2021-12-12 84 views
🔥Beef Ribeye Steak ($248)碳烤阿根廷穀飼肉眼牛排肉眼牛排牛味濃郁,較有咬勁,餐跟西湯。而整道菜擺盤已經勝出😍。蘆筍等新鮮蔬菜配上黑椒/洋蔥/蒜蓉汁,配搭幼身薯條,很滿足。-🔥Signature Pork Chop and Scrambled Egg Instant noodles in Cheese Sauce ($54)招牌炒蛋拼豬排及芝士汁撈公仔麵嫰滑炒蛋煎豬排,配上邪惡拉絲芝士白汁撈公仔麵,經典香港茶餐廳美食。再配上一杯跟餐港式熱奶茶,掂曬! 👍🏻-🔥宇治抹茶梳乎厘班戟 ($98)鬆軟梳乎厘班戟配上抹茶闕餅和蜜紅豆,日式得來有種茶餐廳獨特風味。-🔥Iced Fruit Tea (+$20)蘇杭滿滿水果茶加入火龍果、橙、水蜜桃等水果粒,感覺很清新,甜度適中。-🔥港式奶茶茶奶融合,香港味道。-西日港式冰室,裝修現代小清新。
🔥Beef Ribeye Steak ($248)
碳烤阿根廷穀飼肉眼牛排
肉眼牛排牛味濃郁,較有咬勁,餐跟西湯。
而整道菜擺盤已經勝出😍。

招牌炒蛋拼豬排及芝士汁撈公仔麵

🔥宇治抹茶梳乎厘班戟 ($98)

🔥Iced Fruit Tea (+$20)
蘇杭滿滿水果茶
加入火龍果、橙、水蜜桃等水果粒,感覺很清新,甜度適中。

🔥港式奶茶
茶奶融合,香港味道。
西日港式冰室,裝修現代小清新。

2021-12-11 81 views
地方寬敞,樓面認真,專業有禮。一家五口係門口等咗一陣,樓面小姐安排店內二人客人轉位,讓出五人單邊位比我。非常貼心。係為家長,對此無比感激。係一間唔錯嘅旺角茶餐廳。唔好係店面鬧員工就完美。其實一杯水o者⋯⋯
地方寬敞,樓面認真,專業有禮。

係為家長,對此無比感激。

係一間唔錯嘅旺角茶餐廳。

唔好係店面鬧員工就完美。
其實一杯水o者⋯⋯
芝士撈麵
芝士撈麵
2021-11-30 92 views
今日早左收工,即約朋友去旺角閒逛,逛到倦又到搵食時間,見到#蘇杭冰室,裝修得精緻又乾淨,餐牌見佢食物款式都多,有煲仔麵、咖喱套餐、招牌蔥花滑蛋飯、沙律、西式扒餐,仲有Pancake,樣樣都好想食😊😚。🦐草蝦凱撒沙律🥗,材料有鮮爽蝦仁、脆煙肉同新鮮的沙律菜,是個開胃清新的前菜。 🫕羊扒餐包湯, 內有甘旬、薏米。🐏碳烤羊扒,叫點了7成熟,面層燒得焦香,羊so味唔會太重,切開見內裏有嫩紅的肉肉,食落肉香又juicy, 配菜有健康的紅黃椒、脆肉瓜、秋葵同蘑菇,仲有熱辣辣嘅薯條🍟,質素唔錯啊!🥘自家製京蔥牛肉煲仔麵, 上枱熱辣辣煲還在標煙,牛肉好軟淋,湯香又濃味,麵質剛剛好唔會過淋仲好掛汁。蔥花滑蛋雙併飯,併了叉燒同蝦仁,蝦煎得熟度剛好,很鮮嫩彈牙,叉燒正常發揮,個蛋咬落去軟滑的感覺,整體都幾好食😋。飲品要了我至愛的凍檸茶,老友就點了充滿水果的水果茶,佢說好飲又解膩😊。
樣樣都好想食😊😚。

🫕羊扒餐包湯, 內有甘旬、薏米。

2021-11-30
Type of Meal
Dinner
2021-11-30 87 views
「蘇杭冰室」由上環開到去旺角。 新店面積比上環店大得多,有成3000 呎咁大㗎。由扒類、意粉、港式食物都有,估唔到嘅係連梳乎厘班戟都有得食。食物種類多得滯,要寫喺幾個餐牌上面😆😆▫️奇味雞煲煲仔麵(HKD62) -  天氣轉涼最啱就係食啲又熱又辣嘅食物暖吓個胃。「蘇杭冰室」暖笠笠煲仔麵系列,即叫即整,需時10幾分鐘。原鍋煲仔上無論內外都係滾熱辣😬😬我哋揀奇味雞煲嘅原因係貪啲雞有少少辣味😋配埋公仔麵一齊食真係極度邪惡。除咗雞件仲有芫荽、蔥、豆卜等配料。豆卜要喺湯底浸耐啲先至好食,真係惹味好多㗎。▫️咖喱吉列魚柳 (HKD54) - 意粉同吉列魚柳份量成正比,件魚柳肉質都幾好,唔係霉霉地嗰隻。以上兩款都係套餐價,奉送熱咖啡或茶。▫️宇治抹茶梳乎厘班戟(HKD98) - 冰室有梳乎厘甜品食,仲要有6款選擇添😃我哋叫咗期間限定嘅「宇治抹茶梳乎厘班戟」。製作都要啲時間㗎。最好落單時叫埋甜品,食到差唔多叫起時間啱啱好。梳乎厘班戟幾鬆軟,比我想像中好味喎😋以冰室水準嚟講真係唔錯架啦,我覺得蕨餅可以再做好啲,灑多少少抹茶粉就好喇。

以上兩款都係套餐價,奉送熱咖啡或茶。

2021-11-27 62 views
之前返工也試過特登走到上環到這間茶餐廳吃午餐,但環境逼夾,有好多人排隊等,食咗一個普通午餐,印象也不深刻他們在旺角開了新店,之前行過見到餐牌上的菜色都比較特別,今次去咗試吓下午茶新鮮熱辣炸出來的吉列豬扒唔油膩,厚肉,但薯條感覺比較油同炸得好乾嘩!之前就係在門口見到呢個煲仔麵一直都好想試,果然冇令我失望今次揀咗個京蔥牛肉煲仔麵,又是熱辣辣,卜卜卜卜咁上枱,一打開個煲蓋,香噴噴,連隔離枱個客都望實,個公仔麵口感啱啱好,牛肉嫩滑,一句講晒正好過之前試嗰個間所謂的煲仔沙嗲牛肉麵

嘩!之前就係在門口見到呢個煲仔麵
一直都好想試,果然冇令我失望

好過之前試嗰個間所謂的煲仔沙嗲牛肉麵
吉列豬扒拼薯條
煲仔麵
2021-11-25
$50 (Tea)
吉列豬扒拼薯條
煲仔麵
2021-11-26 51 views
聽到吾少朋友介紹蘇杭冰室因為d餐單都突破果然聞名不如見面港式得黎又好Fusion🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🔆奇味雞煲煲仔麵真係意想不到雞煲可以再簡化做出前一丁湯麵雞煲幾濃郁 質量不比火鍋店差如果再濃郁就更正仲要咁岩呢排天氣勁凍食完係勁暖笠笠 冬天必食😂🔆炭烤羊扒多數茶記扒餐麵係牛豬雞加雜扒估吾正呢度有羊架而質量都幾吾錯羊架煎得剛剛好 吾會太熟🔆瑞士汁撈公仔麵配招牌炒蛋瑞士好香甜 如果嗜甜嘅人都幾岩佢隻雞髀大大隻 但都煮得幾淋 肉幾嫩🔆士多啤梨梳乎里班戟又係意想不到當然吾能夠同過江龍梳乎里班戟比較但如果係旺角 食完晚飯 又呢個甜品又吾錯因為旺角係晚餐時間要搵一間吾洗排隊嘅甜品店都吾易

聽到吾少朋友介紹蘇杭冰室

當然吾能夠同過江龍梳乎里班戟比較
但如果係旺角 食完晚飯 又呢個甜品又吾錯
因為旺角係晚餐時間要搵一間吾洗排隊嘅甜品店都吾易

2021-11-11
$150 (Dinner)
店鋪裝修到唔似去咗茶餐廳,一排排卡位,好有心思咁用咗玻璃窗間隔,巧妙地響應到疫情需要,就算過咗疫情,玻璃窗間隔都可以一直沿用,當成一個設計,利用玻璃窗間隔卡位,空間感大大提升。卡位周圍都掛上盆栽,令人心曠神怡!乾蔥砵酒牛尾煲$78一個套餐,有一個餐湯同熱飲,可以配飯或者意粉。呢個菜既牛尾煮得好腍身,肉又唔會腍到癡牙,加埋汁既搭配,意粉都好驚喜,食落唔會冇味,有香草味道,唔加汁食都一樣可以!炭燒阿根廷穀飼肉眼牛扒$248牛扒要七成,但牛排唔會太硬,異常鮮嫩,咬勁十足。切落開唔會連刀,一刀就切到底,肥瘦均匀,鲜美多汁,價錢相當實惠!士多啤梨梳乎厘班戟$98賣相都非常吸引,有士多啤梨伴碟,色彩鮮艷。班戟入口香軟,充滿蛋香,暖暖質感配合冬季天氣食,奶油忌廉都做得好濃厚,厚實而滑!
乾蔥砵酒牛尾煲$78
炭燒阿根廷穀飼肉眼牛扒$248
士多啤梨梳乎厘班戟$98
2021-11-23 51 views
一日餐廳中式、西式,連甜品都有,可以唔駛轉場都可以係到傾好耐😹😹奇味雞煲煲仔面 🐣本身以為係普通雞加公仔面,估喎到係好好食喎,雞唔算辣,但成個味道好特別好香口,唔知點形容既湯底!!明太子海鮮意大利粉🦐🐙🦪海鮮好足料,青口、蝦、帶子、章魚仔😎而且味道口感都ok~意粉軟硬適中,加明太子真係冇得輸火焰雪山🏔️睇得又食得,蛋白入面有一大球雪糕🍦,仲有舊梳乎厘,又有水果🍌芒果梳乎厘班戟🥭梳乎厘軟棉棉,唔會整得太熟,甜甜地~食物多元化,而且味道都唔錯👍🏻

奇味雞煲煲仔面 🐣

明太子海鮮意大利粉🦐🐙🦪

火焰雪山🏔️

芒果梳乎厘班戟🥭
梳乎厘軟棉棉,唔會整得太熟,甜甜地~

食物多元化,而且味道都唔錯👍🏻
2021-11-21 53 views
#草蝦凱撒沙律沙律菜非常新鮮 又爽又脆蝦肉亦十分彈牙入味#炭烤羊扒 每份有三件可配薯條或飯黑椒汁或洋蔥汁幾多成熟可以由客人自由決定我選擇左黑椒汁 擺盤賣相很吸引生熟度控制得剛剛好肉質鮮嫩 肉汁鎖得住伴碟有 烤秋葵 黃瓜 燈籠椒薯條都係新鮮熱辣香脆不油膩#明太子海鮮意大利粉 有青口 墨魚仔 鮮蝦意粉軟硬度岩岩好偏硬有口感明太子嘅海鮮咸香配搭濃稠既忌廉汁 非常好食飲品推介蘇杭特飲#香桃烏龍茶很清新 不太甜 有香桃片#班蘭紅豆冰估唔到班蘭味同紅豆冰咁夾紅豆份量很足 軟糯香甜
#草蝦凱撒沙律

#班蘭紅豆冰
估唔到班蘭味同紅豆冰咁夾
紅豆份量很足 軟糯香甜
2021-11-21 61 views
呢間冰室同平時嗰啲冰室唔同,佢嘅裝修偏向Cafe風格,而食物亦都有勁多種類,有茶餐廳到西餐都有。今次叫咗幾款試吓:蔥花叉燒滑蛋飯好食!個蛋好滑,叉燒肥瘦適中,配埋啲叉燒汁 真係一流👍🏻天婦羅軟殼蟹忌廉汁天使麵好足料呀比足一隻蟹你!意粉個味道都幾好,原本睇份量好似唔係好多,但食下食下都幾多。性價比真係好高!瑞土汁雞全翼配薯條 佢個瑞士汁調得好好味,薯條都炸得香脆。咖央多士 外脆內軟,好食!特濃朱古力梳乎厘班戟佢係比較厚實嗰啲pancake,唔係平時疏乎厘嗰啲,所以食完都有啲濟 個人中意空氣感多啲嘅pancake🤣🤣🤣餐廳整體質素唔錯,幾有驚喜,下次會試埋鋸扒嗰啲😛Menu :

蔥花叉燒滑蛋飯
好食!個蛋好滑,叉燒肥瘦適中,配埋啲叉燒汁 真係一流👍🏻

瑞土汁雞全翼配薯條
佢個瑞士汁調得好好味,薯條都炸得香脆。

咖央多士
外脆內軟,好食!
特濃朱古力梳乎厘班戟

特濃朱古力梳乎厘班戟

餐廳整體質素唔錯,幾有驚喜,下次會試埋鋸扒嗰啲😛

Menu :
咖央多士
呢一間喺港島區嘅人係冰室,終於進駐旺角啦🎉 全間餐廳都係以北歐簡約風格為主,而且空間好大🤍唔會似得好似傳統茶餐廳咁坐得好近好逼夾🌟 正餐方面我哋叫咗炭燒羊扒 🐑羊扒燒得好香🤤🤤🤤🤤 除此之外我哋仲叫咗明太子海鮮意大利粉 (超多海鮮)🐟🐙🦀跟餐仲叫咗佢哋招牌嘅蘇杭滿滿水果茶🍑🍊🍎🍓真係成杯滿滿嘅水果,好足料👍🏻👍🏻👍🏻 食完正餐梗係要食我最期待嘅甜品😍大大份嘅疏乎厘搞埋特濃朱古力,真係好邪惡🥞
呢一間喺港島區嘅人係冰室,終於進駐旺角啦🎉

正餐方面我哋叫咗炭燒羊扒 🐑
羊扒燒得好香🤤🤤🤤🤤

除此之外我哋仲叫咗明太子海鮮意大利粉 (超多海鮮)🐟🐙🦀

食完正餐梗係要食我最期待嘅甜品😍
大大份嘅疏乎厘搞埋特濃朱古力,真係好邪惡🥞
2021-11-21 43 views
香港冰室越來越多 位於旺角蘇杭冰室 裝修新淨內裏枱位足夠打開Menu 好多選擇 真係好多奇味雞煲煲仔麵雞煲成日食 煲仔飯又成日食 究竟煲仔麵好唔好食呢?!估你唔到 雞煲面一啲都唔輸蝕 上枱時仲有熱氣泡 本身奇味雞煲味濃郁 面質唔會過軟 而且面好掛汁 雞件正常 清哂成個煲蔥花滑蛋三拼飯滑蛋蝦仁時時食 只要多加6蚊就有齊叉燒牛肉 又幾特別 閃令令蛋滑 蝦仁爽 叉燒肥 非常好餸飯 飯粒唔會過濕芝士汁原條龍利柳焗飯芝士汁非常足夠 龍利柳size可以 魚柳肉白滑 唔鞋 白飯底 餸飯唔會朝曾曾的左:蘇杭滿滿水果茶老實講 樣貌唔算靚仔 不過幾好飲 果味唔假 唔算太甜 但非常解渴右:葡萄西柚烏龍茶西柚肉多 每一啖都唔飲到西柚 解油膩法式焦糖燉蛋冰室都有得食 樣靚 味道又幾好食wo燉蛋結實 感覺足料 滿意的
香港冰室越來越多 位於旺角

法式焦糖燉蛋
冰室都有得食 樣靚 味道又幾好食wo
燉蛋結實 感覺足料 滿意的
2021-11-20 35 views
食過上環店覺得唔錯,所以覺得可以試埋旺角店。見佢有西式野食,忍唔住叫左個羊扒。炭燒羊扒(七成熟,黑椒汁,薯條)擺盤好靚,拍得住好多西餐廳。配菜仲要有秋葵,原粒蒜頭,有調味而且焗得剛剛好。薯條係幼薯條,新鮮炸夠脆。重點的羊扒有4件,肉夠稔,唔算好羶。黑椒汁係焦點,唔係普通頹飯黑椒汁,係真係夠辣夠香的黑椒汁。天婦羅軟殼蟹忌廉汁天使麵有大量紫菜鋪面,要襯熱食,如果唔係忌廉汁會好快痴埋一堆。忌廉汁唔係普通白汁,真係有忌廉香味,有少少似淡版的卡邦尼意粉,所以食落唔會太膩。天使麵份量好多,爭少少食唔晒。奇味雞煲煲仔麵見到煲仔麵就忍唔住想試,雞滑,麵煮得剛好透透地,豆卜都好入味,如果辣d會好味d。奇異果烏龍餐廳提供好多特飲,我試左杯奇異果烏龍。好多奇異果肉架,仲要係金奇異果,甜甜地又澀澀地幾解膩。紅豆冰去冰室最鍾意飲紅豆冰,紅豆超多,多到食唔晒。

炭燒羊扒(七成熟,黑椒汁,薯條)

奇味雞煲煲仔麵

奇異果烏龍

紅豆冰
去冰室最鍾意飲紅豆冰,紅豆超多,多到食唔晒。
  • 炭燒羊扒
餐廳:蘇杭冰室 (旺角)地址:旺角豉油街60-104B號鴻都大廈地下9-10號舖呢間佔地接近3000呎嘅蘇杭冰室 @jervoiscafe 由上環蘇杭街開到嚟旺角👏,唔經唔覺原來已經開咗四個幾月。新穎嘅茶餐廳風格,糅合咗傳統冰室美食以及西式選擇,無論平時喺茶餐廳見到嘅食物,定喺高級西餐廳先有嘅扒類同意粉,你都可以喺度品嘗得到😍打開餐牌確實見到唔同嘅選擇,款款都好吸引勁想全部都叫🙈,例如招牌蔥花滑蛋飯系列、皇牌咖喱套餐、芝味麵餐、麻辣肉丁煲仔麵餐等,總有一款啱你食👍✝️炭烤西班牙有機豬鞍扒 $158西班牙有機豬隻純天然飼養,無加任何生長激素,以有機嘅飼料餵養,加上自由放養令豬隻嘅肉質結實、味道濃郁。餐廳用木板上,配上烤雜菜同炸薯條🍟,炭烤豬鞍扒嘅火侯就差咁啲🤏,近筋部位置烤得啱啱好,不過有啲位就烤得過熟,食落有啲嚡,但肉香同肉汁豐富,炭烤過程仲增加咗豬鞍嘅焦香感😌✝️意大利蕃茄汁海蝦意粉 $98意粉喺由意大利進口嘅,食落彈牙有咬口,掛上蕃茄汁食落酸甜開胃,海蝦有成四大隻🦐,新鮮爽口,仲加咗唔少香葉同香料🌱,唔錯😋✝️鰻魚炒蛋飯 $68成餐飯最有surprise👻,$68但喺鰻魚勁大條,而且鰻魚
餐廳:蘇杭冰室 (旺角)
地址:旺角豉油街60-104B號鴻都大廈地下9-10號舖

打開餐牌確實見到唔同嘅選擇,

✝️炭烤西班牙有機豬鞍扒 $158
餐廳用木板上,

✝️意大利蕃茄汁海蝦意粉 $98
海蝦有成四大隻🦐,新鮮爽口,仲加咗唔少香葉同香料🌱,唔錯😋

✝️鰻魚炒蛋飯 $68
成餐飯最有surprise👻,$68但喺鰻魚勁大條,而且鰻魚香味濃郁滋味,蛋滑嫩而且唔喺全熟,
我最鍾意呢個質感😆,如果啲汁無咁鹹就perfect🤭

跟餐叫蘇杭特飲加$20,叫咗杯藍莓燕麥奶茶同班蘭紅豆冰,配搭幾特別🤩,我飲嘅喺班蘭紅豆冰,飲落有陣陣天然芳香味,配埋紅豆冰甜甜哋,紅豆份量仲唔少😎,唯獨啲冰多咗啲🧊,好快溶令飲品嘅味道變淡
2021-11-17
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$198 (Lunch)
上網見到唔少人都有提及依間冰室,令到好奇既我地就決定去見識下!餐廳位於旺角豉油街,非常方便,門面好似一間Cafe,差D miss左呢!裝修風格有別於一般的冰室,偏向Cafe風格,相信係想將冰室打入年輕人市場呢!餐牌選擇非常多,除左常見既茶餐廳食物,例如常餐,焗飯等之外最特別既就係佢都有扒鋸呢!而且好似幾吸引喎~阿根廷穀飼肉眼牛扒見到餐牌上既肉眼咁吸引,特別黎到當然要試下啦!一上碟真係嘩左出聲呀!好似去左扒房鋸扒咁~肉眼煎得非常靚,清晰的坑紋唔輸比扒房呢!我地叫左7成熟,熟度亦係非常準確,其實已經比不少扒房好的了肉眼扒既肉味非常足夠,亦成功鎖住肉汁,每一啖都非常Juicy薯條亦水準不錯,夠香脆真係估唔到係冰室鋸扒都可以食到不遜於扒房質素既牛扒呢!瑞士汁撈公仔麵配招牌炒蛋黎到冰室就叫返樣傳統D既菜式試下啦~我地簡左雞翼招牌炒蛋果然係招牌~好香滑呢!撈埋公仔麵食非常適合而雞翼係大大隻既雞全翼~外表香脆內裡嫩滑係餐牌上見到竟然有梳乎厘!?唔係真事呀?真係真事呢!冰室都有梳乎厘食~真係超特別呀!緊係要嗌一個黎做甜品啦我地就簡左芒果梳乎厘班戟賣相非常吸引~就好似去左Cafe咁!岩晒拎黎打卡呀!食落

餐牌選擇非常多,除左常見既茶餐廳食物,例如常餐,焗飯等之外
最特別既就係佢都有扒鋸呢!而且好似幾吸引喎~

阿根廷穀飼肉眼牛扒
見到餐牌上既肉眼咁吸引,特別黎到當然要試下啦!
我地叫左7成熟,熟度亦係非常準確,其實已經比不少扒房好的了

薯條亦水準不錯,夠香脆
真係估唔到係冰室鋸扒都可以食到不遜於扒房質素既牛扒呢!

瑞士汁撈公仔麵配招牌炒蛋
黎到冰室就叫返樣傳統D既菜式試下啦~我地簡左雞翼
招牌炒蛋果然係招牌~好香滑呢!撈埋公仔麵食非常適合

而雞翼係大大隻既雞全翼~外表香脆內裡嫩滑

係餐牌上見到竟然有梳乎厘!?唔係真事呀?

我地就簡左芒果梳乎厘班戟
賣相非常吸引~就好似去左Cafe咁!岩晒拎黎打卡呀!
食落亦都好好食~梳乎厘班戟好軟滑
配合埋芒果同忌廉真係好幸福呢!

埋單真係超抵呀!2個人食左咁多美食 仲食埋甜品都只係400蚊~每人大約200蚊
令我地刮目相看既一間冰室~下次經過旺角一定會再試埋其他款式既菜式呢!

2021-11-08