Restaurant: JADE GARDEN (Temple Mall North)
Info:

Info:

2019-06-01 614 views
同老友記去黃大仙拜完黃大仙同佢去食早餐 佢話帶我去酒樓飲茶。一入到呢間酒樓,第一感覺係周圍裝修得幾高級,唔係一般嗰啲茶樓,有少少品味。經歷佢哋用嘅餐具,都幾有種中國優雅既色彩。 直覺呢間價錢一定唔會平,但睇個menu,又唔係貴出面好多。因為得兩個人食,所以只係叫咗兩個孖寶。鳳爪排骨飯 係每次去酒樓必食嘅 你真嘅鳳爪排骨飯同其他嘅唔同係, 呢排骨同埋鳳爪都冇雪味,食落新鮮,而且啲飯唔會燶。粟米魚肚粥 真係會有幾嚿魚肚喺入面,材料足,碗粥夠大份,而且鮮甜。奶黃包不過不失冇乜嘢特別。鬆脆雞絲春捲,雖然佢話係鬆脆,但實際上因為啲料都幾充足,食落口都幾爽幾結實,唔會送泡泡,好味。喺呢度食,感受最唔同嘅係D職員態度幾好。啲服務員每次攞點心埋枱嘅時候,都會同你講碟嘢係咩,而且會睇你台面情況,盡量擺近中間,唔似某D酒樓,隨便放低就走人。

因為得兩個人食,所以只係叫咗兩個孖寶。

奶黃包不過不失冇乜嘢特別。

2019-05-31
Breakfast
2019-05-29 474 views
超中意食點心嘅我 又嚟encore翠園下午茶因為翠園有好多平時大路酒茶樓冇賣嘅點心 而且環境潔淨坐得又舒服 點心又好味二個人二點鐘就到 唔洗點等就有得入座 下午茶正價點心都有8折優惠1. 百花釀魚肚 ($28.8)中意食魚肚嘅一定要試呢款 平時茶樓賣嘅係棉花雞 但呢款係滿足都我想食棉花唧意欲 因為佢嘅魚肚係好大舊又夠厚 好正呀2. 椒鹽魷魚鬚($38.4)次次見隔離枱食魷魚鬚 賣相十分之吸引 今次終於要情不自禁地試了 雖然是很煙韌 但好香 同相機食得好開心3. 鮮蝦腐皮卷($25.6)嗚 鮮蝦腐皮卷一向係我嘅最愛 熱辣辣又脆卜卜又夠多餡 賣飛佛4. 牛肉腸粉($28.8)好多茶樓都有嘅蒸牛腸 翠園算係做得唔錯 因為皮夠薄 唔會太厚 又夠多牛肉5. 鳳凰煎米雞($32)最近迷上煎糯米雞 而且係有蛋包住的6. 上湯煎粉果 ($30.4)呢個點心我就只係翠園食過唔中意食蒸粉果嘅我一試了這個就愛上了 其實感覺似咸水角 但加埋上湯 感覺好新頴 值得一試
超中意食點心嘅我 又嚟encore翠園下午茶

1. 百花釀魚肚 ($28.8)

百花釀魚肚

2. 椒鹽魷魚鬚($38.4)
椒鹽魷魚鬚

3. 鮮蝦腐皮卷($25.6)
嗚 鮮蝦腐皮卷一向係我嘅最愛
熱辣辣又脆卜卜又夠多餡 賣飛佛
鮮蝦腐皮卷

4. 牛肉腸粉($28.8)
牛肉腸粉

5. 鳳凰煎米雞($32)
最近迷上煎糯米雞 而且係有蛋包住的

鳳凰煎米雞

6. 上湯煎粉果 ($30.4)
呢個點心我就只係翠園食過

牛肉腸粉
鳳凰煎米雞
上湯煎粉果
2019-05-09 638 views
一去到門口,五個員工圍住,一個貌似經理嘅指住一個女工大大聲鬧,我O咀望住其中一個知客,亞經理繼續鬧,我呆企半分鐘終於有人理我因為朋友未到,叫咗幾個小食吃住先個素鴨都算係全晚屬於好味嘅嘢韓式茄子小食,茄子得幾舊、肉碎最多,但一D都食唔出有咩韓式。呢個椒鹽豆腐小食算最好味嘅一個,但小食份量係咁多半隻燒鵝,好唔好味個賣相已經話你知,最緊要係好油囉。唔記得咩紙包骨,好一般炒鮮奶,嗯,注動健康嘅你可以試試,夠清淡。叉燒、油雞,好彩都仲好一般唔算差。呢個都係屬於OK嘅菜,穩陣豆漿腐竹翡翠苗,呢個都唔會點失手,味道還可以嘅唯一算係可以嘅韓式食品,卜卜脆石窩飯仲另外點咗個韓式咩牛肉鍋,唔記得影相,不過堅唔好點,二百幾蚊,你會覺得值比幾十....同埋呢度人手問題,服務唔好期望咁高呀,叫碗飯都要叫三次架

因為朋友未到,叫咗幾個小食吃住先
個素鴨都算係全晚屬於好味嘅嘢

呢個椒鹽豆腐小食算最好味嘅一個,但小食份量係咁多

半隻燒鵝,好唔好味個賣相已經話你知,最緊要係好油囉。
唔記得咩紙包骨,好一般

炒鮮奶,嗯,注動健康嘅你可以試試,夠清淡。
叉燒、油雞,好彩都仲好一般唔算差。
呢個都係屬於OK嘅菜,穩陣
豆漿腐竹翡翠苗,呢個都唔會點失手,味道還可以嘅

唯一算係可以嘅韓式食品,卜卜脆石窩飯
同埋呢度人手問題,服務唔好期望咁高呀,叫碗飯都要叫三次架
2019-05-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Dinner
2019-03-24 829 views
餐具超級污糟,叫人換就拎走左冇回頭平時呢間,上茶果時係唔會俾水兜,因為以前真係好乾淨,佢都唔預你洗,就算你洗完都有人黎倒。 今日洗完問佢地拎水兜,等極都冇,要自己去水吧倒落單又亂哂龍黎左幾次都唔係我地叫果啲,最後等好耐先有野食,可能佢地要搞清楚啲單啦野食就除左煲仔飯係熱嘅,其他都係凍,尤其個黑金流沙包,又細又凍又唔流心。。。我地已經要求唔係高,不過呢個性價比,我勸大家去其他地方飲茶啦呢間之前雖然貴過同區其他茶樓好多,但係服務同環境都好好,不過依家我諗唔會再黎
餐具超級污糟,叫人換就拎走左冇回頭

2019-03-02 1114 views
住在黃大仙搵食,翠園由早幾年開業,一試愛上,讚不絕口,到今晚這餐。。對比好大開業時盡善盡美, 由座位密度, 以至餐枱上餐具按排擺設, 到上菜擺盤襯托,以及味道口感都叫我讚嘆 今晚與家人食飯,先不講美食,入座後感覺環境嘈雜,餐具擺放凌亂,不求以往有主次餐具,甚至欠缺,共4位只有2套餐具,多一套杯 ,人手明顯不夠上菜沒有任花心思擺盤,味道更是一般,今晚菜式有: 糯米脆皮乳豬1/4 皮脆下層臘味糯米飯,糯米飯味道好怪,好似藥善,不合我口味 脆皮崩紗腩外皮微脆,好淋油,味道一般,加配上的糖醋汁稍微解溜,但味道配起來味唔夾XO 醬炒鮮蝦帶子脆肉瓜Ok ,正常鮮蝦豆腐羹湯鮮味, 算是保持水準豆漿腐竹沉豆苗只覺得是清水沉,沒有豆漿,沒有豆味,好淡白色粥水煮鮑魚炆鮮雞好咸, 鮑魚沒鮮味的罐裝,味道有一般,雞算滑口總括是失望一餐

上菜沒有任花心思擺盤,味道更是一般,
今晚菜式有:
糯米脆皮乳豬1/4
皮脆下層臘味糯米飯,糯米飯味道好怪,好似藥善,不合我口味

1/4糯米脆皮豬

脆皮崩紗腩

脆皮崩紗腩

XO 醬炒鮮蝦帶子脆肉瓜
Ok ,正常
鮮蝦豆腐羹湯
鮮味, 算是保持水準

xo醬炒鮮蝦帶子

豆漿腐竹沉豆苗
只覺得是清水沉,沒有豆漿,沒有豆味,好淡白色

粥水煮鮑魚炆鮮雞
好咸, 鮑魚沒鮮味的罐裝,味道有一般,雞算滑口

粥水煮鮑魚炆雞

總括是失望一餐

2019-02-26 842 views
開開心心同老人家飲茶,經常都嚟翠園一黎鍾意佢冇其他酒樓咁嘈,二黎翠園嘅點心會比較有特色 粟米魚肚粥係老人家必點之選,除咗粥之外就叫左百花魚肚,個粥係幾好味加埋粟米甜甜地,百花魚肚就偏淡味,適合老人家多啲。另一樣必點就係酥皮海皇湯, 好好味一定稱唔上ga la..只不過係個人喜好酥皮湯最有特色嘅就係鮑魚燒賣,流沙黑金包及芋角,味道都係正正常常不過幾得意。最後係椒鹽魷魚鬚,呢一碟就爭啲啦, 唔係好香嘅椒鹽味,而且好難咬開,下次唔會再嗌。不過呢餐茶嘅重點係坐喺我隔離枱嗰兩個師奶 唔知點解啲人可以咁冇禮貌,由我第一碟點心評頭品足到最後一碟之外,又大聲又手指指,其實真係好騷擾好討厭, 飲茶都係想聽輕鬆鬆開開心心啫,有個咁嘅隔離枱真係破壞曬心情
開開心心同老人家飲茶,經常都嚟翠園
一黎鍾意佢冇其他酒樓咁嘈,二黎翠園嘅點心會比較有特色
飲茶都係想聽輕鬆鬆開開心心啫,有個咁嘅隔離枱真係破壞曬心情
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
2019-02-20 859 views
過年後食晚飯唔想自己煮就要落街食,去左附近的酒樓--翠園,雖然貴,但好食,同埋屋企人中意南乳粉葛扣肉煲,南乳味好香,扣肉燘得好林好入味,半肥瘦入口即溶脆皮豉油雞,皮脆肉嫩花雕海蝦配陳村粉,花雕酒味重,陳村粉粉下面有薄薄一層蒸水蛋,水蛋好重花雕酒味不過如果蝦同陳村粉可以放埋一齊會更好小白菜,因為放得耐,所以開始變黃,菜有少少偏鹹砂鍋飯,熱辣辣,好香,飯粒粒分明,唔濕唔硬菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜咁,好開胃,肉有點韌而且份量有點少花菇紅燒豆腐,有菜,菇,炸豆腐,汁的份量岩岩好,而且唔會好鹹豆腐好林,老人家都岩食冬菇都好李好入味柱侯牛筋腩煲,牛筋好李林好入味;牛腩唔至於好林但唔韌

脆皮豉油雞,皮脆肉嫩

不過如果蝦同陳村粉可以放埋一齊會更好

小白菜,因為放得耐,所以開始變黃,菜有少少偏鹹

砂鍋飯,熱辣辣,好香,飯粒粒分明,唔濕唔硬

菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜咁,好開胃,肉有點韌
而且份量有點少

豆腐好林,老人家都岩食
冬菇都好李好入味

柱侯牛筋腩煲,牛筋好李林好入味;牛腩唔至於好林但唔韌
2019-02-20 562 views
去到年初八唔知食咩好又有一大班人所以就去咗酒樓食,翠園出名貴但好食,係貴得有道理嫁!!!!! 蜜汁叉燒 好入味半肥瘦好香 唔韌唔硬 好易入口 椒鹽九肚魚 好香椒鹽味,入面好軟熟,唔腥 椒鹽脆豆腐 外脆內軟,豆腐好滑好嫩,味道都夠,偏鹹,不過椒鹽係咁 海蝦大良鮮奶 以為佢有炸粉但其實佢冇炸粉 質地好似蛋白咁 都唔錯 砂鍋手打魚腐 好鮮甜xo醬蝦仁炒帶子 好食蝦比較細隻,不過好彈牙帶子好厚身好鮮甜 好夠味 翠玉瓜好淋整體都唔錯

蜜汁叉燒 好入味半肥瘦好香 唔韌唔硬 好易入口

椒鹽九肚魚 好香椒鹽味,入面好軟熟,唔腥

砂鍋手打魚腐 好鮮甜

xo醬蝦仁炒帶子 好食
蝦比較細隻,不過好彈牙
帶子好厚身好鮮甜 好夠味 翠玉瓜好淋

整體都唔錯
2019-01-24 766 views
23號晚同家人一起去食晚飯,食物水準已跟早前去食的有差別,但也不强求,但埋單時竟然是去完洗手間也未埋到(當時並非繁忙時間,星期三約9:30後),只見收銀跟帶眼鏡的那位女職員在聊天。大集團下的管理真的有點失望☹
2019-01-20 811 views
美心超群,本身係競爭對手,但依家美心已經完全憑佢既頭腦爆左出黎,仲要贏到開晒巷翠園就係其中一員,口卑不錯裝修唔使講,相當靚而堂皇,高貴之餘再放啲玻璃酒櫃係通道,正!餐牌都知好有心機,從點心種類、名字、設計、相片,就知放左好多心機,相當唔錯食下啲廚點先,唔使等蒸,蜜汁叉燒,好味,肉應該係梅頭,唔肥但滑,肉質鮮嫩又幾正鮑汁鳳爪實在正,鮑汁味好濃而起膠,掛到上鳳爪度,好好味,必試啊竹笙狀元大蝦餃,一籠一隻,大到一個點手掌心咁大,食落啲蝦多到,足料非常味道都ok既,不過筍同配料同蝦既味平衡得唔算好好,應該細粒既好味啲,但都值得一試既碧綠帶子菜苗餃,菜苗餃我至愛既點心,賣相極好,菜夠而味道好好,帶子就真係唔太見肥豬肉、筍、菜苗既份量挾得唔錯,要食百花釀魚肚,高檔酒樓用料有保證,唔會俾豬皮膚顯你,味道都唔錯,多汁而口感正繼續特色點心,四式燒賣,包括有鮑魚、鵝肝、帶子、蝦鮑魚仔比想像中好,有乾鮑味,鵝肝就太老而怪蝦正常,算幾好味,帶子就配搭得唔錯依啲點心都係要試下既整多碟棉花雞,雞夠味,棉花(魚肚)正既,滑溜成餐茶,點心食過更好既,但成個環境、味道、茶、服務,用餐體驗贏就贏在依度大家試下咯#其實食物
翠園就係其中一員,口卑不錯

蜜汁叉燒

鮑汁鳳爪

竹笙狀元大蝦餃,一籠一隻,大到一個點
手掌心咁大,食落啲蝦多到,足料非常
肥豬肉、筍、菜苗既份量挾得唔錯,要食

竹笙狀元大蝦餃

大蝦

碧綠帶子菜苗餃

帶子呢

百花釀魚肚

繼續特色點心,四式燒賣,包括有鮑魚、鵝肝、帶子、蝦
鮑魚仔比想像中好,有乾鮑味,鵝肝就太老而怪
蝦正常,算幾好味,帶子就配搭得唔錯
依啲點心都係要試下既
整多碟棉花雞,雞夠味,棉花(魚肚)正既,滑溜

四式燒賣(鮑魚、鵝肝、帶子、蝦)

北菇棉花雞

鮑汁鳳爪
碧綠帶子菜苗餃
帶子呢
百花釀魚肚
四式燒賣(鮑魚、鵝肝、帶子、蝦)
北菇棉花雞
大魚肚
2018-12-29 930 views
早上去黃大仙上香,上香後已到午時!旁邊兒就是一座商場!溜達了一圈,感覺這家最靠譜!同樣菜品的早茶點,一進門看到這家環境最好!給滿分!餐具什麼的也跟高大上!然後後來了解到這家翠園是美心公司滴!不錯,不錯!感覺這樣 菜品風格滴這家算我在吃到環境最好的早茶店了
早上去黃大仙上香,上香後已到午時!旁邊兒就是一座商場!
溜達了一圈,感覺這家最靠譜!
[環境]同樣菜品的早茶點,一進門看到這家環境最好!
給滿分!餐具什麼的也跟高大上!
2018-12-04
2018-12-11 1002 views
今日去飲茶,近近地去貴貴的翠園,點解貴都尼?因為D野食睇得食得今日4個人飲茶,叫左唔係好多野食$88的叉燒,貴,但半肥瘦的叉燒好香好易入口,一D都唔韌;但始終覺得鐵板叉燒好食D,更加香炸兩,脆卜卜,佢尼左15-20分鐘之後我地先食佢都仲係脆卜卜,但略覺佢的蔥唔夠;而且佢D蔥粉唔會爛溶溶咁巨型蝦餃,皮薄,入面應該有成六七隻蝦,好多珍珠雞,普普通通,有點鹹最正係E個奶皇包,一定要打個卡,而且入面個餡好香
今日4個人飲茶,叫左唔係好多野食

巨型蝦餃,皮薄,入面應該有成六七隻蝦,好多

珍珠雞,普普通通,有點鹹

最正係E個奶皇包,一定要打個卡,而且入面個餡好香
2018-11-04 1185 views
普通係黃大仙商場街坊點心店兩個人都成180蚊,我不如食翠園! 今次食左$237! 環境舒適,點心有水準! 點心黎得快! 仲要唔使等位!唯一係以下呢個流沙包拼燒賣,個流沙包唔識流沙😑

環境舒適,點心有水準! 點心黎得快! 仲要唔使等位!

唯一係以下呢個流沙包拼燒賣,個流沙包唔識流沙😑

2018-10-15 1189 views
今日屋企人生日,所以去左好食的翠園我地叫左4人餐,有湯,燒味拼盤,西蘭花炒蝦仁,蓮藕木耳炒瓜,魚,甜品燒味拼盤揀左叉燒,雞一如既往好食,叉燒夠味唔韌;雞嫩唔肥西蘭花炒蝦仁:西蘭花好淋,老人家岩食蝦仁大隻好彈牙,冇雪味又唔梅蓮藕木耳炒瓜:份量大,蓮藕唔老夠爽,只係有點油;瓜夠淋,不過有少少草青味魚就冇咩特別老火湯好夠味,唔係味精湯啊紫米露:好香,唔稀足料,每次都好期待佢的紫米露其實翠園真係好食,環境ok,只係有點逼,同有點貴。
今日屋企人生日,所以去左好食的翠園
燒味拼盤揀左叉燒,雞
一如既往好食,叉燒夠味唔韌;雞嫩唔肥

西蘭花炒蝦仁:西蘭花好淋,老人家岩食

蝦仁大隻好彈牙,冇雪味又唔梅

魚就冇咩特別

老火湯好夠味,唔係味精湯啊

紫米露:好香,唔稀足料,每次都好期待佢的紫米露
其實翠園真係好食,環境ok,只係有點逼,同有點貴。
2018-10-01 946 views
今早帶國內朋友去黃大仙廟拜神,之後去附近商場翠園飲茶,都唔太多人等位,等左十幾分鐘已有位,呢間翠園未嚟个,環境不錯,坐位舒適。叫左香片,茶味好香,我地点左酥皮龍湯配诲皇卷,價錢不貴,36蚊,賣相不錯,味道一般!迷你木桶飯,冇料!擔擔麵一碗,味道可以。重有菜苗餃,煎蘿白糕都是冇也特别!找數剛好二百蚊!都不筧貴。😋1