2015-01-19 1753 views
一向愛吃日式咖哩,愛它辣中帶甜。這天來試試Izumi Curry X Beard Papa的咖哩,餐廳的位置相當偏僻,幾乎在商場走了一圈才找到,也許正因如此,食客也頗為稀少,用餐環境也較為寧靜舒適。在吉列豬扒和漢堡扒之間掙扎良久,最後還是選了奄列漢堡扒咖喱飯。侍應先奉上附送的洋蔥湯,喝起來像加了洋蔥和煙肉的清雞湯。不久咖喱飯也送到了,奄列是半熟的,入口嫩滑。漢堡扒份量不小,至少有一吋厚,吃起來有肉汁但略嫌牛肉味不足。咖哩的辣度對我來說剛剛好,也帶有少許甜味,味道比另一間咖哩連鎖店好。吃過美味的咖哩,來一個最愛的原味泡芙,完滿的晚餐。
一向愛吃日式咖哩,愛它辣中帶甜。

侍應先奉上附送的洋蔥湯,喝起來像加了洋蔥和煙肉的清雞湯。
洋蔥湯
奄列漢堡扒咖喱飯
蘋果汁
吃過美味的咖哩,來一個最愛的原味泡芙,完滿的晚餐。

2014-12-10
$130 (Dinner)
2015-01-09 1332 views
今早約了大胃王陪他的宅宅家姐去睇戲~~作為回報,當然要帶他食點好食的啦!大胃王喜歡日式美食,吉列、咖哩、蛋包飯他都愛~ 所以就帶他到Izumi curry x Beard Papa啦~Izumi Curry x Beard Papa在Mira Mall的分店,人流真的不是太旺盛~午飯時間只有兩三枱客人~ 店員比客人更多呢~~ lunch set 的選擇也不少呀~ 但大胃王想食重型漢堡,所以就點了一份午餐的咖哩吉列豬扒奄列飯,及散點一份重型漢堡咖哩飯~名叫大胃王,當然不會滿足於一客飯啦~所以又點了一份芝士年糕及一份吉列牛肉薯蓉餅~先上桌的是午餐中的沙律及蘋果汁~ 用木碗子盛著沙律,感覺很日式很精緻呀!! 其實沙律只是很簡單的生菜、蕃茄及粟米,再加點日式芝麻醬,器皿不同,感覺也Upgrade 了呀~ 餐飲可以選汽水、蘋果汁或橙汁,不飲汽水的我們就選了蘋果汁,不過只是外來貨色,也沒什麼好評~接著,我們的主菜都來啦!! 咖哩吉列豬扒奄列飯的成品很漂亮呀,美滋滋的豬扒正在呼喚我們呀!! 咖哩的顏色偏深,味濃郁之中又帶點微甜,一點也不辣~ 但我最喜歡的是醃漬物無限量供應,很喜歡食這紅紅的醃物,跟咖

先上桌的是午餐中的沙律蘋果汁~ 用木碗子盛著沙律,感覺很日式很精緻呀!! 其實沙律只是很簡單的生菜、蕃茄及粟米,再加點日式芝麻醬,器皿不同,感覺也Upgrade 了呀~
沙律及蘋果汁
接著,我們的主菜都來啦!! 咖哩吉列豬扒奄列飯的成品很漂亮呀,美滋滋的豬扒正在呼喚我們呀!! 咖哩的顏色偏深,味濃郁之中又帶點微甜,一點也不辣~ 但我最喜歡的是醃漬物無限量供應,很喜歡食這紅紅的醃物,跟咖哩很配~~ 濃稠的咖哩汁配著白飯原本是很好食的,但今日的白飯比較濕潤,欠缺煙韌的口感,稍為失色...
不過,奄列卻帶來了驚喜呀!! 蛋是半熟的狀態,嫩滑嫩滑的,用這嫩嫩的蛋伴著咖哩飯食,倍添滋味~
吉列豬扒則令我們失望了呀.... 樣子很漂亮,色澤金黃,雖然香脆,但炸粉過厚,肉質又偏乾,味道一般呀...
咖哩吉列豬扒奄列飯
重型漢堡咖哩飯本來已很壯觀,加上額外點的芝士年糕吉列牛肉薯蓉餅,令它的陣容更為豐盛!!
芝士年糕外脆內軟糯,芝士流心香濃,作為小食,合格啦!
吉列牛肉薯蓉餅,顏色是淺黃色的,沒有炸得很金黃,幸好依然是脆脆的,薯蓉粉稔綿滑,牛肉的份量少得可憐,「吉列薯蓉餅」會比較貼切~
咖哩跟飯,就跟上文所說的一樣,咖哩是不錯的,不過白飯真的很失色~
重型漢堡真的很壯觀,厚厚的一件,看得令人口水直流~ 這重量的漢堡,肉味濃郁,厚厚的但內裡依然保持嫩滑~~ 漢堡入面加添了洋蔥,令漢堡添了一份爽脆甜美清新的味道~ 美味得令大胃王一口接一口,專心的食啦~~
重型漢堡咖哩飯加芝士年糕及吉列牛肉薯蓉餅
食過咖哩飯,本想來一客Beard papa 的泡芙,不過實在太飽了,今次還是放棄吧~~ 下次再來試試吧~
2015-01-03
$120 (Lunch)
咖哩吉列豬扒奄列飯
重型漢堡咖哩飯加芝士年糕及吉列牛肉薯蓉餅
  • 重型漢堡咖哩飯
喺香港想食到質素較好嘅日式咖哩飯,除左較多人認識嘅「CoCo 壱番屋」之外,另一品牌就係黎自大阪嘅「Izumi Gurry いずみカリー」啦~~~當晚小弟揀左店家其一招牌菜---「芝士奄列重型漢堡咖哩飯」。「芝士奄列重型漢堡咖哩飯」賣相方面: 外形都頗壯觀!第一層係芝士,跟住係奄列,再黎係巨型漢堡扒,最後係飯同咖哩汁。賣相有層次感,配料砌得整齊,令人有即刻想食嘅感覺,值得一讚!先黎一口已淋上咖哩汁嘅日本糙米。白飯粒粒分明,分量正常。不過對於「大食人士」就比較勉強...咖哩汁用上關西做法,用牛肉黎煮,味道濃郁,而且帶少許辣味,有刺激感。加上有大量咖哩汁做伴碟關係,每一口飯都可以沾到咖哩汁,再配合芝士、奄列一齊食,滿足度十分!對於「食肉獸」嘅朋友黎講,依個巨型漢堡扒絕對可以滿足倒佢地嘅欲望!!!漢堡扒足一吋厚!重量、分量「冇得輸」!!!肉味重,肉身混合左洋葱粒,為味覺增添一些享受。不過肉質就較粗,而且有輕微煎過火嘅跡象...芝士嘅半溶處理做得唔錯~可以做到平時食pizza嘅芝士拉扯效果。奄列方面: 蛋煎得熟左一啲...半熟程度唔夠。至於蛋味淡,唔夠香...總結: 飯同咖哩汁分量足夠。漢堡扒

「芝士奄列重型漢堡咖哩飯」
「芝士奄列重型漢堡咖哩飯」

賣相方面: 外形都頗壯觀!
先黎一口已淋上咖哩汁嘅日本糙米。
漢堡扒足一吋厚!重量、分量「冇得輸」!!!
奄列方面: 蛋煎得熟左一啲...半熟程度唔夠。
至於蛋味淡,唔夠香...

總結:
飯同咖哩汁分量足夠。
漢堡扒同奄列都屬「快熟」食材,其烹調時間控制要改善。
整體表現尚算合格。
仍有進步空間,可以翻食~

2014-12-20
2014-11-23 1335 views
睇完戲行街搵野食,見到呢個商場樓下有張好大既廣告係塊大豬排咖哩飯,就比佢吸引左入黎啦, 呢間鋪個位置比較偏僻, 係個好小人既商場MIRA MALL 入面,要上左商場再去轉角位先搵到, 所以下午星期六人流都唔多,唔使排隊就可以入去坐啦!成間鋪都幾多位,有唔小卡位添!明明好多位,但係就安排左我地坐最近廚房既卡位..哈哈..不過算啦. 都有二人傾計既空間既!係服務方面,可能侍應比較後生,冇咩經理係樓面,又無咩客人,所以佢地係到傾計..想飲水既時候無人理HAHA不過唔緊要啦 講下食物,呢個係下午個MENU,我地兩個每人一人叫左1個SET LUNCH, 每人$85 + 1 服務費分別叫左一個蛋包飯配咖哩豬排, 同一個溫泉玉子牛肉咖哩飯有餐飲同沙律送 好味道咖哩味道唔算辣,幾易入口,仲好多汁添,蛋包飯塊蛋都煎得唔算,唔算太老,岩岩熟熟地無蛋汁, 但幾嫩~!蛋味都重。飯既份量亦多,豬排仲好大塊添! 女仔絕對夠食仲可以分D比男朋友食添啊~溫泉蛋牛肉飯,牛肉的份量係幾塊咁啦...如果唔係太肚餓都OK! 因為咖哩食得多都會膩架嘛~!餐飲方面,我地飲左蘋果汁同埋橙汁,跟餐免費^^食完飯之後傾左陣計,因為環
要上左商場再去轉角位先搵到, 所以下午星期六人流都唔多,
唔使排隊就可以入去坐啦!
成間鋪都幾多位,有唔小卡位添!

係服務方面,可能侍應比較後生,冇咩經理係樓面,
又無咩客人,所以佢地係到傾計..想飲水既時候無人理
HAHA不過唔緊要啦

分別叫左一個蛋包飯配咖哩豬排, 同一個溫泉玉子牛肉咖哩飯
有餐飲同沙律送
好味道
溫泉蛋咖哩牛肉飯
豬排咖哩蛋包飯
咖哩味道唔算辣,幾易入口,仲好多汁添,

溫泉蛋牛肉飯,牛肉的份量係幾塊咁啦...
如果唔係太肚餓都OK! 因為咖哩食得多都會膩架嘛~!

餐飲方面,我地飲左蘋果汁同埋橙汁,
跟餐免費^^

食完飯之後傾左陣計,因為環境真係好岩傾計~
可以靜靜地傾下密計..^^
傾到心痕之後我地就叫左兩個Beard Papa 既PUFF
兩款都係人氣之選~! 脆皮泡芙$17 同指環泡芙(朱古力味) $21
泡芙表面外脆內軟, 泡芙心係凍凍既CREAM PUFF,
SIZE都有一個蛋撻左右既SIZE, 都真係夠哂飽~

我個人都幾鍾意食朱古力味既指環泡芙~

呢度食真係幾開心^^ HAHA..
2014-11-08
溫泉蛋咖哩牛肉飯
豬排咖哩蛋包飯
2014-06-17 3009 views
約了久未露面的朋友晚飯,由於對方比較忙碌,會夜收工,所以用餐地點亦在他公司附近,免得要變成吃消夜。我沒什麼心水,就由他話事,選來了日式咖喱Izumi Curry,這我是從沒接觸過此品牌,正好一試。環境跟其他的日式咖喱專門店沒多大分別,總算是舒適。翻開餐牌,我就來一客漢堡扒咖喱飯,原來可以加錢去加芝士,就這樣決定,我想有芝士應該會好吃一點的。未幾,我的選擇便送到,賣相頗討好,尤其是有芝士的蹤影。急不及待吃一口,咖喱味幾濃郁,甜中滲出一點辣,比起市面很多的日式咖喱專門店,來得更有層次。漢堡扒口感尚可,多了芝士實在令視覺和味覺均得以提升,只是又確係幾漏。嚐了少許對方的吉列雞扒,談不上很鬆脆,但都可以接受。下次再見面,會是收紅色炸彈了。恭喜!恭喜!

嚐了少許對方的吉列雞扒,談不上很鬆脆,但都可以接受。
下次再見面,會是收紅色炸彈了。恭喜!恭喜!
2014-06-06 2257 views
上次去食Izumi的咖喱飯,已是2年前在sogo地庫,當時人十分多又迫,雖然好味但坐得不舒服,知道Mira開了間又大又舒服的餐廳,便來再試一試,幸好水準仍keep到,這香濃的咖哩味真的很喜歡,配上大大塊又嫩又煎得香的漢堡,上面還有香濃芝士,簡直覺得好豐富! 分量大又美味價錢又合理,值得推介!
2014-05-24
$110 (Dinner)
2014-05-22 2390 views
跟友人約好了晚上七時來到Mira Mall 的隱蔽角落吃咖哩,也許商場人流不多而且缺乏宣傳,客人稀少,可以隨意選擇庭位。餐牌選擇按沙律、小吃、飯、麵等分類,選擇多得無從入手,幸好有10大人氣榜可讓我倆參考。最後點了烤雞肉沙律和芝士重型漢堡扒咖哩。烤雞肉沙律沙律以木製的大碗盛著,器皿看來有點喧賓奪主,但整體賣相是不錯的。烤雞肉整齊地排列成一行,除了喜歡厚切外,也欣賞它的嫩肉質,經過調味後口感更惹味。烤雞以外有栗米、蓄茄、車厘茄、雞旦、生菜,全都是我愛吃的! 份量之大,可以看作一個主菜!招牌芝士重型日式漢堡飯份量毫不遜色,自家製的漢堡厚度是普通版的一倍,加上半溶芝士,份量無疑是供二人共享! 切開漢堡扒,其氣勢與白飯相比,確是巨大無比! 漢堡雖然是加大碼,吃上口卻稍欠牛肉味,但這不足之處讓濃烈而稠的咖哩給補足了。本來還想點泡芺作甜品,可是吃過漢堡和芝士後,已經再沒有食用空間了,只能外帶回家給家人嚐嚐。
烤雞肉沙律
招牌芝士重型日式漢堡飯
$100 (Dinner)
2014-03-06 3086 views
聽人講 呢間食咖哩飯唔錯 , 所以就去試下叫左個漢堡蛋包飯 上台個樣好睇 個飯好多 Curry汁, 幾香 , 幾辣Tim 但辣中帶甜 有仲回甘味 ok wow 漢堡都幾juicy, 肉夠嫩 但牛肉味唔夠 不過算幾大塊啦 蛋就好滑, 中間半熟 like D飯本來冇乜特別 但撈埋D汁一齊食 就另寫好味喎 呢度環境好舒服  D waiter 幾爽手 可能制作需時, 呢份餐都等左十幾廿分鐘先到呀
聽人講 呢間食咖哩飯唔錯 , 所以就去試下

但辣中帶甜 有仲回甘味 ok wow

漢堡都幾juicy, 肉夠嫩 但牛肉味唔夠 不過算幾大塊啦

蛋就好滑, 中間半熟 like

D飯本來冇乜特別 但撈埋D汁一齊食 就另寫好味喎

呢度環境好舒服
2014-03-05
2014-02-22 2989 views
上堂落堂……搞搞下都下午茶三點三咩都唔講,食左野先奄烈蛋飯下午茶份量小,價錢平d奄烈充滿蛋汁,嫩滑之餘蛋香濃郁咖哩稠度夠,微辣,正合我意竟然有沙律伴碟,仲要唔馬虎有蕃茄有菜有粟米,澆上千島醬,甚能不滿意炸雞另外加錢點既炸雞不太新鮮,雞皮軟稔,開始出油既感覺而且雞肉唔入味,仲有少少雪藏味蘋果綠算幾大杯不過忘了走冰/__>\(此人不愛凍飲
上堂落堂……
搞搞下都下午茶三點三
咩都唔講,食左野先
奄烈蛋飯
下午茶份量小,價錢平d
奄烈充滿蛋汁,嫩滑之餘蛋香濃郁
咖哩稠度夠,微辣,正合我意
竟然有沙律伴碟,仲要唔馬虎
有蕃茄有菜有粟米,澆上千島醬,甚能不滿意
炸雞
另外加錢點既炸雞
不太新鮮,雞皮軟稔,開始出油既感覺
而且雞肉唔入味,仲有少少雪藏味
蘋果綠
算幾大杯
不過忘了走冰/__>\(此人不愛凍飲
2013-12-10 2715 views
到尖沙咀吃晚飯,友人提議到Izumi,沒有吃過,就去看一下Openrice各位食家的食評,似乎亦不錯,出發!起初以為是美麗華商場,原來是美麗華商場對面的Mira Mall,幸好友人相約在樓下等侯,才沒有走冤枉路。餐廳的位置都頗為隱蔽,加上商場人流少,所以即使在晚飯黃金時間,店內僅僅只有幾枱客人,對於客人來說,當然是好事,不用等位,又夠安靜,坐位亦較為寬敞。雞蛋沙律 $49翻開菜單,超喜歡吃蛋的我,一眼就看見雞蛋沙律。原以為是普通蛋沙律,翻開頂層始發現原來內藏一顆暖暖的滑蛋。雖然內藏的滑蛋欠缺蛋味,但夾雜著濃郁蛋味的熟蛋黃卻能取長補短,變得又香又滑,加上蔬菜新鮮,整體感覺清新。芝士重型漢堡扒咖哩飯 $115記得有一篇食評提到,這裡最好吃的還是奄列飯,原本打算照辦煮碗落單,不過當我看到菜單上的圖片,又感到好像Dry了一點,過不了自己,就選了個餐廳標榜它做人氣No.3的芝士重型漢堡扒咖哩飯,唔信邪,結果非常後悔。沒錯它的賣相是不錯,而且足料大份,不過味道就認真差了。首先這裡主打的日式咖喱沒有給予顧客選擇辣的程度,而“預設”的咖哩味道就偏辣,且連日式咖哩最基本的條件甜味亦欠奉,像吃普通咖哩多一

雞蛋沙律
雞蛋沙律 $49

芝士重型漢堡扒咖哩飯
芝士重型漢堡扒咖哩飯 $115

沒錯它的賣相是不錯,而且足料大份,不過味道就認真差了。首先這裡主打的日式咖喱沒有給予顧客選擇辣的程度,而“預設”的咖哩味道就偏辣,且連日式咖哩最基本的條件甜味亦欠奉,像吃普通咖哩多一點。至於漢堡扒就不單止重型,口味亦相當重,其口感偏乾欠缺肉汁,加上芝士就更膩滯,吃了幾口迅即舉白旗投降。
牛舌咖哩飯 (+滑蛋)
牛舌咖哩飯 $99 (+滑蛋 $20)

相對漢堡,這個顯然soft得多,但牛脷實在普普通通,幸好額外加了我心愛的滑蛋,蛋香加上滑溜口感,配搭飯果然是最佳組合。我現在確信奄列飯會是全店最好吃的東西,多得這顆蛋,才成功令我吃完整個咖哩飯。
2013-12-16
雞蛋沙律
2013-10-15 2158 views
食過屯門V city分店的Izumi Curry,印象中不錯,所以向朋友推薦下,就大家當然選擇尖沙咀或旺角比較方便,而且食完又可以去行下街! 晚上7點Mira Mall都仲係水靜河飛,早一星期打去電話訂位原來係多餘!入到去得2檯客,員工仲多過客人,我們3人坐左係卡位好寬落舒服,少人有少人既好!大約等左10分鐘左右凱撒沙律首先送到,上次食過平靚正,今次都一樣好味道,沙律菜好多而且好新鮮,下次再食都會再叫!牛肉咖哩烏冬諗住普通唔難煮應該唔會難食,點知d咖哩好多糊狀,好怪既口感,牛肉又麻麻地,上層有d脆米已淋哂唔好食!滑蛋吉列豬扒咖哩飯,朋友們話滑蛋做到好似廚窗d假蛋咁好靚,入口好香滑,吉列豬扒炸得剛剛好,唔過熟仲有嫩嫩的肉汁,香噴噴的咖哩配軟綿綿珍珠米一流!最後叫左小食,章魚燒,上面既醬汁令章魚燒合格,因為內裡無咩味,而且章魚有過老過韌!總括全部唔太差,鍾意寧靜坐得寬落,依間係唔錯!
我們3人坐左係卡位好寬落舒服,少人有少人既好!
凱撒沙律
牛肉咖哩烏冬
滑蛋吉列豬扒咖哩飯
章魚燒
$100 (Dinner)
凱撒沙律
滑蛋吉列豬扒咖哩飯
今次又係喺Mira Mall搵食呀!係呀,貪佢周圍唔多人嘛 xddddIzumi Curry我一直想去架啦,今次揀Mira Mall呢間,係因為佢同bread papa's一齊(笑)正如我所講,喺尖沙咀搵間人唔多又坐得舒服既的確難,我地7:00pm到歩,直頭冇客,我地包場一樣,哈哈。店內環境唔錯,消費唔太高又坐得耐, 所以GATHERING可諗諗呢到,你睇下就知,一定唔會嘈(爆)本身我地冇做好功課,其中一位朋友唔食牛的,以為可以揀不是牛的咖哩飯就ok,同侍應講咖哩汁另上,佢話唔可以,因為廚師有佢既原則???但有時真的要變通一下,客人就係因為你既原則而少了選擇。不過,細問之下,原來佢地咖哩汁都有牛既成份,所以最後我朋友冇食咖哩飯喔!呢個咖哩本身已經辣辣地,我以為自己好食得辣啦,加$5叫少辣,嘩,辣到噴火,個漢堡扒夠哂大件,肉質尚算juicy冇話乾哂又鞋口,整個飯都好味,不過下次唔好加辣應該更好。由於朋友冇咩選擇, 所以ORDER左一倨蛋沙律俾佢, 睇倨樣都唔錯啊, 我地冇SHARE食,因為再SHARE朋友食既沙律, 佢一定唔夠飽XDDD再叫多個炸蝦...umm...我覺得炸得好油, 一咬
係因為佢同bread papa's一齊(笑)
正如我所講,喺尖沙咀搵間人唔多又坐得舒服既的確難,
我地7:00pm到歩,直頭冇客,我地包場一樣,哈哈。
你睇下就知,一定唔會嘈(爆)

侍應講咖哩汁另上,佢話唔可以,因為廚師有佢既原則???
但有時真的要變通一下,客人就係因為你既原則而少了選擇。
不過下次唔好加辣應該更好。
因為再SHARE朋友食既沙律, 佢一定唔夠飽XDDD
再叫多個炸蝦...umm...我覺得炸得好油, 一咬就成口油, 我唔中意啊。
除左蛋沙律, 我地仲叫左個海薩沙律, 個木碗超勁大啊,
菜同煙肉好好味, 而且沙律醬夠多,唔會1D有沙律醬, 1D又冇,
呢個我覺得可以番兜啊 (笑)。
又一失敗ORDER, 炸尤魚鬚, 又係油到爆炸,
你地睇相都睇得到有幾油啦, 冇下次。
講真, 除左咖哩飯, 真係冇咩選擇, 叫多個章魚小丸子,
umm....都係一般般啦, 唔係話好好味囉。

最後叫多個puff試下. 吉士醬好味, 唔太甜,
同平時喺bread & papa's買返屋企食既一樣。
呢間 IZUMI CURRY, 我覺得可以俾多D選擇食客,
因為MENU選擇比較少,炸物可以諗諗點樣少D油,
總括黎講, 呢間店環境很好, 消費唔洗好高, 又可以任坐任傾,
我地4個人埋單都係400幾蚊, 每人消費around $120-150
(因為選擇太少, order得唔多)

2013-06-21
2013-10-02 1346 views
五月十七日 (星期五)三月到台灣拍了婚照,未夠喉回到香港,找來攝影C再為我們拍一輯生活化的是日便先約出來吃個飯,順道找找合宜的裝束原來大家也很喜歡Izumi,就去了下午茶時間,人不多這裡還有提供下午茶,選了三款分享蛋香甚豐富,又炒得幼滑那咖喱汁,就是辣到點到即止的地步,也就是我倆最喜愛的那款!豬扒入口軟腍,豬扒炸得外脆內嫩略嫌肉味稍欠,又或許是受香濃咖喱汁所蓋的緣故吧炸粉不厚,蝦肉略有點嚡口不過伴以清新的沙律醬,效果又不錯喔~論日式咖喱,這裡仍是我們首選意想不到,蛋蛋奄列,成為是次最好的不過在炸物方面若能改善,相信會更得我倆歡心快快吃罷,即往樓下買衫~
五月十七日 (星期五)

三月到台灣拍了婚照,未夠喉
回到香港,找來攝影C再為我們拍一輯生活化的
是日便先約出來吃個飯,順道找找合宜的裝束
原來大家也很喜歡Izumi,就去了

下午茶時間,人不多
這裡還有提供下午茶,選了三款分享
奄列咖喱飯
蛋香甚豐富,又炒得幼滑
那咖喱汁,就是辣到點到即止的地步,也就是我倆最喜愛的那款!
吉列豬扒咖喱飯
豬扒入口軟腍,豬扒炸得外脆內嫩
略嫌肉味稍欠,又或許是受香濃咖喱汁所蓋的緣故吧
吉列蝦咖喱飯
炸粉不厚,蝦肉略有點嚡口
不過伴以清新的沙律醬,效果又不錯喔~

論日式咖喱,這裡仍是我們首選
意想不到,蛋蛋奄列,成為是次最好的
不過在炸物方面若能改善,相信會更得我倆歡心

快快吃罷,即往樓下買衫~
2013-05-17
$60 (Tea)
奄列咖喱飯
2013-10-01 1042 views
第一次來位置方便朋友介紹炸洋蔥圈合格了,不算太油太乾!咖喱特選牛肉飯牛肉很林身,.有點肥膏咖喱味....有點辣'奇怪是此店是主打是"日式咖喱 ?點解會咁辣也沒有給客人選"微辛" + " 中辛" 等選 ?吉烈豬扒,肉質還好,不會過火.同樣問題都是過份超越"辣" 的味道上面雞蛋只是裝飾下,沒什麼味道我們點菜可以加錢有飲品點了 coffee ,給了淡奶,為何不是日式coffee 店的牛奶配上 ?連日本的便利店買 coffee 都會配牛奶.怎會一間主打日式食店也不會 ???甜品沒試,有機會的優點: 位置方便位置也不少. 缺點: 食店的方針要清晰點做日式咖喱  ? 還是要做普普通通的咖喱 ?

第一次來位置方便
朋友介紹
炸洋蔥圈
合格了,不算太油太乾!
咖喱特選牛肉飯
牛肉很林身,.有點肥膏
咖喱味....有點辣'
奇怪是此店是主打是"日式咖喱 ?
點解會咁辣
也沒有給客人選
"微辛" + " 中辛" 等選 ?
吉烈豬扒,肉質還好,不會過火.
同樣問題都是過份超越"辣" 的味道
上面雞蛋只是裝飾下,沒什麼味道
我們點菜可以加錢有飲品

連日本的便利店買 coffee 都會配牛奶.
怎會一間主打日式食店也不會 ???
甜品沒試,有機會的
優點: 位置方便
位置也不少.

缺點: 食店的方針要清晰點
做日式咖喱  ? 還是要做普普通通的咖喱 ?

2013-09-27
2013-09-27 625 views
同女友係The one shopping, 本來過海港食野點知一出商場就落大雨, 只好走入隔離避雨。 呀原來有個underground商場一路唔知, 問翻商場姐姐佢地話都有一段時間, 感不如係呢度穩食… 走到商場最盡頭以為要掉頭之際, 見倒一間熟口熟面既鋪頭, yee? 原來係賣Puff果間, 原來有咖哩賣? 試試先鋪頭好乾淨, 全部用木台木凳, 如坐得唔舒服亦可選擇梳化位, 店員非常專業有禮貌, 未食已經打50分底。叫左signature 咖哩漢堡扒包蛋, 同一個雞 gratin, 老實味道普通, 驚喜的是咖哩奇辣, 並非食開日式洋食般甜甜地, 好辣!!! 好再夠數免費送一個PUFF!叫左一個Chou à la Crème, 鬆軟多cream非常好食, 而且cream比例同puff差不多係5比1, 超多cream, 如外賣要小心一定流到成手係, 但堂食就無問題。個puff我比90分 =)呢度客非常之少, 可能重係新, 係一個好好hea同傾計既地方, 所以至此之後我同女友又多一個位hea了。
咖哩漢堡扒包蛋
chicken gratin