2021-05-10 427 views
————-宇治抹茶雪糕$36 (紅豆麻薯玄米)——————————————————-——————-——————-我想和你無所事事覺得店名幾浪漫而tko 分店有個大大牌可以影下相唔錯不過抺茶雪糕好水好淡雪糕樣子很醜雪糕應該唔會再食飲品下次路過都會想試一下吧——————————————————————我只是一個普通平凡的為食肥妹仔,不是什麼專業食評,也不是廚師或是對食物有什麼研究,單純分享和紀錄日常生活過什麼東西,也不想過份吹捧同吹噓。
————-

宇治抹茶雪糕$36 (紅豆麻薯玄米)

我想和你無所事事

雪糕應該唔會再食
飲品下次路過都會想試一下吧

——————————————————————
2021-04-24 478 views
💖珍珠鮮奶鐵觀音烏龍 $24🍂-我是很怕甜的 #珍珠奶茶控 ,所以特地叫了少糖少冰🧊(養生mode on🤣)。珍珠很煙韌,不是大家會吐槽說很粉糯的那種。鐵觀音烏龍茶香十足,沖泡出來的奶茶卻沒有蓋過香濃的奶味,兩者很搭配,超棒!🥰🥰🥰-我想和你無所事事📍將軍澳唐德街9號PopCorn商場二期1樓F96號舖
💖珍珠鮮奶鐵觀音烏龍 $24🍂

我想和你無所事事
📍將軍澳唐德街9號PopCorn商場二期1樓F96號舖
2021-02-19 817 views
一開始比個名吸引左,係幾吸睛!試左草莓乳酪,係士多啤梨藥水味,唔算太濃,勉強飲得落口既😫😫😫😫😫但就絕對唔係好飲囉🤓🤓🤓試之前要三思,始終佢一杯都唔係平,無必要俾錢買難受🤪
一開始比個名吸引左,係幾吸睛!
2021-02-02 681 views
🧋GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵 $29✨黑糖珍奶真係飲極都唔會厭😆😆呢間既珍奶都係我既至愛❤️❤️飲落奶香味好濃!!黑糖同奶味都幾match,唔會係死甜~~珍珠煙韌,好有口感😋😋而家用openrice下單仲有7折優惠😏😏$20就買到啦,超抵!!
🧋GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵 $29✨
黑糖珍奶真係飲極都唔會厭😆😆
呢間既珍奶都係我既至愛❤️❤️
飲落奶香味好濃!!
黑糖同奶味都幾match,唔會係死甜~~
珍珠煙韌,好有口感😋😋
而家用openrice下單仲有7折優惠😏😏
$20就買到啦,超抵!!
今日同朋友去將軍澳PopCorn行街,見到呢間飲品店—我想和你無所事事,睇起嚟幾特別,所以決定試吓 ☺️GG鳳梨 (鮮果芝士奶蓋沙冰茶) (凍) ($25)- 份量十足,好大杯- 芝士奶蓋非常濃郁,味道香香鹹鹹- 質地幾rich,飲得好滿足- 鳳梨沙冰酸酸甜甜,超級解渴,好正- 少糖甜度啱啱好吃得到的葡萄梳打(凍) ($30)- 葡萄梳打甜甜哋,同埋有氣飲品好正,食落好爽,夏天式者行街行到好熱個陣飲好正- 梳打仲有幾粒提子食,真係係吃得到的葡萄梳打整體兩杯嘢飲都幾高質,下次行經會再encore 😍

GG鳳梨 (鮮果芝士奶蓋沙冰茶) (凍) ($25)
- 份量十足,好大杯
- 芝士奶蓋非常濃郁,味道香香鹹鹹
- 質地幾rich,飲得好滿足
- 鳳梨沙冰酸酸甜甜,超級解渴,好正
- 少糖甜度啱啱好

吃得到的葡萄梳打(凍) ($30)
- 梳打仲有幾粒提子食,真係係吃得到的葡萄梳打

整體兩杯嘢飲都幾高質,下次行經會再encore 😍
2020-11-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Dinner)
2020-09-27 1293 views
左:乜得你咁馨香芋拿鐵|$29朋友最愛,佢話有芋泥,似台灣飲到既味道。中:法蘭西芝士奶蓋紅茶|$26朋友話係正路嘅奶蓋紅茶味,奶蓋厚身唔係稀nel nel。右:三把火荔枝鐵觀音|$32我試左荔枝鐵觀音,我怕甜,但店員話呢款茶唔可以微甜,所以我冇走冰,諗住溝返開啲甜味。可能溝淡咗啲茶味,鐵觀音味唔算好濃,不過整體有茶香,荔枝味好香,唔係化學甜。本身以為佢用荔枝乾,諗住放棄幾粒荔枝肉。點知原來係新鮮荔枝果肉,好滑溜好好味,好彩冇放棄姐😂。

左:乜得你咁馨香芋拿鐵|$29
朋友最愛,佢話有芋泥,似台灣飲到既味道。

中:法蘭西芝士奶蓋紅茶|$26
朋友話係正路嘅奶蓋紅茶味,奶蓋厚身唔係稀nel nel。

右:三把火荔枝鐵觀音|$32

2020-09-05 1092 views
咁岩行過見到好多人排隊好啦 又跟隊睇下飲咩好啦點知睇到d飲品名真係好尷尬😂😂:我想要好馬不吃回頭草莓Latte🙃點呀大佬😂 我叫唔出呀救命😂😂但係係好飲既 有細個飲草莓奶既味!仲有少少果肉可以咬咬 好清新!🥤乜得你咁馨香芋奶茶💁🏻‍♀️講唔出口呀!香芋Latte呀唔該🙃肉眼睇到三層色好鬼靚入面香芋蓉好足料好厚好多大大力飲仲時又有得慢慢咬😍芋蓉好飽肚 飲左半杯已經覺得有啲滯不過係好味道既!

咁岩行過見到好多人排隊
好啦 又跟隊睇下飲咩好啦
點知睇到d飲品名真係好尷尬😂😂

:我想要好馬不吃回頭草莓Latte🙃
點呀大佬😂 我叫唔出呀救命😂😂
但係係好飲既 有細個飲草莓奶既味!
仲有少少果肉可以咬咬 好清新!

🥤乜得你咁馨香芋奶茶💁🏻‍♀️
講唔出口呀!香芋Latte呀唔該🙃
肉眼睇到三層色好鬼靚
入面香芋蓉好足料好厚好多
大大力飲仲時又有得慢慢咬😍
芋蓉好飽肚 飲左半杯已經覺得有啲滯
不過係好味道既!
2020-09-03 717 views
️▪️#法蘭西芝士奶蓋四季春茶 HKD$26奶蓋不濃稠有一點點鹹味,但芝士味偏淡茶底不苦不澀茶味偏淡拿到手時已經快變奶茶了😢但還算是不過不失的奶蓋茶-▪️#GG香檳葡萄 HKD$36我問店員這杯會不會有果肉店員帶點尷尬說有一點好~~那就點這個看到的時候奶蓋已經差不多消失了......我也不懂為什麼冰沙底的奶蓋比茶溶得更快😅再看一看....說好的葡萄果肉呢?只有半顆.........😑味道就是一般的葡萄果汁有一點點藥水味想說搞拌僅餘的奶蓋一起喝整個真的GG結成塊狀像嘔吐物最後半杯就這樣放棄了😭-當天吃飯的客人比較多因為內場跟外帶的飲料都是同一個水吧製作付錢時職員說要等20~30分鐘我們也ok了結果我們15分鐘回來....飲料早就好了......所以奶蓋也開始沉了.......(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌑🌑🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌑🌑🌑回頭分數: 🌕🌗🌑🌑🌑-我想和你無所事事 (九龍灣)🍴 九龍灣偉業街33號德福廣場2期平台P39A號舖🕑 11:00-21:45

▪️#法蘭西芝士奶蓋四季春茶 HKD$26
奶蓋不濃稠
有一點點鹹味,但芝士味偏淡
茶底不苦不澀
茶味偏淡
拿到手時已經快變奶茶了😢
但還算是不過不失的奶蓋茶

▪️#GG香檳葡萄 HKD$36
我問店員這杯會不會有果肉
店員帶點尷尬說有一點
好~~那就點這個
看到的時候奶蓋已經差不多消失了......
我也不懂為什麼冰沙底的奶蓋比茶溶得更快😅
再看一看....說好的葡萄果肉呢?
只有半顆.........😑
最後半杯就這樣放棄了😭

當天吃飯的客人比較多
因為內場跟外帶的飲料都是同一個水吧製作
付錢時職員說要等20~30分鐘我們也ok了
結果我們15分鐘回來....
飲料早就好了......
所以奶蓋也開始沉了.......

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
回頭分數: 🌕🌗🌑🌑🌑
我想和你無所事事 (九龍灣)
🍴 九龍灣偉業街33號德福廣場2期平台P39A號舖
🕑 11:00-21:45
TakeAway
2020-07-01 1196 views
見佢d名幾得意又成日經過,就買黎試下。本身好鍾意飲四季春,就點了芝士奶蓋四季春,諗住同麥當當果杯比較下。d芝士奶蓋係咸咸地直接飲好好味,我建議唔好將d奶蓋同杯茶混合埋一齊比較好, 因為咁樣可以嘗試到茶香和直接品嚐到奶蓋的味道。我就係最後將奶蓋和茶混合了所以令我感受不到茶香,我下次一定會買多一次這個茶再品嚐一下。有很多名字很特別而且有趣的茶,而且不貴,最貴那杯限定的茶要4十多元,我那杯奶蓋四季春不用三十元,而且十分大杯。

2020-06-30 596 views
呢間飲品舖 啲飲品嘅名 真係改得好搞笑, 非常之長, 不停玩食字諧音, 係幾好笑, 但係有機會睇咗一輪都唔知究竟飲緊啲乜嘢, 所以如果你睇到好頭痛, 我建議你都係返去 menu後面, 有英文版, 會簡單直接好多。 嗰個奶蓋 茉莉花茶, 啲茶好淡, 但個奶蓋好濃好好食, 所以最好就係食一啖奶蓋再飲一啖茶。 但最好飲嘅都係另一杯西柚, 真係超好飲, 少少甜甜酸酸, 但勁啱夏天。 又唔會好甜, 唔使怕飲完會肥。

2020-06-14 550 views
泰式奶茶味濃郁,半糖剛剛好,不會太甜。唯黑糖珍珠完全吃不出黑糖味,也無甜味,比較失息。下次可選其他配料,整體表現不過不失,配合openrice優活只需十幾蚊杯,可接受
泰式奶茶味濃郁,
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2020-05-29 636 views
果日好熱,好想飲凍水果茶就係呢度買咗杯懶過西柚銀毛茉莉 $32就好好大杯!有成700ml! 好抵啊🤩佢最多減半糖,我平時飲微糖都唔覺佢好甜西柚味重,亦飲到茶味👍我仲加咗蘆薈,夏天飲一流🤩
果日好熱,好想飲凍水果茶
就係呢度買咗杯懶過西柚銀毛茉莉 $32就好
好大杯!有成700ml! 好抵啊🤩佢最多減半糖
,我平時飲微糖都唔覺佢好甜
西柚味重,亦飲到茶味👍我仲加咗蘆薈,夏天飲一流🤩
本身想開下網上外賣平台, 網上外賣平台 睇下究竟有咩可以order 黎下, 無意間發現原來喺tko 有間咁得意既台式茶飲店。因為唔想等,所以最後都係自己過左去間店度買外賣。一去到好有驚喜,因為真係好得意,佢個店名,佢d 裝修,同埋佢d 飲品名都係一樣咁搞鬼。最後嗌左兩杯野飲,見佢咁特別,有我最愛既泰式奶茶做底既珍珠奶茶,crossover, 其實香港唔多呢種茶飲店,飲落覺得味道好夾,奶滑,茶香,所以我會再encore.

因為唔想等,所以最後都係自己過左去間店度買外賣。

💛好得意嘅舖頭名 啲野飲名好好笑仲有大大個謝晒皮霓虹燈俾你打卡☺️-餐牌睇到好多選擇個日天氣都幾熱 一行四人揀啲消暑飲品-收銀隔離見到個櫃有啲cupcake完全搵唔到餐牌介紹要問個staff佢先話叫野飲加$12可以有cupcake兩隻色係無分味道都係普通嘅cream不過個樣實左太唔吸引唔試luu🤭-等左一陣野飲到☺️-頭三杯都係Seasonal GG(鮮果芝士奶蓋沙冰茶)又真係好唔錯喎奶蓋分量好多 杯蓋設計細心 可以當杯飲 飲到上面啲奶蓋跟住轉返個蓋cover返又有插管位飲下面既水果茶啖啖果肉 唔會太甜 亦無乜香料味睇黎真係用鮮果整如果叫少甜茶味會更出而三款試過味我最中意GG百香芒果熱情果加芒果個味好夾好fresh 果肉新鮮very good非常推介-最後個杯係GG屎橋泰式綠茶相對比較重香料味可能係泰式奶茶嘅特色我個人無咁推薦🤭
💛好得意嘅舖頭名 啲野飲名好好笑
仲有大大個謝晒皮霓虹燈俾你打卡☺️

GG香檳葡萄

GG鳳梨
GG百香芒果
GG屎橋泰式綠茶

頭三杯都係Seasonal GG(鮮果芝士奶蓋沙冰茶)
又真係好唔錯喎
可能係泰式奶茶嘅特色
我個人無咁推薦🤭
GG百香芒果
2020-04-13 849 views
今日去左將軍澳popcorn 我極少去將軍澳 所以對所有商場都唔熟路 又唔知係邊😂 行行下我見到呢間鋪頭俾佢個名同裝修吸引左 舖頭名叫「我想和你無所事事」好搞笑😆我地叫左兩杯飲品試下 但係個餐牌啲名好長😂 而且我要花時間諗個杯飲品係咩 望住個餐牌有少少一無頭緒🤨 如果可以係下面解釋番會比較容易理解1)乜得你咁馨香芋拿鐵 $29我第一下都諗左一陣係咩 原來芋頭latte 雖然叫左少糖70% 不過我都仲覺得好甜😩 店員叫我先搖勻 shake到成杯飲品均勻哂飲 味道ok 下次叫微糖應該會好好多2)熱珍珠鮮奶鐵觀音烏龍 $24飲番杯熱飮 個人即刻暖哂 好飲👍🏻

1)乜得你咁馨香芋拿鐵 $29

2)熱珍珠鮮奶鐵觀音烏龍 $24