Restaurant: IKEA Restaurant & Café
Info:

2017-08-07 299 views
黎到宜家除左睇傢私,另一重點活動當然係去個food court食啦, 可以以超抵價食到各種美食!今次食宜家既經典菜—瑞典肉丸!每粒肉丸size平均,外表啡啡地就似煎過,肉質較鬆同腍。聽聞係因為夾雜左豬肉同牛肉所以帶如此質感!果梅醬味帶微酸同甜,令到單一既肉丸味賦予色彩,令人愈食愈開胃 亦令人驚嘆得呢款醬先可以配襯到肉丸!食過既人都知唔可以睇少呢碟肉, 因為飽既程度可以當一個正餐!肉又有 薯蓉又有 青豆又有 完全係營養均衡既廉價美食。

2017-07-30 494 views
第一次係宜傢既晚餐體現。現場環境都幾大,餐廳主打性價比高,但人山人海,搵位要靠自己眼光喇座位同一般food court差唔多,有細心既掛袋位有位就可以去買野食喇,選擇唔多,有煙三文魚沙律,西冷,三文魚,蝦,當然唔少得招牌肉丸!燒西冷($59)當日屬medium, 感覺唔錯,起碼唔um多肉汁,想熟d既話記得自己要求呀~三文魚柳($49)配菜好食d招牌肉丸5粒$10連薯蓉!呢個真係超抵!肉丸好食薯蓉好食好好食好抵食最後就係凍蝦盤($29),其實主要為咗食呢一個嘅蝦好鮮甜新鮮乾淨!

座位同一般food court差唔多,有細心既掛袋位

三文魚柳($49)配菜好食d

最後就係凍蝦盤($29),其實主要為咗食呢一個嘅
蝦好鮮甜新鮮乾淨!

2017-07-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 凍蝦杯
2017-07-24 537 views
一直都聽說ikea餐廳又平又好食今日咁岩去開沙田就和朋友來試試看啦😃三文魚柳平時好少食熟既三文魚依到煮得剛剛好,唔會熟到肉質都硬埋肉丸必食之一,因為實在太便宜🙈$10已經有五粒、加埋個好好味既薯蓉三文魚扁意粉哈哈 又係三文魚丫個麵既份量好多,兩個人食都夠分但個汁就唔多夠喇,食到一半覺得有點乾。雞翼煎得好香好好味藍莓芝士蛋糕不過不失,芝士味夠濃餅底可以做得實淨啲 依件一切開就散哂。重點係依份午餐有4款食物+芝士蛋糕+2支橙汁 總數都唔洗$200 真係大件夾抵食 ! 哈哈😄😄Ps. 趕時間既朋友要預留時間排隊丫 因為真係好多人排隊等位、等買食物。

一直都聽說ikea餐廳又平又好食
今日咁岩去開沙田就和朋友來試試看啦😃

三文魚柳
平時好少食熟既三文魚
依到煮得剛剛好,唔會熟到肉質都硬埋

肉丸
必食之一,因為實在太便宜🙈
$10已經有五粒、加埋個好好味既薯蓉

三文魚扁意粉
哈哈 又係三文魚丫

個麵既份量好多,兩個人食都夠分
但個汁就唔多夠喇,食到一半覺得有點乾。

雞翼
煎得好香好好味

藍莓芝士蛋糕
不過不失,芝士味夠濃
餅底可以做得實淨啲
依件一切開就散哂。

重點係依份午餐有
4款食物+芝士蛋糕+2支橙汁
總數都唔洗$200

真係大件夾抵食 ! 哈哈😄😄

Ps. 趕時間既朋友要預留時間排隊丫
因為真係好多人排隊等位、等買食物。
2017-07-15 587 views
🐷豬手消失左一排 終於岀返黎啦 即刻衝去食但今次個皮冇之前食既咁脆 而且細隻左不過都依然好多肉同好食既☺️🦐成日見人食蝦都唔知有咩好食 原來真係幾好食架喎 好多膏甜甜地 同個汁好夾 會再食😛
🐷豬手消失左一排 終於岀返黎啦 即刻衝去食
但今次個皮冇之前食既咁脆 而且細隻左
不過都依然好多肉同好食既☺️

🦐成日見人食蝦都唔知有咩好食
原來真係幾好食架喎 好多膏
甜甜地 同個汁好夾 會再食😛
2017-07-12 557 views
還記得好多好多年前ikea 餐廳仲係好易搵位, 但宜家已經變到無時無刻都係咁多人, 食物質素雖好, 又會有d變化, 但價位愈來愈高, 都好少食, 今日忽然好想食肉丸, 所以就趁下墟。夜晚6點幾黎到, 已經坐無虛席, 等位都等左好幾個字, 食物方面, 主菜既款式愈黎愈多元化, 當日有豬手, 牛排, 燒雞等等, 而我地就叫左3樣食物, 已經係就住黎叫, 因為唔想係ikea都食到咁貴XDD肉丸10粒配薯蓉($29):呢個都係IKEA 既signature, 而仲係keep到價位, 好食, 抵食! 所有主菜都無得揀配菜, 例如肉丸/燒雞一定配薯蓉, 但之前可以揀配意粉/薯仔, 感覺會好d燒雞配薯蓉($89):有d貴, 不過燒雞都算幾大份, 味道不錯, 但肉質有d乾。煙三文魚($33):無乜特別, 個汁幾好味。總括黎講, 唔係真係好想食肉丸都唔會特登等位食

肉丸10粒配薯蓉($29):

燒雞配薯蓉($89):
有d貴, 不過燒雞都算幾大份, 味道不錯, 但肉質有d乾。
燒雞
煙三文魚($33):
無乜特別, 個汁幾好味。
總括黎講, 唔係真係好想食肉丸都唔會特登等位食
燒雞
2017-06-16 489 views
男友最鐘意行IKEA....由拍拖最鍾意行海皮...演變到行IKEA...🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 為左平衡我心理...所以我要搵'食',「滿足」一下先得! 今次叫左瑞士肉丸配薯蓉..最正係啡色啲醬...同肉丸好夾!有時悶悶地...點下果醬都得!仲叫左個小食併盤,有薯角啦、腸仔啦、雞翼同粟米...本人唔好香腸覺得好肥...一食啲油爆開哂..其他野好好食...見到有賣薯塊...不過買個陣已經賣哂....唯有下次再黎食啦...
2016-12-27
Type of Meal
Tea
2017-06-05 494 views
糧尾點算?Ikea 幫到你喔!又有得食又有得玩!瘋狂係入面玩推車仔,記住唔好 push 到咁 hard 喔,畢竟眾目睽睽 😳 好喇好喇!可以黎呢到輕輕鬆鬆 hea 足約個鐘,食哂成檯野除開都係一舊水左右,質素又唔差又大份,食完仲可以行下睇下傢俬計劃下將來,好幸福喔 🤤——————————————————————#燒全雞伴雜菜 $89埋黎睇埋黎揀!全隻雞都係 $89 跳樓價,唔買就走雞!真係好大份既燒雞,味道唔好要求咁高啦,一般般但絕對對得住價錢,飽肚之選 🤓#咸豬手伴酸椰菜 $59炸豬手 $59 真係未見過咁平,食親都至少 $100 起跳!炸豬皮係豬手既精髓是常識吧,等於食雞唔食雞皮係罪一樣,愛他就要逼佢食豬皮喔,親愛的 💏#瑞典肉丸 $20/10呢個皇牌都唔洗多講,未食過唔該 bye bye,肉丸加肉丸汁加莓醬!#蔬菜薯餅 $15/2精選推介系列之一,有冇人都係喜歡薯仔系列既野 🙋🏿 見列薯唔叫就真係薯了,呢個薯餅係薯蓉同西蘭花碎溝埋呀笨,同瀨尿牛丸有得揮喔 🐮#煙燻蜜糖腸 $10/3咪就係煙燻味加蜜糖味既脆脆腸囉 😂#藍莓紅莓芝士餅 $19為這頓浪漫的晚餐劃上句號,$19 件 ca
#燒全雞伴雜菜 $89
#咸豬手伴酸椰菜 $59
#瑞典肉丸 $20/10
#蔬菜薯餅 $15/2
#煙燻蜜糖腸 $10/3
咪就係煙燻味加蜜糖味既脆脆腸囉 😂
#藍莓紅莓芝士餅 $19
為這頓浪漫的晚餐劃上句號,$19 件 cake 仲想點呀,屬於比較軟身既硬芝士餅,入面有啲藍莓紅莓醬等等,都唔差架 😋
#宜家家居餐廳及咖啡室
沙田鄉事會路 138 號新城市中央廣場 L6
#EatLaBaby沙田
#EatLaBaby西式
2017-05-30 411 views
食過無數次宜家家私,覺得呢度啲雞翼好好食,但好多次黎到都賣晒,今次終於到啦。不過今次雞翼隆咗啲~牛扒有點肥,但味道都唔錯嘅,腸仔夠平但一樣好味🌭,個敗筆絕對係個海鮮沙律度😵,除左d菜外,成碟都覺得好難食,又凍又難食,,但係個菠菜餅真係好正,好邪惡🤤食完即刻開心晒,最後加埋支洛神花簡直絕配,酸酸甜甜好好飲,包裝扁身亦夠晒特別,飲完成支仲想再買多支😂,不過唔係個個啱飲,如果鍾意酸甜既人就唔好試啦。
不過今次雞翼隆咗啲~牛扒有點肥,但味道都唔錯嘅
,但係個菠菜餅真係好正,好邪惡🤤食完即刻開心晒
2017-05-21 360 views
睇完傢私,見有D肚餓,就去ikea入面間餐廳食下野。肉丸係每次都必點嘅菜!肉質唔算鞋或者老,以快餐黎計係中上級。而果醬配肉丸岩岩好!酸酸甜甜,中和肉丸果種油膩。薯蓉帶點牛油香味,唔錯三文魚隔離嘅雜菜餅,建議加少許三文魚一齊食,因為味道較淡。其實配肉丸隻果醬一齊食都唔錯,新嘗試而三文魚唔算香口,但魚味都有啲,以快餐黎計真心做得唔錯。因為一開始唔知道三文魚有跟雜菜餅,諗住食返啲菜,點知重複左🤔最後食唔晒,有D浪費添
睇完傢私,見有D肚餓,就去ikea入面間餐廳食下野。

而三文魚唔算香口,但魚味都有啲,以快餐黎計真心做得唔錯。

2017-05-03 479 views
IKEA從來都係要自己一個人食飯時既首選,其實都唔係,有時一班人既時候大家都會念念不忘雞翼薯蓉意粉肉丸而齊齊衝去食今日又係溫書既日子,一個人坐左係圖書館一日當然要食返D好野慰勞自己,但夜晚又唔可以食太多,於是又黎左食IKEA啦!睇下碟肉丸一粒粒閃閃下幾咁靚仔!咁多年黎呢度既肉丸一直都係超水準,呢個價錢食到大大粒又juicy既肉丸,加埋忌廉汁同梅果醬,仲有香滑薯蓉,個感覺~係大滿足!以前捻都無捻過忌廉汁同果醬可以一齊食,自從食過IKEA先知到佢地原來咁夾! 加埋香噴噴既即磨咖啡,一杯唔夠仲可以再refill添,我就係鐘意呢種自由既感覺黎到呢度,每次食完都即刻捻下次幾時要再黎食過,一於下個禮拜啦

肉丸10粒配薯蓉

睇下碟肉丸一粒粒閃閃下幾咁靚仔!

肉丸10粒配薯蓉
2017-05-01 492 views
雞扒之前係$5 而家已經$7反而初初佢大塊啲之後有段時間細到得叉頭咁大😂今次都係細左 不過已經冇之前咁過份👌🏻------------------------------好鍾意呢到既提子鬆餅我鍾意佢多過Pacific coffee個個😅同早餐腸魚柳都好食不過一粥麵退役左個款魚柳更好食😗------------------------------好耐冇黎食早餐 依然好多人生百態😅偷咖啡 偷花奶 偷紙巾 偷牙簽 都少事有啲一齊黎 但分開坐 仲要隔住條走廊 大聲傾計仲要話行過既人阻住佢地傾計😑
雞扒之前係$5 而家已經$7
偷咖啡 偷花奶 偷紙巾 偷牙簽 都少事
有啲一齊黎 但分開坐 仲要隔住條走廊 大聲傾計
仲要話行過既人阻住佢地傾計😑
2017-04-16 600 views
同同事放工食街加吹下水,沙田又有車返大家屋企又有商場行,落雨啱曬!去左宜家食,要左肉丸,三文魚,蘋果批,沙律,雞翼!肉丸都係keep到,都幾好味,食食下就會食好多粒,不過有薯蓉,所以點都會飽,好抵食!三文魚相對又貴又難食,劣評!蘋果批就好似比以前甜左好多,似食砂糖落肚!沙律正,沙律菜都幾新鮮!雞翼其實味道幾好,有少少辣,而且佢連埋個翼尖,好似幾大隻下,不過已經林曬,無左脆卜卜嘅口感,可能擺得太耐,有倒汗水掛!
2017-04-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
  • 瑞典肉丸
2017-03-26 893 views
過往都只會在Megabox的IKEA晚餐,因有室外座位較舒適這次見沙田這邊的人流不算多,就在這吃晚飯啊~!!今次點的食物很多啊!點了香烤三文魚柳伴小麥抓飯﹑蔬菜薯餅配荷蘭汁($49)﹑烤全雞($89)﹑肉醬意粉($7)﹑凍蝦盤($29)﹑煙燻蜜糖腸($10)﹑瑞典朱古力奶油杏仁餅($15)及CIDER PÄRON($13)每樣食物的價錢都屬合理!香烤三文魚柳伴小麥抓飯﹑蔬菜薯餅配荷蘭汁,三文魚肉質雖不至嫩滑,但也不會太粗糙!小麥抓飯看上去帶有很多蔬菜,味道帶甜,個人不太吃得慣這種味道!可也不會難吃呢!蔬菜薯餅,帶有薯絲,所以有很香薯仔味,不是炸得香口的那類薯餅~荷蘭汁有點像較為稠身的蛋黃醬,三文魚沾這款醬吃,味道很配!!烤全雞,售$89,但不是燒春雞那種size,抵吃!醃得入味,烤得很香!不過,只得下髀位烤得嫩滑,仍能鎖住肉汁!其他部位都較粗糙而且沒什麼肉汁! 凍蝦盤,幾乎是必吃的!依然有很多蝦籽啊!!肉醬意粉,價格很便宜,但味道很獨立!肉醬味道很淡,只是放在烚熟了的意粉上!煙燻蜜糖腸,是厚身的脆皮腸,有很香甜的蜜糖味~瑞典朱古力奶油杏仁餅,很有吃了一粒完整的榛子朱古力的感覺~CIDE

這次見沙田這邊的人流不算多,就在這吃晚飯啊~!!

今次點的食物很多啊!
每樣食物的價錢都屬合理!

烤全雞
不過,只得下髀位烤得嫩滑,仍能鎖住肉汁!

其他部位都較粗糙而且沒什麼肉汁!
凍蝦盤(上)+肉醬意粉(下)
凍蝦盤,幾乎是必吃的!依然有很多蝦籽啊!!

煙燻蜜糖腸,是厚身的脆皮腸,有很香甜的蜜糖味~

瑞典朱古力奶油杏仁餅,很有吃了一粒完整的榛子朱古力的感覺~

CIDER PÄRON,有氣的梨梳打飲品,帶0.1%酒精,有500ml,味道不會死甜,所以喝那麼多後也不會很渴!

雖然不是每樣食物都很好吃,但價格尚算實惠!
2017-03-06
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
2017-03-20 685 views
之幾日放假同男友去左沙田行下街,去到宜家傢私見到有好多野食,價錢又平,今日既午餐就試你啦每樣都好吸引,熱狗+1杯汽水先10蚊😳瑞典肉丸又係必食!個醬汁真係無得輸!跟住行到去堂食區,一路行一路選擇你想食嘅野放上餐車到,最尾去結賬就得啦!快D搵位開餐先2個人叫左咁多野食😂😂食完飽到行五動!宜家傢私真係一個開餐好地方!
之幾日放假同男友去左沙田行下街,
去到宜家傢私見到有好多野食,價錢又平,
今日既午餐就試你啦

每樣都好吸引,熱狗+1杯汽水先10蚊😳
瑞典肉丸又係必食!個醬汁真係無得輸!
快D搵位開餐先
2個人叫左咁多野食😂😂食完飽到行五動!
宜家傢私真係一個開餐好地方!
芝士焗龍蝦意粉,冰凍龍蝦完全無味,雪藏貨再烚到淡如水,肉質霉腍無鮮味,味道陰沉,蝦膏帶腥。碎濕濕意粉,微暖滲著倒汗水,有色但無味,淡得出奇,唯有撈茄汁食,真係無幾可要出動到茄汁食意粉架 ﹗豆角爽嫩多汁,菜甜味宜人,good 喎。炸雞中翼,外暖內凍,外有味內無味,炸到乾爭爭,咬開半點肉汁也沒有,差差差。瑞典肉丸併新薯,炸完縮水極咸肉丸,似趙緊皮一樣,裡面空盪盪,新薯爽口不錯。No No No,比三個撈您 ﹗極劣出品快餐店,就連大家樂、大快活都更加好!龍蝦、雞翼、肉丸都超級難食,最好食係烚豆角囉!地方淺窄,檯椅放得密麻麻,通道非當細小,而且有大量 BB 車、強國自由拖夾就更加迫迫夾夾,坐得非常唔舒服。環境非常嘈炒,救命 ﹗朋友仔見我上晒火,所以吩咐我乖乖地坐係度,佢去排隊買野食返黎啦。

芝士焗龍蝦意粉
炸雞中翼
瑞典肉丸併新薯
2014-05-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)