2021-05-08 198 views
由未有疫情到有限聚,已經光顧唔少次,今次終於寫吓食評!同區不停開咗新食肆,好多時試完後都再光顧噃這間餐廳!唔係話佢D食物特別非常好食,而係以佢收嘅價錢而俾到咁嘅食物質素,已經正回票價!外藉員工個個都好用心,你想轉原本係餐牌跟嘅嘢都會盡量幫你轉,好似今次叫咗個羊扒,本身跟薯蓉,但我想食薯條,佢都會樂意幫你轉!贊一個!每次都會叫漢堡,都無失手過,最欣賞永遠係佢嘅薯條!可能疫情關係,坐戶外坐位全部轉哂用即棄餐具。。令到食物外觀大打折扣!今次開咗枝汽酒,羊件,意大利飯,再加雞漢堡。。 埋單都係$8xx, 真係超值!
由未有疫情到有限聚,已經光顧唔少次,今次終於寫吓食評!
同區不停開咗新食肆,好多時試完後都再光顧噃這間餐廳!
每次都會叫漢堡,都無失手過,最欣賞永遠係佢嘅薯條!
  • 漢堡
2021-05-07 2191 views
Happy Friday約埋好姐妹聚下,又去佢新居將軍澳澳南海岸附近揾新嘢食!佢話喺正DonDonDonki樓下有間超靚歐式古堡風嘅餐廳想食!Go GO GO 走進歐洲古堡!餐廳裝潢別具心思,特高樓底空間感十足,懷舊吊燈配一幅幅仿名畫,加上一條小小的樓梯襯托下,充滿歐式古堡氣氛!🥩Grilled Baby Back Ribs $228店員推介佢地嘅Grilled Baby Back Ribs 由homemade BBQ sauce煮,好耐冇食Ribs 一於試下。一上枱好驚喜!好~大~件~Ribs ! 跟住就都聞倒好香BBQ味!基本上唔太駛用刀切!係~超~級~淋呀!肉質軟嫩不失咬口!有DD入口溶化嘅感覺!肉味香濃肥瘦適中,home made BBQ sause香口唔會搶走肉味!伴碟有黑醋沙律菜同埋粗粗嘅薯條。整體份量足!啱哂同朋友share 一齊食!🐚Butter Clams Pot with Fries $168 一個滿滿大蜆嘅Pot , 係我最鐘意嘅牛油加白酒煮,粒粒蜆肉新鮮肥美,爽口冇沙,大小均勻蜆肉份量足,每粒都有淡淡酒香同牛油香,食落唔油膩!個set一樣係跟粗薯條,薯條炸得啱啱

🥩Grilled Baby Back Ribs $228
🐚Butter Clams Pot with Fries

一個滿滿大蜆嘅Pot , 係我最鐘意嘅牛油加白酒煮,粒粒蜆肉新鮮肥美,爽口冇沙,大小均勻蜆肉份量足,每粒都有淡淡酒香同牛油香,食落唔油膩!個set一樣係跟粗薯條,薯條炸得啱啱好唔油,仲可以配白酒牛油🍶汁食!太好味!下次要試埋佢地嘅cocktail 同mocktail 🥂
  • Butter Clams Pot with Fries
2021-05-04 210 views
平日Lunch Set 由$108起,包是日餐湯或沙律,及飲品😍 裝修走復古風,有唔少打卡位😇 牆身有不少巨畫,好似去咗博物館😉 食物質素不錯,睇得又食得😋 .是日餐湯: Green Pea Soup好fresh 唔會好大陣草青味😊.沙律: 有幾款沙律菜同新鮮蕃茄粒,蜜糖芥末醬好好味🤤.法式青口鍋配炸薯條 $168: 忌廉汁好香濃,青口好大份而且新鮮😋 薯條夠粗同脆,仲連薯皮😍.炭燒豬仔骨配炸薯條 $168: ribs嘅肉質鮮嫩,BBQ汁好惹味,性價比好高👍🏼 男士一定夠飽❤️.🍹Blue Hawaii $68: 外觀藍色好似海洋,酒精味比較重🍹Passion Cooler $58: 味道似芒果汁,而且帶少少酸,雖然有少少酒不過好易入口

是日餐湯
沙律
: 有幾款沙律菜同新鮮蕃茄粒,蜜糖芥末醬好好味🤤

法式青口鍋配炸薯條 $168

炭燒豬仔骨配炸薯條 $168

🍹Blue Hawaii $68
: 外觀藍色好似海洋,酒精味比較重
🍹Passion Cooler $58
: 味道似芒果汁,而且帶少少酸,雖然有少少酒不過好易入口
2021-05-04 197 views
歐式古堡餐廳🍴情調十足🌹今次嚟到將軍澳呢一間餐廳,入面採取歐式古堡嘅裝修,好有歷史,古典嘅感覺🥰非常適合記念日同情人談心👩‍❤️‍👨嘅一間餐廳法式青口鍋🥘$168一個非常足料嘅青口鍋,有海量嘅青口,而且粒粒都飽滿👍🏻調味方面,有忌廉同埋蒜蓉嘅味道。配埋炸得香脆嘅薯條🍟烤法國春雞$168你一個主菜同樣配薯條同埋沙律,水準正常。春雞嘅外皮炸得非常香脆👍🏻但係食落冇油膩感🥰用咗普通嘅香草調味,主要味道要用佢自家調配嘅燒烤醬💕兩個人share食啱啱好😍凍朱古力🍫朱古力味比較淡,味道偏甜蘋果汁🍹正常質素,偏酸嘅蘋果汁環境方面,餐廳嘅裝修真係好精緻,每一個地方都好有古典味道,女仔嚟到可以影相🥰而佢嘅座位寬闊,坐得都幾舒服😌總括而言,呢間餐廳裝修非常有特色,而且食物質素亦唔錯,價錢亦屬於中價位水平👍🏻如果有啲節日想出去慶祝吓,呢一間都係一個唔錯嘅選擇💕
歐式古堡餐廳🍴情調十足🌹

法式青口鍋🥘$168
法式青口鍋🥘

烤法國春雞$168
烤法國春雞
凍朱古力和蘋果汁

凍朱古力🍫
朱古力味比較淡,味道偏甜

蘋果汁🍹
正常質素,偏酸嘅蘋果汁

2021-05-02
$200 (Dinner)
法式青口鍋🥘
烤法國春雞
凍朱古力和蘋果汁
  • 法式青口鍋
2021-05-02 87 views
將軍澳海旁環境清幽而且附近開咗好多餐廳,又有寵物公園,所以都吸引好多人去。今次我地揀咗La Rosabelle Bar & Grill試下d美食。Order咗炭燒豬仔骨配薯條及哈法國春雞套餐,個餐有沙律或餐湯作選擇,湯係蘑菇湯好濃沃嘅菇味,沙律系田園沙律亦都好新鮮。主菜炭燒豬仔骨十分惹味,用BBQ醬慢煮及燒。法國春雞就用特色法國醃料醃過之後再烤煮, 雞肉嫩滑而且絕對一d都唔肥。喺咁好嘅環境下嘆番個set lunch,真的非常寫意,下次一定會再約朋友來。

2021-05-02 101 views
終於放假啦,可以去啲on list既餐廳,今次黎左哩間宮廷式裝修既餐廳,感覺好似去左法國,好有氣派喔🤩一人嗌左一個set lunch,選擇有好多喔,配上餐湯係黑松露蘑菇湯,蘑菇再加埋香濃嘅牛油,就係呢個黑松露味忌廉蘑菇湯,好rich好濃濃的味道😜每一啖也充滿了蘑菇的味道❤️每次食西餐廳一定是烤豬肋骨最吸引我,哩嗰自家製BBQ醬我覺得好正,而燒豬肋骨係慢煮架,豬肋骨份量十足, 切開好厚肉,有10支骨之多, 肉質爽嫩多汁, 個ribs每啖都沾上惹味嘅BBQ醬,真係好正,薯條熱辣辣炸走,到好脆口,係粗薯條🍟燒春雞香甜美味,味道分佈均勻,外皮燒得香脆可口, 內裏嘅肉質保持嫩滑多汁, 能夠keep到又滑又嫩,肉嫩皮香,再配上自家製嘅燒汁👅👅伴上大量既薯條🍟,好滿足喔😜最後嗌左熱latte同埋Americano 😋😋

最後嗌左熱latte同埋Americano 😋😋

2021-05-02
Type of Meal
Lunch
2021-04-28 157 views
📍La Rosabelle Bar & Grill (將軍澳)今日黎左食將軍澳一間西餐。有室外同露天座位,特別依家有COVID,我地就坐左係空氣更加流通既室外。不過要批評一點,由於人手不足,安排失當,我地坐左好耐都無人黎落單,想搵個人點都搵唔到。落左單之後,個人又漏左單,等左成個鐘先走過黎講落漏單又重新落過。頭頭尾尾加埋,同朋友一共等左成一個半鐘。溫提大家,小心漏單啦。🦪白酒煮蜆 Butter Clams pot with Fries 168酒味濃郁,咸味適中。蜆處理恰當,無沙之外,仲鮮味十足。🦞龍蝦意粉 Lobster Linguine 198半隻龍蝦稍嫌不足,肉質算彈牙,而意粉相當掛汁。🥩美國肉眼扒 US Angus Ribeye Steak 12oz 368牛扒本身質素都唔錯,生熟程度都係我同朋友接受既水平,保持到口感之外係熟過頭而變老。好食😜📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖

酒味濃郁,咸味適中。蜆處理恰當,無沙之外,仲鮮味十足。

🦞龍蝦意粉 Lobster Linguine 198
半隻龍蝦稍嫌不足,肉質算彈牙,而意粉相當掛汁。

2021-04-26 145 views
最近都多機會黎將軍澳嘅海傍呢邊,每次路過都見到好多好靚嘅餐廳想試,今次揀左呢間,貪佢嘅裝修好有歐洲嘅感覺。Grilled Baby Back Ribs $228呢個好大份啊!有十幾條骨,ribs煮得好嫩滑,bbq醬汁嘅份量亦都啱啱好,唔會太多。肥瘦適中,充滿肉香。另外仲有好多沙律菜同埋薯條。薯條係比較粗身嘅,份量都好多,食極都食唔曬咁。呢個真係幾值得食。Spaghetti Vongole $148有大約八隻蜆,意粉軟硬適中。應該落左少少白酒炒,食落有淡淡嘅酒香。另外仲落左黑椒炒,所以會有微微嘅辣味,食落開胃。Strawberry Smoothes $60飲落好香士多啤梨味,入口順滑,又唔會太甜。仲有粒士多啤梨食添。上面有啲cream,撈埋之後成杯飲品會再滑啲。同埋個杯真係好高好大杯。Vanilla Milkshake $65呢個係朋友叫嘅,飲落好似雲尼拿雪糕咁,都幾香幾好飲。同樣地,隻杯都係好高好大杯,同埋上面都係有cream嘅。食完大滿足,同埋個氣氛真係好好,環境好靚,我鍾意呢到!

Grilled Baby Back Ribs $228

Spaghetti Vongole $148

Strawberry Smoothes $60

Vanilla Milkshake $65

食完大滿足,同埋個氣氛真係好好,環境好靚,我鍾意呢到!

2021-04-25
Type of Meal
Dinner
  • Grilled  Baby  Back  Ribs
1K
2021-04-25 111 views
今日到了這間西餐廳,使我難忘至極了,又以為自己去了外地- 這間餐廳叫 La Rosebelle Bar and Grill,全裝潢以古典歐洲風Vintage為主題的,室內每個角落都這樣充滿浪漫情懷呢!我們點了一些簡單異國美食的漢堡系列和西班牙飯但一樣水準很好!配上特飲輕鬆寫意一下,再為明天工作努力下去啊!La Rosabelle Bar & Grill - TKO地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖

配上特飲輕鬆寫意一下,再為明天工作努力下去啊!

2021-04-24 91 views
又黎拍拖去將軍澳海旁食飯😊今次無帶狗狗,可以坐indoor 😊黎左La Rosebelle ♥️痴線架個場裝修靚到我以為自己去左歐洲畫廊美術館😍超復古風♥️簡直覺得自己做左公主咁♥️大量掛畫,火爐,好歐洲feel。 食物方面叫左個法式白酒煮青口😍同埋蘑菇意大利飯♥️盤青口超大盤,酒香味濃,超正😍如果加麵包點埋啲汁仲正😍蘑菇意大利飯菇味超濃♥️完全係我的菜♥️拍拖二人世界,配埋呢個環境,我覺得100分😍
依間位於將軍澳海旁既法國餐廳裝修帶古典復古風,無論係坐室內定室外環境都好舒服,而且好有情調,仲係寵物友善餐廳,之前已經食過依間既lunch,今次去再去試埋佢既dinner❤️卡邦尼意粉($135)雖然佢既質感吾係好creamy,但食落去蛋黃味香濃,本身芝士味已經好濃郁,意粉面仲鋪上芝士碎,再加埋煙肉既咸香,口感更加豐富,而且意粉煮得岩岩好,咬落去好有咬口有嚼勁☺️法式燉羊膝配薯蓉($238)羊膝入口軟淋吾會好韌,肉味濃郁吾會有羶味,醬汁煮得好濃稠入味,而且薯蓉吸收哂醬汁既精華,口感好creamy🥰

卡邦尼意粉($135)

法式燉羊膝配薯蓉($238)
2021-04-22
$200 (Dinner)
ʕ。◉ᴥ◉。ʔ~🎶✨゚考完車車筆試去左食野1130 去到好似要開1200等左陣先可以叫野食-叫左個青口Pot勁好味d 我諗佢個青口有成兩打食極都仲有好正 份量極大個d 白汁有用白酒阿 蕃茄阿 同埋洋蔥煮真系超好食阿 大家來到都要叫呢個阿❤️十分推薦阿!-仲叫左個Pizza 食。都唔錯wor, d 芝士都好拉絲。熱辣辣上碟好正。-佢配左個沙律同埋湯沙律都好fresh但系湯來講 佢好似唔記得左落鹽就比左我地個磨菇湯係淡而無味但都食到系有磨菇碎既然後叫左Waitor 比d Salt & Pepper落完即刻好味番 ( ◌•ω•◌ )♩.◦hahaOverall 都幾正幾好味,D Waitor 都好nice 收碟好快手同埋好Nice 幫我地換碟!
ʕ。◉ᴥ◉。ʔ~🎶✨゚

考完車車筆試去左食野

食極都仲有好正 份量極大
個d 白汁有用白酒阿 蕃茄阿 同埋洋蔥煮
真系超好食阿 大家來到都要叫呢個阿❤️
十分推薦阿!

仲叫左個Pizza 食。
都唔錯wor, d 芝士都好拉絲。
熱辣辣上碟好正。

佢配左個沙律同埋湯
但都食到系有磨菇碎既
然後叫左Waitor 比d Salt & Pepper
落完即刻好味番 ( ◌•ω•◌ )♩.◦
haha
Overall 都幾正幾好味,
D Waitor 都好nice
收碟好快手同埋好Nice 幫我地換碟!

2021-04-21 99 views
將軍澳海傍開咗好多餐廳 每間都好多人排隊😳 前排去咗The Pizza Pig之後 今次就黎試呢間西餐廳餐廳用餐位置分為室內同室外 坐室外可以邊食邊望住海濱長廊吹海風🍃 而室內裝潢剛採用歐式古典風格 牆上掛有壁畫 側邊仲有一條木樓梯 予人一種復古格調 lunch set價錢都幾抵食 分咗$108/ $128/ $168 同$228 呢四個價錢 每個set包咗餐湯/沙律 以及咖啡/茶一杯☕白 汁 蘑 菇 意 大 利 飯 $108 —飯粒飽滿 口感煙韌有咬口 可以吸到香濃亦夠creamy嘅白汁 食完會有少少漏🤰🏻烤 法 國 春 雞 配 炸 薯 條 $168 —份量一樣好豐盛 有新鮮炸起嘅香脆薯條同沙律作伴菜 一個人食一個set真係未必會食得曬🤣 烤雞嘅肉質如果滑嫩啲會更好🤏🏻 Strawberry Smoothie $60/ Lime Sode $40

白 汁 蘑 菇 意 大 利 飯 $108 —

白汁蘑菇意大利飯

烤 法 國 春 雞 配 炸 薯 條 $168 —
白汁蘑菇意大利飯

烤法國春雞配炸薯條
  • 烤法國春雞配炸薯條
2021-04-21 100 views
將軍澳海濱南岸 近來開左好多好靚嘅餐廳,呢間有歐洲古堡feel,上次情人節,冇晚市時已經試過外賣,味道都唔錯,所以今次encore 返來堂食。我哋兩個主菜order 左 mussels 同 fish n chips 法式青口鍋 blue mussels 係同上次一樣隻隻都好肥美,係偏咸左少少,不過配呢種粗身薯條食就啱啱好炸魚薯條 fish n chips 比預期中大份,仲要有兩大塊,炸得啱啱好一d都唔老,平時香港大部分餐廳好多時一係粉厚、一係舊魚太薄乾晒,呢碟魚嘅嫩度啱啱好,係我略嫌粉厚左少少,不過男友就喜歡呢個質感服務侍應都好nice,會過嚟添下水,問下你d野啱唔啱食,整體來講以呢個價位算係中上程度,下次有機會過嚟happy hour 坐出面可能會chill d

$300 (Dinner)
  • 法式青口鍋
2021-04-19 1904 views
將軍澳海濱開左超多新餐廳,更有部份餐廳可以坐outdoor欣賞美景,感覺仿似去了旅行一樣🥺,呢間餐廳lunch set由$108 - $228不等,款式都比較大眾化,包括了餐湯+主食+飲品,內部環境裝修採用了歐式古典設計,打卡位置甚多,可以便宜地吃一餐又可以chill一個下午🙂。.🍲南瓜忌廉湯質感超順滑,口感好豐盛,南瓜煲到完全溶化,再加上香滑忌廉,真係超好飲又好有驚喜😋。.🍝卡邦尼意大利粉採用了天使麵,麵身比較幼,有別於一般粗意大利粉,所以口感較軟和林,雖然唔係我喜歡嘅口感😅,但卡邦尼醬汁味道濃郁,蛋黃味好出眾,天使麵掛汁力高。.🍔美式芝士牛肉漢堡包牛肉漢堡好大塊和厚肉,但調味好像下了太多鹽,入囗超咸,咸到要灌水🤪,最後要用水洗走表面嘅鹽和沖淡一下 ,才能勉強下口😐。薯條唔夠新鮮,無左脆卜卜嘅口感😅。.☕+💲20手調咖啡要了手調黑咖啡,用嘅咖啡豆都好有質素,味道苦得來又無酸味,咖啡豆烘焙味又超香濃!完全係我鍾意嘅口味😍👍🏼

🍲南瓜忌廉湯

🍝卡邦尼意大利粉

🍔美式芝士牛肉漢堡包
薯條唔夠新鮮,無左脆卜卜嘅口感😅。

☕+💲20手調咖啡
2021-04-18
$150 (Lunch)