2024-01-03
今日上司請食飯,一大班同事嚟到呢間潮州菜館,仲嗌咗好多高質小菜添,諗返起都回味無窮☺️🥝🦐奇異果芥茉明蝦球奇異果芥茉明蝦球係一道色香味俱全嘅創意美食😋。將鮮嫩彈牙嘅明蝦球,配合上微辣嘅芥茉醬,令整體口感層次分明,又帶出一絲絲清新嘅辛香。奇異果嘅果香加入菜式中,為咗帶出一種酸酸甜甜嘅甜美,同埋令人耳目一新嘅感覺🌟。佢嘅顏色鮮艷,綠色嘅奇異果同粉紅色嘅明蝦相映成趣,加埋金黃色嘅芥茉點綴,視覺上好滿足。再搭配上擺盤嘅精緻,每一款食材都擺放得恰到好處,令人食指大動🍽️。尤其係上面嗰片黑松露,更加提升咗菜餚嘅層次感同豪華感。鋪底嘅冰塊唔單止為咗保持食物嘅新鮮,仲為呢個菜式增添咗一份清涼嘅質感😊。總體來講,奇異果芥茉明蝦球係一個創意與傳統交匯,既可觀又可口嘅高級佳餚,非常適合喜愛嘗試新滋味嘅美食愛好者。每一啖都令人感受到刺激嘅芥茉,溫柔嘅奇異果同埋豐富嘅海鮮味道,絕對係一次味蕾上嘅奇妙旅程🍤🥂。⚪️⚪️石榴帶子好似藝術品咁精美✨雖然個名有石榴,但其實成個菜式都冇石榴喺入面😆用蛋白煎成外皮,再包住帶子等材料,鮮甜無比!🧂🐟椒鹽九肚魚魚肉乾身,嫩滑中帶口感,椒鹽令到淡味嘅九肚魚更滋味🤤🐟🐟煎䱽魚片用大火煎香䱽
🥝🦐奇異果芥茉明蝦球
奇異果芥茉明蝦球係一道色香味俱全嘅創意美食😋。將鮮嫩彈牙嘅明蝦球,配合上微辣嘅芥茉醬,令整體口感層次分明,又帶出一絲絲清新嘅辛香。奇異果嘅果香加入菜式中,為咗帶出一種酸酸甜甜嘅甜美,同埋令人耳目一新嘅感覺🌟。佢嘅顏色鮮艷,綠色嘅奇異果同粉紅色嘅明蝦相映成趣,加埋金黃色嘅芥茉點綴,視覺上好滿足。再搭配上擺盤嘅精緻,每一款食材都擺放得恰到好處,令人食指大動🍽️。尤其係上面嗰片黑松露,更加提升咗菜餚嘅層次感同豪華感。鋪底嘅冰塊唔單止為咗保持食物嘅新鮮,仲為呢個菜式增添咗一份清涼嘅質感😊。總體來講,奇異果芥茉明蝦球係一個創意與傳統交匯,既可觀又可口嘅高級佳餚,非常適合喜愛嘗試新滋味嘅美食愛好者。每一啖都令人感受到刺激嘅芥茉,溫柔嘅奇異果同埋豐富嘅海鮮味道,絕對係一次味蕾上嘅奇妙旅程🍤🥂。 ⚪️⚪️石榴帶子
好似藝術品咁精美✨雖然個名有石榴,但其實成個菜式都冇石榴喺入面😆用蛋白煎成外皮,再包住帶子等材料,鮮甜無比! 🧂🐟椒鹽九肚魚
魚肉乾身,嫩滑中帶口感,椒鹽令到淡味嘅九肚魚更滋味🤤 🐟🐟煎䱽魚片
用大火煎香䱽魚片,鮮味仲鎖緊喺魚肉內😚