2021-07-31 441 views
依間甜品係幾隱世下,入到去得六張枱舖頭比較細冇得坐喺度chill下。朱古力榛子蛋糕榛子朱古力味超濃,夾埋啲焦糖醬都幾好食😋火焰雪山本來唔知道係咩嚟,但係唔單止打卡靚食落去熱熱地,加埋雪糕又凍凍地,有少少酒味,唔飲得酒嘅朋友都可以食。心太軟我哋覺得呢款同火焰雪山係最好食嘅,心太軟超級流心唔會話太甜,唔食得甜嘅人都可以試吓。朱古力醬疏乎厘雖然係四款入邊最普通嘅一款,但係質素都高過出面甜品舖,入口即溶超級軟綿綿。小心呢間舖頭嗌咗水就要+1,同埋一人一消費,開初我同3位朋友冇嗌到第四樣嘢,諗住一陣間先嗌,女性服務員態度就差咗,感覺唔太好。😔
朱古力榛子蛋糕
榛子朱古力味超濃,夾埋啲焦糖醬都幾好食😋

朱古力醬疏乎厘

2021-06-30
$40 (Tea)
  • 特濃朱古力榛子蛋糕
2021-02-11 844 views
第一次同男朋友入長洲 係佢介紹我依間師妹甜品,必食心太軟嘅因為佢之前食過話好好食,所以就見我從未食過心太軟,俾吓驚喜我舖頭真係好靚,望落環境好好咁 出面仲有兩張枱添不過因為當日天氣太熱,所以我哋唔坐出邊,選擇坐入面涼冷氣我同男朋友一人嗌咗一個 甜品一個係火焰心太軟 一個係呢個 紅桑莓蛋糕個蛋糕雖然細細件,但係兩個人食反而啱啱好 一人食一半,因為會有啲滯個蛋糕 酸酸甜甜咁,真係好開胃食完之後食指大動,只係中間紫色嗰層夾心 有少少漏咁,所以飲咗好多水中和返蛋糕好鬆軟,食落好新鮮,唔錯至於呢個火焰心太軟,係重點!男朋友見我未食過心太軟所以專登order畀我嘅個心太軟比我想像之中要大件 隔離有個雲呢拿雪糕 放喺個心太軟隔離,個雪糕好似顯得特別細粒咁哈哈哈食之前個店員會熄曬 鋪頭嘅燈 見到啲食客呆咗一呆,以為咩事咁好搞笑 之後店員就點火 個心太軟就好似著咗火咁,燃燒緊有好靚嘅藍色火焰,視覺效果一流 不過如果要影相拍片就要襯快喇!因為啲火好快就熄咗,熄咗火之後我哋一人一半,開心share心太軟嘅朱古力漿流曬出嚟,好正!食落去有好香濃嘅酒味, 個心太軟當時嘅狀態基本上唔使點咬,可以話係入口即溶真係好
第一次同男朋友入長洲
係佢介紹我依間師妹甜品,必食心太軟嘅
因為佢之前食過話好好食,
所以就見我從未食過心太軟,俾吓驚喜我

舖頭真係好靚,望落環境好好咁
出面仲有兩張枱添

不過因為當日天氣太熱,
所以我哋唔坐出邊,選擇坐入面涼冷氣

我同男朋友一人嗌咗一個 甜品
一個係火焰心太軟
一個係呢個 紅桑莓蛋糕

個蛋糕雖然細細件,但係兩個人食反而啱啱好
一人食一半,因為會有啲滯
個蛋糕 酸酸甜甜咁,真係好開胃

食完之後食指大動,只係中間紫色嗰層夾心
有少少漏咁,所以飲咗好多水中和返

蛋糕好鬆軟,食落好新鮮,唔錯

至於呢個火焰心太軟,係重點!
男朋友見我未食過心太軟
所以專登order畀我嘅

個心太軟比我想像之中要大件
隔離有個雲呢拿雪糕

放喺個心太軟隔離,個雪糕好似
顯得特別細粒咁哈哈哈

食之前個店員會熄曬 鋪頭嘅燈
見到啲食客呆咗一呆,以為咩事咁
好搞笑
之後店員就點火
個心太軟就好似著咗火咁,燃燒緊
有好靚嘅藍色火焰,視覺效果一流
不過如果要影相拍片就要襯快喇!
因為啲火好快就熄咗,熄咗火之後
我哋一人一半,開心share

心太軟嘅朱古力漿流曬出嚟,好正!
食落去有好香濃嘅酒味, 個心太軟當時嘅狀態
基本上唔使點咬,可以話係入口即溶
真係好正呀, 食落去暖暖地,而且又唔
會話甜到好漏,之後再食返啖雲呢拿雪糕
嗰種一凍一熱,一時冰一時火嘅口感超難忘
而且個雲呢拿雪糕又好好食,溶得好慢

下次有機會再入嚟長洲一定要再食過

2021-01-31
$50 (Tea)
2020-11-11 784 views
飽得走不動下,卻未到搭船時,以珍惜在長洲的時間為由,又走到師妹甜品吃蛋糕,真佩服我們的肚容量! 店子門面較內部吸引,內部裝修好像較隨意,然而喜歡應是「師妹」的店主友善的態度。此甜品店下午三時分開門,正是下午茶吃件蛋糕的好時光,下次再來想嘗試一下即製甜品! -#蜂蜜豆腐千層蛋糕 $35 千層蛋糕盛行,然而少見蜂蜜豆腐口味,上桌還伴有爽口蜂蜜果凍,為蛋糕的奶油解膩,甚是良配! 餅皮煎得不算薄,勝在厚薄平均。就蛋糕而言,蜂蜜味較豆腐味突出,整體甜度不高,只是個人偏好豆味更重的豆腐蛋糕!-

#蜂蜜豆腐千層蛋糕 $35

2020-10-23
$35 (Tea)
2020-03-26 957 views
師妹甜品+ 港式甜品+每一天也有不同的蛋糕口味特濃朱古力榛子蛋糕 $25好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 有五層 朱古力 同海綿蛋糕交替組成👍🏻 不太甜 朱古力特濃 溝埋榛子味蛋糕層 好好的體驗心太軟 $38好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️ ⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻 朱古力蛋糕外殻 少許脆身 但食落去仍然軟綿綿👍🏻心太軟合格的標準: 內裏的朱古力像岩漿一樣留出來師妹甜品 (長洲)長洲建新里12號地下 星期一至日:15:00-22:00星期二三休息電話號碼64628919喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
師妹甜品

大份指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️

👍🏻 朱古力蛋糕外殻 少許脆身 但食落去仍然軟綿綿
👍🏻心太軟合格的標準: 內裏的朱古力像岩漿一樣留出來

師妹甜品 (長洲)
長洲建新里12號地下

星期一至日:15:00-22:00
星期二三休息

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
甜品製作需時,如果同朋友仔話題已經相當乾涸,建議可以叫住餅櫃啲餅款食住等。我去果陣餅款唔算多,大部份係芝士餅,最後揀左紐約芝士餅🧀,另外再叫多份玉桂蘋果酥配雪糕🍎紐約芝士餅唔會太甜、芝士味啱啱好唔會太漏😋覺得唔夠甜嘅話,其實碟底淋左幾圈焦糖醬,可以試吓醮住食。食物份量適中,同朋友share黎食,唔會太飽之餘,食完過一陣就差唔多上第二道甜品喇😎玉桂蘋果酥啱啱整起熱辣辣😙酥皮用酥皮紙整,較薄同脆身。玉桂蘋果唔會太甜,粒粒果肉再加上脆身酥皮,口感幾豐富。碟底同樣淋左幾圈焦糖醬,唔知裝飾定真係俾你加甜用,anyway,兩款甜品嘅甜度對我黎講啱啱好😋

紐約芝士餅

玉桂蘋果酥配雪糕
紐約芝士餅
玉桂蘋果酥配雪糕
2019-06-21 1094 views
本局長是日續於長洲公幹,晚飯後與副局長於海傍散步,見一西式甜品店外凍櫃內放置精美糕點,不禁食指大動,遂與副局長入內幫襯。店內面積不大,可容納數桌客人。本局長與副局長同吃火焰雪山,落單後與副局長訴說局中事務及工作辛勞之際,突然眼前一黑,原來店內燈光全部熄滅,殺掉我影子,只見店員從漆黑中拿來兩杯甜品,再於甜品上點出一束火光,只見甜品被火光籠罩,流露出一種頹廢的美。待火光全數熄滅後,店內燈光亦隨之燃亮。本局長遂品嚐此一火焰雪山,味道不俗,吃時尚有餘溫,份量不多,是為中規中矩之作。總括而言,熄燈點火環節有心思,食物正常。

總括而言,熄燈點火環節有心思,食物正常。
2019-06-01 709 views
黎到長洲除左掃街食大魚蛋,都好想試下呢度嘅甜品。見到呢間師妹甜品剛剛開門,就入去試下。點左一個蜂蜜豆腐千層蛋糕同埋一個紐約芝士餅。蜂蜜豆腐千層蛋糕味道好清新,加埋啫喱一齊食,十分之好味

2019-02-12
老公生日再一次入長洲行下,路過師妹甜品發現有開門做生意,終於可以一試呢間多人讚好的甜品店了。Menu 1👇🏻👇🏻Menu 2👇🏻👇🏻老公選了蜂蜜豆腐千層蛋糕🍰第一次食豆腐味的千層蛋糕,發現頗適合不喜歡吃甜食的我們。淡淡的豆腐味,配上可自行決定份量的蜂蜜啫喱,是下午茶的美食。蜂蜜啫喱晶凝通透,靜靜地伴在豆腐千層蛋糕旁。我則點了原味疏乎厘🤗等了約20分鐘(好東西就是需要等待!)入口即溶🤤蛋白的香味及糖的甜品產生的化學反應就是使人幸福感提升⬆️⬆️⬆️另外亦點了熱的宇治抹茶🍵這個的評價真的不太好👎🏻👎🏻太多茶粉了,過濃,雖然我們額外加了一杯熱水溝淡杯茶,但最後飲完我同老公的胃都唔舒服🤢🤢🤢。不過打卡影相就幾好睇。下次都係幫襯甜品算了😅
Menu 1👇🏻👇🏻
Menu 2👇🏻👇🏻
蜂蜜豆腐千層蛋糕

蜂蜜啫喱晶凝通透,靜靜地伴在豆腐千層蛋糕旁。

原味疏乎里

宇治抹茶🍵
宇治抹茶🍵

下次都係幫襯甜品算了😅
原味疏乎里
  • 疏乎里
  • 蜂蜜豆腐蛋糕
2019-02-09 536 views
朱古力榛子蛋糕,食落非常之軟綿綿,可以講話入口即化。蛋糕面的朱古力是軟身的,非常有朱古力味。心太軟一眼睇落好似矮了些少,因為外面市區的心太軟是高身。雖然心太軟蛋糕的高度是矮了些少,但是流心的程度並不會輸蝕,嗰邊市區的蛋糕。味道是非常好,但流心的朱古力有小許稀。黑牛是朱古力雪糕加可樂,沒有特別的驚喜,因為只想品嚐兒時的味道。長州的食店勁爭非常激烈,希望師妹繼續改進,力爭上游。
長州的食店勁爭非常激烈,希望師妹繼續改進,力爭上游。
2019-02-09
Type of Meal
Tea
  • 特濃朱古力榛子蛋糕
2018-12-11 856 views
朋友邀請去長洲吃海鮮。吃完後意猶未盡,作為地膽的長洲朋友便帶我們去師妹甜品!選了一會,我們決定點幾款甜品分享來吃~大火焰雪山蛋糕(4位份 每位$35)第一次吃火焰雪山蛋糕!店員會先拿未點火的雪山蛋糕出來,放在桌上,然後會走過去關燈,再過來點火!火焰會持續差不多一分鐘才會熄滅~它的外層是熔了的棉花糖,內裡是蛋糕和雪糕!有外層的棉花糖保護下,雪糕也沒有熔掉!加在一起吃,口感很特別~心太軟 配雲尼拿味雪糕心太軟很好吃,朱古力不是死甜的那一款!很香很好吃!芒果千層蛋糕 ($38)千層蛋糕比起來就有點平凡,但這個價錢是接受到的!

選了一會,我們決定點幾款甜品分享來吃~

大火焰雪山蛋糕(4位份 每位$35)

心太軟 配雲尼拿味雪糕
心太軟很好吃,朱古力不是死甜的那一款!很香很好吃!
心太軟

芒果千層蛋糕 ($38)
千層蛋糕比起來就有點平凡,但這個價錢是接受到的!
芒果千層蛋糕
2018-11-04
Type of Meal
Dinner
2018-11-02 322 views
師妹甜品係長洲好出名 尤其是心太軟同埋火焰雪山 心太軟好大個 尼到溫度岩岩好岩食 配埋雪糕一流👌🏻❤️ 火焰雪山serve geh 時候會熄燈 好有畫面同埋好 貼心 一冷一熱既配搭令到成個口感好獨特
2018-09-28 379 views
Weekend黎到長洲輕鬆一日遊,個個都介紹我黎食師妹甜品,話個火焰雪山必食😋個雪山一黎到,佢地會熄哂餐廳既燈係雪山點火,好似睇表演咁,食落味道又幾出式喎,抵佢呢個甜品咁出名😋
2018-08-08 338 views
影相一流~影片更是~同女仔去呢到,一定要叫LA~焗火焰雪山,細細地幾好啊好怕平日o個得超大舊我同女友都食過氣氛係幾好不過食就麻麻地火焰雪山即場燒俾你睇唔錯喎環境好放假 feel, 10多年冇去過長洲, 有機會去試試
影相一流~影片更是~
同女仔去呢到,一定要叫LA~焗火焰雪山,細細地幾好啊
好怕平日o個得超大舊

環境好放假 feel, 10多年冇去過長洲, 有機會去試試
2018-08-02 354 views
一大班朋友入長洲渡假,離不開燒烤同玩通宵,燒烤前搵左哩間甜品鋪好似幾ok,就去試試,先點左火焰雪山,有大細分別,視乎人數,我地人多所以點大,甜品到左,我覺得外表平平無期,只係一個忌廉加上醬汁,之後店員會熄晒鋪頭d熄,隔離枱d人唔知以為發生咩事,跟住店員就會在雪山點火,視覺效果唔錯,係幾有氣氛但好快就會熄滅,跟住當然可以食得,味道有d甜,裏面係雪糕,真係好涼爽,其次仲有點下心太軟,但冇乜特別,不提也擺。
2018-06-26 368 views
好多年前黎過,今次再黎,我地三人行,叫左三樣甜品,火焰雪山依然出場時會熄燈同落簾人,值得一讚;心太軟個賣相差少少,但味道都唔錯;最欣賞係個豆腐千層蛋糕配蜜糖啫喱,蛋糕味道唔怕太甜,而且有陣清香豆腐味,食落口感唔油膩,蜜糖啫喱幾特別,值得一試!