我一直想去K Stuff朝聖,因為K Stuff集多項韓式用品元素,有女生喜愛的飾品,亦有學生所用的文具,也有多款韓國知名品牌廚具,還有韓國直送的食品選購,朋友笑說K Stuff是韓版誠品。想品嚐韓國料理又不願親自下廚? 大家可以像我般外賣一堆熟食在家細嚐,而且現在新冠疫情嚴峻,晚上6時後禁止堂食,日子難過,總不能令自己悶悶不樂,更加需要美食滋養心靈。韓式炸雞分別有醬油味,甜辣味及原味可選,我選了甜辣味和醬油味,雖然是外賣回家,但是外皮還是脆,太感動了,甜辣醬味道濃稠,甜甜辣辣,香氣撲鼻,雞肉嫩滑多汁,讓人忍不住一口接一口。醬油味韓式炸雞雞皮超級脆,咬下去有卡滋卡滋的聲音,裡頭肉質也嫩嫩的,無論雞槌或上髀都不乾柴,醬油味相當顯現,吃得我們好不過癮。說真的,吃韓式炸雞怎可缺少韓式醃蘿蔔青瓜,韓式醃蘿蔔青瓜有一種解飽膩作用,因為醃蘿蔔青瓜吃起來微微的舒服酸度,脆脆的咬感令人醒神極致。套餐除包括韓式醃蘿蔔青瓜,還包括薯條,薯條邊緣脆酥脆酥,可口萬分。薯條中間厚實綿密,嚐到薯仔的自然香味。玫瑰醬炒年糕不算太辣,香味來自蕃茄忌廉汁,嚼勁的年糕配上香甜的魚糕,清甜的大蔥,上面再蓋上厚厚的芝士,看見

玫瑰醬炒年糕不算太辣,香味來自蕃茄忌廉汁,嚼勁的年糕配上香甜的魚糕,清甜的大蔥,上面再蓋上厚厚的芝士,看見芝士拉絲特別興奮,年糕給得不手軟,玫瑰醬十分討喜,亦增添滑順度,推薦給不怎麼吃辣的朋友品嚐。

真心覺得K Stuff所喝到的五味子梳打極度好喝,五味子酸中帶著些許甜度,蠻能解吃大量炸物的膩感,媽媽坦白說能撐到把所有食物全吃光,多虧了這一包五味子梳打。

餐肉泡菜芝士方形紫菜飯捲裡頭捲著餐肉,泡菜和雞蛋,單吃滿滿酸辣滋味,又具濃濃蛋香,厚厚鹹鹹的餐肉增添紫菜飯風味,弟弟忍不住一口接一口把整盒餐肉泡菜芝士方形紫菜飯捲吃光光。

韓式肉碎長堡麵包帶有迷人的脆感,完美詮譯外酥內軟,可謂上乘之作。長堡搭配多種食材,無比到位,韓式辣醬,免治豬肉,生菜,蔥,洋蔥忌廉醬,鹹辣惹味富層次。

韓式醬烤牛肉薄餅捲層層疊疊,大量生菜,蕃茄,燈籠椒和粟米,加上韓式醬烤牛肉醃得入味,蠻有韓式風情,粟米薄餅吸附滿滿肉香,韓式醬烤牛肉薄餅捲趁熱吃味道更棒。
TakeAway
今日行過太子,見到間新開嘅韓嘢,真係賣韓國嘢為主,仲做埋外賣韓食,冇得去旅行唯有食下韓國嘢頂下癮啦。外賣食!原味炸雞2人套餐包括雞上髀同雞下髀各2件,薯條2客同埋有小食野飲2人份量。其實都好夠食,因為薯條份量都好多,所以實飽。炸雞炸粉薄薄一層,而家雞咬落去好多汁勁juicy。挑戰者炸雞堡套餐一個大雞堡加一份薯條同小食野飲,同樣炸雞係好出色,同埋成個burger咬落有韓式風味之餘唔會好熱氣,好好食。因為醃蘿蔔小食實在好好食,所以我地extra買多左一罐返屋企慢慢食,family size都只係$88,價錢okay不過真係幾好食。Overall黎講都幾抵食,炸雞外脆內juicy,都好吸引,下次再去食先。📍K STUFF 韓嘢 @k_stuff_hongkong太子大南街16號大智樓地舖

外賣食!
原味炸雞2人套餐

📍K STUFF 韓嘢 @k_stuff_hongkong
太子大南街16號大智樓地舖
2022-01-02
  • 醃蘿蔔
  • 挑戰者炸雞堡
2022-01-14 83 views
今日喺太子附近行,經過一間韓國舖頭裏面有買一啲韓國嘅食品同埋韓國嘅廚具.認真睇吓仲有嘢食仲要好韓式嘅小食.因為近排要夜晚禁堂食,諗吓不如買啲嘢返屋企食啦.嗌咗韓式炒年糕(佢除咗有原味仲有玫瑰醬味,原味食得唔少啦不如試下玫瑰醬味)食落去玫瑰味唔重,反而有濃厚芝士味道.仲有魚糕蝦作為配料.韓國點樣呀可以少咗炸雞,甜辣炸雞沒有讓我失望,味道濃郁開胃店員極力推薦長堡(熱狗包加上免治豬肉碎) 我個人就覺得不過不失.)強力推薦 雞肉卷, 份量大,反熱都一樣好味 有個短髮的店員態度非常好
認真睇吓仲有嘢食仲要好韓式嘅小食.
因為近排要夜晚禁堂食,諗吓不如買啲嘢返屋企食啦.

韓國點樣呀可以少咗炸雞,甜辣炸雞沒有讓我失望,味道濃郁開胃

強力推薦 雞肉卷, 份量大,反熱都一樣好味

有個短髮的店員態度非常好
2022-01-12 398 views
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 韓嘢 (太子)📍太子大南街16號大智樓地舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟呢排睇雜誌見到原來有一間韓國嘢喺太子嗰個新開,一直都好鍾意韓國食物嘅我當然要即刻去朝聖啦。見到餐廳嘅裝修都非常之韓風,簡約型格,裏面仲有其他位係賣一啲韓國嘅零食,係雜貨鋪X食店嘅概念。韓式烤牛肉薄餅捲 HKD54薄餅卷比我想像中大份,入邊都有唔少牛肉,同埋有好多菜,好豐富,食完一個都幾飽。烤羅馬生菜沙律 HKD68另外因為我哋要叫炸雞啊,所以都叫一個沙律,費事太油膩,呢一個沙律好特別因為佢係熱食嘅,烤羅馬生菜好新鮮,而且啲菜好甜,食得出係靚嘅菜!😋😋韓式炸雞炸雞方面我哋叫咗甜辣味醬油味各2件,都係$40唔使有兩件,都幾抵食,因為佢舊炸雞係成個髀黎😍肉質超鮮嫩,而且返到屋企都冇浸諗到個炸皮😳做得都幾唔錯🤗原味炸雞係最好食,個皮係食到超鬆脆~~~醃蒜芯 (180ml) HKD38另外我叫咗呢一個拎走,放喺屋企做小食食,又幾好食喎,唔會太鹹,蒜心好爽脆!✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 韓嘢 (太子)
📍太子大南街16號大智樓地舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

韓式烤牛肉薄餅捲 HKD54

烤羅馬生菜沙律 HKD68

韓式炸雞

醃蒜芯 (180ml) HKD38

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
自從禁堂食之後相信唔少朋友仔都會轉買外賣醫肚,最近太子就開咗間外賣店主打韓式小食🇰🇷🍱 小店由韓國人主理,裝修風格走韓屋造型以銀色為主調,除咗賣野食之外佢仲係一間生活百貨店,售賣多款韓國零食🍿、廚具家品🍴、飲品🥤,連書都有得賣! 冇得去旅行都可以黎個偽韓遊✨玫瑰醬炒年糕 大:$65+芝士 $5+炸餃子 $7+炸紫菜粉絲卷 $5+魚蛋 $5前牌韓國興起用玫瑰醬製作美食,唔好以為係玫瑰味,其實玫瑰醬係將番茄醬、奶油醬、辣椒醬三合一製成,配上炒年糕香口惹味,小編仲加咗多款小食,好惹味韓式炸雞套餐(甜辣味2件)$51套餐會包埋飲品、薯條同配菜韓式醃蘿蔔青瓜,炸雞係即叫即製,外皮炸得好酥脆,甜辣醬汁好惹味! 飲品叫咗藍莓醋梳打,飲落去好清新,見倒佢用膠袋裝就諗番起以前係韓國街頭買野飲既日子!方型飯卷(餐肉泡菜芝士)$28方型造型好特別,呢三款配料好難係伏,食落重麻油香幾惹味挑戰者雞堡套餐(辣)$72雞堡睇賣相都唔錯, 辣味食落好香口,鐘意食漢堡既朋友仔要試吓

✨玫瑰醬炒年糕 大:$65
+芝士 $5
+炸餃子 $7
+炸紫菜粉絲卷 $5
+魚蛋 $5

韓式炸雞套餐(甜辣味2件)$51

方型飯卷(餐肉泡菜芝士)$28
方型造型好特別,呢三款配料好難係伏,食落重麻油香幾惹味

挑戰者雞堡套餐(辣)$72
話說昨晚是禁堂食的第一天🥲 已經在想要為大家介紹一些外賣店🥡 令大家都可以繼續找到美食醫肚!🤰🏻-而位於太子的這間新店正正是主打外賣韓式小食🇰🇷🍱 而且是間生活百貨店 在外面看已經感受到「好韓」😆 因為門面就是韓屋造型🏠 而且用上銀色為主調 很有時尚感!裡面有不同種類的韓國相關產品 包括零食🍿、廚具家品🍴、飲品🥤,還有手飾💍、書籍📚等 超級多元化! 感覺有一𣊬間去了韓國!✈️🔻🔻🔻🔻🔻而令我最期待的當然是它的外賣區 我就點了以下餐廳的招牌菜☺️✨玫瑰醬炒年糕 (中:$45)香港很少地方可以吃到玫瑰醬炒年糕!! 在韓國是數一數二的人氣美食🤩 玫瑰醬並不是指玫瑰花味🌹而是由番茄醬🍅、奶油醬、辣椒醬🌶三合一 不吃辣的朋友都覺得這種甜辣好易入口 而且材料都好豐富 除了辣年糕外 還有魚糕和蝦仁🍤 超喜歡!-✨醬油味炸雞 (2件: $39)韓式小食就當然要吃炸雞🐣醬油味則是由餐廳內的韓國廚師特別調製🧑‍🍳 吃下去的時候有很香的醬油味 而且是即叫即製 表面炸得好酥脆!-✨五味子梳打 ($32) 酸酸甜甜的口味🥤~ 五味子有助抗老化控血糖💪 好有營養的飲品!!-最後還留意到餐廳內空出一些位置 店主說到是為

🔻🔻🔻🔻🔻
✨玫瑰醬炒年糕 (中:$45)

✨醬油味炸雞 (2件: $39)

✨五味子梳打 ($32)
最後還留意到餐廳內空出一些位置 店主說到是為到未來的合作提供場地 超級歡迎做偶像應援的外賣店呢!🌟 (好期待往後的應援呢😍🥰)
2022-01-10 64 views
今日經過太子站附近就比呢間店吸引左佢門面幾靚,本身以係係賣韓國貨品諗住行入去睇下,點知原來入面有賣熱食呢到既野似都幾有特色,可以打卡叫左一個柚子梳打,一個係店長推介藍莓醋梳打,酸酸甜甜都唔錯。店入面仲有介紹每樣野飲有咩功效,可以睇下想要邊樣再揀因為宜家疫情嚴重左,所以我地都係叫外賣。首先叫左呢個玫瑰醬炒年糕,店長話呢個醬係為香港人而設,冇咁辣。食落真係冇咁滑,有芝士味,年糕都煮得岩岩好然後叫左餐肉泡菜芝士方型紫菜包飯。幾特別好少見有紫菜包飯有餐肉,加埋泡菜個口感唔錯,叫左兩個跟餐薯條。跟住又跟店長叫左甜辣醬炸雞,炸雞落左醬仲脆,甜辣醬好夠味,雞又唔會乾,好食最後就見幾特別想試既韓式薄餅卷,叫左韓式醬烤牛肉味,一路食一路滴肉汁,入面仲有粟米生菜好豐富。入面仲有好多野買,零食文具電器等等,下次會再黎行
今日經過太子站附近就比呢間店吸引左

呢到既野似都幾有特色,可以打卡

店入面仲有介紹每樣野飲有咩功效,可以睇下想要邊樣再揀

跟住又跟店長叫左甜辣醬炸雞炸雞落左醬仲脆,甜辣醬好夠味,雞又唔會乾,好食

入面仲有好多野買,零食文具電器等等,下次會再黎行
為了甜酸韓式炸雞來買外賣。皮脆,肉質剛好,甜酸醬是精髓。仲要$36/2件,一d都唔貴。套餐有埋韓式醃蘿蔔青瓜,薯條,飲品,都係$51. 值得一試。玫瑰醬炒年糕材料豐富,除了年糕仲有魚片魚糕,蝦,汁醬香而微辣,又Creamy,值得再三回味另可加錢加芝士,魚蛋之類。飲品有不同選擇,今次選了藍莓醋蘇打。無選錯有機會再試埋其他蘇打。反正就是個滿足味蕾的晚餐。店內還有其他凍肉,零食,飲料選購。又有簡單實用的廚具。另有少量韓國飾物,一次滿足多個願望。
另可加錢加芝士,魚蛋之類。
飲品有不同選擇,今次選了藍莓醋蘇打。無選錯
有機會再試埋其他蘇打。反正就是個滿足味蕾的晚餐。
2022-01-04
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$124 (Dinner)
  • 玫瑰醬炒年糕
  • 韓式甜辣味炸雞