2011-01-28 32 views
夜晚個frd想食雪糕,12noon咩haagen daz都刪哂啦…所以最後就去左燈火通明既許留山食個糖水~佢個熱糖水又幾有稔頭,好似一人邊爐咁有個火o係下面熱住,望落都幾靚~望落其實個size都幾細,不過食落都ok既~我好鍾意佢d好似冰又好似雪糕咁既球,好入味又好好味!好似許留山獨有咁~ 呢間許留山環境幾好呀,又唔會好逼,所以都幾鍾意~
所以最後就去左燈火通明既許留山食個糖水

佢個熱糖水又幾有稔頭,
好似一人邊爐咁有個火o係下面熱住,
望落都幾靚~
紫米露
栗子露
望落其實個size都幾細,不過食落都ok既~
金菠蘿唔知咩撈
我好鍾意佢d好似冰又好似雪糕咁既球,
好入味又好好味!好似許留山獨有咁~

呢間許留山環境幾好呀,
又唔會好逼,所以都幾鍾意~

2011-01-21
金菠蘿唔知咩撈
栗子露
紫米露
2010-12-23 31 views
“雙撈”, 我都好耐無食許留山了, 市面實在太多新開的甜品店, 每天吃一間, 有排都吃不完, 上台時發現食品好似比以前的細了很多, 不知是否錯覺, 一小碗生果, 全部淡茂茂, 唯一好味的是另一碗冰, 兩併: 芒果併棷子, 其實只是雪榚冰而已,要$38是在系太貴喇唔低食啊
“雙撈”, 我都好耐無食許留山了,
市面實在太多新開的甜品店, 每天吃一間, 有排都吃不完,

上台時發現食品好似比以前的細了很多, 不知是否錯覺,

一小碗生果, 全部淡茂茂, 唯一好味的是另一碗冰,

兩併: 芒果併棷子, 其實只是雪榚冰而已,

要$38

是在系太貴喇

唔低食啊
2010-12-22
2010-11-02 29 views
从澳洲牛奶公司出来,漫无目的的走,只是为了探访香港美食。一抬头,发现了许留山。真的跟大家说的一样,走在大街上随处可见的甜品店。每天都有不同的特价产品,我就选了当日特价-芒椰芦荟爽,HKD13元(原价HKD18元),可以拉八达通哦!买了直接带走,看着挺诱人的,很colorful,吃口一般般,芒果不多,芦荟不少,没有想象中的惊艳,纯属到此一吃罢了。
从澳洲牛奶公司出来,漫无目的的走,只是为了探访香港美食。

一抬头,发现了许留山。

真的跟大家说的一样,走在大街上随处可见的甜品店。

芒椰芦荟爽-一般般
店面小小的,但是很干净
墙上的介绍
大大的招牌
每日特价
2010-10-27
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$6.5 (Tea)
店面小小的,但是很干净
墙上的介绍
大大的招牌
每日特价
2010-06-27 4 views
請完朋友食飯,佢好客氣話要請返我食甜品!我好鍾意食甜品!攪到我幾開心呀!睇見 Menu,其實許留山啲甜品都唔平!好多都要 $30 以上!仲要係 made of 生果!我食少少甜品已經好滿足,唔使食大大兜嘅棉花冰。椰汁紅豆糕 ( $10 ) 係我嘅選擇,好似椰汁砵仔糕,有久違了的味道!有些紅豆如大豆般「大」粒!跟椰汁砵仔糕不同之處只係無咗砵仔糕果種少少黏嘅感覺!水蜜桃流心 ( $15 ) 係朋友嘅選擇。( 詳細食評,請見早幾日(灣仔)許留山個食評!) 其實係我嘅推介!我俾部手機佢睇我最近影嘅食物相,佢話水蜜桃流心個樣好吸引!一於要試吓!朋友請我食甜品,仲多謝返我慳佢個銀包喎!
請完朋友食飯,佢好客氣話要請返我食甜品
我好鍾意食甜品!攪到我幾開心呀!

睇見 Menu,其實許留山啲甜品都唔平!

好多都要 $30 以上!仲要係 made of 生果!
我食少少甜品已經好滿足,唔使食大大兜嘅棉花冰。

朋友請我食甜品,仲多謝返我慳佢個銀包喎!

椰汁紅豆糕
2010-06-23
$12.5 (Last Night Supper)
椰汁紅豆糕
2010-03-22
食左新出的滋味方塊~配mango 汁同埋生果~個mango 汁係許留山一般的水準~唔錯~可惜..佢呢個滋味方塊..一d 都唔滋味...d 方塊係一d 味都食唔出gei..好似一d 冇味的jelly 咁..nothing special...有d 失望........
食左新出的滋味方塊~
配mango 汁同埋生果~
個mango 汁係許留山一般的水準~唔錯~

可惜..佢呢個滋味方塊..一d 都唔滋味...

d 方塊係一d 味都食唔出gei..

好似一d 冇味的jelly 咁..
nothing special...
有d 失望........

滋味方塊
2010-02-15
2010-01-12
許留山主張買兩杯另一杯特價.咁緊係買兩杯啦!!!!是日下午茶:- 芒椰奶爽我只會叫呢個外賣,習慣了~未試過吃到酸芒果, 有個jelly底,幾得意.
許留山主張買兩杯另一杯特價.咁緊係買兩杯啦!!!!

是日下午茶:-
芒椰奶爽
我只會叫呢個外賣,習慣了~
未試過吃到酸芒果, 有個jelly底,幾得意.
$20 (Tea)
2009-09-22 6 views
以前總是喜歡到許留山吃小丸子系列的甜品,但現在誘惑太多了,多選擇就自然身不由己。每次吃完煎炸的東西都喜歡到許留山喝杯銀菊露又或者五花茶,清甜可口,又能消熱氣。自己比較喜歡菊花的茶味,菊花具有養肝明目、清心、補腎、健脾和胃、潤喉、生津,以及調整血脂等功效。常飲本品,春暖去濕、夏暑解渴、秋日解燥、冬季清火。真的是健康人生牙!

真的是健康人生牙!
銀菊露
2009-09-18
銀菊露
2009-08-18 27 views
一早出到來問機票, 問完哂價錢, availability, 搞掂哂睇衫前去食少少野. 不打算多食的我們就先來甜品打底. 銀行中心一出來, 我便被拉到入許樓山, 一早就要撈一撈野. 芒果撈野, 一向是許留山既名物, 下有芒果雪糕, 上有什果等等. 夠冰涼可口. 但整份甜品完全取決於芒果本身. 上面層好食, 水果夠新鮮, 當然是好, 若芒果是酸的話, 成份撈野就大打折扣. 今次呢砵撈野, 芒果未算最甜, 所以切忌食西瓜, 蜜瓜先. 不然就大大影響芒果既味道. 之後我叫了一個芒果椰什珍珠什麼的, 感覺椰汁唔夠, 搞勻都無補於事, 所以淨係覺得我飲緊芒果既飲品. 餃子, 就一般行貨物品, 皮雖然夠薄, 但真的非常普通. 我們二人特登揀樓上坐, 沒人時, 幾好, 多人時, 就會好重壓迫感.

餃子, 就一般行貨物品, 皮雖然夠薄, 但真的非常普通.

$22 (Lunch)
2009-07-26 11 views
行行吓想食龜苓膏,可以清熱氣Y嗎~~所以同男朋友就去度呢間食,因客人冇咁多,又坐的舒服D~~ 龜苓膏: 又唔苦可以清熱氣,仲可以當甜品咁食,唔錯唔錯咖哩什錦: 咖哩味濃,又入味又夠辣芒果糯米糍: 細細粒內裡芒果肉好甜Y因在母親節時買了兩套龜苓膏券TOTAL 22張,所以食龜苓膏不用比錢,只要用龜苓膏券就OK啦,咖哩什錦$20(如一至五食,用會員卡食有75折架),惠顧任何食品+$7可換購兩粒芒果糯米糍.
行行吓想食龜苓膏,可以清熱氣Y嗎~~
所以同男朋友就去度呢間食,因客人冇咁多,又坐的舒服D~~
龜苓膏: 又唔苦可以清熱氣,仲可以當甜品咁食,唔錯唔錯
咖哩什錦: 咖哩味濃,又入味又夠辣
芒果糯米糍: 細細粒內裡芒果肉好甜Y

靈芝龜苓膏
咖哩什錦
2009-07-25
靈芝龜苓膏
咖哩什錦
2009-07-20 12 views
印像中在許留山坐得唔舒服又頗貴,所以一直都只買外賣飲品,今日遇著下雨便坐低幫襯下,點知有意外驚喜^^芒果3重奏$30:個名係我改嫁,有3份細細份的芒果口味甜品,雖然份量看起來都頗細,但放得好精緻~而且我就最心多,鍾意樣樣試D,呢個甜品合晒我心意~小丸子是我一向的喜愛,糯米糍香甜軟棉,最後那而雪糕配點透明粉的則冰凍可口~~好好味呀!食甜品最開心都係可以同朋友仔邊食邊嘻嘻哈哈,真係由心甜出來呢

甜品最開心都係可以同朋友仔邊食邊嘻嘻哈哈,真係由心甜出來呢
芒果3重奏
2009-07-16
$30 (Last Night Supper)
芒果3重奏
2009-06-27 10 views
今日個天好熱,放咗工經過旺角許留山見到有3款西柚爽嘅產品,即刻俾佢吸引咗。因爲平時都鍾意飲西柚汁,又鍾意食芒果,所以呢款飲品啱啱好滿足到我。佢有三隻味,西柚芒果爽、西柚蘆薈爽同埋西柚雪蛤爽。之前飲開芒椰芒果爽,好鍾意佢d芒果爽,芒果味好濃,但係見到個西柚蘆薈爽我又想試,唔知買邊個好。朋友話佢鍾意西柚芒果爽,甘佢就揀咗芒果,我就唔使諗揀咗西柚蘆薈啦。本身一杯$20,我同朋友一齊買就$32兩杯,好抵呀!因爲好熱,所以飲得好快。同埋好鍾意蘆薈爽入邊嗰舊大jelly,好爽好滑,仲有d蘆薈味。一啜就啜咗一半入口,個感覺真係好過癮。因爲我一開始冇攪開佢,分開飲咗西柚嗰層同蘆薈嗰層,d味道好自然,果然係真材實料。西柚味好濃,蘆薈味淡淡地唔會太甜,朋友提我攪勻嗮佢,兩隻味一齊入口仲好味,又真係喔,西柚嘅少少苦味同蘆薈嘅少少甜味溝埋一起,又苦又甜係我最愛。D蘆薈粒好好味,幾清新。我都試咗個芒果味,d芒果jelly不嬲都甘好味架啦,本身以爲芒果同西柚兩隻味可能唔係好夾,但係原來都幾好幾特別喔,之前從來未試過,不愧係許留山,d芒果無論點整都係甘好味!

2009-06-16
  • 西柚蘆薈爽,西柚芒果爽
2008-12-25 7 views
同朋友行街,朋友話口渴想飲野,見到許留山本黎想買"芒椰雪蛤爽"點知叫錯左,叫成"芒椰蘆薈爽",雖然2杯一齊買只係$28,但真係飲過一次就算了... ... 唔會再試law~ 成杯野係冇蘆薈的,雖然係杯裝,但我覺得唔係飲品,似甜品多d,成杯都係0者哩
$14 (Other)
2008-09-29 5 views
如果我冇記錯, 呢個係 芒之戀 ! 上圖 係亮晶晶 (似河粉多) + 芒果肉 (OK 唔酸) + 雪糕冰 !左圖 係小丸子 + 芒果汁 (肉)下圖: 芒果條 + 芒果燸米磁 咁多都係 $35 咋, 抵到嘔男友勁鍾意 ! 話果 芒果燸米磁 好好味 ! 唔錯 !位好逼 ! 唔會坐得舒服 !
如果我冇記錯, 呢個係 芒之戀 !
左圖 係小丸子 + 芒果汁 (肉)
下圖: 芒果條 + 芒果燸米磁
咁多都係 $35 咋, 抵到嘔

男友勁鍾意 ! 話果 芒果燸米磁 好好味 ! 唔錯 !

位好逼 ! 唔會坐得舒服 !
新款式 ,三合一
$35 (Last Night Supper)
新款式 ,三合一
  • 芒之戀
2008-09-13 29 views
吃完正餐,是時候吃甜品。朋友說燕窩不錯,很滑。多芒小丸子之小丸子,不過是湯圓仔,我覺得有點硬。多芒亮晶晶,用的是類似啫喱之類之物體,頗有口感。芒果依然有水準,值得一讚。但不知道為什麼,店面的後半部好像僭建出來的,沒有裝修,好奇怪
吃完正餐,是時候吃甜品
朋友說燕窩不錯,很滑。
多芒小丸子之小丸子,不過是湯圓仔,我覺得有點硬。
多芒亮晶晶,用的是類似啫喱之類之物體,頗有口感。
燕窩燉蛋白
多芒小丸子
多芒亮晶晶
2008-05-24 5 views
我唔中意食芒果,所以次次去都係叫呢個紅白小丸子$25~勁好食!!!!!紅係紅豆蓉,白係椰汁,仲加左d蘆薈,最愛係小丸子,口感一流~~唯一可以彈既係椰汁啦.....冇乜椰汁味
我唔中意食芒果,所以次次去都係叫呢個紅白小丸子
$25~
勁好食!!!!!
唯一可以彈既係椰汁啦.....冇乜椰汁味
  • 紅白小丸子