誤打誤撞發現了一間好vintage既美式café✨係我非常喜歡的style 仲有好多貓貓既元素💕帶上CCD相機亂拍都好有feel📷因為食飽先見到 就簡單咁嗌左兩杯野飲🥤下次有機會試下佢地招牌邋遢漢堡🍔!📍菠蘿椰子奶昔🥤 HKD50放左七彩星星糖💫同菠蘿仔🍍做裝飾仲配埋粉紅色飲管 成件事好少女👧🏻美式奶昔感覺就係超甜 真係好甜🤣不過都幾好飲👌🏻📍咖啡天堂🫘 HKD50係咖啡沙冰 咖啡味好濃偏苦~不過男友飲開咖啡就話都OK我平時飲開latte就覺得太苦了
誤打誤撞發現了一間好vintage既美式café✨
係我非常喜歡的style 仲有好多貓貓既元素💕
帶上CCD相機亂拍都好有feel📷
因為食飽先見到 就簡單咁嗌左兩杯野飲🥤
下次有機會試下佢地招牌邋遢漢堡🍔!

📍菠蘿椰子奶昔🥤 HKD50
放左七彩星星糖💫同菠蘿仔🍍做裝飾
仲配埋粉紅色飲管 成件事好少女👧🏻
美式奶昔感覺就係超甜 真係好甜🤣
不過都幾好飲👌🏻

📍咖啡天堂🫘 HKD50
係咖啡沙冰 咖啡味好濃偏苦~
不過男友飲開咖啡就話都OK
我平時飲開latte就覺得太苦了
2023-05-27
被服務員針對,等咗一個鐘十五分鐘,佢咩都未做,連最簡單嘢飲,都未上??入到去我哋正常落單,由於得佢一個人,可能做得慢啲,所以我哋等咗45min ,仲諗住等多一陣,到咗一個鐘多嗰陣,仲要唔係繁忙時間,结果佢咩都未做,本來我哋第一台入去,比我遲入啲人都攞曬嘢食準備走,甚至有人已經食完第一次,叫埋第二次餐都上咗,完全唔知點解佢唔做我哋呢台?搵佢理論,直接唔理我哋,仲要問我哋係叫咗咩? ?即係佢冇單係廚房?定係故意唔做我哋台?問佢,仲要態度好差,理直氣壯講佢間店就係咁?即係點?揀客做單?錯咗仲要唔認?發脾氣嘅一間垃圾店?如果你係都要去呢間店,我唔知到你會俾服務員點對待啦,如果你好彩,可能佢會俾嘢食你食哩🫰滿心期待咁樣去呢間店,結果好失望,俾佢更好嘅店大把🫰我唔係話要一個好好嘅服務,但係連食物都冇俾我哋,係咪有啲過份?

滿心期待咁樣去呢間店,結果好失望,俾佢更好嘅店大把🫰

2023-06-28
Waiting Time
75 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • 服務員嘅脾氣
  • 西北風
2023-06-14 285 views
行深水埗 首先比個電視魚缸吸引 裝修係幾復古有特色 座位都算 OK 舒服叫左burger B 同 煙肉burger。加30蚊可以有個套餐 套餐包野飲一杯 同薯條🍟薯條真係幾好食 可能因為加左特色既調味粉個漢堡包算好食幾~牛肉少少難咬斷姐整體都好食 價錢適中

薯條真係幾好食 可能因為加左特色既調味粉
個漢堡包算好食幾~牛肉少少難咬斷姐

整體都好食 價錢適中
2023-04-29 482 views
收工最後一個走,要鎖門,悶悶地,想去土瓜灣,但看錶目標店還有半小時就收🥺,突然想食漢堡包,就即轉方向去深水埗呢間一直想試嘅店。常常想試不同小店的漢堡,今次就試下。機車停門口,又係還有半小時收,好彩還沒截單。又係點了基本的煙肉芝士漢堡,另加汽水薯條。約十分鐘就做好,漢堡唔算好大個,但對我來說已經夠,煙肉是脆炸的做法,係真脆🥳,美式做法,我喜歡。醬汁有點點辣,我無問題㗎。肉味呢。。。嘻嘻因為好趕,唔想阻人收舖,未試真🫣,目測還有很多其他食物,我會再來再試。看鄰桌檸檬水幾好樣,下次再試。總之印象很好,味道不錯,下次試真啲,試多啲。🤭
美式復古快餐店,仲要係貓主題!第一次去冇開,再去第二次,去到又冇開以為執咗,正盤算去邊間食好。突然之間店舖開門話每日唔定時開門😅 建議想去食嘅唔好太早去,我當日大概下午3點幾先開門,又或者可以諗定back up plan🙈我叫左「burger of the day! 」係最抵食嘅!加左細份薯條🍟偏硬脆,有啲似卡樂B再落勁多孜然粉咁,個餐湯幾有驚喜!好似飲緊肉醬湯😂好多料但又唔算稠但就唔係剩湯水果種,所以個人覺得都飽肚嘅😂仲有叫左辣肉醬芝士三文治🥪都幾大份下,因為肉醬滿瀉,芝士又爆哂邊咁🤣另外見好多特別野飲,我叫左杯最穩陣嘅滿爪泥巴,係朱古力oreo奶咁,不過冰都幾多,呢個價錢就唔係咁值得叫,餐飲加錢叫果杯芒果梳打就麻麻地,總括成個餐份量都幾多! total $171環境幾正嘅,食嘢都可以慢慢食。室外位置好岩打卡!
美式復古快餐店,仲要係貓主題!

環境幾正嘅,食嘢都可以慢慢食。室外位置好岩打卡!
店外店內環境至食物都好有復古歐美風,好多vintage pattern 同埋擺設,而且就連食物餐紙都已顏色黑白紅為主,更有復古味道。🎲菠蘿椰子奶昔🍍美味指數:👅👅👅👅 (4/5)菠蘿椰子配雲呢拿雪糕呢兩個味道配搭整做奶昔好fresh,而且大大杯,同朋友share岩曬大隻仔💪🏻(漢堡)美味指數:👅👅👅👅 (4/5)雙層漢堡牛肉、雙倍車打芝士、脆炸煙肉片、酸瓜、蕃茄,蜜糖芥末菜絲沙律份量十足,而且好足料,多汁到爆出泥🤣 係好典型嘅美式漢堡,所以會偏濕,我個人就幾中意😽。

菠蘿椰子奶昔🍍
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
菠蘿椰子配雲呢拿雪糕

大隻仔💪🏻(漢堡)
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

被譽為The New Brooklyn的深水埗,懷舊的街區小巷,同時新店鋪融入了年輕的活力和思想,是香港的新晉文藝小區。今日到此一遊去深水埗南昌街86號舖的Lady Gourmand(深水埗站 A2 出口, 步行約4分鐘)餐廳以1950年代美式風格為主題設計,從店門口到餐廳內彷彿走進了美劇場景一樣,店外七彩繽紛的佈置和招牌燈光, 洋溢著歡樂的氣氛,店内的復古小物件亦充滿特色和格調。播放著50至70年代的英文搖滾老歌,店内氛圍輕鬆悠閒, 很多貓貓的裝飾和掛畫!可惜座位空間比較窄,而二樓的位置不開放,中英餐牌都有提供,設計和食物名都很吸引!招牌的「messy burger」不只大份量也超澎湃!快餐店模式, 冇任何服務費 (超抵),先到付款區下單,侍電子鈴聲響起便可以到前台取食物! 餐具、醬料和水也可自助取的。今次點了一份Burger of the day($48)和 Sandwich of the day($48), 加配了一份+12薯條和+10可樂,兩款每日精選都非常有誠意Burger足料120g 牛肉漢堡夾上車打芝士、蕃茄和BBQ醬汁,薯條亦新鮮香脆,真係停唔到口Sandwich用3款

Sandwich用3款芝士烘製(車打芝士、馬蘇里拉芝士、 忌廉芝士), 邪惡芝士份量驚人,可以拉絲到一尺長😋仲隨餐附送蕃茄湯

這間充滿特式,食物高質而又平民的價位, 回頭率絕對高!種類選擇都不少: 不同款式的漢堡包、吐司、小食、All day breakfast、Fish and chips、 意粉、海鮮等套餐,亦有小食分享拼盤供應。飲品有多款咖啡、餐湯、milkshake、Smoothies、朱古力、冰茶等選擇
2023-01-06 509 views
💎總評分:7/10——呢間cafe由老闆一腳踢,一個員工都冇,所有食物叫完即整,所以繁忙時間要預多啲時間等⏱——cafe走復古歐美風,入邊有好多貓貓嘅擺設🐱好適合打卡——🏅辣肉醬烤芝士治 $48 (8/10)大份夾抵食!冇諗過咁嘅價錢有2個芝士治(姐係total 4塊)啲餡超足料,肉醬唔太辣,同芝士好夾,可以拉絲,食完一個芝士治已經好飽,建議2個人share——🏅笑臉芒果 $48 (6.5/10)好大杯smootie,多到無從入手😂上面啲粒粒係凍乾芒果同草莓甜中帶啲酸不過芒果味應該係溝出黎,所以我覺得有少少怪🤏🏻——食完真係要去做運動減減肥🤰🏻
💎總評分:7/10
——
cafe走復古歐美風,入邊有好多貓貓嘅擺設🐱好適合打卡
——
🏅辣肉醬烤芝士治 $48 (8/10)
大份夾抵食!
冇諗過咁嘅價錢有2個芝士治(姐係total 4塊)
——
🏅笑臉芒果 $48 (6.5/10)
好大杯smootie,多到無從入手😂
上面啲粒粒係凍乾芒果同草莓
甜中帶啲酸
不過芒果味應該係溝出黎,所以我覺得有少少怪🤏🏻
食完真係要去做運動減減肥🤰🏻
2022-12-14 378 views
貓全部都係貓成間餐廳主題除咗復古之外仲有周圍都係貓嘅畫😳好得意外面都有張木枱for4人 同有張搖櫈都好多人打卡廚房入面有句 “Who cares about messy when it is yummy”真係好貼題😂因爲佢啲食物同飲品都係好messy~食物篇~叫咗2個burger,一個芝士治,一個炸物拼盤-🍔Burger黎講,其實佢味道正正常常,唔會好差嘅。然而佢太多汁漏出黎,搞到個包太濕,完全水浸包底🫠可以再好啲~(不過香港人對依點冇乜所謂,5guys都係濕到爆但好多人鍾意,所以都睇自己口味~🪖)🍔大隻仔 $108 (雙層漢堡牛肉、雙倍車打芝士、脆炸煙肉片、酸瓜、蕃茄、蜜糖芥末菜絲沙律)🍔脆煙肉芝士堡$78(漢堡牛肉、車打芝士、脆炸煙肉片、酸瓜、蕃茄、蜜糖芥茉菜絲沙律、*配估吓咩醬* )同大隻仔影唔同嘅位係佢多咗個「估下咩醬」😂喺呢度就唔劇透-🍟深海奇緣$98 呢個脆炸海鮮拼盤幾啱同朋友share有炸蝦、炸蠔、炸仿帶子、炸魚柳同埋炸蝦餅加薯條-🥪純牛肉烤芝士治$60超邪惡爆多芝士🤪有車打芝士、馬蘇里拉芝士、忌廉芝士 佢會配翻個紅醬等食落冇咁膩(不過都好膩hahaha 因為好多芝士嘛)

貓全部都係貓

同大隻仔影唔同嘅位係佢多咗個「估下咩醬」😂喺呢度就唔劇透
大隻仔

🍟深海奇緣$98
呢個脆炸海鮮拼盤幾啱同朋友share
有炸蝦、炸蠔、炸仿帶子、炸魚柳同埋炸蝦餅加薯條

🥪純牛肉烤芝士治$60
超邪惡爆多芝士🤪有車打芝士、馬蘇里拉芝士、忌廉芝士
唔會難食得去邊嘅combination 😗

飲品篇

1️⃣滿爪泥巴 $32/36
Description 寫住「一隻愛喝朱古力奶的貓咪偷走公園遊玩後肉球滿是泥巴」
見佢咁得意就試吓,
杯嘢入面真係有個用棉花糖整嘅貓掌,然後上面佈滿朱古力碎碎
好有創意🥰
不過飲落少少偏甜
滿爪泥巴

2️⃣merry berry $50
藍莓同草莓沙冰
merry berry

3️⃣weird zombie $48
抹茶沙冰配火龍果醬,加冰乾火龍果
weird zombie

總結:
正常味道嘅快餐店
同朋友聚下吹水/打下卡都ok
不過冷氣有啲大(我廢🥶),平時好怕凍嘅可以帶件薄褸
merry berry
weird zombie
話說喺Openrice上其他食客對呢間餐廳嘅評語係「串」「唔準時開門」,為咗試一試我選擇食Tea 3、4點時間去食,時間剛剛好。環境☑️☑️☑️☑️多次經過Lady Gourmand 門口,都已經覺得好特別,好似美國鄉郊食店咁,門外嘅坐位可以坐,冬天坐外面打卡一流。室內嘅環境就有D似美國嘅鄉村酒吧,放咗部打碟機喺近門口位置。同時,店主應該係貓奴,所以好多擺設、掛畫都同貓有關。味道☑️☑️☑️☑️☑️食物就叫咗個邋遢漢堡配咖啡天堂、深海奇緣配菠蘿椰子奶昔。前者邋遢漢堡肉汁多、好夠辣,其實好好味!而後面嘅咖啡天堂係一杯沙冰,咖啡味極濃,好似成兜咖啡炒啪入口咁濃,但都係好好味。至於深海奇緣即係Fish & Chips嘅進化版,多咗炸蠔、炸蝦、芝士條等,都香口好味,炸魚都有魚味(嗱!講真唔係個個Fish & Chips都有魚味架!)所以食品都幾高分。性價比☑️☑️☑️☑️兩個Dish兩杯飲品,盛惠$313,除開每人$156左右,食Burger嚟講唔算平,差唔多質素嘅平少少、$120-130都有。不過加埋環境擺設,同埋貓奴加分位,都值得大家去食,記得大家唔好咁早去就得!

環境☑️☑️☑️☑️

味道☑️☑️☑️☑️☑️

性價比☑️☑️☑️☑️
邋遢漢堡
咖啡天堂
菠蘿椰子奶昔
2022-10-23
$156.5 (Tea)
邋遢漢堡
咖啡天堂
2022-11-19 232 views
Very nice and relaxing place. American styles decoration. Perfect for cat lovers. You can see cat decor everywhere. 80s n 90s Music. Food tastes great and wonderful plating. You felt like travelling in America when you were here. Spend a half day here with my bf and will definitely come again
2022-10-14 447 views
見有介紹過這店的漢堡包好有特色,今天專登從粉嶺去試,不夠12:00到了,開了1/5閘,我們就在附近逛逛。到12:00,閘還只是開了1/5,心想,可能是開12:30吧,於是又在附近繼續逛。12:30,見到開了半閘,剛巧見到有位老年男子拖着手拖車鑽了入去,我不怕唐突問了句,開門否?那男子只向我揮了揮手,就沒有理會我了!我們又在附近轉到1:00,發覺店舖竟然關閘了!不是吧!明知有人想來幫襯,你唔開門為何不說聲,整個門口找不到開門及休息時間,這是做生意的待客之道嗎?唔想做就把店關了吧!
2022-08-14 545 views
極失望,連用餐體驗都無巳足兩次星期六早上12點準時到門口,等了半個鐘都冇反應。今日是第二次呢啲店幾好食都假你一係唔好喺openrice 寫呢個時間守時是美德,你連咁基本都做唔到,唔好學人開店。你們再咁落去,真係可長關門,瞓覺吧
極失望,連用餐體驗都無
呢啲店幾好食都假
你一係唔好喺openrice 寫呢個時間
守時是美德,你連咁基本都做唔到,唔好學人開店。
你們再咁落去,真係可長關門,瞓覺吧

2022-08-14
2022-07-17 496 views
無論裝修音樂到野食,都美式得好緊要“大隻仔”burger 夠份量,bacon香脆,塊肉juice,牛味濃!肉醬芝士治,芝士分量好足,肉碎多,另上嘅“礦加西concasse”有爆香過,落落三文治or薯條到,都好香!薯條跟餐加$16,well done fries,更香更脆,薯味更出!叫左個coffee heaven咖啡天堂,多曬heavy!正!!一間經典美式餐廳,野食重味,足料!好有驚喜,好值得一試一定會再食多次
無論裝修音樂到野食,都美式得好緊要

一間經典美式餐廳,野食重味,足料!好有驚喜,好值得一試
一定會再食多次

本身想去附近另一間餐廳但係去到先發現休息,見呢間餐廳好靚所以試下環境係好靚既,音樂都好好聽,成個vibe 好chilled,但我地叫左兩個burger 一份薯條足足等左半個鐘,隔離枱直接轉左外賣😂食物質素唔錯!但因為個價錢都偏貴,所以性價比係ok 但唔係高,整體三星啦🤣

2022-07-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)