜甜幾特別,好食又好睇,買黎打卡就一流。焦糖奶油口味,有d太甜,但女仔就會好鍾意。奶油海鹽可頌,外酥內軟的經典蜂巢,均勻抹上精選奶油烘烤,散發雙倍的天然奶油清香,口感唔錯好事花生,真係食到花生顆粒。
*多種口味的可頌*

同埋而家購買任何6個可頌,就即送獨立包裝口罩一個。
太多口味,我有d都忘記左個名。

焦糖奶油口味,有d太甜,但女仔就會好鍾意。

好事花生,真係食到花生顆粒。

2020-11-21
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
每次經過八月堂見到隻隻飽滿嘅牛角包都好想每隻味買幾隻翻屋企,但隻隻都咁大隻,一條友邊有可能食得曬😫好彩今次有另外兩個朋友一齊share,可以買一盒(6隻)過下癮🤪青檸雲朵味$22☁️伯爵奶茶味$20🫖金沙芋泥$20🍠覆盆子奶酪$20🧀松露白醬蟹味$26🦀(當日係小金嘅齋日,所以無試到)朱古力味$18🍫青檸雲朵係5個入面口味最重嘅一款:青檸嘅酸加上蛋白糖霜嘅甜對於味蕾來講有好大嘅衝擊力🤭伯爵奶茶都幾香,金沙芋泥口感幾得意但芋泥分量可以再多啲,覆盆水奶酪同朱古力就無乜特別

青檸雲朵味$22☁️
伯爵奶茶味$20🫖
金沙芋泥$20🍠
覆盆子奶酪$20🧀
松露白醬蟹味$26🦀(當日係小金嘅齋日,所以無試到)
朱古力味$18🍫

2020-12-06 277 views
八月堂終於喺觀塘開幕啦,每次經過聞到新鮮焗出爐嘅牛角包都覺得好吸引。雖然每個牛角包嘅價錢都唔平,但係款式多同特別,決定買一盒同屋企人分享試吓好唔好食。款式由左至右,由上至下係:青檸雲朵可頌話係觀塘店限定決定試一試,外表好可愛,但係味道有啲甜。烤雞起司比起可頌,味道更加似吐司,鹹鹹地幾特別。松露白醬蟹味可頌鹹味可頌既首選,配埋松露白醬好好食金沙芋泥推薦!有齊奶黃同芋泥,成個可頌好有層次曜黑芝麻個芝麻醬好滑好好食,味道唔太甜。蜂蜜可頌原味可頌存放時間可以耐啲,就算放一排都仲好脆。

款式由左至右,由上至下係:
青檸雲朵可頌
話係觀塘店限定決定試一試,外表好可愛,但係味道有啲甜。
烤雞起司
比起可頌,味道更加似吐司,鹹鹹地幾特別。
松露白醬蟹味可頌
鹹味可頌既首選,配埋松露白醬好好食

金沙芋泥
推薦!有齊奶黃同芋泥,成個可頌好有層次

曜黑芝麻
個芝麻醬好滑好好食,味道唔太甜。
蜂蜜可頌
原味可頌存放時間可以耐啲,就算放一排都仲好脆。
2020-12-01 305 views
同事派散水餅派八月堂我之前已經食過幾款牛角包見到佢有新款唔係牛角包,諗住一試每個都有獨立盒,估唔到又幾好依個係焦糖烤布蕾面頭焦糖味都幾重,仲有少少脆布蕾其實好似係吉士醬甘,偏甜個底類似酥皮但可能擺得有d 耐,已經完全唔脆食落真係無哂酥皮鬆化同一層層既口感係有d 失望,再加上一大pat 甜醬。。下次都係食番牛角包
同事派散水餅派八月堂

我之前已經食過幾款牛角包

見到佢有新款唔係牛角包,諗住一試

每個都有獨立盒,估唔到又幾好

焦糖烤布蕾

依個係焦糖烤布蕾

面頭焦糖味都幾重,仲有少少脆

布蕾其實好似係吉士醬甘,偏甜

個底類似酥皮但可能擺得有d 耐,已經完全唔脆

食落真係無哂酥皮鬆化同一層層既口感
係有d 失望,再加上一大pat 甜醬。。

下次都係食番牛角包

2020-11-30
TakeAway
$22 (Tea)
2020-11-15 421 views
觀塘apm開了八月堂,暫時光顧過兩次,第一次是和朋友share吃伯爵奶茶可頌及青檸雲朵可頌。伯爵奶茶是我和朋友favor 口味,吃入口蠻不錯,內裡有厚厚的伯爵奶茶cream,幾特別。至於青檸雲朵外形很可愛,但個人覺得比較甜,但檸檬清新味都唔錯是次一次過買五送一,點了:松露白醬蟹味可頌:用焗爐焗一焗,暖暖的香脆可口,作為咸點小食實在美味明太子可頌:甜甜咸咸的,也是很可口朱古力可頌:朱古力香甜迷戀卡士達:入面很creamy,香滑香濃起司:面頭的香濃芝士,實在很好味總括而言,款款口味也很好味道,焗一焗真係好正

是次一次過買五送一,點了:

明太子可頌:甜甜咸咸的,也是很可口
朱古力可頌:朱古力香甜
迷戀卡士達:入面很creamy,香滑
香濃起司:面頭的香濃芝士,實在很好味
總括而言,款款口味也很好味道,焗一焗真係好正
2020-10-30 472 views
牛角包🥐開左甘耐都未試過 鋪頭都幾光猛 而且位置都寛闊 堂食都舒服但係時間問題所選擇外賣左兩個一個朱古力味 一個流心 岩岩買果陣好香牛油味 放入保鮮盒 做聽日早餐結果第二日朝早 都唔記得左食 結果夜晚先食 我傻傻地唔記得叮熱 有部份霖左 有部分仲係脆 流心甜度剛好 朱古力味人只係話好味 就無.......🤦🏻‍♀️下次唔買比距食總括黎講 都放左一日 味道同脆道都可以
牛角包🥐
開左甘耐都未試過
鋪頭都幾光猛 而且位置都寛闊 堂食都舒服
但係時間問題所選擇外賣左兩個

有部份霖左 有部分仲係脆 流心甜度剛好
總括黎講 都放左一日 味道同脆道都可以
2020-10-26 230 views
係APM行街經過見到,被店內屏幕的覆盆子奶酪可頌所吸引。吃完晚飯後約九時多,就去買,結果賣晒,只剩下3-4款選擇,我最後選了青檸云朵可頌和黃金流沙可頌‧第2天早上,在微波爐叮約30秒後,流沙餡以爆晒出黎.好香好好味!!吃一個配上一杯鮮奶做早餐已經很飽了。再試埋青檸云朵可頌,可能因為凍食,口感更好,陣陣青檸加甜香味。下次會試埋其他味!!

青檸云朵可頌、黃金流沙可頌
青檸云朵可頌、黃金流沙可頌
2020-10-26 380 views
這間牛角包店長期都要排隊,興致勃勃的便買了幾個跟朋友們試試,款式實在太多了, quota有限所以非常掙扎吃那款才好。這款節日限定的萬聖南瓜球味道不錯,切開後是一大堆南瓜蓉,真的跟宣傳單張差不多。青檸雲朵可頌賣相比較標緻,充滿了聖誕氣氛,不太甜卻帶有點點的酸味,可惜我們share,牛角包切開後雲朵便碎了。焦糖布丁配搭頗有趣,我比較喜歡吃布丁,所以會推介這一款,一啖入口兩種感覺,分不清是在吃布丁還是吃牛角包了😂
2020-10-24
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
2020-10-25 210 views
左上至右下青檸雲朵可頌 $22香濃芝士. $19朱古力可頌. $18黃金流沙. $20焦糖布丁. $23蜂巢可頌. $15係賣相方面,八月堂既牛角包無礙係贏哂啦 睇到都心郁郁啊 仲有買五送一添 就忍唔住買咗 牛角包唔使講梗係好食啦 外酥內軟 但有啲少少太甜 尤其係apm限定既青檸雲朵可頌 上面白色既糖塊雖然味道不錯 但係對有啲人嚟講太甜喇 不過整體上都真係幾好味幾 推薦!
左上至右下
青檸雲朵可頌 $22
香濃芝士. $19
朱古力可頌. $18
黃金流沙. $20
焦糖布丁. $23
蜂巢可頌. $15

2020-10-23 154 views
🌟最愛炙燒明太子, 一口氣可以吃兩個😂😂依家限定期間 仲有買五送一優惠🥰.🧡炙燒明太子明太子係我既最愛, 第一次食既時候已經愛上😍明太子份量剛剛好😋.🧡燻雞起司味道偏重黑椒味, 雞似都唔會覺得柴, 幾嫩口.✌🏻.🧡矅黑芝麻第一次試, 黑芝麻味好香, 幾清新, 原來味道都好夾😀
🧡炙燒明太子
🧡燻雞起司
味道偏重黑椒味, 雞似都唔會覺得柴, 幾嫩口.✌🏻
🧡矅黑芝麻
第一次試, 黑芝麻味好香, 幾清新, 原來味道都好夾😀
2020-10-18 163 views
八月堂之牛角包🥐消費:$20-25@1 新開張,買五送一性價比:5/10賣相精緻可愛,款式繁多,鹹的甜的都有,然而味道沒有帶來任何感動,甚至沒有牛角包的香氣,就只是款式繁多的牛角包。可能要焗返熱先好食啦🙈
八月堂之牛角包🥐

消費:$20-25@1 新開張,買五送一