2019-04-19 939 views
住咗荃灣咁耐,行過路德圍都冇乜留意呢條巷仔,今日冇嘢做周圍兜,見到有印尼菜,望一望個餐牌好似好吸引就入去試。嘩!好似發現新大陸咁!原來係正嘢!喇沙好好味!夠晒地道!椰汁湯底夠晒濃,配料亦新鮮,一定唔係工場做定出嚟嘅湯麵。而且價錢好公道,午餐連飲品$48,唔係茶餐廳喎,係正宗印尼菜喎,好抵老闆是正宗印尼人,非常好傾,原來呢度已經開咗九年,以後會繼續來試佢嘅其他飯或者炒小菜順帶一提,唔食得辣最好預先叫定小辣,因為人哋係正宗嘢米粉係用幼米粉,吸晒喇沙湯底,勁好味

嘩!好似發現新大陸咁!原來係正嘢!

順帶一提,唔食得辣最好預先叫定小辣,因為人哋係正宗嘢
米粉係用幼米粉,吸晒喇沙湯底,勁好味
Type of Meal
Lunch
2019-03-14 909 views
有朋友說這間印尼餐廳的午餐很抵吃,我哋就去試一試。從餐牌上見到由週一至週五都有唔同的午餐選擇,每天都有七款食物供應。今天是週四,我本來想叫一個海南雞黃薑飯,但已售罄所以改吃印尼炒飯, $48有餐湯一碗及飲品一杯。印尼炒飯炒得很香口,有蝦仁肉絲及蛋絲,熱辣辣的這個也不錯。巴東牛肉飯 牛肉很稔但是汁醬就唔夠惹味,牛肉的份量也不多。最敗筆的是加多加多,一端上來顏色已經不大好看,汁是淡淡的,是我吃過最不行的印尼沙律。珍多冰還算不錯,有濃濃的椰糖但不太甜。

巴東牛肉飯 牛肉很稔但是汁醬就唔夠惹味,牛肉的份量也不多。

珍多冰還算不錯,有濃濃的椰糖但不太甜。
2018-12-27 737 views
非常難吃的印尼菜,完全沒有用心做,也沒有印尼菜的風味,味道不好,菜和飯都不夠熱!飲品也做得不好,珍多冰非常難飲,無味!如果你們一心想吃印尼菜,請不要來此間,吃過後會非常失望!
如果你們一心想吃印尼菜,請不要來此間,吃過後會非常失望!
2018-09-16 1030 views
荃灣美食多,都好多人知,但原來係呢個旺區有一間隱世小店,只做地道的印尼食物,朋友介紹當然去試下啦。一入到去見到全部都係印尼人,都知道呢度食物的味道一定可以填補到佢地思鄉的心情。入到去好好有中文餐牌,店主亦好有耐性用中文介紹推介美食。我就叫左呢個燒醬雞飯,大大隻雞脾即叫即燒,燒到全熟時係皮脆肉嫩,再加上秘製的燒醬,味道有D似咖哩再加上花生牆,非常非常惹味。食晒D飯個D燒醬汁仲有D係度,差D想叫多個薄餅撈汁食呀。另一個沙爹串真係必食之作,我就叫左雞,豬同羊,點解係必食,因為好食在兩個地方。。。即叫即燒,燒出黎真係有焦香味,熱辣辣非常好食。食得出肉的鮮味而唔係平時出去食好容易食到的鬆肉過的味道,特別推介羊肉串,蘇蘇地加上燒到焦脆的羊膏令人食唔停口呀。真係非常好食,三兩下就食晒半打串燒啦。店內仲有好多平時少見到的主菜同小食,我會努力D黎緊食晒佢地呀
燒醬雞飯

沙爹串

即叫即燒,燒出黎真係有焦香味,熱辣辣非常好食。
,三兩下就食晒半打串燒啦。

2018-08-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
燒醬雞飯
沙爹串
2018-07-04 991 views
荃灣地鐵站附近,lunch time想搵個位好好地、唔趕地食餐飯真係唔容易。俾我同同事發現左呢間家庭式經營既印尼餐廳真係喜出望外!佢每日個午市套餐都有唔同選擇,配埋湯同飲品先46,又唔怕係位坐,真心抵~例湯都足料巴東牛個汁好特別~同事成日等住星期幾有就去食~印尼炒飯都好好食,好有印尼特色~雞絲喇沙湯米都唔錯,湯夠濃味!同老細傾計得知個飯模係特登印尼帶返黎,好盞鬼!呢間野唯一唔好就係有時上菜慢,即叫即整係咁而且家庭式經營,都可以接受~
例湯
例湯都足料
巴東牛肉雙蛋飯
雞絲喇沙湯米粉
雞絲喇沙湯米都唔錯,湯夠濃味!
同老細傾計得知個飯模係特登印尼帶返黎,好盞鬼!
巴東牛肉雙蛋飯
雞絲喇沙湯米粉
第一次寫評,因為實在要發表意見。4月29日剛好到荃灣,媽咪提議去呢間食,全家5人一齊去食晚餐。未去前都估計到食物質素,無大期望。呢個都吾係重點!點左大路野,巴東雞飯,黃薑飯,梳哆雞飯等等。味道一般,預左,無咩驚喜,又無咩失望,街坊餐廳係咁㗎啦!不過想講係,落單時,一位看似太子仔既男侍應,無咩耐性等,到我媽咪決定食咩時,佢就忍吾住講: “睇咁耐,揭咁耐,咪又係食番大路野! 不過你想過下手'忍',我就比你揭下囉!” 嘩! 佢面黑都算,重比啲咁難聽既說話我地聽! 媽咪又係長者,點解講野完全無專業態度,仲要咁無禮貌! 😠😠 今時今日仲有咁既服務態度! 仲吾係太子仔!好啦,到老公叫,佢叫左吾記得咩既湯米粉之類,跟著老公好快話講左: 都係吾好啦,驚辣! 咁,個位太子仔又話:“邊個同你講辣㗎,問我啦!” 我地巳經嬲嬲豬,老公又問:“吾要米粉有咩可以轉?”太子話:“轉河粉”老公最後話,咁吾轉啦,太子又講:“我一早就介紹話米粉啦! 轉咩呀!”嘩! 我地係嚟食野喎,雖然吾係啲貴格餐廳,無預要好好招待,但係都係比錢嚟食野,點解好似嚟乞佢咁,句句頂埋嚟! 🤤😒😒👽真係食到一肚火💥😠😡😵🤢既然吾憂做,咁留反識欣
第一次寫評,因為實在要發表意見。
真係食到一肚火💥😠😡😵🤢
既然吾憂做,咁留反識欣賞佢地服務態度既食客去幫襯囉!我地吾會有下次!
2018-04-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 巴東牛肉
2018-03-12 885 views
呢個係爸爸朋友開的小店好細個個陣已經去食過 , 不過裝修過後我都無再去食過荃灣真係愈來愈多人 , 間間餐廳都要等超過10張枱 , 咁岩又唔知食咩好就叫埋老豆呀妹食返佢朋友小店 , 我都真係可以試下佢地平時所講ga幾好食我地3個人 , 叫左5樣野食 , 因為自己趕住返屋企睇波 (雙紅會ma無計la) , 所以一心想快快手食完就走首先一定要講 , 出菜真心慢 , 好聽講係佢即叫即整掛我估 , 但真係好慢 , 太慢 最後係一樣野食一樣野食咁黎 , 真係無咩Feel..所以我D相基本上都係每樣野食影 , 因為根本等唔到一次過黎哂先講巴東牛肉飯同埋個馬拉盏通菜老實說 , 雖然是爸爸朋友 , 但係份量真係太少laa , 個巴東牛肉得3塊ja , 個飯又唔算多..個菜份量還可以 , 味道我覺得呢兩樣都正正常常, 唔算好特別.之後就係加多加多沙律 , 老老質實我俾好期望佢的好彩都無問題 , 凍凍地好好食好開胃 , 當然份量又係唔算多 , 要比起新加坡食又比唔到但真心算唔錯 , 溝埋沙律都唔錯之後就先講呢個全餐重點!!!都係老豆最愛 , 都係老豆一入店就叫老細整既野食...醬菜蛋豆腐!!!!!!!!!!
呢個係爸爸朋友開的小店
好細個個陣已經去食過 , 不過裝修過後我都無再去食過

先講巴東牛肉飯同埋個馬拉盏通菜

之後就係加多加多沙律 , 老老質實我俾好期望佢的
但真心算唔錯 , 溝埋沙律都唔錯

醬菜蛋豆腐!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ($82)
成餐我覺得最抵最好多食最夠份量就係佢!!真係好好食!!!好好食!!好好食!!
好重要講三次!!!
份量夠哂好大碟 , 蛋餅同埋炸豆腐都係十分出色 , 唔太油膩 ,脆卜卜!!
而重點係個汁 , 甜甜地(好似又有D蒜)溝埋落D蛋到食 , 真係好好食!!我為左呢碟野叫多左飯去送...
最後幾飽都好 都堅持食哂佢!!
醬菜蛋豆腐

最後比較失望既就係....串燒($82)

所以要我個人做個比較..一樣價錢..但份量同味道都差得遠
個串燒十分普通 , D肉唔係特別好食 , 十分普通的雞同埋豬 , 但$82 / 6串, 以我黎講唔算抵~
但當然要讚返個沙嗲汁 , 係幾好食 , 唔太辣 , 有少少花生粒~

其實只係個醬菜蛋豆腐,我都已經十分推介大家去試
本來荃灣食印尼野選擇唔多(或者係我唔識la) , 但呢到不妨係一個好地方去食下
最後3個人食左$380.
2018-03-10
$110 (Dinner)
醬菜蛋豆腐
呢到位置不多 遇到中午時間會需要搭枱我地首先叫左一個加多加多材料都好豐富有薯條 青瓜 豆芽 雞蛋 豆角 油豆腐 蝦片醬汁味道好特別 係類似沙爹汁 甜甜地不過佢唔會好似平日芝麻醬沙律 食到最後會太「留」呢個多加多加 食完D沙律 你係會想用D汁撈埋飯食另外 仲有呢一個串燒飯太陽蛋撈白飯 充滿蛋香 不過我地都覺得白飯有D爛如果D飯硬返少少就好喇至於串燒 我地揀左豬肉串 老闆同我地講 因為有唔少印尼人唔食豬肉所以佢冇寫係餐牌上面但其實佢地都有提供豬肉豬肉串燒外面炸得香脆 入面肉質都唔會話好乾身加埋呢到秘製沙爹汁 食十串都唔夠呀食飯又點可以冇野飲呢仲有呢杯有漸變粉紅既涼粉冰佢地既涼粉同我地平時既涼粉都有少少分別呢到涼粉比較似啫哩唔似平時食開咁爽口報料既是閃粉仲同我地講呢到既既飲品大部份都只係24蚊平過銅鑼灣印尼既餐廳一半TIM而同我地搭枱既印尼姐姐就推薦呢個炸脾飯佢話次次黎呢到都食佢呢個炸脾勁大隻 仲有特色印尼辣汁見到真係流晒口水呀

呢到位置不多 遇到中午時間會需要搭枱
我地首先叫左一個加多加多

材料都好豐富
有薯條 青瓜 豆芽 雞蛋 豆角 油豆腐 蝦片
醬汁味道好特別 係類似沙爹汁 甜甜地
不過佢唔會好似平日芝麻醬沙律 食到最後會太「留」
呢個多加多加 食完D沙律 你係會想用D汁撈埋飯食

佢話次次黎呢到都食佢
呢個炸脾勁大隻 仲有特色印尼辣汁
見到真係流晒口水呀
2018-02-10
$60 (Lunch)
  • 加多加多
  • 雞脾飯
  • 串燒
2018-01-03 568 views
因曾有介紹印尼炒飯會用森巴醬炒飯,所以一試,但要了不辣,結果與一般炒飯無異,配料則有蛋絲、炒焦了的洋葱絲、雞肉粒和小蝦,有少許炒飯應有的香味,味道不過不失。醬燒雞則點了小辣,結果對於我來說是中至大辣,味道都不差,與峇里餐廳吃的則完全不同味道,甜甜的帶少許辣,味道很吸引,但這是多年前事了,現在我都不到此店,因為價錢貴了很多,質素又差了。另外還試了巴東牛肉,用了金錢“月展”,香料味道不濃及少許辣,要選好吃的,都是阿明印尼餐廳,但它的巴東牛肉頗辣,但香料味很濃。總結來說,這間食店的水準是中規中矩,要求不高的話,都可以一試。

2017-12-24
2017-09-11 665 views
這天由於會去荃灣乘車又不打算在家吃午餐,就不如去荃灣的美食區路德圍吃東西吧由於時間有點兒,也沒有空細想細看吃那一間了,看到不常嚐又好像評價不太差的印尼菜,就試試看吧走過去時,看到一間印尼超市,嚇我一跳,我是在找餐廳呀為什麼會變成超市呀,於是就打算再走前一條橫街,要是沒有什麼特別的就回頭去路德圍的集中點就算了結果還真的是在那條小街上呢這間回味無窮印尼餐館的裝潢像一般的茶餐廳一樣,牆上還掛上了狂播新聞台的大電視~小小的店內,都基本滿座,就坐在門口的卡位上算了由於時間真的很趕,於是就在這個跟巴東牛肉上糾纏就算。最後還是決定嚐鮮,挑戰這個看了名字都不知道是什麼的十五夜團。事前是有詢問餐廳老闆這什麼,他就跟我說是椰汁飯團配上其他配菜。飯團?沒有呀那有,然後他就打開MENU的後幾頁一個單點的飯團。好吧,就吃這個吧笑,誠如圖所示,根本就看不到飯團在那。其實是因為飯團只有約一顆乒乓球的大小,所以在菜跟蝦片、牛肉、雞翼與汁的掩護下,也就隱藏在內了。(由於時間很趕也就沒空撥開雲霧拍清天了)雜菜的份量實在是比我想像中多太多了,沒想到是一個這麼健康的菜式,要知道我對印尼菜的固有記憶就是巴東牛肉那些,絕對是肉肉

結果還真的是在那條小街上呢

小小的店內,都基本滿座,就坐在門口的卡位上算了
十五夜團

好吧,就吃這個吧

雜菜的份量實在是比我想像中多太多了,沒想到是一個這麼健康的菜式,要知道我對印尼菜的固有記憶就是巴東牛肉那些,絕對是肉肉肉肉肉呀。而這個十五夜團的淺綠色椰汁飯團咬下去像西米糕的口感,味道不濃所以建議分兩口吃以便沾上稀稀的喇沙汁。蝦片不太脆但本來我就沒什麼期望....畢竟已沾了汁,有水氣的情況下容易變軟是常識吧。牛肉很軟,但不會軟至沒有任何質感。雞翼直接以羹跟叉就成功分體了,有點像煲湯雞翼的易分屍度、嫩嫩的卻又不會太鬆散。配上海量的菜,這餐有菜有肉有飯,感覺還蠻驚喜的。

然後對面的印尼人就跟我說,賣相不錯呢,下次我又要試試。
對了,這間店一直都有"同鄉"來光顧,大約是頗正宗的意味?
客人跟店員也有交流(跟印尼人是說印尼話的耶),這種真。小店的光景,讓人感到很輕鬆愉快呢
2017-09-10
$60 (Lunch)
十五夜團
2016-01-31 2297 views
店名:回味無窮印尼餐館 Istimewa Warung Indonesia地點:荃灣路德圍富華街5號運通洋樓地下,電話:2499 3288(1) 黃薑飯;(2) 巴東飯;午餐﹕黃薑飯五十五元;巴東飯四十九元。食物的整體評價:(甲) 味道/烹調:在這店舖我經常吃的是黃薑飯及巴東飯等飯食,兩者做得都很正宗,所選用的食材有:雞肉、羊肉或、「醃蔬菜」(achar),而且配以香脆的印尼蝦片,並混合了小黃瓜、紅椒和全熟水煮蛋,而且香料十足,所以很惹味。(乙) 種類方面:可供選擇的食品豐富,計有:十五夜團飯、燒醬雞飯、巴東雞飯等。(丙) 份量方面:現在轉用小籃子盛裝飯餸後,份量明顯減少,但價錢卻由從前的48、49元,提升至現在的55元,加價幅度非常驚人,老實說,如果不是同區沒有印尼食館,我根本不會光顧它。環境:地方淺窄,不講求裝修。服 務:對客人厚此薄彼,非常差,我入座後,明明先入座,卻招呼後到的客人,而且花了不少時間在他們身上,叫了良久才招呼我;離開時,又是沒有合理的態度,一群客人進來,其實他們基本上已就坐,而且老闆已為沒有座椅的客人加上一些膠椅子,照理馬上過來收款,可是我已站著一段時間,有揚聲示
黃薑飯
喇沙汁
(1) 黃薑飯;(2) 巴東飯;
午餐﹕黃薑飯五十五元;巴東飯四十九元。
食物的整體評價:
環境:地方淺窄,不講求裝修。
服 務:對客人厚此薄彼,非常差,我入座後,明明先入座,卻招呼後到的客人,而且花了不少時間在他們身上,叫了良久才招呼我;離開時,又是沒有合理的態度,一群客人進來,其實他們基本上已就坐,而且老闆已為沒有座椅的客人加上一些膠椅子,照理馬上過來收款,可是我已站著一段時間,有揚聲示意他們來收款也聽而不聞,而且他的店舖又不是大面積的店舖,一眼便看出有沒有客人進出,沒理由待慢客人。
借這公眾空間跟各位網友作溫馨的提醒,味道是食店的最重要選擇,但服務也是重要的一環。如果老闆因為主觀的原因而不平等地對待客人,大家就要慎重考慮,是否有下一次了。
衛生:一般。
抵食:一般。
Other Info. : 黃薑飯是用香料、米 (例如印度香米 (basmati)) 以及肉、魚、蛋、蔬菜等材料做成的米飯料理。 這道料理充滿異國風味,味道濃郁加上獨特的米香,遠近馳名。 briyani 一字源自波斯文 berya(n),代表「炒」或「烤」的意思。 這道菜是由伊朗商人和旅行者從伊朗 (Iran,即古時波斯) 帶到東南亞,並與當地人分享製作「秘方」。 黃薑飯的主要材料包括如酥油、荳蔻、荳蔻皮、小茴香、胡椒、丁香粉、小荳蔻子、肉桂、月桂葉、胡荽、薄荷葉、薑、洋蔥和蒜等香料及調味料。 非素食黃薑飯是較受歡迎的口味,通常加入牛肉、雞肉、羊肉、魚肉或蝦肉等肉類作為主材料。 通常會搭配酸辣醬、腰果醬、咖哩、一碟茄子、水煮蛋和沙拉食用。
2016-01-16
$55 (Lunch)
黃薑飯
  • 巴東牛肉
2015-08-27 1531 views
上次等車經過,見到呢間印尼餐廳,我同媽媽亦對印尼食物幾有興趣,所以約左大家放假去食椰汁雜菜:香料味幾重,個汁都整得幾好食,有椰菜粟米仔豆腐ト籮白,份量唔多同埋幾細粒下咖喱牛腩:牛腩有少少un,但都尚算可以,咖喱較稀身同無咩咖喱味薄餅:好香牛油味,煙煙un un而且熱辣辣,但奈何個咖喱唔出色,浪費左個薄餅炸鯰魚:基本上係無醃過就咁炸,而且無咩肉,有個位係成舊都係魚油好流同好腥,除左腥味就無咩味道綠豆冰:唔甜,好彩同侍應反映左之後都好樂意幫我地加番糖水,加左之後易入口好多雜錦冰:同珍多冰差唔多,無特別野食都幾差下,除左個薄餅之外,而且價錢都唔算十分便宜,應該唔會再幫襯
雜錦冰:同珍多冰差唔多,無特別
2015-08-22 1112 views
一個星期五的晚上真的好難找地方吃晚飯,不知不覺行到了印尼餐廳的門前。見內有位便坐下,好耐之前有過來吃過一次,覺得好滿意。因為朋友不舒服,我們點了簡單的菜式和不敢食太spicy馬拉盞通菜,菜本身新鮮,又炒得剛好,不會太咸。很快便清了。沙嗲燒得好,雞剛熟,多汁,有種炭燒味道出來。配上沙嗲醬,一流。之後,再叫了兩碗拉沙(喇沙),是很地道的味道,與有些外面餐廳業務用的湯底味道不同。 我們大家幾乎連湯都飲晒。飲品竟然有一種叫龍鳳可樂(檸檬加咸檸),味道出乎意料之外的合襯。將可樂的甜度大大減低之餘,帶少少咸味。好過隱。雖然我們只點簡單的食物,店家仍是親切地招呼我們。吃得盡興。

因為朋友不舒服,我們點了簡單的菜式和不敢食太spicy

馬拉盞通菜,菜本身新鮮,又炒得剛好,不會太咸。很快便清了。

雖然我們只點簡單的食物,店家仍是親切地招呼我們。吃得盡興。
黃姜飯
沙嗲
2015-08-21
$100 (Dinner)
黃姜飯
沙嗲
  • 拉沙
2015-05-13 681 views
某日路過。發現呢間吾太起眼既小店,決定搵日同同事落黎試食個lunch42蚊個lunch set有飯有湯有野飲,都算係咁啦。 巴東牛肉飯有2大片肉,係牛展黎既,好林, 個汁都幾香同野味satay飯 (去左幾次,試晒豬牛雞)最好食既係豬,牛 個汁好好食, 肉都好入味, 仲會問你要太陽旦定係熟旦。 (識食既我,當然係要左太陽旦啦!)

42蚊個lunch set有飯有湯有野飲,都算係咁啦。

有2大片肉,係牛展黎既,好林, 個汁都幾香同野味

satay飯 (去左幾次,試晒豬牛雞)
2012-10-02 1037 views
有個老死係印尼人,成日叫我一齊o黎食架.印尼炒飯熱辣辣又夠鑊氣的,料又多又辣辣地.老友最中意再加辣油,佢真係食得辣架Gado Gado沙津個醬好香花生味道,仲有菜,夠爽,正架椰汁雞就唔夠味,又唔香又無咩咖哩味道,雞肉又鞋,唔係成日叫.印尼千層蛋糕又係好成,甜甜的又唔實,不過賣十幾蚊,好似貴左少少.
有個老死係印尼人,成日叫我一齊o黎食架.
Gado Gado沙津個醬好香花生味道,仲有菜,夠爽,正架
Type of Meal
Dinner