2022-10-28 560 views
今日入黎錦田一日遊,估唔到都幾多特色野睇,天朗氣清好舒服😁!行下行下無意發現呢間「Kok Kok」泰國小店,環境都好似喺外國既感覺,坐低即刻叫個船麵試下🤤。order左船麵可以加 $22配小食,咁就試芒果沙律同埋炸蝦餅😏。炸蝦餅炸得香脆,彈牙有咬口,唔錯😍。不過芒果沙律就一般,有種好青既味道,我自己就唔太鍾意😅。船麵 $68睇樣已經好吸引,湯底濃郁,由其係D炸豬皮浸左湯之後,吸收湯既精華,好好食,真係喺泰國地道食到既味道🤩。香港雖然細,但假日去下呢啲地方行下,真係令人好放鬆👍。

船麵 $68

香港雖然細,但假日去下呢啲地方行下,真係令人好放鬆👍。
2022-10-02
$120 (Lunch)
2022-10-17 431 views
泰式料理,離公司不遠,其實是被「那個女生KiKi」的影片燒到,找了一個還住在附近的週末去初訪。用餐方式有兩種,有單點跟吃到飽,原本我們一行人看著菜單遲遲無法決定,老闆掃了我們這桌一眼後說「我看你們都女孩子居多,單點就好啦,單點菜色也比較精緻。」我心想,好老實的老闆,但這樣說可以嗎…其他桌還有吃到飽的客人吧😂不過以結果論,單點確實還是比較明智,畢竟我們真的吃不多,而且泰式料理總是讓人想多配幾口飯,特別容易飽啊啊啊。真心好吃,不輸象廚,酸辣生蝦必點,酸爽Q彈很海。那天的用餐清單,無雷推薦|有機會會再訪。

真心好吃,不輸象廚,酸辣生蝦必點,酸爽Q彈很海。

那天的用餐清單,無雷推薦|

有機會會再訪。
琴日去左錦田行跳虱市場,同埋行吓個壁畫村睇吓樹屋同魚塘,但其實錦田都幾難搵野食,係果條市中心街除左KamtinPizza同幾間東南亞小店都冇咩好選擇,而佢有啲特色Cafe又比較偏僻,所以就去左近大街嘅呢間KoKkok泰國🇹🇭餐廳,都幾多人幫襯!👍👍因為我哋都幾多人差唔多七八個,所以都等咗一陣先有位,入到去裝修地方唔算大同靚,但都有少少泰國風味,加上錦田本身就有啲小東南亞嘅感覺,所以食嘅時候都有少少幻想好似去咗泰國咁。我哋叫咗最common嘅泰國船麵同豬頸肉飯咁,特別d有個蕃茄蟹肉麵出需好少見到,青木瓜沙律同無骨鳳爪咁,最重要係嗰個泰國奶茶泰式奶茶🥤真係好有泰國風味,我本身飲奶茶會心跳好快都試左一杯!

香茅豬扒金邊粉
蕃茄湯蟹肉面
泰式船面
青木瓜沙律
無骨鳳爪
📍KOK KOK 元朗錦田城門新村90號地舖———————————————招牌昭拍耶船麵(💰: 68 hkd)難得大長征入到錦田,當然要試吓高質人氣小店KOK KOK🔥 估唔到食咗個lunch之後,佢已成為我喺香港嘅最愛泰菜食店之一🤩💕先講吓環境,KOK KOK 空間雖然唔大,但裝修佈置都好有特色,帶點懷舊嘅感覺,幾有feel架~ 不過地理位置就有少少隔涉,要搭車去到錦上路站再行多10幾分鐘😛 餐廳座位不多,繁忙時段可能都會見到人龍,如果大家週末中午去就要耐心等吓啦,不過我覺得係絕對值得嘅😆👍🏻今次午餐時段試咗佢嘅招牌船麵🍜 湯底濃郁仲帶少少甜味,配料有豬肉丸同肉片,份量都幾多,可見老闆絕對冇吝嗇☺️ 不得不提係佢嘅炸豬皮,唔會浸到林晒,依然卜卜脆好香口!配搭船麵一流💯 麵條方面麵質煙韌,十分掛湯,吸收晒湯底嘅精華,唯一係麵量略少,男士們食一碗未必夠飽😛飲品方面,呢度嘅奶茶都絕對係一大亮點😍 今次叫咗佢嘅凍泰式奶茶,甜度剛剛好,唔會好似一般飲嘅咁甜膩,而且香濃而不澀,飲落係先甜後微微回甘,仲有少少獨特嘅香料味🧋☕️ 整體來講,呢度食物價錢實惠、味道高質,絕對係性價比高之選🌟 午餐嚟講平均
📍KOK KOK
元朗錦田城門新村90號地舖
———————————————
招牌昭拍耶船麵

(💰: 68 hkd)

飲品方面,呢度嘅奶茶都絕對係一大亮點😍 今次叫咗佢嘅凍泰式奶茶,甜度剛剛好,唔會好似一般飲嘅咁甜膩,而且香濃而不澀,飲落係先甜後微微回甘,仲有少少獨特嘅香料味🧋☕️ 整體來講,呢度食物價錢實惠、味道高質,絕對係性價比高之選🌟 午餐嚟講平均每人唔洗$60-80已經可以令肚皮大滿足!

P.S. 餐廳有時仲會播泰文歌,配合埋四周嘅環境氣氛,簡直好似去咗東南亞半日遊咁 🇹🇭🏝 強烈推薦大家周末去錦田嚟個小旅行☺️ 同埋餐廳主要好似係老細一腳踢,服務態度很好,值得支持呢!

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽🐽

🐾: 錦上路站B出口步行13分鐘
2022-10-05 225 views
入到嚟錦田睇壁畫村 當然唔少得要食下有特色嘅餐廳! 店內氣溫都幾熱 猶如置身泰國熱辣辣 裝修風格係新派泰菜小店 menu design都幾可愛 有啲復古風嘅插畫即刻叫杯泰式奶茶 都算大杯嘅 香得來又唔會太甜 好飲! 仲要咁熱真係好快飲晒唔算好肚餓所以叫咗三款串燒 有燒雞全翼 燒泰式雞卷 燒雞軟骨 都燒得好香口好食 仲食左乾炒河粉 用咗寬身河粉 偏煙韌口感 不骨調味略為淡身見到舖頭一直好忙出外賣 相信好受街坊歡迎 希望下次返嚟再試更多特色菜
入到嚟錦田睇壁畫村 當然唔少得要食下有特色嘅餐廳!

仲食左乾炒河粉 用咗寬身河粉 偏煙韌口感 不骨調味略為淡身

2022-09-28 166 views
這家月亮蝦餅好強!滿滿蝦子料厚度有一公分,外皮脆脆好吃😋酸甜柚香醬搭配100%純蝦泥製作、鮮脆厚Q的月亮蝦餅,是你不容錯過的好滋味!#泰式柚香蝦佐脆蝦餅🦐以蝦仁拌上柚子、鳳梨與腰果等食材特製而成的中秋限定新菜!口味鮮辣清爽、鮮香開胃,掰下 #脆蝦餅 一同享用,更是風味與口感加乘,滋味絕佳妙不可言!
這家月亮蝦餅好強!
滿滿蝦子料厚度有一公分,外皮脆脆好吃😋

#泰式柚香蝦佐脆蝦餅🦐
2022-09-25 188 views
呢間位於錦田既泰國菜,鋪頭係正錦田大街,四周環境有陣鄉村味,加上店舖小店既懷舊感,感覺好似去左布吉既路邊小店咁。叫左兩個lunch set 份量都幾多,分別叫左個蝦醬炒飯同黃咖喱雞。 個雞係海南雞既斬件, 都幾滑身,炒飯夠鍋氣, 有泰式既油炒蛋,同肉鬆,更加香口。另外再加左兩份小食,蝦餅唔算好彈牙,不過不失,泰式鳳爪好多香料,好味。飲品叫左泰式檸茶同泰式奶茶,有果陣泰國紅茶果陣獨特味,檸檬茶有驚喜,覺得比港式檸檬茶多陣香味。

$80 (Lunch)
2022-08-22 489 views
雖說店仔細細,但12點開門好快坐滿食客,可見是該區人氣食店。泰式炒金邊粉 $58幾隻大蝦爽口,金邊粉加辣即加大量乾辣椒碎,連埋花生碎撈匀食幾香辣。金邊粉炒到濕濕地,唔覺油膩。香葉辣茄子新豬肉碎飯 $62變奏版的魚香茄子,不過鹹魚肉碎換成新豬肉,唔係好分得出素或肉,不過加入香葉食得出係泰式風味。.主食奉送罐裝汽水,泰式奶茶,泰式青檸紅茶等飲品。我點左杯泰式奶茶唔太甜,而且天時暑熱大啖大啖啜真係好爽!泰式炸雲吞(新豬肉)$22另外加點小食,三隻炸雲呑脆卜卜,新豬肉餡唔算多,但都算不錯。
泰式炒金邊粉

泰式炒金邊粉 $58
香葉辣茄子新豬肉碎飯

香葉辣茄子新豬肉碎飯 $62
泰式炸雲吞(新豬肉)

泰式炸雲吞(新豬肉)$22
Type of Meal
Lunch
泰式炒金邊粉
香葉辣茄子新豬肉碎飯
2022-08-15 402 views
Openrice寫明晩市6pm開始,咁我哋6點零幾分去到問有冇枱啦。去到見到有一兩枱有人坐咗,但唔知係咪客,老闆話6:30先開晚市,咁我哋就係附近兜個圈,6:22分再返到去,老闆話full哂…..真係o哂咀
2022-07-15 728 views
難得錦田遊,呢間bookmark左好耐,真係慕名而來。叫左1.蝦餅2.豬肉船河蝦餅肉質唔彈牙,蝦肉幾散,好一般下。個船河份量多嘅,一上枱嗰下係覺得堆頭幾大咁喎,好期待,但⋯⋯首先個湯係無乜味嘅,我唔係好覺得我食緊船河,個河粉真係好敗筆,見到佢可以突出個湯出面成吋咁多就知大鑊,即係好硬身啦,湯河,但河粉硬身又勁厚,成件事咪錯晒,掛唔到湯,好明顯佢地炒河同湯河都係用同一隻粉(可以睇其他食評炒河相),其他泰式餐廳一係就用普通幼身河粉,一係就好似粉皮好薄好透身嗰隻,本人未見過呢隻粉做湯河。慳材料將就味道就係錯嘅事。又粗又硬又厚嘅河粉加上無乜味嘅湯,難食,我落左好多醋有返啲味先可以食落去。佢嘅豬肉都無乜調過味又有啲嚡口,都係麻麻。當時我碗湯河同另一枱一齊出,個女店員放低一碗喺兩個靚仔嘅枱,立即問靚仔洗唔洗要調味架,到我個碗放低就走了,服務有落差,要我問先俾我。本身係諗住叫甜品㗎,但食左兩樣都唔算好食就放棄了,好彩,山長水遠真係好失望,無下次。
難得錦田遊,呢間bookmark左好耐,真係慕名而來。

叫左
1.蝦餅
2.豬肉船河

蝦餅肉質唔彈牙,蝦肉幾散,好一般下。

佢嘅豬肉都無乜調過味又有啲嚡口,都係麻麻。

當時我碗湯河同另一枱一齊出,個女店員

2022-07-05 553 views
又係一間要排隊等佢開門嘅小店⚠近來因為疫情關係 放假冇得去旅行玩愈嚟愈多人鐘意探索香港比較少人嘅地方除咗離島外 錦田都係其中一個熱門嘅地方有人介紹呢度有間幾出名嘅黃店所以呢日就一齊嚟等佢開門💛(P.S. 門口都幾熱 怕熱嘅記得帶定廢青風扇😉)小店大約只有十幾個位 好彩第一轉入到去食😆******************************食物s: 🥢泰式炒金邊粉 ($58)我係特別鐘情於泰國野嘅炒金邊粉但每次都好驚啲粉會炒到好濕好彩佢呢個唔會 都炒得夠乾身而且配料俾得好大方只見一大碟金邊粉 以大片生菜作伴碟混和大蝦、蛋、香葱、芽菜、花生碎同肉絲等等一齊炒 撈埋醬汁酸酸甜甜咁 真係色香味俱全😍為食羊覺得佢呢個係高質過好多賣百幾蚊一碟嘅打卡餐廳🧋凍泰式奶茶 (跟餐) 以前飲過正宗泰式奶茶之後 就幾鐘意果隻獨特嘅味道可惜之前中伏過幾次 都唔敢亂點但唔知點解 呢間店就係俾到信心我一試又果然冇令我失望啵❣️係我期望嘅果種味道😋又香又滑 飲到奶同茶味 甜度適中最緊要係唔會好似港式奶茶咁飲完肚仔痛😖🌶️香葉辣肉碎燴飯 ($58)肉碎炒得幾有鑊氣 但如果香草味濃啲就更好肉碎唔算太辣 唔太食得辣嘅亦可以
又係一間要排隊等佢開門嘅小店⚠
近來因為疫情關係 放假冇得去旅行玩
愈嚟愈多人鐘意探索香港比較少人嘅地方
除咗離島外 錦田都係其中一個熱門嘅地方
有人介紹呢度有間幾出名嘅黃店
所以呢日就一齊嚟等佢開門💛
(P.S. 門口都幾熱 怕熱嘅記得帶定廢青風扇😉)
小店大約只有十幾個位 好彩第一轉入到去食😆

食物s:

🥢泰式炒金邊粉 ($58)
我係特別鐘情於泰國野嘅炒金邊粉
但每次都好驚啲粉會炒到好濕
好彩佢呢個唔會 都炒得夠乾身
而且配料俾得好大方
只見一大碟金邊粉 以大片生菜作伴碟
混和大蝦、蛋、香葱、芽菜、花生碎同肉絲等等一齊炒
撈埋醬汁酸酸甜甜咁 真係色香味俱全😍
為食羊覺得佢呢個係高質過好多賣百幾蚊一碟嘅打卡餐廳

🧋凍泰式奶茶 (跟餐)
以前飲過正宗泰式奶茶之後 就幾鐘意果隻獨特嘅味道
可惜之前中伏過幾次 都唔敢亂點
但唔知點解 呢間店就係俾到信心我一試
又果然冇令我失望啵❣️
係我期望嘅果種味道😋
又香又滑 飲到奶同茶味 甜度適中
最緊要係唔會好似港式奶茶咁飲完肚仔痛😖

🌶️香葉辣肉碎燴飯 ($58)
肉碎炒得幾有鑊氣 但如果香草味濃啲就更好
肉碎唔算太辣 唔太食得辣嘅亦可以食到
仲有埋四季豆同紅椒一齊炒 令賣相更加精美
太陽蛋煎得金黃 食落幾香口
青瓜係生嘅 為食羊比較怕果陣草青味 放棄咗🙃

🍤炸蝦餅 ($22)
跟餐點嘅小食炸蝦餅有優惠價

為食指數:8.5/10
性價比:9/10
環境舒適度:7/10
2022-07-04 544 views
KOK KOK (元朗)✨✨✨✨✨✨✨特意上網尋找性價比高嘅泰國餐廳,比我搵到元朗錦田市中心呢間泰國餐廳,有限資料顯示,主理人是九龍城有名泰國餐廳的後人,質量應該差不遠吧。店舖門面有著泰式小店風情,驟眼以為店舖細小,其實左鄰連接住的都是他們的,內裡沒什麼佈置裝修簡約,而且坐得有些少擠迫,做開街坊生意以抵食為招徠,靚唔靚無所謂啦😉✨✨✨✨✨✨✨評分:🍩🍩🍩1/2 (out of 5🍩)1. 招牌昭拍耶船麵 - 由泰國廚師炮製,大大一碗,香濃的湯頭有麵豉、豬骨湯等製成,而且沒有濃烈草藥味,加上豬肉丸、芽菜及脆脆的豬皮,味道不錯👌🏾2. 酸辣無骨鳳爪 - 主食加$22就有一碟小食,抵!味道偏淡身不太酸…而且越食越辣🥵也不錯👌🏾3. 泰式奶茶 - 茶味香而且突出,香滑好飲👍🏼可以要求少甜!必點🌟整體來說,食物質素ok ! 埋單唔駛$100!相當抵食,性價比高!溫馨提示: 餐廳只收現金唷!✨✨✨✨✨✨✨ 地址: KOK KOK (元朗)元朗錦田城門新村90號地舖(近錦田郵政局)營業時間: 星期一至日11:30-16:30 及 18:00-22:00 (逢星期三放假)

KOK KOK (元朗)

✨✨✨✨✨✨✨

評分:🍩🍩🍩1/2 (out of 5🍩)

酸辣無骨鳳爪

泰式奶茶

溫馨提示: 餐廳只收現金唷!
✨✨✨✨✨✨✨

地址: KOK KOK (元朗)
元朗錦田城門新村90號地舖(近錦田郵政局)
2027 views
2022-06-06
$80 (Lunch)
酸辣無骨鳳爪
泰式奶茶
2022-06-24 388 views
最近去咗呢間喺錦田嘅泰式餐廳食午餐,佢嘅小食柚子沙律幾好味,泰式春卷同泰式炸雲吞都唔錯,跟午餐另外加22蚊就有小食,不過份量好少🥗 主餐嘅泰式炒金邊粉炒得味道幾好,但又係唔算大碟,泰式黃咖喱豬肉薄餅個咖喱煮得中規中矩,薄餅就比較遲至上到,變咗要淨食咖喱豬肉先,至於泰式豬扒蛋飯就較為普通,呢樣真係成個午餐中最令人失望嘅飯,個豬扒同蛋好似一般茶餐廳啲碟頭飯咁,一啲都唔覺得有泰式嘅口味,個飯食落有啲硬,成碟豬扒飯個感覺都好dry咁 整體上呢間餐廳啲嘢食好普通,餐點份量比較少,食完成個午餐都唔係好飽,唔明點解啲人係咁讚佢啲嘢好好食,我都係睇完啲食評至去呢度食嘢,點知真係覺得好普通,唔係難食,但唔使專程入錦田食囉,如果住附近去食吓都方便嘅,午餐之後都要去附近嘅 cafe 再食嘢😐

Type of Meal
Lunch
2022-06-01 487 views
冬蔭功湯河HKD56🍲個湯底好濃重椰奶味🥥 My Fav成碗飲曬😝粗河粉勁掛湯索曬湯既精華(´▽`)酸辣度岩岩好唔會話好辣👍🏻配料有蝦🦐草菇同埋車厘茄~泰式炒金邊粉 HKD58配料間間都差唔多 有蝦🦐豆乾 芽菜同蛋絲重點係金邊粉炒得好煙韌✨唔會一夾就斷都無黏埋一舊舊咁✨小食加配加HKD22💡酸辣無骨鳳爪🥢份量好多好抵嗌 無骨啖啖肉好爽口又入味👌🏻💡泰式素春卷🥢2大條脆卜卜~春卷有木耳 甘荀同粉絲都幾好味兩個餐咁平仲包埋凍飲仲要有泰國奶茶揀🧋重茶味而且有泰國風味既甜味
冬蔭功湯河HKD56🍲
個湯底好濃重椰奶味🥥 My Fav成碗飲曬😝
粗河粉勁掛湯索曬湯既精華(´▽`)
酸辣度岩岩好唔會話好辣👍🏻
配料有蝦🦐草菇同埋車厘茄~

泰式炒金邊粉 HKD58

兩個餐咁平仲包埋凍飲仲要有泰國奶茶揀🧋
重茶味而且有泰國風味既甜味
2022-05-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 冬蔭功湯河
2022-05-14 596 views
📍 KOK KOK (元朗)元朗錦田城門新村90號地舖已經係第三次回頭啦,🇹🇭餐廳俾到我置身係泰國既感覺 ,店內仲會播泰文歌真係有飛左轉泰國既感覺。今次第一次坐店外,聽住雨聲又係不一樣既感覺😄👉 南瓜咖哩軟殼蟹💰158😋😋😋.5/5原隻南瓜入面有咖哩汁,好稠身,而軟殼蟹係另上,份量都幾多,不過咖哩味唔濃反而南瓜甜味岀d,啲南瓜肉要好大力先撩到岀黎食👉 薄餅💰28😋😋😋/5個人認為可以再脆d😌👉 馬拉盞炒通菜💰78😋😋😋/5原本想叫椰菜苗,點知賣晒,味道平平。👉泰式海蜇沙律 💰68😋😋😋😋/5呢個係我每次必叫,海哲係闊身既同埋好爽口。份量都多,味道酸辣鮮甜醒胃,而且夠辣,岩我鐘意食辣👉 凍泰式青檸紅茶💰28😋😋😋/5茶味略淡淡,佢枝飲管係可分解回頭: yes,環境同食物都好,野食大份又高質#kermit食在錦田#petfriendly
📍 KOK KOK (元朗)
元朗錦田城門新村90號地舖

個人認為可以再脆d😌

👉 馬拉盞炒通菜
💰78
😋😋😋/5
原本想叫椰菜苗,點知賣晒,味道平平。

👉泰式海蜇沙律
💰68
😋😋😋😋/5

👉 凍泰式青檸紅茶
💰28
😋😋😋/5
茶味略淡淡,佢枝飲管係可分解

回頭: yes,環境同食物都好,野食大份又高質

#kermit食在錦田
#petfriendly