2020-03-15 198 views
🍭沙沙核桃糊這個是海記的特色出名甜品,香滑的合桃糊,配上了炒得很香的合桃碎,很好吃。因為合桃需加上了吃時的口感,每一口都有合桃碎及合桃露,這個配搭十分出色。🍭榴蓮與上芒果這個名字很特別,其實係楊枝甘露上加上要兩球榴槤雪糕。楊枝甘露十分好味,芒果肉及有柚子肉很多,好味。但榴槤雪糕有點兒失色,榴槤味不太重,讓喜歡吃榴槤的朋友有點失望。🍭紫薯香芋雪樂冰芋圓這個甜品當中的芋圓很好吃,很有咬勁,配上紫薯冰也十分美味。
🍭沙沙核桃糊
🍭榴蓮與上芒果
🍭紫薯香芋雪樂冰芋圓
這個甜品當中的芋圓很好吃,很有咬勁,配上紫薯冰也十分美味。
2020-03-08 186 views
海記都係我成日去嘅糖水舖,因為地點就腳,多選擇,有傳統糖水,有新式甜品,當然有好出名嘅芋圓。去過咁多次,水準都好穩定, 而且都係街坊價!依家做傳統糖水嘅店鋪越來越少沙沙合桃糊 ($27) 自家磨製,合桃味好濃,但係冇合桃苦澀味,濃稠度適中,上面叫上合桃粒粒增加口感。第一次試,覺得好唔錯,傳統糖水加上少少變化。蓮子燉鮮奶 ($31) 我嘅最愛之一!大大粒連子,蓮子好鬆化,入口即溶 ,最重要係冇一粒係苦!燉奶好滑,而且唔會好甜。紫薯芋圓系列都好好味,不過個肚無位,下次再食
海記都係我成日去嘅糖水

沙沙合桃糊 ($27)
沙沙合桃糊

蓮子燉鮮奶 ($31)
蓮子燉鮮奶

!燉奶好滑,而且唔會好甜。

紫薯芋圓系列都好好味,不過個肚無位,下次再食
蓮子燉鮮奶
  • 蓮子墩鮮奶
2020-02-29 106 views
這家糖水店第二次去了! 東西蠻好食的!看看餐牌~甜品和糖水的種類也不少!昨天一打開餐牌就看到我超想食的東西:《桂花酒釀丸子!》$24賣相方面是沒有什麼特別的啦~聞上來有一點「酒」「甜」的味道不錯!再來食上去我超愛的!超有口感~超想多食一碗啦~ 但不竟是殿粉,我也沒點啦~再說一下寶貝朋友的甜點:《薑汁雪樂冰豆腐花》$22雪樂冰就像一塊1cm左右厚的沙冰塊!賣相方面不錯!有點小新意~聞上來~ 「噢」超薑的!味道不錯的~就是一定要搭豆腐花!
這家糖水店第二次去了! 東西蠻好食的!
看看餐牌~甜品糖水的種類也不少!
昨天一打開餐牌就看到我超想食的東西:

《桂花酒釀丸子!》$24
賣相方面是沒有什麼特別的啦~
聞上來有一點「酒」「甜」的味道
不錯!
再來食上去我超愛的!
超有口感~超想多食一碗啦~
但不竟是殿粉,我也沒點啦~

再說一下寶貝朋友的甜點:
《薑汁雪樂冰豆腐花》$22
雪樂冰就像一塊1cm左右厚的沙冰塊!
賣相方面不錯!有點小新意~
聞上來~ 「噢」超薑的!
味道不錯的~就是一定要搭豆腐花!
2020-02-06 194 views
係疫情肆虐嘅一日,喺旺角依然係唔少人,食完午餐想食甜品,好多甜品舖都係下午三四點先開,喺旺角太子附近搵,其中一間一點幾已經開始有早開嘅係呢間海記甜品。嗰日一心想食芋圓,但係附近一間幾出名嘅芋圓甜品唔開,所以入到去都冇乜點諗過就叫芋圓甜品。熱嘅芋圓甜品選擇中有咋喳或者紅豆,朋友揀咗咋喳我就揀咗紅豆試吓。芋圓係有少少人工橡膠感覺既彈牙,細細粒,但份量都好足。香港來講水平都唔錯,就唔好同台灣個啲比啦。我鍾意呢款紅豆沙唔太甜,都夠沙,整體來講算係唔錯,十分飽肚。

2020-02-03 281 views
喺旺角附近食完午餐之後,同班朋友行咗去太子,想食翻個芋圓糖水,懷緬一下大家上年11月一齊去台北食嘢嘅感覺。聽講呢間海記合桃坊甜品都幾出名,就等我哋試吓佢嘅芋圓同台灣嗰啲有冇分別啦!因為我哋係平日下午兩點幾去到,所以客人都唔多,唔會話坐到好迫。甜品種類有好多款,我就叫咗熱嘅芋圓咋喳,朋友就叫咗芋圓紅豆沙同芒果腸粉。雖然碗糖水睇落細細碗,但細心一睇入面全部都係豆,芋頭,西米,仲有唔少芋圓,紫薯圓同紅薯圓,用匙羹食,每啖都會有滿滿嘅材料。不過可能我平時食開清淡啲少甜啲,碗糖水對於我來講甜左少少。芋圓好煙韌,同台灣食個啲比較上來就冇咁有芋頭嘅香味,味道比較淡,但一啲都唔人工!芋頭同啲豆煮到好淋,入口即化!朋友們都好中意芋圓紅豆沙同芒果腸粉,我試食左舊腸粉,口感好滑,不失芒果嘅香味。到最後,我仲買多碗芋圓咋喳翻屋企比家人食,佢哋都話唔錯!如果有機會,下次再去試吓其他糖水都好!

芋圓紅豆沙
芒果腸粉

2020-02-03
$35 (Lunch)
芋圓紅豆沙
芒果腸粉
2020-01-12 162 views
食完晚飯有七成飽,友人提議食埋甜品才回家,朋友帶路,行到去太子近地鐵站附近,好彩吾使排隊,可能未夠夜,點了三款,合桃芝麻,杏仁芝麻和大良燉鮮奶,我食了杏仁芝麻,好香杏仁味,不太甜

2020-01-03
2020-01-12 105 views
晚餐早食左,之後又有胃口吃甜品,天氣涼了點,可喜歡中式熱糖水!經過附近想起呢間,多款中式糖水選擇,價錢實惠!今次食呢度嘅招牌合桃露拼豆腐花,合桃露香甜幼滑,充滿合桃香味,而個豆腐花亦香滑,可調和合桃露多食嘅膩感,呢碗啡白雙併,若果豆腐花可以熱d,咁就仲好味!滿足呀!
 芝麻糊 $22質感偏稠身,芝麻味唔算太濃,亦唔會過甜🥰食得出唔係開粉既👌🏻屬中等水平📝  紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露 $34紫薯香芋雪樂冰紫薯味🍠質地好似食緊紫薯蓉一樣😋冰感唔重,唔會好易溶👏🏻紫薯既比例應該比冰多! 香芋味冰感較紫薯味重,亦比較易溶,味道同普通既香芋味雪糕🍦相若 有芋圓、地瓜🍠圓同紫薯圓,三色圓份量唔少口感頗為煙韌,又唔會咀嚼到好攰💯不過老實講,混合左紫米露、紫薯同香芋雪樂冰一齊食,分辨唔出三色圓既味道🤣 紫米露味道唔會過甜,可以食到紫米軟糯既顆粒感同紫米香氣👍🏻哩個糖水底唔差!缺點係食完會好飽🤪記得share食啊~總體而言,價錢唔算貴,份量夠大方,味道對得住價錢~加上海記比普通甜品舖營業時間早,方便食完lunch食碗糖水既人🍨🍮

芝麻糊 $22
質感偏稠身,
芝麻味唔算太濃,亦唔會過甜🥰
食得出唔係開粉既👌🏻
屬中等水平📝

紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露 $34
紫薯香芋雪樂冰
紫薯味🍠
質地好似食緊紫薯蓉一樣😋
冰感唔重,唔會好易溶👏🏻
紫薯既比例應該比冰多!

香芋味
冰感較紫薯味重,亦比較易溶,
味道同普通既香芋味雪糕🍦相若

有芋圓、地瓜🍠圓同紫薯圓,
三色圓份量唔少
口感頗為煙韌,又唔會咀嚼到好攰💯
不過老實講,混合左紫米露、紫薯同香芋雪樂冰一齊食,
分辨唔出三色圓既味道🤣

紫米露
味道唔會過甜,
可以食到紫米軟糯既顆粒感同紫米香氣👍🏻
哩個糖水底唔差!

缺點係食完會好飽🤪記得share食啊~

總體而言,價錢唔算貴,份量夠大方,味道對得住價錢~
2019-12-24 183 views
昨天晚上跟朋友吃溫過晚後,想再吃些甜品,但小朋友想吃西式甜點,大朋友要吃中式!在太子始創附近有間海記甜品店有中式又有西式啱曬不同口味的朋友😬😬店內衛生,寛敞!價格也合理!最驚喜是莎莎合桃露!果然是店中之寶!合桃露又有粒粒合桃咬口👍🏻太子又多間甜品之選了☺️其他甜味如大良燉鮮奶,可可奶凍也不差😋😋

其他甜味如大良燉鮮奶,可可奶凍也不差😋😋

2019-12-23
$30 (Last Night Supper)
2019-12-23 107 views
有朋自遠方來,食完中式小炒,梗係要帶佢食埋中式糖水啦!喺旺角原來冇乜中式糖水揀㗎,咁我哋唯有行去太子,因為印象中始創隔離係有一間食中式甜品嘅!排左約15mins 隊就入座,佢連個名都叫合桃坊甜品,咁我梗係食粒粒合桃糊啦!👉🏻 失望😖 冇諗過好似自己招牌菜咁樣,都會做到咁,香味欠奉👉🏻合桃味不重😖👉🏻甜品普遍過甜!😖👉🏻朋友說他的芝麻糊好味!但他都不是香港人,都無得對比😩👉🏻 能夠咁多年屹立不倒,而且門口仲有人排隊,應該係因為旺角無此類甜品。
👉🏻合桃味不重😖
👉🏻甜品普遍過甜!😖
👉🏻朋友說他的芝麻糊好味!但他都不是香港人,都無得對比😩
2019-12-02 185 views
海記嘅招牌合桃糊好食就應該唔使講啦估唔到菠蘿沙冰豆腐花都幾好食豆腐花夠厚實是我喜歡的口感 而且豆腐味很濃豆腐花本身已經有甜味不需要再落紅糖而且口感很滑 再配合上菠蘿食酸味和甜味 值得一試
海記嘅招牌合桃糊好食就應該唔使講啦
估唔到菠蘿沙冰豆腐花都幾好食
豆腐花夠厚實是我喜歡的口感 而且豆腐味很濃
豆腐花本身已經有甜味不需要再落紅糖
而且口感很滑 再配合上菠蘿食酸味和甜味 值得一試
2019-12-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$25 (Last Night Supper)
  • 合桃糊
  • 芒果雪花冰
2019-11-25 158 views
點了一個芒果黑珍珠,非常甜而且芒果糖水很假。跟店員說她只拿了黑珍珠給我們試,說黑珍珠本來沒有味道,是芒果汁比較甜。拿了1碗水給我們,後來又說如不滿意應早點提出,可以退錢,但事實上是店主只顧講電話,沒有理會我們的投訴。另外合桃糊亦非常甜,只吃了一半就不想再吃。只有芝麻糊是好味道的,不甜有芝麻香。

2019-11-25
$30 (Last Night Supper)
  • 沒有
2019-11-21 173 views
每一次去完旺角一定會去一定會去呢間太子食因為佢間糖水價錢真係好平糖水又好食🙈🙈!材料又足~ CP值真系好高 所以今次同一班姊妹食完飯 就帶佢地去食 食完之後真系好滿足
每一次去完旺角一定會去
一定會去呢間太子食

因為佢間糖水價錢真係好平
糖水又好食🙈🙈!
材料又足~
CP值真系好高
所以今次同一班姊妹食完飯
就帶佢地去食

食完之後真系好滿足
2019-06-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
  • 紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露
2019-09-11 372 views
大良燉鮮奶 |$26聞落已經好香,食落奶味濃郁口感香滑👍🏻👍🏻熱食真係好正🤤大力推薦大家試下沙沙合桃糊 |$27粒粒合桃碎舖滿表面味道偏甜,質感香滑有口感質地不會太稠
大良燉鮮奶 |$26
聞落已經好香,食落奶味濃郁
口感香滑👍🏻👍🏻
熱食真係好正🤤
大力推薦大家試下

沙沙合桃糊 |$27
粒粒合桃碎舖滿表面
味道偏甜,質感香滑有口感
質地不會太稠
大良燉鮮奶
大良燉鮮奶
2019-08-04 360 views
同朋友喺太子附近食完晚飯,又唔係食得太飽,於是就諗住去食返個甜品,為今晚畫上一個完美嘅句號。太子附近都好多間糖水舖,行行吓就見到呢間海記合桃坊甜品,見到門口有好多人等位同買外賣,心諗呢間咁人氣嘅糖水店應該都唔差!🔥紫霞仙子 $33個底係紫米露加椰汁,係我嘅最愛冇諗到佢會比咁多粒小丸子,呢間糖水店真係有良心!仲有幾舊香芋雪米糍,個皮夠哂薄!反而兩舊生果一粒西瓜一粒哈密瓜同個糖水唔係好夾,有啲似係夾硬擺埋落去,不過唔緊要,食生果係健康嘅!

🔥紫霞仙子 $33
個底係紫米露加椰汁,係我嘅最愛

• 紫霞仙子