人均$200起|中環|fusion 菜|Le Jardin à Soho位於中環半山的Le Jardin à Soho,是我很推薦的一家餐廳,師傅很有心思和創意,融合了香港本地的新鮮食材以及歐州的烹飪方法。價格也不貴,三點到八點還有Happy hour,提供好吃又不貴的料理!Fresh Fruit Peach Tea 🍑他們家的桃茶都是自家製作的喔,不會太甜好讚!The Hidden Coconut🥥這個充滿了夏日氣息的雞尾酒,裡面真的用上了椰子水、柚子、燒酒等等調配,味道不會太濃還帶有一點清香。Yuzu Druken Clams這道蛤蜊每個都沒有沙子,而且加上了八角的中式配料,感覺還蠻新奇的說!Chicken Lollipop🍗用上了南乳調味的雞翼,香脆的口感絕對會把你迷倒喔!Local Turbo Fish, Lemon Butter Capers他們家主打的是採用本地食材!每天早上在街市採購新鮮的農產品這條超巨大的多寶魚,便是香港的本地漁獲了透過西式的料理方式,加上了🍋、炸蒜等香料,風味特別好,店員還會親自為你去骨,魚肉好嫩好好吃的說,真的很推薦呢!Chocolate & Ban

Fresh Fruit Peach Tea 🍑
他們家的桃茶都是自家製作的喔,不會太甜好讚!

The Hidden Coconut🥥

Yuzu Druken Clams

Chicken Lollipop🍗
用上了南乳調味的雞翼,香脆的口感絕對會把你迷倒喔!

他們家主打的是採用本地食材!
每天早上在街市採購新鮮的農產品
這條超巨大的多寶魚,便是香港的本地漁獲了

Chocolate & Banana Pancake
要是你的胃還有位置的話,一定要點上這個香蕉巧克力班戟!
每一口都是幸福的感覺,上面的冰淇淋也是不可或缺的,一定要來嚐嚐喔!

——————為食分界線——————
📍 Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)
中環蘇豪士丹頓街36-36B號地下E號舖

人均消費: $200
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-07-28 660 views
#lejardinsoho 見網上comment 都唔錯,放正決定去試一試這間cafe n bar🍻🍴tiffany blue 既外門已經好吸到、店內兩層都是古典和優雅元素設計,非常舒服😌這裡有happy hour 時段、價錢絕對超值!我除了飲酒、當然都會食埋晚餐⭐️🔹Pardon Pepper ,Parmesan Cheese $108,炭燒西班牙青椒.炸金菇,香氣撲鼻,口感酥脆。外層微焦,內裡卻還保留完整鮮甜,作為前菜再適合不過,開胃開味😊😊🔹Hamcahi, Grapetruit,Pink Peppercorn $168,油甘魚刺身粉紅胡椒柚子、油甘魚刺身:肉質嫩滑,鮮甜爽口,粉紅胡椒為其增添清新酸甜,柚子汁點綴帶出層次豐富的口感😌😌🔹黑安格斯牛肉眼.蘭王蛋煲仔飯配原條牛骨髓 $470,黑安格斯牛肉眼,肉質鮮嫩多汁,入口即化。蘭王蛋煲仔飯,粒粒分明,飯香四溢。配上原條牛骨髓,口感豐富層次分明,肉與飯相得益彰。整體呈現高級食材與精湛烹飪技藝的完美結合😀😀🔹芒果椰香芭菲 $140,芒果果肉細膩爽滑,配以香濃芒果奶冰冰,口感清涼順滑,令人垂涎欲滴。是清涼解暑的絕佳甜品👍🏻👍🏻Le Jar
這裡有happy hour 時段、價錢絕對超值!
我除了飲酒、當然都會食埋晚餐⭐️

Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)
地址:中環蘇豪士丹頓街36-36B號地下E號舖

二訪蘇豪區呢間法國餐館,記得上次嚟氣氛真係幾唔錯,見佢依家轉左新menu就同朋友再嚟😚餐廳有兩層高,下層係酒吧為主,上層有梳化位置,可以舒適地同朋友小酌一番✨🥂餐廳入夜後燈光昏暗,更有情調🩷🌟牛肉他他配手工薯片 $218生牛肉味道好鮮,上面仲有生蛋黃🥰拮穿蛋黃超治癒!😈撈勻之後仲有香濃嘅蛋味🫶🏻欣賞佢嘅手工薯片有厚度得嚟幾香脆,配埋他他食又幾夾😋🌟煎法國鴨胸配烤迷你蘿蔔.車厘子醬 $238鴨胸外皮煎到金黃色,配上車厘子醬味道酸酸甜甜好清新,不過肉質就偏老了一點😳🌟煎原條多寶魚配檸檬牛油汁 $380幾有驚喜嘅一道菜!多寶魚大大條,上枱後店員會親自嚟幫手拆骨,仲會還原返魚嘅原形🤣服務一百分😍💯魚皮煎到香口,魚肉好嫩滑!配上檸檬牛油汁同其他香料食落反而有fusion嘅感覺!🌟開心果醬班戟配雲呢拿雪糕💚 $145開心果迷一定要叫啦🥰班戟勁大份,而且好厚身,並唔係超級空氣感嗰種~不過口感係好鬆軟,而且蛋香味好重!上面有一層好濃嘅開心果醬,配雲呢拿雪糕係冰火交融嘅感覺😚🌟Oolong-Chi $95另外叫咗兩杯cocktail✨呢杯用荔枝烏龍茶vodka做基底,再配上蔓越莓汁,味道重莓味又唔會好藥

🌟牛肉他他配手工薯片 $218

🌟煎法國鴨胸配烤迷你蘿蔔.車厘子醬 $238

🌟煎原條多寶魚配檸檬牛油汁 $380

🌟開心果醬班戟配雲呢拿雪糕💚 $145

🌟Oolong-Chi $95
另外叫咗兩杯cocktail✨呢杯用荔枝烏龍茶vodka做基底,再配上蔓越莓汁,味道重莓味又唔會好藥水🥰幾好飲!

🌟The Hidden Coconut $95
我比較鍾意呢杯💛用燒酒同百利口酒做底,加入柚子同椰子水,飲落清新得嚟仲有淡淡紫蘇葉味🤤
相信大家明白中環區簡直是酒吧與cafe的天堂, cafe而言旺角區的是完全不同級數的 😌 今日我又來了間cafe, 它分別有上下兩層, 下面環境比較幽暗, 上面給人溫和的感覺, 一直播放著比較古舊的外國音樂, 越坐越舒服 😊煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包 $145這次是我人生第二次吃酸種麵包, 第一次在Hue Dining吃, 可算是一次非常惡劣的體驗 😖 今次再試一次, 幸好這次的酸種麵包是完全不同感覺, 麵包旁邊脆中間稍軟, 加了少許牛油, 酸味不算非常突出, 無論口感還是味道都比Hue Dining好吃得多 😅 煙三文魚正常味道, 牛油果生熟剛好, 口感不會太爛也不會太硬 👏🏻 下次看到酸種麵包都不會再懼怕了 ✌🏻意式海鮮蕃茄扁意粉 $176海鮮方面只有一隻蝦和兩隻青口, 不算太多海鮮, 雖然它沒有非常濃稠的醬汁, 不過都有少量蕃茄皮和蕃茄碎粒, 所以都相當水潤 😁 扁意粉較硬滿有口感的!Americano Mocha兩杯熱咖啡, 拉花超靚, 一隻海馬, 一隻飛馬🦄 感受到bar tender用心製造出兩杯如此美的拉花圖案 🥰 單單是這份心思已經加了分!上面已經描述過環境舒適,

煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包 $145

煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包

Americano
Mocha

Americano & Mocha

上面已經描述過環境舒適, 侍應的服務態度都非常好 👍🏻除了很舒適的品嚐茶或咖啡之外, 餐廳還放了些簡單的桌遊供大家娛樂一下, 還真不錯!

2024-06-22
$170 (Tea)
煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包
Americano & Mocha
  • Americano&Mocha
2024-07-03 454 views
放學約埋朋友去「Le Jardin à Soho」Chill下💚.蟹肉櫻花蝦扁意大利麵🍝表面鋪咗唔少櫻花蝦🦐但蟹肉份量較少🥺扁意大利麵味道唔錯😛.風乾巴馬火腿 、配鮮哈蜜瓜🍖巴馬火腿同莎樂美腸鹹香🥓油脂感較重😉配上哈密瓜剛好🍈.蘇格蘭蛋(2隻)🥚炸肉球包住流心蛋🍳🥩肉球由豬肉🐖牛肉🐄洋蔥🧅蒜蓉等製成🧄入口酥脆扎實😗配有沙律🍅🥒🥬.意大利芝士盆栽蛋糕🎂表面有幾朵食用花🌼🌸朱古力曲奇餅碎偽裝成泥土🍪然後一層層滑溜意大利軟芝士🧀以及蘸上咖啡及咖啡酒嘅手指餅☕️🥃入口即化咗,質感濕潤😋.Lavender Haze🥤薰衣草味再加上微甘🪻.Homemade Fresh Fruit Peach Tea🫖有粒粒桃肉🍑茶底清新☺️
Lavender Haze🥤薰衣草味再加上微甘🪻
  • 蘇格蘭蛋
  • Scotch Egg
  • Tiramisu
  • 意大利芝士盆栽蛋糕
点了四个菜,其实属于太多了,本身人均200的餐厅,两个人吃到了六百多加上服务费,重点是四个菜没有一个菜能拿得出手,那个一分上来应该不到2分钟就全部粘在了一起特别腻,非常难下口,然后那个burger 也很难吃,虽然分量大,总之就是绝对不会再去了一家餐厅,而且一定要做扶手电梯上去,不然楼梯会把你爬死的,避雷避雷避雷!
2024-06-25
$300 (Lunch)
2024-06-24 412 views
留港消費嘅我 keep住繼續發掘唔同美食✨Soho鬧市中有個隱世西餐廳💁🏻‍♀️初頭望望以為得幾個位👀估唔到仲有兩層咁大店員帶左我地到樓上坐 會比起下層闊落多啲向來食Brunch第一時間都只會諗到all day😂但其實可以食得好豐富 鍾意飲酒同朋友邊食邊chill仲可以加配埋佢地個2 hrs free flow drink🍻❣️澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條 $248叫左medium rare廚師控制得好好🥩唔會overcook🥰食落都好冧身而煎蛋唔係真係淨係得煎蛋揀 可以轉其他款嘅蛋🥚不得不提佢地嘅薯條🍟整薯條唔難煮 但要做到好食就好難得堅係做到外脆卜卜效果🤩內帶少軟完全搞到我地食完一條再keep住食❣️ 意式海鮮蕃茄扁意粉 $176意粉都有驚喜🍝好有咬口唔會太軟身 又唔會太硬身仲俾左好多海鮮配料 青口同蝦都好新鮮🦐如果醬汁再重多少少味會更開心🤏🍵 Matcha Latte🍺 Yau Craft Pale Ale HK
留港消費嘅我 keep住繼續發掘唔同美食✨

Matcha Latte

🍺 Yau Craft Pale Ale HK
Yau Craft Pale Ale HK
意式海鮮蕃茄扁意粉
🥪煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包多士💰$145🥩澳洲草飼肉眼牛扒配水波蛋薯條💰$248🍨冧酒提子配拖肥蘋果雲呢拿雪糕💰+143🍏ɢʀᴇᴇɴ ᴀᴘᴘʟᴇ ꜱʜᴀᴋᴇ ᴛᴇᴀ☕ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ.⚡️終於搵到中環食brunch嘅最佳選擇!座落係Soho區嘅綠色歐陸風🌿Le Jardin à Soho🥰主打墨綠色裝潢+木系點綴,一共有2層,下層有bar枱、上層就係寧靜小空間,grand得嚟又夠chill,必須大讚店員好有heart,服務好好~.⚡️2款Brunch set都好高質,🥪酸種麵包外脆內軟+有咬口,多士用料好足,煙三文魚厚身量又多,配cream cheese簡直冇得輸🥳另一塊嘅牛油果食落都爆滿足.⚡️🥩澳洲草飼肉眼牛扒嗌咗5成熟,肉汁豐盈咬落嫩口,伴碟薯條超好食!🤣配埋水波蛋堪稱完美🤤.⚡️最後加多個甜品pancake,超厚身鬆軟😍拖肥蘋果甜度得宜,為成餐Brunch劃上完美句號✨
🥪煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包多士
💰+143
🍏ɢʀᴇᴇɴ ᴀᴘᴘʟᴇ ꜱʜᴀᴋᴇ ᴛᴇᴀ
☕ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ

冧酒提子配拖肥蘋果雲呢拿雪糕
*:.。..。.:* Le Jardin à Soho-(士丹頓街) 中環*:.。..。.:*假日周圍遊系列😍😍今次去左中環soho 區覓食✨ 澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條 ✨牛扒一上枱 已經心心😍眼,我地叫左7成熟,大廚真係煎得剛剛好,燒到入面呈粉紅色,唔會太生或太熟。食落口 充滿濃濃的牛香味,肉質嫩滑 好juicy🐃✨英式早餐 ✨豐富嘅all day breakfast 🍳 色彩繽紛 令人大增食慾蕃茄仔 焗完之後食好甜😍一啲都唔酸大啡菇超有菇味👍🏻👍🏻整體份量多 兩個人share食都得✨MATCHA LATTE✨抹茶拿鐵採用小山園若竹茶粉,茶味濃郁,非常好喝

假日周圍遊系列😍😍今次去左中環soho 區覓食

✨ 澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條 ✨

✨英式早餐 ✨
蕃茄仔 焗完之後食好甜😍一啲都唔酸
大啡菇超有菇味👍🏻👍🏻整體份量多 兩個人share食都得

✨MATCHA LATTE✨
抹茶拿鐵採用小山園若竹茶粉,茶味濃郁,非常好喝
2024-06-05 237 views
今日同老婆行完中環街市,沿著扶手電梯一直向上行,行下行下見到間又似Cafe☕️又似酒吧🍷嘅 Le Jardin à Soho,見到有個Brunch Menu📔,老婆心血來潮話要去試下。餐廳樓高2️⃣層,以湖水綠🟢為主色調,而且擺了不少小植物🪴作裝飾,感覺古典優雅🥰。Brunch Menu沙律 (跟餐 +$38)沙律菜🥗新鮮脆嫩,加入意大利黑醋,味道微酸又香甜,感覺清新又醒胃😋。意式海鮮蕃茄扁意粉 $176扁意粉🍝軟硬度啱啱好,海鮮配料有大蝦🦐、魷魚🦑及青口🦪,搭配蕃茄醬汁🍅煮過後,味道又香又酸又鮮甜😋。澳洲草飼肉眼扒煎蛋薯條 $248肉眼扒5️⃣成熟成度剛好,表面烤至焦香,內層肉質依然軟嫩濕潤🥰,質感軟腍有點咬勁😋,牛肉🐂味香濃,點埋牛肉醬汁一齊食,牛香味倍增。煎蛋轉抄蛋,蛋味都幾重,口感滑溜🥰。薯條🍟炸得十分香口,薯味十足😍。Oolong - chi $95以荔枝烏龍為底,酒味唔太濃,口感清新,好適合女士飲用🥰。The Hidden Coconut $95柚子🍊+韓國燒酒🍶,椰子水🥥+日本紫蘇利口酒🥃,口感獨特但又幾好味😋。餐廳既是酒吧又是Cafe,真係適合唔同類型既人去聚會和打卡😍

Brunch Menu
沙律 (跟餐 +$38)

澳洲草飼肉眼扒煎蛋薯條 $248

Oolong - chi $95
以荔枝烏龍為底,酒味唔太濃,口感清新,好適合女士飲用🥰。

The Hidden Coconut $95

餐廳既是酒吧又是Cafe,真係適合唔同類型既人去聚會和打卡😍。

2024-05-26
Weekend雨不停,在中環Soho區找個Brunch及避雨的地方。之前吃過這間餐廳的Dinner,無論是優雅的裝修佈置、食物質素和氣氛都很合心意。這次初嚐Weekend Brunch,選擇不多但也是心頭好。客人比下班後的Weekdays更Hyper,算是忙碌香港人放鬆減壓的後花園。Brunch Menu澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條 $248Steak & Eggs w/ Fries250g的Ribeye份量剛好滿足這陣子的肉慾,Medium熟度也恰到好處。煎蛋轉換成炒蛋,嫩滑又有蛋香。美中不足沒有配上沙律菜,但薯條比想像中酥脆鬆化,加分不少。意式海鮮蕃茄扁意粉 $176Linguine Allo Scoglio清爽惹味的蕃茄扁意粉配上份量很有誠意的海鮮,包括青口、大蝦及鮮魷,小蕃茄加上白酒香蒜意粉,單吃也很美味。

Brunch Menu

澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條 $248
Steak & Eggs w/ Fries

Linguine Allo Scoglio
意式海鮮蕃茄扁意粉
假日又到食Bunch的時候,今次來到位於中環蘇豪區食Bunch set,呢度2樓環境裝飾好異國fell,可以輕鬆甘食返個午餐。⭐是日沙律+38就可以配埋個沙律,黑醋汁好開胃,而且蔬菜新鮮清甜爽口。⭐煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包多士煙三文魚份量好多,忌廉芝士底酸種麵包多士,口感豐富,煙三文魚味道剛好。牛油果配搭也很好食。⭐澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條肉眼扒前得好靚,剛好有5成熟,外面蕉脆,內裡保持著肉汁,當切開一刻,肉汁滿滿流出。⭐檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕班戟班戟口感好蓬鬆,配搭伯爵茶醬和香草雪糕,上有一絲絲的檸檬皮,帶一點鹹香,層次豐富。⭐Ice Cappuccino假日醒神咖啡,奶泡打得好滑,好飲⭐Oolong-Chi想講呢杯荔枝酒靚之餘又好飲

⭐是日沙律

⭐煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包多士

牛油果配搭也很好食。

⭐澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條

肉眼扒前得好靚,剛好有5成熟,
外面蕉脆,內裡保持著肉汁,當切開一刻,肉汁滿滿流出。

⭐檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕班戟

⭐Ice Cappuccino

假日醒神咖啡,奶泡打得好滑,好飲

⭐Oolong-Chi

想講呢杯荔枝酒靚之餘又好飲

2024-05-01 201 views
煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包多士 HKD145新鮮牛油果、煙熏三文魚、忌廉芝士同酸種麵包,呢款多士真係好好味!牛油果嘅香味同煙熏三文魚嘅咸香完美結合,加埋忌廉芝士嘅濃郁口感,yummy🤍澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條 HKD248澳洲草飼肉眼牛扒搭配兩埋2隻煎蛋賣相超靚,再加埋香脆嘅薯條,未食已經流晒口水!牛扒我揀咗最愛嘅3成熟,外圍微烤裡面半生嘅肉質鮮嫩多汁,醬汁加上篤爆埋蛋黃一齊食,超級juicy🤍冧酒提子配拖肥蘋果雲呢拿雪糕Pancake HKD143係Soho呢個咁Chill 嘅地方享用精緻甜品,連時間都好似流動變咗慢咁!提子入面有微妙嘅酒香,同蘋果嘅酸甜相融合味道豐富, 再等雲呢拿雪糕半溶後同pancake 一齊食真心perfect🤍
煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包多士 HKD145

澳洲草飼肉眼牛扒配煎蛋薯條 HKD248

冧酒提子配拖肥蘋果雲呢拿雪糕Pancake HKD143
2024-04-22 227 views
位於中環蘇豪士丹頓街的「Le Jardin à Soho」,係一間樓高兩層的多國菜西餐廳🍴店內裝修溫馨舒適,予人感覺放鬆星期六日或公眾假期有Brunch Menu提供薯仔千層酥適逢餐廳轉咗新嘅Brunch Menu,現凡讚好返餐廳專頁即可以獲贈當日精選Welcome Snack。薄薄的薯仔片疊成千層酥,表面加上三米魚籽、酸忌廉、蘆筍粒及食用花作為裝飾,賣相精緻又美味煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種麵包多士擺盤造型好靚💕新鮮油潤的煙三文魚配上軟滑牛油果及忌廉芝士,味道同口感都好豐富哦意式海鮮蕃茄扁意粉扁意粉口感略軟,每條都掛滿清新的蕃茄醬汁~海鮮有魷魚🦑鮮蝦及青口等等,頗鮮甜味美自家製意大利芝士盆栽蛋糕賣相獨特的盆栽Tiramisu蛋糕,表面撒滿Oreo粉及可可粉,底層係Mascarpone芝士、Espresso及咖啡味的酒,軟滑可口,甜而不膩青蘋果手搖茶入口清新的青蘋果手搖茶,冰凍解渴自家製鮮果蜜桃茶餐廳預先製作好的自家製鮮果蜜桃茶,材料有鮮橙、草莓🍓水蜜桃等等水果,濃郁清甜

星期六日或公眾假期有Brunch Menu提供

薯仔千層酥

自家製意大利芝士盆栽蛋糕

青蘋果手搖茶

入口清新的青蘋果手搖茶,冰凍解渴

自家製鮮果蜜桃茶

$250 (Lunch)
2024-04-21 178 views
上星期去咁中環食晏5點鐘左右食個early dinner嚟到士丹頓街Le Jardin a Soho坐喺近門口位望下行人、望下車、發下呆再嘆杯酒 食吓野 (pancake超好食!❤️)感覺好relax同埋5點前仲有lunch set 好抵!.🔸Holy Grains($138)有好新鮮嘅🍓🫐🍌,份量十足!配granola 、希臘乳酪、食用花,視覺效果好靚!淋上蜂蜜,香甜滋味又健康。🔸Stenk & Eggs w/ Fries($248)牛扒大塊厚身,口感唔錯,煎得好香。薯條好脆好味。🔸Set - Salad + Wine & Beer($58)加錢轉餐,有沙律同酒精飲品🍸,weekend有美食當然要配美酒。🔸Pancake - Nutella & Banana($143)好有蛋香、焗到個邊脆脆、中間濕潤綿密甜中又有啲牛油嘅咸好食好食‼️‼️‼️
上星期去咁中環食晏
5點鐘左右食個early dinner
嚟到士丹頓街Le Jardin a Soho
坐喺近門口位
望下行人、望下車、發下呆
再嘆杯酒 食吓野 (pancake超好食!❤️)
感覺好relax
同埋5點前仲有lunch set 好抵!
🔸Holy Grains($138)

🔸Stenk & Eggs w/ Fries($248)
牛扒大塊厚身,口感唔錯,煎得好香。薯條好脆好味。

好有蛋香、焗到個邊脆脆、中間濕潤綿密
甜中又有啲牛油嘅咸
好食好食‼️‼️‼️