💛💚🧡💜☕️☁️🧋 是在油麻地百老滙電影中心的一角, 喜歡夜裏到此與朋友喝一杯及吃他們的蛋糕。可能有電影院及書店,環境是清靜文青的感覺,充滿文化氣色。要自己落單,要自己找位置坐。 沒有試過它的意粉類,但試了他們的蛋糕及咖啡。今次試了bailey coffee,最上層是厚厚溶了的綿花糖,中間是咖啡酒及咖啡,最下層奶。入口香甜,香滑,bailey 真的與咖啡很配,令整杯咖啡都帶點點香草及朱古力的味道。 A recommended cafe for chatting at night. It is part of Cinematheque which plays non-popular cultural film. You may find books related to art, music, film, culture, etc in the nearby book store. The cake and the coffee here are good. I tried the bailey coffee. It is smooth and creamy, bailey p
💛💚🧡💜
☕️☁️🧋

The cake and the coffee here are good. I tried the bailey coffee. It is smooth and creamy, bailey provides the taste of vanilla and a slight chocolate. The top layer is the fluffy smelted marshmallow.
Bailey  Coffee
2021-02-21
Bailey  Coffee
2021-01-09 2209 views
星期六嘅朝早,起身去咗油麻地睇醫生,雖然有預約,但係去到仍然要輪候30分鐘以上。呢個時候就覺得有啲肚餓兼且凍,就想去附近嘅咖啡店飲一杯咖啡啦☺️本來都有諗過去連鎖快餐店,飲杯熱朱古力嘅,不過冇乜位置,相反,見到呢間以前都食過嘅咖啡店,就決定入嚟飲番杯咖啡。點左一杯Gingerbread Latte,承惠$44。💸埋位等咗大概10分鐘,職員就捧上呢杯溫暖嘅咖啡啦。好香嘅薑餅味,味道都唔錯,但又唔係超好味嗰種。不過,室內環境感覺就幾乾淨同舒服,對面仲係一排書櫃📓📒📕,感覺都幾有文青氣息。

點左一杯Gingerbread Latte,承惠$44。💸

2021-01-09
$50 (Breakfast)
2020-12-27 1817 views
以書店和餐廳各佔一半而成的小店,充滿悠閑憩靜的氛圍,十分適合慢活。芝士肉醬長通粉 ($78)• 茄汁酸甜開胃,混合芝士粉後令味道更加有層次,均勻分布在整碟長通粉之間。• 肉碎大小適中平均,有點咬口,但是份量略嫌偏少了一點。• 長通粉是偏向帶有點咬口的硬度,加上肉醬等汁狀配料,配合得恰到好處。是日餐湯、原味薯條 (跟餐+$35)• 跟追加$35可選配餐湯、沙律、薯條、香腸或飲品其中兩款。• 意式青瓜湯味道比較清淡,帶有香料味,湯質偏稀。• 薯條則比一般鹽炸的多了一種味道層次,同樣香脆可口。

芝士肉醬長通粉

芝士肉醬長通粉 ($78)

• 肉碎大小適中平均,有點咬口,但是份量略嫌偏少了一點。

意式青瓜湯
原味薯條

是日餐湯、原味薯條 (跟餐+$35)

• 意式青瓜湯味道比較清淡,帶有香料味,湯質偏稀。

• 薯條則比一般鹽炸的多了一種味道層次,同樣香脆可口。
2011 views
原味薯條
2020-11-30 1551 views
呢間cafe連住書店,很多人一邊在看書一邊飲咖啡☕️感覺極度寫意!!🤤🤤在香港呢個彈丸之地,咩都講求商業化,能夠見到有一間咖啡店如此寫意悠閑,真是令人驚喜😻😻好似去左外國度假咁❤️🖼😎😎🔻今次試左呢個西蘭花三色甜椒長通粉($68)雖然用料都較為普通 ,只係西蘭花 🥦甜椒 洋蔥 ,但食落去啲材料好新鮮🤗🤗蕃茄醬汁都吾係用罐頭茄醬貨色 !🥫🥫🤣🤣真係有用上番茄來調製,感覺酸酸甜甜 ,好開胃😆👅而且長通粉口感煙韌,軟硬度適中,好食呀!🔻誠意推薦俾大家😆
🔻

🔻
誠意推薦俾大家😆
2020-11-25 905 views
🇭🇰💛Kubrick📚書店Cafe☕️合一 文青必去咖啡好飲得黎 環境又好坐🌤日光打入黎真係好舒服見以前唔少學生都係道溫書吹水叉電但聽聞而家變左90分鐘用餐時間睇黎香港有得坐全日既地方愈黎愈少啦😢-Iced Irish coffee 凍愛爾蘭咖啡 (💰$52)Latte (💰$40 Hot)
🇭🇰💛Kubrick
📚書店Cafe☕️合一 文青必去
咖啡好飲得黎 環境又好坐
🌤日光打入黎真係好舒服
見以前唔少學生都係道溫書吹水叉電
但聽聞而家變左90分鐘用餐時間
睇黎香港有得坐全日既地方愈黎愈少啦😢

Latte (💰$40 Hot)
$40 (Tea)
2020-10-22 3604 views
本身target唔係依間,但實在太多人所以即刻搵下附近有咩其他🙆🏼‍♀️就發現到依間真文青cafe~~一推開就覺得個環境好q,一半係書店一半係cafe🥰超級有書卷味😍有時仲話搞展覽,隔離仲要係電影中心~文青度up💕.要自己搵位之後再落單🙆🏼‍♀️店員好好幫我地抹多兩下枱又有禮貌又🙈(喂!) cafe果邊仲有啲藝術畫作裝飾,有啲位有插蘇位叉電😚都好多人坐喺度自修~menu有漢堡🍔alldaybreakfast🍳意粉🍝多款咖啡茶品☕️仲可以加set要埋小食~仲有估佢唔到嘅手工生啤🙈.▫️鮮蝦墨汁意粉🍝 $98😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分有冇人同我一樣明知食完會烏卒卒~都忍唔住要食😍店員唔知點解係我嗌佐之後佢好驚訝😂soqq!!個意粉好大碟~同埋真係落足墨汁🦑你想搵條白色嘅都見唔到🤭仲有滿滿既芝士粉😍食落勁creamy同邪惡感十分🤤但真係好好食😚食完一啖已經不顧儀態地開吃😶口感濃郁得黎又細滑👅先係食到墨汁味夾雜少許蒜味,再有濃郁芝士同忌廉味~~大蝦🦐好彈牙有嚼口😝令個意粉味道唔會咁單調😆不過整體黎講邪惡野都係會膩🙈.▫️BBQ汁手撕豬肉漢堡🍔配焦糖洋蔥及車打芝士 $98😋👍🏻:👅👅👅.8/5分手撕雞就食

▫️鮮蝦墨汁意粉🍝 $98
😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分

▫️BBQ汁手撕豬肉漢堡🍔配焦糖洋蔥及車打芝士 $98
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
BBQ汁手撕豬肉漢堡🍔配焦糖洋蔥及車打芝士

手撕雞就食得多😂豬真係第一次😶個包又係好似巨無霸🍔咁大個🙈個包身外脆內軟~手撕雞已經霸佐大半個包😳食落唔算特別嫩口😶勝在BBQ汁鹹淡適中幾吊味😎仲加佐焦糖洋蔥甜甜地去bal返個濃味😚再睇埋塊芝士幾犯規🤤🤤成個包口感勁豐富都幾match🙆🏼 但伴碟沙律配黑醋但味道一般😶有啲生~做唔到羊🙈
▫️桂花蜜糖latte ☕️

😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分
其實佢有好多種咖啡~最後簡佐限定款🙈拉花好美💛灑佐桂花瓣係末端~飲落口感偏綿,好香既桂花味再淡出蜜糖既甜💞好清新🌿係我愛啲味道😍
桂花蜜糖latte

總結,出乎我意料之外嘅小店😚食物質量都好高擺盤都好花心思~個意粉真係超好食!!咖啡都整得唔錯🙆🏼而且環境真係好舒服🙈成個氛圍都好文青~環境都偏靜,真係可以chill好耐或者自修既好地方~仲要有自閉位haha食完有時間都可以睇吓有冇書啱買,間書店仲有好多唔同類型嘅另類書買😆想吸下文青味就去啦~強推💛
BBQ汁手撕豬肉漢堡🍔配焦糖洋蔥及車打芝士
2020-08-23 2994 views
大概是附近讀書成長的情意,油麻地於我而言有種療癒力量,就似是秘密角落的存在。中學時常流連於油麻地電影中心「打書釘」,偶爾掏出零用錢看齣小眾電影,但定價$80以上的cafe對當時的我而言依然過於遙遠⋯⋯事隔多年重遊故地,決定一嚐cafe的滋味。推門入內,眼前是人人埋首書本的畫面。早幾年開始興起文青風,簇新裝潢堆砌而來的文青餐廳開滿路,但我總覺得「文青」二字除了在 earth tone 背景前打卡之外,應有更深層的意義吧!Kubrick cafe 大概是文青餐廳嘅典範,懂得文化藝術的知音都聚腳於此,在商業城市中堅守另一種價值,是一種風骨。圃進門右邊是cafe,左邊是書店,cafe的右邊還有賣物和影音位置,而樓上是戲院的部分。.Cafe以自助點餐的形式運作,我們先看menu⬇️⬇️送餐速度合理不會餓壞,一行二人點了⬇️.1️⃣All day breakfast Regular $108 + $35轉套餐 (配原味薯條及凍西柚梳打)賣相方面走日系路線,擺盤不算突出。All day breakfast 屬利潤較高的dish,但愈簡單的事反而更能分出高下。每一個item維持溫度是基本,但很可惜 kubric

推門入內,眼前是人人埋首書本的畫面。
Cafe以自助點餐的形式運作,我們先看menu⬇️⬇️

送餐速度合理不會餓壞,一行二人點了⬇️
+ $35轉套餐 (配原味薯條及凍西柚梳打)
All  day  breakfast  regular

每一個item維持溫度是基本,但很可惜 kubrick 沒有做到。煎蛋的裙邊已微焦;蘑菇沒有牛油炒過的香味;蕃茄的中心還是raw的⋯⋯把食物原料加熱煮熟的all day breakfast總不會難吃,但也不能容納如此多瑕疵吧⋯⋯價值過百的全日早餐,性價比有待改善。

薯條等候時候較長,應是即叫即炸,炸粉夠薄,薯條微脆,咬開中間熱得冒煙而且不會油膩,粉漿做得好才會有的效果,超越大部份burger店,有驚喜👍🏻
香蒜蘑菇蟹肉扁意粉 $88
香蒜蘑菇蟹肉扁意粉

Pasta 屬中上水準,蟹肉足料,賣相唔錯,對得起$88的價錢。西柚梳打沒有太大記憶點,乎合說明。

90分鐘用餐時間是近期的新安排,疫情之下生意難做,可以理解的。只要90分鐘後再買杯飲品便可。
著實來說,如果只想追求味覺享受的朋友可免,畢竟食物質素算是好壞參半。香港的cafe太多,各有賣點,追求食物質素的話一起果醬 / Cafe Paradise / Sweet 19 是目前心中三甲。
若只論食物質素亦略有不公,畢竟整棟建築是個綜合體,並非單純的味覺體驗,加上油麻地的多元性,能排上半日遊了。面對一片書海進餐,愛書之人又怎能不高興呢?

在香港,誠品都不過披著書店皮的百貨公司,但 Kubrick 當中性別多元、社會、建築、政治的書都能找到,是商業城市中的一片淨土。
如果你已厭倦了三中商的媚俗,不妨來一場與人文的對話,渡過愜意的晚上。
🆙🆙飯後好去處💡
一場來到油麻地,不論是初次約會/與老朋友談心,都有很多有趣的角落值得到訪。
1️⃣秋冬的下午,可以到附近果欄走一趟。或是到附近的行人天橋上看果欄鐵皮屋頂的貓戲玩追逐,不失為一個有趣的角度去欣賞這個城市。
2️⃣平日的晚上,大家可徒步8分鐘至理大西九龍校園的中庭,鳥瞰西九龍走廊車水馬龍或路上搬運水果的景況,感受城市的脈搏。
相比食評,或者這篇更像旅遊記,解鎖了私藏在心中良久的香港地圖,期待大家一起來發掘。

2020-06-27
Type of Meal
Dinner
香蒜蘑菇蟹肉扁意粉
第二次來因為要去果欄買生果所以貪方便坐得舒服便來這裏,第一次係飲杯咖啡覺得$50一杯咖啡雖然有點貴但可以接受環境樣樣野都可以接受,這一次嚟到食個午餐,啲湯嘅質素係真係可一不可再千祈如果有機會你真係唔可以叫湯我忘記咗睇食評忘記咗樓下網友嘅提醒,下次來嘅朋友記住唔可以叫湯,可以嘅盡量都唔好黎啦😭再睇返佢杯餐飲講明$42樓下唔可以加錢即係你有錢都唔可以飲你鍾意嘅嘢因為係一個套餐系列但係$42嘅一杯檸檬茶連埋個茶包俾我我真係無言啦,佢話如果你獨立叫$42就可以跟埋個T Pot,但套餐呢當然佢都話佢係面值$42但係佢冇可能俾返個T Pot你喎匪夷所思lor, 雖然話市道低迷疫情影響但係職員呢做又36唔做又36嘅性格呢系你奈佢唔何㗎所以有時話幫襯小店呢都係換來谷鬼氣㗎
文青必到!! 一個地方有齊戲院,賣影碟(多外國冷門戲)、電影poster,賣唱碟、黑膠唱片,隔離仲賣特色精品、書店,同埋餐廳😍係咪一條龍服務😳.如果有時間諗唔到有咩做,不妨去行下😉——————————————————————[𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐚𝐥]𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐝𝐚𝐲 (𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲 𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐬𝐨𝐮𝐩)𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 (𝐠𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝)送 餐包🥐(朋友話餐包好好味😋熱辣辣,食落似係自家製,有少少牛油味,特別嘅係賣相好似牛角包🥐但冇左出面脆脆地同甜甜地外層,食得健康啲💚)..▽/ 特式芝士牛肉漢堡 / ❾❽♥︎♥︎♥︎♥︎♡(行健康路線,少油少醬,伴沙律🥗)./ 傳統鮮茄肉丸意粉🍝 / ❽❽♥︎♥︎♥︎♥︎♡(擺碟靚到令人想食多幾啖😍肉丸同埋蕃茄醬多啲會更好😆)./ 藜麥甜豆牛油果沙律配醋汁 / ❼❽♥︎♥︎♥︎♡♡(Too many甜豆喇😂食豆食到懷疑人生🤔)△../ 北海道牛奶芝士蛋糕 / ❸❽♥︎♥︎♥︎♥︎♡(個cream係重點,好重牛奶味,要同個cheesecake一齊食🥰cheesecake好濃味+oreo餅底,同人share啱啱好😳)—————————————————————

如果有時間諗唔到有咩做,不妨去行下😉
——————————————————————
[𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐚𝐥]
𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 (𝐠𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝)
送 餐包🥐

/ 特式芝士牛肉漢堡 / ❾❽
♥︎♥︎♥︎♥︎♡
(行健康路線,少油少醬,伴沙律🥗)

/ 傳統鮮茄肉丸意粉🍝 / ❽❽
♥︎♥︎♥︎♥︎♡
(擺碟靚到令人想食多幾啖😍肉丸同埋蕃茄醬多啲會更好😆)

/ 藜麥甜豆牛油果沙律配醋汁 / ❼❽
♥︎♥︎♥︎♡♡
(Too many甜豆喇😂食豆食到懷疑人生🤔)

/ 北海道牛奶芝士蛋糕 / ❸❽

——————————————————————
2020-05-22 2470 views
因為想有個地方可以溫下書,無意中搵到呢間cafe,地點唔算難搵,一入到去覺得成個環境都幾舒服,書店同cafe各一邊,書店範圍唔畀食嘢,因為去到既時間尚早,所以叫左早餐,我同朋友都叫素食沙律,佢加多左塊包。個素食沙律內容都吸引到我,其中有羽衣甘藍,牛油果同藜麥,配搭醋既沙律醬,好開胃,而且算大碟,食完7-8分飽,之後溫書啱啱好!!朋友話塊包係熱的,好鬆脆之後溫書都係舒服的,因為唔會太嘈!不過,唔知係咪因為疫情,所以只限90分鐘,一係再叫餐就可以繼續坐。見到啲人叫西冷扒午餐,賣相不錯,下次試!

朋友話塊包係熱的,好鬆脆

之後溫書都係舒服的,因為唔會太嘈!

見到啲人叫西冷扒午餐,賣相不錯,下次試!
素食沙律
2020-05-19
$45 (Breakfast)
素食沙律
2020-05-20 1577 views
坐係假日繁忙嘅咖啡店前方係書本嘅汪洋左邊係碧綠嘅盆景同熙來攘往嘅路人咬一啖枱上嘅carrot cake肉桂同果仁嘅味道係口腔擴散再試一啖crumble cheesecake甜膩嘅味道同crumble鬆散嘅口感 令人失望歎一口氣 算啦 放低叉 打開書飲一啖熱朱古力 同樣無比平凡書本嘅世界令人忘記眼前嘅食物唔知咖啡店入面嘅食客係品味食物 定係書本呢?Carrot Cake $38Crumble Cheesecake $38Hot Chocolate $40
坐係假日繁忙嘅咖啡店
算啦 放低叉 打開書
飲一啖熱朱古力 同樣無比平凡
書本嘅世界令人忘記眼前嘅食物
唔知咖啡店入面嘅食客
係品味食物 定係書本呢?

Carrot Cake $38
Crumble Cheesecake $38
Hot Chocolate $40
2020-05-18 1053 views
環境很好,但如果想留多個90分鐘的話就要繼續再買,兩個人的話兩個人都要買了。態度麻麻哋,食物係可以接受嘅。如果想支持佢哋嘅話就嚟啦。 但係如果係溫書,就要考慮一下。
環境很好,
2020-05-18
$175 (Lunch)
2020-04-29 1492 views
同友人相約去溫書去到發現竟然變左90分鐘用餐時間睇見附近唔少人同我地一樣中左伏凸^-^凸同埋提醒大家個到係❌無wifi-同友人去到個時大概1150分餐牌寫住1200開始供應午餐但過左10分鐘個時先有侍應出黎同我地講話一早落得單 話我地已經得番70分鐘用餐時間😡-鮮蝦🍤墨汁意粉(💰98)一上菜就好香蝦味、甚至係龍蝦味🤪唔知係唔係落咗人工調味粉呢墨汁好稠好濃郁 掛哂落意粉到🤤女士們結伴食嘅時候就要小心啲‼️因為會食到成咀都係墨汁🥺🥺🥺-特色芝士牛肉漢堡🍔(💰98)食得出係自家手打嘅漢堡依然保住肉汁而且入邊仲有煙肉🥓都幾足料-我哋額外加咗薯條同埋西柚梳打2 add-ons(💰35)薯條🍟好實在,而且相對比較少油健康西柚梳打🍹粉紅色都好引人注目而且唔會太甜適合少女心又唔太好甜既我(。・ω・。)-嘢食其實都幾好食雖然有啲漏同埋店員既態度就見仁見智啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)不過環境係真係好靚同埋都有賣文宣嘅日曆♪( ´θ`)ノ大家得閒去食個Tea、食個alldaybreakfast打下卡、睇下書(●°u°●)​ 」都係推薦嘅
同友人相約去溫書

餐牌寫住1200開始供應午餐
但過左10分鐘個時先有侍應出黎
同我地講話一早落得單
話我地已經得番70分鐘用餐時間😡
鮮蝦🍤墨汁意粉(💰98)
一上菜就好香蝦味、甚至係龍蝦味🤪
唔知係唔係落咗人工調味粉呢
墨汁好稠好濃郁 掛哂落意粉到🤤
女士們結伴食嘅時候就要小心啲‼️
因為會食到成咀都係墨汁🥺🥺🥺

特色芝士牛肉漢堡🍔(💰98)
食得出係自家手打嘅漢堡
依然保住肉汁而且入邊仲有煙肉🥓
都幾足料

我哋額外加咗薯條同埋西柚梳打
2 add-ons(💰35)
薯條🍟好實在,而且相對比較少油健康
西柚梳打🍹粉紅色都好引人注目
而且唔會太甜
適合少女心又唔太好甜既我(。・ω・。)

嘢食其實都幾好食雖然有啲漏
同埋店員既態度就見仁見智啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
不過環境係真係好靚

同埋都有賣文宣嘅日曆♪( ´θ`)ノ
大家得閒去食個Tea、食個alldaybreakfast
打下卡、睇下書(●°u°●)​ 」都係推薦嘅
2020-03-12 1437 views
百老滙電影中心隔離呢間kubrick係書店+cafe☺️😚文青味濃😛打卡一流呢度都好多人黎做下自己野溫下書,有得叉電,幾好😚😚仲有個大玻璃透光入嚟好舒服😊😊叫左個cake set揀左carrot cake 🍰 同一杯latte☕️蛋糕好好食賣相好靚❤️latte又好味,咁樣坐係度一個下午都好寫意☺️☺️

叫左個cake set
揀左carrot cake 🍰 同一杯latte☕️

2020-01-06 1903 views
環境非常優美,氣氛仿如離開了香港去了外國cafe。之前已經想食,奈何八點後食物供應就收工,所以今日早點到。menu都多選擇,試左卡邦尼意粉和是日湯,湯是green pea soup, 以為creamy,點知飲水,飲了綠色的水,未試過一個湯一啖就吾想飲。隨湯附送一個包,好好食,熱辣辣,有些牛油香味。意粉都好好食,正常,汁對有些人可能味道太濃,不過我好肚餓,好醫到肚。總之吾好叫湯。另外carrot cake睇落去好大份,下次會再接再厲去試。