1K
2020-11-08 135 views
近日KFC全新推出了脆濃之魅系列和兩款套餐,在C1經典巨盒套餐及C2重量巨盒套餐就可吃到這兩款甜品,或者單點「脆脆朱古力葡撻」或「脆脆朱古力鬆餅」純享受以雀巢®KIT KAT®製造的新口味甜品。「脆脆朱古力鬆餅」 質地軟綿綿內有濕潤感,入口啖啖香濃朱古力,仲有脆卜卜的朱古力粒粒, 軟硬兼師,雙重口感。「脆脆朱古力葡撻」面層鋪滿朱古力粒粒,內裡是軟心朱古力, 加上鬆脆葡撻撻皮,上下層都酥酥脆脆, 邪惡指數滿分,哈哈哈哈。

2020-11-04 143 views
嘩!嘩!嘩!😱見到KFC新出嘅脆雞胸軟骨條,當然唔好錯過啦!一隻雞只得一條,點都要去試下嘅。🤣🤣🤣口感獨特同好特別,又有軟骨嘅咬口,外層炸到脆卜卜,真係香脆可口,又食到停唔到口,用嚟送啤酒真係一流,值得推介。👍👍👍我哋仲買咗雞翼三重奏,有齊三種口味,巴辣雞翼,蜜蜜燒雞中翼,仲有秘製蝦醬雞翼,其中巴辣同蜜蜜燒就唔多講啦,好多人都食過,但今次我想講下港式風味嘅秘製蝦醬雞翼,估唔到蝦醬同雞翼係咁夾,又唔會過鹹,蝦醬又入到味,真係又好食又惹味。買呢個真係滿足到我呢個選擇困難症嘅人,又可以一次過食到三種味嘅雞翼,真唔唔錯嘅選擇。😚😚😚最後,當然要有埋佢嘅薯蓉同汽水,咁就真係超滿足啦!🤗🤗🤗提外話,我今次係外賣返屋企食,我買完之後,仲去左超市先返屋企,但冇諗過外賣返到屋企食都咁正同脆卜卜,我估堂食會仲正,所以我下次一定要堂食先得。👏👏👏
嘩!嘩!嘩!😱

最後,當然要有埋佢嘅薯蓉同汽水,咁就真係超滿足啦!🤗🤗🤗

TakeAway
  • 脆雞胸軟骨
2020-11-03 75 views
雪糕之前做優惠,買一送一,一吱完雪糕俾我已經係溶溶地,影埋相更加溶😂我朋友話佢之前大腸桿菌超標,叫我唔好食咁多,不過我都係等佢有優惠嘅時候先會幫襯,其實雪糕嘅份量唔多

2020-10-28 92 views
😋 《KFC 蜜蜜燒雞全翼&中翼》I▪️🅘🅝🅣🅡🅞燒雞翼我最鍾意食🎶🎵🎶🎵更會瘋狂添加蜜糖❗️KFC一直以黎嘅#蜜蜜燒雞翼 是熱門嘅食品❗️今次仲推出埋蜜蜜燒中翼添❗️亦係套餐中加入了~名叫~Y1套餐❗️我點會錯過呢😋Y1 餐:蜜蜜燒雞全翼, 蜜蜜燒雞中翼, 香熱粟米, 汽水係咪睇見都好吸引呢🤭介紹返蜜蜜燒雞翼嘅味道喇😘蜜糖嘅香甜味,吸引到不得❗️另外,用手輕輕一扯就骨與肉分開,證明雞肉好嫩滑~仲好juicy添❗️我還是不能抗拒蜜糖嘅香甜味呀❗️🤤🤤另外,有樣經典回歸嘅食品,就係用竹籤拮住條粟米嘅 #香熱粟米 ❗️ 依家其他一人餐都可以揀呢款原條香熱粟米架❗️原條香熱粟米配上原粒牛油,牛油嘅香味加上粟米嘅甜味,真係好正❗️
😋 《KFC 蜜蜜燒雞全翼&中翼》

I▪️🅘🅝🅣🅡🅞
Y1 餐:蜜蜜燒雞全翼, 蜜蜜燒雞中翼, 香熱粟米, 汽水
係咪睇見都好吸引呢🤭

2020-10-24 100 views
同女友行行下apm 突然想食炸雞 醒起apm有間KFC 即刻去左食 我地嗌左個下午茶黎食 炸雞夠哂熱同埋個皮 非常之香脆 葡撻十分之香滑 其實我自己覺得KFC最好食係葡撻 而薯格亦無令我地失望 好好味
而薯格亦無令我地失望 好好味
2020-10-11
$40 (Tea)
2020-10-15 148 views
知道KFC出咗脆濃之魅系列,仲有兩個期間限定套餐 C1經典巨盒同C2重量巨盒,嗱嗱臨去食 😋今次試咗C1經典巨盒,個餐都幾大份量幾多嘢食,大約$50,一次過滿足晒我又想食雞食葡撻同薯格嘅慾望脆脆朱古力鬆餅以雀巢®KIT KAT®製造,比較甜同乾身,感覺比較像朱古力餅,很適合嗜甜的朋友脆脆朱古力葡撻都係以雀巢®KIT KAT®製造,朱古力脆脆夠crunchy,朱古力醬味幾濃,配埋嫩滑嘅蛋漿同香濃嘅朱古力醬,脆脆嫩嫩mix埋好好食毫無違和感,特別喺撻面個朱古力粒粒提升咗個口感

今次試咗

脆脆朱古力鬆餅

脆脆朱古力葡撻
2020-08-28 1184 views
現在的「肯德基家鄉雞」,也推出了一款炸雞塊小食食品,名稱叫做「上校雞寶」。但是「肯德基家鄉雞」「上校雞寶」的最大分別,就是只有一款口味調味醬汁,可以供食客選擇。「肯德基家鄉雞」沒有為「上校雞寶」推出任何為「上校雞寶」獨立銷售而設的套餐,只是安排了「上校雞寶」跟一般「雞下髀」、辣味「蘑菇薯蓉」加上飲品砌成一個「上校雞寶」餐而已。恰巧「肯德基家鄉雞」最近也推出了一款,名稱聲稱也叫做「Sweet Purple Potato」,加入「紫薯」,而不是「紫心蕃薯」的牛奶飲品,就叫做「紫薯牛奶」算數。於是我見「六點鐘」規定堂食時間已經過了,所以外賣自取購買了一份「上校雞寶」套餐,至於套餐飲品就另外加錢,變成實際份量看來頗大,有糖漿另外附送的「紫薯牛奶」飲品。看來「肯德基家鄉雞」也一早已經看到「紫薯」實際甜味濃度,始終不及「紫心蕃薯」甜味那麼濃厚,所以刻意為「紫薯牛奶」飲品附送糖漿,「肯德基家鄉雞」的安排看來頗為貼心。相反「上校雞寶套餐」裡面的所有炸雞食品,始終都不適合長期運輸,即使我已經在外賣自取運輸期間,已經嘗試過打開紙盒,讓炸雞避免被焗到口感變腍,但是結果還是事與願違。結果「上校雞寶」和「家鄉雞

結果「上校雞寶」和「家鄉雞」下髀外層的炸漿皮層口感,還是被焗到被稍為變腍,尤其是以「上校雞寶」炸雞塊實際的口感感覺最為顯著。

至於「肯德基家鄉雞」為「上校雞寶」而預備送上的唯一一款調味醬汁,只有少許辣味味道感覺,而沒有甜味感覺的「韓式辣醬」而已。「韓式辣醬」實際味道偏辣,我需要時間慢慢去消化和適應。

至於「家鄉雞」「雞下髀」的實際味道情況,亦跟「上校雞寶」差不多,炸雞表面上的炸雞皮已經差不多要變腍了,我幾經辛苦在運輸期間,把「家鄉雞」全程開蓋透氣,才能讓炸雞保留到少許炸雞皮仍未變腍和軟掉。

所以「肯德基家鄉雞」「上校雞寶」套餐裡面,唯一味道仍然能夠保留食材原有味道感覺,就只有另外送上糖漿的「紫薯牛奶」飲品而已。

因為「肯德基家鄉雞」看來也知道「紫薯」實際上的甜味,始終不及「紫心蕃薯」那麼甜,所以用「紫薯」製作而成的「紫薯牛奶」飲品,沒有可能完全不依靠糖漿去調味。

但是我覺得未加入糖漿之前的「肯德基家鄉雞」「紫薯牛奶」飲品甜味,其實還可以接受,至於加入糖漿之後的「紫薯牛奶」甜味,彷彿變成了錦上添花。

而且「肯德基家鄉雞」的外賣膠杯「紫薯牛奶」飲品,外賣膠杯表面上的塑膠膠蓋,跟外賣膠杯之間雖然緊合在一起,但是要揭起杯蓋再淋糖漿,過程難度原來比我預期之中來得簡單得多。

只要先把「紫薯牛奶」飲品連外賣膠杯輕輕按在檯面上,右手輕輕扶着「紫薯牛奶」飲品,左手小心翼翼扭開飲品表面上的塑膠膠蓋,就可以開始慢慢倒糖漿進入「紫薯牛奶」裡面了。
紫薯牛奶

未倒入糖漿之前的「肯德基家鄉雞」冰凍飲品「紫薯牛奶」,「紫薯牛奶」裡面的「紫薯」甜味感覺不算非常濃厚,情況就像正式的日本新鮮「紫薯」相若,「紫薯」甜味程度比「紫心蕃薯」差得遠了。

所以食客可以因應自己對甜味的需求,選擇性為「紫薯牛奶」飲品加入自己想要的糖漿,至於我個人飲食口味喜好比較偏濃,所以選擇把大部分糖漿,都直接加進冰凍「紫薯牛奶」飲品裡面。

「肯德基家鄉雞」在正式加入糖漿調味之後的「紫薯牛奶」飲品,「紫薯牛奶」飲品裡面的實際紫薯甜味感覺,立刻變回十分濃郁的程度。

可想而知傳統新鮮「紫薯」裡面的甜味濃度,真的遠遠及不上新鮮「紫心蕃薯」那麼濃厚,所以「肯德基家鄉雞」為安全起見,結果還是附送了糖漿給食客享用。

上校雞寶餐

結果味道偏向大辣的「韓式辣醬」「上校雞寶」,最後只是被炸雞雞皮,因為攜帶「上校雞寶」回家過程需時的關係,所以令到「上校雞寶」口感變得有點腍,不算好食,下次還是堂食好過。

至於「肯德基家鄉雞」套餐食品裡面,味道最正常,屬於水平以上的食品,是辣味加幼滑口感的辣味「蘑菇汁」加「馬鈴薯蓉」小食而已。

至於飲品方面,冰凍「紫薯牛奶」飲品使用甜味濃度只是一般程度的「紫薯」,製成一般中庸甜味「紫薯」蓉,變成需要另外加入糖漿調味,才飲到濃厚甜味的冰凍版本「紫薯牛奶」飲品,甜味沒有「紫心蕃薯」那麼濃厚。
2020-08-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$47 (Dinner)
紫薯牛奶
2020-07-03 587 views
呢日比原定時間早搞掂啲嘢,仲可以有個break食個 #下午茶☕️ 不過我心儀嘅 #餐廳 早就排曬長龍,唯有食快餐啦。當時正正係 #下午茶時間,冇理由比錢叫 #正餐,而唔食下午茶嘅啫🤪 套餐可以配 #葡撻 但係又可以走 #蘑菇飯 嘅,就只可以食 #雞髀王葡撻套餐。$30有雞髀、有汽水,仲有葡撻,其實真係好抵嘅。不過我就嫌個 #炸漿 太厚,同件炸雞髀肉幾乎係1:1嘅比例,真係有啲誇張🤪不過撕開層炸漿之後,#白雪雪 同 #熱辣辣 嘅雞腿肉呈現喺眼前🤩 肉質唔會太乾,仲保留到啲肉汁🤤 件 #葡撻 唔使講當然就冇得頂啦🤩KFC 雖然係至肥嘅食物,不過間唔中食吓又幾過癮嘅🤤 加上APM分店有天然光線,而且 #售賣服務 亦都改善唔少,再唔會好似以前咁等等等... 係 #速食系列 嘅一個 #好選擇😆

2020-07-01
$30 (Tea)
2020-06-27 308 views
Kfc有我最鐘意既黃金食物🤩講緊係新出鹹蛋黃金系列,我當然要即時試吓啦!我點左鹹蛋黃金脆雞薯蓉餐+鹹蛋黃金之翼。金黃色鹹蛋黃包住脆嫩炸雞🍗鹹蛋味很濃,食落有啖啖鹹蛋黃金香😊呢款我覺得很好食,吾會太乾,又有鹹蛋味。喜歡食甜品既我特別推介流沙黃金新地🍦流沙鹹蛋跟雪糕奶味很夾,甜甜地鹹鹹地好特別!原來鹹蛋配雪糕係甘好味😋我直情連續食左2日呢個雪糕。這個組合其實份量都很多,如果女仔2個人食都夠!

這個組合其實份量都很多,如果女仔2個人食都夠!

• 流沙黃金新地
2020-06-27 229 views
最近周不時都會見到周圍都有黃金系列的食物,這次決定在這裏嘗試一下黃金系列的炸雞,黃金顧名思義就是鹹蛋黃,鹹蛋黃是我的最愛,想不到配上炸雞也是如此好吃,真的不錯👍
2020-06-05 353 views
鹹蛋金黃脆雞A1餐 $47從來不會錯過任何鹹蛋黃食品的我自然要去試試KFC新推出鹹蛋黃金脆雞!A1餐有2件鹹蛋黃金脆雞、Classic馬鈴薯蓉及中汽水。脆雞炸得金黃香脆,上面一層厚厚的香濃鹹蛋黃醬,一咬進去雞肉多汁又滑嫩。加配了鹹蛋黃金之翼($12)同樣出色,雞翼迷絕對不能錯過!另一驚喜之選是流沙黃金新地($12),沒想到鹹蛋跟香滑的牛奶味雪糕這麼配,毫無違和感!These salted egg crispy chicken and wings are probably my favourite creations of KFC so far!
鹹蛋金黃脆雞A1餐 $47

流沙黃金新地

流沙黃金新地
2020-06-03 248 views
星期日晚上,無姐姐煮飯,所以就食個快餐算,滿足大人懶惰嘅心態,又滿足吓小朋友食熱氣野嘅慾望🤪 叫左爸爸落樓下買外賣返嚟,估唔到行左15路程後啲野食仲好熱,炸雞都要等一陣先揸到响手。蘑菇飯係小朋友至愛,一定有order,依家啲餐都幾抵,三個餐加埋就有雞有飯有薯格有薯蓉有葡撻👍🏻 個香辣炸雞都好香又唔太辣,但反而個普通雞件就太多肥膏,我要將啲皮咬走.....薯格就俾我想像嘅多,但都係一陣就俾小朋友消滅晒🤣

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2020-06-02 255 views
第28次寫食評一個人,唔知食咩好,忽然見到肯德基,於是衝了進去“食雞“3件雞餐: 家鄉雞3件,連中汽水1 杯。家鄉雞:不用多說,夠香,夠脆,夠滋味百事:味道始終如一只係用了HK$39,就可以醫飽個肚,夫復何求!
第28次寫食評

一個人,唔知食咩好,忽然見到肯德基,於是衝了進去“食雞“

3件雞餐: 家鄉雞3件,連中汽水1 杯。
家鄉雞:不用多說,夠香,夠脆,夠滋味

百事:味道始終如一

只係用了HK$39,就可以醫飽個肚,夫復何求!
2020-05-13 198 views
KFC牛乳新地,味道都幾吸引,一於就試吓啦,佢嘅雪糕份量都幾多,價錢都幾平,總括來講性價比都幾高嫁!我鍾意佢嘅牛奶味,好重嘅牛奶味,但係又唔係好假,因為食過好多牛奶雪糕,好多牛奶雪糕嘅味道都好假,但係依個就唔會啦!
2020-05-03 232 views
終於試左KFC 新推出既椒麻脆辣雞🍗用胡椒、花椒、辣椒🌶️及香草醃製,微辣辛香又夠惹味👍🏻 雞髀上髀啖啖肉又嫩口,加埋脆香既雞皮,大滿足!仲配埋新出既荔枝火龍果梳打,有粒粒火龍果肉及清新既荔枝味,亦唔會偏甜!抵讚🥤亦可大大減低油膩感!還用優惠價買了一桶辣炸雞同屋企人分享剛剛炸起,皮夠哂香脆! 就算外賣自取,回到家慢慢歎都一樣咁好食。-仲有熱辣辣既葡撻,皮夠鬆化,餡夠香甜,有蛋香! 薯蓉亦夠滑,最正係個磨茄汁😋
終於試左KFC 新推出既椒麻脆辣雞🍗
亦可大大減低油膩感!
還用優惠價買了一桶辣炸雞同屋企人分享

TakeAway