2014-01-21 301 views
從小到大都在鯉景灣一帶活動,每次來到,都會想起很多往事,所以我很喜歡來這裡;而Jack's Terrazza,在不同地區都有分店,數間分店之中,最喜歡的便是鯉景灣店,這一帶旺中帶靜,面對大海,吹著海風,氣氛特別好。記得數年前來,餐廳還有遷秋,但現在已經沒有了;不過對我來說,有沒有遷秋都已經不再重要,因為試過就好了。先來些麵包吧;熱辣辣的麵包,塗上香滑的牛油,簡單又美味。Prosecco Castellengo N.V $380餐廳最近推出新酒品來配上新鮮的生蠔;個人認為這款Procecco味道不錯,汽泡細緻,非常適合用來配生蠔享用。Pinot Grigio DOC 2011 $220這支白用來配Irish Rock是不錯的,令到生蠔味道更鮮甜;在餐廳以這個價位開一支酒算是划算的。出羽燦爛 純米吟釀酒 $360大家有想過用sake配生蠔嗎? 味道上來說是很配的,這款純米吟釀味道比較甜,不算dry,非常易入口,口感亦很幼滑。多壯觀的生蠔,看到都快樂。Australia Coffin Bay $45雖然現在不是吃澳洲蠔的季節,但這款Coffin Bay味道仍是不錯;金屬味比較重,鹹度亦比較高
先來些麵包吧;熱辣辣的麵包,塗上香滑的牛油,簡單又美味。
Prosecco Castellengo N.V $380
Pinot Grigio DOC 2011 $220
出羽燦爛 純米吟釀酒 $360
多壯觀的生蠔,看到都快樂。

Australia Coffin Bay $45
雖然現在不是吃澳洲蠔的季節,但這款Coffin Bay味道仍是不錯;金屬味比較重,鹹度亦比較高。

Scotland $50
Scotland的生蠔味道最淡,爽口中帶creamy,十分清甜。
Irish Rock $50
海水味比較重,金屬味亦比較強,肉質爽口。
Fine De Claire $50
吃完Irish Rock後,便到法國蠔;這款Fine De Claire海水味道更濃郁。
Gillardeau $55
這是最後才品嚐的,亦是我最喜歡的,海水味道適中,非常清甜,帶子位十分爽脆。
Seared tuna served on a bed of arugula salad tossed
with cherry tomatoes in a lemon herb dressing $138
侍應已經幫我們分配好每人一份,這裡的份量大約1/6吧;本身很喜歡吃火箭菜,火箭菜頗新鮮,而吞拿魚十分軟稔,味道亦鮮甜,配上lemon herb dressing實在不錯。
Gorgonzola, Gruyere, Camembert, mozzarella cheese $128
用上了自家製的批底,份外香脆;four cheese從來都是很美味的,而這裡的芝士份量剛剛好,不會太膩,但外貌上似乎烘過了火。
Mushroom risotto with asparagus in a cream sauce $98
這裡的risotto從來都做得不錯,這款mushroom risotto加入了牛肝菌,味道更濃郁,充滿了菌香;黏稠度亦十分高,米粒的熟度剛剛好;當中更有鮮甜爽脆的露筍,怕肥的我也忍不住要吃多幾口。
Penne with porcini,assorted mushroom and smoked ham in a tomato sauce $98
與risotto比較之下,個人認為risotto比這個長通粉做得好;這個長通粉對我來說不夠硬,味道則屬中規中距,蕃茄味剛好,醬汁的份量亦剛好,不會乾身。
Tiramisu $58, Cassata $58
最後還有甜品作總結,當中有Tiramisu和Cassata,Cassata帶著奶香,味道不錯。
這裡的生蠔做得頗新鮮的,以這個價錢來說是不錯的;最近還有一個不錯的優惠,當惠顧半打生蠔時,每隻生蠔便可以減$2,算下來$50內便有交易;其他的食物亦算不錯,最喜歡便是risotto。
Dining Offer
Tasting Event
2013-11-16 6281 views
經常路過, 今日同個仔試吓午餐。開頭唔錯,餐飽夠熱, 頭盤有湯同沙律,我地揀咗香草牛油焗翡翠螺, 好食,但冇牛油香草味。主菜揀咗莧菜芝士雲吞同埋燒春鷄, 前者咸, 後者D肉霉。甜品藍莓芝士餅, 勁細, 太硬,好似未解凍。
經常路過, 今日同個仔試吓午餐。

主菜揀咗莧菜芝士雲吞同埋燒春鷄, 前者咸, 後者D肉霉。

甜品藍莓芝士餅, 勁細, 太硬,好似未解凍。

2013-11-16
$105 (Lunch)
一提起「蘇豪東」,有很多人都不知道在那裡,其實它就是西灣河鯉景灣鄰近海邊的一系列食肆,環境蠻不錯。這天 來到鯉景灣的「Jack's Terrazza Ristorante」,吃了一頓不錯的意大利菜配美酒。「露荀軟芝士風乾牛肉卷」 露筍軟芝士風乾牛肉卷,芝士用上羊奶芝士,味道不算騷,這道菜我是蠻喜歡的,芝士配上風腿的鹹香,是個不錯的配搭。這個頭盤用來配支清香的紅酒是非常搭配,紅酒的酸度可以輕輕沖淡芝士的滯膩,亦不會搶去風乾牛肉本身的香氣。 「香煎銀鱈魚配欖油紅椒汁」 香煎加拿大銀鱈魚伴欖油紅椒汁,亮點一定是魚皮,煎得十分香脆,魚肉仍能保持嫩滑及油潤。我們分別用白酒及紅酒去配這魚,發覺也是蠻搭配;白酒更能吊出銀鱈魚本身的柔嫩口感及鮮味,而紅酒則能令與魚肉的肥膩度降低,令人感覺吃得更健康。有時 mix and match,也能發現 food and wine pairing 的箇中樂趣! 「蒜蓉香草燒羊架」 學前輩食家話齋,女人不騷,男人不愛,我想羊肉也是一樣吧!羊肉本身夠嫩滑,笑得夠香,而且也帶有很濃郁的香草味,喜愛吃羊肉人士不要錯過。用紅酒去配搭這件羊架,就最適合不過。 「檸檬撻」 我不

「露荀軟芝士風乾牛肉卷」

「香煎銀鱈魚配欖油紅椒汁」

「蒜蓉香草燒羊架」

「檸檬撻」
我不算是「甜魔一族」,所以酸咪咪的檸檬撻就輕易成為我的心水。檸檬撻餡料夠滑溜,味度夠自然,用它來配甜酒吃,一酸一甜,是個很不錯的配搭。其實這就是食物與葡萄酒配搭的精粹了,能兩者互相輝影及相得益彰,更能提升食物的美味度。
2013-05-24
  • 檸檬撻
  • 蒜蓉香草燒羊架
2013-08-20 4378 views
家人和我食生日飯, 去了Jack's Terrazza餐廳環境比較暗有幾款生蠔可選, 有碎蠔殼在蠔上開得埋埋, 石蠔和gillardeau味普通, 冇特別意大利飯好香味道濃非常好薄餅底唔夠脆,味尚可露筍牛肉卷, 味普通冇特別真係普普通通,不建議生蠔, 其它尚可一試
家人和我食生日飯, 去了Jack's Terrazza
餐廳環境比較暗
有幾款生蠔可選, 有碎蠔殼在蠔上
開得埋埋, 石蠔和gillardeau味普通, 冇特別
意大利飯好香味道濃非常好
薄餅底唔夠脆,味尚可
露筍牛肉卷, 味普通冇特別

真係普普通通,不建議生蠔, 其它尚可一試
2013-07-23
$140 (Dinner)
2013-04-29 3665 views
見openrice咁多哈哈笑,我都試下.星期日去, book位都唔難, 早一日book就ok.去到, 環境清靜開揚,揸車更好, 因為可以望住架車食,慳番停車場費我地一行五人, 叫左兩個2人餐,因為可以試多D款每個二人餐$6881. 露筍軟芝士風乾牛肉卷我無食, 不過賣相不錯2. 番茄芝士好好味, classic的西式頭盤,兩者夾得好好, 芝士有淡淡的味道配蕃茄的甜味3. pizza好似係銀魚味, 個皮夠脆,芝士又多, 加銀魚的咸香, good!4. 忌廉煙肉意粉個汁好rich, 意粉彈口夠質感5. 煎魚扒可能係雪藏的關係, 就算已經煎得好香口,都係有鯹味.6. 紅酒燴牛膝好大件牛膝, 最鍾意個汁,真係有紅酒加牛肉的香味不過牛膝有些部份比例瘦, 就會乾D,有些部分肥, 就會好味D,睇下你食仲咩部位7. 燒春雞我食仲個脾位, 所以覺得好滑好好味8. 羊架哩個係最好味的, 肥瘦適中,肉質彈口, 有羊味,個汁其實都係用番羊汁煮的.而且仲有4大塊, 我個得係4個main dish入面最值得食的.9. 甜品雖然見有些評家不喜歡個cake, 話未熔雪不過我又幾鍾意wor,凍凍地, 仲有好香的酒味同咖
見openrice咁多哈哈笑,
我都試下.

星期日去, book位都唔難,
早一日book就ok.

去到, 環境清靜開揚,
揸車更好, 因為可以望住架車食,
慳番停車場費

我地一行五人, 叫左兩個2人餐,
因為可以試多D款
每個二人餐$688

1. 露筍軟芝士風乾牛肉卷
我無食, 不過賣相不錯

2. 番茄芝士
好好味, classic的西式頭盤,
兩者夾得好好, 芝士有淡淡的味道配蕃茄的甜味

3. pizza
好似係銀魚味, 個皮夠脆,
芝士又多, 加銀魚的咸香, good!

4. 忌廉煙肉意粉
個汁好rich, 意粉彈口夠質感

5. 煎魚扒
可能係雪藏的關係, 就算已經煎得好香口,
都係有鯹味.

6. 紅酒燴牛膝
好大件牛膝, 最鍾意個汁,
真係有紅酒加牛肉的香味
不過牛膝有些部份比例瘦, 就會乾D,
有些部分肥, 就會好味D,
睇下你食仲咩部位

7. 燒春雞
我食仲個脾位, 所以覺得好滑好好味

8. 羊架
哩個係最好味的, 肥瘦適中,
肉質彈口, 有羊味,
個汁其實都係用番羊汁煮的.
而且仲有4大塊,
我個得係4個main dish入面最值得食的.

9. 甜品
雖然見有些評家不喜歡個cake, 話未熔雪
不過我又幾鍾意wor,
凍凍地, 仲有好香的酒味同咖啡味,
成為完美的句號

除此之外, 我覺得服務員都好nice好親切,
餐包其實都好好味, 香草味的
坐得亦好舒適
可以慢慢食, 靜靜地傾下計
非常享受這個晚餐~~~~

2013-03-31 3390 views
蘇豪這兩個字,彷彿成為時尚的代名詞,早在多年之前,西灣河鯉景灣一帶,已被冠以蘇豪東之稱號。這晚乘著微風,耍著點點雨粉,與朋友們來到鯉景灣的Jack's Terrazza晚飯。上年度神劇天與地其中一幕,某個下雨晚上,陳豪與邵美琪,便是在這裡相聚。是晚一行數人,由頭到尾品嚐多款菜式,聽說餐廳方面將菜式的味道調教回正軌,即是,不會再刻意遷就港人口味,務求做得更正宗。頭盤為露筍軟芝士風乾牛肉卷,以風乾牛肉包著軟滑的芝士,與清新的露筍,連同鹹香的牛肉,整體上的味道頗為豐富,而沒有令人很混亂的感覺。餐廳旁邊為蠔吧,興之所至,叫了兩款生蠔試試,有Irish Rock 與Gillardeau,前者味道鮮美,肉質偏爽,海水味重。後者則味道更強,蠔身飽滿,而味道則帶有強烈的鹹鮮,餘韻悠長,留在口腔良久不散,這就是Gillardeau一貫的風格。蠔吧方面亦會不時引入Belon,但事前最好要預訂。吃生蠔從來沒有飲品只有酒,配Chablis,香檳你我都識講,不過這晚配的是Milton Park Chardonnay 2011,清香的蘋果,與花香先聲奪人,酒身乾淨俐落,活潑的啤梨,蜜桃果味,結尾散發著優雅,灑脫,

吃生蠔從來沒有飲品只有酒,配Chablis,香檳你我都識講,不過這晚配的是Milton Park Chardonnay 2011,清香的蘋果,與花香先聲奪人,酒身乾淨俐落,活潑的啤梨,蜜桃果味,結尾散發著優雅,灑脫,與生蠔盡情地愛吧。
Quattro Formaggio 四式芝士薄餅,以Mozzarella,Camembert, Gruyere, Gorgonzola四款剛柔並重,不同個性的芝士組合,濃香撲鼻的芝士,味道平衡,金文拔與Mozzarella中和了重口味的Gorgonzola,另外的薄餅底做得夠薄,邊位烤得香脆可口。
牛肝菌,雜菌,煙腿蕃茄醬燴尖通粉,長通粉質感對辦,只嫌牛肝菌與雜菌的表現略為平穩,菇香不夠濃烈。
另一道澱粉質,雜錦海鮮龍蝦忌廉汁燴意大利飯,各款海鮮如藍貝,蝦肉,帶子等質素不錯,味道新鮮,煙韌有咬口的飯粒,更吸收了龍蝦汁,與海鮮的精華,真的好吃。
主菜有魚有肉,香煎銀鱈魚伴欖油紅椒汁,鱈魚來自加拿大,魚皮被煎得香脆,而魚肉亦鮮嫩肥美,沒有出現過老的情況。
本來一聽到羊架是來自紐西蘭,心裡再沒有任何期望,但上桌時,看見羊架的色水嫣紅,刀叉率先感受到肉質柔軟,最重要的一點,羊味很濃,對了,就是那一陣羊肉的騷香。
是晚擔任烤羊架的拍檔,是意大利代表Fonterutoli Chianti Classico 2009,此酒主要是用Sangiovese,再混合其他葡萄。最初給我的感覺是頗辣,丹寧強,待至上羊架的時候才喝,果香逐漸散發出來,酒身中等,柔順,收結點點辛辣,以一支百多二百元零售價的貨色,表現算不錯了。
甜品兩款,有意大利雲尼拿朱古力雪糕,個人比較喜歡味道酸甜得自然的檸檬撻。
除了鯉景灣之外,Jack's Terrazza在灣仔亦有分店,論環境則以這裡取勝,而且泊車亦很方便,臨近海邊乘著微風,在此氣氛下與三五知己,或自己心愛的人進餐,令人倍感愉快,舒暢。
2013-03-30 2436 views
一提起「蘇豪東」,有很多人都不知道在那裡,其實它就是西灣河鯉景灣鄰近海邊的一系列食肆,環境蠻不錯。這天就跟一班好友來到鯉景灣的「Jack's Terrazza Ristorante」,吃了一頓不錯的意大利菜。餐廳裝潢開揚,掛畫添上了文藝色彩;餐廳的另一邊則是蠔吧,天天供應新鮮生蠔。先來頭盤「Rolls of Bresaola,Asparagus & Goat Cheese with Hazelnut Sauce」$98露筍軟芝士風乾牛肉卷,芝士用上羊奶芝士,味道不算騷,這道菜我是蠻喜歡的,芝士配上風腿的鹹香,是個不錯的配搭。來到蠔吧,怎能不吃生蠔?「Irish Rock」及「Gillardeau」,前鮮甜後濃郁,都很新鮮。「Quattro Formaggio」$128吃意大利菜,通常主菜都會先吃澱粉類,這四季芝士薄餅,是我全晚最喜歡的一道菜!芝士用上 Mozzarella (來自澳洲)、Camembert (來自丹麥)、Gruyere (來自美國) 及 Gorgonzola (來自荷蘭),混合起來大合奏,芝香滿瀉之餘味道也有不同的層次感,餅底烘得超香脆,也是我喜歡它的另一重點。「Pen

「Quattro Formaggio」$128

「Penne with Porcini,Assorted Mushroom and Smoked Ham in a Tomato Sauce」$98
牛肝菌、雜菌、煙腿蕃茄醬燴尖通粉,食材中最好吃是通粉,煙韌有口感,吸滿醬汁的確不錯吃。若菌味再能突出一點,效果會更佳。

「Risotto with Assorted Seafood in a Lobster Cream Sauce」$178
雜錦海鮮龍蝦忌廉汁燴意大利飯,味道是 okay 的,龍蝦汁也夠鮮,若意大利飯粒可以再生及硬身一點,效果會更正宗。

「Pan-fried Fillet of Black Cod on Red Pepper Coulis,served with Mashed Potatoes and Garden Vegetables」$238
香煎加拿大銀鱈魚伴欖油紅椒汁,亮點一定是魚片,煎得十分香脆!魚肉仍能保持嫩滑及油潤。

「Roasted Game Hen with Herbs and Parmesan Cheese」$188
香草芝士烤春雞,用上新西蘭24日大的穀飼雞BB,經香草醃後再加芝士來焗。雖則吃雞BB好像很殘忍,但肉質嫩滑卻是不爭的事實;而且面頭的芝士焗到脆卜卜,好吃。

「Ossobuco Alla Milanese,Braised Veal Shank in a Red Wine Tomato Sauce,served with Polenta」$228
蕃茄紅酒汁燴牛仔膝,牛膝肉炆得惹味鬆化,骨頭內的牛骨髓我略嫌不夠甘香,我個人還是鍾情於BB雞。

最後甜品時間,有「Cassata,Italian Vanilla and Chocolate Ice Cream」$55 及「Lemon Torte」$48,
我不算是「甜魔一族」,所以檸檬撻輕易地 KO了雪糕,成為我的心水。檸檬撻餡料夠滑溜,味度夠自然,酸酸咪咪,值得一試。

若想靜靜地享受一頓不錯的意大利餐,大家不妨試試此餐廳。
2013-03-25
  • Quattro Formaggio
  • Roasted Game Hen with Herbs and Parmesan Cheese
2013-02-22 1847 views
以前睇電視見到呢間餐廳有韆鞦椅, 一直都好想知o係邊度後來終於知道是鯉景灣這間Jack's Terrazza, 心想總要找個時間來這裡一次。昨晚約朋友食飯, 在想地點時終於想起西灣河這個地方。第一次來鯉景灣, 覺得這裡很舒服, 又靜又有海景睇, 食飯泊車又方便找呀找沿著海旁一路行一路找Jack's Terrazza,經過一間餐廳門口時覺得幾靚幾有情調, 抬頭一望, 正正就是Jack's Oyster Lounge, 行前多2步就係Jack's Terrazza。間餐廳個門口同o係Openrice search時的已經不同,沒有那個大大的招牌了, 基本上2間Jack's係互通的,如果係食生蠔, 係可以坐過隔離lounge那邊, 聽說星期五,六晚好似仲有Live band show, 但唔肯定XDJack's Terrazza裝修後已經沒有韆鞦椅了, 很失望不知道為什麼不保留這樣有特色的東西。太早到達餐廳一個客人也沒有, 包場的感覺真的很好, 雖然只包了半小時。當日有個set dinner, 大約$6xx for 2, 不過我地最後都選擇散叫叫左個"四季芝士Pizza" + "肉醬千層麵"
以前睇電視見到呢間餐廳有韆鞦椅, 一直都好想知o係邊度
昨晚約朋友食飯, 在想地點時終於想起西灣河這個地方。

找呀找沿著海旁一路行一路找Jack's Terrazza,
經過一間餐廳門口時覺得幾靚幾有情調, 抬頭一望,
沒有那個大大的招牌了, 基本上2間Jack's係互通的,
如果係食生蠔, 係可以坐過隔離lounge那邊,
不知道為什麼不保留這樣有特色的東西。
叫左個"四季芝士Pizza" + "肉醬千層麵"
Waitress推介左個是日Special Starter - 蒜蓉白酒煮藍青口
$98有差不多13隻藍青口, 既然是推介一於試下啦

呢個藍青口真係幾好味, 口感都幾滑, 食下食下覺得13隻真係唔係幾夠食XD
呢個四季芝士Pizza係簿脆底, size for 2個人o岩o岩好, 但如果芝士味再重一點就更好。
呢個肉醬千層麵俾我o既感覺係好味, 但冇咩特別。
仲叫左2杯Cocktails, 朋友叫的Screwed Driver, 佢好鐘意
我就叫左Margarita Regluar, 好飲!
埋單時Check單其實好重要, 因為佢計多左我杯cocktails,
但相信只是Waitress的大意, 唔係特登計錯的。

食完飯仲可以o係附近個海濱公園散步, 好relax的...
2013-02-21
$255 (Dinner)
2012-10-25 1288 views
為了準備D先生十一月的婚禮,是日相約好一家人一起去試禮服,試完衫就到了蘇豪東食晚餐。 星期日的晚上,整條太康街都泊滿了車,好不容易在Jack's Terrazza Ristorante門外找到泊車位置,所以今晚的晚餐地點就不作他選了。 說到Jack's Terrazza Ristorante,早年曾經來過,一點都不陌生,尤以其紅白格仔布及鞦韆座位最為人熟悉。看過餐牌,晚餐不太吸引,於是單點a la carte。麵包籃質素普通的麵包,幸而拿上手是暖烘烘的。凱撒沙律$88以羅馬生菜、帕瑪森芝士、沙律醬汁&黑色的不知名東西做成的凱撒沙律,連麵包粒也欠奉,失望。蒜蓉飽 $32烤得不夠焦香,而且法包細塊,份量只有4片。意大利辣肉腸, 菠蘿, 火腿腸Pizza 12" $98餅底薄且不夠香脆,餡料尚算夠多,OK。香燒蒜豬仔肋骨 $208不錯的燒豬仔肋骨,肉質鬆軟,滋味多汁,而且醬汁醃料味道不錯,美味。意大利煙肉洋蔥配忌廉汁天使麵 $88忌廉汁煮得不算稠,所以吃起來不會太膩,OK。意式香辣雜料蕃茄汁墨汁意粉 $88墨汁意粉一直以來都是我的最愛,這碟意粉煮得al dente,雖然只得香辣雜料,味道也頗

看過餐牌,晚餐不太吸引,於是單點a la carte。
麵包籃
質素普通的麵包,幸而拿上手是暖烘烘的。
凱撒沙律$88
蒜蓉飽 $32
烤得不夠焦香,而且法包細塊,份量只有4片。
意大利辣肉腸, 菠蘿, 火腿腸Pizza 12" $98
餅底薄且不夠香脆,餡料尚算夠多,OK。
香燒蒜豬仔肋骨 $208
意大利煙肉洋蔥配忌廉汁天使麵 $88
忌廉汁煮得不算稠,所以吃起來不會太膩,OK。
意式香辣雜料蕃茄汁墨汁意粉 $88
墨汁意粉一直以來都是我的最愛,這碟意粉煮得al dente,雖然只得香辣雜料,味道也頗合心意。

吃畢之後,看過甜品餐牌,覺得不甚吸引,於是就結帳回家,結束這疲累的一天。
今日好猛太陽呀!!! 我要同陽光玩遊戲!!! 考慮咗一陣, 另一半話不如o黎個「鯉景灣巡禮」, 重新食過晒所有鯉景灣嘅餐廳... 嘩!!! 咁大Project呀?!!「鯉景灣巡禮」第一站 -- Jack's Terrazza Ristorante!!!進入餐廳後, 通過一條小通道, 通道的尾部放置咗2部電玩, 相信係為晚上o黎飲酒嘅客人提供消遣...餐廳近落地玻璃窗的一排卡位, 張梳化係凌空吊起o架!!! 好似坐係掛係樹上嘅鞦韆上面進食咁呀!!! 紅白枱仔餐枱布, 好童話式呀!!!靠牆位置以藍白色為主, 好地中海Feel呀~Jack's Terrazza Ristorante旁邊係海濱長廊, 被翠綠的樹木包圍...餐廳內有2位年青女服務員, 再加1位相對年長嘅男服務員...男服務員神情表演出好不肖, 唔想做咁, 餐牌唔係放係枱面比我地, 係飛埋o黎張枱度!!! 肉刀係掉係枱上, 唔係放!!! 餐牌上面有3個是日精選餐(湯+沙律, 薄餅, 意粉), 冇寫係咩, 咁都唔知係咩緊係要問o架啦, 個男服務員態度敷衍, 唔想答咁, 答完都聽唔清楚佢答咩... 未食都已經一肚氣!!! 比美陸羽茶室

消遣電玩
鞦韆卡位
地中海Feel
靠牆位置以藍白色為主, 好地中海Feel呀~
窗外風光

服務員神情表演出好不肖, 唔想做咁, 餐牌唔係放係枱面比我地, 係飛埋o黎張枱度!!! 肉刀係掉係枱上, 唔係放!!! 餐牌上面有3個是日精選餐(湯+沙律, 薄餅, 意粉), 冇寫係咩, 咁都唔知係咩緊係要問o架啦, 個男服務員態度敷衍, 唔想答咁, 答完都聽唔清楚佢答咩... 未食都已經一肚氣!!! 比美陸羽茶室同泉章居班性格大叔... 喂, 我唔係o黎受你氣o架!!!
餐包
餐包 -- 樣子討好, 味道不俗...

午餐頭盤可以揀 : 是日精選餐湯 or 田園什菜沙律 or 意式田螺茄汁香草蒜蓉汁...
是日精選餐湯
是日精選餐湯 -- 都聽唔到佢講咩, 已經冇晒印象, 只記得好稀薄...
意式田螺茄汁香草蒜蓉汁
意式田螺茄汁香草蒜蓉汁 -- 好難食!!! 第一次食到咁難食嘅田螺!!! d汁同田螺完全融合唔到!!! 田螺肉又硬又實...
燴紐西蘭羊膝
燴紐西蘭羊膝 ($95) -- 羊膝份量十足, 肉質軟腍, 伴碟有薯蓉及蔬菜, 燒汁味道不錯...
大蝦咖喱
大蝦咖喱 ($85) -- d蝦... 如果冇咗激辛咖哩汁蘸o黎食, 真係食唔落, 好腥... 大量蔬菜, 配埋咖哩汁, 開胃又健康...
是日精選甜品
是日精選甜品 -- 全餐唯一好味!!! 香濃軟滑嘅朱古力慕斯, 包著軟棉棉嘅棉花糖, 面層灑上朱古力粉, 以朱古力醬點綴, 絕對係有Heart之作!!!

午餐仲包埋咖啡或茶...

餐廳內冷氣唔知係咪有問題, 開住把牛角扇, 吹向凌空梳化果邊... 我食到標晒汗... 後尾坐我後面嘅BB喪喊, 懷孕7個月嘅女服務員上前慰問, 父母表示可能因為太熱, 個牛角扇先轉吹我地呢邊... 嘩... 即刻舒服晒... 好o野, BB, 你做得好好!!! 唔該晒!!!

席間享受到日光浴, 離開時居然落起傾盆大雨, 果真天有不測之風雲!!! 無奈下乘的士回家, 下車時又再出太陽, 天呀!!!

$100 (Lunch)
消遣電玩
鞦韆卡位
地中海Feel
窗外風光
餐包
燴紐西蘭羊膝
是日精選甜品
2012-06-10 223 views
我主要寫是這間店的服務態度!這間店食物普通但服務態度奇差!果個女人連斟水都唔識斟!連續兩次斟水都倒左D水落我朋友部手機度~道歉都無聲!又唔識比紙巾我朋友抹!D低級唔識野姐,個貌似經理更不知所謂!我們五個人SHARE兩個SET加單叫,擺甜品位果時竟然叫阻止個女人擺五個位,擺兩個位好了~ 到甜品上檯時仲大大聲串我地五餅二魚~~咁既服務態度仲可以係鯉景灣開鋪﹖廟街都唔值啦~ 呢間野請我都唔會再黎!
2012-06-10
2011-10-26 664 views
10 years of providing great dining experience with a comfortable and relaxing atmosphere, Jack’s is always one of our favorite restaurants in Soho East. No matter how long you return once, Jack’s still keeps its quality of food & service, which really impressed me. Also, its cozy environment serves a quality moment for dining. Every time I visit here, I would have a delightful experience.A basket of mixed breadsA simple but heart-warming appetizer, I simply like Jack’s served different kinds of

A basket of mixed breads
A simple but heart-warming appetizer, I simply like Jack’s served different kinds of breads and they’re warm enough to eat with soup, not hard and very soft in texture
Spinach Cannelloni
Spinach roll baked with cheese and cream sauce, which resulted in strong flavor for mouth experience.
Grilled Rack of lamb
Rack of lamb served with mashed potato and vegetables in a sage red wine lamb jus, brings the finest of the texture of lamb, yumyum
Grilled Chicken Fillet
It’s also served with mashed potato and vegetables. The taste of the chicken fillet is a bit over salty for me. But in average, it tastes fine, soft and warm enough.
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2011-09-26 163 views
又一團購傑作我一向很喜歡西餐,早前買了jack terrazza的團購,不過買時其實很擔心,因為沒有很多人買,很擔心質素不好,不過計算完兩個人只三百元左右,以這個價錢到鯉景灣一帶搵食也差不多了。可能因為沒有什麼期望,反而令我十分喜出望外。訂了星期天晚上六點,這幾天沒有什麼胃口,但一想到吃大餐,我的胃口就回來了,所以早了點到首先有個老侍應帶我們入去,他很有禮貌地叫我們留意門口的梯級,然後就帶我們到千秋的坐位,終於有機會試下坐千秋位我很喜歡那張抬的闊度,窄窄的長長的,又放到食物,又可以傾偈有很多相,但openrice只可以upload8張,比唔到大家睇menu,係其他地方upload左,不過大家又未必睇到首先送上是一攬子的麵包,每款都只有一個,同友人share一人一半,可以試多點,熱烘烘的麵包很香,又有點脆,配上黑醋,很美味每人一份頭盤,每樣各一,這個是caesar salad,黑色的是bacon 第一次見到黑色的bacon....整體黎講可以接受,不過沒什麼特別。這個湯就麻麻地,味道不濃,溝水似的。薄皮pizza,如果多點cheese會好點。牛扒比想像中,肉質不夠嫩滑,不過不韌,易入口,
又一團購傑作

可能因為沒有什麼期望,反而令我十分喜出望外。

我很喜歡那張抬的闊度,窄窄的長長的,又放到食物,又可以傾偈

這個湯就麻麻地,味道不濃,溝水似的。
薄皮pizza,如果多點cheese會好點。
牛扒比想像中,肉質不夠嫩滑,不過不韌,易入口,有牛味,不cheap不靚。
呢個羊架就好正,好濃的羊味,但又不羶!而且肉質又嫩又滑,值得一試!
每人一件,這個比較差,還未溶雪的............
冇叫少甜都不會太甜,又夠大杯!

由於是次是團購,所以真的很便宜,每人也只是$150,無論食物抑或環境還是服務態度,我都很滿意。如果下次又有這間的團購,我都會買。

$150 (Dinner)
Anniversary
2011-06-19 189 views
因爲本小姐很懶的關係,所以很久没寫食評。在友人的要求下,我決定一次過補回這2個月的食評!! 以前在西灣河上班,來Soho East 食飯多年也没來過 Jack's Terrazza Ristorante,返而現在人在銅鑼灣,在友人A小姐的邀請下,則有幸來到這兒吃本小姐的生日飯 一行二人來了這兒吃lunchA小姐要了一個忌廉汁三文魚意粉set本小姐則要了一個燒羊架set內容有:1. 免費麵包 - 都幾可口,但我都係中意黑麥or Outback 個包多d2. 燒瓜沙律/湯 - 我和友人都選擇了燒瓜沙律,很好吃,有Soho區的水準。個汁酸酸甜甜的,加上d vegetable 好 fresh,個feel 夏天,好清爽3. 燒羊架伴薯菜 - 由於我怕嚇到我的友人,所以order了5成熟(其實我可以吃很生),但其實如吃開羊的朋友都應該知道羊3成熟便好了。由於我自己的關係,所以個羊架過熟,不過唔關個廚事ge~~但個羊架個味都好好。而薯菜並不是平日常吃到的hea hea 薯條,而是焗薯角加上焗甘荀角。估唔到又幾好食wow (由於我掛住食,所以忘記了影相)4. Cheese Cake - 真係10個好!

一行二人來了這兒吃lunch
A小姐要了一個忌廉汁三文魚意粉set
本小姐則要了一個燒羊架set

內容有:
4. Cheese Cake - 真係10個好!!!因爲吃得太飽的原故,本來我只打算吃兩口。不過吃了一口之後,我發現這一塊餅未免太可口了吧?! 芝士味很濃,餅面和餅底的比例適中,加上那一陣清香的檸檬味,成個餅的味道配合得很!! 吃起來也不會膩,結果我最後一口接著一口的把它幹丟~~
5. 咖啡 - 咖啡當然還是Soho好。不是不好,但就是Soho的比較好

結論:這是一家質素中上的西餐廳而且以3個courses來說是抵吃的

其實Soho East 的餐廳很多素質都很好,如果以相約的食物和環境質素來說,Soho 要 around $150/ Causeway Bay around $130。所以建議大家可以來Soho East try try. 不過,如果要食飯行街睇戲直落,當然還是銅鑼灣方便。
cheese cake 10個好!!!
2011-05-03
$100 (Lunch)
Birthday
cheese cake 10個好!!!
2011-02-28 94 views
男朋友BOOK左位慶祝情人節, 所以唔洗等入到去waitress比左張枱我地, 係兩對情侶中間, 感覺不太好但男朋友係BOOK左D邊邊位, 同返佢地講, 過左一陣佢地都換張枱比我地個waiter幫我地影左張合照, 之後整左個相架比我地D野食就一般, 一個牛排, 都幾多根:S蝦配羊就OK, 但係隻碟冇整熱, 我又食得慢, 搞到D野好快凍最後個甜品都唔錯, 仲整到心型整體上都唔錯, 幾浪漫
男朋友BOOK左位慶祝情人節, 所以唔洗等

waiter幫我地影左張合照, 之後整左個相架比我地
D野食就一般, 一個牛排, 都幾多根:S
最後個甜品都唔錯, 仲整到心型
整體上都唔錯, 幾浪漫
2011-02-14
Valentine's Day