2017-07-22 90 views
今日嚟到深水埗今日嚟到深水埗見到有間靚靚嘅cafe你到福榮街呢條食街聯本諗住食油渣面但 比你更愛表高尚嘅cafe吸引就入去試下啲和牛。喺深水埗嚟講呢間餐廳都算幾有格調餐前葛湯同牛角包好好味呢度重點推介a4和牛, 配上挪威三文魚a4和牛薄薄地 我叫咗七成熟啱啱好一咬落去牛肉味濃郁肉汁 鮮甜美味玉的密度比正常的高 食得出是正宗a4王樓貨色香煎挪威三文魚, 三文魚油香非常甘香魚肉紮實有賴彈牙除鐵中有幾個三個青青 口感吃飯後的涼果服務員招待也十分 優質
今日嚟到深水埗

今日嚟到深水埗見到有間靚靚嘅cafe
你到福榮街呢條食街聯本諗住食油渣面
但 比你更愛表高尚嘅cafe吸引就入去試下啲和牛。

喺深水埗嚟講呢間餐廳都算幾有格調

餐前葛湯同牛角包好好味

呢度重點推介a4和牛, 配上挪威三文魚
a4和牛薄薄地 我叫咗七成熟啱啱好
一咬落去牛肉味濃郁肉汁 鮮甜美味
玉的密度比正常的高
食得出是正宗a4王樓貨色

香煎挪威三文魚, 三文魚油香非常甘香
魚肉紮實有賴彈牙

除鐵中有幾個三個青青 口感
吃飯後的涼果

服務員招待也十分 優質
由於荔枝角上班的關係,經常下班後到附近地區覓食。這個晚上是要跟很久不見的朋友吃晚飯,所以希望可以在咖啡廳談談天,吃個有環境有氣氛的晚飯。內在環境真的是挺不錯的,環境適合朋友們談談天吃吃食物,餐牌食飯種類尚算多,叫套餐連飲品餐湯面包價錢都不貴。裝潢是挺有格調的,難以相信在舊區有這一家地甫的格調咖啡廳。南瓜湯 牛角包味道不錯,湯的溫度剛剛好,有濃郁的南瓜溶和香甜的味道。湯和面包種類是不能選擇的,還好味道真的不錯。明太子鮮蝦忌廉意粉 ($88)我非常喜歡這個意粉,我個人本來就很喜歡明太子的味道,這個忌廉汁配合得非常好,意粉軟硬度剛剛好,整個味道和口感非常特別,還有蟹子的伴牒,非常不錯。鹽燒香辣大蝦菠菜意大利飯 ($95)這個意大利飯非常多菠菜,如果喜歡吃的一定要叫這個,菠菜汁配上大蝦,味道比想像中特別,大蝦有淡淡香料味,極為開胃,絕對推介!

南瓜湯 牛角包
明太子鮮蝦忌廉意粉
明太子鮮蝦忌廉意粉 ($88)

鹽燒香辣大蝦菠菜意大利飯
鹽燒香辣大蝦菠菜意大利飯 ($95)
2017-07-18
$120 (Dinner)
明太子鮮蝦忌廉意粉
鹽燒香辣大蝦菠菜意大利飯
2017-07-18 83 views
This is a peaceful and comfortable cafe downtown Sham Shui Po. And it is definitely a wonderful cafe for you to relax and have a great time with your friends! To try it!值得推介既係佢既焗豬扒飯,佢地既蕃茄汁酸得黎完全可以帶起豬扒既鮮甜🤤🤤再加試適量既芝士,一流呀!扒餐都係不得不提,仲可以揀幾成熟,邊有Cafe咁professional呀?
2017-07-18 53 views
周末同男友在深水埗覓食,都係想搵間舒服嘅西餐廳撐吓枱腳腳。我先點了一杯抹茶紅豆冰$18,好中意佢既抹茶味同奶味可以夾到,唔會有其中一隻較濃,甜度適中,所以飲落去個感覺唔錯,個樣都幾吸引。之後我地叫左個日本M8和牛配三文魚扒既套餐$158,個餐就包左餐湯同埋小型面包。今次既湯係洋蔥湯,飲落清清地,見到少少洋蔥絲。M8和牛充滿牛肉味,較平日吃開的更有質感。當中有一小碟生果做配菜,個感覺比較特別同新鮮。三文魚扒既味道覺得較淡,可能啱啲中意食原味既朋友仔,魚扒既份量都適中。明太子長通粉$88我覺得唔錯,通粉口感唔會太淋,有少少辣,感覺幾清新,又不會太「流」。最後我地都叫左件tiramisu$25蛋糕做甜品,蛋糕賣相幾好,但我覺得可以再凍返啲, 佢個餅底係脆身既,出面好少食到,不過就唔算太重酒味,整體黎講都好滿意~
周末同男友在深水埗覓食,都係想搵間舒服嘅西餐廳撐吓枱腳腳。

今次既湯係洋蔥湯,飲落清清地,見到少少洋蔥絲。

M8和牛充滿牛肉味,較平日吃開的更有質感。
當中有一小碟生果做配菜,個感覺比較特別同新鮮。

2017-07-16 24 views
我地二點五十五分入餐廳,餐廳職員話點餐會係三點last order,著我地立即落午餐,並暗示廚房師父要收工。落單後已經差不多三點,佢地立即收曬午餐餐牌,並換上平一半以上嘅下午茶餐牌,我女朋友問職員點解唔講會有下午茶餐牌呢?佢地話:午餐時間係三點前,而下午茶係三點十五分先開始⋯⋯所以有十五分鐘係唔可以點餐⋯⋯好明顯職員係想水我地落貴嘅午餐啦其實我地唔係第一次幫襯你地....但今次應該係最後一次

其實我地唔係第一次幫襯你地....但今次應該係最後一次
2017-07-14 70 views
陪家姐去深水埗換Yen同買電話卡,本身想食豬潤麵,但太多人,見到呢間就試下。⭕️餐湯南瓜濃湯,唔係hea整,飲得出係煲出黎。家姐非常喜愛南瓜濃湯,極之滿意!⭕️龍利柳配西巴牙汁龍利柳勁大條,算厚,魚肉好滑。西巴牙汁酸酸地,好似蕃茄汁加野再煮甘,同個魚好夾。可以簡飯,意粉同薯菜,我就要左薯菜,菜有好多件翠玉瓜同紅蘿蔔,薯條係粗薯,勁正!⭕️西冷扒配燒汁要左5成熟,煎得唔錯唔會overcook,唯一要挑剔就係有少許un甘。⭕️熱抹茶鮮奶抹茶味唔算重,偏奶味⭕️冰搖冧味咖啡好特別,好香濃咖啡味,冧味都有唔算多。推薦大家試下!

⭕️餐湯

⭕️龍利柳配西巴牙汁

⭕️西冷扒配燒汁

⭕️熱抹茶鮮奶
抹茶味唔算重,偏奶味

⭕️冰搖冧味咖啡
好特別,好香濃咖啡味,冧味都有唔算多。推薦大家試下!

Type of Meal
Lunch
2017-07-10 61 views
深水埗啲餐廳素來都比較抵食,呢間西餐廳同樣唔例外。是夜叫左兩個扒餐,小食同埋沙律。每個餐都會有一碗湯同一個牛角包,今晚既湯就係洋蔥湯,味道就稍微濃左少少,牛角包就正常水準。Parma ham 田園沙律,幾清新既前菜(單叫的,50蚊左右)。吉列蠔同蟹餅(set加錢就可以揀2款小食),正常炸物水準。試左支手工啤酒,跟餐飲幾抵第一個扒餐係a4和牛(100g)配豬𩣑扒。全晚最期待就係呢個,幸好不失所望和牛叫左七成,肉仲有小小粉紅得黎好有肉汁,好腍無筋,稍微薄左小小,豬扒亦不俗,跟餐既薯菜新鮮炸起,唔錯海陸空扒餐,有吉列炸蝦,燒春雞同牛肩胛,好大份好飽肚,整體都唔錯。
深水埗啲餐廳素來都比較抵食,呢間西餐廳同樣唔例外。

是夜叫左兩個扒餐,小食同埋沙律。

吉列蠔同蟹餅(set加錢就可以揀2款小食),正常炸物水準。

試左支手工啤酒,跟餐飲幾抵

第一個扒餐係a4和牛(100g)配豬𩣑扒。
全晚最期待就係呢個,幸好不失所望

2017-07-08
Type of Meal
Dinner
2017-07-10 60 views
星期日去開深水埗,同朋友黎到呢間cafe,見環境唔錯,即管一試。一入到來已經聞到好香既黑松露味,係黑松露risotto!! 見隔離枱好多人都有叫,我地都order。$88又叫左杯呢期好興既紫薯鮮奶。(+$15)甜度恰好,口感好rich,帶淡淡紫薯香。飲品,餐湯餐包好快上枱,太好。餐湯勝在夠熱,芝麻餐包不過不失。黑松露risotto$88好得!好creamy 味道好香risotto 軟硬度岩岩好!LIKE!羊架$128都好正,唔會太穌,份量都唔算少。配菜係驚喜,薯格剛炸好,熱辣辣,仲有比較少有既棷菜仔,非常健康。

又叫左杯呢期好興既紫薯鮮奶。(+$15)
甜度恰好,口感好rich,帶淡淡紫薯香。

黑松露risotto$88

羊架$128

• 紫薯鮮奶
2017-07-08 51 views
深水埗既感覺一直都比較老舊,去到食野通常都係d平民茶記同埋老食店,但今次竟然係黃金商場隔離搵到間高級西餐廳,當然要去試一試首先就黎左個洋蔥湯同埋牛角包。好小見餐廳會用洋蔥湯做餐湯,但呢到做得非常好,洋蔥煮到好淋可以一邊飲一邊食,另外牛角包佢會先焗一下再上檯,食落熱辣辣好脆口之後就叫左 煎海蝦菠菜飯,個飯煮到微軟岩岩好,配上濃郁菠菜醬汁食堅正。賣相方邊都做唔錯,鮮綠色既汁除左護眼之餘仲令人食指大動。蝦煎到燶燶地食亦好香口呀

2017-07-07 43 views
周五收工,同好姐妹gathering,行街之前,當然要坐係度食餐好既啦~見呢間cafe的餐牌都幾吸引,決定入去試下😊我地首先叫左個「西班牙黑毛豬鞍架拼燒菠蘿」($128),老實說,味道十分特別!沒有想過菠蘿竟然可以在燒烤之後,仍然如此香甜多汁!而且配上肉汁香嫰的黑毛豬,真的十分夾呀😊另外,我地仲叫了一個「北海道帶子墨魚汁扁意粉」($95),帶子相當入味,意粉軟硬適中,對於剛病癒的我而言,幾開胃呀!而且幾好的是,dinner set有包飲品,我跟了杯抹茶牛奶,奶味香濃,又有淡淡抹茶香,算是非常不錯的!總括而言,食物質素好好,而且所有職員都非常友善,又會同我地傾下計,真係好好服務呀!絕對可以有下次😊
周五收工,同好姐妹gathering,
行街之前,當然要坐係度食餐好既啦~
見呢間cafe的餐牌都幾吸引,決定入去試下😊

我地首先叫左個「西班牙黑毛豬鞍架拼燒菠蘿」($128),
老實說,味道十分特別!
沒有想過菠蘿竟然可以在燒烤之後,
仍然如此香甜多汁!而且配上肉汁香嫰的黑毛豬,真的十分夾呀😊

另外,我地仲叫了一個「北海道帶子墨魚汁扁意粉」($95),
帶子相當入味,意粉軟硬適中,
對於剛病癒的我而言,幾開胃呀!

而且幾好的是,dinner set有包飲品,
我跟了杯抹茶牛奶,奶味香濃,又有淡淡抹茶香,
算是非常不錯的!

總括而言,食物質素好好,
而且所有職員都非常友善,
又會同我地傾下計,真係好好服務呀!
絕對可以有下次😊

2017-07-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2017-06-29 40 views
如果要介紹平食西餐,除左舊往在通菜街那邊吃過的餐廳,今次都有一間新試的Café西餐不錯,又平又好食。這間L Place Café,一望個門口就比它成千上萬的牛吸引,怕別人不知道它有牛吃,哈哈。至愛牛的他當然第一時間話「不如食囉?!」。一至四的ABC晚市套餐還有勁減,覺得好吸引,所以沒想太多就入去。除週末及假日,其他日子的特別時段還有8折優惠,下次如果約朋友聚餐都可以帶他們過來呢。我就早早已經想好要B餐澳洲M8和牛拼香煎三文魚扒,套餐有餐湯和餐包,還可以配$20的飲品,如若想選其他貴於$20的飲品,只要補回差價就可以。餐湯是南瓜湯,南瓜湯暖熱而且口感豐富,微甜而吃下有飽肚感,沒有溝水開稀,蠻好喝呢。至於餐包是牛角包,頗為重的牛油味,牛角包軟綿鬆化,空氣感做得不錯,兼有牛油味與鬆軟的牛角包是最好吃的,亦不是每一家餐廳都做得到。M8和牛拼香煎三文魚扒,旁邊竟然配有生果和沙律菜,是火龍果與柑,兩者都頗清甜,味道不錯。M8和牛聞到香香的牛味,淡淡牛脂味,肉質算軟滑,叫了五成,吃的時候還帶點粉紅,不過脂肪比例多了點,我自己喜歡吃8瘦2肥的比例。三文魚扒皮煎脆了,不過稍為熟了點,魚肉不算太滑,但三文

三文魚扒皮煎脆了,不過稍為熟了點,魚肉不算太滑,但三文魚味的漸出,補充蛋白質。
中間原來還有一個芝士薯餅和菇。薯餅裡面有微溶芝士心,再加上有香草、蕃茄粒之類,味道和口感有所提升,令本來吃薯餅平平無奇的一件事增添色彩。
飲品我看了各位食家在Openrice的寫照,本來正在疑惑什麼是「太極」之時,讓我看到了甚為吸引的凍朱。
這杯凍朱古力最吸引我之處,是它杯上一層又一層的厚忌廉。從前的我已經甚為喜歡凍忌廉朱古力,現在有機會所以還想來一杯試試。
忌廉上撒了朱古力粉,忌廉不會太甜,凍朱古力甜度不會太過火,但又不會很淡,味道正常,餐廳所調的比例剛好。
只要跟餐就只加$25就可配蛋糕,我要了個Tiramisu,蛋糕上檯前會先畫一畫花,加上幾粒脆脆波。
Tiramisu中間海綿蛋糕沒有濕掉,這是很多餐廳都會很易失手的地方,不過底不是海綿蛋糕而是餅底,口感上一硬一軟,但我都是比較喜歡吃海綿蛋糕。
2017-06-28 1318 views
深水埗鄰近維記豬潤麵隔離這間 L place cafe ,間局新颖, 環境優美、時尚又宽敞的餐廳喇。餐廳座位有2人檯、 4人檯、bar 檯和少量卡位,我們2人若非早到,相信要等十幾分鐘才可入座,這餐廳午飯時間都幾多人。看看餐牌,又不是很貴,絕對可用平、靓、正形容,價錢不過由HK$58-HK$88,超值!我們叫了兩款set lunch,E和G餐,即日式咖哩 豬軟骨配秋田米飯和法邊豆煙鴨胸忌廉扁意粉二款,味道煮得有水準,口感豐富,美味!點餐後先來煙肉薯蓉忌廉餐湯,湯濃味美,好濃郁薯味,非常香滑。而主菜日式咖哩豬軟骨配秋田米飯, 日式咖哩絕對香濃而不濃,加上豬軟骨做得很出色,入味之餘而做到質感好軟滑,不用咀嚼,幾乎無牙都食到,好食。而秋田米飯配上日式咖哩,不用配食肉已好食好味。另一款法邊豆煙鴨胸忌廉扁意粉, 煙鴨胸份量之多達4大塊,味道煙香,肉質肥美。加上配料用上青荳條,爽口而清新,可中風忌廉太多帶來的膩,夠特別!最後點了2件cake食,以特濃朱古力較好味,朱古力味香而不膩,cake本身好軟滑,最令人開心是cake旁放了些脆片,啱哂我呢d注意口感的人,好食!日後去深水埗,不用再排豬潤麵了,食

日式咖哩豬軟骨配秋田米飯

法邊豆煙鴨胸忌廉扁意粉

日後去深水埗,不用再排豬潤麵了,食此cafe坐得舒服,服務又好,價錢不貴。正正正!

2017-06-28
$80 (Lunch)
日式咖哩豬軟骨配秋田米飯
法邊豆煙鴨胸忌廉扁意粉
2017-06-24 35 views
自從升讀大學住宿後,和朋友相約吃飯的地方就不再局限於港島東,反而多在旺角附近,因為處於中心點,方便大家。雖然旺角的餐廳選擇很多,但可能因旺區的關係,食物的價錢相對會較高。而相隔數個站的深水埗的食店價錢就相宜得多。這次我們是被餐廳外的meun吸引,好像有不少的選擇,而且價錢也算便宜。我和朋友每人點了一個主餐,分別是明太子鮮蝦忌廉扁意粉($88)和澳洲M8和牛伴焗芝士薯餅($198)以上的價錢已經包括餐湯、包和$20的餐飲,若飲品的價錢較高,需補回差額。包是小法包,外表較乾身,內裡較軟,我喜歡沾餐湯搭一起吃。而餐湯是紅湯,酸酸的,十分醒胃。明太子鮮蝦忌廉扁意粉的麵質剛好,因為我個人較喜歡偏硬口感的麵質。而醬汁的部分,很有明太子的香味,加上少少辣,十分惹味。鮮蝦雖然不大,但屬鮮甜脆口。整體再加木魚片,令整個意粉的口感就更豐富。加上扁意粉可以轉為天使麵或長通粉,所以真是十分超值!朋友的牛扒相較之下的價錢較貴,但以我淺嚐了一小口的食後感來看,都屬中上的水平。在主菜以外,我們加了$20,點了個美式版薯條。因為熱熱的,加上又有調味粉和茄汁,所以一看到就覺的十分惹味又吸引,不禁吃完再吃。但因為是粗切薯
在主菜以外,我們加了$20,點了個美式版薯條。
因為熱熱的,加上又有調味粉和茄汁,所以一看到就覺的十分惹味又吸引,不禁吃完再吃。但因為是粗切薯條,份量又十分多的關係,我們都差點吃不完。
飲品的部分我點了個粉紅玫瑰花蕾茶,很香!令人覺得舒服又開心的感覺。喝下去,甜甜的,又帶有陣陣花香,比我想像好飲,推薦!
整體來說,性價比高,尤其是意粉,如果行經附近都值得一試。
2017-06-04
$150 (Dinner)
2017-06-21 46 views
深水埗一向給人的感覺都是一個陳舊、草根的舊區,路邊小食、平民化餐廳隨處可見。這天到了福榮街這間L Place Cafe,從裝潢上已顯出與相鄰店舖的明顯不同,有著萬綠叢中一點紅的效果。向來對洋蔥類的食物都無甚好感,但這餐湯十分香濃清甜,喝過後還真是齒頰留香,欲罷不能。有餐湯,自然有餐包。這裡採用了牛角包作為餐包,配搭洋蔥的鮮味,加上酥脆的外皮,十分開胃。以往曾在公司附近吃過一道名為海陸空餐的扒餐,顧名思義就是魚柳(海)、豬扒(陸)、雞扒(空)大雜燴。在L Place Cafe的餐牌上也隨處可以不同的魚肉配搭,最後我還是選擇了這款澳洲M8和牛(100g)拼香煎三文魚扒。我曾在澳洲生活過幾年的日子,間中也會懷緬當地的空氣和味道,這道魚牛配倒也合我心意。和牛雖不算厚切但也十分大塊,吃起來時感受到豐盈的肉汁鎖在裡頭,十分好吃。三文魚扒的肉質也十分鮮嫩,每一口都有著魚肉的爽味和清新。伴碟還有我喜歡的火龍果,在吃過濃味的牛肉後,鮮甜的火龍果正好起著平衡的效果。正所謂燒雞翼,我自細鍾意食。套餐另加28元可以選擇兩款小食。作為炸物控,我選擇了單骨雞翼及炸蠔。炸成金黃色的外皮從圖片已見金光奪目,內裡包著熱

洋蔥湯

牛角包

澳洲M8和牛(100g)拼香煎三文魚扒
單骨雞翼/炸蠔
正所謂燒雞翼,我自細鍾意食。套餐另加28元可以選擇兩款小食。作為炸物控,我選擇了單骨雞翼及炸蠔。炸成金黃色的外皮從圖片已見金光奪目,內裡包著熱騰騰的雞肉更是難以忘懷。更不用說炸蠔裡頭一咬即溢的汁,鮮味十足。
佛羅里達州混合水果茶
餐飲上有著琳瑯滿目的選擇,千挑細選下,我最後選擇了這款佛羅里達州混合水果茶。茶品散發出陣陣的水果香氣,喝起來十分清新可口,加上茶杯的設計相當優雅,令人愛不惜手。

在舊區深水埗能夠吃到一頓寫意有格調的晚餐,也是別有一番享受。
洋蔥湯
牛角包
澳洲M8和牛(100g)拼香煎三文魚扒
單骨雞翼/炸蠔
佛羅里達州混合水果茶
  • 單骨雞翼 炸蠔
2017-06-20 99 views
深水步有不少地道小店, 特色小菜, 但難得一見高級西式餐廳或茶座 !今次來這裡附近想要食好東西, 無意中發現這間西餐廳, 便即管試一試吧!值得一贊, 店員都很熱情招待客人,我們帶了小孩, 還安排4人座位給我們, 可以坐得舒適一點, 放鬆心情,盡情享用晚餐看看餐牌, 西餐都不算貴, 而且朳餐也算性價比高了,價錢已包牛角包, 餐湯及餐飲, 餐湯比想像中便好味道牛角包 香脆鬆軟..我個人十分喜愛這個解露筍忌廉蟹肉天使麵露筍清新鮮甜, 忌廉汁香滑並與蟹肉溶合,天使面比意粉更幼細,口感獨特而且充滿忌廉汁, 不會覺得太乾身今晚既主角出場牛朳都幾大塊, 我地揀了7成熟,可以juicy d蒜汁用牛朳很搭,肉質嫩滑,肉汁非常豐富, 不會過熟而變得老及乾身, 絕對可以與花園餐廳的扒餐比拼, 價錢又低, 值得推介給朋友
, 便即管試一試吧!

值得一贊, 店員都很熱情招待客人

餐湯,  牛角包

牛角包 香脆鬆軟

鮮露筍忌廉汁蟹肉天使麵

我個人十分喜愛這個解露筍忌廉蟹肉天使麵

鐵板牛朳

今晚既主角出場

牛朳都幾大塊, 我地揀了7成熟,可以juicy d
蒜汁用牛朳很搭,肉質嫩滑,肉汁非常豐富

餐湯,  牛角包
鮮露筍忌廉汁蟹肉天使麵