2023-08-05 119 views
好鍾意飲茶🫖嘅小編最近又發掘到一間食新派點心嘅餐廳🍴😍 實在係太興奮喇,一早就食厭咗酒樓嗰種舊式點心🤣雖然點心來來去去都係嗰幾款,不過呢一度勝在有幾款創意點心同埋好味道!一齊睇吓小編嗌咗咩點心😋安格斯牛肉球~👉🏻用上安格斯牛肉整,所以非常有咬口同埋有鮮味😋⭐️⭐️青芥脆蝦小漢堡⭐️⭐️👉🏻小編大推嘅點心😍 呢個小漢堡精緻得嚟都飽肚,入面夾住蝦肉、青芥末同埋蔬菜,口感清新,而且仲好夾⭐️⭐️彩絲蒜香牛柏葉⭐️⭐️👉🏻小編飲茶必食😋 上碟傳來陣陣蒜香,啱啱大家一齊share🤍⭐️⭐️黑松露蒸燒賣⭐️⭐️👉🏻燒賣上面有少少黑松露,所以食落嘅時候更加惹味😋 一碟兩件唔怕食唔晒懷舊芝麻卷👉🏻作為飯後甜品係一個唔錯嘅選擇,有淡淡的芝麻味亦都唔係好甜豉汁蒸肉排👉🏻傳統點心之一,正常發揮蟹肉帶子蘆筍餃👉🏻覺得呢一個點心係最精緻嘅一款‼️ 雖然小編對蘆筍冇乜特別好感,但唔知點解佢嘅賣相令到我會唔抗拒🤣 加埋滿滿嘅蟹肉喺面更加吸引⭐️⭐️竹炭流沙包⭐️⭐️👉🏻呢個真係真。流沙包😂 會流沙㗎‼️ 同埋要趁熱食,食到熱辣辣嘅流沙餡料真係大滿足蜜味叉燒包👉🏻飲茶必食嘅叉燒包😋 叉燒軟腍好食冬筍活剝鮮蝦餃王👉🏻一碟兩件嘅蝦餃,小編當時已經食咗好多

一齊睇吓小編嗌咗咩點心😋
安格斯牛肉球~
👉🏻用上安格斯牛肉整,所以非常有咬口同埋有鮮味😋

⭐️⭐️青芥脆蝦小漢堡⭐️⭐️

⭐️⭐️彩絲蒜香牛柏葉⭐️⭐️

⭐️⭐️黑松露蒸燒賣⭐️⭐️

懷舊芝麻卷

豉汁蒸肉排
👉🏻傳統點心之一,正常發揮

蟹肉帶子蘆筍餃

⭐️⭐️竹炭流沙包⭐️⭐️

蜜味叉燒包
👉🏻飲茶必食嘅叉燒包😋 叉燒軟腍好食

冬筍活剝鮮蝦餃王
👉🏻一碟兩件嘅蝦餃,小編當時已經食咗好多款有蝦嘅點心,感覺上呢個冇乜特別🤣

⭐️⭐️白灼唐生菜🥬⭐️⭐️
👉🏻份量都唔少嘅唐生菜,補充下維他命ABC😋

⭐️⭐️脆炸墨蝦荔枝球⭐️⭐️
👉🏻第一次食所以覺得好新鮮,想講蝦肉×墨魚加埋一齊真係好彈牙‼️同埋個樣真係好似荔枝🤣

⭐️⭐️厚切金粟叉燒腸⭐️⭐️
👉🏻因為嗌咗太多蝦嘅關係,所以腸粉嗌咗叉燒😋 睇相都見到皮薄餡靚😍

必食嘅點心已經喺上面用星星⭐️⭐️括住咗俾大家做參考😋 餐廳地點都幾就腳,尖沙咀地鐵站行2分鐘就到🚉 環境方面就非常闊落,圓枱為主方便傾計,無論係三五知己或者屋企人gathering 都冇問題😇😇

對 滾得棧 既印象就系一間火鍋店🍲但佢地最近竟然推出左午市點心時段🧐咁我就心諗..認真呢?吾系做開點心既店..會吾會中伏嫁?🤔好奇之下就上去一探究竟🔍點知又估吾到幾高質喎🤩好有尋到寶既感覺✨☻蟹肉帶子露荀餃|ᴴᴷᴰ38賣相精緻✨而且有滿滿既餡料😗無過多調味,但反而突顯出佢既鮮味😉☻脆炸墨蝦荔枝球|ᴴᴷᴰ42呢個外型好吸睛😍整到好似粒荔枝咁✨外層系脆米粒,裡面系爽口彈牙既墨魚加蝦肉😋☻冬筍活剝鮮蝦餃皇|ᴴᴷᴰ26皮薄😌 蝦肉一樣系爽口彈牙👍🏻👍🏻👍🏻☻黑松露蒸燒賣|ᴴᴷᴰ26大大粒🤩 加上黑松露點綴,味道更昇華😗☻竹炭流沙包|ᴴᴷᴰ28一摵開爆晒d餡出黎😍好香咸蛋黃味🤤但我地食既時候已經攤凍左一段時間,如果早少少襯熱食 應該仲正😂☻鮮上肉響鈴腸|ᴴᴷᴰ38平時都系見過腸粉入面包油炸鬼,呢個竟然包響鈴,而響鈴入面仲釀左蝦肉🦐同豬肉🐖真系幾特別👍🏻👍🏻同埋佢既皮幾薄 吾錯😉☻彩絲蒜香牛柏葉|ᴴᴷᴰ28口感爽脆 索晒d湯汁 夠晒入味👍🏻👍🏻☻懐舊芝麻卷|ᴴᴷᴰ24略嫌吾夠芝麻味,濃d會更好🥹
對 滾得棧 既印象就系一間火鍋店🍲
但佢地最近竟然推出左午市點心時段🧐
咁我就心諗..認真呢?
吾系做開點心既店..會吾會中伏嫁?🤔
好奇之下就上去一探究竟🔍
點知又估吾到幾高質喎🤩
好有尋到寶既感覺✨

☻蟹肉帶子露荀餃|ᴴᴷᴰ38
賣相精緻✨而且有滿滿既餡料😗
無過多調味,但反而突顯出佢既鮮味😉

☻脆炸墨蝦荔枝球|ᴴᴷᴰ42

☻冬筍活剝鮮蝦餃皇|ᴴᴷᴰ26
皮薄😌 蝦肉一樣系爽口彈牙👍🏻👍🏻👍🏻

☻黑松露蒸燒賣|ᴴᴷᴰ26
大大粒🤩
加上黑松露點綴,味道更昇華😗

☻竹炭流沙包|ᴴᴷᴰ28
一摵開爆晒d餡出黎😍
好香咸蛋黃味🤤
但我地食既時候已經攤凍左一段時間,
如果早少少襯熱食 應該仲正😂

☻鮮上肉響鈴腸|ᴴᴷᴰ38
平時都系見過腸粉入面包油炸鬼,
呢個竟然包響鈴,而響鈴入面仲釀左蝦肉🦐同豬肉🐖
真系幾特別👍🏻👍🏻
同埋佢既皮幾薄 吾錯😉

☻彩絲蒜香牛柏葉|ᴴᴷᴰ28
口感爽脆 索晒d湯汁 夠晒入味👍🏻👍🏻

☻懐舊芝麻卷|ᴴᴷᴰ24
略嫌吾夠芝麻味,濃d會更好🥹
$150 (Lunch)
  • 脆炸墨蝦荔枝球
2023-08-02 741 views
記得之前有講過剛係尖沙咀開分店嘅滾得棧,不嬲都知佢天后店有點心食,但咁耐都無食過,無諗過呢度咁快可以同樣供應點心,一嘗心願。星期日下午,十二點好彩唔算多人,可能仲未多人知,順便幫朋友媽媽慶祝生日。第一樣野要講一定係傳統灌湯餃,呢種傳統做法香港已經唔多見,唔係平時成碗湯咁,剩係呢點已經知佢好心機,老人家見到都有好多回憶。之前係某餐廳見過嘅脆炸墨蝦荔枝球,做得非常精美,蝦肉嘅爽滑同墨魚嘅鮮香,絕對又係心思之作。我個人最覺得正嘅係青芥脆蝦小漢堡,聽師傅話佢係手工製,就算飽加上芝麻呢個過程都係自家,見上少少wasabi,味道剛剛好。鮮上肉響鈴腸又係超正,腸粉入面加上響鈴同其他食材,就咁睇都知好要心機,仲要個響鈴keep住好脆,不能錯過。冬筍活剝鮮蝦餃同黑松露蒸燒賣,我都唔知選邊個好,蝦餃好大隻,啲蝦多到湧出黎,朋友B先生大讚黑松露蒸燒賣嘅味道勁獨得,不過要我選擇還是蝦餃好。仲有好多點心都值得讚,大家下次去尖沙咀飲茶要試下去火鍋店呢個唔多人知嘅飲茶彩蛋。

大家對這間人氣火鍋店應該不陌生吧🔥 除了火鍋外,餐廳尖沙咀及天后分店中午時段更設有點心,多款傳統及新式點心全部手工製作,水準相當不錯👍🏻 ▫️當天跟家人到訪後,都對其讚不絕口💚 下次還要再訪🫶🏻▫️❥$𝟰𝟮 脆炸墨蝦茘枝球🥢◂ ◂ 酥脆的造型像極了新鮮的荔枝,遠看栩栩如生👍🏻◂ ◂ 爽彈的餡料蘸上酸甜醬更是滋味👅▫️❥$𝟱𝟴 傅統灌湯餃🥟◂ ◂ 薄薄一層的外皮包著熱乎乎的湯汁,店員叮嚀要小心食用🔥◂ ◂ 中間包著帶子、大蝦及材料,湯汁鮮甜無比,大愛呀💛▫️❥$𝟯𝟴 青芥脆蝦小漢堡🍔◂ ◂ 餐廳的招牌點心之一,小巧可愛的造型真想一口吃下🫦◂ ◂ 蝦肉爽彈,加了青芥末及蔬菜,味道清新▫️❥$𝟯𝟴 鮮上肉響鈴腸🥢◂ ◂ 另一款招牌點心,第一次品嚐到如此特別的腸粉😍◂ ◂ 香脆的響鈴包裹著蝦肉、豬肉,外層再來一層腸粉皮集齊鮮、脆、爽,口感豐富,好喜歡呀❤️▫️❥$𝟯𝟴 蟹肉帶子露筍餃🥟◂ ◂ 原本是旁邊客人先ᴏʀᴅᴇʀ,結果看到其精緻的賣相忍不住也來了一份🙊◂ ◂ 蟹肉帶子塞得滿滿的,再用蟹籽作點綴,很華麗呢🥳◂ ◂ 扎實的餡料口感很豐富▫️❥$𝟮𝟲 冬筍活剝鮮蝦餃皇🦐◂ ◂ 一顆足夠半個手掌大,蝦肉爽彈鮮◂
▫️
當天跟家人到訪後,都對其讚不絕口💚 下次還要再訪🫶🏻
❥$𝟰𝟮 脆炸墨蝦茘枝球🥢
◂ ◂ 酥脆的造型像極了新鮮的荔枝,遠看栩栩如生👍🏻
◂ ◂ 爽彈的餡料蘸上酸甜醬更是滋味👅
❥$𝟱𝟴 傅統灌湯餃🥟
◂ ◂ 中間包著帶子、大蝦及材料,湯汁鮮甜無比,大愛呀💛
❥$𝟯𝟴 青芥脆蝦小漢堡🍔
◂ ◂ 餐廳的招牌點心之一,小巧可愛的造型真想一口吃下🫦
◂ ◂ 蝦肉爽彈,加了青芥末及蔬菜,味道清新
❥$𝟯𝟴 鮮上肉響鈴腸🥢
◂ ◂ 另一款招牌點心,第一次品嚐到如此特別的腸粉😍
◂ ◂ 香脆的響鈴包裹著蝦肉、豬肉,外層再來一層腸粉皮
集齊鮮、脆、爽,口感豐富,好喜歡呀❤️
❥$𝟯𝟴 蟹肉帶子露筍餃🥟
◂ ◂ 蟹肉帶子塞得滿滿的,再用蟹籽作點綴,很華麗呢🥳
◂ ◂ 扎實的餡料口感很豐富
❥$𝟮𝟲 冬筍活剝鮮蝦餃皇🦐
◂ ◂ 一顆足夠半個手掌大,蝦肉爽彈鮮
◂ ◂ 絕對是皮薄餡靚👍🏻
◂ ◂ 幼細的一條香脆可口
❥$𝟮𝟴 彩絲蒜香牛柏葉🐮
◂ ◂ 口感爽脆味道清新
❥$𝟮𝟴 醬皇蒸鳳爪🐥
◂ ◂ 朋友獨吃一籠,應該也很不錯
2023-07-29 100 views
同一班朋友上次打完邊爐後先知呢度原來有得飲茶。首先要推薦嘅係青芥脆蝦小漢堡,好好食,唔記得喺邊度食過,聽講呢個點心由包到料都係全人手做。鮮響鈴腸,我最愛呢個,未食過咁嘅炸両腸粉。傳統灌湯餃,需預訂,不過唔係話食就有,想要傳統味,不可錯過。用上安格斯牛肉的牛腸,好有睇頭。鮮蝦炸雲吞同芝心鹹水角,呢度處理炸物處理得好好。脆炸墨蝦荔枝球,你睇呢個荔枝造型真係好靚,又有蝦又有墨魚,又靚又好食。冬筍活剝鮮蝦餃皇同黑松露蒸燒賣,一定要食,最鍾意係一粒粒叫,新鮮做一定好。傳統馬拉糕,朋友話勁好食,我都幾鐘意。七味虎皮尖椒,夠辣夠爽,最重要係啲肉好爽好新鮮。愛心白汁芝士磨菇雞批,唔係個個鐘意,因為有啲膩。迷你清酒雲吞雞 ,個雲吞真係好似晚上嘅打邊爐嘅菜式,一定啱食。甜品三種,桃膠雪耳燉3.6牛乳,迷你法式焦糖燉蛋同懷舊芝麻卷,前兩者好鍾意,後面就麻麻。
同一班朋友上次打完邊爐後先知呢度原來有得飲茶。

鮮響鈴腸,我最愛呢個,未食過咁嘅炸両腸粉。

用上安格斯牛肉的牛腸,好有睇頭。

鮮蝦炸雲吞同芝心鹹水角,呢度處理炸物處理得好好。

傳統馬拉糕,朋友話勁好食,我都幾鐘意。

七味虎皮尖椒,夠辣夠爽,最重要係啲肉好爽好新鮮。

愛心白汁芝士磨菇雞批,唔係個個鐘意,因為有啲膩。

2023-07-07 571 views
一向幫襯開油麻地店,覺得食物不錯,火鍋店居然糯米飯,炸蝦餅也非常出色。火鍋食材新鮮,豬面青正。唯一要彈的是細碟咗😅最值得一讚是服務態度👍👍幾個後生仔,後生女都非常有禮貌。一定會繼續幫襯😋😋
2023-06-18 817 views
大家都記得我推薦過油麻地滾得棧嗎?有留意都見過佢油麻地店結業嘅消息,放心佢只係搬咗去尖沙咀,喺雲來軒嘅舊址,附近有個巨大嘅廣告牌,你一定知道喺邊。上星期佢試業,一晚同咗兩班朋友食,大家都非常滿意。最欣賞嘅當然係佢嘅牛肉,仲有龍蝦同象拔蚌刺身,仲有超大舊嘅花膠嘅花膠雞湯底。今晚仲食咗幾個菜式不錯,例如午餐肉,多種唔同嘅手打丸,仲有貴妃蚌。大家千祈唔好錯過仲有好好食嘅辣雞煲,胡椒豬肚湯底,好多唔同嘅火鍋料都非常精彩。要快啲再約朋友過嚟打邊爐。

大家都記得我推薦過油麻地滾得棧嗎?

上星期佢試業,一晚同咗兩班朋友食,大家都非常滿意。

要快啲再約朋友過嚟打邊爐。