2017-12-20 130 views
本身以前係上環返工已經想食呢間西班牙菜🇪🇸好耐,無奈係你放左工都唔想留係中上環,想快D返屋企。最近見佢銅鑼灣都開左分店,終於決心去試下!座位闊落都OK,但如果係做卡位,有私人空間岩左女仔Girl’s talk,感覺會更好!另外,餐廳濕紙巾包裝非常精美😏點左個墨魚汁🦑海鮮意大利飯!用上傳統海鮮飯碟盛上。上檯時溫度微暖,未算話好香噴噴出曬黎。傳統意大利🇮🇹嘅意大利飯係需要有咬口,即係al dente,飯粒只係岩岩熟,而且要帶一點生米嘅感覺。港式西餐就唔好要求呢樣野,因為時間上嘅拿捏並唔容易。但呢間餐廳係專做西班牙菜,你便要做到了!食落味道帶有微微墨魚汁味,但唔算濃烈,奶油味比較重。飯粒帶少許生,係可以的!擺盆幾有心意,用大蝦🍤砌上心形🧡,海鮮分量都唔少,足夠兩至三人食用。另外,點了仲夏水果茶,味道鮮甜,帶有濃茶味,水果數量不少,甜甜地好易入口!
最近見佢銅鑼灣都開左分店,終於決心去試下!

另外,餐廳濕紙巾包裝非常精美😏

• 仲夏水果茶
2017-12-17 1736 views
最近幾批朋友不約而同都提議到銅鑼灣百樂中心內進餐,幾乎掃盡每一間餐廳後,我們來到這間主打西班牙菜的餐廳La Postre內。裝潢頗別緻,牆上掛著富有歐陸風味的飾品。但不知是否樓底不太高,以及剛巧有較多六人枱,感覺場內有點嘈雜,少了一份吃西餐時的恬靜。餐牌內有齊各種西班牙菜的經典款式,見其中一款是芝士煎蟹餅($168),有齊我們最愛的蟹及芝士,當然必點。蟹餅餡料豐富,一口可以吃到蛋,薯仔,菌類,洋蔥當然還有蟹肉吧,蛋香伴著濃郁的芝士,雖然與預期有些出入,但也算是不錯的餐前小吃呢!吃paella吃膩了,主菜一嚐西班牙豬仔骨($288)。別被它普通的外表欺騙,看似細份的豬仔骨,份量其實挺多的,吃罷差不多要捧著肚子了。 豬肉表面塗上燒烤醬,十分惹味,肉質軟稔,就算筋位也很容易便卜可以扯出來,且不會楔進牙縫,配上蛋黃醬味道更清新,多吃幾塊也不覺膩。吃了蟹餅及豬仔骨,已感覺有點飽意,或許吃了較多肉的關係。縱使帶著七分飽,一頓圓滿的晚餐,甜品是不可或缺的呢,所以我倆再點多一份雜果麻糬窩夫($138)。甜品上枱後,我們就後悔不點半份,雜果絕不欺場,有橙,藍莓,芒果,紅桑子,無花果,士多啤梨,絕非罐頭雜

吃了蟹餅及豬仔骨,已感覺有點飽意,或許吃了較多肉的關係。縱使帶著七分飽,一頓圓滿的晚餐,甜品是不可或缺的呢,所以我倆再點多一份雜果麻糬窩夫($138)甜品上枱後,我們就後悔不點半份,雜果絕不欺場,有橙,藍莓,芒果,紅桑子,無花果,士多啤梨,絕非罐頭雜果之流。 煙韌的麻糬令窩夫外脆內軟,將一口滿載雜果的窩夫和雪糕一并放入口中,多種不同的感覺在味覺神經上爆發! 饞嘴的小女覺得若果雪糕可以多就更好了。

再點多兩杯飲品,是晚的晚餐就十分豐盛了。
侍應甫奉上士多啤梨朱古力咖啡($42),便受可愛的小熊拉花吸引,咖啡入口香滑,朱古力味中滲著淡淡的士多啤梨香,兩者平衡得剛好,令人想再encore一杯。

朋友點了仲夏水果茶($46),看到它的外觀,本以為會與數年前大熱的台式cafe之果茶有力一戰,可惜失望而回。 水果茶內水果十分豐富,惟果味與茶味均不太突出,引致喝下來的感覺有些像淡味雜果賓治。

整體以銅鑼灣地段而言,食物價錢夠貼地,食物質素也不錯,是可以再來做訪的店舖。
靚仔上星期啱啱去完旅行,抵埗無幾耐,靚仔就約我去食pre xmas 大餐,靚仔話去旅行無啖好食,今晚食番餐好嘅。😂🤣😂聽聞呢間餐廳喺銅鑼灣,附近有大型購物商場時代廣場,餐廳喺百樂中心19樓,原來呢這座大廈全部都是食肆。要喺樓排隊搭升降機,按19字樓。靚仔話呢間la postre 是西班牙餐廳,我印象中西班牙火腿最出名。😍是一間很有歐洲特色的餐廳,無論餐廳擺設,燈光傢俱擺放,好relaxing 的感覺。餐廳的餐牌又幾靚哦,100元美金原來是餐巾,充滿玩意。😍😍依窗屋仔模型擺設,增添一份節日氣氛很有聖誕節的氣氛的擺設。餐廳內環境舒服,不會太嘈,係情人,好友,好閨蜜約會的好地方,够哂浪漫。😍今晚我哋兩人叫左一份小食,一份主菜,兩杯飲品,仲有我的至愛甜品。左邊是荔枝mojito$68, 右邊是鮮雜果mojito $78. Mojito 是一種用朗姆酒、青檸汁、糖和薄荷調成的雞尾酒。哈蜜瓜西班牙火腿$198清甜又多汁哈蜜瓜配上西班牙火腿,兩者合一,一齊食又點咸香火腿同清甜哈蜜瓜,真是開心死,又一片又一片火腿,唔停口。😂🤣西班牙海鮮飯的$268Paella de Mariscos $268大堆頭的
,靚仔話去旅行無啖好食,今晚食番餐好嘅。😂🤣😂

餐廳的餐牌又幾靚哦
,100元美金原來是餐巾,充滿玩意。😍😍

依窗屋仔模型擺設,增添一份節日氣氛

很有聖誕節的氣氛的擺設。

哈蜜瓜西班牙火腿

西班牙海鮮飯的$268

Paella de Mariscos $268
大堆頭的海鮮,見到已經流口水😍

大大份的海鮮飯,份量已足夠二人份量,如果兩位女仕食,會太飽了。
西班牙海鮮飯當中有大蝦,蜆,青口,最令人驚喜的,有呀細細只魚仔伴埋飯,而且粒粒米飯吸收了海鮮汁精華,食之前記得加上檸檬汁,去油膩感,仲可以醒胃點,蜆肉鮮甜無半粒沙,大蝦鮮甜,肉質爽口,相信是用新鮮食材煮成。

雜果麻糬窩夫

賣相好吸引

上枱賣相好得呀,配上honey 是好夾呀,用上小巧的小酒杯載著

原來甜品唔係女仔的專利,原來靚仔好鐘意食甜品架。今晚佢同我講咗3次個waffle 好脆同埋煙韌韌,做到外脆內軟,配上新鮮雜果粒,又真好夾,記得淋上蜜糖,又有另一種滋味。😍

最後二人預早食聖誕大餐埋單$825,今晚真是食好西
,好正一餐飯,仲可以聽靚仔分享佢旅行中的經歷,不知不覺已9點半。下次同閨蜜來一定要食它個招牌甜品sexy six。😍😍

西班牙火腿哈密瓜
2017-12-11
$413 (Dinner)
西班牙火腿哈密瓜
  • 仲夏水果茶
  • 什果麻糬窩夫
  • 西班牙海鮮飯
2017-12-07 136 views
很久沒有吃過西班牙菜了! 百樂中心向來都有很多不同類型的西式餐廳,今次見到這間餐廳有西班牙菜,價錢不錯,也見到食物都很高質素,所以決定入去一試。一進去就見到餐廳的佈置優美浪漫,窗旁更設有聖誕裝飾,上高更有聖誕球,整個環境很有聖誕氣氛!坐位也很舒適, 我們兩個人坐了四人的餐桌,很寬敞,整晚也吃得很愉快呢~~今次我們叫了一個小食拼盤,一個主食,一個甜品及兩杯飲品,份量足夠,味道一流,很滿足😋飲品方面我們叫了荔枝mojito,荔枝味很甜而且荔枝很大粒很多汁,青檸蜜桃沙冰也不錯,少許青檸汁能帶出蜜桃的鮮味😋先來的是西班牙多士拼盤,每塊多士上都有不同的食物,如pama ham配蜜瓜,牛肉配蟹鉗,鮑魚,磨姑及三文魚配魚子醬。多士很脆口,鮑魚及三文魚鮮甜,肉類份量也很多, 今次初嘗多士配其他不同食物,有新鮮感之餘,每道食物也很合胃口,味道也很合適😍主菜方面,我們叫了個龍蝦海鮮西班牙飯。先說龍蝦,龍蝦分量很大,兩個人每人吃半隻已經很滿足了, 而且肉質彈牙,也很鮮甜,加上西班牙飯的龍蝦汁真是絕配 。再說西班牙飯,飯裏有很多材料,例如香腸,青豆及小二貝,所有材料再加上飯的醬汁,味道豐富之餘,吃上去很有層次

龍蝦西班牙飯

主菜方面,我們叫了個龍蝦海鮮西班牙飯。先說龍蝦,龍蝦分量很大,兩個人每人吃半隻已經很滿足了, 而且肉質彈牙,也很鮮甜,加上西班牙飯的龍蝦汁真是絕配 。再說西班牙飯,飯裏有很多材料,例如香腸,青豆及小二貝,所有材料再加上飯的醬汁,味道豐富之餘,吃上去很有層次感。

甜品很特別,今次是我第一次嚐這道甜品。它由很多層又薄又脆的皮疊成一起,內裏包含了raspberry,另外在旁也果醬。甜品有點咸味,又夾雜了檸檬的酸和果醬的甜,三種味道加在一起有意想不到的好吃!
2017-12-07
$400 (Dinner)
龍蝦西班牙飯
2017-12-06 906 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。La Postre.味覺舞動西班牙。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 以前讀書時常見到西班牙的同學 被他們的熱情吸引,也有點害羞 到長大之後,才明白這個近海的國家 熱情自有原因,吃的海鮮與香辣 還有對美食的執著,令我深深著迷! 去La Postre吃西班牙菜,是回味西班牙的最快速方式! ~~My Drinks~~ ❤綠茶紅豆❤ 很日本吧!對的,我就是中意CrossOver 味道香濃幼滑,很有茶香的清甜 ❤芒果Mojito❤ 朋友點的,清甜得來果味濃郁,很適合芒果FANS ❤西班牙多士拼盤❤ 上來就是5款特色多士: 煙三文魚,鮑魚,黑松露,肥牛蟹鉗,黑毛豬蜜瓜 鮑魚一定要吃吧!彈牙爽口!正! 蜜瓜黑毛豬多士是甜與咸的誘惑 肥牛蟹鉗可以激鮮甜 煙三文魚,就是我最愛的味道! ❤西班牙海鮮飯❤ 這碟精品要多人吃才能完成! 海鮮的數量極多,大蝦、青口、大蜆、魷魚 裹在香辣紅飯中的小蝦仔,都令人回味 微辣滋味卻帶香濃辣椒香,

雜感女生 好味日記
˚*•。La Postre.味覺舞動西班牙。•*˚
✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

以前讀書時常見到西班牙的同學
被他們的熱情吸引,也有點害羞
到長大之後,才明白這個近海的國家
熱情自有原因,吃的海鮮與香辣
還有對美食的執著,令我深深著迷!
去La Postre吃西班牙菜,是回味西班牙的最快速方式!

~~My Drinks~~
綠茶紅豆
很日本吧!對的,我就是中意CrossOver
味道香濃幼滑,很有茶香的清甜

芒果Mojito

朋友點的,清甜得來果味濃郁,很適合芒果FANS

上來就是5款特色多士:
煙三文魚,鮑魚,黑松露,肥牛蟹鉗,黑毛豬蜜瓜
鮑魚一定要吃吧!彈牙爽口!正!
蜜瓜黑毛豬多士是甜與咸的誘惑
肥牛蟹鉗可以激鮮甜
煙三文魚,就是我最愛的味道!

西班牙海鮮飯
這碟精品要多人吃才能完成!
海鮮的數量極多,大蝦、青口、大蜆、魷魚
裹在香辣紅飯中的小蝦仔,都令人回味
微辣滋味卻帶香濃辣椒香,咬入有卜卜脆口感
真係食之不厭

❤Mix Fruit Mochi Waffl
什果麻糬窩夫是此家的招牌,一定要試!
賣相精緻!可以似星星形,亦可以變心形
窩夫香脆熱辣辣,配上黑莓,藍莓,草莓,奇異果、無花果、雪糕
再淋上蜜糖,咬入口就是麻糬的煙韌
多重口感,令人感覺好幸福啊!

小評:

銅鑼灣銅鑼灣耀華街3-9
百樂中心19
3K
2017-11-29 102 views
一向喜歡精緻而不膩的食物,西班牙的菜式最合要求和口味。今晚來到銅鑼灣商厦內一間西班牙菜餐廳。燈光昏沉幾浪漫,情侶來最岩feel。西班牙火腿唔試就走寶。肉質風味持別,薄而透光的火腿放入口咀嚼,感受其油香,充滿果仁味,口感細膩,香氣濃郁,配以蜜瓜帶出清香。海鮮火鍋在西班牙餐廳是第一次嚐,算是新奇。鍋底不是芝士而是蕃茄海鮮湯底。海鮮有蝦,蟹鉗,螺肉,蜆和帶子。續一放落湯底煮透,非常新鮮鮮美。最欣賞湯底帶著濃濃的蕃茄鮮香,又感受到海鮮的鮮味,食過海鮮後,用一個小玻璃杯品嚐湯底,每啖都充滿幸福。甜品的洋妹子遇上沙巴翁,名字古怪但吸引。沙巴翁原來是用糖和蛋白所造成的,綿綿的,有清香的檸檬味。洋妹子就是酥脆香口的酥皮包裹著紅苺茸的吉士忌廉,味道帶酸好開胃,果然遇上勁辣洋妺子啊!
一向喜歡精緻而不膩的食物,西班牙的菜式最合要求和口味。

2017-11-28
$450 (Dinner)
2017-11-28 123 views
香港有越來越多西班牙風情餐廳,今天同友人去到銅鑼灣,一間頗正宗嘅加泰隆尼亞風情西班牙餐廳。頭盤西班牙海鮮炒飯,配有大蝦蜆肉加青口 全部原隻產地直送,來自西班牙,海水味十分搶。大蝦十分鮮甜美味,飯汁充滿refresh海鮮味,叫人回味非常。西班牙蠔炒飯西班牙海鮮pizza with 法國麵包蟹蟹腳特別選用西班牙特色芝士,夾上五隻麵包蟹蟹腳,焗15分鐘至金黃色,薄餅外脆入面鬆軟,充滿小麥香味, 讓人食指大動,洸如到了歐洲,田園野餐小清新的感覺。西班牙海鮮沙律西班牙法式窩夫配雲呢拿雪糕 助配加拿大楓糖糖漿

西班牙蠔炒飯

西班牙海鮮pizza with 法國麵包蟹蟹腳

西班牙海鮮沙律

西班牙法式窩夫配雲呢拿雪糕 助配加拿大楓糖糖漿
2017-11-25
  • 西班牙海鮮飯
2017-11-26 77 views
西班牙海鮮飯好大兜既海鮮飯啊,完全唔係二人份量,三個人食岩岩好!飯上鋪左好多海鮮,青口蜆大蝦,連櫻花蝦都有🤣🤣海鮮質素正常,雖然無話好鮮但又唔會霉唔會腥,份量取勝了!飯煮得岩岩好,質感唔軟唔硬,煮得入味。雖然應該唔係最正宗既西班牙飯,但都做得幾好食👍🏻-芝士煎蟹餅蟹餅唔算大個,係細細個,不過用料幾足!係我最鐘意既木魚啊😍木魚加芝士蛋,一個字正🤤而蟹餅用上六隻蟹拑係側邊點綴,反而今次蟹肉幾鮮甜,蟹餅主用用蒸蛋同芝士做成,碟邊既蛋會比較熟,但中間既蛋無咁熟,不過食食下成碟蛋都焗熟了,哈哈,配埋芝士好好食😛裡面仲有洋蔥同薯仔,真係啖啖口感都咁豐富!不過唔太食到裡面有蟹肉,唔知係本身就係無定我食唔出呢😂😂anyway整體唔錯,好食👍🏻係份量黎計價錢偏貴少少。-焦糖香蕉窩夫(FULL)窩夫整得幾脆,但略嫌唔夠蛋香,不過好驚喜係中間有麻糬架😍香蕉上面有焦糖,好食!加埋雪糕冷熱交融,係甜品既精粹啊

芝士煎蟹餅

焦糖香蕉窩夫(FULL)

• 芝士煎蟹餅
2017-11-26 1490 views
最近同事到過耀華街百樂中心19樓的西班牙餐廳吃過lunch,都稱讚食物味道好。我也心思思想去試一試 ! 今晚約了好友來晚餐, 來到餐廳第一感覺 環境優雅和活潑,他以一些童玩意和時光停留的鐘錶裝飾了空間,淺綠色的牆壁散發请新!、Menu上的菜式賣相很精美,很吸引!款式不少酒類飲品,甜品……等。先Order了……西班牙拼盆 $ 158有五件多士 ; 欖油沙甸魚多士, 藍芝士多士,蕃茄多士蜜瓜黑色豬多士,莎樂美腸多士等。多士香脆,配以不同食材都很夾,各具韻味!Seafood HotPot in SeaS $ 368(海水啤酒海鲜火鍋 )二人份量鍋料有; 虎蝦,帶子,蟹鉗,蜆,螺肉等。加100元可轉波士頓龍蝦,也有蕃茄忌廉啤洒湯。很特色的海鲜鍋~用一個金屬小茶煲盛載著 清澈的 啤酒湯,下面是酒精燈,當湯被煮滾時散發出一陣啤酒香氣,再加入所有海鲜……吃完海鲜,再將鲜甜帶有胡椒香味的湯倒在玻璃小杯裹,慢慢品嚐,很滋味!Mango Mojito $ 68酸酸甜甜很香果味薄荷香味很清新!La Postre Fresh Espuc $ 68 (什果沙冰 )賣相有趣兼靚,相機型的杯很特别很夏日色彩,
最近同事到過耀華街百樂中心19樓的[La Postre ]西班牙餐廳吃過lunch,都稱讚食物味道好。我也心思思想去試一試 !

Menu上的菜式賣相很精美,很吸引!
款式不少酒類飲品,甜品……等。

先Order了……西班牙拼盆 $ 158
有五件多士 ;
欖油沙甸魚多士, 藍芝士多士,蕃茄多士
蜜瓜黑色豬多士,莎樂美腸多士等。
多士香脆,配以不同食材都很夾,各具韻味!

Seafood HotPot in SeaS $ 368
(海水啤酒海鲜火鍋 )二人份量
鍋料有; 虎蝦,帶子,蟹鉗,蜆,螺肉等。
加100元可轉波士頓龍蝦,也有蕃茄忌廉啤洒湯。

很特色的海鲜鍋~

Mango Mojito $ 68
酸酸甜甜很香果味薄荷香味很清新!

賣相有趣兼靚,相機型的杯很特别很夏日色彩,飲完熱辣辣的海鲜湯再飲這個沙冰一冷一熱,两種對比口感!好特别!!

Mix Fruit Mochi Waffl $ 138
(什果麻糬窩夫 )
窩夫一出我們都~嘩!一聲!賣相太美了!!
面層舖满了鲜什果更有我喜歡的鲜無花果,中間一個雪糕球,窩夫焗得甘香鬆脆加上麻糬的煙韌產生雙重口感!妙!

這個晚餐很享受!甜品更難忘!很滿足!
2017-11-21
Type of Meal
Dinner
2017-11-23 789 views
位於銅鑼灣的La postre,是我一間很喜愛的西餐廳。餐廳的美食,我大部份已吃多,一再光顧,是因為真的覺得美味呢。餐廳主打的麻糬窩夫,是促使小女子光臨又光臨的大大主因,甜品控兼澱粉控的我,實在對窩夫欲罷不能阿。西班牙多士拼盤$298澱粉控最愛吃麵包,由於主菜點選一大盆豬肉,前菜便選擇些能飽肚的菜式。多士一客五件,全部選用貴價食材,難怪價格不平哦,包括: 煙三文魚,鮑魚,黑松露,肥牛蟹鉗,黑毛豬蜜瓜。煙三文魚魚味濃郁,鮮香嫩滑,鮑魚肉質彈牙,吱上醬油,味道升華。黑松露味非常强烈,沖擊口腔。肥牛蟹鉗乃創新配搭,要分開吃呢。黑毛豬蜜瓜配搭得宜,多汁又不重鹹。多士烤得香脆,是我最欣賞的地方,但調味有點太鹹哦。西班牙豬手$388主角西班牙豬手,需時40分鐘,朋友仔可以先點選其他意粉飯類醫醫肚哦。大大隻豬手已預先拆骨切成小塊狀,方便客人進食。豬手外皮烤得非常香脆,但焗的時間過長,令部份皮硬至不能咬開,豬手肉軟腍,醬汁帶鹹帶甜,配上大量鮮椒粒,吃多多肉也並不膩。什果麻糬窩夫$138最後有我的主角,期待已久的什果麻糬窩夫。非常漂亮的心心賣相,女孩子必定要拍照留念吧。窩夫有八件,二人分享剛剛好,放上大
位於銅鑼灣的La postre,是我一間很喜愛的西餐廳。

餐廳的美食,我大部份已吃多,一再光顧,是因為真的覺得美味呢

西班牙多士拼盤$298

煙三文魚魚味濃郁,鮮香嫩滑,

鮑魚肉質彈牙,吱上醬油,味道升華。

黑松露味非常强烈,沖擊口腔。

肥牛蟹鉗乃創新配搭,要分開吃呢。

西班牙豬手$388

什果麻糬窩夫$138

窩夫有八件,二人分享剛剛好,放上大量什果
,感覺邪惡感和罪惡感較底,哈哈。什果有無花果,黑莓,藍莓,草莓,奇異果等等,窩夫焗得香脆可口,內裡麻糬不算超級煙靭,煙靭度剛剛好,若蛋香重一點就好啦。
2017-11-22
2017-11-21 243 views
放工之後約了好友在銅鑼灣行街,行到差不多開始肚餓了大家都看看去那間餐廳吃晚飯,經過銅鑼灣伯樂中心知道樓上有很多不同的餐廳,於是我們便選擇了食西班牙菜。到了餐廳外面裝修得好有格調,這裏的燈光很柔和舒服還播著音樂,店內擺設得很有心思,今餐品嚐西班牙菜好有氣氛。餐廳的餐紙巾幾得意喎。頭盤點了一個西班牙沙律$118,西班牙沙律有三色椒,粟米,洋蔥,青瓜,迷你扇貝,墨西哥辣椒,酸酸辣辣的味道,好開胃醒神。主菜當然不少得西班牙豬手$388,侍應放到枱已經見到猪手切好了一片片,還有已淋上的醬汁,旁邊還有一瓶小蜜糖,侍應說加少少蜜糖淋上面吃會更加出味道,一啖啖食落口皮很脆口肉質嫩滑,而且肉汁非常豐富。醬汁味道很美味原來是用pesto sauce 加芝士煮成,還吃到細細粒的橋頭很爽口,這個西班牙豬手真的是很喜出望外,烤得皮脆肉滑而且不油膩一邊食一邊飲杯仲夏水果茶(熱)$42,好香水果茶味,解渴清甜。朋友點了鮮雜果莫札特$78,梳打加埋鮮雜果很清爽。甜品什果麻糬窩夫full $138,窩夫是用麻糬製成,口感煙煙靭靭,外脆內軟,窩夫上還佈滿了不同新鮮的水果,有無花果,奇異果,鮮橙,雜莓等再加上雲呢拿雪糕,吃

餐廳的餐紙巾幾得意喎。

西班牙豬手

朋友點了鮮雜果莫札特$78,梳打加埋鮮雜果很清爽。

甜品什果麻糬窩夫full $138,窩夫是用麻糬製成,口感煙煙靭靭,外脆內軟,窩夫上還佈滿了不同新鮮的水果,有無花果,奇異果,鮮橙,雜莓等再加上雲呢拿雪糕,吃埋甜品真是很圓滿的一餐。
雜果麻糬窩夫full

這餐西班牙菜感到很滿足好味道,下次都會再來吃的。
$420 (Dinner)
西班牙豬手
雜果麻糬窩夫full
  • 什果麻糬窩夫
2017-11-19 659 views
La Postre 位於銅鑼灣 耀華街 百樂中心, (即時代廣場後一條街) , 我們行到百樂中心, 先被那招牌吸引. 踏出 19樓電梯, 發覺這裡環境佈置很有特式, 牆上不少手繪畫含友善提醒:     "work Hard, dream Big, never Give up".......用餐區座位寬敞闊落, 燈光柔和舒服, 在此享受西班牙風味美食, 好有氣氛. 侍應安排座位, 坐得舒服自在.餐廳想我們留住快樂時光, 所有時鐘都停下來.檯上餐具整齊.餐牌印刷美觀, 盡顯此餐廳對客人的誠意, 不單要吃得好, 重要是感覺好.我們先點飲品, 一齊再細看餐牌.相片很精美,食品多.侍應生很快便送來了:  Singnature Fruit Tea  仲夏水果茶  $42用透明茶壺盛上, 很大的一壺茶, 足夠兩人分享,   好足料既水果, 有橙, 蘋果, 藍梅等等......而中間就係花茶,  燭光浪漫, 感覺好 relax ! 餐廳會替我們 refill!   好貼心. La Postre Fresh Espu 鮮製什果沙冰   $68望落去猶如一座雪山, 賣相非常吸引.果汁真材實料,  圍著雪山
踏出 19樓電梯, 發覺這裡環境佈置很有特式,

侍應安排座位, 坐得舒服自在.
餐廳想我們留住快樂時光, 所有時鐘都停下來
檯上餐具整齊.
我們先點飲品, 一齊再細看餐牌.
相片很精美,
食品多.
侍應生很快便送來了:
望落去猶如一座雪山, 賣相非常吸引.
果汁真材實料,  圍著雪山的有橙, 蘋果, 菠蘿, 士多啤梨, 檸檬, 飲落味道清新, 天然就是最好。
瓷器杯好特式,  提提我拍照片留下記念.
Crab Cake with Cheese  芝士煎蟹餅  $168
西班牙蟹餅,  用鉞鐵鍋盛載, 熱熱上檯,  那六隻蟹鉗張開如花一般, 好有霸氣, 加上面蓋木魚絲正在舞動,  賣相吸引.
這食品設計滿分.
蛋餅豐厚, 焗得香口, 內有蛋, 芝士, 蘑菇, 香腸, 薯仔等, 調味好, 吃得滋味.
主食:  Seafood Hotpot in Sea Wine  海水啤酒海鮮火鍋  $368-
好有份量及排場的一道菜, 充滿濃厚西班牙氣息.
 餐廳很有心思, 用小壺子盛著海水啤酒及備有燭爐,
海鮮有五款:  虎蝦, 蚧腳, 石蜆, 螺肉 及 扇貝.
像打邊爐一樣去烹調.  海鮮續一慢慢煮.  好特別.   蚧腳每人三隻.  螺肉, 蝦好新鮮.  扇貝及蜆肉肥美, 熱湯有陣陣啤酒香味, 冇苦澀味.
虎蝦大大隻, 好肉彈牙, 質感不錯.
蚧腳, 螺肉好美味.
當烹調完結後, 大家還可用餐廳預先安排的小小玻璃杯子, 盛載香辣海水啤酒湯, 碰碰杯, 勝完又勝.

餐紙是美元紙幤做設計, 也配備奇妙濕手紙, 好惹笑。
Mix Fruit Mochi Waffle  什果麻精糬窩夫 $138
窩夫即叫即焗,  用了花朵形模具,  中心頂是白色雲呢嗱雪糕球, 下面圍著 新鮮水果: 有芒果, 奇異果, 士多啤梨, 橙, 黑莓, 藍莓, 桑子,  無花果等, 砌成一座七彩的花朶盤, 賣相相當吸睛.  而甜品餐具也極匹配.
窩夫 外脆內軟, 蛋味香濃, 可以加點蜜糖, 感受甜甜蜜蜜的味道.

食物水準不錯, 餐廳環境氣氛與食物配合得好好, 職員服務態度亦相當不錯,   La Postre 是一間很適合聚餐, 慶祝節日的高質素餐廳.
$435 (Dinner)
  • Seafood Hotpot in Sea Wine
  • Crab Cake with Cheese
  • Mix Fruit Mochi Waffle
2017-11-14 509 views
星期五夜晚去了銅鑼灣百樂中心的La Postre撐台腳,燈光暗陰都幾有氣氛。來到餐廳,裝潢以藍色為主調設計,牆上掛着各式各樣的鐘作裝飾,微涼的天氣下覺得有點聖誕氣氛。《鮮雜果莫希托 $78》雜果又多又新鮮,冰凉清爽,配上莫希托的淡淡薄荷味酒香,最適合不過。《仲夏水果茶 $42》水果夠多,在微凉的天氣下,很暖胃。《西班牙拼盤 $158》橄欖沙甸魚多士, 多士用上香草和蒜蓉,焗得非常香脆可口,橄欖沙甸魚並不是蓉,而係份量足的一整舊沙甸魚,口感味道都不錯。- 莎樂美腸多士,薄薄而香濃肉味的莎樂美腸包着香濃的芝士,味道特出,配上香脆口感的多士,十分美味。- 蕃茄多士,配上煙肉香,酸酸地幾開胃。- 蜜瓜黑毛豬多士,最清新的組合,豐富的咸香甜脆。- 藍芝士多士,芝士咸香味濃烈,放最後食最適合不過。《龍蝦燉飯(for 2 person) $298》賣相漂亮,原隻龍蝦上,意大利飯夠汁潤,飯乾身有口感,內還有肉腸提味,蝦米仔、蜆肉提鮮,整體味道和口感都十分豐富。《洋妹子遇上沙巴翁$138》賣相十分討好,外皮極酥脆,內里是士多啤梨果蓉,整體比較甜膩。

《鮮雜果莫希托 $78》

《仲夏水果茶 $42》
水果夠多,在微凉的天氣下,很暖胃。

《西班牙拼盤 $158》

- 蕃茄多士,配上煙肉香,酸酸地幾開胃。

- 蜜瓜黑毛豬多士,最清新的組合,豐富的咸香甜脆。

- 藍芝士多士,芝士咸香味濃烈,放最後食最適合不過。

《龍蝦燉飯(for 2 person) $298》

《洋妹子遇上沙巴翁$138》
2017-11-13
$250 (Dinner)
2017-10-25 139 views
就黎放完一個長假返工前當然食餐好啦朋友揀左西班牙菜一行四人無花果烟三文魚沙律Salmon 好新鮮份量亦夠多做starter 岩岩好Good !!!西班牙海鮮飯好豐盛既感覺有勁多青口(my favourite)又有蝦好爽身有鮮味大大隻又有蜆d蜆有吐過沙冇泥味個個都liked飯半生熟有口感 good !!!!!芝士龍蝦忌廉汁意粉好creamy有d漏不過賣相幾滿意!四個人食夠曬最後叫左蟹肉蛋餅見到都流口水laaa. 環境舒適冇限時
就黎放完一個長假
返工前當然食餐好啦
朋友揀左西班牙菜
一行四人

無花果烟三文魚沙律
Salmon 好新鮮
份量亦夠多
做starter 岩岩好
Good !!!

好豐盛既感覺
有勁多青口(my favourite)
又有蝦
d蜆有吐過沙
冇泥味

個個都like
d飯半生熟
有口感 good !!!!!

芝士龍蝦忌廉汁意粉
好creamy
有d漏
不過賣相幾滿意!
四個人食夠曬

最後叫左蟹肉蛋餅
見到都流口水laaa.

環境舒適
冇限時

Type of Meal
Dinner
2017-10-24 114 views
平日晚上前來,七點多人流不算多,正好可以慢慢暢談睇左餐牌,食物選擇都算多樣,但不是太餓的緣故,都無點選太多先來喝一口冰凍果茶,我呢杯叫藍莓蜜桃茶,甜度啱啱好,最緊要係夠冰凍,仲有幾粒藍莓食下過口癮之後食左龍蝦燉飯,係二人份量,出到黎都的確相當大份,飯係較濕較黏,我覺得幾好味,龍蝦都算多肉,食落不乾身,仲有保留d爽口感最後食返件什果麻糬窩夫做甜品,用上麻糬做窩夫又幾有新意,外觀顏色就夠鮮豔好看,窩夫本身就有d似雞蛋糕,但食落又有d煙韌感覺,好得意
平日晚上前來,七點多人流不算多,正好可以慢慢暢談

睇左餐牌,食物選擇都算多樣,但不是太餓的緣故,都無點選太多