2009-10-21 13 views
第一次去非連鎖式gei甜品店~仲要唔o係旺區~估唔到有意外驚喜~今次同朋友去試左心太軟併雪糕+窩夫併雪糕+麻蓉湯丸樣樣都好好食~~特別係d icecream..蕃薯味n柚子味非常特別同好味~出面絕對食唔到!!!個湯丸細細粒..d皮好薄..聽講好似係自己整gei..正!!!仲有d蕃薯糖水底~~忍唔住飲哂~~~ 極力推介!!仲有,我同朋友坐左好耐傾左成晚~~但員工gei態度都好好~!!!

今次同朋友去試左心太軟併雪糕+窩夫併雪糕+麻蓉湯丸
樣樣都好好食~~

極力推介!!

仲有,我同朋友坐左好耐傾左成晚~~
但員工gei態度都好好~!!!
2009-10-20
  • 湯丸
  • 雪糕
2009-10-12 20 views
我們成班朋友昨天去了風信子食甜品,因為朋友介紹好吃。地點雖然是有點難找,但入去後發覺鋪面光鮮,而且以紫色作主調,襯托一些以風信子作主題的裝飾,感覺別緻乾淨。點菜時老闆好客熱情介紹他們的招牌甜品,那就試試吧!先來了送的芒果米,看來不是很大舊,但一咬開,皮薄而芒果又大又多汁!真比坊間一些看來大粒但粒芒果得那丁點兒的好多了。然後是法式焦糖燉旦,感覺涼涼的,女士們試了都說很好吃。再來了朱古力心太軟伴雪糕,心太軟的朱古力一切開就漏出來,大家都爭著搶吃!雪糕味道誠意推薦柚子味的,大家都讚好!之後的原味法式梳乎里,由於太好吃啦,被友人快手清光,所以沒甚麼機會試真味道,但看來應該好吃囉還有香蕉窩夫伴雪糕,是幾特別的甜品,以前都沒有機會嘗試,它除了看來好吃,吃下也是好好吃!更適合一些想有飽肚感或咬口感的朋友。休息一會後大家還未想停,再叫了香蕉西米布甸和湯丸。香蕉西米布甸很重香蕉味,西米不多,但我反而喜歡;中式糖水湯丸也弄得好吃,想吃中式糖水的朋友也有選擇。是次由於光臨的時間接近半夜,所以人客較少,看著光鮮的裝潢,吃著好吃的甜品,慢慢聊天是很好的享受。沒甚麼可以批評,連乾淨的洗手間也有提供,下次再去要再多
我們成班朋友昨天去了風信子食甜品,因為朋友介紹好吃。
點菜時老闆好客熱情介紹他們的招牌甜品,那就試試吧!

然後是法式焦糖燉旦,感覺涼涼的,女士們試了都說很好吃。

休息一會後大家還未想停,再叫了香蕉西米布甸和湯丸。

沒甚麼可以批評,連乾淨的洗手間也有提供,下次再去要再多試其他款式。
2009-10-11
  • 西式甜品那COLUMN
2009-09-26 6 views
其實在這條充滿車房、五金舖、雜貨舖的街上突然有一間精緻的甜水舖 確實有點格格不入點了一個招牌的香蕉西米布甸 女朋友要了一個朱古力雪糕窩夫先來的是布甸 整個都好蕉味 令香蕉反而有點失色窩夫比較遲來 份量好多 像吃了2個麵包似的可惜味道依然一般 只有朱古力雪糕是有保證食物確實是不太好 不過環境真的不錯 其中一副大掛畫也很有感覺一班後生仔也好有heart(不知是否股東還是只是路過的朋友)希望佢地能繼續做落去
其實在這條充滿車房、五金舖、雜貨舖的街上
突然有一間精緻的甜水舖 確實有點格格不入

點了一個招牌的香蕉西米布甸 女朋友要了一個朱古力雪糕窩夫
先來的是布甸 整個都好蕉味 令香蕉反而有點失色
窩夫比較遲來 份量好多 像吃了2個麵包似的
可惜味道依然一般 只有朱古力雪糕是有保證

希望佢地能繼續做落去
2009-09-24
$25 (Other)
2009-09-04 21 views
昨天去了風信子食午餐,其實是朋友開的,講了去試一下。三個人去叫了三個set lunch,同埋叫了兩個甜品。環境:地方四正整潔,我覺得最正是店前半部樓底非常高,上開一個大玻璃,感覺開揚舒服。地點:尚算易揾,門前有得泊車,但就要睇你有冇運啦。午餐:一般水準,賣相可以,學生有八折,但我都覺得對學生哥來講,三十幾蚊餐飯都幾貴。甜品:當然要講啦,今次試咗兩個招牌甜品:◎香蕉西米布甸:西米口感非常好,味道幾好。◎心太軟加雪糕:我個人喜歡吃朱古力的,所以非常欣賞這個暖暖心太軟,內裡朱古力醬流晒出來非常正,同時欣賞它不太甜。但當日去幫襯時,正值新學年開始,比較多學生幫襯,就睇到明顯出現混亂,出品相對慢,當時店內只有十幾廿人左右,此方面他們真要改善改善啦。
昨天去了風信子食午餐,其實是朋友開的,講了去試一下。
三個人去叫了三個set lunch,同埋叫了兩個甜品

地點:尚算易揾,門前有得泊車,但就要睇你有冇運啦。
甜品:當然要講啦,今次試咗兩個招牌甜品
◎香蕉西米布甸:西米口感非常好,味道幾好。

咖哩牛肉飯
牛油果芝士魚扒飯
漢堡飽
香蕉西米布甸
2009-09-03
$50 (Lunch)
咖哩牛肉飯
牛油果芝士魚扒飯
漢堡飽
香蕉西米布甸
2009-08-28 2 views
今日同老婆經過黃大仙試間新既甜品屋, 試左香蕉西米布丁,心太軟同西瓜盅.布丁好有"蕉"味又唔太甜, 心太軟不比高級餐廳差, 西瓜盅原個迷你西瓜上幾特別, 可以再試
  • 西瓜盅
2009-08-24 8 views
今日同中學老師&同學飯聚, 飯後老師提議去呢間風信子食甜品, 所以就去試. 叫左一客雪糕楊枝金露, 一客雜果涼粉, 一客芒果荳腐花, 一客西瓜荳腐花, 一客心太軟加雪糕, 仲有一客招牌香蕉西米布甸.坦白講, 荳腐花麻麻, 一d都唔滑, 感覺好實, 雜果涼粉一般, 雜果切得唔係好靚. 不過雪糕楊枝金露就幾好味. 兩款招牌甜品 - 心太軟加雪糕,同埋香蕉西米布甸都幾好味~ 心太軟夠脆, 朱古力味都好濃, 鍾意黑朱古力既人應該會好喜歡~ 配清新既綠茶雪糕真係好好味. 香蕉西米布甸有好香既香蕉味, 係真香蕉個隻, 一d都唔假, 加埋西米, 好有口感~值得一提係裝修幾靚, 以紫色為主調, 感覺都幾寬敞. 而且服務真係一流

招牌香蕉西米布甸
招牌香蕉西米布甸
心太軟加雪糕
(Non-member)
2009-08-22 12 views
夜媽媽想食糖水..知道呢間新開..1直都想試下..所以落左去買番屋企食@0@""..買左3碗楊枝金露..2個芒果pancake!!! 原先對呢間店期望算高..因為裝修ok但係估唔到竟然連最普通既楊枝金露都*食之無味 棄之可惜*!!!!冇乜味好似飲緊水咁都算..成碗得1舊半隻手指長既芒果..真係好過份柚肉同西米少到無可再少..其實真係好嬲囉..我從來都未食過咁難食既楊枝金露..靜係睇個賣相1D都唔似楊枝金露-_-""我完全係以為比錯碗燉蛋我仲有碗楊枝金露入面有好多1條1條既唔知乜野既毛毛..兩碗都係咁-_-""..而個芒果pancake 1般..好普通..冇乜芒果亦都冇乜味!!!不過平心而論佢地既服務真係唔錯..好有禮貌=]但係今次之後..我諗我唔會再幫襯

不過平心而論佢地既服務真係唔錯..好有禮貌=]
但係今次之後..我諗我唔會再幫襯

差!! 呢碗竟然係楊枝金露.\_/.""...
2009-08-20
$50 (Last Night Supper)
2009-08-21
這間在我家附近的甜品店開了一段時間,早前看見他們的宣傳牌之後已經很想試,因為個人很喜歡吃甜品,今天友人與我在家附近吃飯後,終於有機會去試了......本人叫了香蕉西米布甸,因為看圖片我好像沒有試過,幾特別,而且在宣傳牌上看過,結果吃後覺得味道不錯,有很多西米粒,很有口感.....而友人叫了鮮雜果涼粉珍珠,友人一向愛吃,所以說了很多意見,例如生果好像不夠新鮮,但味道是可以的......而生果也切得不好看,其實可以做得更好.......個人認為不錯,下次再去試心太軟,因為看到鄰枱的心太軟好像很美......而且鋪子運用了很多我喜愛的紫色,所以坐下去覺得很舒服,當然其實它的裝飾有一種簡單美,也是我喜愛的......
這個給客人交錢的單套很美
2009-08-21
$20 (Last Night Supper)
2009-08-02 10 views
無諗過會o係黃大仙食糖水 搵開朋友有間新野見佢裝潢都幾精簡 一d都唔似一舨糖水店入面既野都ok 掛一試佢既推介 招牌香蕉野 如果好蕉既一定要食 因為個招牌香蕉choi非常有fresh既蕉味 一d都唔作狀 又唔太甜 係小有既原創又健康既選擇 口感仲好滑tim朋友試左心太軟 佢鍾意比較脆既口感 所以fit晒佢既口味 朱古力味亦夠香濃
無諗過會o係黃大仙食糖水 搵開朋友有間新野
見佢裝潢都幾精簡 一d都唔似一舨糖水