2020-05-17 2617 views
很久沒有享受一個自然醒的悠閒午餐,今次去了支持酒店,灣仔裡有間精品小酒店,睿景Kew Green。內裡的餐廳很有空間感,坐位寬敞,很舒適,主理人是法藉廚師,質數一定有保証。Grilled mushrroom, poached egg and mushroom emulsion炒野菌絕對是非常惹味,再配上波蛋,流心蛋黃汁加 蘑菇泡沫一起吃,增加味道層次!Fennel soup茴香濃湯是非常驚喜的,在沒有忌廉情況下並沒有半點草青味而味道也很香濃。Seafood "Fricasee" with green cabbage lemon butter sauce and white rice法式燴海鮮, 那乾蔥白酒的香濃及檸檬牛油的清新令人我開胃非常,配上白飯十分滿足。Mix cake selection甜品都有四種選擇,愛健康的可選新鮮生果拼盤,喜歡試不同食物的我,不用多提,當然點了雜錦精選蛋糕!😜Free flow of selected juice,Coffee or tea還有任飲果汁和咖啡或茶,果汁真的沒有空位,飲柸Earl Gery Tea消消滯輕鬆坐坐,完美下午~

Fennel soup

Mix cake selection

2020-05-17
$140 (Lunch)
  • Seafood Fricasee
2020-05-15 1212 views
We chose to go celebrated special day on birthday dinners at Kew Space.The music relaxed us as we sat down.Food was fabulous as usual. Creamy mushroom soups and chicken caesar really opened up our appetites with impressive before dinner drinks made by manager Sunny. Juicy rib eye cooked to medium pink as requested. It's no easy task. Top rated tender pork loin is so yummy. Fresh flaky cod is delicious. Gorgeous hokkkaido scallops with a delicate taste. We asked to see their French chef Mr. Hube

Food was fabulous as usual.
Fresh flaky cod is delicious.
Gorgeous hokkkaido scallops with a delicate taste. We asked to see their French chef Mr. Hubert Gussard to let him knows we enjoyed layering of flavors in his cooking. Hubert earned more than six stars Michelin from us.

Special thanks to the Manager Ocean. He patiently recommended us few of their signatures. Ocean runs this place very well. A touch of class!

We really missed their lunch buffets and hoping to see it back by June.

2020-05-12
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • rib eye
2020-03-01 1163 views
We went back to celebrate birthday last week.Rib eye is grilled to perfection medium rare.Veal loin is super yum medium pink. Exactly how we like it.Compliments to French chef!Fresh scallops and pasta are delicious.The manager Ocean is friendly and kind to all guests. Music is great. Relaxing. Nice atmosphere.Special thanks to Manager Sunny. He took his time to recommend their specialties. Sunny is professional. Six star dining experience!We enjoyed our evening...looking forward to try their sig

Compliments to French chef

Sunny is professional.
Six star dining experience!

We enjoyed our evening...looking forward to try their signature lamb shank next !

2020-02-25 1623 views
今日試左灣仔睿景酒店kew space餐廳既全新下午茶set。價錢$158, 買一送一,即係$158 兩位⋯⋯好抵食。 包兩杯飲品個tea set叫savory and sweetness.三層架,乜都有d⋯ 個chocolate muffins 好好味😋另外個迷你cheese sandwich 都有水準。值得推介。另外每日既3pm-9pm 係happy hour,大部分飲品買一送一,二三月仲特別做緊有枝半枝裝rose wine 買一送一,即係$148兩枝。好抵玩。下次會再黎試

另外個迷你cheese sandwich 都有水準。
值得推介。

好抵玩。下次會再黎試
2020-02-25
$90 (Tea)
  • tea  set
2019-11-17 3640 views
相約兩位好友週末 Lunch談天, 網上找到這間酒店餐廳,星期一至日都供應的 Buffet Lunch, 由 12:00 - 2:30pm , 不過我們可以坐到 過 3pm 走。 Buffet 食物質素不錯, 賣相味道都有水準, 需然種類不多, 以 HKD168 一位的價錢算物超所值, 而且餐廳環境寛闊雅觀,基本的餐湯,沙律,冷盤,熱盤,海鮮,甜品, 生果,飲品都齊全, coffee 是自助咖啡機取, 有 6種咖啡選擇, 茶有 4 款 Twinning 茶包自取, 還有 Haagen daz 雪糕任食。客人約佔一半是外國人。很喜歡今次的餐湯, 雜菜湯材料豐富味道好, 在裡過一個週末遊閒的 Lunch Time 很愉快。
2019-11-16
2019-10-04 3715 views
TGIF,食好啲!呢個自助午餐好多嘢食,三文魚、蜆、豬腰柳、咖啡牛特別出色,encore咗。三文魚嫩滑,蜆鮮美入味,豬腰柳炆得夠焾,輕輕力用刀叉撥開就有手撕豬的效果,醬汁酸酸甜甜,唔會好快食飽。咖啡牛厚切又唔硬,用料靚,炆功又得。比較特別的仲有pita bread, hummus, 幾款芝士, 自助pancake同即磨咖啡機。水果都好豐富,有菠蘿,火龍果,哈密瓜,西瓜等。甜品甜品!haagan daz 雪糕, magnum雪條, 朱古力慕絲,泡芙,草莓蛋糕,吉士撻,全部迷你版,可以試好多款。侍應見到我拎住雪糕周圍望,就主動叫我等等,去拎小匙羹畀我,好周到!不過餐廳保留的會員資料不全,話搵唔到我的電郵同名,來來回回搞咗好耐,最後要即場再入一次會先有折

2019-06-04 4323 views
週五晚上收工即刻去到灣仔睿景酒店,一進門就感覺整體環境很舒服,裝潢很時尚偏暗色調,店員服務態度好,有耐心,顏值都很高。有飛鏢機器可以朋友們一起玩。晚餐湯很濃味道還不錯,沙拉也很新鮮實惠,法國廚師做的羊排很有特色,五成熟口感最佳,配上一杯紅酒非常舒服愜意。很適合家庭聚會,約會,以及朋友聚餐,有一個比較大的包房可以容納10幾人,小朋友也有一起玩的地方,甜品賣相幾好,不會很甜,吃完羊排後選個靚靚的甜品心情幾好。
  • 羊排,湯,甜品
2019-05-30 3517 views
今日去開灣仔,就同​​朋友試左灣仔睿景酒店既buffet,價錢$168,整體還ok。環境好,播既house music幾有氣氛。 個場吾算大,提供簡單buffet。 甜品做得幾好,有d應該系homemade。雪糕選擇加分,有hagan daz!!!雖然熱食選擇比較少,但足夠,菜式款式夠大眾化。 如果提供多少少熱食,甘就perfect。服務方面,員工態度好 服務殷勤,符合一般酒店水準。總括黎講感覺野食同環境都幾好,下次會再黎。PS 即時申請會員有5%優惠 可以即時享用

服務方面,員工態度好 服務殷勤,符合一般酒店水準。

總括黎講感覺野食同環境都幾好,下次會再黎。

PS 即時申請會員有5%優惠 可以即時享用
2019-05-27
$168 (Lunch)
2019-05-28 2886 views
PP3期行落灣仔少少有間叫睿景酒店⋯ 係1樓有間叫kew space既餐廳⋯ 今日試左佢既buffet⋯ 價錢$168。雖然唔算得上係full buffet⋯ 但食物款式選擇唔錯⋯ 應有則有⋯ 沙律多選擇,夠健康,熱食雖然唔多,但夠食。另外仲有d早餐item,多士,fruit yogurt等等,唔怪得個buffet叫brunch。雪糕種類豐富,懷舊鳳仙都有⋯ 仲有Haagen dazs既frozen yogurt..!!!!同埋申請會員後再有折,咁既價錢算唔錯,值得推介!

同埋申請會員後再有折,咁既價錢算唔錯,值得推介!

2019-05-25
終於到Happy Friday!捱左成個星期,又係時候同同事一齊出去食下飯輕鬆下。今次就去左Kew Green Hotel 嘅Kew Space!平時都唔覺眼有呢間酒店,因為佢連個lobby都係黑沈沈。一入門口轉左搭𨋢去M/F就會到Kew Space,個度啲staff都算幾親切,笑容十足。一拎左枱我地就開始出去㨂野食!一開始都冇期望佢個$168嘅自助午餐會有好多選擇,但冇預計到主菜同熟食只得幾款😐相反,頭盤就比較多,除左各款沙律、火腿同芝士,仲有好多生果。全部放係正中央嘅長枱,任君選擇。值得一讚嘅係幾款火腿都好味,同蜜瓜一齊食係無得彈,光係火腿同蜜瓜我就食左兩三轉。我個人而言係偏好蔬果,所以即使唔多熟食、主食,我覺得都可以接受。但當中有一盤西蘭花係完全冇任何調味的,食到嘅只係草青味,頗難入口。但有彈都有讚嘅,紅菜頭同蕃茄仔都新鮮清甜又多汁,主要係因為食材好。如果你係食肉獸,我就絕對唔建議係黎。因為真係好少肉類😶係唔多嘅肉類中,我試左燴牛腩,雖然就大大舊,但味道十分普通,完全冇牛肉香味,而且肉質有點兒過韌。咁岩我夾緊野食個陣,侍應捧左剛煎好嘅魚柳出黎, 熱騰騰嘅魚柳外脆內軟,係不錯嘅。不
終於到Happy Friday!
捱左成個星期,
又係時候同同事一齊出去食下飯輕鬆下。
平時都唔覺眼有呢間酒店,
因為佢連個lobby都係黑沈沈。
一拎左枱我地就開始出去㨂野食!

如果你係食肉獸,我就絕對唔建議係黎。因為真係好少肉類😶係唔多嘅肉類中,我試左燴牛腩,雖然就大大舊,但味道十分普通,完全冇牛肉香味,而且肉質有點兒過韌。咁岩我夾緊野食個陣,侍應捧左剛煎好嘅魚柳出黎, 熱騰騰嘅魚柳外脆內軟,係不錯嘅。不過煎魚柳唔係好需要啲咩技巧,好食亦係理所當然的。另外仲有香腸,但我冇試就唔多加評論。

食到8成飽我就開始食生果同甜品。生果選擇都算多,除左西瓜、蜜瓜、菠蘿同火龍果,仲有原條香蕉同埋青提子。鍾意食乳酪的話嗰度都有各款乳酪可以食。

甜品選擇唔多,蛋糕款式只有三款,其中兩樣係香蕉蛋糕同芝士蛋糕,香蕉蛋糕個蛋糕底唔夠濕潤鬆化,芝士蛋糕亦都好一般。
比較滿意嘅係佢地有提供dreyers雪糕,有好多味㨂,除左士多啤梨芒果抺茶朱古力味,仲有紅豆、開心果。仲可以自製pancake加埋雪糕一齊食。

整體黎講,食物選擇少,菜式簡單冇技巧,想午餐食得fresh d可以考慮但絕對唔岩食肉獸。價位雖然唔高,但冇乜矜貴食材,我會寧願比多少少食六國酒店嘅自助餐。有興趣試呢間嘅話,建議早兩日book枱會有折扣。

2019-02-02 2142 views
熱食冇咩特別,所以都冇特別影,只簡單影左第一碟拎既野食。炒飯樣子好吸引,但食落真係冇咩特別,仲唔多夠熱。睇返個stand,平日午市$168加一,第一次食申請會員,第二次先有95折,所以今次大約每人$176,相信灣仔自助餐呢個價位有更好選擇。沙律頭盤都係普通酒店有既,紅菜頭新鮮但芝士拼盤冇 blue cheese好傷心甜品好少選擇。。。。仲麻麻地,不過有Dreyers雪糕杯都好 總括而言真係麻麻,但而家做緊推廣,當月生日朋友帶另外三位來食,壽星可免費,可惜果次一行六人都冇人一月生日

沙律頭盤都係普通酒店有既,紅菜頭新鮮
但芝士拼盤冇 blue cheese好傷心

2019-01-10 1483 views
學校假期,即係港媽同小情人Skylar拍拖嘅日子🥰#港媽帶你港玩港食 岩晒我地慢慢食慢慢嘆,Kew Space 嘅 Brunch Buffet 法籍主廚每天親自挑選新鮮食材,主打每天五款健康沙律,以獨特健康的新鮮疏菜炮製,港媽就特別鍾意佢地個藜麥和菜絲沙律😋Skylar就至愛佢地嘅自助pancake機,佢整左幾轉,食左成五六塊😅仲有佢至愛嘅雪糕同多款甜品,以brunch黎講簡直係超值價
學校假期,即係港媽同小情人Skylar拍拖嘅日子🥰

#港媽帶你港玩港食 岩晒我地慢慢食慢慢嘆,

2018-10-21 2475 views
今日第一次拎timeoff 同同事去食自助餐,雖然對呢次既buffet冇咩大期望,但去完真係覺得超少野食😅。入去啲座位都幾闊,坐得幾舒服。但啲野食就一眼望晒😅,得幾樣熟食加一張長枱,長枱主要放沙律,甜品,芝士同水果。熟既熱食得幾款😓,魚超鹹,鹹到入唔到口。係雞翼比較好,甜甜地、有少少辣,食左四只😂。水果一係罐頭的,一個就原只冇加工的,即係要自己搞掂,所以從未見過有人拎。總的來講,呢度既野食真係好少款,少到我😱o晒嘴。勝在夠平,即時入會有95折,折完唔使$150。同埋服務都幾好。

Type of Meal
Lunch
2018-10-18 1509 views
今天有位已離職的同事回來一起吃午餐,為了避免左等右等,決定在 家Kew Hotel食物lunch buffet。餐廳地方大不,但也算寬敞舒服。雖然食物種類不多,但也美味埋單時,因我們8人因預早7天前落有9折,再加上同事係行member,再有多5%discount
2018-10-18
2018-09-28 1259 views
一開頭有earl grey 飲下先,enjoy下。重點黎啦,係三屠,望一望d cake,嗯,好人工既顏色。望落賣相一般,食落味道仲一般,如圖所見,基本上最好食係佢既沙律同薯仔蓉,其他都好似d百佳惠康既質素蛋糕。
一開頭有earl grey 飲下先,enjoy下。
重點黎啦,係三屠,望一望d cake,嗯,好人工既顏色。

2018-09-20