2015-05-14 523 views
聞名已久既份子雪糕…今日終於夾啱時間食…原則上要黎買一杯雪糕唔難…難在次次同朋友食飯都要捧住個肚先可落樓…係我個肚唔爭氣lor...>p<...呢間雪糕店位於大街大巷…一d都唔難搵…只供外帶…款式大概兩星期轉一次…每次只得4款選擇…要試哂咁多款味道既話…真係要密密食至得…>o<…選定目標…職員開始動工………雪糕有4種口味…就有4部雪糕機…味道分得好清楚…職員每次製作雪糕時…都會煙霧彌漫…應該係化學反應黎…好似好好玩咁…唔駛幾分鐘…就成功出爐…流沙奶皇包+蜂蜜杏仁乳酪每杯雪糕有兩球…奶皇包同真既奶皇包味道好相似…奶味十足…而蜂蜜杏仁呢…有粒粒杏仁碎…蜂蜜只係淋上面層而已…甜甜地又好咬口又係另一種風味…不過要注意既係…佢地標榜天然…並無添加人工穩定劑…所以乳酪會好快溶…影相真係要快手…不過溶左又似淡奶奶昔…好有豐富既口感…^o^…
選定目標…職員開始動工………
唔駛幾分鐘…就成功出爐…
流沙奶皇包+蜂蜜杏仁乳酪
TakeAway
$45 (Tea)
2015-05-11 385 views
今日以外收獲,之前lur地左多次,友人都唔帶我去食 ,今日活動完,巧合遇上 ,一於c lur都要食一次分子雪糕,今其4款味中,選了兩款,奶黃包味同蜂蜜杏仁乳酪味,奶黃包味好真,好似食緊奶黃包,甜甜地,連口感都似似地,蜂蜜杏仁乳酪就有蜂蜜味但杏仁味唔突出,總結味道同口感都唔錯,聽聞每月都會轉款,所以試多幾次都ok
今日以外收獲,之前lur地左多次,友人都唔帶我去食
,今日活動完,巧合遇上
蜂蜜杏仁乳酪就有蜂蜜味但杏仁味唔突出
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
2015-04-30 588 views
This is my first time to try this ice cream placeI have to say it is quite interesting as you get to see how they make itactually I prefer the atmosphere than the ice cream itself!!!I'm sorry to say I prefer the traditional kind of ice cream because the traditional kind is smootherthis kind is harder and colder, I know you get alot of strange or special kinds of flavours but that is not why I like ice creamBut I have to give them extra credit for having the crispy bits and keeping them them cris

But I have to give them extra credit for having the crispy bits and keeping them them crispy in my ice cream, it does give you an interesting experience
Fabulous Kira很喜歡吃雪糕,當然不能錯過大受好評的Lab Made分子雪糕。Lab Made每周都會推出不同的口味,每星期我也會到它們的Facebook專頁看看推介的不同口味。今晚與友人在尖沙咀吃完晚餐,不約而同也希望試試在美麗華的Lab Made分子雪糕。這周有雷沙湯圓、薄荷朱古力脆脆、紅桑子牛油酥餅和香桃乳酪四種口味,Fabulous Kira選了外面較難吃到的紅桑子牛油酥餅。Lab Made的紅桑子牛油酥餅分子雪糕有牛油酥餅餅碎融入雪糕入面,上面加上紅桑子汁,濃郁又帶點清新,口感豐富,味道適中。每口都像在吃牛油酥餅,然而加入了雪糕,又沒有太乾的感覺。

紅桑子牛油酥餅分子雪糕
2015-04-19
紅桑子牛油酥餅分子雪糕
2015-04-06 751 views
某日晚上,吃完熱辣辣的拉面,突然很想吃冷冰冰的雪糕,剛巧走過lab made份子雪糕,二話不說人便去排隊。其實三年前剛開店時,已經率先試吃了,但當時只覺得一般,想不到今時今日已經大有進步士多啤梨益力多是今期的新味,士多啤梨味道香濃,配上調製過的益力多汁,是完美的配搭。lab made對份子雪糕的調製已達登峰皆造極,從前雪糕口感略嫌太軟身,今天已進步為極佳!期待下次的新口味

期待下次的新口味
2015-04-05 594 views
過年期間行過,見有意頭好的雪糕又試吓,叫做大吉大利,嗰樣又真係幾似,頂頭有塊葉,仿真度高,有葉紋,仲有個掟,係百力滋做,兩球淺黃色份子雪糕,味道酸甜,柑桔味好重,𥚃面有粒粒果肉,真係柑桔做,好吃但唔平!
  • 大吉大利
2015-03-24 737 views
首先店舖外樓梯位那邊有一陣勁烈奶粉嘔奶味,又有一大堆奶水係地下,有點dirty。至於雪糕,真心覺得那個質感唔好味,無牛奶香味只有濃烈的奶粉味,無入口滑滑的口味而食到有渣既感覺。同行幾個朋友都覺得唔好食,唔會再幫襯。
2015-03-23 479 views
終於喺上一期既最後一日去食埋我想食既最後一隻味奶醬脆多啦個樣就冇乜特別裝飾啦冇乜野講(laughcry)我唔知佢個表面係溶左定點 總之佢就好似有層醬喺面咁(laughcry) 佢出面嗰層"醬"有好重花生味 我就叫佢花生醬 而啲雪糕呢就係甜甜既煉奶味 兩樣夾埋就好似食返童年既味道咁好辛福啲雪糕撈埋啲脆脆 有啲野咬咬下幾好 同時都幾配合佢個名啦整體尼講都幾好 我甚至會比佢高分過紫米露嗰個添
終於喺上一期既最後一日去食埋我想食既最後一隻味奶醬脆多啦
個樣就冇乜特別裝飾啦冇乜野講(laughcry)
佢出面嗰層"醬"有好重花生味 我就叫佢花生醬
啲雪糕撈埋啲脆脆 有啲野咬咬下幾好 同時都幾配合佢個名啦
整體尼講都幾好 我甚至會比佢高分過紫米露嗰個添
2015-03-11
2015-03-17 642 views
琴晚去左尖沙嘴,食完飯之後周圍行下,見到Lab made, 心思思想食,最後食左杯份子雪糕喔!Lab Made出左杯「看不見的味道」,一球$30,相較於平時係貴少少,但感覺又幾得意。話明看不見,咁要食落去先知係咩味喔,一共會有四隻味道randomly咁出現。我呢杯睇落係淺灰色,但食落味道有少少似好立克糖,又有d似豆腐芝麻雪糕,所以turn out 我係估唔到咩味lol
看不見的味道
2015-03-14
看不見的味道
2015-03-15 599 views
今期四款口味:1) 奶醬脆多2) 海鹽焦糖3) 紫米露4) 芒果菠蘿乳酪No.2及No.4似乎普通了些,而No.1又太過口味創新,還是No.3較為穩陣,所以我就選擇了。果然沒令我失望!跟我們平時所吃的紫米露糖水有95%相似。同樣有吃得到的粒粒紫糯米、有淡淡的奶味,不太甜又夠凍!雖是雪糕的質感卻又不太完全有雪糕的口感。味道稱不上獨特,又沒令人驚喜,卻勝在很紫米露,有其令人擋不住的吸引力!
今期四款口味:
1) 奶醬脆多
2) 海鹽焦糖
3) 紫米露
4) 芒果菠蘿乳酪

2015-03-10 715 views
我們一行五人同分享兩杯分子雪糕,一點兒也不過份,他說要奶醬脆多,她也說要紫米露,兩杯都買大家不用爭。今期四款味道只是賣到3月11日(只剩下2天),據悉紫米露是上年熱賣,今年再度歸來。 購買當刻,舉頭望見打出的號碼,原來最多人購買的是 B 海鹽焦糖雪糕。仙境再現……奶醬脆多$44味道真實,偏重花生醬,雪糕內的脆多大大塊,質地似硬多過脆,吃雪糕吃著又凍又硬的口感,真趣怪!紫米露 $39,立刻吃時因為紫米還在硬的狀態,吃著米粒碎碎,口感不佳。不過當等待溫度稍降過後,紫米回復軟糯帶韌性口感,直情好嚼多了,紫米露的甜度卻不會太甜,紫米的量有很多很多,我估胃口細的女生吃一杯已可當作一餐飯了。
仙境再現……
奶醬脆多$44
2015-03-09
TakeAway
$83 (Other)
  • 分子雪糕
2015-03-09 465 views
·French Time🇫🇷délicieux 👉 delicious·HK CRISPY TOAST FLAVOR奶醬脆多口味HK$44·這絕對是其中一款至愛口味😍多士粒真的很香脆,很重花生醬味,而煉奶味只是淡淡的,不會過甜過膩👍HK style toast flavor is one of my fav flavors in Lab Made! The mini toasts are very crispy. The light flavor of condensed milk goes well with strong peanut butter taste.

French Time🇫🇷
délicieux 👉 delicious
HK CRISPY TOAST FLAVOR
奶醬脆多口味
HK$44
這絕對是其中一款至愛口味😍
2015-02-26 759 views
這個晚上,在附近吃過晚飯,意猶未盡,正好來這間自己十分喜歡的分子料理雪糕店吃杯雪糕。這段時間(5/2-25/2)店中供應的雪糕跟以往一樣都是四款口味,當中自己最有興趣的一款春節版特別口味「大桔大利」(柑桔柚子乳酪)已經售罄,另外兩款口味(脆皮樂家杏仁糖)和(流沙奶黃包)又不是自己喜愛的味道,剩低最後的選擇便只得情人節特別版的「玫瑰園」(士多啤梨配熱情果醬)($44)了。一場來到,當然不會空手而回,雖然西方情人節早已過了,但中國情人節 ----元宵還未過去,吃這杯情人節特別版分子料理雪糕可還是合時的。這杯賣相漂亮的雪糕,底層當然是士多啤梨雪糕,裡面還夾雜著一些細碎的士多啤梨果肉。而在士多啤梨雪糕上面呢,則是綠綠的熱情果醬與熱情果粒,中間還黑綴著兩朵一大一小的糖霜玫瑰花和七、八顆豔紅色的心形士多啤梨味脆片,那賣相可真是頗為吸引的,也絕對配得上玫瑰園的名字。土多啤梨雪糕與熱情果醬的配搭,不用說也知道是酸味重,甜味輕的啦!無疑,這雪糕是十分醒胃的,但我就稍嫌它層次感不夠豐富,主要只得酸味,而缺乏了那種能令舌頭百感交雜,互相衝擊的難以言喻的感覺。更何況,假如玫瑰園是象徵愛情的美麗的話,那為甚麼雪

更何況,假如玫瑰園是象徵愛情的美麗的話,那為甚麼雪糕中酸味那麼重,甜味那麼輕?莫非,愛情真的是酸溜溜的時候多,甜絲絲的時候少的嗎?
Other Info. : 原來這天已是25/2,是上述四款口味雪糕最後供應的一天,明天開始,便會有四款新口味的雪糕登場。不過只要是受歡迎的口味,相信 Lab Made過一段時間之後必會再次推出的。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$22 (Other)
2015-02-15 516 views
上次食完唔好食嘅脆皮樂家杏仁糖之後,有小小怕左又想試下其他味,就比多次機會lab made啦玫瑰園 (士多啤梨配熱情果醬)呢個好好食~士多啤梨果肉,配上中間嗰層熱情果醬真係好夾,酸酸地幾好味蛋白玫瑰花好得意,一入口即溶大吉大利個樣已經夠過癮,味道都唔差,好似食緊甘桔檸檬咁,有生果粒幾有咬口下次有新口味會再試
上次食完唔好食嘅脆皮樂家杏仁糖之後,有小小怕左

又想試下其他味,就比多次機會lab made啦
玫瑰園 (士多啤梨配熱情果醬)

蛋白玫瑰花好得意,一入口即溶

下次有新口味會再試
2015-02-14
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$44 (Tea)
2015-02-04 643 views
一向都好鍾意食Lab Made,因為分子雪糕真係好得意,明明食緊雪糕,但個味又唔係雪糕個味喎,真係好過癮,越係精神錯亂越覺得好食~我第一次食既係黑白豆腐花味,好過癮,明明係豆腐花味,但係口感係雪糕,真係好得意~一出左腐竹糖水味我就已經好想食,因為好想知固態既糖水係咩感覺~前日我去開尖沙咀,對腳就會自動波行過去美麗華個邊搵Lab Made,睇下有咩味~咁啱見到無人喎,就梗係即刻落單買啦!$44真係有啲貴,但真係好得意,比銅鑼灣另一間分子雪糕有創意得多,所以都值既~因為無人排隊,所以around 2分鐘就有得食啦~一杯有1.5球,面頭有粒薏米,雪糕就係好似固體版既腐竹糖水囉~薏米味較重,雞蛋味幾乎無,雪糕入面啖啖腐竹碎,好得意。 味道好清,唔算甜(雖然我都覺得甜左啲),食完成杯都無唔舒服,味道好soft,鍾意重口味既朋友可能覺得無味啦~~比起上次食左既斑蘭蛋糕,我覺得呢個好食好多~下次如果出返黑白豆腐花,我一定會買!!唔知會唔會出菠蘿包味呢??

因為無人排隊,所以around 2分鐘就有得食啦~

薏米腐竹雞蛋糖水

2015-02-02
5 Minutes (TakeAway)
$44 (Tea)
薏米腐竹雞蛋糖水
  • 腐竹雞蛋糖水