2017-09-08 536 views
九號水產開幕以後,每次經過也覺得人流不多,令我不禁擔心它倒閉,所以決定幫襯一下。這天只是想吃頓簡單晚餐,不想吃海鮮大餐,決定一試價格相宜的宏。以前吃過它的甜品,倒也沒有試過鹹食。網上看見評分平平,所以也沒什麼期望。平日夜晚,只有四五台客人,價錢在九號水產來說算是很便宜,而且員工非常有禮貌。點了兩個套餐,分別是冷海藻烏冬及炒海藻意粉。沒有試過海藻麵,說真的我也分不出來,但應該算是健康食品吧。海鮮炒海藻意粉很有驚喜,看似沒有什麼醬汁卻炒得很惹味,我和朋友都很愛吃。至於烏冬比較像蕎麥麵,質素也不錯,而且套餐還包了沙律、飲品、自選甜品。當然少不了吃它的招牌綠茶卷蛋。馬卡龍也不錯,不太甜也很脆,雖說是跟餐甜品,但味道種類很多。
  • 海藻炒意粉
2017-08-20 564 views
經過門口見到日式蛋卷甜點既主打餐廳便入去試試,店面乾淨光鮮,人本人店長打點。店裡主打海藻烏冬,食材全有機來自日本。我點了晚市套餐,包括有豚肉飯,烏冬,沙律,熱茶同一份細蛋卷。豚肉丼味道一般,肉汁較少,肉同洋蔥份量較少,飯卻很多,食完的送飯剩一大半碗,因為無咩汁,所以變左白飯。沙律正常,至於烏冬口感同外貌都似喬麥面,無咩味。總括而言用菜新鮮,味道較清淡簡單。最驚喜的係蛋卷,簡單形容好好味。
日本菜
2017-07-30 533 views
三個人食,有兩個餐都等左好耐。卒之等到食完即刻吹我哋走。唔係我唔想快係你啲嘢勁慢我點快俾你啊 仲要唔收信用卡諗住新開張試一試冇下次至於嘢食方面好唔好食就好一半個蛋糕唔見得特別好食同埋都偏貴原本佢唔吹我交枱我都想黎俾多次機會佢食嘅。但佢一講猶自可以後唔會再嚟

諗住新開張試一試冇下次

2017-07-29 399 views
放假好去處黃埔九號水產~宏自從黃埔有地鐵後,今日第一次同老公去行街食飯睇戲最近得知開埋九號水產,當然要去揾下好野食啦天氣熱就想食下凍野禁啱經過水產門口就有介紹食泠烏冬嘅mean,就係咁好快就決定是日晚餐嘅不二之選
2017-07-27
$115 (Dinner)
宏❤️最出名嘅卷蛋
天婦羅泠海藻烏冬定食
跟餐大蛋卷
2017-07-27 311 views
第一次係Openrice留言~好鋰意佢地個炒意粉,咖哩同卷蛋(特別係朱古力,GreenTea同埋芝麻~)次次去都係食SET,好抵,有沙律,主食,野飲(而家係紅茶,希望會有多喲選擇)同卷蛋Heard that they also have custom made bday cake to order~really want to try it once soonNeed to wait a bit during lunch hour, the servers are pretty nice thou...it is also nice to enjoy a simple tea set about 3pm:_
第一次係Openrice留言~

2017-07-21
  • 炒意粉