2022-03-15 269 views
每次上山頂行完山都會嚟呢間餐廳食嘢~個人哋講嘅鍾意食台灣嘢,呢間台灣餐廳做得幾有心。湯麵嘅湯都好好飲~ 好鍾意呢個醉雞湯麵,醉雞味道啱啱好~唔太濃分量亦都剛剛好紅燒牛肉麵都好食~牛肉份量都多~飲品都有好多台式飲品,無餐跟~要另外叫呢個價錢來講~喺山頂上面選性價比高
每次上山頂行完山都會嚟呢間餐廳食嘢~

個人哋講嘅鍾意食台灣嘢,呢間台灣餐廳做得幾有心。

湯麵嘅湯都好好飲~ 好鍾意呢個醉雞湯麵,
醉雞味道啱啱好~唔太濃
分量亦都剛剛好

花雕雞湯麵配香蔥雞肉
紅燒酸菜牛肉湯麵(細麵)

紅燒牛肉麵都好食~牛肉份量都多~

飲品都有好多台式飲品,無餐跟~要另外叫

呢個價錢來講~喺山頂上面選性價比高

花雕雞湯麵配香蔥雞肉
紅燒酸菜牛肉湯麵(細麵)
2022-02-24 176 views
早排放假嘅時候去咗山頂到行街,一去到嘅時候就想試吓唔同嘅特色餐廳,於是就走咗入去呢一度食嘢啦!叫咗一個花雕雞湯麵配香蔥雞肉!成個花雕雞湯真係好好食,呢個湯底完全吸收晒雞油嘅精華,連埋其他新鮮嘅材料烹調而成,真係非常之滋味呀!

2021-12-23 233 views
叫左一份安格斯牛肉麻醬拌麵😋🐮🍝麻醬好香 麵又好夠煙韌,牛嘅份量都多又好食😮‍💨❤️‍🔥❤️‍🔥本身冇落溫泉蛋去撈佢,真係好香好夠味💓💓但一加左蛋就好似稀左好多🤣🔥🔥個拌麵真係好好食,但間野漏單問題嚴重💢💢💢very angryyyyyy催左2-3次先真係幫我地去催,食到一肚氣🤢🤬等左差唔多45分鐘先有得食,人地隔離枱遲過我地入座,都食完野走人啦!💢💢特登上山頂玩,唸住食餐好嘅,點知食到咁唔開心,真係好掃興😭😭🥵
叫左一份安格斯牛肉麻醬拌麵😋🐮🍝
本身冇落溫泉蛋去撈佢,真係好香好夠味💓💓
但一加左蛋就好似稀左好多🤣🔥🔥
2021-12-18 931 views
今日同狗仔上到黎山頂行山 行山前梗要食飽先以為山頂多數得連鎖餐廳 點知見到呢間金玡居 好似冇見過佢 望落食物好似好唔錯 所以試吓🐶佢好動物友善 設有狗狗露天茶座 人狗都坐得舒服啲 因為好寬闊Menu選擇又好多 主要食台灣麵 不過款式比一般特別同高級 仲有拌麵添每款麵湯底唔同 濃厚度都有分別 連配嘅麵都會唔同▶️花鵰雞湯麵 配香蔥雞肉 ($98)湯底有仲好滋保嘅感覺 有紀子冬菇 同埋應該用新鮮材料煲成 面帶少少雞油精華 味道亦有雞味 不過就食唔到紹興酒味😗麵係幼身麵 麵質都還可以 雖然冇乜彈牙口感 一咬就斷 夾都比較易散 不至於唔好食 不過我自己麻麻哋個質感 見拌麵同牛肉麵嗰啲好食啲 望落煙韌啲🐔香蔥雞肉外貌似花鵰醉雞捲 切到一片片薄片 連皮冇骨 上面放上蔥油 下面有芽菜雞肉算腍 同埋有雞味 幾新鮮 個皮少少啫喱狀 蔥油唔會太重味 同個麵幾夾▶️梅子蕃茄 ($36)呢個好驚喜 以為佢好普通蕃茄仔咁 點知放入口係超濃梅嗰陣酸甜味😍非常開胃又過隱嘅味道另外又好多汁 佢係冇咗層外皮嘅 而且已經食唔到原來蕃茄味所以就好似食一個超級多汁嘅梅咁呢個好特別好食👍🏻▶️椒麻腐竹 ($25)佢係啲腐竹切片 然後
今日同狗仔上到黎山頂行山 行山前梗要食飽先

每款麵湯底唔同 濃厚度都有分別 連配嘅麵都會唔同

▶️花鵰雞湯麵 配香蔥雞肉 ($98)
不過就食唔到紹興酒味😗

🐔香蔥雞肉外貌似花鵰醉雞捲 切到一片片薄片 連皮冇骨
上面放上蔥油 下面有芽菜
花鵰雞湯麵 配香蔥雞肉

▶️梅子蕃茄 ($36)
呢個好驚喜 以為佢好普通蕃茄仔咁
點知放入口係超濃梅嗰陣酸甜味😍非常開胃又過隱嘅味道
另外又好多汁 佢係冇咗層外皮嘅 而且已經食唔到原來蕃茄味
所以就好似食一個超級多汁嘅梅咁
呢個好特別好食👍🏻
▶️椒麻腐竹 ($25)
佢係啲腐竹切片 然後加啲紅蘿蔔絲
其實唔係好麻辣 只係微微椒麻味
腐竹都幾滑嘅 呢個正常
梅子蕃茄
▶️鹽酥雞 ($40)
都幾大碟 賣相好似模似樣
🍗比起炸雞 佢個外皮薄啲 面頭多啲椒鹽粉
雞肉都幾多幾有肉 外皮香脆 即使耐咗都仲脆口
椒鹽粉好惹味 鹹鹹地 好香
▶️粒粒紅豆奶茶加香草奶凍 ($36+6)
Size都幾大杯 望落同出面珍珠專門店差唔多
整體食物都唔錯嘅 賣相好精緻吸引
湯底唔錯 每款各有特色
小食尤其好食😋
環境超好 狗仔可以自由自在 人又可以享受下陽光同自然風
服務都好好 好細心 見我地隻狗仔不斷郁 有個侍應主動問我地洗唔洗換張好啲嘅櫈俾佢❤️
CP值ok 因為我地有飲食券 可以$500減$100 所以賣單$400/3個人 平均每人$130
食到三個主食 三個小食 一杯飲品 其實都幾抵👍🏻
大家上山頂行山可以黎試吓佢 起一樓!
梅子蕃茄
  • 鹽酥雞
2021-10-28 1181 views
今日上山頂行吓,行完當然要揾嘢食啦!山頂廣場內有這家台灣菜,見座位舒服,人少少,門口擺咗餐牌出嚟,價錢又唔貴便入內一試。哩到主要係食麵,有十幾款麵食,仲有小食同多類飲品餐廳座位寬敞,整潔點了兩款麵食及1款小食。安格斯牛肉麻醬拌麵,安格斯薄牛肉片加上青瓜細絲及大量麻醬。青瓜爽脆,麵質Q彈,麻醬香濃芝麻味,仲有一隻窩旦加入麵一起拌勻,使麵更creamy另一款麵食係海鮮喇沙湯麵,湯底微辣,有油豆腐,魚腐,蝦同魷魚配上大量芽菜,麵條同樣彈牙煙韌。小食鹽酥雞同樣出色,炸得外皮酥脆內裏雞肉嫩滑有肉汁山頂廣場同凌霄閣有多間食肆,都係中高價餐廳同連鎖食肆居多,哩間台灣菜可以話係另外之選。

哩到主要係食麵,有十幾款麵食,仲有小食同多類飲品

餐廳座位寬敞,整潔

點了兩款麵食及1款小食。

海鮮喇沙

鹽酥雞

小食鹽酥雞同樣出色,炸得外皮酥脆內裏雞肉嫩滑有肉汁

海鮮喇沙
鹽酥雞
星期六上左山頂玩,發覺疫情之下冇遊客得本地客,山頂既面貌都好似有好大轉變,講緊星期六既夜晚7點鐘,全部店舖都閂哂咁制,連食鋪好多都閂左,剩返幾間食鋪開,感慨以往有遊客既時候又鬧,到依加冇遊客既時候又感到不習慣,人就係相當矛盾。就剩返幾間食鋪之下,我地就選擇左一間台灣過江龍品嚐睇睇有咩特別。(好掛住去旅行去台灣呀….哭😭)同女朋友都想食拌麵唔想食湯麵,就剩返唔多選擇,最後我地叫左一樣既牛肉拌蝴蝶粉,只係味道唔同。蝴蝶粉比一般河粉粗,比較大張口感會比較飽滿。🐮安格斯牛肉麻醬拌蝴蝶粉 $98呢一碗真係比較劣質。上碟既麻醬好少同埋已經見到比較稀,配左一碗生雞蛋,專登問店員點樣食,店員叫我可以直接落埋去連麵一齊撈,結果個拌麵因為雞蛋同麻醬變左成灘水流流既野,非常之稀冇乜味道。失望!建議都係牛肉分開點啲生雞蛋,千祈唔好一齊撈!🐮安格斯牛肉麻辣拌蝴蝶粉 $98呢個個調味的確香口,少少辣味調上牛肉,又唔會太過遮蓋牛味,但說實話安格斯牛肉都知道係普通雪藏牛肉,牛肉口感好普通,不過不失,但總比麻醬口味好。🐮燒豬頸肉 $45豬頸肉係幾好食,煎得香口,皮酥肉滑。整體而言,如果呢間係一間普通既市區台式餐廳,我覺

🐮安格斯牛肉麻醬拌蝴蝶粉 $98

🐮安格斯牛肉麻辣拌蝴蝶粉 $98

🐮燒豬頸肉 $45

豬頸肉係幾好食,煎得香口,皮酥肉滑。

整體而言,如果呢間係一間普通既市區台式餐廳,我覺得可以接受,但呢間開係山頂,仲要吹噓台灣過江黎香港,收咁貴既價錢,名過其實,實在一啲都唔抵!

推薦程度 🌕🌕🌗🌑🌑

2021-10-02
$150 (Dinner)
平時遊客太多好少會上山頂,今次Friday afternoon 見有free time 就上左山頂行下搵下食。而家做緊promotion retail 買野可送dining coupon, 近期食得太多西野一於今次食台灣菜。花雕雞湯麵配香葱雞肉-好有食緊日式拉麵的感覺!湯底好正,雞湯同花雕係絕配。花雕味好足,唔係得幾滴係度吊味個種。-雞有大量香葱同蒜做topping, 好惹味!紅燒酸菜牛肉湯麵-個湯好有台灣風味! 有返左台灣的感覺,鹹味適中!- 想特別highlight 面質,好有咬口好Q彈麻辣牛雙寶-份量有點偏少,肉同筋比較碎同瘦削-但麻味係開胃的,姐不吃辣都食到雪蓮杏仁牛奶-好有杏仁茶的味道,歡喜杏仁的會大愛。

花雕雞湯麵配香葱雞肉
-雞有大量香葱同蒜做topping, 好惹味!
花雕雞湯配香葱雞肉

紅燒酸菜牛肉湯麵
-個湯好有台灣風味! 有返左台灣的感覺,鹹味適中!
- 想特別highlight 面質,好有咬口好Q彈
紅燒酸菜牛肉湯面

麻辣牛雙寶
-份量有點偏少,肉同筋比較碎同瘦削
-但麻味係開胃的,姐不吃辣都食到
麻辣牛雙寶

雪蓮杏仁牛奶
-好有杏仁茶的味道,歡喜杏仁的會大愛。

花雕雞湯配香葱雞肉
紅燒酸菜牛肉湯面
2021-09-14 517 views
呢間主打食台灣麵,選擇多不過碗碗都盛惠$100以上。難得好多款我都好有興趣試就比個機會佢,坐低都簡到有選擇困難症🤣-🐮安格斯牛肉麻醬拌麵 $98牛肉薄薄地,份量都唔少,配埋爽口青瓜絲一啖接一啖好快食晒。整體好食但係雞湯麵略勝一籌。-🐥原味精燉雞湯面(配¼隻豉油雞)$98湯底聞落好似臭臭地🌝😂點知飲落恰到好處清清地但係又夠味,有驚喜😋豉油雞唔會好鹹,雞肉好嫩滑,整體配搭💯-🐖松阪豬頸肉 $45好食不過性價比低,師傅刀工好好每一片都片到好薄😂跟個醬酸酸地意外地幾夾,本身無乜期望因為豬頸肉燒過之後已經好好食,但係點左醬又好似有將個味道昇華到另一個層次🤏🏻-總結:好食但性價比唔高,份量偏少,兩個人食完都唔太飽,到此一遊,試完其他山頂checklist有機會先encore。
🐮安格斯牛肉麻醬拌麵 $98
🐥原味精燉雞湯面(配¼隻豉油雞)$98
🐖松阪豬頸肉 $45
安格斯牛肉麻醬拌麵
原味精燉雞湯面(配¼隻豉油雞)
安格斯牛肉麻醬拌麵
原味精燉雞湯面(配¼隻豉油雞)
  • 原味精燉雞湯面
  • 松阪豬頸肉
  • 華生豉油雞
2021-09-13 371 views
雞湯麵配豬頸肉😋😋😋(😋)*(加多一個😋俾肉)招牌手拉麵口感不過不失;湯底清淡,未如想像中濃郁;豬頸肉十分出色,肥瘦相宜,皮酥肉彈,正。炒菇😋😋味道單一,偏乾身,但口感唔錯西柚梳打😋😋😋😋幾fresh,配埋粒粒西柚肉,7分甜啱啱好呀梅子蕃茄😋😋😋😋味道exactly係啲車仔檔有嘅醃青梅味,男友本身唔鐘意個陣類似酒味/發酵味,所以佢食咗一粒就唔要,但我好鐘意,好開胃雖然味道不過不失,份量適中,有啲驚喜,但山頂有其他性價比更高嘅餐廳
雞湯麵配豬頸肉😋😋😋(😋)
*(加多一個😋俾肉)

炒菇😋😋
味道單一,偏乾身,但口感唔錯

西柚梳打😋😋😋😋
幾fresh,配埋粒粒西柚肉,7分甜啱啱好呀

梅子蕃茄😋😋😋😋

($98)呢個係menu望到張相就一定要食😋賣相已經贏左😌果然無失望!牛肉稍微太薄同乏味😬不過個蝴蝶麵好chewy (係刀削麵薄D既 version) 配好多好多既麻醬真係好邪惡😈仲有隻溫泉蛋添!!完整度好高🤗🐔花雕雞藥膳湯麵🍜 ($98)呢個估唔到幾好食喔~首先個雞係用雞髀肉 所以都好嫩 配埋薑蓉調味好正👍🏻另外不得不提個湯麵 味道好濃郁☺️(雖然鹹左少少)但個幼麵鎖住D湯好食!overall 份量仲要好足😜一一評分:😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻👍🏻💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻一一🙋🏻‍♀️加一🙅🏻‍♀️限時
($98)

🐔花雕雞藥膳湯麵🍜 ($98)

評分:

🙅🏻‍♀️限時
🐂安格斯牛肉麻醬拌蝴蝶麵
🐂安格斯牛肉麻醬拌蝴蝶麵
2021-09-01 195 views
🐥燉雞湯麵 配 1/4豉油雞 $98🍑水蜜桃果茶 $36燉雞湯比較淡但相對個豉油雞非常重味🤩甜豉油完全融入雞肉两者夾埋又鮮又甜😋Like 左fb仲會送3粒仔梅子蕃茄仔酸酸甜甜咁可以解膩🤤水果茶有水蜜桃果肉茶嘅濃度適中反而飲品幾高質不但有反岀面咁大杯價錢都差唔多以為餐廳飲品都係普通點知都ok 😳 🐥花鵰雞湯面 $98 🍑玫瑰蜜松桃沙冰 $46個湯底充分飲到個花雕雞味🤤調反轉,呢個湯濃雞淡雞卷雖然啖啖肉但就無乜味加埋薑蔥都係加左d咸味落去無鮮味可言🙃形同虛設呢個set 只可以讚個雞湯🥘我係清哂嘅😌沙冰又係有好多蜜桃果肉大杯到都我食完都未飲完☺️叫左少甜剛好🐣我稔一咸一淡係餐廳個食品設計但淡又真係唔洗淡到無落調味嘅🤔可能我重口味姐😎淡口味或者想食清d山頂黎講呢間算性價比高又唔會係劣食🤣唔想食m記可以試試呢間坐得都舒服嘅😊
🐥燉雞湯麵 配 1/4豉油雞 $98

點知都ok 😳

🐥花鵰雞湯面 $98
🍑玫瑰蜜松桃沙冰 $46
個湯底充分飲到個花雕雞味🤤
調反轉,呢個湯濃雞淡
雞卷雖然啖啖肉但就無乜味

又唔會係劣食🤣
唔想食m記可以試試呢間
坐得都舒服嘅😊
2021-08-06
$100 (Lunch)
燉雞湯麵  配1/4豉油雞
玫紅蜜桃沙冰
2021-08-30 193 views
有個好友👤話上山頂食下野😋,所以晚上🌛去左山頂🌜(金玡居)食下😋🍽,試下🍽好唔好食😋:原味精燉雞🐓湯麵🍜:湯入口香滑👍,味道滿分🥰,🐓雞味重,真係好似平時入嘅燉湯🫕一樣,正。10星🌟為滿分一定有9星🌟原汁紅燒酸菜牛肉🦬粗麵🍜:牛肉🦬好淋,容易入口😋,湯味道唔濃,好味👍。10星🌟為滿分一定有9星🌟照燒菌菇🍄:🍽食落認真麻麻地🤨,菌菇🍄太乾身,入口就如乾枯♨️,食到口渴🤨。10星🌟為滿分一定有4星🌟麻辣🌶牛腱🦬:如果食得辣🌶先好食,因為的確激辣🌶,不過對我嚟講好好食,麻辣醬香🌶,辣油🌶唔多,牛腱🦬淋爽,加埋一齊天衣無縫👍,食😋完1件立即再想食☂️多件。10星🌟為滿分一定有8星🌟蠔油生菜🥬:簡單野,唔係差👍。西柚冰沙:西柚粒係冰🧊面份量好多,自己攪拌🥄,西柚味重,好味👍,冰沙冇一啲大粒嘅冰粒🧊,証明攪拌🥄得好👍。10星🌟為滿分一定有9星🌟水蜜桃果🍑茶:蜜桃🍑味都重,茶🍵味香,食飽入啖😁,簡直消滯👍。10星🌟為滿分一定有7星🌟總括嚟講,直得一試嘅餐廳👍,服務態度一流👍。☂️以上為個人意見☂️🙇‍♂️(如有意見分歧者煩請見諒)🙇‍♂️
原味精燉雞🐓湯麵🍜:
原汁紅燒酸菜牛肉🦬粗麵🍜:
牛肉🦬好淋,容易入口😋,湯味道唔濃,好味👍。
照燒菌菇🍄:
10星🌟為滿分一定有4星🌟
麻辣🌶牛腱🦬:
10星🌟為滿分一定有8星🌟
蠔油生菜🥬:
簡單野,唔係差👍。
西柚冰沙:
水蜜桃果🍑茶:
蜜桃🍑味都重,茶🍵味香,食飽入啖😁,簡直消滯👍。
10星🌟為滿分一定有7星🌟
總括嚟講,直得一試嘅餐廳👍,服務態度一流👍。
☂️以上為個人意見☂️
🙇‍♂️(如有意見分歧者煩請見諒)🙇‍♂️
麻辣牛腱
原味精燉雞湯麵(配豬頸肉)
原汁紅燒酸菜牛肉燥麵
照燒菌菇
西柚冰沙
水蜜桃果茶
2021-08-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
麻辣牛腱
原味精燉雞湯麵(配豬頸肉)
原汁紅燒酸菜牛肉燥麵
西柚冰沙
水蜜桃果茶
2021-07-22 296 views
嗌咗個冬陰公雞湯麵,啲幼麵淋到好似咬緊蝦餃皮咁。牛肉麵湯底極咸,牛肉又少得兩舊,滿漢大餐(杯麵)都多肉過佢。另外仲嗌咗個椒麻腐竹小食,又係好咸。連送嘅蕃茄小食都好難食,雪到凍到牙痹,味道又酸。每一樣都整得好難食。仲要收得貴。千祈唔好試。仲要話自己係台灣過江龍。味道同價錢完全唔成正比。同個侍應講,個麵好淋好難食,只係回應我哋「係咁㗎」,之後自己fade out咗,完全無回應個客嘅意見咁滯。舖頭仲要有一浸怪味。。。
舖頭仲要有一浸怪味。。。
2021-07-21 291 views
個朋友開始學食素,所以坊間的選擇就大減了,故此對每餐食物的質素要求極高.而且一間是他大讚的一間他提高音調地說黑松露芬芳撲鼻,份量充足,清雞湯簡直一絕,如果冇佢就唔算嚟過金玡居.我當時有點懷疑可能是他食素個口淡產生的過度敏感.我平時都會帶一支白松露油隨身,所以這菜式在我的to-taste list.曾經因為疫情空運出現問題,這裏的雞湯短缺,所以冇有來試今日打電話確認有雞湯之後,去完會展藝術展覽Art basel身心舒暢,天氣非常之好,空氣清潔,響香港非常難得,所以上去山頂睇日落,並順道一試這個盛讚的撈麵.入門口之前再確認是有雞湯並與負責人行談幾句,整體感覺服務唔錯,最好的是不會成日走嚟問要唔要收碟打斷進食的專注. 當日的菜式黑松露拌麵燉雞湯梅子車厘茄鹽酥雞第一碟來的是雞湯一試雞味確實濃沃並且清澈,溫度非常高,下次飲的時候要小心,雖然沒有個朋友講得咁犀利,但都是上品.經過雞湯醒腦後黑松露一上臺伴隨什菇的味道撲鼻而來,分量確實非常足夠,麵質彈牙.如果什菇有香烤過產生的焦糖反應可能更上一層樓.令到整體味道更加完整沒有洞口.但這可能是台灣的正宗食法,所以我沒有異議,並覺得非常不錯.系辣咗少少但係

曾經因為疫情空運出現問題,這裏的雞湯短缺,所以冇有來試

當日的菜式
黑松露拌麵
燉雞湯
梅子車厘茄

第一碟來的是雞湯

經過雞湯醒腦後
黑松露一上臺伴隨什菇的味道撲鼻而來,分量確實非常足夠,麵質彈牙.如果什菇有香烤過產生的焦糖反應可能更上一層樓.令到整體味道更加完整沒有洞口.但這可能是台灣的正宗食法,所以我沒有異議,並覺得非常不錯.系辣咗少少但係都唔會太過辣,始終素食都需要辣味手法來激活味覺,令素食都不亞於肉食.

梅子車厘茄
這道菜是必食的,本身我的極度不喜歡梅仔,但因為有貪念讚社文平台會有一碟
點知一試就愛上
,還產生我經常說的兩眼發光的反應
這是需要非常良好的配搭我才有這個反應.
車厘茄的甜味因梅子非常溫柔地提升與梅子的味道非常夾,有如台灣女孩嬌小溫柔甜美的感覺,而且是冰凍的,口感非常特別.能夠冷卻我飲雞湯時,舌表面的灼熱感覺.
在這個時候已經沒有想到甜味是人工代糖,梅子是話梅粉還是人工合成味粉的邏輯想法,總之是非常好味.由於趕著去睇日落,並且成腦都是車厘茄妹仔的味道,忘記了問負責人做法和材料
黑松露菌撈麵
黑松露菌撈麵配青雞燉湯
2021-05-23
Type of Meal
Tea
黑松露菌撈麵
  • 梅子車厘茄
2021-07-03 320 views
上山頂行完山,喺山頂廣場覓食,經過見到呢一間既餐牌都幾吸引,雖然餐廳冇乜人,但都選擇試吓。枱面上有宣傳like佢社文平台,就送梅子蕃茄,點知兩粒車厘茄,真係此蕃茄不同彼蕃茄,有出入,但個味道係幾好嘅,梅子味都出。「花雕雞湯麵配香蔥雞肉」$98賣相精美,一聞,花雕味好香濃,香蔥雞好靚仔,滿懷驚喜與期待,但花雕雞湯入口好淡,聞就好香,麵條係糊成一團,口感並不討好,而香蔥雞肉就凍凍地,蔥味好香。但整體不滿意,麵同湯令人失望😞「黑松露菌菇拌麵」$128弄穿溫泉蛋,流出蛋黃,好治癒,再拌勻菌菇,聞落好香黑松露味,但食落又淡,鼻同口同步不成功,麵質比果碗雞湯麵好,好有咬口,但係整體又未至於好食到會回頭。「麻辣牛腱」$66份量較少,麻辣不足,不值得叫。「水蜜桃果茶」$36令人費解,點解水蜜桃茶係紫色?不過反而佢既飲品仲出色過食物,果味好清新自然,不會感覺死甜。埋單人均 $198,山頂黎講唔貴,不過除左飲品外,各方面都失望。
上山頂行完山,喺山頂廣場覓食,
經過見到呢一間既餐牌都幾吸引,
雖然餐廳冇乜人,但都選擇試吓。

枱面上有宣傳like佢社文平台,
就送梅子蕃茄,點知兩粒車厘茄,
真係此蕃茄不同彼蕃茄,有出入,
但個味道係幾好嘅,梅子味都出。

「花雕雞湯麵配香蔥雞肉」$98
賣相精美,一聞,花雕味好香濃,
香蔥雞好靚仔,滿懷驚喜與期待,
但花雕雞湯入口好淡,聞就好香,
麵條係糊成一團,口感並不討好,
而香蔥雞肉就凍凍地,蔥味好香。
但整體不滿意,麵同湯令人失望😞

「黑松露菌菇拌麵」$128
弄穿溫泉蛋,流出蛋黃,好治癒,
再拌勻菌菇,聞落好香黑松露味,
但食落又淡,鼻同口同步不成功,
麵質比果碗雞湯麵好,好有咬口,
但係整體又未至於好食到會回頭。

「麻辣牛腱」$66
份量較少,麻辣不足,不值得叫。

「水蜜桃果茶」$36
令人費解,點解水蜜桃茶係紫色?
不過反而佢既飲品仲出色過食物,
果味好清新自然,不會感覺死甜。

埋單人均 $198,山頂黎講唔貴,
不過除左飲品外,各方面都失望。
2021-05-18
$198 (Dinner)