自從上次食過Home Sweet既榴槤大雪之後就返唔到轉頭啦*今晚食完飯之後..特登揸車去元朗就係為左榴槤大雪去到門口見到滿滿既甜品櫃真係好治癒除左榴槤大雪..仲有芒果大雪..鮮芒果布甸..木糠布甸..忌廉泡芙..但係次次都會留返quota去食榴槤大雪但下次都想試下其他甜品...Home Sweet既d皮係我食過咁多間最薄...但薄得黎又有咬口...仲夠軟滑...煙煙韌韌而且啖啖榴槤肉好正..特登入元朗都值得既~~~
今晚食完飯之後..特登揸車去元朗就係為左榴槤大雪
去到門口見到滿滿既甜品櫃真係好治癒

但係次次都會留返quota去食榴槤大雪
但下次都想試下其他甜品...

而且啖啖榴槤肉
好正..
特登入元朗都值得既~~~
2018-10-27
TakeAway
$26 (Last Night Supper)
  • 榴槤大雪
成日都係返大夜之後嗰日Off, 收工叫老公車入元朗食糖水🤩, 終於唔係去B仔食芋頭西米露(雖然佢勁足料我都超鐘意). 今次試下元朗街坊fd介紹嘅甜品鋪, 低調嘅鋪位勝在泊附近可以安心慢慢食(320你明的💸). 雖然黎到都差唔多12點, 小小鋪位(真係好小🤣)都坐無虛席.原個椰皇燉鮮奶 (HKD42)以原個椰皇燉嘅鮮奶, 椰香由內到外完全釋放, 每一口都勁滑勁香, 份量直到開椰殻嘅切口位, 食哂仲附上長匙羹刮椰肉, 燉過嘅椰肉勁易刮起, 林林地, 感覺似食緊熱嘅椰肉Pudding🍮. 薑汁撞鮮奶 (HKD28)無啦啦咁凍, 食有薑汁嘅東西暖下先. Li個薑汁撞鮮奶係連薑汁同鮮奶融為一體的. 坊間好多自稱新派創作嘅店只會將一早預備嘅原味燉鮮奶由雪櫃拎出, 叮熱, 淋上薑汁就話係薑汗撞奶. Li個足料點係真係好重薑味, 每一口都有薑嘅微辣, 造法傳統, 驅寒首選😋

原個椰皇燉鮮奶 (HKD42)
原個椰皇燉鮮奶

薑汁撞鮮奶 (HKD28)
薑汁撞鮮奶

2018-12-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
薑汁撞鮮奶
2018-08-08 445 views
元朗糖水鋪好多,突然好想食窩夫,最近係sweet home,就試試佢鋪頭係彩隔離既轉角位,白色裝修,好簡潔,鋪頭位置得十幾個,11點黎食冇人等位,不過都好full,傳統糖水到牛奶冰窩夫咩都有,不窩夫即叫即整要等15分鐘先有,有4隻味朋友叫左好立克綿綿冰,幾新奇,未等到窩夫到已經食完啦 窩夫要左曲奇味雪糕,估唔到竟然係碗芝麻同花生湯圓,夾埋好正好好味。芝麻味係凍既,花生味係熱既,好出色,唯一就係雪糕太快溶同埋窩夫得2件

朋友叫左好立克綿綿冰,幾新奇,未等到窩夫到已經食完啦

2018-07-21
$50 (Last Night Supper)
2018-06-29 334 views
不是開在甜品街的甜品店,卻有個人之處,吸引人去食。home sweet的芒果布甸同大福都係我的心頭好。今日唔單止買了大福,更有買芒果布甸,但食哂先記起無影相。芒果布甸,芒果蓉一早融入布甸中,芒果肉在買外賣的時候,先加在布甸的面上,滿滿的芒果,完全唔吝惜,唔會酸,唔會過甜,好味。芒果大福,皮薄,芒果餡超多,每啖都食到,cream的比例唔會太多,唔會太甜,令人食完一整個都唔會太漏。味道:5/5抵食:2/5回頭率:5/5
不是開在甜品街的甜品店,卻有個人之處,吸引人去食。
home sweet的芒果布甸同大福都係我的心頭好。
今日唔單止買了大福,更有買芒果布甸,但食哂先記起無影相。
味道:5/5
抵食:2/5
回頭率:5/5
2018-06-28 354 views
心血來潮想吃點甜甜的 元朗甜品店眾多 但集團式刻板經營的不少 是晚就來試試小店吧店子小小 門面裝飾簡潔俐落榴槤大雪 $26 餐牌上建議成個用手拎住食 但因想與老公分甘同味 店員亦細心送上碟子和餐具外皮柔靭度剛好 榴槤肉塞滿大福 罪惡的美好原個椰皇燉蛋白(熱)$42 晚上8時後供應 椰皇夠「後生」椰肉一刮就出 好好味 蛋白亦香滑不會過甜 意式特濃咖啡伴雪糕 Affogato $39 雪糕口味可自選雲呢拿/ 曲奇/ 朱古力 老公選了最純粹的雲呢拿味 賣相整體不俗 咖啡味夠濃 價格相宜 不錯吃店子地方不大 但亦因此能近距離感受到店員們分工合作的温馨 喜歡是晚平凡的小幸福 會再來的

店子小小 門面裝飾簡潔俐落
榴槤大雪 $26

外皮柔靭度剛好 榴槤肉塞滿大福 罪惡的美好
原個椰皇燉蛋白(熱)$42

Affogato
意式特濃咖啡伴雪糕 Affogato $39

2018-03-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Affogato
2018-06-22 215 views
食飽飽之後又想吹下水,就諗起呢間home sweet 甜品店,第一次黎真係已經愛上了,因為外觀全白, 裝修簡潔, 畀人乾乾淨淨,重有種小浪漫嘅感覺 , 鋪面比較細, 每次嚟都要等位,不過都值得等,甜品選擇幾多,不過我獨愛佢嘅D24榴槤甜點,,佢話用馬來西亞嘅D24榴槤肉,蘆薈肉, 西米, 重有自家制嘅榴槤醬做成,我加咗9蚊要埋榴槤雪糕。。。。。。 一路食一路覺得好邪惡😂😂😂呢個甜品真係冇得頂,榴槤味好濃郁,但又唔太甜, 加9蚊嘅榴槤雪糕普普通通不過不失, 但係佢本身呢個甜品真係非常出色👍👍👍
2018-06-22
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$59 (Last Night Supper)
  • D24榴槤西米露
2018-06-10 194 views
一直都好鍾意食榴槤,同埋大愛用心製作的甜品店第一次,路過買左佢嘅榴槤大雪返屋企慢慢嘆第二次,係同朋友响隔離打完壁球後去Home Sweet 增肥😂第三次,係朋友睇過我放毒後好想試下呢個D24,咁就帶佢嚟啦D24 $50我地無+$9轉榴槤雪糕,食番佢原本嘅雲尼拿雪糕,因為覺得配榴槤雪糕會太over可以睇返D24介紹我好欣賞佢個榴槤醬益力多雪花冰$48天氣好熱,一食佢真係透心涼,唯一不足係我係對荔枝過敏,佢嘅椰果係用荔枝汁浸,好彩我食左好少分量,無出事,希望用料要稍加注意⚠️用心的甜品店不多了,會一直幫襯Home Sweet❤️打完篇食評,點解我頭先比左$107,應該$98先啱數喎,各位埋單時記得睇清楚,店員忙中有錯😂
一直都好鍾意食榴槤,同埋大愛用心製作的甜品

第一次,路過買左佢嘅榴槤大雪返屋企慢慢嘆

第三次,係朋友睇過我放毒後好想試下呢個D24,咁就帶佢嚟啦

D24 $50

可以睇返D24介紹

我好欣賞佢個榴槤醬

益力多雪花冰$48

用心的甜品店不多了,會一直幫襯Home Sweet❤️

2018-06-10
Tea
  • D24
趁食完晚飯,有時間就同男朋友去食個甜品打下躉。平時都會幫襯下,因為試過好幾次,每次叫唔同野,樣樣味道都好味間鋪頭出面睇係間白色小屋,qq地,入到地有小小細,但平日人唔太多,所以都可以舒服坐下,傾下計仔。今次黎只係嗌左好簡單的兩個甜品西瓜黑珍珠 (食到一半至記得影)平時我自己就唔係好食黑珍珠的,但碗甜品黎到後,我聞到好大陣花奶嘅奶香,就忍唔住試左奶幾啖西瓜爽口,而且都多,食到最尾都仲有落單嘅時候,侍應會講定碗甜品有冇落花奶,有咩特別材料,應該係怕有啲客人唔食東唔食西,幾細心的。腐竹雞蛋糖水糖水入面有原隻雞蛋一路𡁻舊雞蛋,男朋友問點解有咁大陣蛋味,證明舊雞蛋好夠香糖水味道唔太甜,清清地,腐竹味冇話好重,係清淡型嘅中式糖水,鍾意輕盈味道的靚女會喜歡的味道*個人較喜歡稠身啲有豆漿味嗰種Menu仲有好多款糖水揀的,佢嘅心太軟同綿綿冰都好味!下次食再分享下
趁食完晚飯,有時間就同男朋友去食個甜品打下躉。

今次黎只係嗌左好簡單的兩個甜品

西瓜黑珍珠

西瓜黑珍珠 (食到一半至記得影

西瓜爽口,而且都多,食到最尾都仲有

腐竹蛋糖水

腐竹雞蛋糖水

糖水入面有原隻雞蛋
一路𡁻舊雞蛋,男朋友問點解有咁大陣蛋味,證明舊雞蛋好夠香

*個人較喜歡稠身啲有豆漿味嗰種

這間甜品店常經過,名字ㄑHome sweet〉。我每次經過都是休息,我今日終於試到這裏甜品,我看Menu甜品的相好吸引,我叫熱蘋果燉海底椰($29)、芒果大雪($26),外賣芒果布甸($30)。等了ㄧ會,首先職員在玻璃取了芒果大雪,白色皮裏面包住芒果肉好新鮮好好味。然後蘋果燉海底椰,蘋果切了5片,海底椰是新鮮,不過我覺得糖水甜了些。外賣芒果布甸外,還有花奶。上面放了新鮮芒果粒,不同外面買ㄧ些,我打開吃芒果很鮮甜和布甸好滑。下次我會再試窩夫、朱古力心太軟和帆船等甜品。
2018-04-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Tea)
  • 芒果大雪
  • 榴槤大雪
2018-04-12 178 views
今晚到元朗食完晚飯後,友人介紹食糖水芒果楊枝甘露,好香芒果味,透心涼大雪,分別有榴槤大雪、芒果大雪,十分薄皮,好好味,尤其係呢個時間食到榴槤的產品質素十分之高真的很想encore多一個見到牆上掛滿小白屋的相,又煥醒我人生旅途又有有個目標
今晚到元朗食完晚飯後,友人介紹食糖水

芒果楊枝甘露,好香芒果味,透心涼

芒果楊枝甘露

真的很想encore多一個

大雪

見到牆上掛滿小白屋的相,又煥醒我人生旅途又有有個目標

2018-04-11
芒果楊枝甘露
大雪
食過呢間都好多次喇假期比較多人要排隊今日早左食晚飯8點多就到 唔洗排隊直入必食推介嘅係雪花冰全部都好好味個人覺得好立克味最特別最好味綠茶味芒果味都ok朱古力味就有d苦今次叫了三款一款係好立克雪花冰一款係紅豆涼粉綠茶冰一款係心太軟配雪糕好立克雪花冰$44雪花冰的口味都好多好立克味就少見配上西瓜、椰果、胚芽及練奶絕配!甜度剛剛好!淡淡都係濃郁嘅好立克味!真心推介!哈蜜瓜涼粉綠茶冰$39雪花冰想自選口味及水果配料都可以選擇Fruit & Ice呢款大大碗都只係$39而且份量都算多水果有九款任揀一款:芒果 /西瓜/蜜瓜/哈蜜瓜/香蕉/士多啤梨/紅豆/蘆薈/椰果配料有:涼粉/西米/黑珍珠自選雪花冰口味:牛奶/綠茶/朱古力味(芒果/好立克/益力多味就需要加$3)綠茶味甜度剛好水果ok涼粉比較淡味個人覺得呢款自選配搭碗較細 容易瀉出心太軟配曲奇雪糕$49雪糕口味可以選擇雲呢拿/曲奇/朱古力個人覺得朱古力比較好味曲奇味一般即叫即整嘅心太軟熱辣辣香噴噴在一刀切下去裏面濃郁嘅朱古力漿流出火山熔岩般流動好好味!推介!
食過呢間都好多次喇

一款係心太軟配雪糕

好立克雪花冰$44

雪花冰的口味都好多
好立克味就少見
配上西瓜、椰果、胚芽及練奶
絕配!甜度剛剛好!
淡淡都係濃郁嘅好立克味!
真心推介!

士多啤梨/紅豆/蘆薈/椰果
配料有:涼粉/西米/黑珍珠
自選雪花冰口味:
牛奶/綠茶/朱古力味
(芒果/好立克/益力多味就需要加$3)

綠茶味甜度剛好

2018-02-24
  • 好立克雪花冰
  • 心太軟
2017-12-22 439 views
😝😝😝😝😝😝一間好食既糖水鋪夠你同朋友開心吹水暖心一個晚上🤗🤗🤗Home sweet 係後街所以有一份小店既人情味😌店如其名 D 糖水都好有home feel 😘重點推推推推推推推推lee 個椰皇燉鮮奶個椰皇未打開就已經聞到好香呀冬天緊係想食熱野嫁啦😍😍😍一d 都無令我失望🤗大滿足!!!🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵🈵原來數量有限嫁 我地好lucky order 到last two 😝😝重有另一個驚喜係薑汁撞奶😍(sor 無圖 因為太香一黎就食左🤭)其他糖水都好足料好🈵足大愛大愛🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️
😝😝😝😝😝😝

重點推推推推推推推推lee 個

個椰皇未打開就已經聞到好香呀

冬天緊係想食熱野嫁啦😍😍😍

重有另一個驚喜係薑汁撞奶😍
(sor 無圖 因為太香一黎就食左🤭)

其他糖水都好足料好🈵足

大愛大愛
2017-12-19
$50 (Last Night Supper)
2017-12-18 317 views
之前朋友買過榴槤白雪同紅豆沙比我食,紅豆沙都ok, 榴槤大雪真係好好食。 今次食完飯經過,即刻去買幾個嚟食 晚上都多人等位,舖頭位唔多,我外賣好了。 今次只買了芒果大雪同榴槤大雪, 點解d糯米皮可以搓到咁薄咁煙un 既? 芒果大雪芒果肉好大舊,雖則果肉唔係太甜都接受到 (唔記得影)。榴槤大雪真係不得了,d cream 好幼滑,同榴槤好夾,真係好好食! (味道似猫山皇?) 食完仲唔覺‘漏’ 先好,想再食! 榴槤迷真係非試不可!原本食埋心太軟,留待下次啦!

今次食完飯經過,即刻去買幾個嚟食
榴槤迷真係非試不可!

原本食埋心太軟,留待下次啦!

榴槤白雪
2017-12-15
Dinner
榴槤白雪
2017-08-29 651 views
來到元朗人都找不到的甜品店- Home Sweet甜品超多款, 全部都想食~~~綠茶窩夫配雪糕 (可選曲奇, 朱古力, 雲呢拿)窩夫綠茶味濃, 配上紅豆和忌廉失色在不夠脆~焦糖燉蛋的樣子咖啡XX就熱咖啡淋上去雪糕和餅干這不就是TIRUMISU 嗎?!覺得smoky ice 的比較好吃P.S. 甜品整體味道很好, 但曲奇雪糕是鹹的?!
來到元朗人都找不到的甜品店- Home Sweet
甜品超多款, 全部都想食~~~
綠茶窩夫配雪糕 (可選曲奇, 朱古力, 雲呢拿)
窩夫綠茶味濃, 配上紅豆和忌廉
失色在不夠脆~
焦糖燉蛋的樣子
咖啡XX
就熱咖啡淋上去雪糕和餅干
這不就是TIRUMISU 嗎?!
覺得smoky ice 的比較好吃
P.S. 甜品整體味道很好, 但曲奇雪糕是鹹的?!
2017-08-29 396 views
元朗甜品店何其多, 有些開於角落隱於市, 依然客人不絕精品甜點Home Sweet楊枝金露豆腐花味道不錯, 沒什麼特別漂亮的肉桂蘋果配雪糕類似蘋果金寶, 但這個是內餡焗好, 再放進新鮮蘋果裡用蘋果做容器, 漂亮又不浪費當然, 味道也是好吃的
元朗甜品店何其多, 有些開於角落隱於市, 依然客人不絕
精品甜點Home Sweet
楊枝金露豆腐花
味道不錯, 沒什麼特別
漂亮的肉桂蘋果配雪糕
類似蘋果金寶, 但這個是內餡焗好, 再放進新鮮蘋果裡
用蘋果做容器, 漂亮又不浪費
當然, 味道也是好吃的
Tea