2021-10-13 125 views
因為距離屋企太遠,平時極少去將軍澳~ 原來將軍澳海傍附近有好多打卡一流嘅餐廳,而La Rosabelle Bar & Grill就係其中一間!雖然佢門口有啲唔起眼,但入咗去之後發現別有洞天😮⁣ ⁣ 首先不得不提就係餐廳嘅環境佈置:以暗木色作為主色調,牆上掛滿唔同嘅西方油畫🖼️、黑色雲石餐檯、木製古典嘅凳同壁爐,驟眼一睇相當富麗堂皇,猶如置身於一間歐洲古典大宅之中。而且我地拜訪當日係weekday,人流唔多,喺寧靜的氛圍之下更添氣派!🎻⁣ ⁣ 食物主要都係多國菜式,包括pizza, burger, risotto等等,仲有海鮮拼盤、燒春雞同青口,甚至德國鹹豬手都有,好似諗到嘅外國菜都可以喺度搵到,選擇都相當多!😆⁣ ⁣ 📌炸魚薯條 ($168) 之前喺英國食過一個超級鮮味嘅fish and chips之後就返唔到轉頭,所以嗌咗呢個items黎懷舊一下🐟 除咗作為主角嘅魚同薯條,仲有沙律作為伴碟,配合埋檸檬汁好fresh。 炸魚柳亦外脆內軟,不過我個人鍾意啲薯條多過魚柳,相當熱同脆,而且呢種粗幼度啱啱好!⁣ ⁣ 📌意式辣肉腸薄餅($168) 雖然係suppose一個人食,但係份量都唔細。芝士

⁣ ⁣ 📌炸魚薯條 ($168) 之前喺英國食過一個超級鮮味嘅fish and chips之後就返唔到轉頭,所以嗌咗呢個items黎懷舊一下🐟 除咗作為主角嘅魚同薯條,仲有沙律作為伴碟,配合埋檸檬汁好fresh。 炸魚柳亦外脆內軟,不過我個人鍾意啲薯條多過魚柳,相當熱同脆,而且呢種粗幼度啱啱好!⁣ ⁣ 📌意式辣肉腸薄餅($168) 雖然係suppose一個人食,但係份量都唔細。芝士pizza上舖滿辣肉腸片,睇落相當開胃。不過餅底有啲乾同硬,整體冇咩特別。如果唔係特別鍾意食pizza,我個人比較唔推薦食呢款🍕

⁣ ⁣ 📌是日餐湯 + 飲品 (free) 雖然唔清楚當日嘅餐湯究竟真正係咩名堂,不過就好多軟飯粒同冬菇味濃,感覺似稀粥多過似湯 ☹️而味道都幾乎淡如水(加上我本身食嘢偏向重口味)所以個餐湯真係麻麻地 XD 不過都飲曬 yeah⁣ ⁣ 另外staff嘅服務態度超級好 甚至有啲搞笑XD 見到我地影相會主動提議幫我地揸機,甚至郁埋啲檯,就係為咗幫我地影張靚相。嗰陣仲係新年,而大部分staff都係外國人,居然會用唔鹹唔淡嘅廣東話同我地講「恭喜發財」so qq🤣
2021-02-15
2021-10-08 108 views
將軍澳友,又係近近地去海旁食嘢,環境同氣氛好好,播放柔和音樂,服務員態度和藹親切,重點係歐洲式設計,好多影相位,好似置身於歐洲古堡,冇得去歐洲旅行,來感受一下氣氛都正。是日餐湯或者沙律周打蜆肉湯配蒜蓉包黃椒青椒青瓜蔬菜沙律法式青口鍋配炸薯條$168青口配白汁,青口新鮮,仲另外加薯條,嘢味可口。炭燒豬仔骨配薯條$168炭燒豬仔骨份量勁大份,兩個人都食唔晒,豬仔骨啲肉好林,唔會硬,上邊嘅醬料好濃厚,跟沙律及薯條。整體而言氣氛一流,職員服務很好,而且兩個餐都係午餐套餐好抵食,份量好充足,如果同女朋友嚟拍拖真係唔錯嘅選擇。

是日餐湯或者沙律
周打蜆肉湯配蒜蓉包
黃椒青椒青瓜蔬菜沙律

法式青口鍋配炸薯條$168
青口配白汁,青口新鮮,仲另外加薯條,嘢味可口。

炭燒豬仔骨配薯條$168

2021-10-04 133 views
TKO chill一chill將軍澳—唐俊街呢邊環境好chill,有好多新餐廳🍴我地選左呢間裝修好歐洲風既餐廳❤️‍🔥店員服務好熱情🌹所有食物份量都好多❗️有機會試埋附近其他餐廳😍美國安格斯西冷牛扒12安士 $298我地叫左五成熟牛扒,肉質鮮嫩又多汁。配沙律🥗脆卜卜薯條🍟特級煙肉芝士牛肉漢堡配炸薯條 $158漢堡包🍔餡料多,雖然咬落d牛肉有dd散,但配半溶芝士,味道唔錯,仲有即炸薯條🍟水牛城辣醬雞翼 $88雞翼即炸好脆!辣辣地幾好味!𝙷𝚘𝚝 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊$45最愛飲𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊☕️香濃咖啡加入朱古力🍫既香味,仲有柔滑的牛奶🥛
TKO chill一chill
將軍澳—唐俊街

美國安格斯西冷牛扒12安士 $298
我地叫左五成熟牛扒,肉質鮮嫩又多汁。配沙律🥗脆卜卜薯條🍟

特級煙肉芝士牛肉漢堡配炸薯條 $158

水牛城辣醬雞翼 $88
雞翼即炸好脆!辣辣地幾好味!

𝙷𝚘𝚝 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊$45
2021-10-03 73 views
Thursday night for a long weekend ✨.工作太苦,放工後黎到海旁既bar and restaurant chill番下,先覺得錢賺得值🥲.🍖烤豬手配薯條 $188 大大份 好熱好juicy🍗小食拼盤:燒烤醬雞翼 水牛城雞翼 炸魚手指 魷魚圈 洋蔥圈 $168 有哂我想食既野😋不得不提 happy hour 啤酒🍻超超超大杯🍺
🍖烤豬手配薯條 $188 大大份 好熱好juicy

不得不提 happy hour 啤酒🍻超超超大杯🍺
食中餐食到有點悶,想食西餐之餘又想去chill吓,將軍澳海旁有好多餐廳選擇,今次就揀咗一間位於將軍澳澳南海岸!《La Rosabelle Bar & Grill》佢主打西式美食‼️餐廳裝修非常有霸氣,有厚度,打卡真係一流😱🤩今次就試咗佢哋嘅2款午餐‼️《法式青口鍋配炸薯條》青口脹卜卜,好有鮮味,白酒煮得非常入味👀👍🏻配埋熱辣辣嘅薯條,真係一大享受😆《炭燒豬仔骨配薯條》豬仔骨好軟棉,炭燒味果然夠火候‼️佢有獨特嘅炭燒味,而家大大份添吖👀‼️呢個豬仔骨有驚喜吖‼️‼️食住咁好味嘅美食,聽住海浪聲🤩食飽飽仲可以行去海旁邊行吓,真心正到一個點😍
食中餐食到有點悶,想食西餐之餘又想去chill吓,
佢主打西式美食‼️
餐廳裝修非常有霸氣,有厚度,打卡真係一流😱🤩

今次就試咗佢哋嘅2款午餐‼️

《法式青口鍋配炸薯條》
青口脹卜卜,好有鮮味,白酒煮得非常入味👀👍🏻
配埋熱辣辣嘅薯條,真係一大享受😆

《炭燒豬仔骨配薯條》
豬仔骨好軟棉,炭燒味果然夠火候‼️
佢有獨特嘅炭燒味,而家大大份添吖👀‼️
呢個豬仔骨有驚喜吖‼️‼️

食住咁好味嘅美食,聽住海浪聲🤩
食飽飽仲可以行去海旁邊行吓,真心正到一個點😍
雖然揾呢個餐廳揾咗好耐,但去到又好開心,因為個環境同裝修完全係unexpected😎間餐廳裝修到好似歐洲古堡咁,個feel有少少似迪士尼嘅迷離莊園🥳仲要係正海濱隔離,食完飯即刻可以散步拍拖,氣氛勁好😆仲有店員服務態度勁好勁熱情🥺.🍗grilled baby back ribs $168推薦豬肋骨,煮得夠淋,個醬汁又係酸酸甜甜,好鬼開胃🤩有極多啱啱炸起嘅薯條,夠脆夠香口😜友人話啲薯條好好食,跟住食曬兩個餐嘅薯條,勁誇張🤨.🍗grilled spring chicken $168佢所有野都勁大份,加埋個環境講真真係好似聖誕節食大餐咁😂燒雞又係整得好好食,層皮仲係脆嘅,肉質多汁嫩滑,仲有個煙燻汁比你,味覺上都幾豐富🥰.🍫ice chocolate $40不嬲都唔太介紹飲品,但係杯朱古力真係整得好好飲🥺杯朱古力極濃又唔會太甜,自己係屋企整完全整唔到呢隻味🍩.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 5/5💧衛生: 4/5💰價錢: 3.5/5
🍗grilled baby back ribs $168
‍👨🏼‍🍳服務: 5/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 3.5/5
2021-09-19 88 views
周末屬於自己的時光總是轉瞬即逝,多想做多一些自己喜歡的事情,平平靜靜就是開心。心理學研究說,年輕人尋求刺激作為開心,而隨著年齡增長,內心平靜,就很開心😄 (一不小心就暴露了自己)不過,現在很珍惜這種感覺。 向內探索世界,原來可以很精彩。 家附近又有那麼多美食,更加讓我發現了宅的樂趣。 晚餐點了牛扒全熟配了沙律,蔬菜新鮮,又有味道,配上特製的調味和炭烤肉,簡直就是最愛❤沒想到可以嘗試不同的口感,就在家樓下的餐廳,環境很舒服,服務也很貼心。 瞬間覺得這樣的生活方式,也是爽爽的。 我喜歡牛扒的口感,肉質鮮嫩多汁又有營養。沙律也是超級好吃,最後叫了一個甜品。 蘋果🍏派,好吃😋又新鮮。La Rosabelle Bar & Grill將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖

家附近又有那麼多美食,更加讓我發現了宅的樂趣。

晚餐點了牛扒全熟

瞬間覺得這樣的生活方式,也是爽爽的。

蘋果🍏派,好吃😋又新鮮。

La Rosabelle Bar & Grill
2021-09-19 106 views
今日特登入將軍澳donki行下,行到無力自然落去樓下穩野食。入到門面裝修有種歐陸風,但我唔太喜歡,都係叫左個水牛城雞翼。煎三文魚扒,加法式燉羊膝。三文魚扒兩邊煎到香脆但,肉質唔夠嫩滑,配菜種驚艷過三文魚本身。羊膝滿意,燉到軟嫩,汁比較重口味。

羊膝滿意,燉到軟嫩,汁比較重口味。

2021-09-15 59 views
*💭𝑳𝒂 𝑹𝒐𝒔𝒂𝒃𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒂𝒓 & 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍最近發現原來這家餐廳在將軍澳南也有分店😍裝潢亦是同樣的走歐洲中世紀風格,在海傍隔壁感覺更為寫意😙𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐵𝑎𝑏𝑦 𝐵𝑎𝑐𝑘 𝑅𝑖𝑏𝑠🐽份量超多😍豬肋骨烤得超香嫩🤤用刀輕輕一切便骨肉分離🥰豬肋骨塗上濃濃燒汁,味道香甜😋配菜有薯條及沙律,薯條炸得外脆內軟,而且非常有薯仔味🤣𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑆𝑝𝑟𝑖𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛🐔另一道菜點了感覺不會太𝘩𝘦𝘢𝘷𝘺的烤雞,想不到竟然是一整隻雞🙈份量也太足了🤤令人不得不被增肥🤣燒雞沒有塗上過多醬汁,雞脾位超嫩滑🥰同樣的配菜亦是有超多薯條及沙律🤤完全不用擔心會不夠吃🙈
💭𝑳𝒂 𝑹𝒐𝒔𝒂𝒃𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒂𝒓 & 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍

𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐵𝑎𝑏𝑦 𝐵𝑎𝑐𝑘 𝑅𝑖𝑏𝑠🐽

𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑆𝑝𝑟𝑖𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛🐔
2021-09-14 54 views
在Donki Donki 附近會有一些酒吧餐廳當中有一家比較隱蔽的西餐廳竟內藏歐式建築風格即當你走進室內餐廳彷彿置身於歐洲古典貴族的城堡裏牆上掛滿充滿歐洲藝術氣色的畫緋紅色的木牆身配上歐洲風格的明亮玻璃吊燈襯托出高貴既氣氛一條放滿電蠟燭的樓梯加放滿酒的酒吧台湧現浪漫的色彩——————-當日簡單地叫了2個lunch set Set 有salad or soup選擇當然2款都要選擇..🍠Soup of the day(purple yam soup)這碗不單只顏色鮮艷奪目喝下去有淡淡芋頭味 但不濃加入忌廉烹煮 更加香滑而蒜蓉包好脆口 蒜蓉味亦很香濃..🥗 Mixed green salad用料新鮮香醋味恰到好處非常適合開胃..🦪法式青口鍋配炸薯條忌廉汁味香濃配上少許的白酒每隻青口都充滿酒香 非常爽口青口數量多 適合慢慢品嘗另外配上炸薯條 熱辣辣又脆口..🍔 燒烤醬手撕豬肉漢堡飽 漢堡包分量適中 女人士合適驚嚇位 使用燒烤醬手撕豬肉而燒烤醬正正是燒豬肋骨的醬汁感覺自己在吃燒豬肋骨 而且啖啖是肉手撕豬肉肉質鬆軟再配芝士會改變吃漢堡包的選擇推介——————-—
在Donki Donki 附近

會改變吃漢堡包的選擇
推介

——————-—

2021-09-14 68 views
翩滙坊呢個地段充滿歐洲建築風格,而且食肆眾多,係熱門聚餐地點。今日光顧La Rosabelle Bar & Grill呢間餐廳就非常切合翩滙坊歐洲風格,而且人氣非常高,係翩滙坊數一數二餐廳之一👍餐廳裝修環境充滿歐陸風格,散發出古典氣派,彷如置身歐洲嘅感覺。即使而家去唔到旅行,亦可以喺呢間餐廳用膳過下癮。整體環境舒適優雅,的確係享受美食放鬆心情嘅好地方👍🌟 椰菜花湯配多士多士香脆可口,餐湯椰菜花味濃郁,加上忌廉令湯更加細滑順喉👍🌟 炭燒豬仔骨配薯條 $168肉質非常細嫩容易切件,真正做到骨肉分離。燒烤醬炭香味及甜味恰當好處。豬仔骨經過醬汁醃製下亦相當入味。大大條豬仔骨份量方面十足,食落啖啖肉👍🌟 法式青口鍋配薯條 $168青口肉質爽口唔覺有霉口,而且SIZE都算大隻數量都夠二人食用。青口鍋配上濃郁而厚實嘅忌廉汁,同青口非常匹配,加上有大量薯條配備,絕對足夠飽肚👍

🌟 椰菜花湯配多士
多士香脆可口,餐湯椰菜花味濃郁,加上忌廉令湯更加細滑順喉👍

🌟 炭燒豬仔骨配薯條 $168

🌟 法式青口鍋配薯條 $168
2021-09-09
$200 (Dinner)
2021-09-06 81 views
-{將軍澳海旁西餐廳🍝}又黎到將軍澳海旁試西餐😆叫左兩個main做晚飯🥰🤤Grilled Spring Chicken🤤 ($168)春雞都幾大隻!side dish 有薯條同沙律~薯條係粗薯黎 新鮮炸起唔錯😋個燒春雞脆皮超脆😘脾同翼都夠汁 但胸嘅位乾左啲 勝在有燒汁搭救👀👖褲評: 7.8/10🤤Mushroom Risotto🤤 ($108)好耐冇食過意大利飯😙磨菇汁夠creamy 飯粒偏硬 食落唔會好膩😌👖褲評: 8/10環境好靚 starter同野飲都唔錯 尤其杯chocolate milkshake😍水吧開放式嘅睇住bar tender整杯特飲出黎幾治癒😂性價比: 7.6/10服務: 8/10環境: 8.3/10🚩La Rosabelle Bar & Grill🚩地址: 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai將軍澳
{將軍澳海旁西餐廳🍝}
又黎到將軍澳海旁試西餐😆叫左兩個main做晚飯🥰

👖褲評: 7.8/10

🤤Mushroom Risotto🤤 ($108)

👖褲評: 8/10

Mushroom Risotto
Grilled Spring Chicken
  • Mushroom Risotto
2021-09-05 1993 views
💡維也納美術館風🏛今日去將南打算看海,重回渡假風。去到海邊就見到la rosabell嘅分店,兩間餐廳設計風格大相徑庭,依間環潢極具歐式古典設計,以紅木作主調,仲有好多名畫,配合射燈打光,喚起小編到過維也納美術館🎨嘅回憶,今日依餐就好似係美術館用餐咁,chill得黎仲充滿藝術氣息🍽 意大利番茄湯湯質地濃稠,好多番茄蓉,味道好濃郁😋 再加埋大大燈嘅麵包碎同香草,好飲得黎又有咬口。🍽 法式青口鍋配炸薯條青口份量好多,係用牛油、白酒、忌廉、洋蔥等煮成,大粒得黎好鮮甜,而且爽口無沙,忌廉汁好濃郁,有淡淡嘅白酒味,如果酒味重少少就更加正。另外,搭配嘅薯條份量多,除左可以點茄汁之外,仲可以點忌廉汁食,係另一重嘅美味🧡🍽 烤法國春雞配炸薯條係原隻雞🐓 春雞外皮燒烤得香脆, 但一啲都唔油膩,而且雞肉好嫰滑,用左香料去醃製,所以食果陣充滿香料味,唔點汁都好入味。仲有巨多沙律菜同薯條,所以就算兩個人share都夠食!🍽 Carmel Cafe LatteLatte 整得好靚,表層嘅奶泡好綿密,焦糖味都夠出,表現正常!ps/ 餐廳位於海邊隔離,坐戶外都好舒服,食完仲可以行下海旁,浪漫一番。而家上openri

💡維也納美術館風🏛

🍽 意大利番茄湯

🍽 法式青口鍋配炸薯條

🍽 烤法國春雞配炸薯條

🍽 Carmel Cafe Latte

ps/ 餐廳位於海邊隔離,坐戶外都好舒服,食完仲可以行下海旁,浪漫一番。而家上openrice 訂坐仲有85折,好抵丫。
  • 法式青口鍋
2021-09-03 61 views
又黎到將軍澳既澳南海岸,係呢度有好多靚Cafe🤣想試哂都要啲時間吖😝呢間餐廳裏面既裝潢好靚,設計到好似歐洲古堡大宅咁,岩哂大家影下相打下卡🥰而且職員們服務態度好好,係幾愉快既用餐體驗💕午餐價錢由$108起,選擇由意粉、Burger、Pizza到Steak都有,套餐包括沙律/餐湯,主食同餐飲☺當日既餐湯係薯蓉湯,口感綿密又好香薯仔同黑胡椒味道🤭,用烘到脆卜卜既蒜蓉包點湯食好好味!沙律份量都多,酸酸甜甜好開胃😋🌟 炭燒西班牙黑毛豬扒配薯蓉 $228炭燒西班牙黑毛豬扒厚身又juicy,外皮燒到有焦香又唔過火,一咬就爆汁🤩薯蓉都好正,勁香牛油味道,口感好奶滑,中間會食到啲薯仔粒粒,做下肥仔都唔緊要啦🤫🌟 美國安格斯西冷牛扒 (8安士) $228西冷牛扒同樣煎到外皮焦脆,肉質軟嫩而裏面都Keep到幾多肉汁,不過岩岩講左既黑毛豬扒爆汁程度更高🤣配菜係粗薯條仲有烤翠玉瓜~🌟 Strawberry Smoothies $60 / Vanilla Milk Shake $65

🌟 炭燒西班牙黑毛豬扒配薯蓉 $228

🌟 美國安格斯西冷牛扒 (8安士) $228

將軍澳海滂的歐洲文藝復興餐廳Grilled Baby Back Ribs $168(Set)店員積極推介的Grilled Baby Back Ribs, 加入由他們自家製的BBQ燒烤醬,非常好味道。原來已經有幾個月沒有食過Ribs,所以就聽店員的推介。肉質軟嫩易咬,肥瘦適中肉味香濃,BBQ醬與Ribs配合得相當好!伴碟有黑醋沙律菜同埋粗薯條,即炸好新鮮,食完好飽!Grilled NZ Lamb Chop with Mashed Patato 燒羊扒配薯蓉 $228 (Set)略帶有羶味的三大塊羊扒,慢火煎得剛剛好,入面的肉依然嫩滑。羊肉簡簡單單配上蘑菇汁,或者直接品嚐羊肉羶味的原汁原味,就已足夠。Creamy薯蓉與新鮮的黑醋沙律菜,十分飽滿。Lychee Martini $60 & Strawberry Smoothies $68清甜的荔枝Martini與酸甜的Smoothies,開胃又好飲!La Rosabelle Bar & Grill將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖#將軍澳 #澳南海岸 #MONTEREYPlace #Lychee #Martin
將軍澳海滂的歐洲文藝復興餐廳

La Rosabelle Bar & Grill

#將軍澳 #澳南海岸 #MONTEREYPlace #Lychee #Martini #Strawberry #Smoothies #GrilledNZLamb #燒羊扒 #薯蓉 #Patato #文藝復興 #Ribs #LUNCH #午餐 #海景 #LaRosabelleBar #西餐
Lychee Martini
Strawberry Smoothies
2021-08-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
Lychee Martini