呢間舖頭嘅蛋糕一直喺我心目中嘅首選,皆因價錢合宜,種類多得嚟外觀夠精緻,有時買嚟做生日蛋糕或者送俾人都係唔錯嘅選擇。而我最鍾意佢,亦係佢同其他舖頭存在分別嘅地方係,佢用戚風蛋糕,食落熱量較低,口感冇咁膩,相對輕盈。近排見佢多咗好多種類,於是決定喺生日月用佢嚟做生日蛋糕,試下佢岀嘅新口味先♡✎ 泰式奶茶 戚風蛋糕口感軟綿,整體奶茶味道勁香濃,亦好有泰式風味~而蛋糕裡面加入咗忌廉芝士,口感更顯豐富,層次提升。鍾意飲泰式奶茶嘅人值得一試呢款!✎ 玫瑰荔枝 呢款蛋糕充滿浪漫嘅氣息。頂層鋪滿酸酸哋嘅荔枝果凍同埋荔枝鮮忌廉,荔枝味濃郁,另外亦搭上幾粒士多啤梨,整體感覺偏酸,幾開胃,口感配搭適宜,食耐咗唔會覺得膩。✎ 香濃開心果表面係脆皮面,而頂層亦灑咗啲開心果雜粒,口感多變。蛋糕中間同樣加入開心果忌廉,淡淡開心果味,整體味道較甜膩。✎ 大甲香芋黑糖麻糬濃郁嘅香芋味。蛋糕頂層有幾粒略酸嘅藍莓,而鬆軟嘅蛋糕裡面有香芋忌廉同滑溜Q彈嘅麻糬,驚喜十足˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑

✎ 泰式奶茶

✎ 玫瑰荔枝

✎ 香濃開心果

✎ 大甲香芋黑糖麻糬

泰式奶茶
玫瑰荔枝
2023-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
泰式奶茶
玫瑰荔枝
大甲香芋黑糖麻糬
2訪La Famille 戚風小蛋糕!今次仲試埋夏日新口味同埋1款西瓜玫瑰巴伐利亞,估唔到原來除咁戚風蛋糕,巴伐利亞都好好味,呢間真係我最愛嘅蛋糕店🌼✨✍🏻 / 西瓜玫瑰巴伐利亞▪️價錢:HK$46▪️美味指數:♥♥♥♥♥好鍾意呢款甜品,甜度啱啱好。慕絲用咗高貴玫瑰花配清爽西瓜肉製成,上層就有半透明嘅水信玄餅,仲混合咗玫瑰花、接骨木花、新鮮生果和食用花,打卡一流之餘,未食用前都可以慢慢欣賞吓🌹✨✍🏻 / 日本白桃▪️價錢:HK$65▪️美味指數:♥♥♥♥♥超級清甜嘅日本白桃,估唔到細細個蛋糕都可以食到咁大舊白桃肉,連蛋糕本身咬落去都食到淡淡白桃香,食完仲要冇乜罪惡感,只有滿滿嘅幸福感☺️✨✍🏻 / 日本柚子▪️價錢:HK$60▪️美味指數:♥♥♥♥♥一款好啱夏天食嘅甜品,夠曬清新、開胃!蛋糕用咗嚟自日本高知縣嘅柚子,食落仲好似有啲柚子皮粒,而且味道都幾濃添~但其實係甜點師將柚子皮打成果蓉後,再加入砂糖慢煮而成嘅糖漬柚子醬!另外,蛋糕上面有北海道鮮忌廉,幼滑細膩,配埋藍紅色、酸酸哋嘅莓,入口香甜清新🆙✨✍🏻 / 香芒熱情果▪️價錢:HK$60▪️美味指數:♥♥♥♥♡夏日炎炎,見到呢個蛋糕名就零舍清新!呢個

✍🏻 / 西瓜玫瑰巴伐利亞

▪️價錢:HK$60

✍🏻 / 香芒熱情果
▪️價錢:HK$60
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
夏日炎炎,見到呢個蛋糕名就零舍清新!呢個蛋糕仲加咗芒果乾,食落多咗一層口感,而上層就鋪有香芒果凍,再配一層熱情果醬鮮忌廉🥝✨

✍🏻 / 生日快樂插牌
▪️價錢:HK$25
有花花同綠葉邊,款式幾靚!
2023-05-07 681 views
每次經過都會被呢間蛋糕吸引蛋糕款式賣相精緻、口味又多,而且有迷你蛋糕選擇可以一次過試唔同嘅款式,今次就買左2款食~英國伯爵茶☕️🍰伯爵茶帶有淡淡嘅佛手柑芬芳,好Fresh嘅味道😋 ~ 戚風蛋糕亦做得好鬆軟 配上鮮忌廉 好match食落唔會太甜!好好味👅👍🏻推薦!大甲香芋黑糖麻糬🧁由於本人好中意紫色💜,所以即心動要買呢款蛋糕😍😍用上香濃台灣大甲芋頭製成,淡淡香芋味,而蛋糕夾層有大甲香芋忌廉&黑糖麻糬,好Q彈 👅口感唔錯😋  正啊!👍🏻👍🏻
每次經過都會被呢間蛋糕吸引

英國伯爵茶☕️🍰
食落唔會太甜!好好味👅👍🏻推薦!

大甲香芋黑糖麻糬🧁
由於本人好中意紫色💜,所以即心動要買呢款蛋糕😍😍
用上香濃台灣大甲芋頭製成,淡淡香芋味,
英國伯爵茶 &大甲香芋黑糖麻糬
2023-04-01
Type of Meal
Tea
英國伯爵茶 &大甲香芋黑糖麻糬
  • 大甲香芋黑糖麻糬
  • 英國伯爵茶
2023-03-05 765 views
上次食完佢新年曲奇後,見佢部分店仲有賣呢啲罐裝小食就試吓,其中一款係食到我同朋友都讚不絕口,介紹比身邊人;兼我哋自己食唔停口,就係第一款介紹嘅:#生薑柚子朱古力脆脆 $108/1罐佢每粒都係細細舊,但估唔到薑同柚子味都好足!薑味又唔會太辣,柚子味又好清新,互相輝映!朱古力唔太甜得嚟又好脆,攪到我哋一舊接一舊咁食!口味咁特別,$108一罐都會想買佢!~~~~~~另一款 #70%朱古力脆脆 $108/1罐一樣價錢,但冇咩特別,都係一樣脆,但如果呢個口味坊間好多,有啲唔洗咁貴🤭!
#生薑柚子朱古力脆脆 $108/1罐

~~~~~~
另一款 #70%朱古力脆脆 $108/1罐
70%朱古力脆脆

70%朱古力脆脆

2023-02-10 713 views
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼Happy birthday to me🥳「La Famille」呢間蛋糕店相信大家都唔會覺得陌生,蛋糕款式精緻、口味繁多,更有迷你尺寸供應🫢非常適合長期都話要瘦身減肥嘅我~🎂伯爵夫人($65)蛋糕口感濕潤綿密,鬆軟無比💋食落帶有濃郁而不苦澀嘅伯爵茶香,配搭清新檸檬啫喱🍋每啖都充滿幸福感💕▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🎂伯爵夫人($65)

TakeAway
每次經過都會忍唔住望下睇下有咩新口味最鍾意係佢既細size岩哂自己一個自私食 • 氹下自己開心·位於觀塘APM既LA Familie餐廳有多間分店 · 隨時隨地誘惑你主打既戚風蛋糕 ·鬆軟而濕潤而且造型口味都好討人歡心仲會因季節而推出當造口味今次選左4款唔同口味既蛋糕法式檸檬撻($65)造型非常精緻 · 上面擺放著檸檬卡士撻果凍酸酸甜甜 · 口感很滑嫩非常清爽refreshing 既蛋糕日本白桃($65)細細個蛋糕用上半個白桃 用料十足 · 香甜細膩大甲香芋黑糖麻糬($65)紫色蛋糕非常吸晴上用加左香芋泥 · 令香芋味道更明顯中間既忌廉加入黑糖麻薯煙煙韌韌之餘 · 增加番蛋糕既香甜感伯爵夫人($65)蛋糕面舖滿檸檬啫喱以連鎖店黎講 · 佢地伯爵茶做得好出色茶香濃郁而不苦澀 配埋啫喱食 · 有啲似檸檬茶既感覺
每次經過都會忍唔住望下
主打既戚風蛋糕 ·鬆軟而濕潤
而且造型口味都好討人歡心
仲會因季節而推出當造口味

今次選左4款唔同口味既蛋糕

法式檸檬撻($65)
造型非常精緻 · 上面擺放著檸檬卡士撻果凍
酸酸甜甜 · 口感很滑嫩
非常清爽refreshing 既蛋糕

日本白桃($65)
細細個蛋糕用上半個白桃
用料十足 · 香甜細膩

大甲香芋黑糖麻糬($65)
紫色蛋糕非常吸晴
上用加左香芋泥 · 令香芋味道更明顯
中間既忌廉加入黑糖麻薯
煙煙韌韌之餘 · 增加番蛋糕既香甜感

伯爵夫人($65)
蛋糕面舖滿檸檬啫喱
以連鎖店黎講 · 佢地伯爵茶做得好出色
茶香濃郁而不苦澀
配埋啫喱食 · 有啲似檸檬茶既感覺

2022-10-18 951 views
la famille 依個品牌出既蛋糕,真係好睇又好食,仲有好多唔同既口味。依款伯爵夫人蛋糕,首先面個part,係一種甜中帶酸既檸檬味,中間個part就有點似檸檬茶既味道,再食深啲既部份,就是一種伯爵茶味,伯爵茶味濃而回甘,整體來說,酸甜而回甘,層次感好出😊😊😊
la famille

依個品牌出既蛋糕,
真係好睇又好食,
仲有好多唔同既口味。

依款伯爵夫人蛋糕,
首先面個part,
係一種甜中帶酸既檸檬味,
中間個part就有點似檸檬茶既味道,
再食深啲既部份,
就是一種伯爵茶味,
伯爵茶味濃而回甘,
整體來說,
酸甜而回甘,
層次感好出😊😊😊

⋆⁺₊⋆. La Famille..這次想介紹戚風蛋糕專賣店,她們的蛋糕最大的特色是口感鬆軟,糕體裡充滿空氣而爽口細緻。ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)日本蜜桃味我超愛水蜜桃的香氣,又不是間間蛋糕店做,上面一大圈日本產水蜜桃多汁,連下面的粉色糕體也都有清香的水蜜桃味。檸檬塔味檸檬塔味的頂端是很重的檸檬味乳化泡沫,味道偏酸搭配中心的甜奶油可以中和酸味,糕體可以吃到一粒粒的檸檬皮,檸香十足,是油膩飯後甜點的好選擇( ˊᵕˋ*)蜜柑味上面有一橢圓乳化泡沫,吃起來是蜜柑的口味,蜜柑給足了不下十粒,糕體也加入蜜柑汁去製作。開心果味外皮是開心果醬與果仁製作的巧克力脆皮,包裹著開心果味的糕體,整體味道偏甜。(*´꒫`*).⌫ La Famille (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖.#觀塘咔嚓.

⋆⁺₊⋆

La Famille

日本蜜桃味

檸檬塔味

蜜柑味

開心果味

⌫ La Famille (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖
#觀塘咔嚓
每次臨時臨急先醒起要買birthday cake又或者人少少食唔哂原個大蛋糕但都想切返個靚靚生日蛋糕打個卡慶個生我都會即刻諗起La Famille 既petite cake因為一個2-3人share 其實都好夠價錢相宜 仲好見得人添 CP值高.《大甲香芋黑糖麻糬》💜戚風蛋糕好鬆軟 內藏大甲香芋忌廉 所以大甲香芋味道香濃突出 仲一次過食到兩款口感最驚喜係中心有黑糖麻糬 煙煙韌韌.《沖繩黑糖栗子蒙布朗》🤎小小一個蛋糕 賣相都顯亮麗矜貴綿密細滑既栗子蓉 係用左優質日本秋栗同法國栗子製成包住中間沖繩黑糖戚風蛋糕 甜而不膩.《香濃開心果》💚外層脆皮朱古力加入了開心果醬同真開心果仁 甜得黎帶果仁香戚風蛋糕亦用上伊朗頂級開心果製作 特別香濃.《伯爵夫人》💛淺黃色造型感覺優雅用上英國伯爵夫人茶葉 比普通伯爵茶既佛手柑香更濃郁檸檬味忌廉 酸酸甜甜 加上茶味果凍粒味道層次相當豐富

每次臨時臨急先醒起要買birthday cake

用上英國伯爵夫人茶葉 比普通伯爵茶既佛手柑香更濃郁
檸檬味忌廉 酸酸甜甜 加上茶味果凍粒
味道層次相當豐富
2022-09-09 528 views
雖然同事講過呢間啲cake偏甜,但見到個開心果賣相都几吸引,收工就買咗3個mini cake, 同個職員講 分2份,佢哋就分開咗其中一個入細盒,但都係放埋一個紙袋裝!(我分開裝就梗係要畀唔同人啦,你分開又裝埋一袋,我分嚟做咩!)預咗同同事share, 2個人分別各帶走一袋,於是好客氣咁問佢攞多一個紙袋,個職員話:要$1喎! 另一個職員即時喝佢:係$2/個 先啱!🙄 跟住見我哋唔想買袋就冇再理我哋! 有一剎那好想叫佢拆返張單,每一個cake跟一個紙盒一個紙袋!紙袋扮膠袋徵費!紙盒又軟先不論味道如何,呢個價錢,我買crazy pie, 千層蛋糕都可以試多2個好味啦,係唔順路過去駱駝漆先買嚟貪新鮮

紙袋扮膠袋徵費!紙盒又軟

2022-09-09
2022-09-02 555 views
𝕃𝕒 𝔽𝕒𝕞𝕚𝕝𝕝𝕖每次行過都比佢啲靚靚蛋糕吸引最欣賞就係佢最細細個,岩哂咩味都想試又有選擇困難嘅人😜除左吸睛,食落每個威風蛋糕都好輕盈鬆軟,入口濕潤唔乾😌伯爵夫人 ($64)難得有比較少見嘅lady grey 做蛋糕,點都要試下個樣望落就已經夠哂elegant蛋糕茶味清香,充滿左柑橘同檸檬嘅香氣,面頭仲有果凍粒點綴係清香優雅之選呢😌日本日向夏蜜柑 ($64)面頭鋪滿色澤飽滿嘅蜜柑,仲有金箔點綴添蜜柑嘅香甜配上法式檸檬醬同意式香草奶凍,食落酸酸甜甜,夠哂清新refreshing 🤩果然係夏日之選🏝大甲香芋黑糖麻糬 ($64)蛋糕入面有香芋忌廉加上芋頭顆粒同黑糖麻糬,口感豐富芋頭用左香甜嘅台灣大甲芋頭,麻糬軟糯亦夠香😗香濃開心果 ($67)外層係開心果朱古力脆皮,入面充滿開心果,多重口感加上香濃開心果味,夠哂過癮😆
𝕃𝕒 𝔽𝕒𝕞𝕚𝕝𝕝𝕖
每次行過都比佢啲靚靚蛋糕吸引
最欣賞就係佢最細細個,岩哂咩味都想試又有選擇困難嘅人😜
除左吸睛,食落每個威風蛋糕都好輕盈鬆軟,入口濕潤唔乾😌

伯爵夫人 ($64)
難得有比較少見嘅lady grey 做蛋糕,點都要試下
個樣望落就已經夠哂elegant
蛋糕茶味清香,充滿左柑橘同檸檬嘅香氣,面頭仲有果凍粒點綴
係清香優雅之選呢😌
伯爵夫人

日本日向夏蜜柑 ($64)
面頭鋪滿色澤飽滿嘅蜜柑,仲有金箔點綴添
日本日向夏蜜柑

大甲香芋黑糖麻糬 ($64)
蛋糕入面有香芋忌廉加上芋頭顆粒同黑糖麻糬,口感豐富
芋頭用左香甜嘅台灣大甲芋頭,麻糬軟糯亦夠香😗
大甲香芋黑糖麻糬

香濃開心果 ($67)

伯爵夫人
日本日向夏蜜柑
大甲香芋黑糖麻糬
一直想要打卡超人氣的La Famille😻分店越開越多,可見開業以來一直人氣不減。常見的戚風蛋糕一般以一大個售賣,而店內主打的10cm迷你蛋糕就最適合1-2人享用~本來想吃夏日限定的赤肉蜜瓜,可惜最後一件被前面一位顧客買走了🤧-🎈日本向夏蜜柑 ($64)小編最最最推薦的一款味道!表面舖滿清甜的蜜柑,用一點金箔點綴。而中間的奶油中隱藏了一層檸檬奶油。酸酸甜甜的味道大大減輕油膩感~-🎈英國伯爵茶 ($58)伯爵茶蛋糕充滿茶的清香,表面的奶油有伯爵茶味和原味。加上一顆精緻的馬卡龍,拍照超好看😻-🎈日本白桃 ($64)沒有人會不喜歡香甜的白桃吧🍑 蛋糕表面放上大半個白桃,加上櫻花造型的朱古力裝飾片。立即令人想起日本了🇯🇵-🎈焦糖完熟香蕉 ($58)鬆軟的香蕉蛋糕配上焦糖奶油,表面放上兩粒朱古力脆脆。香蕉味道非常出眾~-🎀總括而言🎀不論打卡值和味道都不錯,蛋糕超鬆軟!

🎈日本向夏蜜柑 ($64)

🎈英國伯爵茶 ($58)

🎈日本白桃 ($64)

🎈焦糖完熟香蕉 ($58)

🎀總括而言🎀

不論打卡值和味道都不錯,蛋糕超鬆軟!

2022-07-17 232 views
法式蛋糕🍰影相打卡好靚,而且好好食嘅本地蛋糕🍰係好精緻好注意細節戚風蛋糕,配合香港人口味,唔似外國果啲咁死甜。幾款蛋糕嘅設計同裝飾都好靚,有種藝術品嘅感覺,下次都會再試佢地其他口味嘅蛋糕!
法式蛋糕🍰
影相打卡好靚,而且好好食嘅本地蛋糕🍰
在父親節,怎麼能錯過感謝父親一整年的辛勞的機會呢?所以父親節蛋糕絕對是父親節必須品之一😂所以今日去APM買咗幾款不同口味嘅戚風蛋糕,同屋企人一齊開心Share!🎂La Famille嘅戚風蛋糕食落輕盈鬆軟,而且款款都十分IGable#大甲香芋黑糖麻糬 💜以香濃台灣大甲芋頭製成,而蛋糕中也有芋頭顆粒,口感不錯😂#香濃開心果 💚 以開心果口味嘅朱古力外層包住開心果味蛋糕#英國伯爵茶 🤍 淡淡茶香,不會太甜!最能食到戚風蛋糕嘅淡淡口感#沖繩黑糖栗子 🤎鐘意栗子又點可以錯過滿滿栗子蓉塔,加埋沖繩黑糖甜味不錯

#香濃開心果 💚 以開心果口味嘅朱古力外層包住開心果味蛋糕
2022-06-17
2022-06-17 259 views
/ /超人氣迷你蛋糕🎂細細個啱哂2個人嘅份量😆😆今次試咗4款口味( ´▽`)蛋糕好鬆軟仲超濕潤!值得一試!🌰香濃開心果外層係開心果朱古力脆脆仲有開心果忌廉🤩🤩🍑日本白桃呢個相對比較淡味,食落唔會太甜🍫雙重朱古力呢個#朱古力控 必叫‼️真係超濃郁嘅朱古力,食落仲好滑☕榛子咖啡呢個係我最愛,咖啡同榛子真係絕配咖啡味超濃烈,食落較甜📍 La Famille (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖#香港美食 #打卡蛋糕 #蛋糕 #慶生蛋糕 #咖啡控 #慶生 #紀念日
/ /
超人氣迷你蛋糕🎂
細細個啱哂2個人嘅份量😆😆
今次試咗4款口味( ´▽`)蛋糕好鬆軟
仲超濕潤!值得一試!

🌰香濃開心果
外層係開心果朱古力脆脆
仲有開心果忌廉🤩🤩

🍑日本白桃
呢個相對比較淡味,食落唔會太甜

🍫雙重朱古力
呢個#朱古力控 必叫‼️
真係超濃郁嘅朱古力,食落仲好滑

☕榛子咖啡
呢個係我最愛,咖啡同榛子真係絕配
咖啡味超濃烈,食落較甜

📍 La Famille (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖

• 榛子咖啡